فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 12 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ارزیابی عملکرد دانه، شاخص سطح برگ و درصد تغییرات صفات نسبت به ارقام کلزای بهاره در تاریخ کاشت های به هنگام و دیر هنگام در ایران
    شهرام لک*، محمد خیاط صفحات 3-6

    تاریخ کاشت مناسب کلزا در اقلیم گرم و خشک جنوب ایران به واسطه تناوب زراعی، شرایط آب و هوایی و خاک بسیار محدود می باشد. لذا تعیین رابطه ی میان عملکرد و اجزای عملکرد با تاریخ کاشت بسیار ضروری است. این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار تاریخ کاشت در کرت های اصلی و چهار رقم کلزا در کرت های فرعی در سه تکرار اجرا گردید.طبق نتایج تجزیه واریانس عملکرد دانه، اجزای عملکرد و ماده ی خشک کل به طور معنی داری تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند، تاریخ کاشت نیمه آبان ماه از نظر صفات مذکور برتر بود. ارقام مورد بررسی نیز از نظر عملکرد دانه و اجزای آن وسایر صفات اختلاف معنی داری داشتند. در مجموع هیبرید هایولا 401 به دلیل بیش تر بودن شاخص سطح برگ (51/3)، ماده خشک کل (91/1248 (گرم بر متر مربع) و بالاترین عملکرد دانه (2610 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت نیمه آبان ماه در اولویت اول ودر صورت عدم امکان رقم آزاد گرده افشان آر.جی.اس 003 در تاریخ کاشت 15 آبان ماه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، کلزا، عملکرد، دانه، رقم
  • اثر گوگرد و تیوباسیلوس به همراه ماده آلی بر صفات کمی و کیفی کلزا
    زهرا رحیمیان* صفحات 19-27

    به منظور تعیین اثر تیوباسیلوس و گوگرد به همراه ماده آلی بر روی صفات کمی و کیفی کلزا، آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 87-1386 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اجرا گردید. در این آزمایش تیوباسیلوس در دو سطح NT (عدم تلقیح با تیوباسیلوس) و T (تلقیح با تیوباسیلوس)، گوگرد در سه سطح (0، 500 و 1000 کیلوگرم در هکتار) و کود حیوانی در دو سطح O1 (بدون کود حیوانی) و O2 (20 تن در هکتار کود حیوانی) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تلقیح با تیوباسیلوس به طور معنی داری باعث افزایش عملکرد دانه و افزایشآهن و روی در دانه می گردد. با افزایش میزان گوگرد تا سطح 500 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه، ماده خشک کل و درصد روغن به ترتیب 39/4، 28/15 و 69/1 درصد افزایش یافتند. همچنین در گلدان های همراه با کود حیوانی در مقایسه با گلدان های بدون کود حیوانی افزایش معنی داری در میزان آهن و مس در کلش ملاحظه شد. بنابر نتایج به دست آمده، مصرف 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد تلقیح شده با تیوباسیلوس به همراه کود حیوانی و یا 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد تلقیح شده با تیوباسیلوس می تواند باعث کاهش pH خاک شده و جذب عناصر غذایی کم مصرف را بالا برده و توانسته عملکرد و درصد روغن را بالا ببرد.

    کلیدواژگان: تیوباسیلوس، سطوح گوگرد، کلزا
  • ارزیابی شاخص های رشد در گندم تحت شرایط تنش غرقابی
    سیدکیوان مرعشی*، جی اس چین چانیکار صفحات 29-39

    به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل شاخص های رشد و کمیت های موثر بر آن ها آزمایشی در مزرعه ی آموزشی - پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهوازدر سال زراعی 1387- 1386 و 1388- 1387 انجام شد. تیمار های مورد مطالعه شامل بررسی سه رقم گندم (چمران، دز و ویناک)، مدت غرقابی (0، 7 و 14 روز) و تنش غرقابی در مراحل مختلف رشد شامل تنش در مرحله ی ابتدای پنجه دهی (21ZG)، تنش در مرحله ابتدای ساقه رفتن (31ZG) وتنش در مرحله ابتدای آبستنی (45ZG) بود. در بین ارقام مورد استفاده طول دوره ی رشد رقم ویناک حدود 2 هفته کوتاه تر از سایر ارقام بود. دراین آزمایش از طرح آماری فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد افزایش مرحله غرقابی به طور معنی دار باعث کاهش تعداد پنجه در مترمربع و LAI (شاخص سطح برگ) شد. این کاهش خصوصا زمانی بود که تنش در مراحل 21ZG و 31ZG به کار رفت. بیش ترین و کم ترین تعداد پنجه در مترمربع و LAI به ترتیب در ارقام چمران و ویناک مشاهده شد. NAR (سرعت جذب خالص) زمانی که تنش غرقابی در مراحل 21ZG و 31ZG به کار رفته بود کاهش معنی دار یافت ولی اثر مدت غرقابی معنی دار نبود. بیش ترین NAR در رقم ویناک مشاهده شد. TDM (کل ماده خشک گیاه) و CGR (سرعت رشد محصول) با افزایش مدت غرقابی و زمانی که تنش در مراحل 21ZG و 31ZG به کار رفته بود به طور معنی دار کاهش یافت. بیش ترین CGR در مراحل اولیه رشد مربوط به رقم ویناک و کم ترین TDM در انتهای دوره رشد در رقم ویناک مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: تنش غرقابی، شاخص های رشد، گندم
  • اثر تنش آبی بر عملکرد، اجزای عملکرد و میزان روغن ارقام کلزا
    سیدعلی طباطبایی*، عباس قاسمی، احسان شاکری صفحات 41-53

    به منظور بررسی اثر قطع آبیاری بر خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد و کیفیت روغن سه رقم کلزا، آ زمایشی درسال زراعی 89-1388 در اقلیدبه صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اصلی شامل تنش آبی در سه سطح (1) تنش آبی در مرحله ی گل دهی، 2) تنش آبی در مرحله ی غلاف دهی و 3) شاهد و فاکتور فرعی شامل سه رقم کلزا (طلایه، اکاپی و لیکورد) بود. صفاتی از قبیل طول دوره ی گل دهی، طول دوره ی غلاف دهی، زمان کاشت تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، ارتفاع پایین ترین غلاف، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد روغن، عملکرد روغن، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد اعمال تنش آبی باعث کاهش معنی دار تمامی صفات مورد بررسی گردید. رقم نیز اثر معنی داری بر تمامی صفات مورد بررسی (به استثنای شاخص برداشت) داشت. در مجموع رقم اکاپی در شرایط بدون تنش خشکی بیش ترین عملکرد دانه (kg/ha6880) را داشت و با توجه به عدم اختلاف معنی دار با تیمار تنش آبی در مرحله ی غلاف دهی (kg/ha6700) این رقم به عنوان رقم متحمل به تنش خشکی و رقم لیکورد نیز به واسطه داشتن مقادیر پایین اکثر صفات در شرایط تنش خشکی به عنوان رقم حساس در برابر تنش خشکی ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: کلزا، تنش آبی، رقم، درصد روغن
  • مقایسه ی اثر کاربرد کبالت موجود در خاک بر ساخت کلروفیل a، b و کلروفیل کل در دو رقم لوبیاچیتی خمین و تلاش
    مهری شرفی*، ابوالفضل رنجبر، حبیب الله بیگی هرچگانی صفحات 55-68

    به منظور بررسی تاثیر کبالت خاک بر محتوی کلروفیل های a وb و کلروفیل کل در گیاه لوبیا چیتی آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و پنج تیمار (0، 20، 70، 150 و220 میلی گرمکلریدکبالتبرکیلوگرم خاک خشک) در گلخانه دانشگاه شهرکرددر سال 90-89 به صورت جداگانه برای دو رقم لوبیاچیتی خمین و تلاش اجرا شد. در پایان مرحله بلوغ فیزیولوژیکی کلروفیل های a وb و کلروفیل کل در برگ های میانی هر بوته و کلروفیل کل از مجموع دو کلروفیل a و b به دست آمد. نتایج نشان داد یک روند افزایشی (تا 20 میلی گرم کلریدکبالت بر کیلوگرم خاک) و سپس یک روند کاهشی (بیش تر از 70 میلی گرم کلرید کبالت بر کیلوگرم خاک به بعد) در میزان کلروفیل هایa وb و کلروفیل کل دیده شد. به طور کلی غلظت های 150 و 220 میلی گرم کلرید کبالت خاک باعث کاهش معنی دار کلروفیل نسبت به شاهد شد (05/0p<). به نظر می رسد علی رغم تاثیر منفی و معنی دار در غلظت های زیاد کبالت خاک بیش تر از 100 میلی گرم کلریدکبالت بر کیلوگرم، غلظت های کم کبالت خاک(کم تر از 20 میلی گرم) برای رقم خمین و کم تر از 70 میلی گرم کبالت برای رقم تلاش تاثیر مثبت بر تراکم کلروفیل های برگ لوبیا چیتی داشته باشد. حد تحمل کلروفیل های a و b و کلروفیل کل در لوبیاچیتی خمین به ترتیب 30،40 و 60 میلی گرم کلریدکبالت بر کیلوگرم خاک به دست آمد. و برای لوبیاچیتی رقم تلاش حد تحمل کلروفیل b و کل به ترتیب 90 و 55 میلی گرم بر کیلوگرم کلریدکبالت خاک به دست آمد. در شرایط زیادی کبالت خاک سنتز کلروفیل b در برگ لوبیاچیتی در هر دو رقم خمین و تلاش نسبت به سنتز کلروفیل aحساس تر بود.

    کلیدواژگان: کبالت، لوبیا، کلروفیل
  • مقایسه ی صفات فنولوژی لاین های پیشرفته ی گندم در شرایط اصفهان
    علی جابری فر*، مهدی نصراصفهانی، اکبر قندی، ابوالفضل رشیدی اصل، داوود افیونی صفحات 69-83

    گندم با نام علمی Triticum aestivum L. یکی از محصولات مهم و استراتژیک بوده و با ارزش ترین ماده ی غذایی مردم جهان، به خصوص کشورهای جهان سوم است. لذا، هر گونه اقدامی در جهت ارتقای کمی و کیفی این محصول بسیار مهم، امری اجتناب ناپذیر است. بدین جهت، بررسی هایی در خصوص صفات فنولوژی لاین های امید بخش گندم در شرایط آب و هوایی اصفهان صورت پذیرفت. در این پژوهش تعداد 17 لاین پیشرفته ی انتخابی از آزمایش های مقایسه ی عملکرد در منطقه کبوتر آباد اصفهان و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مقایسه با رقم شاهد بهار به مدت دو سال زراعی متوالی 89- 1387 بررسی گردید. صفات کمی مورد بررسی شامل: عملکرد دانه، روزتا جوانه زنی، روزتا پنجه زنی، روزتا ساقه دهی، روزتا ظهور سنبله، روزتا شیری شدن بذر، روزتا رسیدگی بودند. نتایج حاصله در خصوص لاین های امید بخش گندم در مقایسه با رقم گندم بهار به عنوان شاهد نشان داد که لاین های مورد آزمون از نظر صفات کمی مورد مطالعه در آزمایش سال اول و دوم و نیز تجزیه ی مرکب دو سال با یکدیگر و در مقایسه با رقم شاهد متفاوت و با اثر معنی دار در سطح احتمال یک درصد قابل تفکیک می باشند. با توجه به اینکه در میان صفت های فنولوژیک بررسی شده تعداد روز تا رسیدگی دانه مهم ترین می باشد لذا بیشترین تعداد روز تا رسیدگی دانه در میان لاین های مورد آزمون در تجزیه ی مرکب دو سال مربوط به لاین شماره 4 با 6/212 روز بود در حالی که کمترین عدد مربوط به لاین های شماره 17 و 12 به ترتیب با 5/206 و 8/205 روز بود. همچنین، بر اساس نتایج بدست آمده از مقایسه ی میانگین عملکرد دانه در تجزیه ی مرکب دو سال مشخص گردید که بالا ترین عملکرد دانه مربوط به لاین شماره 13 با 80/8 تن در هکتار بود و کمترین میزان را لاین های شماره 16 و 1 به ترتیب با 75/7 و 70/7 تن در هکتار به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: گندم، فنولوژی، لاین، اصفهان
  • بررسی آرایش کاشت ذرت شیرین در کشت خالص و مخلوط با شبدر بر عملکرد و اجزای عملکرد
    رضا نصیری*، قربان نورمحمدی، بابک دلخوش، حمیدرضا مبصر صفحات 85-102

    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، کشت خالص ذرت شیرین و کشت مخلوط ذرت شیرین با شبدر برسیم در کرت های اصلی و شش آرایش کاشت 20×65، 20×75، 25×65، 20×85، 25×75 و 25×85 سانتی متر مربع در کرت های فرعی در سال 1388 در مزرعه ای واقع در شهرستان بابل اجرا گردید. نتایج نشان داد حداکثر ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول بلال، تعداد دانه در ردیف و وزن خشک گیاه در کشت خالص ذرت تولید شد و تنها صفت وزن دانه قابل کنسرو در کشت مخلوط ذرت شیرین + شبدر برسیم حداکثر بود. بیش ترین تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، وزن دانه قابل کنسرو، عملکرد بلال سبز و عملکرد دانه تحت آرایش کاشت 20×75 سانتی متر مربع تولید گردید. حداقل تعداد دانه در بلال، وزن خشک گیاه، وزن دانه قابل کنسرو، عملکرد بلال سبز، عملکرد دانه و شاخص برداشت تحت آرایش کاشت 25×85 سانتی متر مربع به دست آمد. حداکثر و حداقل عملکرد علوفه ی تر و خشک شبدر به ترتیب تحت آرایش های کاشت 25×85 سانتی متر مربع و 20×65 سانتی متر مربع حاصل شد. بیش ترین عملکرد ذرت و شبدر در کشت مخلوط و تحت آرایش کاشت 20×75 و 25×65 سانتی متر مربع حاصل شد، بنابراین کشت مخلوط و آرایش کاشت 20×75 به عنوان تیمار مناسب تر معرفی گردید.

    کلیدواژگان: آرایش کاشت، ذرت شیرین، شبدر برسیم
  • بررسی تاثیر میزان نیتروژن و مدت زمان تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای
    مهدی غلامی*، فرود بذرافشان، مانی مجدم صفحات 103-123

    به منظور بررسی تاثیر میزان نیتروژن و دوره های زمانی تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت (Zea mays L.)، آزمایشی در تابستان سال 89 در محل ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی اهواز، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به اجرا در آمد. فاکتور اصلی مقادیر مختلف نیتروژن شامل 3 سطح 60N، 120N و180N کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره و فاکتور فرعی، تداخل علف های هرز شامل 3 سطح، وجین مداوم علف های هرز تا پایان دوره رشد ذرت (1W)، وجین یک بار علف های هرز در مرحله 6 برگی (2W) و تداخل کامل علف های هرز با گیاه ذرت تا پایان دوره رشد (3W) بود. نتایج بدست آمده نشان داد که تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت تاثیر معنی دار داشته است و با افزایش مدت زمان تداخل علف های هرز عملکرد دانه کاهش یافت. افزایش رقابت علف های هرز باعث تاثیر معنی دار وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت گردید. اما افزایش میزان نیتروژن از 120N کیلوگرم در هکتار به 180N کیلوگرم در هکتار تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه ذرت نداشت و در مواردی (تیمارهای یک بار وجین و تداخل تمام فصل) به دلیل فشار زیاد رقابت از سوی علف های هرز، افزایش نیتروژن موجب کاهش عملکرد دانه ذرت شد. در سطح کم نیتروژن عملکرد بیولوژیکی و در سطح زیاد نیتروژن، عملکرد دانه ذرت بیش تر تحت تاثیر رقابت علف هرز قرار گرفت. براساس نتایج این آزمایش می توان نتیجه گرفت که با کاهش مدت زمان رقابت علف هرز، افزایش نیتروژن می تواند موجب افزایش عملکرد دانه گردد. در مقابل با افزایش مدت زمان رقابت علف هرز افزودن عناصر غذایی، رشد علف هرز را بیش از گیاه زراعی تحت تاثیر قرار داده و سبب افزایش توان رقابتی علف های هرز شده است.

    کلیدواژگان: ذرت، تداخل علف های هرز، نیتروژن، عملکرد دانه
|
  • Evaluation of Grain yield, Leaf Area Index and Percentage Change Compared in Traits of Spring Canola Varietes in the early and late Sowing Date in Hot Dry Climate of Iran
    SH. Lack*, M. Khayat Pages 3-6

    Optimum canola planting date in the hot dry climate of southern Iran due to crop rotation, weather condition and soil is very limited, So determine the relationship between yield and yield components with planting date is essential. This research was conducted based on split plot experiment on Compeletly randomized block design by four planting date in main plots and four canola variety in sub plots in three replication. Analysis of variance showed that grain yield, yield components and total dry matter were significantly affected by planting date. Planting date of November 15 was superior characteristics. All under studies Varieties, also in terms of yield and yield components and other traits had significant. Totaly, Hybrid Hyola 401 because of more of leaf area index (3.51), total dry matter (1248.91 g.m-2) and the highest grain yield (2610 Kg.ha-1) in mid-November sowing date in the first priority and if not possible, open pollinated variety of R.G.S 003 on November 6 is recommended.

    Keywords: Sowing date, Canola, Grian Yield, Variety
  • Effect of Sulfur and Thiobacillus With Organic Matter on quantitative and qualitative Traits of Canola
    Zahra Rahimiyan* Pages 19-27

    In oder to study the effect of sulfur and thiobacillus with organic matter on quantitative and qualitative of Canola, an glasshouse experiment in factorial form, in complete random block design with 4 replications was conducted in cropping year 2007- 2008, at the Agricultural and Natural Resources University of Ramin. In this experiment Thiobacillus in two levels NT (With Thiobacillus inoculation) and T(With Thiobacillus oculation), three levels of Sulfur (0, 500, 1000 kg/ha), organic matter in two levels, O1 (without organic matter) and O2 (20 t/ha organic matter) were considered. The results showed oculation with Thiobacillus causes significant increasing grain yield and increasing Fe and Zn in seed. With increasing sulfur level to 500 kg/ha, grain yield, total dry matter and oil, 4/39, 15/28, 1/69 persentage increased, arrangemently. A significant increase was observed in Fe and Cu in stubble pots with organic matter in comparision with pots without organic matter. The results showed applying 500kg/ha sulfur inoculation Thiobacillus with organic matter and or sulfur inoculation Thiobacillus cause pH soil decrease and absorption micronutrient, grain yield and oil percentage increase.

    Keywords: Thiobacillus, Sulfur Levels, Canola
  • Evaluation of growth parameters of wheat under waterlogging conditions
    S.K. Marashi*, G.S. Chinchanikar Pages 29-39

    To evaluate and analysis growth parameters and the effective quantities on them, an experiment was conducted in the Agricultural Research Station, Ahvaz Islamic Azad University, during 2006-2007 and 2007-2008 cropping seasons.Under studied treatments were 3 wheat cultivars (Chamran, Dez and Vee/Nac), waterlogging period (0,7 and 14 days) and waterlogging stress in different Growth stages containing stress at the beginning of tillering stage (ZG21),stress at the beginning of stem elongation stage (ZG31)and stress at the commencement of booting stage (ZG45).Among the using cultivars,the growth stage period of Vee/Nac was about 2 weeks shorter than other cultivars. Experimental design was a factorial randomized complete block design (RCBD) with three replications. Results showed that increasing waterlogging stage,significantly decreases LAI (Leaf area index) and tiller number in m2, especially when stress applying at ZG21 and ZG31. The maximum LAI and tiller number was observed in Chamran cultivar and the minimum in Vee/Nac cultivar. NAR (net assimilation rate) decreased significantly when waterlogging stress was applied at ZG21 and ZG31 stages, but the duration of waterlogging affect was not significant. The maximum NAR was observed in Vee/Nac cultivar. TDM (total dry matter weight) and CGR (crop growth rate) decreased significantly after increasing the duration of waterlogging and applying stress in ZG21 and ZG31 stages. The maximum CGR at primary growth stages and the minimum TDM in the end of growth stage in Vee/Nac cultivar was obcerved.

    Keywords: Waterlogging stress, Growth parameters, Wheat
  • Effect of water stress on yield, yield components and oil quantity of Canola cultivars
    S.A. Tabatabae*, A. Ghasemi, E. Shakeri Pages 41-53

    In order to study the effect of water stress on morphological traites, yield, and oil quantity in 3 Canola cultivars, an experiment was conducted out in cropping year 2009-2010 at Eghlid region. The study was done in a split plot experiment based on Randomized Complete Block Design with three replications. Main factor including three water stress levels 1)water stress at flowering stage, 2) water stress at pod formation and 3) control) and subfactor was including three canola cultivars )Talaye, Okapi and Licor). The traites like period of flowering, period of pod formation, period of planting to maturity,Plant height, number of pods per plant, number of seeds per plant, the first pod height, 1000 seed weight, Seed yield, harvest index, oil percent, Oil yield, Protein percent and Protein yield was measured. The results showed that applying water stress significantly decreased all the traites. Cultivar had significant effect on all of under studied traites(except harvest index) too. Generally, Okapi cultivar,without drought stress conditions, showed the highest Seed yield (6880Kg/ha) and noticing no significant difference with irrigation stress treatment in pod formation stage(6700kg/ha), this cultivar was assessed as drought tolerant cultivar and Licord cultivar as drought sensitive cultivar in drought stress becouse of owening low amounts of the most traites.

    Keywords: Canola, Water stress, Cultivar, Oil percent
  • The comparison of the effect of soil cobalt concentration on chlorophyll a.b and totall chlorophill density in two cultivars of pinto bean Khomein and Talash
    M. Sharafi*, A. Ranjbar, H. Beigi Harchegani Pages 55-68

    In order to investigate the effect of soil cobalt concentrations on chlorophyll a,b and total chlorophill density in pinto bean,a pot experiment was conducted in Shahrekord University's greenhouse,separatly for two pinta beans cultivars Khomein and Talash in cropping year 2010-2011. The experiment included five treatments (0,20,70,150,and 220 mg of cobalt chloride per kg of dry soil) and four replicates arranged in a completely randomized design. After physiological maturity of plants,chlorophylls a and b were measured and total chlorophyll in middle leaves of each pod was calculated as sum of chlorophylls a and b. Results showed a tendency to increase (up to soil CoCl2 concentrations of 20 mg/kg) and then a decrease in both chlorophylla.b and totall densities (at soil CoCl2 concentrations more than 70 mg/kg). Totally,Soil CoCl2 concentrations of 150 and 220 mg/kg significantly decreased the chlorophyll densities compared to control (P<0.05). Despite the negative and significant effect of high soil cobalt,more than 100mg/kg CoCl2, it seems that low soil cobalt(lower than 20mg) for Khomein cultivar and lower than 70mg Co for Talash,may have positive effect on chlorophyll densities in pinto bean leaves. The tolerance threshold for chlorophylls a,b and total chlorophyll were estimated to be approximately 60,30 and 40 mg of CoCl2 per kg of dry soil,respectively,for Khomein pinto bean.For Talash cultivar,the tolerance threshold for chlorophylls b and total was obtained 90 and 55 mgCoCl2 on kg soil. The synthesis of chlorophyll b in pinto beans leaf,in Khomein and Talash cultivars, is more sensitive to high soil cobalt conditions than chlorophylla.

    Keywords: Cobalt, Bean, Chlorophyll
  • The comparison phenology of advanced wheat lines in Isfahan condition
    A. Jaberifar*, M. Nasr Esfahani, A. Ghandi, A. Rashidi As, D. Afiyoni Pages 69-83

    Wheat, by the scientific name of Triticum aestivum L. is one of the most valuable and strategically important products and food in the world, especially third world countries. Therefore, any effort to improve the quality and quantity of thisvery important product is inevitable. Therefore, the phenological characteristics of some Omidbakhsh wheat lines in Isfahan climate conditions was taken. In this study, 17 selected advanced lines from experiments comparing the yeild in KabutarAbad region of Isfahan, in a randomized complete block design with three replications compared to spring control cultivar in two successive cropping years 2008-2010 was examined. Quantitative traits investigated include grain yield, Rosetta germination, Rosetta tillering, stem feeding Rosetta, Rosetta heading, the seeds of milk Rosetta, Rosetta. The results of Omidbakhsh wheat linesas compared with spring wheat cultivar as control showed the tested characteristics as regard to understudied quantitive traites in the first and second years and the combined analysis of two years with each other and with the different control cultivar and a significant effect on the level of 1% risk are seprable. Noticing that among the studied phenological adjectives, the most important factor is the number of days to maturity, so, so the maximum number of days to maturity among the lines in the combined analysis test consists of two lines of 4, with 212/6 days, meanwhile the minimum number of lines were related to 17 and 12, respectively, with 206/5 and 205/8 days. Also, based on the results of comparing the average grain yield in the combined analysis of two years, the highest grain yeild was related to line number 13 with 8/80 tons per hectare and the lowest lines numbers 16 and 1 respectively 7/75 and 7/70 tons per hectare .

    Keywords: Wheat, Phenology, Line, Isfahan
  • The Study of the Effect of nitrogen rate and weed interference periods on yield and yield components of corn (Zea mays L.)
    M. Gholami*, F. Bazrafshan, M. Mojadam Pages 103-123

    In order to evaluate the influence of nitrogen application and duration of weed interference on corn (Zea mays L. ) an experiment as compeletly randomized split plot with three replications was conducted in Ahvaz agricultural research center station the summer 89.The main factor was different amount of N in 3 levels at 60N, 120N and 180N kg per hectare nitrogen from urea and sub-factor, the interaction of weeds includes 3 levels, weeding persistent weeds until the end of the growth of corn (W1), weeding 1 grass in 6 leaf stage of weeds (W2) and compelete weeds interfere with the corn until the end of growth period (W3) . The results showed weeds interfere on yeild and yeild componants of corn had significant effect and with increasing weeds interfere duration ,grain yeild decreased. Increasing competition between weeds made 1000 grain weigth,grain yeild, biological yeild and harvest index ,significant. But nitrogen increasing from 120 kg to 180 kg/ ha, had no significant effect on corn yield and in some cases (interference all season) due to pressure from weed competition, nitrogen and corn grain yield was reduced. The low level of biological nitrogen and high nitrogen levels,corn grain yield was affected more by weed competition.Based on the results of experiment, can be concluded that reducing the duration of weed competition, increasing nitrogen can increase the grain yield.In return, with increasing duration of weed competition,adding nutrients , affect the weed growth more than cropping plant and has increased weed competition tendency.

    Keywords: Corn, Weed interference, Nitrogen, Grain yield