فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 22 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا باقری *، محمدحسین قرینه، عبدالمهدی بخشنده، جواد طایی، عبدالمحمد محنت کش، بهرام اندرزیان صفحات 5-22
    به منظور بررسی اثر سطوح تنش خشکی و نیتروژن بر عملکرد و صفات کیفی و فیزیولوژیک سیب زمینی، این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده با سه سطح تنش خشکی S1 (شاهد، تامین 100 درصد نیاز آبی) ، S2 (تامین 75 درصد) و S3 (تامین 50 درصد نیاز آبی سیب زمینی پس از سبز شدن تا پایان دوره رشد) به عنوان فاکتور اصلی و چهار تیمار کود نیتروژن N1 (تامین 100 درصد نیاز کودی) ، N2 (66 درصد) ، N3 (33 درصد) و N4 (بدون مصرف کود نیتروژن) به عنوان فاکتور فرعی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری به اجرا درآمد. در این آزمایش بیش ترین عملکرد غده از تیمار بدون تنش (S1) به میزان 55/9 تن در هکتار به دست آمد که تفاوت معنی دار در سطح پنج درصد با تیمار S2 نداشت اما S3 با اختلاف معنی دار نسبت به دو تیمار یاد شده، میانگین عملکرد 31/7 تن در هکتار را تولید نمود. تیمارهای N1 و N2 بدون اختلاف آماری در سطح پنج درصد بیش ترین عملکرد غده را تولید کردند ولی عدم مصرف نیتروژن (N4) منجر به تولید کم ترین عملکرد غده (38/7 تن در هکتار) شد. در مجموع در سطوح تنش S2 و S3، تیمار N2 باعث دستیابی به حداکثر عملکرد غده شد. به علت کاهش عملکرد غده در تیمارهای S2 و S3 در بالاترین سطح مصرف نیتروژن (N1) ، برهمکنش تنش خشکی و نیتروژن بر عملکرد غده، در سطح یک درصد معنی دار شد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، عملکرد غده، پرولین، کلروفیل، نیترات
  • زهرا خدارحم پور *، آسیه سلطانی صفحات 23-36
    این تحقیق به منظور شناسایی ژنوتیپ‏‏های متحمل کلزا در شرایط تنش‏ شوری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر اجرا گردید. فاکتور اول شامل 12 ژنوتیپ کلزا و فاکتور دوم تنش شوری با کلریدسدیم در شش سطح (صفر، 60، 120، 180، 240 و 300 میلی‏مولار) بود. نتایج نشان داد که صفات درصد جوانه‏زنی، سرعت جوانه‏زنی، طول ریشه‏چه، طول ساقه‏چه، طول گیاهچه، شاخص بنیه بذر، وزن تر گیاهچه و وزن خشک با کاهش در پتانسیل اسمزی (300 میلی‏مولار) کاهش نشان دادند. اما صفت متوسط زمان جوانه‏زنی با کاهش در پتانسیل اسمزی (300 میلی‏مولار) افزایش یافت. تجزیه کلاستر ژنوتیپ‏ها را به سه گروه تقسیم کرد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ H6729 بیش ترین درصد جوانه‏زنی، سرعت جوانه‏زنی، طول ساقه‏چه، شاخص بنیه بذر و وزن خشک گیاهچه را نشان داد. با توجه به رتبه‏بندی ژنوتیپ‏ها بر اساس صفات مورد مطالعه، ژنوتیپ H6729 به عنوان ژنوتیپ‏ متحمل به شوری دارای بهترین امتیاز بود و ژنوتیپ‏ T98007 در پایین‏ترین رتبه از نظر تحمل به شوری قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تجزیه کلاستر، رتبه‏بندی، رشد گیاهچه
  • حسین کمری، رئوف سیدشریفی *، محمد صدقی صفحات 37-52
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی با نانواکسیدروی و کاربرد باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن بر عملکرد دانه و برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک تریتیکاله، این آزمایش در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل محلول پاشی با نانواکسیدروی در پنج سطح (عدم محلول پاشی به عنوان شاهد، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 گرم در لیتر) و تلقیح بذر با باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن در چهار سطح (عدم تلقیح بذر با باکتری به عنوان شاهد، تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپریلیوم لیپوفروم استرینOF و سودوموناس پوتیدا استرین 9) بودند. نتایج نشان داد که انتقال مجدد ماده خشک و میزان مشارکت ذخایر ساقه در عملکرد، سرعت ظهور برگ، عملکرد و اجزای عملکرد دانه به طور معنی داری تحت اثر محلول پاشی با نانواکسیدروی و کاربرد باکتری-های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن قرار گرفت. بیش ترین انتقال مجدد ماده خشک و سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه در عدم تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد × عدم محلول پاشی با نانواکسیدروی به دست آمد. مقایسه میانگین ها نشان داد که بالاترین عملکرد، اجزای عملکرد دانه و سرعت ظهور برگ به ترکیب تیماری تلقیح بذر با ازتوباکتر و آزوسپریلیوم × محلول پاشی یک گرم در لیتر نانواکسیدروی و کم ترین آن ها در حالت عدم تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد × عدم محلول پاشی با نانواکسیدروی به دست آمد. به نظر می رسد به منظور افزایش عملکرد دانه و سرعت ظهور برگ می توان پیشنهاد کرد که تلقیح بذر تریتیکاله با باکتری های ازتوباکتر و آزوسپریلیوم در محلول پاشی یک گرم در لیتر نانواکسیدروی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد، روی، تریتیکاله، فیلوکرون
  • آزاده مادح خاکسار، احمد نادری، امیر آینه بند، شهرام لک* صفحات 53-68
    به منظور ارزیابی اثر هم زمان دو تیمار کم آبیاری در طول دوره رشد و قطع آبیاری در برخی مراحل رشد، بر توزیع مجدد مواد ذخیره ای، فتوسنتز جاری و رابطه آن با عملکرد ذرت دانه ای این تحقیق طی دو سال زراعی 88-1387 و 89-1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان اجرا شد. تیمارهای تحقیق شامل تیمار کم آبیاری در سه سطح (تامین 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی کامل محاسبه شده گیاه ذرت) و تیمار قطع آب در مراحل مختلف رشد در پنج سطح (بدون قطع آب در طول دوره رشد (شاهد) ، یک بار قطع آب در مرحله هشت برگی، دوازده برگی، گرده افشانی و شیری) بودند. تیمارهای تحقیق از مرحله چهار تا پنج برگی اعمال شد و تا ده روز پیش از رسیدگی فیزیولوژیکی گیاه ادامه داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که، اثر تیمارهای کم آبیاری و قطع آب بر میزان، سهم و کارایی فتوسنتز جاری و توزیع مجدد معنی دار بود. با افزایش شدت کم آبیاری سهم فتوسنتز جاری کاهش یافت و در مقابل سهم توزیع مجدد در پر کردن دانه ها بیش تر شد. در تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی گیاه، بیش ترین و کم ترین سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه به ترتیب به تیمار بدون تنش قطع آب و عدم آبیاری در مرحله گل دهی با میانگین 81 و 41 درصد تعلق داشتند.
    کلیدواژگان: رسیدگی فیزیولوژیکی، گل دهی، تنش آب
  • محمد خادم پیر *، سرالله گالشی، افشین سلطانی، فرشید قادری فر، مهسا مظلوم صفحات 69-88
    غرقابی یکی از مشکلات عمده در زمان کاشت کلزا مخصوصا در مناطق شمالی کشور می باشد، که باعث کاهش سبز شدن و خسارت به گیاهچه در مزرعه می شود. از طرف دیگر وقوع دما های پایین در زمان کاشت کلزا باعث هم افزایی اثرات مخرب غرقابی می شود. بنابراین به منظور بررسی اثر دما و غرقابی بر رشد و فعالیت های فیزیولوژیک گیاهچه کلزا این آزمایش در شرایط گلخانه ای در قالب طرح آماری کاملا تصادفی به روش فاکتوریل در چهار تکرار انجام شد. فاکتور های آزمایش شامل طول دوره غرقاب در 5 سطح صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت و دما در چهار سطح 10، 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد بود که گیاهچه های سه برگی کلزا رقم هایولا 401 تحت این تیمارها قرار گرفتند. بعد از رسیدن گیاهچه ها به مرحله سه برگی صفاتی از جمله سطح برگ، زیست توده اندام هوایی، رنگیزه های برگ، آنزیم الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1 و 6 بیس فسفات آلدولاز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که روند افزایش زیست توده برگ و ساقه طی تنش غرقاب نسبت به شاهد کند می شود. بیش ترین میزان فعالیت آنزیم الکل دهیدروژناز در دمای 25 درجه و تیمار 96 ساعت غرقاب و کم ترین میزان فعالیت آن در 10 درجه و صفر ساعت غرقاب مشاهده گردید. بیش ترین میزان فعالیت آنزیم فروکتوز 1 و 6 بیس فسفات آلدولاز در 72 ساعت غرقاب و 25 درجه و کم ترین میزان فعالیت آنزیم فروکتوز 1 و 6 بیس فسفات آلدولاز در صفر ساعت و 10 درجه مشاهده شد. نتایج حاکی از روند افزایشی فعالیت این دو آنزیم با افزایش زمان غرقابی و دما می باشد، نتایج نشان می دهد با توجه به افزایش فعالیت این دو آنزیم آثار خسارات تنش غرقاب بر گیاهچه کلزا کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آنزیم الکل دهیدروژناز، تنش غرقاب، دما، رنگیزه
  • مریم حاجی بابایی *، فرهاد عزیزی صفحات 89-100
    به منظور بررسی اثر رژیم های آبیاری بر برخی صفات و عملکرد چند هیبرید جدید ذرت علوفه ای، این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های یک بار خرد شده با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1388 اجرا گردید. در کرت های اصلی سه سطح آبیاری نرمال، تنش ملایم و تنش شدید (به ترتیب آبیاری پس از 70، 100 و 130 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و در کرت های فرعی 14 هیبرید ذرت مورد مقایسه قرار گرفت. مقدار آب مصرفی با استفاده از کنتور که در ابتدای فلکه اصلی قرار داده شده بود کنترل شد. نتایج نشان داد که تفاوت هیبریدها از نظر ارتفاع بوته و عملکرد علوفه خشک در سطح احتمال پنج درصد و از نظر تعداد برگ، شاخص سطح برگ و وزن خشک بلال در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، درحالی که بین وزن خشک برگ هیبریدها اختلاف معنی داری مشاهده نشد. هم چنین کلیه صفات مورد بررسی به جز تعداد برگ در بوته به تنش خشکی واکنش نشان داده و اختلاف آن ها در تنش های مختلف در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. برهمکنش هیبرید و رژیم های آبیاری برای هیچ یک از صفات معنی دار نبودند که بیانگر واکنش مشابه هیبریدهای مورد مطالعه نسبت به شرایط رژیم های آبیاری اعمال شده می باشد. تغییر دور آبیاری از تیمار آبیاری نرمال به تنش شدید باعث کاهش عملکرد علوفه خشک به میزان 44 درصد شد. هیبرید شماره 4 (KSC700) از نظر وزن خشک بلال بیش تر (54/771 گرم) و با عملکرد علوفه خشک (15565 کیلوگرم در هکتار) در شرایط تنش خشکی به عنوان بهترین هیبرید بود که می توان بالا بودن عملکرد در این هیبرید را به طولانی تر بودن دوره رشد آن نسبت داد که زمان بیش تری را برای تولید و تجمع مواد در اختیار گیاه قرار می دهد. با توجه به همبستگی می توان نتیجه گرفت که صفات ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و وزن خشک بلال در تغییرات عملکرد علوفه در شرایط کمبود رطوبت خاک می توانند اثر قابل ملاحظه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص سطح برگ، تعداد برگ، عملکرد علوفه خشک
  • حمزه فعله کری *، محمداقبال قبادی، غلامرضا محمدی، سعید جلالی هنرمند، مختار قبادی، محسن سعیدی صفحات 101-113
    به منظور بررسی اثر آبیاری تکمیلی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر شاخص های رشدی دو رقم گندم دیم، این آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام گرفت. تیمارهای این آزمایش شامل آبیاری تکمیلی به عنوان فاکتور اصلی در چهار سطح (دیم و آبیاری تکمیلی در مراحل آبستنی، گرده افشانی و پر شدن دانه) ، کود نیتروژن خالص به عنوان فاکتور فرعی در چهار سطح (بدون کود، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) و دو رقم گندم دیم (سرداری و کراس البرز) در کرت فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات اندازه گیری شده شامل ماده خشک کل، شاخص سطح برگ، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص، سرعت رشد محصول، ماده خشک برگ، عملکرد دانه، طول دانه، قطر دانه و طول پدانکل بودند. بیش ترین و کم ترین شاخص سطح برگ به ترتیب به آبیاری تکمیلی در مراحل گرده افشانی و شرایط دیم اختصاص داشت. با آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی حداکثر سرعت جذب خالص به دست آمد، اما آبیاری تکمیلی نسبت به شرایط شاهد (دیم) بیش ترین سرعت رشد نسبی را باعث شد. تیمار 150 کیلوگرم در هکتار شاخص سطح برگ بالاتر و تیمارهای 50 و 100 کیلوگرم در هکتار سرعت جذب خالص و سرعت رشد نسبی بیش تری تولید کردند. بیش ترین عملکرد دانه در آبیاری تکمیلی در زمان گرده افشانی و آبستنی به ترتیب با 3622 و 3520 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. مصرف 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن باعث تولید بیش ترین عملکرد دانه (3350 کیلوگرم در هکتار) گردید. رقم گندم کراس البرز (3378 کیلوگرم در هکتار) از عملکرد دانه بیش تری نسبت به رقم سرداری (2982 کیلوگرم در هکتار) برخوردار بود. حداکثر طول و قطر دانه با آبیاری تکمیلی در مرحله گرده افشانی به دست آمد، اما حداکثر طول پدانکل با آبیاری در مرحله آبستنی حاصل شد.
    کلیدواژگان: شاخص های رشدی، نیتروژن، آبیاری تکمیلی، گندم
  • علی غلام*، مهشید محمودی صفحات 115-130
    ذرت به دلیل قابلیت هایی نظیر سازگاری در شرایط اقلیمی گوناگون، تحمل نسبت به خشکی، عملکرد بالا، قدرت قرار گرفتن در تناوب های مختلف، قدرت پذیرش کامل مکانیزاسیون و موارد مصرف متعدد، در بسیاری از کشورها به طور گسترده کشت می شود. به منظور بررسی اثر کاربرد قارچ میکوریزا و مقادیر مختلف سطوح کود فسفر بر ویژگی های کمی و کیفی ذرت دانه ای رقم سینگل گراس کارون آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو سطح کاربرد و عدم کاربرد قارچ میکوریزا و چهار مقدار کود فسفر با سه تکرار، در سال زراعی 1391 در شمال خوزستان اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد با افزودن قارچ میکوریزا عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت بوته، تعداد دانه در ردیف و ارتفاع بوته، در سطح یک درصد و صفاتی نظیر ارتفاع بوته، وزن هزاردانه و پروتئین دانه در سطح پنج درصد معنی دار شد و تعداد ردیف در دانه تحت اثر میکوریزا قرار نگرفت. تیمار A2 (استفاده از تلقیح میکوریزایی) نیز با میانگین درصد پروتئین 83/10 نسبت به تیمار A1 (عدم استفاده از تلقیح میکوریزایی) با میانگین 59/10 عملکرد بالاتری را نشان داد. اثر تیمار فسفر بر ارتفاع بوته، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، تعداد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت بوته و پروتئین در سطح یک درصد معنی دار و بر تعداد ردیف در بلال معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های کمی و کیفی، ذرت، فسفر، قارچ میکوریزا
|
  • H. Bagheri*, M. Gharine, A. Bakhshande, J. Taee, A. Mehnatkesh, B. Andarzian Pages 5-22
    In order to investigate the effect of levels of drought tension and nitrogen on yield and qualitative and physiological traits of potato, this experiment as split plots was carried out based on randomized complete blocks design, with three levels of drought tension S1 (control, providing 100 percentage water requirement), S2 (providing 75 percentage) and S3 (providing 50 percentage of water requirement of potato after emergence to the end of the growing period) as the main factors and four nitrogen fertilizer treatments N1 (providing 100 percentage fertilizer requirement), N2 (66 percentage), N3 (33 percentage) and N4 (without applying nitrogen fertilizer) as the sub factors in Agriculture and Natural Resources Research Center of Chahar Mahal va Bakhtiari province. In this experiment maximum tuber yield gained from without tension treatment (S1) by the amount of 55/9 tons per hectare that had no significant difference at five percent level with S2 treatment but S3 with significant difference than two mentioned treatments, produced the average yield 31/7 ton per hectare. N1 and N2 treatments produced the highest tuber yield without statistically difference at five percentage level, but lack of nitrogen consumption (N4) led to the lowest tuber yield (38/7 ton per hectare). Generally, in S2 and S3 tension levels, N2 treatment caused access to the maximum tuber yield. Due to the reduction of tuber yield in S2 and S3 treatments within the highest nitrogen consumption level (N1), the interaction between drought tension and nitrogen on tuber yield was significant at one percentage level.
    Keywords: Potato, Tuber yield, Proline, Chlorophyll, Nitrate
  • Z. Khodarahmpour*, A. Soltani Pages 23-36
    In order to identify the tolerant Canola genotypes in salinity tension conditions, this research was conducted as factorial under completely randomized design with three replications at Seed Technology Laboratory of Islamic Azad University Shoushtar Branch. The first factor included 12 Canola genotypes and the second factor included salinity tension with Sodium chloride at six levels (zero, 60, 120, 180, 240 and 300 millimollar). Results showed that traits germination percentage, germination rate, length of radical, length of plumule, length of seedling, seed vigor index, wet weight of seedling and dry weight by reduction in osmotic potential (300 mM) were decreased. . But the trait mean germination time increased with decreasing in the osmotic potential (300 mM). Cluster analysis divided genotypes to three groups. The results showed that genotype H6729 showed the maximum germination percentage, germination rate, length of plumule, seed vigor index and dry weight of seedling. With attention to genotypes ranking based on studied traits, genotype H6729 owned the best score as the tolerant genotype to salinity and genotype T98007 was placed at the lowest rank with respect to salinity tolerance.
    Keywords: Salinity tension, Cluster analysis, Ranking, Seedling growth
  • H. Kamari, R. Seyedsharifi*, M. Sedghi Pages 37-52
    In order to investigate the effect of Nano Zinc oxide foliar application and application of free living nitrogen fixing bacteria on grain yield and some morphophysiological traits of Triticale, this experiment as factor was conducted based on randomized complete blocks design with three replications in research greenhouse of MohagheghArdabili University. The investigated factors were included Nano Zinc oxide foliar application at five levels (without foliar application as control, 0/25, 0/5, 0/75 and 1 gram per liter) and seed inoculation with free living nitrogen fixing at four levels (without seed inoculation with bacteria as control, seed inoculation with Azotobacterchrocoococum strain 5, Azosprilliumlipoferum strain OF and Psedomunasputida strain 9). The results showed that dry matter remobilization and the amount of stem reserves contribution at yield and grain yield and grain yield components was meaningfully affected by foliar application with Nano Zinc Oxide and applying nitrogen fixing free living bacteria. The highest dry matter remobilization and contribution of stem reserves in grain yield was obtained at no seed inoculation with growth promoting rhizobacteria × no Nano Zinc oxide foliar application. Means comparison showed that the highest grain yield, grain yield components and leaf appearance rate was obtained in treatment combination of seed inoculation with Azotobacter and Azosprillium × foliar application of one gram per liter Nano Zinc oxide and the least of them in no seed inoculation with growth promoting rhizobacteria× nofoliar application by Nano Zinc oxide. It seems in order to increase the grain yield and leaf appearance rate it can be suggested that Triticale seed inoculation with Azotobacter and Azosprillium bacteria in foliar application of one gram per liter Nano Zinc oxide should be used.
    Keywords: Plant growth promoting rhizobacteria, Zinc, Triticale, Phyllochron
  • A. Madeh Khaksar, A. Naderi, A. Ayeneband, Sh. Lack* Pages 53-68
    In order to evaluate the interaction of both treatments of deficit irrigation during growth duration and irrigation-cut in some growth stages, on reserve materials redistribution, current photosynthesis and its relation with yield of grain maize this research was conducted as factorial in randomized complete blocks design with three replications at research field of Islamic Azad University, Sciences and Research Branch of Khuzestan during 2007-2008 and 2008-2009 two cropping years. The research treatments were consisted of deficit irrigation at three levels (providing 100, 80, 60 percent of full irrigation requirement was measured for corn) and irrigation-cut at different growth stages at five levels (without irrigation-cut during growth duration (control), one time irrigation-cut at eight-leaf, twelve-leaf ,the pollination and milky stage). Irrigation treatments applied at four to five leaf stages and continued until ten days before plant physiological maturity. The results of this research showed that the effect of deficit irrigation and irrigation-cut treatments on the amount, contribution and efficiency of current photosynthesis and redistribution was significant. With increasing intensifying deficit irrigation, current photosynthesis contribution decreased instead redistribution contribution in grain filling increased. In treatment of providing 100 percent plant irrigation requirement, the highest and lowest contribution of current photosynthesis belonged to treatments without irrigation-cut tension and lack of irrigation at flowering stage by the average of 81 and 41 percent, respectively.
    Keywords: Physiological maturity, Flowering, Water tension
  • M. Khadempir* S. Galeshi, A. Soltani, F. Ghaderifar, M. Mazlum Pages 69-88
    One of the major problems at the time of planting Canola is flooding especially in the northern regions of the country which reduces seedling emergence and damage to the plant in field. On the other hand, the low temperatures at Canola planting time causes synergistic devastating effects of flooding. Thus, in order to investigate the effect of temperature effect and flooding on growth and physiological activities of Canola seedling this experiment was conducted in a completely randomized statistically design at the form of factorial with four replications in greenhouse conditions. The experiment factors included flooding duration at five levels zero, 24, 48, 72 and 96 hours and temperature at four levels 10, 15, 20 and 25 degrees centigrade in which three-leaf seedlings of Canola Hayola cultivar were affected by this treatment. After reaching the seedlings to three-leaf stage the traits such as leaf area, shoot biomass, leaf pigments, alcohol dehydrogenase enzyme and fructose 1and 6 biss phosphate aldolase was measured. The results showed that process of increasing leaf and stem biomass slows down through flooding tension than control. The highest rate of alcohol dehydrogenase enzyme activity at 25 degrees and 96 hours of flooding treatment and its lowest amount of its activity was observed at 10 degrees and zero hour of flooding. The highest amount of fructose 1 enzyme and 6biss phosphate aldolase at 72 hours flooding and 25 degrees and the lowest activity amount of fructose 1 enzyme and 6biss phosphate at zero hour and 10 degrees was observed. The results indicate an increasing trend of the activity of these two enzymes through flooding time and temperature increasing, the results show with respect to increasing the activity of these enzymes the damages of flooding tension on Canola seedling was decreased.
    Keywords: Enzymealcohol dehydrogenase, Flooding tension, Temperature, Pigment
  • H. Felekari *, M. Ghobadi, Gh. Mohammadi, S. Jalali Honarmand, M. Ghobadi, M. Saeedi Pages 101-113
    In order to investigate the effect of supplemental irrigation and different levels of nitrogen fertilizer on growth indices of two durum wheat cultivars, this experiment was carried out as a randomized complete blocks design as sub-sub plots with three replications at the research farm of Agriculture College of Kermanshah Razi University in 2008-2009 cropping year. Treatments of this experiment included supplemental irrigation as the main factor at four levels and supplemental irrigation during booting, pollination and grain filling), net nitrogen fertilizer as a sub factor at four levels (without fertilizer, 50, 100 and 150 kilogram per hectare) and two durum wheat cultivars (Sardari and Cross Alborz) in sub-plot were placed. The measured traits including total dry matter, leaf area index, relative growth rate, net assimilation rate, crop growth rate, leaf dry matter, grain yield, grain length, grain diameter and peduncle length. The highest and lowest leaf area index was allocated to supplemental irrigation at pollination stages and durum conditions, respectively. With supplemental irrigation at booting stage, the maximum net assimilation rate was obtained, but supplemental irrigation caused the highest relative assimilation rate than control conditions (durum). Treatment of 150 kilogram per hectare produced the higher leaf area index and treatments 50 and 100 kilogram per hectare produced more net assimilation rate and relative growth rate. The highest grain yield was obtained in supplemental irrigation at pollination and booting time with 3622 and 3520 kilogram per hectare, respectively. Applying 50 kilogram per hectare of nitrogen caused the highest grain yield (3350 kilogram per hectare). Cross Alborz wheat cultivar (3378 kilogram per hectare) had more grain yield in comparison with Sardary cultivar (2982 kilogram per hectare). The maximum length and diameter of the grain was obtained with supplemental irrigation at anthesis stage, but the maximum length of pedankol was obtained by irrigation at stage of booting.
    Keywords: Growth indices, Nitrogen, Supplemental irrigation, wheat
  • A. Gholami*, M. Mahmoudi Pages 115-130
    Maze is widely cultivated in many countries due to capabilities such as adaptation to various climatic conditions, drought tolerance, high performance, ability to be in different frequencies, full adoption of mechanization and the multiple uses. In order to investigate the application effect of mycorrhiza fungus and various amounts of the phosphorus fertilizer levels on the quantitative and qualitative features of Zea mays Single Cross Karoon, an experiment was conducted as factorial in randomized complete blocks design with two levels of mycorrhiza fungus application and non-application and four amounts of phosphorus fertilize with three replications, in north of Khouzestan in 2013 cropping year. The obtained results of variance analysis showed that through adding mycorrhiza fungus the grain yield, biological yield, bush harvesting index, grain number in row and bush height, at one percent level and the traits like bush height, one thousand-grain weight and grain protein was significant at five percent level and row number in grain was not affected by mycorrhiza. Also, A2 treatment (the use of mycorrhizal inoculation) showed higher yield with the average protein percent 10/83 comparing to treatment A1 (lack of using mycorrhizal inoculation) with average 10/59. The effect of phosphate treatment on bush height, one thousand-grain weight, grain yield, grain number, biological yield, bush harvesting index and protein was significant at one percent level and was not significant at row number in maize.
    Keywords: Quantitative, qualitative characteristics, Phosphorus, Mycorrhiza