فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 21 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی کیهانی، عادل مدحج* صفحات 5-15
    به منظور بررسی اثر مقادیر کود نیتروژن بر ویژگی های مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه هیبرید های ذرت در شرایط محیطی اندیمشک، این تحقیق در سال زراعی 91-1390 به صورت کرت خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. چهار مقدار کود نیتروژن (بدون کود، 90، 180 و 260 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) از منبع کود اوره (46 درصد نیتروژن) در کرت های اصلی و چهار هیبرید ذرت (سینگل کراس 704، 6589DKC، مبین و سینگل کراس640) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر نیتروژن بر صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه و طول برگ در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، در حالی که صفات ارتفاع بلال و تعداد برگ های بالای بلال تحت تاثیر این تیمار قرار نگرفتند. هیبرید 6589DKC از نظر تمامی صفات مورفولوژیکی مورد مطالعه نسبت به سایر هیبرید ها برتری داشت. افزایش میزان نیتروژن باعث افزایش میانگین عملکرد دانه هیبریدهای ذرت شد، اما تفاوت این صفت در تیمارهای مصرف کود معنی دار نبود. بیش ترین عملکرد دانه در هیبرید 6589DKC و نیتروژن 180 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. افزایش نیتروژن تا 260 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه سینگل کراس 640 شد، اما در سایر هیبریدها، افزایش نیتروژن بیش از 180 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه را تا حدودی کاهش داد. هیبرید 6589DKC به دلیل برخورداری از ویژگی های مطلوب مورفولوژیکی، تعداد دانه در ردیف و وزن صد دانه بیش تر نسبت به سایر هیبریدها، عملکرد دانه بیش تری داشت. انجام تحقیقات بیش تر در خصوص بررسی پتانسیل تولید هیبرید 6589DKC در استان خوزستان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف
  • کاظم بهرامی، هادی پیرسته انوشه، یحیی امام* صفحات 17-27
    پاسخ رشد و عملکرد جو در پاسخ به سایکوسل به طور قابل توجهی در بین ارقام مختلف، متفاوت است. بدین منظور، تغییرات رشدی در طول فصل و عملکرد پنج رقم جو تحت اثر کاربرد سایکوسل در یک پژوهش مزرعه ای در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. در این پژوهش اثر سایکوسل با سه غلظت صفر (آب به عنوان شاهد) ، 2 و 4 گرم در لیتر، بر رشد و عملکرد پنج رقم جو ویکتوریا، ریحان، جنوب، گرگان و والفجر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محلول پاشی سایکوسل در اوایل فصل رشد موجب کاهش ارتفاع ساقه در همه ارقام جو شد، اما، این کاهش ارتفاع در انتهای فصل رشد جبران شد؛ به طوری که تفاوت معنی داری بین ارتفاع نهایی بوته های محلول پاشی شده با بوته های شاهد وجود نداشت. این کاهش ارتفاع در زمان پنجه زنی موجب بقای بیش تر پنجه ها و افزایش پنجه های بارور گردید و در نهایت منجر به افزایش عملکرد دانه شد. بیش ترین عملکرد دانه در رقم ریحان با محلول پاشی سایکوسل با غلظت 4 گرم در مترمربع (47/734) به دست آمد. سایکوسل اثر مثبتی بر افزایش شاخص سطح برگ در طول فصل از 150 روز پس از کاشت به بعد داشت. وزن خشک گیاه در بوته های محلول پاشی شده افزایش بیش تری در طول فصل رشد داشت، که در این رابطه اثر مثبت غلظت 4 بیش تر از 2 گرم در لیتر بود. به طورکلی نتایج مشخص کرد که رقم ریحان و گرگان به ترتیب دارای بیش ترین و کم ترین پاسخ به کاربرد سایکوسل بودند. بنابراین رقم ریحان در چنین شرایطی قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: کندکننده رشد، شاخص سطح برگ، وزن خشک
  • مهرزاد طاوسی *، احمد نادری، غلامعباس لطفعلی آینه صفحات 29-44
    کاهش دما در ماه های دی و بهمن در خوزستان یک پدیده غالب اقلیمی است که باعث خسارت به گیاه و در نتیجه عملکرد می گردد. در این تحقیق اثر تنش سرما در مرحله پنجه زنی بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات فنولوژیکی و فیزیولوژیکی، در آزمایش فاکتوریل تحت شرایط کنترل شده گلخانه با پنج ژنوتیپ گندم (ارقام چمران، ویریناک، استار، کرخه و لاین M-83-17) و چهار دمای محیط (بدون سرما، 3، صفر، 3- درجه سانتی گراد) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد از نظر تحمل به سرما بین ژنوتیپ ها اختلاف معنی دار وجود داشت و تفاوت ژنوتیپ ها و اثر سرما و برهمکنش آن ها بر عملکرد و اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی معنی دار بود. در شرایط بدون تنش و دمای صفر درجه سانتی گراد بالاترین عملکرد دانه به ترتیب به میزان 8/0 و 3/0 گرم در ساقه اصلی به لاین M-83-17و در دماهای 3 و 3- درجه سانتی گراد به ترتیب با 4/0 و 45/0 گرم در ساقه اصلی به رقم استار تعلق داشت. کم ترین کاهش فلورسانس حداقل، در رقم چمران در تنش صفر درجه سانتی گراد و کم ترین افزایش فلورسانس حداکثر در رقم چمران در تنش 3- درجه سانتی گراد مشاهده شد. بیش ترین کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II در رقم استار مشاهده شد. بر اساس شاخص های SSI و STI، ارقام استار و چمران از پایداری عملکرد بیش تری در تنش های سرما برخوردار بودند. تغییرات صفات مورد بررسی در ژنوتیپ های مورد مطالعه نشان دهنده واکنش متفاوت ژنوتیپ ها ارزیابی می شود که خود ناشی از تنوع ژنتیکی این ژنوتیپ ها می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص فلورسانس کلروفیل، عملکرد دانه، کارایی فتوشیمیایی، گندم
  • شیوا اردلانی، محسن سعیدی، سعید جلالی هنرمند، محمداقبال قبادی، مجید عبدلی* صفحات 45-59
    این آزمایش به منظور بررسی اثر تنش خشکی پس از گرده افشانی بر صفات زراعی، ویژگی های بیوشیمیایی و برخی از ویژگی های فیزیولوژیک انجام شد. آزمایش در محیط کشت گلدان در سال زراعی 91-1390 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه به صورت آزمایش فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. در این آزمایش تنش خشکی در مرحله رشد زایشی (از مرحله گرده افشانی تا پایان دوره رشد رطوبت خاک در محدوده 30 درصد وزنی رطوبت مزرعه) مد نظر قرار گرفت و ژنوتیپ های مختلف گندم شامل پیشتاز، DN-11، سیوند و مرودشت به عنوان فاکتور دوم بررسی شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی پس از گرده افشانی از طریق افت وزن هزار دانه، عملکرد دانه را کاهش دادند. در شرایط تنش خشکی پس از گرده افشانی ژنوتیپ های مرودشت و DN-11 کم ترین میزان عملکرد دانه را داشتند. وقوع تنش خشکی سبب شد که محتوای پروتئین محلول به طرز چشم گیری کاهش یابد. فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در شرایط تنش خشکی پس از گرده افشانی افزایش یافت. فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در ژنوتیپ های حساس (مرودشت و DN-11) کم تر از ژنوتیپ های متحمل (پیشتاز و سیوند) بود. می توان نتیجه گیری نمود که در ژنوتیپ های گندم، فعال شدن سیستم دفاع آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز نقش کلیدی در افزایش تحمل به تنش خشکی داشته است.
    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، کلروفیل، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • امیر کدخدایی *، محمود کلباسی، محمود صلحی، حبیب الله نادیان، علی غلامی صفحات 61-72
    این پژوهش با هدف مطالعه اثر کاربرد بقایای گیاهی مختلف و سولفاتروی در خاک بر قابلیت جذب روی و غلظت این عنصر در دانه گندم و همچنین اثر بر غلظت اسیدفیتیک، نسبت مولی اسیدفیتیک و پروتئین دانه انجام شد. آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار (شاهد، سولفات روی، بقایای گیاهی یونجه، لوبیا و گندم و بقایای گیاهی یونجه، لوبیا و گندم همراه با سولفاتروی) در سه تکرار در مزرعهای در استان اصفهان، شهرستان دهاقان انجام شد. با توجه به مقدار کربن آلی و روی در خاک به تیمارهای مورد نظر کود سولفاتروی به مقدار 60 کیلوگرم در هکتار و بقایای گیاهی به مقدار 10 تن در هکتار اضافه شد. پس از آن مقدار 250 کیلوگرم در هکتار بذر گندم رایج منطقه (رقم سپاهان) کشت شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که کاربرد سولفاتروی در خاک بر عملکرد دانه و غلظت روی دانه معنیدار بود. در تیمارهای که بقایای گیاهی به همراه سولفاتروی به خاک اضافه شده بود، افزایش معنی داری در ویژگی های اندازهگیری شده نسبت به تیمار شاهد و تیمارهای کاربرد بقایای گیاهی و سولفاتروی وجود داشت. در بین بقایای گیاهی گندم، لوبیا و یونجه، بقایای یونجه باعث افزایش بیشتر غلظت روی و پروتئین دانه و کاهش بیشتر اسیدفیتیک و نسبت مولی اسیدفیتیک به روی در دانه گندم شد. میتوان چنین نتیجهگیری کرد که کاربرد عنصر روی همراه با بقایای گیاهی میتواند باعث افزایش بیشتر غلظت روی و پارامترهای کیفی دانه شود.
    کلیدواژگان: روی، گندم، بقایای گیاهی، اسیدفیتیک، پروتئین دانه
  • پرویز یداللهی ده چشمه *، علی اکبر باقری، ایوب امیری، صدیقه اسمعیل زاده بهابادی صفحات 73-83
    با توجه به حجم بالای واردات روغن گیاهی در کشور و محدودیت منابع آبی، شناخت عوامل موثر بر تولید گیاهان زراعی در شرایط کم آبی اهمیت زیادی دارد. به منظور بررسی اثر محلول پاشی کیتوزان در شرایط کم آبیاری بر ویژگی های کمی و کیفی آفتابگردان رقم آلستر، این آزمایش در سال زراعی 91-1390 به صورت کرت های یک بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی زابل انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح آبیاری بر اساس 25 درصد رطوبت قابل استفاده (تنش شدید) ، 50 درصد رطوبت قابل استفاده (تنش متوسط) و 75 درصد رطوبت قابل استفاده (شاهد) به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی کیتوزان در سه سطح صفر (شاهد) ، دو گرم در لیتر و پنج گرم در لیتر به عنوان فاکتور فرعی بودند. در این آزمایش تنش خشکی باعث کاهش ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و قطر طبق گردید، اما بر شاخص برداشت و درصد روغن اثر معنی داری مشاهده نشد. هم چنین محلول پاشی کیتوزان منجر به افزایش ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، قطر طبق و کلروفیل کل شد.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، کیتوزان، اجزای عملکرد، آفتابگردان
  • بهمن راستگو، علی عبادی، قاسم پرمون* صفحات 85-102
    به منظور بررسی اثر کاربرد نیتروژن بر بهبود عملکرد، اجزای عملکرد دانه و تغییر ترکیبات دانه گلرنگ رقم گلدشت، این آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در استان اردبیل در سال زراعی 1391 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح کود نیتروژن (منبع اوره 46 درصد) صفر، 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. نتایج نشان داد که مصرف سطوح مختلف کود نیتروژن اثر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده داشت. مصرف 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن سبب افزایش میزان کلروفیل (26 درصد) ، پتاسیم (47 درصد) و کلسیم (27 درصد) و سبب کاهش سدیم (39 درصد) در اندام هوایی گیاه شد. بیش ترین تعداد طبق در بوته و دانه در طبق از مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد، درحالی که بالا ترین وزن صد دانه با مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. کم ترین و بیش ترین عملکرد دانه (5/1729 و 9/3087 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در عدم مصرف کود و کاربرد 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. بین سطوح کودی 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تفاوت معنی داری در محتوای روغن مشاهده نگردید، ولی مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیش ترین کاهش درصد روغن (7/25 درصد) را به خود اختصاص داد. با وجود اثر منفی مصرف نیتروژن بر درصد روغن دانه، با افزایش مصرف کود عملکرد روغن افزایش یافت و بالا ترین مقدار آن (04/794 کیلوگرم در هکتار) از مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن به دست آمد. محتوای پروتئین دانه از 40/19 درصد در تیمار شاهد به 10/25 درصد در بالا ترین سطح کود افزایش یافت و هم چنین سبب افزایش میزان نیتروژن دانه ها شد. با توجه به اینکه در اکثر صفات اندازه-گیری شده بین مقادیر 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن تفاوت معنی داری وجود نداشت به همین دلیل، به منظور کاهش هزینه های اقتصادی و زیست محیطی مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن را می توان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین، کربوهیدرات، وزن صد دانه، تعداد دانه
  • شیما خیاط، مانی مجدم *، مجتبی علوی فاضل صفحات 103-113
    به منظور بررسی اثر مقادیر نیتروژن بر عملکرد دانه و کارایی مصرف نیتروژن ژنوتیپهای گندم دوروم، این آزمایش در سال زراعی 1391- 1390 به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. نیتروژن بهعنوان فاکتور اصلی شامل: 45، 90 و 135 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و فاکتور فرعی، سه رقم گندم دوروم شامل یاواروس، شوا و 78 Sبود. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای نیتروژن بر عملکرد ارقام گندم معنیدار بود. بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک (1376 گرم در متر مربع) ، عملکرد دانه (6/494 گرم در متر مربع) ، تعداد دانه در سنبله (58/32) و وزن هزار دانه (86/39 گرم) در تیمار کاربرد 135 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بهدست آمد. لاین 78S از بیشترین عملکرد دانه (1/488 گرم در مترمربع) ، عملکرد بیولوژیک (1389 گرم در مترمربع) و تعداد دانه در سنبله (64/32) برخوردار بود. در مقابل کمترین عملکرد دانه (4/ 394 گرم در مترمربع) مربوط به رقم یاواروس بود. همچنین بالاترین میزان کارایی مصرف نیتروژن در تیمار کمترین مقدار کود مصرفی و لاین 78S بهدست آمد. در مجموع تیمار کاربرد 135 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در لاین 78S بالاترین عملکرد دانه را تولید کرد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تعداد دانه در سنبله، نیتروژن
|
  • A. Keihani, A. Modhej* Pages 5-15
    In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer rates on morphological characteristics, yield and grain yield components of corn hybrids in environmental conditions of Andimeshk, this research was conducted as split plot with randomized complete blocks design with three replications in 2011-12 cropping year. Four amounts of nitrogen fertilizer (without fertilizer, 90, 180 and 260 kilogram of net nitrogen in hectare) from the source urea fertilizer (46 percent nitrogen) in main plots and four corn hybrids (Single Cross 704, DKC6589, Mobin and Single Cross640) were placed in sub plots. Results of experiment showed that the effect of nitrogen on features plant height, stem diameter and leaf length was significant in one percent probability level, while the traits of ear height and the number of leaves above the ear were not affected by this treatment. Hybrid DKC6589 as regards to all of the studied morphological traits compared to other hybrids had superiority. Increasing the rate of nitrogen increased the average of corn hybrids grain yield, but difference of this trait was not significant in fertilizer application treatments. The highest grain yield was obtained in hybrid DKC6589 and 180 kilo gram in hectare nitrogen. Increasing nitrogen up 260 kilogram in hectare significantly increased the grain yield of Single Cross 640, but in other hybrids, increasing nitrogen more than 180 kilogram in hectare, decreased the grain yield slightly. DKC6589 hybrid had more grain yield compared to other hybrids due to favorable morphological features, the number of grain per row and higher 100-grain weight. Further research is recommended to investigate the potential of hybrid DKC6589 production in Khuzestan province.
    Keywords: Plant height, Grain yield, Grain number per row
  • K. Bahrami, H. Pirasteh Anosheh, Y. Emam* Pages 17-27
    Growth response and yield of barley in response to cycocel among different cultivares is different, considerably. For this purpose, growth changes during the season and yield of five cultivares of barley as affected by cycocel application was conducted in a field research in College of Agriculture of Shiraz University in two cropping years 2010-2011 and 2011-12. In this research the effect of cycocel with three concentrations zero (water as control), 2 and 4 gram per liter on growth and yield of five barley cultivars Viktoria, Reyhan, Jonoub, Gorgan and Valfajr was investigated. The results showed that cycocel foliar application at the begining of growing season decreased the stem height in all cultivars of barley, however, this reduction of height was compensated in the end of growing season so that there was no significant difference between the ultimate height of the folior application treated plants with control plants.This height reduction at tillering time led to more survival of tillers and enhancement of fertile tillers and consequently resulted in increasing grain yield. The highest grain yield was obtained in Reyhan cultivar with cycocel folior application with concentration 4 gram in square meter (734/47). Cycocel had positive effect on increasing leaf area index during the season from 150 days after sowing onwards. Dry weight of plant in folior application treated plants had the higher increasing during growing season, in this regard the positive effect of concentration 4 was more than 2 gram per liter. Overall, the results indicated that Reyhane and Gorgan cultivars had the highest and lowest response to cycocel application. Thus, Reyhan cultivar is recommendable in such conditions.
    Keywords: Growth retardant, Leaf area index, Dry weight
  • M. Tavoosi*, A. Naderi, Gh. Lotfali, Ayeneh Pages 29-44
    In Khouzestan, reduce temperature in January and Februaryis a dominant climate phenomenon that causes damage to the plant and thus the yield. In this research the effect of cold tension in tillering stage on yield, yield components and some phonological and physiological traits was investigated in a factorial experiment under controlled greenhouse conditions with five wheat genotypes (cultivars Chamran, Virinak, Star, Karkheh and line M-83-17) and at four ambient temperatures (no cold, , 0, -3 C°) in a completely randomized design with three replications. The results showed there was a significant difference among genotypes in terms of cold tolerance and the genotypes difference and the effect of cold and their interactions on yield and yield components and some physiological traits was significant. At no tension conditions and 0 C° temperature the highest grain yield was belonged to line M-83-17 at rates 0.8 and 0.3 gram in main stem, respectively and Star cultivar at and -3 C° temperatures with 0.4 and 0.45 gram in main stem, respectively. The lowest fluorescence reduction was observed at least, at Chamran cultivar at 0 C° tension and the lowest fluorescence increase, maximum in Chamran cultivar at -3 C° tension. The maximum photochemical photosystem II efficiency was observed in Star cultivar. According to SSI and STI indices, Star and Chamran cultivars had more sustainability yield in cold tensions. The changes of investigated traits in the studied genotypes shows different reaction of genotypes which itself is due to genetic diversity of these genotypes.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence index, Grain yield, Photochemical efficiency, Wheat
  • Sh. Ardalani, M. Saeidi, S. Jalali, Honarmand, M.E. Ghobadi, M. Abdoli* Pages 45-59
    This experiment was conducted in order to investigate the effect of post anthesis drought tension on agronomical traits, biochemical characteristics and some physiological characteristics. The experiment was carried out in pot culture experiment as factorial experiment based on complete randomized blocks design in three replications in Campus of Agriculture and Natural Resources of Razi University, Kermanshah in 2011-12 cropping year. In this experiment, drought tension was considered at generative growth stage (from the anthesis stage until end of soil moisture growth stage, around 30 percent of field moisture) and different wheat genotypes consisted of Pishtaz, DN-11, Sivand and Marvdasht were investigated as the second factor. The results showed that drought tension after anthesis decreased grain yield by decreasing of 1000- grain weight. Under drought tension after anthesis, Marvdast and DN-11 genotypes had the lowest grain yield. The occurrence of drought tension significantly decreased soluble protein content. The activity of superoxide dismutase enzyme increased after anthesis in drought tension conditions. Catalase and peroxidase activity in the sensitive genotypes (Marvdast and DN-11) was less than the tolerant genotypes (Pishtaz and Sivand). It can be concluded that activating the enzymes defense system of catalase, peroxidase and superoxide dismutase antioxidants in wheat genotypes has had a major role in increasing tolerance to drought tension.
    Keywords: Wheat, Drought tension, Chlorophyll, Antioxidant enzymes
  • A. Kadkhodiee*, M. Kalbasi, M. Solhi, H. Nadian, A. Gholami Pages 61-72
    This research was conducted in order to study the effect of using plant residues and zinc sulfate on the absorbability of zinc in soil and its concentration in the grain wheat as well as the effect on the concentration of phytic acid, phytic acid molar ratio and grain protein. The experiment was conducted in the form of a statistical randomized complete blocks design with eight treatments (control, zinc sulfate, alfalfa plant residues, beans and wheat and alfalfa plant residues, beans and wheat plus zinc sulfate) in three replications in a farm in Isfahan province, Dehaghan city. Due to the amount of organic matter and zinc in the soil, zinc sulfate by 60 kilogram per hectare and plant residues by 10 tons per hectare was added to the considered treatments. After that, the amount of 250 kilogram per hectare of common grain wheat of region (Sepahan cultivar) was planted. The obtained results showed that the application of zinc sulfate in the soil on the yield grain and zinc concentration of grin was significant. In treatment that plant residues with zinc sulfate was added in the soil, there was a significant increase in the measured properties compared to the control and plant residues application and zinc sulfate treatments. Among the plant residues of wheat, beans and alfalfa, alfalfa residues led to more increase in zinc concentration and grain protein and more decrease phytic acid and phytic acid to zinc molar ratio in grain. It can be concluded that the application of zinc with plant residues can cause more increasing in zinc concentration and grain qualitative parameters.
    Keywords: Zinc, Wheat, Plant residues, Phytic acid, Grain protein
  • P. Yadollahi Dehchecsme*, A.A. Bagheri, A. Amiri, S. Esmailzade Bahabadi Pages 73-83
    As regards to the high volume of imports of vegetable oil in the country and limited water resources, recognition factors affecting on crops production in low water conditions is very important. In order to investigate the effect of chitosan foliar application in deficit irrigation conditions on quantitative and qualitative characteristics of sunflower Alster cultivar, this experiment as split plots on the basis of randomized complete blocks design with three replications was conducted at the research field of Zabol Agriculture college in 2011-12 cropping year. The factors of experiment included drought tension in three levels watering based on 25 percent of available moisture (sever tension), 50 percent of available moisture (mild tension) and 75 percent of available moisture (control) as the main factor and chitosan foliar application at three levels: zero (control), two gram in liter and five gram in liter as sub factor. In this experiment drought tension caused reduction in plant height, one-thousand grain weight, biological yield, grain yield, harvest index, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, head diameter, but no significant effect was observed on harvest index and oil percentage. Also, foliar application of chitosan leaded to increasing plant height, one-thousand grain weight, biological yield, grain yield, head diameter and total chlorophyll.
    Keywords: Partial irrigation, Chitosan, Yield components, Sunflower
  • B. Rastgo, A. Ebadie, Gh. Parmoon* Pages 85-102
    In order to investigate the effect of nitrogen application on improving the yield, grain yield components and changing grain compositions of safflower Goldasht cultivar, this experiment as a randomized complete blocks design was conducted with four replications in research station of College of Agriculture of Mohaghegh Ardabili University in Ardabil province in 2011 cropping year. Treatments of experiment consisted of five levels of nitrogen fertilizer (urea source 46 percent) 0, 50, 100, 150 and 200 kilogram nitrogen in hectare. Results showed that use of different levels of nitrogen fertilizer had a significant effect on measured traits. Consumption of 200 kilogram in hectare nitrogen increased chlorophyll rates (26 percent), potassium (47 percent) and calcium (27 percent) and decreased sodium (39 percent) in plant. Maximum number of head per plant and grain in head obtained from the consumption of 200 kilogram nitrogen in hectare, while the highest 100-grain weight was obtained with consumption 150 kilogram nitrogen in hectare. The lowest and highest grain yield (1729.5 and 3087.9 kilogram in hectare) was observed in lack of consuming fertilizer and application of 200 kilogeram nitrogen in hectare, respectively. Between fertilizer levels of 50, 100 and 150 kilogram nitrogen in hectare, there was no significant difference in oil content, but consumption of 200 kilogram nitrogen in hectare allocated the highest reduction of the oil (25.7 percent). Despite the negative impact of nitrogen consumption on grain oil percent, oil yield increased with increasing fertilizer consumption and its highest amount (794.04 kilogram in hectare) was obtained from using 150 kilogram nitrogen. The grain protein content was increased from 19.40 percent at the control treatment to 25.10 percent in the highest level of fertilizer and also caused increasing in the amount of grains nitrogen. As regards to this point that in the most measured traits there was no significant difference between the rates of 150 and 200 kilogram nitrogen, for this reason in order to reduce economic and environmental costs using 150 kilogram in hectare nitrogen can be recommended.
    Keywords: Protein, Carbohydrate, 100, grain weight, Grain number
  • Sh. Khayat, M. Mojadam*, M. Alavi Fazel Pages 103-113
    In order to investigate the effect of different nitrogen amounts on grain yield and nitrogen use efficiency in Durum wheat genotypes, this experiment was conducted as split plots in randomized complete blocks design with four replications in 2012-2013 cropping year. Nitrogen as main factor was including: 45, 90 and 134 kilogram net nitrogen in hectare and sub factor three wheat cultivars consisted of Yavarus, Showa and the S78. The results showed that the effect of nitrogen treatments on yield of wheat cultivars was significant. The highest biological yield (1376 gram in m-2), grain yield (494.6 gram in m-2), grain number per spike (32.58) and one thousand-grain weight (39.86 gram) was obtained in treatment application of 135 kilogram net nitrogen in hectare. Line S78 had the highest grain yield (488.1 gram in m-2), biological yield (1389 gram in m-2) and grain number per spike (32.64). In contrast the lowest grain yield (394.4 gram in m-2) belonged to Yavarus cultivar. In addition, the highest nitrogen use efficiency was obtained in the minimum amount of fertilizer used and S78 line. Generally, treatment of using 135 kilogram net nitrogen in hectare in S78 line produced the highest grain yield.
    Keywords: Yield components, Grain number per spike, Nitrogen