فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 19 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یحیی امام، الهام حسینی، ناهید رفیعی، هادی پیراسته انوشه* صفحات 5-15
    به منظور بررسی واکنش رشد اولیه و غلظت یون های سدیم و پتاسیم در ده رقم جو (Hordeum vulgare L.) تحت تاثیر تنش شوری، آزمایشی در محیط کنترل شده در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. در این پژوهش گلخانه ای ده رقم جو شامل ارم، کارون، کویر، جنوب، ماکویی، افضل، شیرین، گوهر، نصرت و ریحان در دو شرایط آبیاری با آب شهر (62/0 دسی زیمنس بر متر‏، به عنوان شاهد) و آب شور با هدایت الکتریکی 20 دسی زیمنس بر متر در یک سیستم کشت ماسه ای بررسی شد. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش معنی دار درصد و سرعت سبزشدن، سطح برگ، وزن خشک شاخساره و ریشه، غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم و افزایش غلظت سدیم گردید. واکنش رقم ها به شوری متفاوت بود. نسبت پتاسیم به سدیم بیش ترین (7/40 درصد کاهش) و طول ریشه کم ترین پاسخ (6/4 درصد کاهش) را به شوری از خود نشان دادند. تنش شوری به طور میانگین موجب کاهش 3/24 درصدی وزن خشک شاخساره ارقام جو گردید؛ که بیش ترین و کم ترین درصد کاهش به ترتیب در ارقام شیرین (6/31 درصد) و افضل (3/16 درصد) مشاهده شد. صفات درصد سبزشدن، غلظت پتاسیم و وزن خشک ریشه در شرایط مطلوب و وزن خشک ریشه و نسبت پتاسیم به سدیم در شرایط شور به عنوان تاثیرگذارترین صفات بر وزن خشک شاخساره شناسایی شدند. بر این اساس، می توان ارقام افضل و کویر را به عنوان رقم های متحمل و رقم های ریحان و شیرین را به عنوان ارقام حساس به شوری به حساب آورد. نتایج این پژوهش نشان داد که صفات سرعت و درصد سبز شدن اگرچه برای رشد و نمو بهتر گیاه لازم است، اما اثر مستقیمی بر تحمل شوری ندارد.
    کلیدواژگان: ریشه، سبزشدن، نسبت غلظت پتاسیم به سدیم
  • شهرام لک* صفحات 17-33
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری، نیتروژن و تراکم بوته بر صفات فیزیولوژیکی ذرت دانه های هیبرید سینگل کراس 704 این تحقیق در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان واقع در شهر رامین اجرا گردید. این تحقیق در هر سال متشکل از سه آزمایش هر یک به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. در هر یک از آزمایشات یک سطح تیمار آبیاری اعمال گردید. تیمار آبیاری دارای سه سطح شامل آبیاری مطلوب، تنش ملایم و تنش شدید خشکی (به ترتیب آبیاری پس از تخلیه 30، 40 و 50 درصد ظرفیت زراعی) بود. تا مرحله چهار تا پنج برگی (مرحله استقرار گیاهچه) آبیاری ها پس از تخلیه 30 درصد ظرفیت زراعی در همه تیمارها انجام و از این مرحله به بعد تا 10 روز پیش از رسیدگی فیزیولوژیکی گیاه تیمارهای آبیاری دقیقا اعمال گردید. در هر یک از آزمایش ها نیتروژن به عنوان تیمار اصلی دارای سه سطح کاربرد معادل 140، 180 و 220 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و تراکم بوته نیز به عنوان تیمار فرعی دارای سه سطح تراکم 6، 5/7 و 9 بوته در مترمربع بودند. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش خشکی درصد لوله شدن برگ افزایش یافت ولی محتوای نسبی آب و درصد نیتروژن برگ بلال و غلظت کلروفیل a کاهش نشان دادند. با افزایش فواصل آبیاری ها تاثیر مثبت کاربرد نیتروژن بر افزایش درصد نیتروژن برگ بلال و غلظت کلروفیلa به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت. افزایش تراکم به ویژه در شرایط تنش شدید خشکی موجب افزایش درصد لوله شدن برگ ها گردید، تاثیر تنش خشکی، نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد دانه معنی دار بود. افزایش کاربرد نیتروژن موجب افزایش عملکرد دانه شد. با کاهش فراهمی آب در خاک، از تاثیر مثبت مصرف نیتروژن بر عملکرد دانه کاسته شد. عملکرد دانه با افزایش تراکم افزایش یافت. نتایج نشان داد که به دلیل حساسیت زیاد صفات فیزیولوژیکی نسبت به کمبود آب از یک سو و ارتباط میان این صفات با عملکرد دانه از سوی دیگر، لازم است از آبیاری نامنظم و یا بروز هرگونه کم آبی به ویژه در مراحل حساس رشد ذرت جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: ذرت، آبیاری، نیتروژن، تراکم بوته، صفات فیزیولوژیکی
  • رویا رضوی زاده *، مریم کاظم زاده، شکوفه انتشاری صفحات 35-48
    تنش شوری به عنوان یک عامل محدودکننده تولیدات گیاهی است. در این پژوهش اثر پاکلوبوترازول به عنوان یک تنظیم کننده تریازولی بر روی شاخص های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهچه های کلزای تحت تنش شوری در شرایط کشت درون شیشه بررسی شده است. پس از شستشو و ضدعفونی بذر های گیاه کلزا تعداد 10 بذر در محیط کشت های پایه موراشیگ و اسکوگ حاوی غلظت های صفر، 50 و 100 میلی مولار کلریدسدیم (سطوح مختلف شوری) و غلظت های صفر، 5، 10 و 20 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول کشت داده شد. نتایج به دست آمده پس از 4 هفته نشان داد که طول ریشه و اندام هوایی، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، مقدار کلروفیل a، کلروفیل کل وکاروتنوئید های گیاهچه در تنش شوری کاهش معنی داری داشت. درحالی که مقدار پراکسیداسیون لیپید و قندهای احیاکننده و پرولین در تنش شوری افزایش یافت. پاکلوبوترازول در تمام سطوح میزان پارامتر های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهچه ها را هم در وضعیت تنش و هم در حالت عادی به مقدار زیادی افزایش داد. بنابراین تیمار پاکلوبوترازول در گیاهچه های کلزای تحت تنش شوری باعث بهبود علایم تنش و آسیب های ناشی از شوری در این گیاهچه ها شد.
    کلیدواژگان: پاکلوبوترازول، تنش شوری، کشت درون شیشه ای، کلزا
  • نسیم مسرت *، عطاءالله سیادت، مهران شرفی زاده، بهنام حبیبی خانیانی صفحات 49-59
    این تحقیق به منظور بررسی عوامل موثر بر جوانه زنی، رشد و استقرار گیاهچه ذرت رقم هیبرید SC704 تحت شرایط تنش شوری و خشکی و تعیین بهترین تیمار پرایمینگ در شرایط تنش در تابستان 1389 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا شد. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار در دو بخش آزمایشگاه و گلدان اجرا گردید. فاکتور اول شامل سه سطح پرایمینگ (شاهد، نیترات پتاسیم و آب مقطر) ، فاکتور دوم شامل دو سطح محلول های اسمزی (کلریدسدیم و پلی-اتیلن گلیکول) و فاکتور سوم شامل پنج سطح پتانسیل اسمزی (0، 3/0-، 6/0-، 9/0 - و 2/1- مگاپاسکال) بودند. در این تحقیق برخی از شاخص های مرتبط با ویگور بذر از قبیل درصد جوانه زنی، طول، وزن تر و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و متوسط زمان لازم برای جوانه زنی اندازه گیری شدند. نتایج حاکی از تاخیر جوانه زنی در هر دو محلول کلریدسدیم و پلی اتیلن گلیکول بود. درصد جوانه زنی و هم چنین دیگر شاخص های جوانه زنی تحت تاثیر تیمار پرایمینگ و شرایط تنش ایجاد شده قرار گرفتند و دارای اختلاف معنی دار بودند. در شرایط آزمایشگاه بذور در تمام غلظت های محلول کلریدسدیم جوانه زدند، اما در پتانسیل اسمزی 2/1- مگاپاسکال ایجاد شده به وسیله پلی اتیلن گلیکول جوانه زنی مشاهده نشد. پرایمینگ بذر موجب بهبود جوانه زنی و رشد گیاهچه ها تحت تنش های شوری وخشکی شد. با توجه به نتایج مشاهده شده، در شرایط آزمایشگاه، تیمار هالوپرایمینگ و در گلخانه تیمار هیدروپرایمینگ، بهترین و موثرترین تیمار بود.
    کلیدواژگان: هالوپرایمینگ، هیدروپرایمینگ، ذرت، جوانه زنی، تنش
  • علیرضا جعفرنژادی* صفحات 61-71
    با توجه به نقش مهم فیزیولوژیکی پتاسیم و نیاز بالای نیشکر به این عنصر، عدم مصرف کود های پتاسیمی در سال های گذشته و تخلیه شدید خاک های تحت کشت، این پژوهش با هدف بررسی اثر کود های پتاسیمی بر تغییرات عملکرد نیشکر در استان خوزستان اجراگردید. بر این اساس، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی در دو منطقه کشت و صنعت کارون و هفت تپه بر رقم 103-48CP با شش تیمار در چهار تکرار اجرا شد. تیمار ها عبارت بودند از تیمار اول شاهد بدون مصرف پتاسیم؛ تیمار های دوم، سوم و چهارم شامل مصرف 200 کیلوگرم O2K به صورت پایه به ترتیب از منابع سولفات پتاسیم، نیترات پتاسیم و منبع کلرورپتاسیم، تیمار پنجم مصرف 200 کیلوگرم O2K به صورت تقسیط یک چهارم در ابتدای کشت و بقیه کود پتاسیمی همراه با مصرف کود نیتروژن در سه نوبت از منبع نیترات پتاسیم و تیمار ششم مصرف 200 کیلوگرم O2K به صورت تقسیط یک چهارم در ابتدای کشت و بقیه کود پتاسیمی همراه با مصرف کود نیتروژن در سه نوبت از منبع کلرورپتاسیم. نتایج نشان داد بین تیمار های کودی در منطقه هفت تپه تفاوت معنی داری وجود نداشت ولی در منطقه کارون به دلیل وضعیت مطلوب تر خاک از نظر پتاسیم (تخلیه کم تر) ، بین تیمار های کودی ازنظر عملکرد، درصد شکر و درصد شربت تفاوت معنی داری در سطح پنج درصد مشاهده شد. بیش ترین عملکرد ها از تیمار های تقسیط (پنجم و ششم) به دست آمد. بیش ترین عملکرد به میزان 5/147 تن در هکتار از تیمار ششم و بیش ترین درصد شکر و درصد شربت به میزان 9/12 درصد و 1/32 درصد از تیمار پنجم به دست آمد. هم چنین بیش ترین درجه خلوص از تیمار پنجم به میزان 7/89 درصد (زمان برداشت نیشکر) به دست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، میزان پتاسیم در خاک مناسب نبوده و تاثیر تیمار های مورد مطالعه باعث ایجاد تفاوت معنی دار بر عملکرد نیشکر شد.
    کلیدواژگان: نیشکر، پتاسیم، کود، تخلیه
  • عادل مدحج *، عبدالرحیم محمدپور صفحات 73-84
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت ماش به عنوان کود سبز و سطوح مختلف کود فسفر و نیتروژن بر عملکرد دانه ی گندم رقم چمران این آزمایش در سال زراعی90-1389 به صورت آزمایش کرت خرده شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. دو تاریخ کاشت کود سبز ماش 10 تیرماه و 20 مردادماه به همراه کرت آیش به عنوان کرت اصلی در نظر گرفته شدند. سه سطح کود نیتروژن (بدون کود، 60 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) به عنوان فاکتور اول و سه سطح کود فسفر (بدون کود، 45 و 90 کیلوگرم فسفر خالص در هکتار) به عنوان فاکتور دوم در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر کود سبز و برهمکنش تیمارهای آزمایشی بر عملکرد دانه در سطح احتمال پنج درصد و اثر تیمارهای فسفر و نیتروژن بر این صفت در سطح احتمال یک درصد معنی‎دار بود. کشت کود سبز ماش در تاریخ های دهم تیرماه و 20 مردادماه باعث افزایش عملکرد دانه نسبت به تیمار آیش به میزان 3/15 و 1/3 درصد شد. تاخیر در تاریخ کاشت کود سبز ماش باعث کاهش اثرات سودمند آن در عملکرد دانه شد. بیش ترین عملکرد دانه به ترکیب تیماری 120 کیلوگرم نیتروژن 90 کیلوگرم فسفر در تاریخ کاشت کود سبز دهم تیرماه متعلق بود. به طورکلی، نتایج این پژوهش نشان داد که کاشت ماش جهت استفاده به عنوان کود سبز در تاریخ 10 تیرماه باعث افزایش عملکرد دانه ی گندم نسبت به شرایط آیش شد. هم چنین مشخص شد که در هنگام استفاده از ماش به عنوان کود سبز، عملکرد دانه در تیمارهای کودی 60 کیلوگرم نیتروژن و 45 کیلوگرم فسفر در هکتار، نسبت به تیمار 120 کیلوگرم نیتروژن 90 کیلوگرم فسفر در هکتار در شرایط آیش بیش تر بود. افزایش عملکرد دانه در تیمارهای کود سبز نسبت به تیمار آیش به دلیل افزایش تعداد دانه در واحد سطح و عملکرد بیولوژیکی بود.
    کلیدواژگان: کود سبز، کودهای معدنی، گندم
  • سمیه چراغی *، پیام پزشکپور صفحات 85-97
    کشاورزی پایدار به کیفیت و مواد آلی خاک توجه دارد و بقایای گیاهی یکی از منابع مهم مواد آلی خاک به شمار می رود. به منظور بررسی اثر روش های متفاوت کاشت، مدیریت بقایای گیاهی و روش های محلول پاشی نیتروژن بر صفات کمی ماش این آزمایش در تابستان سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد به صورت استریپ- اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. خاک ورزی به صورت استریپ در دو سطح جوی پشته و بدون خاک ورزی در کرت های اصلی، روش های مدیریت بقایا در دو سطح همراه با کاه و کلش و سوزاندن کاه و کلش و محلول پاشی کود اوره در چهار سطح بدون محلول پاشی، یک بار محلول پاشی در مرحله رشد سریع، یک بار محلول پاشی قبل از گل دهی و یک بار محلول پاشی در مرحله رشد سریع گل دهی، با غلظت سه در هزار با کود اوره در کرت های فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر روش های متفاوت کاشت بر عملکرد دانه و ارتفاع بوته در سطح یک درصد معنی دار گردید. هم چنین اثر مدیریت بقایای گیاهی بر درجه باردهی و ارتفاع بوته در سطح پنج درصد و وزن خشک در مرحله گل دهی در سطح یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان دهنده برتری عملکرد دانه و تعداد شاخه فرعی در بوته در روش بدون خاک ورزی نسبت به روش جوی پشته ای بود. در مجموع روش کاشت بدون خاک ورزی همراه با کاه و کلش و محلول پاشی در مرحله رشد سریع مرحله گل دهی با تولید عملکرد دانه 782 کیلوگرم در هکتار به عنوان ترکیب تیماری برتر در این تحقیق تعیین شد.
    کلیدواژگان: ماش، مدیریت بقایا، روش کاشت، عملکرد دانه، صفات کمی
  • احسان آراسته *، امین فرنیا صفحات 99-111
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و تراکم بوته بر ویژگی های کمی و کیفی ارقام کلزا (Brassica napus L.) ، این آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد در سال زراعی 89-1388 اجرا شد. در این آزمایش تنش خشکی در سه سطح شامل بدون تنش (شاهد) ، قطع آبیاری در مراحل بعد از روزت و قبل از شروع گل دهی و قطع آبیاری در مراحل بعد از روزت، قبل از شروع گل دهی و پر شدن غلاف در کرت اصلی و تراکم بوته در سه سطح 6، 10 و 14 کیلوگرم بذر مصرفی در هکتار در کرت فرعی و ارقام کلزا شامل زرفام، SLM046 و اکاپی در کرت فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد تنش خشکی، تراکم بوته و برهمکنش آن ها بر ویژگی های کمی و کیفی ارقام کلزا اثر معنی داری داشتند. بیش ترین عملکرد دانه و روغن در تیمار قطع آبیاری در مراحل بعد از روزت و قبل از شروع گل دهی و تراکم بذر 10 کیلوگرم در هکتار در رقم زرفام به دست آمد که به نظر می رسد مربوط به وزن هزار دانه، تعداد غلاف در بوته، شاخص برداشت و درصد روغن بیش تر آن باشد. رقم زرفام مناسب ترین رقم در شرایط تنش خشکی بود و با بررسی تمام شاخص ها، بهترین رقم در شرایط عادی بود و حداقل کاهش عملکرد را در شرایط تنش داشت.
    کلیدواژگان: تنش، خشکی، تراکم گیاه، کمیت، کیفیت
|
  • Y. Emami, E. Hoseini, N. Rafiei, H. Piraste Pages 5-15
    In order to investigate the early growth response and sodium and potassium ions concentration in ten barley (Hordeum vulgare L.) cultivars under effect of salinity tension¡ an experiment was conducted at a controlled environment at Agriculture collage of Shiraz University. In this greenhouse research ten barley cultivars including Eram¡ Karoon¡ Kavir¡ Jonoob¡ Makoei¡ Afzal¡ Shirin¡ Gohar¡ Nosrat and Reyhan were investigated in two irrigation regimes by tap water (0.62 dS m-1¡ as control) and salt water by electrical conduct 20 dS m-1 in a sand culture system. The results showed that salinity significantly decreased emergence percentage and rate¡ leaf area¡ shoot and root dry weight¡ potassium concentration and the ratio of potassium to sodium and increasing sodium concentration. The response of cultivars to salinity was different. The ratio of potassium to sodium (40.7 percentage reduction) and root length (4.6 percentage reduction) showed the most and the least reactions to salinity. On average¡ salinity tension decreased 24.3 percentage shoot dry weight of barley cultivars that the most and the least reduction percentage were observed in Shirnin (31.6 percentage) and Afzal (16.3 percentage) cultivars¡ respectively. The traits of mergence percentage¡ potassium concentration and root dry weight in optimum conditions and root dry weight and the ratio of potassium to sodium in salty conditions were identified as the most effective traits on shoot dry weight. According to this¡ Afzal and Kavir cultivars can be associated as the tolerant cultivars and Shirnin and Reyhane cultivars as sensitive cultivars to salinity. The results of this research showed that although emergence rate and percentage traits appeared to be essential for better plant growth¡ but has no direct effect on salinity tolerance.
    Keywords: Root, Emergence, Potassium to sodium concentration ratio
  • Sh. Lack * Pages 17-33
    In order to investigate the effect of different levels of irrigation, nitrogen and plant density on physiological traits of grains corn hybrid SC.704 this research was conducted at the research field of Natural Resources and Agricultural Sciences University of Khouzestan located in Ramin town. This research was consisted of three experiments each as split plots using randomized complete blocks design with three replications every year. In each experiment, one of the levels of irrigation treatment was implemented. The irrigation treatment including three levels of optimum irrigation, moderate tension and sever drought tension (irrigation after depletion of 30, 40 and 50 percentage of field capacity, respectively). Irrigations in all of the treatments was implemented after 30 percentage deplition of agronomy capacity till 4-5 leaf stage (seedling establishment) and after this stage until 10 days before physiological maturity, irrigation treatments were exactly implemented. In each experiment nitrogen as the main treatment were three application levels equal to 140, 180, and 220 Kg net nitrogen ha-1 and plant density as sub treatment were three density levels 6, 7.5, and 9 plants per m-2. The results showed by increasing the intensity of drought tension leaf rolling percentage increased, but relative water content and nitrogen percentage of ear leaf and chlorophyll a concentration showed reduction. By increasing irrigations intervals the positive effect of nitrogen application on increasing nitrogen percentage of the ear leaf and chlorophyll a concentration was considerably decreased. The increase of density especially in sever drought tension conditions caused increase in leaves rolling percentage, the effect of drought tension, nitrogen and plant density on grain yield was significant. Grain yield increased by increasing nitrogen application. The positive effect of nitrogen consumption on grain yield reduced due to decreasing of availability of water in soil. The grain yield increased by increasing density. The results showed that due to high sensitivity of physiological traits to water deficiency from one hand and the relation between these traits to grain yield from the other hand, prohibition of irregulated irrigation or any water deficiency especially at corn sensitive growth stages is necessary.
    Keywords: Corn, Irrigation, Nitrogen, Plant density, Physiological traits
  • R. Razavizadeh*, M. Kazemzadeh, Sh. Enteshari Pages 35-48
    Salinity tension is considered as a restricting factor for plant productions. In this research the effect of paclobutrazol as a triazole regulator on morphological and biochemical indices of Brassica (napus L.) seedlings under salinity tension in vitro culture conditions has been investigated. After rinsing and sterilizing the seeds of B. napus L. ten seeds were cultured in morashig and oscog base cultures environment consisted the concentrations of 0, 50 and 100 mM sodium chloride )various levels of salinity) and concentrations 0, 5, 10 and 20 mg per liter paclobutrazol. After 4 weeks, the obtained results showed that stem and root length, stem and root dry weight, chlorophyll a content, total chlorophyll and seedling carotenoids in salinity tension significantly decreased. Whereas, the amonth of lipid peroxidation and restore sugars and proline increased in salinity tension. Paclobutrazol increased the amonth of morphological and biochemical parameters of seedlings in all levels either in salinity tension situation or normal situation a lot. Therefore paclobutrazol treatment in B. napus L. seedlings under salinity tension improved tension symptoms and damages due to salinity in these seedlings.
    Keywords: Paclobutrazol, Salinity tension, In vitro culture, rapeseed
  • N. Massarat*, A. Siadat, M. Sharafizadeh, B. Habibikhaniani Pages 49-59
    This research was conducted in order to investigate the effective factors on germination, growth and seedling establishment of maize seedling hybrid SC704 cultivar under salinity and drought tension conditions and determine the best priming treatment in tension conditions at Safi-Abad Agriculture Research Center of Dezful in summer 2010. This research was performed as a factorial experiment basis on completely randomized design with three replications in two parts lab and pot. The first factor including three levels of priming (control, potassium nitrite and distilled water), the second factor including two levels of osmotic solutions (NACL and PEG) and the third factor including five levels of osmotic potentials (0,-0/3, -0/6,-0/9 and -1/2 MPa). In this research some related indices to seed germination such as germination percentage, length, fresh and dry weight of root and shoot and mean required time for germination were measured. Results indicated germination delay in both solutions of NACL and PEG. Priming treatment and tension conditions affected germination percentage and other germination indices as well, and had significant difference. In lab conditions, seeds were germinated at all concentrations of NACL solution, but no germination was observed at -1/2 MGa caused by PEG treatment. Seed priming increased germination and seedlings growth under salinity and drought tensions. According to the observed results, in lab conditions, halopriming treatment and in greenhouse hydropriming treatment, were the best and the most effective treatments.
    Keywords: Halopriming, Hydropriming, Corn, Germination, Tension
  • A.R. Jafarnejadi* Pages 61-71
    Considering the important physiological role of potassium and high demand of sugarcane to this element, lack of using potassium fertilizers during past years and severe depletion of soil under cultivation, this research was carried out with the aim of investigating the effect of potassium fertilizers on sugarcane yield changes in Khouzestan province. According to this, an experiment as complete randomized blocks with 6 treatments and 4 replications was conducted at two regions of Karoun and Haft-Tappeh Agro-Industries on CP48-103 cultivar. The treatments included the first treatment control without potassium consumption the second, third and fourth treatments including 200 kg K2O consumption as base from resourses potassium sulfate, potassium nitrate and potassium chloride resourse, respectively, the fifth treatment 200 kg K2O consumption as one fourth split during early planting and the rest of potassium fertilizer along with nitrogen fertilizer consumption three times from potassium nitrate resourse and the sixth treatment 200 kg K2O consumption as one fourth split during early planting and the rest of potassium fertilizer along with nitrogen fertilizer consumption three times from potassium chloride. The results showed there was no significant difference between the fertilizer treatments at Haft-Tappeh region, but, in Karoun region because of more favorable soil conditions as regard to potassium (less depletion), significant difference at p
    Keywords: Sugarcane, Potassium, Fertilizer, Depletion
  • A. Modhej*, A. Mohamadpour Pages 73-84
    In order to investigate the effect of green gram sowing date as a green manure and different levels of nitrogen and phosphorous fertilizers on wheat grain yield of Chamran cultivar this experiment was conducted as split-plot factorial experiment based on completely randomized blocks design with three replications in 2008-2009 cropping year. Two green gram sowing dates 3 July and 10 August plus fallow plot were considered as main plot. Three levels of nitrogen fertilizer (without fertilizer, 60 and 120 kg net nitrogen per hectare) as the first factor and three levels of phosphorous fertilizer(without fertilizer, 45 and 90 kg net phosphorous per hectare) as the second factor were in sub-plots. Results indicated that the effect of green manure and the interaction of experimental treatments on grain yield at five percentage probability level and the effect of nitrogen and phosphorous treatments on this trait at one percentage probability level was significant. Sowing green gram manure in dates 3 July and 10 Aug increased grain yield by the amount of 15.3 and 3.1 percentage as compared with fallow treatment. Delaying in green gram sowing date reduced the useful effects of the green manure in grain yield. The highest grain yield was belonged to the treatment combination 120 kg nitrogen kg phosphorous at green gram sowing date on 3 July. Generally, the results of this research showed that sowing green gram as a green manure on date 3 July increased wheat grain yield as compared with fallow conditions. Also, it is clear that when using green gram as green manure, grain yield in fertilizer treatments 60 kg nitrogen and 45 kg phosphorous per hectare was higher than treatment 120 kg nitrogen 90 kg phosphorous per hectare in fallow conditions. Increasing the grain yield in green manure treatments as compared with fallow treatment was due to increasing grain number per unit area and biological yield.
    Keywords: Green manure, Inorganic fertilizers, Wheat
  • S. Cheragi*, P. Pezeshkpour Pages 85-97
    Sustainable agriculture focuses on the quality and soil organic matter and one of the major sources of soil organic matter is crop residue. In order to investigate the effect of different planting methods, crop residue management and nitrogen foliar application methods on quantitative traits of mung bean this experiment was carried out as a strip- split plot using randomized complete blocks design with three replications at research station of Islamic Azad University Khoramabad branch in summer 2009. Tillage as strip in two levels of furrowed plots and no tillage in the main plots, residue management methods in two levels with straw and straw mulching and burning straw and straw mulching and foliar application of urea fertilizer in four levels without foliar application, one time foliar application in the rapid stage growth, one time foliar application before flowering and one time foliar application in the stage of rapid growth flowering ,by the concentration of three x 1000 with urea fertilizer in sub plots was assigned. Results showed that the effect of different planting methods on grain yield and plant height at one percentage level was significant. Also the effect of crop residue management was significant on productivity degree and plant height at five percentage level and dry weight at flowering stage in one percentage level. Results showed the superiority of grain yield and branch number in plant in no-tillage method in compared to furrowed plot method. Totally, planting method of no- tillage with straw and straw mulching foliar application in the stage of rapid growth flowering stage by producing 782 kg.ha-1 grain yield was considered as superior treatment combination in this research.
    Keywords: Mung bean, Residue management, Planting method, Grain yield, Quantitative traits
  • E. Arasteh*, A. Farnia Pages 99-111
    In order to investigate the effects of drought tension and plant density on quality and quantity characteristics of Brassica napus L. cultivars, this experiment was conducted as split-split plots in randomized complete blocks design with four replications in Boroujerd Agricultural Research station in 2009-2010 cropping year. In this experiment, the drought tension was investigated in three levels included without tension (control), irrigation cut in the stages of after rosette and before flowering initiation and irrigation cut in the stages of after rosette, before flowering initiation and filling pod in the main plot and plant density in three levels 6, 10 and 14 kg consumed seeds in hectare in the sub-plot and cultivars of Brassica napus L. included Zarpham, SLMO46 and Okapi in the sub-plot. The results showed the effect of drought tension, plant density and their interaction on quality and quantity characteristics of Brassica napus L. cultivars was significant. The highest oil and grain yield was obtained in the treatment of irrigation cut in the stages of after rosette and before flowering initiation and seed density 10 kg/ha in Zarpham cultivar that seems it is related to 1000-grain weight, the number of pod in plant, harvest index and its more oil percentage. Zarpham cultivar was the most appropriate cultivar in the drought tension conditions and by investigating all of the indices, it was the best cultivar in usual conditions and had minimum yield reduction in tension conditions.
    Keywords: Tension, Drought, Plant density, Quantity, Quality