فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 17 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید رضا حسین زاده *، اعظم سلیمی، علی گنجعلی صفحات 5-16
    بخش مهمی از موفقیت تولید در مناطق دارای تنش خشکی به جذب موثر آب و عنصر غذایی توسط سیستم ریشه ای کارآمد وابسته است. به منظور بررسی اثر محلول پاشی متانول برخصوصیات ریشه نخود (رقم کرج) در شرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شهریور سال 90 در پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. عامل محلول پاشی متانول با 5 سطح، شاهد (بدون محلول پاشی) ، 20 ، 25 ، 30 و 35 درصد حجمی بود که به هر کدام از سطوح 2 گرم در لیتر گلیسین اضافه شد. محلول پاشی 3 بار طی فصل رشد گیاه و با فواصل 10 روز صورت گرفت. محلول پاشی گیاهچه ها تا زمان جاری شدن قطره های محلول روی برگ ادامه یافت. عامل خشکی نیز شامل تنش خشکی (25 درصد ظرفیت زراعی) و بدون تنش خشکی (100 درصد ظرفیت زراعی) اعمال شد. نتایج نشان داد بین سطوح مختلف متانول اختلاف معنی داری از نظر وزن خشک ریشه، سطح و طول ریشه اصلی، مجموع طول ریشه ها، نسبت ریشه به اندام هوایی و نسبت سطح ریشه به سطح برگ وجود داشت (05/0≥ p). محلول-پاشی با سطح 25 درصد حجمی، موجب افزایش معنی داری در میزان وزن خشک ریشه، مجموع طول ریشه ها و سطح ریشه ها نسبت به دیگر سطوح شد. اثرات متقابل تنش خشکی و متانول تاثیر معنی داری بر میزان مجموع طول ریشه ها و نسبت ریشه به اندام هوایی داشت (05/0≥ p). به طورکلی می توان کاربرد محلول پاشی 25 و 30 درصد حجمی متانول را برای افزایش عملکرد در گیاه نخود توصیه کرد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، خصوصیات ریشه، محلول پاشی متانول، نخود
  • نوید قنواتی *، حبیب الله نادیان، عبدالامیر معزی، فرهاد رجالی صفحات 17-30
    به منظور بررسی اثر قارچ های میکوریزا- آربسکولار بر رشد رویشی در گیاه شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L.) تحت سطوح مختلف لجن فاضلاب، آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با دوازده تیمار و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش ترکیبی از سه سطح قارچ میکوریزا Mi=Glomus intraradices)، Mm=Glomus mosseae و عدم تلقیح M0=) و چهار سطح لجن فاضلاب (0=S0 ، 25=S1 ، 50=S2 و 100=S3 تن در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که افزودن لجن فاضلاب وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، طول ریشه و وزن گره ها در گیاه شبدر را به صورت معنی داری افزایش داده ولی درصد کلنی سازی ریشه ها را به صورت معنی داری کاهش داده است. تلقیح ریشه گیاه شبدر با هر دو گونه قارچ میکوریزا آربسکولار نسبت به عدم تلقیح بر اکثر شاخص-های رویشی گیاه مورد نظر تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.
    کلیدواژگان: قارچ میکوریزا، لجن فاضلاب، شبدر
  • مهدی نصراصفهانی *، شهروز رفیعی زاده، مهشید رستم پور، محمدعلی کریم خواه، سمیه آتش بهار صفحات 31-48
    گندم یک ماده ی غذایی اساسی بوده و از لحاظ اهمیت سیاسی هم پایه ی نفت و حتی برتر از آن است. در این پژوهش اجزای عملکرد لاین های امید بخش انتخابی گندم در منطقه ی اصفهان در مقایسه با دو ارقام شاهد به مدت دو سال زراعی متوالی بررسی شدند. اجزای عملکرد مورد بررسی شامل تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته، اندازه ی سنبله، وزن هزار دانه و عملکرد دانه بودند. نتایج حاصله در خصوص لاین های امید بخش گندم در مقایسه با دو رقم گندم بهار و پیشتاز به عنوان شاهد نشان داد که لاین های مورد آزمون از نظر کلیه ی فاکتورهای مورد مطالعه در آزمایش سال اول و دوم و نیز تجزیه ی مرکب دو سال شامل تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته، اندازه ی سنبله، وزن هزار دانه و عملکرد دانه با یکدیگر و در مقایسه با ارقام شاهد متفاوت و با اثر معنی دار در سطح احتمال یک درصد قابل تفکیک و متمایز می باشند. همچنین، ضرایب همبستگی اجزای عملکرد لاین های امید بخش انتخابی گندم حاکی از اختلافات فاحش و معنی دار در بین ارقام و لاین های مورد آزمون بود، که تاییدی بر مقایسه ی میانگین و گروه های دانکن مورد آزمون می باشد.
    کلیدواژگان: گندم، عملکرد، لاین، رقم، اصفهان
  • علیرضا شکوه فر، سعاد ابوفتیله نژاد* صفحات 49-59
    این آزمایش در سال زراعی 90-1389 در مرکز تحقیقات کشاورزی دزفول به صورت اسپیلت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل بذرهای سه رقم ماش (پرتو، توده هندی و لاین امید بخش ماشVC61) در کرت های فرعی و سه سطح آبیاری (بدون تنش ، تنش خفیف و تنش شدید به ترتیب با 120، 180 و 240 میلی متر از تشت تبخیر) در کرت های اصلی بودند. در این بررسی صفات فیزیولوژیکی شامل میزان کلروفیل، هدایت روزنه ای، عملکرد بیولوژیکی و شاخص سطح برگ اندازه گیری شد. تنش خشکی تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر میزان کلروفیل و هدایت روزانه ای داشت. کاهش مقدار هدایت روزنه ای و کلروفیل در برگ مشاهده شد. هم چنین در این صفات در بین ارقام نیز تفاوت معنی داری وجود داشت و رقم VC61 بیش ترین میزان هدایت روزنه ای را دارا بود. رقم VC61 با 71/71 بیش ترین عدد SPAD را دارا بود و میزان کلروفیل a رقم VC61، رقم هندی و پرتو به ترتیب با 364/1 ، 148/1 و 213/1 بود. تنش خشکی در سطح پنج درصد تاثیر معنی داری بر عملکرد بیولوژیک و شاخص سطح برگ داشت. به این صورت با افزایش شدت تنش خشکی این دو صفت کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: کلروفیل، هدایت روزانه ای، تنش خشکی، شاخص برداشت
  • سید عبدالرضا سیداحمدی* صفحات 61-75
    به منظور بررسی مولفه های جوانه زنی، دو آزمایش جداگانه در سال 1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی که در آن آزمایش گرما (فاکتورهای تاریخ کاشت و ارقام) و آزمایش خشکی (سطوح تنش و ارقام) هر کدام در سه تکرار اجرا گردیدند، انجام شد. در آزمایش های مولفه های جوانه زنی بذرهای مادری شامل درصد جوانه زنی، طول گیاهچه ، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن خشک گیاهچه، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، ضریب آلومتریک و قدرت رویش بذر بود. نتایج نشان داد تنش خشکی و گرما در سطح احتمال 5 درصد وزن دانه را کاهش داده و منجر به تولید دانه های با وزن کم و چروکیده شده است. میانگین درصد جوانه زنی در اثر تنش خشکی و گرما به ترتیب 23 و 48 درصد کاهش یافت. طول و ماده خشک گیاهچه که معیاری از بنیه بذر مادری است در اثر تنش خشکی و گرما به طور معنی داری کاهش یافت. طول گیاهچه بذور حاصل از تاریخ کاشت 20 آبان نسبت به تاریخ کاشت 20 دی ماه از 2/14 سانتی متر به 9/5 سانتی متر کاهش یافت که معادل 59 درصد بود. قدرت رویش بذر مادری در اثر تنش خشکی از 1/14 به 01/9 کاهش یافت که معادل 36 درصد بود. در اثر تنش گرما قدرت رویش بذرهای مادری از 45/13 به 75/2 کاهش یافت که معادل 80 درصد بود و نشان دهنده کاهش بیش تر قدرت رویش بذر در اثر تنش گرما می باشد
    کلیدواژگان: کلزا، گرما، خشکی، جوانه زنی، گیاهچه
  • شهرام لک، راضیه دانایی فر *، مهران شرفی زاده صفحات 77-87
    به منظور بررسی اثر فرسودگی بذر و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم چمران، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل فرسودگی بذر در پنج سطح (شاهد، 48 ، 72 ، 96 و 110 ساعت) و تراکم بوته (300 ، 350 ، 400 ، 450 بوته در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که فرسودگی روی شاخص های مزرعه ای چون تعداد دانه در سنبله، تراکم سنبله، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه تاثیر کاهنده ای داشت. مقایسه میانگین اثر ساده فرسودگی نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه مربوط به تیمار با سطح فرسودگی صفر ساعت (4179 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین عملکرد دانه نیز مربوط به تیمار با سطح فرسودگی 110 ساعت (3166 کیلوگرم در هکتار) بود. اثر تراکم بوته روی صفاتی از قبیل تراکم سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت نیز معنی دار بود. هم چنین عملکرد دانه هم بستگی مثبتی با عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تراکم سنبله و وزن هزاردانه داشت. در این تحقیق مشاهده شد که دما و مدت زمان فرسودگی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر وقوع و پیشرفت پدیده فرسودگی بذر محسوب می شوند از این رو توسعه فرسودگی با افزایش دما و مدت اعمال آن قابل پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: فرسودگی، قوه نامیه، عملکرد بیولوژیک
  • علی احمدی *، طهماسب حسین پور صفحات 89-102
    به منظور بررسی اثرات تراکم بذر بر روند رشد دانه ژنوتیپ های جو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با استفاده از سه ژنوتیپ جو (ایذه، دو پر محلی و wi2291) و پنج تراکم بذر (100 ، 200 ، 300 ، 400 و 500 دانه در متر مربع) در سال زراعی 86- 1385 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرم آباد اجرا گردید. برای برآورد مولفه های رشد دانه، پس از گرده افشانی طی هشت مرحله نمونه برداری با فواصل زمانی پنج روزه، وزن خشک تک دانه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که وزن سنبله با تعداد سنبله در متر مربع (**82/0- =r) و سرعت پر شدن با مدت پر شدن دانه (**78/0- =r) همبستگی منفی و بسیار معنی دار داشتند. همبستگی بین سرعت پر شدن دانه و عملکرد دانه منفی و بسیار معنی دار (**44/0- =r) و همبستگی بین مدت پر شدن دانه و عملکرد دانه غیر معنی دار بود. عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هکتولیتر و تعداد سنبله در متر مربع همبستگی مثبت و معنی دار و با سرعت پر شدن دانه همبستگی منفی و معنی دار داشت. روند تغییرات وزن خشک تک دانه هر سه ژنوتیپ جو نشان داد که بیش ترین وزن خشک تک دانه مربوط به تراکم 100 دانه در متر مربع و کم ترین وزن تک دانه ژنوتیپ یاد شده مربوط به تراکم 400 دانه در مترمربع بود. سرعت پر شدن دانه ژنوتیپ ها بین 213/1 تا 333/1 میلی گرم بر روز و به ازاء تراکم های مختلف بذر بین 321/1 تا 161/1 میلی گرم بر روز و برای اثر متقابل ژنوتیپ و تراکم بین 070/1 تا 620/1 میلی گرم بر روز متغیر بود. مدت پر شدن دانه ژنوتیپ ها بین 72/33 تا 72/38 روز و برای تراکم های مختلف بذر بین 70/32 تا 94/39 روز و برای اثر متقابل ژنوتیپ و تراکم بین 20/29 تا 38/45 روز در نوسان بود. به نظر می رسد در مناطق با شرایط آب و هوایی همراه با تنش های خشکی آخر فصل، استفاده از ارقام با سرعت پر شدن بیش تر دانه ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: جو، دیم، مدت پر شدن دانه، همبستگی
  • سعید سعیدی‏پور* صفحات 103-112
    تحرک و انتقال مجدد کربن ذخیره شده از بافت های رویشی به دانه در گیاهان تک لپه بدوا مستلزم پیری گیاه توسط مکانیسمی ناشناخته می‏باشد. این مطالعه به بررسی ارتباط بین پیری القاء شده توسط تنش رطوبتی و تحرک مجدد کربن طی دوره پر شدن دانه پرداخته است. دو رقم گندم مرودشت و زاگرس (به ترتیب حساس و متحمل به خشکی آخر فصل) در دمای 15:22 درجه سانتی گراد شب: روز از آغاز گل دهی تحت تیمارهای آبیاری شاهد (ظرفیت مزرعه) و تیمارهای کم آبیاری 50% ظرفیت مزرعه از زمان آغاز گل دهی تا 14 روز پس از (WS1) و 50% ظرفیت مزرعه از 14 روز پس از گل دهی تا رسیدگی فیزیولوژیکی (WS2) در درون گلدان‏های پلاستیکی در محیط گلخانه در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به روش فاکتوریل با سه تکرار مقایسه شدند. نتایج نشان داد هر دو تیمار تنش آبی، موجب کاهش غلظت قند‏های محلول در میان گره ها شد و افزایش انتقال مجدد کربن از پیش ذخیره شده در میان گره به دانه تیمار WS2 در مقایسه با تیمار WS1 اثر زیان بار بیش تری بر عملکرد دانه هر دو رقم داشت و منجر به تشکیل دانه های کوچک تر و بیوماس کم تر به هنگام رسیدگی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که پیشرفت پیری القاء شده توسط تنش رطوبتی طی پر شدن دانه در گندم و به تحرک درآمدن مجدد ترکیبات ذخیره ای دو فرآیند به هم پیوسته می‏باشد.
    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، انتقال مجدد، عملکرد دانه
|
  • S.R. Hossinzadeh*, A. Salimi, A. Ganjeali Pages 5-16
    In the region with drought stress, an efficient root system plays as major role in the success of production. In order to investigate the effect of foliar application of methanol on root characteristics of chickpea (Karaj variety) under drought stress conditions, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications in September 2011 at the Reasearch Center of Plant Sciences of Ferdowsi University of Mashhad. Foliar application factor of methanol including 5 levels, 0 (control), 20 , 25 , 30 and 35 volumetric percentage which added to every levels of Glisin 2 gr/lit at three times during growth season of chickpea and with 10 days intervals. Spraying seedling was continued until running the solution drops on the leaves. The drought factor including drought stress ( 25 percent of field capacity) and without drought stress ( 100 percent of field capacity) was implemented. Results showed significant s difference between different levels of methanol regarding to root dry weight, tap root length and area, total roots length, ratio of root to leaf area and ratio of root area to leaf area (p
    Keywords: Drought stress, Root characteristics, Methanol foliar application, chickpea (Cicer arietinum L.)
  • N. Ghanavati*, H.A. Nadian, A.A. Moezy, F. Rejali Pages 17-30
    In order to investigate the effect of Arbuscular-Mycorrhizal fungi on growth in Berseem clover (Trifolium alexandrum L.) plant under different levels of sewage sludge, a greenhouse experiment was conducted in a randomized complete block design with twelve treatments and three replications. The treatments of the experiment were a combination of three Mycorrhizal fungi status (Mi= Glomus intraradices, Mm= Glomus mosseae and M0= non-inoculation) and four sewage sludge levels (S0=0, S1=25, S2=50 and S3=100 ton per ha). The results showed that adding sewage sludge significantly increased dry weight growth parameters of clover, root dry weight, root length and weight of nodes in clover plant, but the percentage of roots colonization was significantly reduced. Root inoculation of clover plant with two species of Arbuscular-Mycorrhizal Fungi had positive and significant effect on most growth parameters of clover in comparison to non-inoculation.
    Keywords: Mycorrhizal fungi, Sewage sludge, Clover
  • A. Shokouhfar, S. Abofatilehnezhad* Pages 49-59
    This experiment was carried out in cropping years 2010-2011 in Agricultural Research Center of Dezful as split plot in a randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of three cultivars of mung bean seeds (Parto, Indian lot and promising line of mung VC61) in subplots And three irrigation levels (no stress, mild stress and severe stress with 120 , 180 and 240 mm from evaporation pan, respectively) were in the main plots. In this investigation, physiological traits including chlorophyll content, stomatal conductance, biological yield and leaf area index were measured. Drought stress had a significant effect in one percent level on chlorophyll content and stomatal conductance, decreasing in chlorophyll content and stomatal conductance in leaves was observed. Also, there was significant difference in cultivars and stomatal conductance was the highest in VC61 cultivar. VC61 cultivar with the 71/71 had the highest SPAD value and the amount of chlorophyll a b VC61 cultivar, Indian and Parto cultivar was 1/364, 1/148 and 1/213, respectively. Drought stress had a significant effect on biological yield and the leaf area index at 5% level. Such as this traits decrease with severity of drought stress.
    Keywords: Chlorophyll, Stomatal conductance, Drought stress, Harvest index
  • S.A. Seyed Ahmadi* Pages 61-75
    In order to investigate germination parameters, two separated experiments were done as a factorial form with completely randomized design including heat experiment (factors were planting date and cultivars) and drought experiment (factors were levels of stress and cultivars) with three replications. Germination parameters experiments maternity seeds including germination percentage, seedling, plumule rootlet length, seedling, plumule and rootlet dry matter weight, alometric index and seed vigor. Results showed that drought and heat stress has reduced seed weight at %5 probability level and has led to produce wrinkled and low weight seeds. Average germination percentage due to drought and heat stress were reduced 23% and 48%, respectively. Length and dry matter seedling which is a scale of mother seed vigor significantly reduced by drought and heat stress effect. Seedling length of the seeds which were obtained of planting date November11 compared to planting date Januray10 was reduced from 14.2 to 5.9 centimeter that equaled 59%. Drought stress reduced maternity seeds vigor form 14.1 to 9.01 that equaled 36% and heat stress reduced maternity seeds vigor form 13.45 to2.75 that equaled 80% and it showed that seed vigor decreased more due to by heat stress. Heat and drought stress because of reducing maternity matter storage in seed by lowering seed weight led to reduced plumule and rootlet growth, and finally quality of produced seeds. Hence, with management these two stress we can improve the quality and production of rapeseed and yield.
    Keywords: Rapeseed, Heat, Drought, Germination, Seedling
  • Sh. Lack, R. Danaiee Far*, M. Sharafizadeh Pages 77-87
    In order to investigate the effect of seed aging and plant density on yield and yield components of wheat (CV. Chamran), an experiment was conducted in 2010-2011 cropping year in Agricultural Research Center of Safi-Abad (Dezful).The experiment was factorial with randomized complete block design with three replications. The treatments consisting of seed aging in five levels (control, 48 , 72 , 96 and 110 hr) and plant density (300 , 350 , 400 and 450 plant m2).The results showed that seed aging decreased field indices as grain number per spike, spike density, harvest index, biological and grain yield. The mean comparison of aging simple effect showed that the highest (4179 kg ha-1) and the lowest (3166 kg ha-1) grain yield belonged to control treatment and treatment with 110 hr seed aging, respectively. The effect of plant density on the traits such as spike density, 1000-grain weight, biological yield and harvest index was significant, too. In addition, the correlation between grain yield and biological yield, harvest index, spike density and 1000-grain weight was positive. In this study, observed that temperature and seed aging duration are the most important factors that influence the occurrence and progression of seed aging. Hence, the development of seed aging with increasing temperature and its implementation duration is predictable.
    Keywords: Seed aging, Germination vigor, Biological yield
  • A. Ahmadi*, T. Hosseinpour Pages 89-102
    In order to investigate the effects of seed density on grain filling process of barley genotypes, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design by using three genotypes of barley (Ezeh, Dopar Mahali and wi2291) and five seed densities (100, 200, 300, 400 and 500 grain m2) during cropping year 2006–2007 in agricultural research station of KhorrmAbad. To estimate grain growth factors, after pollination during eight samples taken at intervals of five days, the dry weight of one grain was measured. The results showed that the spike weight with number of spike m-2 (r= -0.82**) and filling rate with duration of grain filling (r= -0.78**) had a highly significant and negative correlation. The correlation between grain filling rate and grain yield was negative and highly significant (r= -0.44**) and non-significant correlation between the duration of grain filling and grain yield. Grain yield with biological yield, harvest index, hectoliter weight and spike number m2 had significant and positive correlation and significant and negative correlation with grain filling rate. Changes trend of single grain dry weight of the three genotypes of barley showed the highest dry weight of one grain was related to density 100 grain m2 and the minimum weight of the single grain of the mentioned genotype was related to density 400 grain m2. Seed genotypes filling rate between 1.213 to 1.333 mg per day and the different seed densities between 1.321 to 1.161 mg per day and for interaction between genotype and density between 1.070 to 1.620 mg per day ranged. Genotypes grain filling period between 33.72 to 38.72 days and for different seed densities between 32.70 to 39.94 days and for the interaction between genotype and density between 29.20 to 45.38 days ranged. It seems that in areas with climates with the final drought season stress, using varieties with higher grain filling rate are preferred.
    Keywords: Barley, Rain fed, Grain filling period, Correlation
  • Saeed Saeedipoor* Pages 103-112
    Remobilization and retransfer of the stored Carbon from vegetative tissues to the grain in monocarpic plants requires the initiation of whole plant senescence by an unknown mechanism. This study examined the relationship between the senescence induced by water stress and C remobilization during grain filling. Two wheat cultivars, Marvdasht and Zagros (sensitive and tolerant to terminal season drought, respectively) grown at a day:night temperature of 15:22°C from anthesis were compared as well watered treatments control (Field Capacity) and water deficit treatments 50% FC imposed either from anthesis to 14 days later (WS1) or from 14 days after anthesis to physiological maturity (WS2). The experiment was conducted into the plastic flowerpots in a greenhouse and a factorial RCBD with three replications. Results showed that water stress treatment, both at WS1 and WS2, facilitated the reduction in concentration of total soluble sugars in the internodes and promoted the remobilization of pre-stored C from two internodes to grains. WS2 treatment resulted in more deleterious effect on grain yield than WS1 treatment in both cultivars and led to a smaller kernels and lesser aerial biomass at maturity time. The results of this research showed that the senescence and the stored compounds remobilization promoted by moisture stress during grain filling are coupled processes in wheat, the amounts of soluble sugars in the stem is more important than sugar remobilization efficiency. Varietal differences in the extent of such studied traits existed and it would be advantageous to select genotypes with greater capacity to store and transfer under water deficit conditions.
    Keywords: Wheat, Drought stress, Retransfer, Grain yeild