فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 23 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا صنایعی *، علی عبادی، قاسم پرمون، لیلا قلیزاده صفحات 5-23
    به منظور بررسی اثر نیتروژن معدنی بر تغییرات فلورسانس رنگدانه های فتوسنتزی یونجه همدانی تحت شرایط خشکی، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل، تنش خشکی در سه سطح 35، 60 و 85 درصد ظرفیت زراعی و کود نیتروژن در چهار سطح بدون کود، 30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. نتایج نشان داد، اثر بر همکنش نیتروژن در خشکی در سطح یک درصد بر غلظت کلروفیل a، کلروفیل کل و در سطح پنج درصد بر غلظت کلروفیل b، نسبت کلروفیل a به b و کارتنوئید ها معنی دار بود. با افزایش سطوح خشکی از میزان غلظت کلروفیل a، b، کل و کارتنوئید ها کاسته شد ولی نسبت کلروفیل a به b افزایش یافت. مصرف نیتروژن نیز موجب بهبود رنگدانه های فتوسنتزی گردید به طوری که غلظت کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل با مصرف نیتروژن افزایش و نسبت کلروفیل ها و میزان کارتنوئیدها کاهش پیدا کردند. کود نیتروژن بر فلورسانس بیشینه (Fm) ، عملکرد کوانتومی (Fv/Fm) در قبل از تنش و بر فلورسانس کمینه (Fo) و (Fv/Fm) در سه روز بعد از تنش و بر (Fv/Fm) در یک هفته بعد از تنش تاثیر معنی داری داشت، تنش خشکی تنها بر (Fo) و (Fm) در سه روز بعد از تنش و بر (Fo) و (Fv/Fm) در یک هفته بعد از تنش تاثیر معنی داری داشت. کم ترین و بیش ترین میزان پروتئین به ترتیب در شرایط بدون مصرف نیتروژن (79/4 میلی گرم بر گرم وزن تر) و مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (06/10 میلی گرم بر گرم وزن تر) حاصل شد. اثر متقابل نیتروژن در خشکی، روی ارتفاع ساقه و وزن خشک بوته نیز معنی دار بود. در شرایط تنش، ارتفاع ساقه و وزن خشک بوته کاهش پیدا نمود.
    کلیدواژگان: کلروفیل a، ارتفاع ساقه، یونجه، عملکرد کوآنتومی
  • محمود پوریوسف میاندوآب *، نازیلا شهروان صفحات 21-32
    به منظور بررسی اثر محرک های رشد گیاهی در زمان های مختلف بر برخی ویژگی های کمی و کیفی ذرت سینگل کراس 260، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان مهاباد در سال زراعی 1391 اجرا شد. فاکتور اول کاربرد اسید های آمینه در چهار سطح عدم محلول پاشی با اسید آمینه، محلول پاشی با اسید آمینه هیومی فورته، محلول پاشی با اسید آمینه آمینول فورته و محلول پاشی با کود زیستی power k و فاکتور دوم زمان های مختلف مصرف در سه سطح محلول پاشی در مرحله هشت برگی، محلول پاشی در مرحله ظهور تاسل و محلول پاشی در مرحله هشت برگی ظهور تاسل بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمارهای محلول پاشی و زمان محلول پاشی بر تمامی صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بیش ترین عملکرد پروتئین در برهمکنش محلول هیومی فورته در زمان هشت برگی ظهور تاسل (5/455 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین عملکرد پروتئین در برهمکنش سطح شاهد محلول پاشی در زمان هشت برگی (8/203 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. بیش ترین عملکرد دانه (5574 کیلوگرم در هکتار) مربوط به برهمکنش محلول پاشی با محلول هیومی فورته در زمان محلول پاشی هشت برگی ظهور تاسل و کم ترین آن مربوط به سطح شاهد (محلول پاشی با آب) در زمان محلول پاشی هشت برگی (3160 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد کاربرد کود زیستی و اسید های آمینه در زمان هشت برگی ظهور تاسل، موجب افزایش عملکرد بیولوژیک و دانه در ذرت سینگل کراس 260 شد.
    کلیدواژگان: ذرت سینگل کراس 260، عملکرد دانه، عملکرد پروتئین
  • مسعود کامل *، امیر یزدان سپاس، نادر محمدی صفحات 33-51
    به منظور مطالعه اثر تنش خشکی آخر فصل بر عملکرد دانه و ارزیابی تحمل لاین ها به تنش این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی خیرآباد زنجان اجرا شد. در این آزمایش، 14 ژنوتیپ گندم نان انتخابی از آزمایش های به نژادی بخش غلات مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان در قالب دو آزمایش جداگانه تحت کشت آبی و تنش خشکی آخر فصل قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس در شرایط عدم تنش نشان داد که بین کلیه صفات ژنوتیپ ها به جز عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال یک درصد و عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. نتایج تجزیه واریانس در شرایط خشکی نشان داد که بین کلیه صفات ژنوتیپ ها به جز عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و از نظر صفت عملکرد دانه در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. بر اساس شاخص های تحمل (STI، MP و GMP) ژنوتیپ های 11، 6، 9 و 4 ژنوتیپ های متحمل تر بودند. از بین ژنوتیپ های مذکور ژنوتیپ 11 که بالاترین مقدار شاخص های 98/0=STI، 05/4765=MP و 11/4723=GMP را داشت و بیش ترین عملکرد را در شرایط تنش خشکی (Ys) (26/4134 کیلوگرم در هکتار) داشته است، به عنوان ژنوتیپ پرمحصول و متحمل انتخاب شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های خشکی، عملکرد، اجزای عملکرد
  • پیام پزشکپور *، محمدرضا اردکانی، فرزاد پاک نژاد، سعید وزان صفحات 53-65
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد، بهره وری از بارش و تلاش بازآوری گیاه نخود به صورت کاشت پاییزه این آزمایش به صورت فاکتوریل با استفاده از فاکتورهای تلقیح مایکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح)، تلقیح فسفات زیستی (تلقیح و عدم تلقیح) و ورمی کمپوست (بدون کود، 6 و 12 تن در هکتار) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سراب چنگائی (وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان) به اجرا درآمد. مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گرفت. نتایج نشان دادکه بیش ترین عملکرد دانه (2497 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (4/7720 کیلوگرم در هکتار)، وزن صد دانه (5/28 گرم)، شاخص برداشت دانه (2/32 درصد)، تلاش بازآوری (49) و بهره وری از بارش (1/5 کیلوگرم بر میلی متر) در تلقیح با مایکوریزا حاصل شد. تلقیح فسفات زیستی اثر معنی داری بر عملکرد دانه و بهره وری از بارش نشان داد. به طوری که بیش ترین عملکرد دانه (4/2310 کیلوگرم در هکتار) و بهره وری از بارش (7/4 کیلوگرم بر میلی متر) در تلقیح با فسفات زیستی به دست آمد. هم چنین فاکتور ورمی کمپوست اثر معنی داری بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و بهره وری از بارش نشان داد و بیش ترین عملکرد دانه (7/2373 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (9/8174 کیلوگرم در هکتار) و بهره وری از بارش (8/4 کیلوگرم بر میلی متر) در سطح سوم ورمی کمپوست (12 تن در هکتار) حاصل گردید. در این تحقیق، اثر برهمکنش دو فاکتور تلقیح مایکوریزا و تلقیح فسفات زیستی بر عملکرد دانه و شاخص برداشت و دو فاکتور تلقیح مایکوریزایی و ورمی کمپوست بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و بهره وری از بارش نیز معنی دار گردید.
    کلیدواژگان: تلقیح مایکوریزا، فسفات زیستی، ورمی کمپوست
  • مهدی رحیمی *، عبدالعظیم اوزونی دوجی صفحات 67-83
    به منظور ارزیابی رقم های کلزا از نظر ویژگی هایی چون زودرسی، مقاومت به خوابیدگی و هم چنین پتانسیل عملکرد بالا، هشت رقم کلزا در سال زراعی 85-1384 در موسسه تحقیقات برنج کشور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس اختلاف معنی داری بین ارقام از نظر تمام صفات مورد مطالعه نشان داد. مقایسه میانگین عملکرد دانه رقم ها نشان داد که رقم Hyola308 ، Hyola420 وRGS-003 به ترتیب با متوسط عملکردهای 44/3، 01/3 و 84/2 تن در هکتار از رقم های دیگر برتر بودند. به طوری که رقم Hyola308 نسبت به رقم 3-Syn یک برتری 62/52 درصدی داشت. از نظر زودرسی در بین ارقام مورد مطالعه، هیبرید Hyola330 نسبت به رقم دیررس504 Option، یک برتری 78/13 درصدی داشت. هم چنین بررسی اجزای عملکرد دانه نیز نشان داد که بیش ترین تعداد دانه در غلاف (23/26 دانه) مربوط به 3-Syn و بیش ترین تعداد غلاف در بوته نیز با 117 غلاف مربوط به رقم RGS-003 بود. عملکرد دانه با طول دوره گل دهی تا رسیدگی، همبستگی مثبت و معنی دار و با صفت طول غلاف همبستگی منفی و معنی دار داشت. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، صفت طول دوره گل دهی تا رسیدگی بیش ترین اثر مستقیم مثبت بر روی عملکرد دانه را داشت درحالی که صفات طول غلاف و تعداد غلاف در ساقه اصلی اثر مستقیم منفی بر روی عملکرد دانه داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، مراحل فنولوژیک، ارقام کلزا، عملکرد
  • رعنا نادری زرنقی *، مصطفی ولیزاده صفحات 85-97
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گلوتاتیون ردوکتاز و آسکوربات پراکسیداز در سه گروه از گندم های پاییزه حساس، بینابین و متحمل به خشکی در مرحله گل دهی تحت سه شرایط آبی عادی (FC90%) ، تنش متوسط (FC60%) و تنش شدید (FC30%) اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد و به منظور بررسی اثر تنش در مرحله گل دهی فعالیت آنزیم های فوق با استفاده از روش سنجش اسپکتروفتومتری مورد اندازه گیری قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تنش خشکی بر فعالیت این آنزیم ها معنی دار بود. اختلاف معنی داری بین گروه های متحمل، بینابین و حساس گندم فقط برای آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز معنی دار بود. اثر برهمکنش بین تنش خشکی و گروه های گندم برای هر دو آنزیم آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز معنی دار به دست آمد و پاسخ ژنوتیپ های بینابین در شرایط محیطی برای هر دو آنزیم یکسان و بدون اختلاف معنی دار بود. درحالی که ژنوتیپ های متعلق به گروه متحمل و حساس افزایش فعالیت معنی داری از خود نشان دادند و با افزایش میزان تنش، این افزایش بیش تر شد. آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز در مقایسه با آسکوربات پراکسیداز درصد افزایش فعالیت بیش تری در شرایط تنش خشکی نشان داد، بنابراین این آنزیم می تواند به عنوان یکی از آنزیم های مهم جهت افزایش تحمل گیاه گندم در مقابل تنش ناشی از خشکی تلقی شود.
    کلیدواژگان: سنجش اسپکتروفتومتری، آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش اکسیداتیو
  • سیامک فرجام *، اسعد رخزادی، هایده محمدی، سمکو قلعه شاخانی صفحات 99-112
    تنش خشکی یکی از عوامل محدود کننده رشد محصولات زراعی است و ترکیباتی مانند اسیدسالیسیلیک قادرند تحمل به خشکی را در گیاهان تحت تاثیر قرار دهند. در این پژوهش اثر تنش قطع آبیاری و محلول پاشی اسیدسالیسیلیک بر رشد، عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن سه رقم گلرنگ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گریزه سنندج، به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه شد. تیمار آبیاری در این آزمایش به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح: آبیاری کامل به عنوان شاهد، اعمال قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی و اعمال قطع آبیاری در مرحله رشد زایشی و سه رقم گلرنگ سینا، فرامان و محلی اصفهان و اسیدسالیسیلیک در سه سطح: بدون محلول پاشی، 50 میلی گرم در لیتر و 100 میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی در ابتدای مرحله رشد رویشی به عنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اعمال قطع آبیاری باعث کاهش وزن خشک بوته، تعداد شاخه اولیه، عملکرد دانه، تعداد کاپیتول در بوته، تعداد دانه درکاپیتول، وزن هزار دانه و درصد روغن گردید. رقم فرامان از بیش ترین تعداد شاخه اولیه (33/14) و رقم سینا از بیش ترین تعداد دانه در کاپیتول (30/31) و رقم محلی اصفهان از کم ترین تجمع ماده خشک بوته (80/22 گرم) برخوردار بودند. از سوی دیگر محلول پاشی اسیدسالیسیلیک با غلظت 100 میلی گرم در لیتر باعث افزایش تعداد شاخه اولیه و وزن هزار دانه و در رقم فرامان سبب افزایش عملکرد دانه (1502 کیلوگرم در هکتار) و تعداد کاپیتول در بوته (58) گردید. وزن خشک بوته، تعداد دانه درکاپیتول و درصد روغن تحت تاثیر معنی دار محلول پاشی اسیدسالیسیلیک قرار نگرفتند.
    کلیدواژگان: آبیاری کاهشی، تنظیم کننده رشد، دانه، درصد روغن
  • پریسا مومنی فیلی *، علی خورگامی، منوچهر سیاح فر صفحات 113-127
    به منظور بررسی اثر کود زیستی ورمی کمپوست و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا در کشت دوم (تابستانه) در خرم آباد این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد در تابستان 1391 اجراشد. آزمایش به صورت فاکتوریل شامل چهار سطح کود ورمی کمپوست (شاهد، 5، 10 و 15 تن در هکتار) و چهار سطح تراکم بوته (50، 25، 6/16 و 5/12 بوته در مترمربع) بود که در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که کود زیستی ورمی کمپوست بر عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه و تعداد غلاف در مترمربع در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. اثر تراکم نیز بر تمامی صفات به جز تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و شاخص برداشت معنی دار و برهمکنش این دو عامل بر عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در مترمربع معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد، با افزایش مصرف کود ورمی کمپوست، عملکرد دانه افزایش یافت، به طوری که مصرف 15 تن در هکتار، بیش ترین عملکرد دانه (2231 کیلوگرم در هکتار) و مصرف پنج تن در هکتار ورمی کمپوست، کم ترین عملکرد دانه (1682 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد. هم چنین با افزایش تراکم بوته عملکرد دانه کاهش یافت، به طوری که تراکم 50 بوته در مترمربع، بیش ترین عملکرد دانه (2302 کیلوگرم در هکتار) و تراکم 5/12 بوته در مترمربع، کم ترین عملکرد دانه (1628 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد. به طورکلی و با توجه به نتایج حاصل، بیش ترین عملکرد دانه در مصرف 15 تن در هکتار ورمی کمپوست و در تراکم 50 بوته در مترمربع حاصل شد.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد دانه، کشت تابستانه
|
  • S. Snayei*, A. Ebadie, Gh. Parmoon, L. Gholizadeh Pages 5-23
    In order to investigate the effect of organic nitrogen on fluorescence changes of photosynthetic pigments of Hamedani alfalfa under drought conditions, this experiment as factorial was conducted in a completely randomized design with three replications. The treatments of experiment consisted of drought tension in three levels of 35, 60 and 85 percentage of field capacity and nitrogen fertilizer at four levels of without fertilizer, 30, 60 and 90 kilogram nitrogen per hectare. The results showed, the interaction of nitrogen at drought at one percent level on chlorophyll a concentration, total chlorophyll and at the level of 5 percent on chlorophyll b concentration, the ratio of chlorophyll a to b and carotenoids was significant. With increasing levels of dryness the amount of chlorophyll a concentration, b, total and carotenoids was reduced but ratio chlorophyll a to b was increased. Nitrogen consumption improved photosynthetic pigments so that chlorophyll a concentration, chlorophyll b, total chlorophyll increased with nitrogen consumption and the ratio of chlorophylls and the amount of carotenoids were reduced. Nitrogen fertilizer on the maximum fluorescence (Fm), quantum yield (Fv / Fm) in pre-tension and on the minimum fluorescence (Fo) and (Fv / Fm) in after three days tension and on (Fv / Fm) in a week after tension had a significant effect. Drought tension had a significant effect only on (Fo) and (Fm) in three days after tension and on (Fo) and (Fv / Fm) in a week after tension. The minimum and maximum amount of protein was obtained in the conditions of without using nitrogen (4.79 milligram on gram wet weight) and consumption of 90 kilogram nitrogen per hectare (10/06 milligram on gram wet weight) was obtained. Nitrogen interaction in dryness, on stem height and plant dry weight was also significant. In tension conditions, stem height and plant dry weight reduced.
    Keywords: Chlorophyll a, Stem height, Alfalfa, Quantum yield
  • M. Pouryousef Miandoab*, N. Shahravan Pages 21-32
    In order to investigate the effect of plant growth stimulants at different times on some qualitative and quantitative features of maize Single Cross 260, this experiment was conducted as factorial in a completely randomized blocks design with three replications at Agriculture and Natural Resources Center of Mahabad city in 2012 cropping year. The first factor was the application of Amino acids in four levels, foliar application with water (control), foliar application with Hiomin Fort, foliar application with Amino acid Aminol Fort and foliar application with fertilizer biological power k and the second factor consumption different times in three levels of foliar application at eight-leaf stage, foliar application at appearance of Tassel and, foliar application at eight leaf stage appearance of Tassel. The results of variance analysis indicated, the treatments effect of foliar application and the time of foliar application on all the traits was statistically significant at one percentage probable level. The highest protein yield was obtained in interaction of Hiomin Fort solution in the time of eight leaf appearance of Tassel (455/5 per hectare) and the lowest protein yield in interaction of control level of foliar application in the time of eight leaf (203/8 kilogram per hectare).The highest grain yield (5574 kilogram per hectare)was related to the interaction of foliar application with Hiomin Fort solution in the time of eight leaf foliar application appearance of Tassel and the lowest was related to control level (foliar application with water) at the time of eight leaf foliar application (3160 kilogram per hectare). The obtained results of this experiment showed application of biological fertilizer and Amino acids at the eight leaf appearance of Tassel, cause increasing the biological and grain yield in maize single cross 260.
    Keywords: Maize single cross 260, Grain yield, Protein yield
  • M. Kamel*, A. Yazdan Sepaas, N. Mohammadi Pages 33-51
    In order to study the effect of drought tension effect at the end of season on grain yield and the assessment of lines tolerance to tension, this experiment was conducted in a randomized complete blocks design in the Agricultural Research station of Kheirabad Zanjan. In this experiment 14 genotypes of bread wheat selected from the breeding experiments of cereals sector of Zanjan Agricultural Research center were under irrigated and end seasonal drought tension in two separate experiments. Results of variance analysis showed that in the absence of tension conditions between genotypes for all traits of genotypes except biological yield there was significant difference at the probable level of one percent and biological yield at the probable level of five percent. Results of variance analysis in drought conditions showed that between all genotypes traits except grain yield at the probable level of one percent and regarding to grain yield trait at the probable level of five percent there was significant difference. Based on tolerance indices (STI, MP and GMP) genotypes 11, 6, 9 and 4 were more tolerant genotypes. Among the mentioned genotypes, genotype 11 which had the highest indices amount of STI=0/98, MP=4765/05 and GMP=4723/11 and has had the highest yield under drought tension conditions (Ys) (4134/26 kilogram per hectare), was selected as a high-yielding and tolerant genotype.
    Keywords: Drought tension, Drought indices, Yield, Yield components
  • P. Pezeshkpour*, M. Ardakani, F. Paknejad, S. Vazaan Pages 53-65
    In order to investigate the effect of biological fertilizers on grain yield¡ yield components¡ the efficiency of precipitation and productivity effort of chickpea as autumn plantation¡ this experiment as factorial by using mycorrhiza inoculation factors (inoculation and non-inoculation)¡ bio-phosphate inoculation (inoculation and non-inoculation) and vermicompost (without fertilizer¡ 6 and 12 tons per hectare) in completely randomized blocks design with 4 replications was carried out during 2009-2010 cropping year in Agriculture Research Station of Sarab Changayi (Affiliate with Agriculture Research Center and Natural Resources of Lorestan province). The means were compared by Duncan test at probable level of five percentage. The results showed that the highest grain yield (2497 kilogram per hectare)¡ biological yield (7720.4 kilogram per hectare)¡ one hundred-grain weight (28.5g)¡ grain harvest index (32.2 percentage)¡ productivity effort (49) and efficiency of precipitation (5.1 kilogram per millimeter) was obtained in mycorrhiza inoculation. The bio-phosphate inoculation showed significant effect on grain yield and efficiency of precipitation so that the highest grain yield (2310.4 kilogram per hectare) and water productivity (4.7 kilogram per millimeter) was obtained of bio-phosphate inoculation. Also¡ Vermicompost factor had significant effect on grain yield¡ biological yield and efficiency of precipitation and the highest grain yield (2373.7 kilogram per hectare)¡ biological yield (8174.9 kilogram per hectare) and efficiency of precipitation (4.8 kilogram per millimeter) in third level of vermicompost (12tons per hectare) was achieved. In this research¡ the effect of interaction two factors mycorrhiza inoculation and bio-phosphate inoculation on grain yield and harvest index and two factors of mycorrhiza inoculation and vermicompost on grain yield¡ biological yield and efficiency of precipitation was significant.
    Keywords: Mycorrhiza inoculation, Bio, phosphate, Vermicompost
  • M. Rahimi*, A. Ozoni Davaji Pages 67-83
    In order to evaluate the rapeseed cultivars regarding to the characteristics such as earliness, lodging resistance and also high yield potential, eight rapeseed cultivars were investigated in a randomized complete blocks design with three replications in Rice Research Institute of Iran in 2005-6 cropping year. Results of analysis of variance showed significant difference among cultivars regarding to all studied traits. The grain yield mean comparison of cultivars showed that cultivar Hyola308, Hyola420 and RGS-003, respectively, with average yields of 3/44, 3/01 and 2/84 tons per hectare were superior than the other cultivars so that the Hyola308 compared to Syn-3 had a superiority of a 52/62 percent. In terms of earliness among the studied cultivars, hybrid Hyola330 had a 13/78 percentage superiority than the Option504 delayed cultivar. Also, the investigation of grain yield components showed that the highest number of seeds per pod (26/23 seeds) was associated to Syn-3 and the highest number of pods per plant was related to the RGS-003 cultivar with 117 pods. Grain yield had a significant and positive correlation with flowering period duration to maturity and had a significant and negative correlation with pod length. According to the path analysis results, flowering period trait to maturity had the most direct positive effect on grain yield while traits the length of pod and pod number per main stem had a negative direct effect on grain yield.
    Keywords: Path analysis, Phonological stages, Rapeseed cultivars, Yield
  • R. Naderi Zarnaghi*, M. Valizadeh Pages 85-97
    In order to investigate the effect of drought tension on the activity of glutathione reductase and ascorbate peroxidase antioxidant enzymes in three groups of sensitive, intermediate and tolerant to drought winter wheat at the flowering stage under normal irrigation conditions (90%FC), moderate drought tension (60%FC) and severe drought tension (30%FC) was applied. The experiment was conducted in factorial form based on completely randomized design and in order to investigate the effect of tension in flowering stage above mentioned enzymes activity was measured by spectrophotometrical assessment technique. The data analysis of variance showed that the effect of drought tension was significant on the activity of these enzymes. Significant difference between the groups of tolerant, intermediate and sensitive wheat was significant only for glutathione reductase enzyme. Interaction between drought tension and wheat groups was significant for both glutathione reductase and ascorbate peroxidase enzymes and the response of intermediate genotypes was identical and significant without difference for both enzymes in environmental conditions. While genotypes belonging to the tolerant and sensitive group showed significant increasing activity and with increasing the amount of tension, this increasing was further. Compared with ascorbate peroxidase, glutathione reductase enzyme showed more activity increasing in drought tension conditions, thus this enzyme can be considered as one of the important enzymes to increase tolerance wheat against the tension due to the dryness.
    Keywords: Spectrophotometer assessment, Antioxidant enzymes, Oxidative tension
  • S. Farjam*, A. Rokhzadi, H. Mohammadi, S. Ghaleshakhati Pages 99-112
    Drought tension is one of the main factors restricting the growth of crop plants and compounds such as salicylic acid can affect drought tolerance in plants. In this research the effect of cut irrigation tension and foliar application of salicylic acid on growth, yield, yield components and oil percentage of three safflower cultivars was studied in a split-plot factorial layout with randomized complete blocks design with three replications in Agriculture and Natural Resources Research Station in Gorizeh Sanandaj. In this experiment irrigation treatment as the main factor in three levels: total irrigation as control, cut irrigation practices at vegetative stage and cut irrigation practices at reproductive stage and three cultivars of safflower Sina, Faraman and Isfahan landrace and three levels of salicylic acid: without foliar application, 50 milligram per liter and 100 milligram per liter as foliar application were considered in sub-plots at the beginning of vegetative stage .The results showed that cut irrigation practices caused reduction in plant dry weigh, primary branch number, grain yield, number of capitol in plant, number of seed in capitol, one thousand-grain weight and oil percent. Faraman cultivar had the highest number of primary branch (14/33) and Sina cultivar the highest number of seed per Capitol (31/30) and the lowest amount of plant dry biomass (22/80) was allocated to Isfahan landrace cultivar. On the other hand foliar application Salicylic acid by concentration 100 milligram per liter led to the increasing the primary branch number and one thousand-grain weight and in Faraman cultivar caused increasing the grain yield (1502 kilogram per hectare) and the number of capital per plant (58). Plant dry weight, number of seeds per capitol and oil percentage were not affected significantly by foliar application of salicylic acid.
    Keywords: Reduced irrigation, Growth regulator, Oil percentage
  • P. Momeni Fili*, A. Khoorgami, M. Sayyah Far Pages 113-127
    In order to investigate the effect of vermicompost biofertilizer and plant density on yield and yield components of second crop soybean (summer crop) in Khorramabad, this experiment was conducted at the research farm of the Islamic Azad University of Khorramabad Branch in the summer of 2012. This experiment in form of factorial including four levels of vermicompost fertilizer (control, 5, 10 and 15 tons per hectare) and four plant density (50, 25, 16/6 and 12/5 plant per square meter) was conducted in a randomized complete blocks design with three replications. The results indicated that the vermicompost biofertilizer was significant on the grain yield, harvest index, number of pods per plant, one thousand- grain weight and number of pods per square meter at five percent probability level. The effect of density was significant on all traits except seeds number per pod, one- thousand grain weight and harvest index and the interaction of these two factors was significant on the grain yield, number of pods per plant, number of seeds per plant and number of pods per square meter. The comparison of means showed, with the increase in the use of vermicompost fertilizer, the grain yield was increased so that use of 15 tons per hectare produced the highest grain yield (2231 kilogram per hectare) and use of five tons per hectare of vermicompost produced the lowest grain yield (1682 kilogram per hectare). Also, with the increase in plant density, the grain yield was decreased, so that the density of 50 plants per square meter, produced the highest grain yield (2302 kilogram per hectare) and the density of 12/5 plants per square meter, produced the lowest grain yield (1628 kilogram per hectare). In general and with regard to the obtained results, the highest grain yield was achieved in the use of 15 tons per hectare of vermicompost and in the density of 50 plants per square meter.
    Keywords: Harvest index, Grain yie-ld, Summer crop