فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 29 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد سیبی، احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی* صفحات 5-21
    به منظور بررسی اثر غلظت، زمان و نحوه ی مصرف عصاره ی جلبک دریایی بر برخی ویژگی های مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ، در سال 1393 این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه ی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل غلظت های مصرف عصاره ی جلبک دریایی در چهار سطح (عدم مصرف و مصرف 1، 5/1 و 2 لیتر در هکتار) ، مراحل مصرف عصاره ی جلبک دریایی در دو سطح (مصرف در مرحله ی رویشی و مصرف در مرحله ی زایشی) و نحوه ی کاربرد عصاره ی جلبک دریایی در دو سطح (کاربرد به صورت محلول پاشی برگی و کاربرد در خاک) بودند. نتایج نشان داد که غلظت های مصرف عصاره ی جلبک دریایی بر تمامی صفات اندازه گیری شده در این آزمایش اختلاف معنی داری (01/0p<) داشت. زمان های مصرف عصاره ی جلبک دریایی نیز بر تمامی صفات اندازه گیری شده به غیر از ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک اثر معنی داری نشان داد. نحوه ی مصرف عصاره ی جلبک دریایی بر حجم ریشه، وزن خشک ریشه، چگالی ریشه، عملکرد بیولوژیک غوزه ی اصلی و ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک معنی دار بود. بر اساس نتایج به دست آمده در بر همکنش غلظت و زمان مصرف عصاره ی جلبک دریایی بیش ترین وزن خشک ریشه و چگالی ریشه مربوط به مصرف دو لیتر در هکتار عصاره ی جلبک دریایی در مرحله ی رشد رویشی گیاه بود. مصرف 5/1 لیتر در هکتار عصاره ی جلبک دریایی نسبت به عدم مصرف آن باعث اختلاف 08/54 درصدی در عملکرد بیولوژیک کل شد. هم چنین مصرف عصاره ی جلبک دریایی در مرحله ی زایشی نسبت به مرحله ی رویشی گیاه بیش ترین مقدار عملکرد بیولوژیک را به خود اختصاص داد که این تفاوت در حدود 22/20 درصد بود.
    کلیدواژگان: چگالی ریشه، عملکرد بیولوژیک و نسبت ریشه به اندام هوایی
  • مریم بروجردنیا، محمدرضا بی همتا *، خلیل عالمی سعید، وحید عبدوسی صفحات 23-41
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی در طی مرحله گل دهی بر میزان پرولین، قندهای محلول کل، فروکتوز، گلوکز و ساکارز برگ های لوبیا این آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل چهار رقم لوبیا (Taylor، COS16، خمین و اختر) ، عامل فرعی شامل سه سطح تنش خشکی (30، 60 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل فرعی فرعی شامل دو سطح مدت زمان تنش (سه و نه روز) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی به طور معنی داری باعث کاهش محتوای آب نسبی و ساکارز و افزایش مقدار نشت الکترولیتی، کربوهیدرات های محلول کل، فروکتوز، گلوکز و پرولین گردید. همبستگی منفی معنی داری بین محتوای آب نسبی و نشت الکترولیتی، کربوهیدرات های محلول در آب، محتوای فروکتوز و گلوکز وجود داشت. در شرایط تنش آبی، تجمع کربوهیدرات های محلول و پرولین در ارقام متحمل Taylorو COS16 بیش تر از حساس اختر و خمین بود. افزایش مدت زمان تنش از سه به نه روز باعث افزایش معنی داری در میزان پرولین، گلوکز، فروکتوز و قندهای محلول کل گردید. برهمکنش اثر تنش × رقم و تنش × مدت زمان بر تمامی صفات مورد ارزیابی معنی دار بود، درصورتی که برهمکنش رقم × مدت زمان اثر معنی داری بر میزان نشت الکترولیتی، پرولین و کربوهیدرات های محلول کل داشت. نتایج این بررسی نشان داد که پرولین و کربوهیدرات ها در سازوکارهای تحمل به تنش نقش دارند و متابولیسم آن ها تحت اثر تنش آبی خاک قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: رقم، ساکارز، فروکتوز، گلوکز و لوبیا
  • سعید جلالی هنرمند *، علی رسایی، محسن سعیدی، محمداقبال قبادی، شاهرخ خانی زاده صفحات 43-57
    به منظور بررسی اثر کاربرد خارجی هورمون های مختلف رشد (IAA، GA3 و 6-BAP) به همراه آب مقطر (شاهد) در مراحل مختلف رشد و نمو (برجستگی دوگانه، بوتینگ، ابتدای رشد دانه و بوتینگ ابتدای رشد دانه) سنبله دو رقم گندم (ریژاو و آذر-2) ، یک آزمایش دو ساله به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار تحت شرایط دیم در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که هریک از اجزای عملکرد تحت اثر تیمارهای نوع هورمون خاص و زمان مصرف هورمون تغییر کرد. به طوری که اثر 6-BAP و IAA به ترتیب در مراحل بوتینگ ابتدای رشد دانه و بوتینگ، بالا ترین مقدار تعداد دانه را داشت و هورمون 6-BAP در مرحله ابتدای رشد دانه بر وزن هزار دانه با میانگین های 8/41 و 4/37 گرم در دو سال آزمایش بیش ترین اثر را داشت. بیش ترین عملکرد نهایی دانه با کاربرد 6-BAP و GA3 و در مرحله بوتینگ ابتدای رشد دانه به دست آمد. ارتباط مثبت و بالایی بین تعداد دانه و عملکرد دانه وجود داشت. نتایج به دست آمده از تجزیه بای پلات نشان داد صفت تعداد دانه در سال های متفاوت می تواند واکنش متفاوتی به نوع هورمون استفاده شده داشته باشد ولی برای مرحله رشد و رقم این واکنش ثابت است و هم چنین تغییرات وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله برای بهترین ترکیبات تیماری انتخاب شده نسبت به سایر صفات واکنش پذیری کم تری دارند.
    کلیدواژگان: تعداد دانه، عملکرد دانه، گندم و مرحله رشد
  • داود نجاریان *، فرزاد فنودی، جعفر مسعودسینکی، قنبر لایی صفحات 59-72
    به منظور بررسی اثر تنش قطع آب و کاربرد کود کمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی، این آزمایش در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان به روش اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تیمار تنش قطع آب (بدون تنش، قطع آب در مرحله گل دهی و غلاف‏بندی) به عنوان عامل اصلی و دو رقم (بسطامی و دامغانی) و کود کمپوست (عدم مصرف کود و مصرف 10 تن کود) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام مختلف لوبیا اختلاف معنی داری از لحاظ صفات مورد مطالعه وجود نداشت. هم چنین نتایج نشان داد که لوبیا به تنش قطع آب حساس می‏باشد. تمامی صفات مورد مطالعه با قطع آب در مراحل گل دهی و غلاف‏بندی کاهش معنی‏داری را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. میانگین عملکرد دانه (45 درصد) ، تعداد غلاف در شاخه فرعی (33 درصد) و اصلی (26 درصد) ، تعداد شاخه فرعی (25 درصد) و تعداد دانه در غلاف شاخه اصلی (25 درصد) به ترتیب بیش ترین کاهش را نسبت به تنش قطع آب داشتند. هم چنین نتایج نشان دادند که لوبیا به مصرف کود کمپوست واکنش مثبت نشان داد. هم چنین نتایج حاکی از آن بودند که با مصرف کود کمپوست، می توان اثر سوء کمبود آب را بر روی عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی کاهش داد. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد دانه لوبیا بالا ترین همبستگی مثبت و معنی‏داری را با صفات تعداد دانه در غلاف شاخه اصلی (**91/0) و تعداد غلاف در شاخه اصلی (**90/0) داشت. هم چنین نتایج تجزیه ضرایب همبستگی (تجزیه علیت) نشان داد که صفات تعداد شاخه فرعی، تعداد دانه در غلاف شاخه اصلی و ارتفاع بوته، موثر ترین صفات در بهبود عملکرد دانه شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تنش قطع آب، ضرایب همبستگی، تجزیه علیت و کود کمپوست
  • زهرا رزمی *، رضا حمیدی صفحات 73-87
    پرایمینگ بذر روشی است که پیش از کشت، اجازه جذب آب به صورت کنترل شده به بذر تا اندازه ای داده می شود که فعالیت های نخستین جوانه زنی آغاز می شود، اما از خروج ریشه چه جلوگیری می شود. به منظور بررسی امکان افزایش تحمل به تنش آبی در گندم با استفاده از فناوری پرایمینگ بذر، این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکراردر گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمار های آزمایشی شامل دو رقم گندم (آذر 2 و شیراز) ، چهار سطح پرایمینگ (عدم پرایمینگ، اسموپرایمینگ، فسفوپرایمینگ و هیدروپرایمینگ) و چهار سطح تنش آبی (فاصله آبیاری 2 (بدون تنش) ، 4، 6 و8 روز یک بار) بودند. در هر دو رقم گندم، بیش ترین سطح تنش (فاصله آبیاری هشت روز) موجب افزایش اندازه کاتالاز در سطح احتمال پنج درصد گردید. با افزایش تنش آبی، مقدار آنزیم های اسکوربیک پراکسیداز و پراکسیداز به طور معنی داری افزایش یافت. انواع تیمار های پرایمینگ باعث اختلاف معنی دار در سطح احتمال پنج درصد در فعالیت آنزیم کاتالاز نشد. در این پژوهش رقم آذر 2 نسبت به رقم شیراز به عنوان رقم مقاوم تری به تنش آبی شناخته شد. فعالیت آنزیم های پراکسیداز و اسکوربیک پراکسیداز تحت اثر تیمار اسموپرایمینگ به ترتیب 01/10و 21/4 درصد در مقایسه با بدون پرایمینگ افزایش نشان داد. بیش ترین تجمع پرولین (68/13 میکرومول بر گرم وزن تر) مربوط به تیمار اسموپرایمینگ در رقم آذر 2 تحت بیش ترین سطح تنش (فاصله آبیاری هشت روز) بود. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش به نظر می رسد که تیمار اسموپرایمینگ با اثر بر سیستم دفاع آنتی اکسیدانی گیاه، در فرآیند افزایش مقاومت به خشکی در گیاهچه های گندم نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: گندم، فواصل آبیاری، آنزیم های آنتی اکسیدان و پرولین
  • محمد نصری *، منصوره خلعتبری صفحات 89-10
    تنش کم آبی به عنوان عاملی مهم در کاهش عملکرد گیاهان زراعی مطرح است هم چنین باکتری اکسید کننده گوگرد باعث افزایش تحمل گیاهان به ویژه ذرت نسبت به تنش های محیطی می شود. به منظور بررسی اثر باکتری زیستی تیوباسیلوس و گوگرد بر عملکرد و ویژگی های بیو شیمیایی ذرت دانه ای (Zea mays L. Var Maxima) در شرایط قطع آبیاری،تحقیقی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی شماره دو دانشگاه آزاد اسلامی ورامین در سال زراعی 1393 اجرا شد. تیمار های این آزمایش شامل کم آبیاری در سه سطح به عنوان کرت اصلی: (شاهد (آبیاری معمول) ، عدم آبیاری در مرحله گل دهی و عدم آبیاری در مرحله پر شدن دانه) و مصرف باکتری زیستی تیوباسیلوس و گوگرد در چهار سطح به عنوان کرت فرعی شامل: شاهد (بدون مصرف) ، مصرف کود زیستی تیوباسیلوس به صورت اختلاط با بذر در هنگام کاشت، مصرف گوگرد و مصرف ترکیبی گوگرد و تیوباسیلوس. بر اساس آزمون خاک میزان توصیه شد، مصرف کود گوگرد 250کیلوگرم در هکتار و مصرف کود زیستی تیوباسیلوس5 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که تمامی صفات مورد بررسی به جز بیومارکر دی هیدروکسی گوآنزین تحت اثر کم آبیاری و تیوباسیلوس قرار گرفتند. قطع آبیاری باعث کاهش عملکرد دانه شد، هرچند مصرف گوگرد و تیوباسیلوس اثر منفی قطع آبیاری را کاهش داد، کم ترین میزان عملکرد دانه از بر همکنش تیمار قطع آبیاری در مرحله گل دهی و عدم مصرف گوگرد و تیوباسیلوس (892/4 تن در هکتار) به دست آمد که نسبت به تیمار آبیاری معمول و مصرف توام کود زیستی تیوباسیلوس و گوگرد، 2/58 درصد کاهش داشت. به کارگیری تیوباسیلوس و گوگرد در شرایط قطع آبیاری در مراحل حساس رشدی از اثرات منفی کم آبیاری بر عملکرد دانه کاست (50 درصد).
    کلیدواژگان: ذرت، باکتری تیوباسیلوس و عملکرد
  • حمید عباس دخت *، حسین افشاری، الهام اوجی، شهرام طاهری صفحات 105-120
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر در سطوح مختلف کاربرد نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان رقم پروگرس، این آزمایش در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود در سال 1389 اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود. کود نیتروژن در کرت های اصلی در سه سطح (60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار) و تیمار پرایمینگ بذر در کرت های فرعی در چهار سطح (شاهد بدون پرایم، اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم، هیدروپرایمینگ با آب خالص و اسموپرایمینگ با پلی اتیلن گلیکول) انجام شد. نتایج نشان داد که عملکرد، اجزای عملکرد و سایر صفات مورد مطالعه تحت اثر تیمار های پرایمینگ و کود نیتروژن و برهمکنش آن ها قرار گرفتند به طوری که صفات وزن هزار دانه، درصد مغز دانه و عملکرد روغن با افزایش مصرف کود نیتروژن افزایش معنی داری یافت و تیمار 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در صفات وزن هزار دانه، درصد مغز دانه و عملکرد روغن نسبت به تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برتر بود ولی با تیمار 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به جز در مورد صفت درصد مغز دانه اختلاف معنی داری نداشت. اثر پرایمینگ صفات وزن هزار دانه، درصد مغز دانه و عملکرد روغن را معنی دار بود. اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم با میانگین وزن هزار دانه 11/60 گرم، 50/74 درصد مغز دانه و عملکرد روغن 1614 کیلوگرم نسبت به تیمار های دیگر بذر برتری داشت و اسموپرایمینگ بذر با پلی اتیلن گلیکول به عنوان بهترین تیمار بعد از نیترات پتاسیم شناخته شد. برهمکنش کود نیتروژن و پرایمینگ بذر برای صفات قطر طبق، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد روغن معنی دار شد و نتایج نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه مربوط به تیمار پلی اتیلن گلیکول در سطح کودی 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود.
    کلیدواژگان: ویژگی های رشد، آفتابگردان و پرایمینگ
  • مانی مجدم *، طیب ساکی نژاد، علیرضا شکوه فر، ندا اسماعیلی پور صفحات 121-135
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته و سایکوسل بر ویژگی های کمی و پروتئین جو رقم جنوب، این آزمایش در سال 94-1393 در مزرعه ای واقع در شهرستان حمیدیه به اجرا در آمد. آزمایش به روش کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تراکم بوته در سه سطح (300،400 و 500 بوته در مترمربع) در کرت های اصلی و سه غلظت سایکوسل (صفر، 1500 و 3000 پی پی ام) در کرت های فرعی مقایسه گردید. نتایج نشان داد که تیمار تراکم اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد پروتئین دانه و عملکرد پروتئین دانه داشت. بیش ترین عملکرد دانه با میانگین 73/500 گرم در مترمربع از تیمار 300 بوته در مترمربع و کم ترین با میانگین 08/354 گرم در مترمربع از تیمار 500 بوته در مترمربع به دست آمد. هم چنین نتایج نشان داد که کاربرد سایکوسل باعث افزایش معنی دار تعداد سنبله در مترمربع، عملکرد دانه، وزن هزاردانه و عملکرد پروتئین دانه نسبت به شاهد گردید. بیش ترین عملکرد دانه با میانگین 3/496 گرم در مترمربع از تیمار 3000 پی پی ام سایکوسل و کم ترین با میانگین 05/356 گرم در مترمربع از تیمار شاهد به دست آمد. به طورکلی می توان نتیجه گرفت، تراکم 300 بوته در مترمربع و هم چنین کاربرد 3000 پی پی ام سایکوسل از بالاترین پتانسیل جهت رسیدن به حداکثر عملکرد دانه برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و عملکرد پروتئین
|
  • M. Sibi, A. Nezami, H.R. Khazaie* Pages 5-21
    In order to investigate the effect of concentration, time and consumption instruction of seaweed on some morphological characteristics of root and shoots of safflower, the present experiment in factorial form in a completely randomized design with three replications in research greenhouse of Agriculture faculty, Ferdowsi University of Mashhad was conducted in 2014-15. Factors examined included consumption concentrations of seaweed extract in four levels (non-consumption and consumption 1, 1.5 and 2 liters per hectare), consumption stages of seaweed extract in two levels (consumption at vegetative stage and consumption at reproductive stage) and applying instruction of seaweed extract at two levels (application as foliar application and as soil applied). The results showed that consumption concentrations of seaweed extract had a significant difference (p
    Keywords: Root density, Biological yield, Root to shoot ratio
  • M. Boroujerdnia, M.R. Bihamta*, Kh. Alamisaid, V. Abdossi Pages 23-41
    In order to investigate the effect of drought tension during the flowering stage on proline content, total soluble carbohydrate, fructose, glucose and sucrose in bean leaves, an experiment was conducted as split plots based on randomized complete blocks design with three replications. Main factor included four cultivars of bean (Taylor, COS16, Khomein and Akhtar), sub factor consisted of drought tension in three levels (30, 60 and 100 percent field capacity) and sub-sub factors was tension duration in two levels (three and nine days). The results showed drought tension decreased the relative water content and sucrose significantly and increased the amount of and electrolyte leakage, total soluble carbohydrates, fructose, glucose and proline. There was a significant negative correlation between relative water content and electrolyte leakage, soluble carbohydrates in water, fructose and glucose content. In conditions of water tension, accumulation of soluble carbohydrates and proline in Taylor and COS16 tolerant cultivars was more than sensitive Akhtar was Khomeini. Increasing time duration of tension from three and nine days caused a significant increase in proline, glucose, fructose and total soluble sugars amounts. The interaction effect of tension × cultivar and tension × time on all evaluated traits was significant, while the cultivar × time duration interaction had a significant effect on electrolyte leakage, proline and total soluble carbohydrates. The results of this investigation showed that proline and carbohydrates are involved in tension tolerance mechanisms and their metabolism is influenced by soil water tension.
    Keywords: Cultivar, Sucrose, Fructose, Glucose, Beans
  • S. Jalalihonarmand*, A. Rasaei, M. Saeidi, M.E. Ghobadi, Sh. Khanizadeh Pages 43-57
    In order to investigate the effect of exogenous application of different growth regulators (IAA, GA3and 6-BAP) and distilled water (control) at different stages of spike growth and development (double ridge, booting, grain filling and booting grain filling) of two wheat cultivars spike (Rijaw and Azar-2), a biennial experiment as factorial based on randomized complete blocks design with three replications under dry-land conditions was conducted at the research field of Campus of Agriculture and Natural Resources of Razi University. The results of the experiment showed that each of yield component under the effect of certain hormone and timing of hormone consumption treatments changed. As the influence of 6-BAP and IAA at booting early of grain filling and booting stages , respectively, had the highest number of seeds and 6-BAP hormone in the initial stage of the grain filling had the greatest impact during grain filling on one-thousand grain weight with the averages of 41.8 and 37.4 gram in both years of the experiment. The highest final grain yield was obtained by application of 6-BAP and GA3and at booting early stage of grain filling. There was a high and positive correlation between the grain number and grain yield. The obtained results of bi plot analysis showed that the grain number trait could have different response to the type of used hormone in different years but this reaction was constant for the growth stage and cultivar and also, the changes in one-thousand grain weight and number of grain per spike for the best selected treatment combination have less reactivity than the other traits.
    Keywords: Grain number, Grain yield, Wheat, Growth stage
  • D. Najarian*, F. Fanoodi, J. Masoud Sinaki, Gh. Laei Pages 59-72
    In order to investigate the effect of irrigation cut tension and applying of compost fertilizer on yield and yield components of Cowpea, the present split-plot factorial experiment based on randomized complete blocks design was conducted in research station of agricultural faculty, Islamic Azad University-Damghan Branch, during 2012-13 cropping year. The irrigation cut tension treatment (no tension, irrigation cut at the flowering and podding stages) as the main factor and two cultivars (Bastami and Damghani) and compost fertilizer (no fertilizer consumption and 10 tons fertilizer consumption) as the subplot factor were considered. The result showed that there was no significant difference between different cultivars of Cowpea in respect of all studied traits. The results also showed that Cowpea is sensitive to irrigation cut tension. All studied traits with the irrigation cut during the flowering and podding stages showed a significant decrease compared to the control treatment. Average grain yield (45 percentage), number of pods per secondary branch (33 percentage) and main branch (26 percentage), number of secondary branches (25 percentage) and the number of seeds per pod in the main branch (25 percentage) had the highest decrease compared to irrigation cut tension .The results also showed that Cowpea have shown a positive reaction to use of compost fertilizer. Also, the results revealed that Cowpea showed a positive reaction to the using of compost fertilizer. The results also indicated that the adverse effect of water shortage on yield and yield components of Cowpea can be reduced by using compost fertilizer. Results of correlation coefficients showed that seed yield of Cowpea had the highest significant and positive correlation with traits the number of seed per pod in the pod main branch (0.91**) and the number of pods per main branch (0.90**).On the other hand, the results of the analysis of correlation coefficients (path analysis) showed that the number of secondary branches traits, the number of seeds per pod in the main branch and plant height were the most effective traits in improving seed yield.
    Keywords: Irrigation cut tension, Correlation coefficients, Path analysis, Compost fertilizer
  • Z. Razmi, R. Hamidi Pages 73-87
    Seed priming is a method in which the water absorption in a controlled manner is allowed to seed before plantinguntil the first germination activities begin, but without allowing radicle emergence.In order to investigate the possibility for increasing wheat tolerance to water tension by seed priming technique, the present experiments was performed as factorial and as a randomized complete blocks design with three replications in Greenhouse Agriculture Faculty of Shiraz University. The experimental treatments included two cultivars of wheat (Azar2 and Shiraz), four levels of priming (non-priming, osmo-priming and phosphopriming and hydropriming) and four levels of water tension (intervals of irrigation 2 (non-tension), 4, 6 and 8 days). For both the two wheat cultivars, the highest tension level (8 days irrigation intervals) caused increasing in catalase amount activity at the probable level of 5 percentage. Increasing in water tension leads to increasing in the amount of catalase at the probable level of 5 percentage. By increasing the water tension, the amount of ascorbic peroxidase and peroxidase enzymes increased significantly. Types of different priming treatments did not result in significant difference at the probable level of 5 percentage in catalase enzyme activity. In this research, Azar2 cultivar compared to Shiraz cultivar was known as the more resistant to water tension. Peroxidase and ascorbic peroxidase enzymes activity is influenced by osmopriming treatment increased by 01/10 and 21.4 percentage respectively, compared to the no-priming. The maximum proline content (13l/68 micromole per gram fresh weight(was related to osmopriming treatment in Azar2 cultivar under the highest tension levels (8 days irrigation intervals). According to the results of this research, it appears that osmopriming treatment by effect on antioxidant defense system of plant, would be involved in the process of increasing drought resistance in wheat seedlings.
    Keywords: Wheat, Irrigation intervals, Antioxidant enzymes, Proline
  • M. Nasri*, M. Khalatbari Pages 89-10
    Water deficit tension is considered as an important factor in reducing crop yield also, sulfur oxidizing bacteria causes increasing the tolerance of plants to environmental tensions, particularly in maize. In order to investigate the effect of bio-fertilizer Thiobacillus and sulfur on the yield and some biochemical characteristics in grain corn (Zea mays L. Var Maxima) under cut irrigation, a research was conducted with complete randomized blocks design with spilt- plot arrangement in three replications, at research station number two, Islamic Azad University of Varamin in 2014 cropping year. In this experiment, the treatments consisted of water deficit with three levels as the main plot: (control (normal irrigation), cut irrigation in flowering stage and cut irrigation in grain filling stage) and bio-fertilizer Thiobacillus and sulfur in four levels as subplot consisted of control (non-consuming), Thiobacillus bio fertilizer consumption as mixing with seeds when planting, sulfur consumption and combined consumption of Thiobacillus and sulfur. Based on the soil testingthe recommended amount wassulfur fertilizer consumption 250 kilogram per hectare and bio fertilizer Thiobacillus consumption 5 kilogram per hectare. The results of analysis of variance table showed that all of the investigating traits except for the biomarker dehydroxylguanosine were under the effect of water deficit and Thiobacillus. Cut irrigation reduced grain yield, although sulfur and Thiobacillus consumption reduced the negative effect of cut irrigation, the minimum grain yield (4.892 ton per hectare) was achieved at the cut irrigation treatment interaction at flowering stage and non-consumption of Thiobacillus and sulfur so that compared to normal irrigation treatment and combined consuming of Thiobacillus bio fertilizer and sulfur reduced 58.2 percentage. Application of Thiobacillus and sulfur under irrigation cut conditions during critical stages of growth reduced the negative effects of water deficit on grain yield (50 percentage).
    Keywords: Corn, Thiobacillus bacteria, Yield
  • H. Abbasdokht*, H. Afshari, E. Owji, Sh. Taheri Pages 105-120
    In order toinvestigate the effect of seed primingat different levels of nitrogen application on yield and yield components of progress cultivar of sunflower, the present experiment was conducted in Shahrood Agriculture Research Station Center in 2010. The experiment was in the form of split plots based on randomized complete blocks design with three replications. Nitrogen fertilizer at main plotsin three levels of (60, 90 and 120 kilogram per hectare) and of seed priming treatment at sub plots in four levels (Control non primming, smopriming with potassium nitrate, hydro priming with net watwer and polyethylene glycol) was applied. Results showed that yield, yield components and the rest of studies traites were affected by nitrogen fertilizer and priming treatments and their interaction, as the traites of one-thousand seed weight, seed kernel percentage and yield significantly incresed by nitrogrn fertilizer incresing and treatment 120 kilogram nitrogen per hectare treatment was superior at the traits of one-thousand seed weight, seed kernel percentage and oil yield compered to 60 kilogram nitrogen per hectare treatment but, with 90 kilogram nitrogen per hectare treatmenthad no significant difference except for the trait seed kernel percentage. Priming, trait of one-thousand seed weight, seed kernel percentage and oil yield was significant. Osmopriming with potassium nitrate by average one-thousand seed weight 60.11 gram, seed kernel percentage 74.5 and oil yield 1614 kilogram had superiority compared to the other treatments of seed and osmopriming with produced maximum 1000 seed weight and polyethylene glycol was recognized as the best treatment after potassium nitrate.The interaction of nitrogen fertilizer and seed primingfor the traits of head diameter, seed number in head, grain yield, biological yield, harvest index and oil yield was significant and results showed that the highest grain yield was obtained of polethylene glycol treatment at the fertilizer level of 120 kilogram nitrogen per hectare.
    Keywords: Growth characteristics, Sunflower, Priming
  • M. Mojadam*, T. Sakinezhad, A. Shokoohfar, N. Esmaili Pour Pages 121-135
    In order to investigate the effect of plant density and Cycocel on quantitative characteristics and protein barley cultivar south the present experiment was conducted in a farm located in Hamidieh city in 2014-15. Experiment was conducted as a split plot in the form of statistical randomized complete blocks design with three replications. Plant density at three levels (300, 400 and500 plants per square meter) in the main plots and three concentrations of cycocel (zero, 1500 and 3000 ppm) in sub plots were compared. The results showed that the density treatment had a significant effect on yieldand grain yield components, biological yield, grain protein percent and the grain protein yield. The highest grain yield with an average of 500.73 grams per square meter of treatment 300 plants per square meter and the lowest with an average of 385.3 grams per square meter of treatment 500 plants per square meter was obtained, respectively. Also, the results showed that the use of cycocel significantly increased the number of spikesper square meter, grain yield, one-thousand grain weight and protein yield of grain compared to control. The highest grain yieldwith an average of 496l/3 gram per square meter of treatment 3000 ppm cycocel and the lowest with an average of 356/05 gram per square meter of the control treatment were obtained. In general it can be concluded, density of 300 plants per square meter as well as the use of3000 ppm cycocel had the greatest potential to achieve the maximum grain yield.
    Keywords: Biological yield, Grain yieldand Protein yield