فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 9 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حدیث قلی پور *، سید عطاء الله سیادت، مانی مجدم صفحات 3-13
    به منظور ارزیابی مناسب ترین تاریخ کاشت و تاثیر آن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام و هیبریدهای آفتابگردان آزمایشی به صورت کرت های خرد شده نورای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1388 در مزرعه ای در شاهین شهر واقع در 17 کیلومتری اصفهان اجرا شد. تاریخ کاشت دارای چهار سطح شامل: 1 تیر، 10 تیر، 20 تیرو 30 تیر و ارقام شامل چهار رقم به نام های آلستار، آذر گل زاریا و مستر بودند. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر صفات مرفوفیزیولوژیکی نظیر: تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، قطر طبق و درصد روغن معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (4170 کیلوگرم در هکتار) از تاریخ کاشت اول (1 تیر) و کمترین عملکرد دانه (2230کیلوگرم در هکتار) از تاریخ کاشت آخر (30 تیر) حاصل شد. تاریخ کاشتهای 10 و 20 تیر نیز به ترتیب با میانگین عملکرد دانه 3980 و 2760 کیلوگرم در هکتار در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند. در رابطه با اجزای عملکرد دانه نیز بیشترین تعداد دانه (5/759) و وزن هزار دانه (55 گرم) و کمترین تعداد دانه (3/619) و وزن هزار دانه (36 گرم) به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت 1 تیر و 30 تیر بودند. اثر رقم بر تمامی صفات به جز تعداد دانه معنی دار شد و بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب از ارقام آذر گل و آلستار با مقدار 4090 و 2450 کیلوگرم در هکتار به دست آمدند. ارقام زاریا و مستر نیز به ترتیب با میانگین عملکرد دانه 3500 و 2910 کیلوگرم در هکتار در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند. در رابطه با اجزای عملکرد نیز ارقام آذر گل (57 گرم) و آلستار (38 گرم) به ترتیب بیشترین و کمترین وزن هزار دانه را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تاریخ کاشت، رقم، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • سمیه چراغی *، مسعود رفیعی، علی خورگامی صفحات 15-29
    به منظور بررسی اثر زمان محلول پاشی نیتروژن، روش های مدیریت بقایای گیاهی و روش های متفاوت کاشت بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد گیاه ماش آزمایشی در فصل تابستان سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد اجراء شد. آزمایش به صورت استریپ- اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجراء گردید. روش کاشت به صورت استریپ در دو سطح جوی پشته و و روش کرتی ، روش های مدیریت بقایا در دو سطح همراه با کاه و کلش و سوزاندن کاه و کلش و محلول پاشی کود اوره در چهار سطح بدون محلول پاشی، یک بار محلول پاشی در مرحله رشد سریع، یک بار محلول پاشی قبل از گلدهی و یک بار محلول پاشی در مرحله رشد سریع گلدهی، با غلظت سه در هزار با کود اوره در نظر گرفته شد. نتایج نشان دهنده برتری عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه در روش کرتی نسبت به روش جوی پشته ای بود. بیشترین عملکرد دانه (651 کیلوگرم در هکتار) ، عملکرد بیولوژیک، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه در روش همراه با کاه و کلش گندم به دست آمده و حداکثر عملکرد دانه (1/627 کیلوگرم در هکتار) ، عملکرد بیولوژیک (1/1507 کیلوگرم در هکتار) ، تعداد غلاف در بوته (2/31) ، تعداد دانه در غلاف (2/13) و وزن هزار دانه (2/47 گرم) از تیمار محلول پاشی در مرحله رشد سریع و در مرحله گلدهی به دست آمد و در مجموع روش کاشت بدون خاک ورزی همراه با کاه و کلش و محلول پاشی در مرحله رشد سریع مرحله گلدهی با تولید عملکرد دانه 782 کیلوگرم در هکتار به عنوان ترکیب تیماری برتر در این تحقیق تعیین شد.
    کلیدواژگان: ماش، مدیریت بقایا، روش کاشت، محلول پاشی نیتروژن، عملکرد دانه
  • علی مومن، علیرضا پازکی *، محمدرضا ممیزی صفحات 31-46
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر کود گوگرد و کود آلی کمپوست زباله شهری بر گیاه گندم پائیزه رقم بم در سال 1388-1389 در منطقه سمنان به صورت طرح فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام پذیرفت. عامل های مورد بررسی در این آزمایش، کود گوگرد گرانوله در سه سطح 0، 200 و 400 کیلوگرم در هکتار و کود آلی کمپوست زباله شهری در سه سطح 0، 10 و 20 تن در هکتار بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بجز تعداد سنبله در واحد سطح در رابطه با سایر صفات اثر ساده مصرف کود گوگرد، کود کمپوست زباله شهری و اثر متقابل آن ها بر سایر صفات معنی دار گردید. در این تحقیق افزایش میزان کود گوگرد و کمپوست سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ و شاخص سرعت جذب خالص گردید. مقایسه میانگین اثر متقابل کود گوگرد و کمپوست زباله شهری نشان داد که کاربرد 400 کیلو گرم در هکتار کود گوگرد و 20 تن در هکتار کمپوست بیشترین عملکرد دانه (4262 کیلو گرم در هکتار(، وزن هزار دانه (38 گرم) ، تعداد دانه در سنبله (47/44) و شاخص سطح برگ (889/5) را به خود اختصاص داد. کمترین میزان صفات مورد بررسی در شرایط عدم کاربرد کود گوگرد و کود آلی کمپوست مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: کمپوست، گوگرد، رقم بم، گندم
  • عبدالامیر راهنما *، غلامعباس لطفعلی آینه صفحات 47-62
    وقوع تنش گرما و خشکی انتهای دوره رشد گندم از بارزترین مشخصات اقلیم های نیمه گرمسیری و نیمه خشک، مانند استان خوزستان می باشد. این بررسی در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و بیست و پنج ژنوتیپ گندم بهاره در تاریخ کاشت مناسب اول آذرماه و تاریخ کاشت دیر هنگام اول بهمن ماه به منظور اعمال تنش گرما و تحت شرایط آبیاری کامل و قطع آبیاری بعد از گرده افشانی به منظور اعمال تنش خشکی طی دو سال زراعی 74 - 1373و75 -1374 در دو ایستگاه تحقیقات کشاورزی اهواز و بهبهان اجراء گردید. تجزیه واریانس ساده برای تعداد دانه در مترمربعSN) (، وزن دانه SW) ، عملکرد دانه (SY) و تجزیه واریانس مرکب بین محیط ها صورت گرفت. با توجه به اینکه مقایسه میانگین صفات تحت شرایط تنش ممکن است بهترین شاخص تعیین کننده مقاومت نباشد،و با وجود اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط برای صفات ذکر شده، آنالیز پایداری انجام و عکس العمل هر ژنوتیپ در محیط های مختلف بوسیله محاسبه ضریب رگرسیون (R) ، انحراف از خط رگرسیون) (S2dضریب تشخیص(R2) ومیانگین عملکرد در کل محیط ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که تجزیه رگرسیونی و شاخص حساسیت به تنش (SSI) گرما و خشکی انتهای فصل توصیف کاملتری از تحمل به تنش ارایه می نماید. تنش گرما و خشکی انتهای فصل SY ،SW ،SN را بطور متوسط به ترتیب 13،12،و29 درصد کاهش داد، رقم چمران با 83. 0،SSI=. 1. 18R= و 4870 SY= کیلو گرم درهکتار به عنوان ژنوتیپ با سازگاری وسیع و پایداری عمومی به شرایط متفاوت محیطی ورقم فونگ با 45. 0،SSI= 0. 68 R= و 4279 SY= کیلو گرم درهکتار وسازگاری بالا به شرایط دشوار به عنوان متحمل ترین رقم، وبا توجه به زودرسی جهت کشت دیر هنگام در استان خوزستان توصیه گردید.
    کلیدواژگان: گندم بهاره، تنش گرما و خشکی، تجزیه پایداری
  • محمدرضا بوربوری *، محمد مهدی طهرانی صفحات 63-77
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف عناصر آهن و منگنز بصورت مصرف خاکی و محلول پاشی و اثر متقابل این دو عنصر بر خصوصیات کمی و کیفی گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در آبان ماه سال 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل 3 سطح مصرف خاکی آهن و منگنز و 2 سطح مصرف محلول پاشی این دو عنصر به انضمام ترکیبی از تمام سطوح کودی فوق الذکر بوده است. نتایج نشان داد که هیچکدام از تیمارها بر روی درصد پروتئین و تعداد پنجه اثر معنی داری نداشت. مصرف خاکی کود آهن موجب افزایش معنی دار اجزای عملکرد، محتوای جذب آهن در دانه و غلظت آهن در دانه و اندام هوایی و تعداد پنجه بارور گردید در صورتیکه کاربرد خاکی کود منگنز موجب افزایش معنی دار اجزای عملکرد، محتوای جذب منگنز در دانه، غلظت منگنز در دانه و اندام هوایی گردید. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد عنصر آهن بصورت محلول پاشی در مقایسه با شاهد موجب افزایش معنی دار وزن هزار دانه، محتوای جذب آهن در دانه، غلظت آهن در دانه، غلظت آهن در اندام هوایی و عملکرد دانه گردید در صورتیکه کاربرد عنصر منگنز بصورت محلول پاشی موجب افزایش معنی دار محتوای جذب منگنز در دانه، غلظت منگنز در دانه و غلظت منگنز در اندام هوایی گردید. کاربرد توام مصرف خاکی و محلول پاشی این دو عنصر با هم باعث افزایش معنی دار غلظت آهن و منگنز در دانه، محتوای جذب هر دو عنصر در دانه، غلظت آهن و منگنز در اندام هوایی گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان دهنده این است که بین عناصر منگنز و آهن برهمکنش منفی وجود دارد. با توجه به نتایج آزمایش پیشنهاد می شود در مزارعی که دارای کمبود عناصر آهن و منگنز هستند حتما از کودهای محتوی این دو عنصر استفاده شود ولی فقط باید این مسئله را در نظر گرفت که استفاده توام این دو عنصر در دزهای بالا صورت نگیرد چون بر همکنش منفی بین این عناصر وجود دارد.
    کلیدواژگان: آهن، گندم، محلول پاشی، مصرف خاکی، منگنز
  • سعید سعیدی پور* صفحات 79-94
    برنج یکی از گونه های نسبتا حساس به تنش شوری است که از نظر تحمل یاحساسیت به تنش شوری، تنوع ژنتیکی زیادی در مخزن ژنتیکی انواع زراعی آن نیز دیده می شود. برای ارزیابی اثرات شوری بر غلظت سدیم، پتاسیم و ABA و همینطور ماده خشک ریشه و ساقه دو رقم حساس (IR29) و متحمل (IR651) معرفی شده IRRI در محیط آبکشت بررسی گردید. تیمار شوری در دو سطح محلول عادی یوشیدا و یا حاوی 100 میلی مولار کلرید سدیم (m-1 EC=12ds.) در مرحله شش برگی به مدت یک هفته اعمال شد و نمونه گیری طی این مدت در فواصل زمانی (صفر ، 4، 12، 24 ،48،96 و 168 ساعت) پس از اعمال تیمار، از پهنک برگ اول غلاف برای اندازه گیری غلظت ABA و در آزمایش دیگر 4 ساعت پس از اعمال تیمار شوری هورمون فلوریدن با غلظت 50 میکرو مول فقط برای یکبار بر روی برگ ها پاشیده شدو در پایان دوره تنش از برگ رفرنس برای اندازه گیری میزان سدیم و پتاسیم استفاده شد. در این آزمایش ماده خشک ریشه و اندام هوایی در هر دو رقم تحت اثر تیمار شوری نسبت به شرایط نرمال بصورت معنی دار کاهش یافت، ولی این کاهش د ر رقم حساس به شوری (IR29) بسیار بیشتر بود. تغییرات غلظت پتاسیم تحت شرایط تنش نسبت به تیمار نرمال در ارقام معنی دار نبود، تیمار شوری موجب ازدیاد تجمع معنی دار سدیم در هر دو رقم حساس و متحمل در تیمار پاشش فلوریدن گردید. البته میزان تجمع سدیم در رقم متحمل کمتر از نصف میزان تجمع آن در رقم حساس بود. در رقم متحمل تحت تیمار تنش غلظت ABA بصورت معنی داری افزایش یافت، حال آنکه در رقم حساس این افزایش معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: برنج، شوری، ماده خشک، ABA، فلوریدن
  • مهرنوش گرشاسبی *، محمدرضا دادنیا، محمدرضا رفیع صفحات 95-105
    جهت بررسی تاثیر مقادیر و زمان های مختلف مصرف نیتروژن بر عملکرد کمی وکیفی محصول کنجد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان بهبهان اجرا شد. فاکتور اول شامل 5 سطح نیتروژن (0، 25 ،50 ، 75 و 100 کیلوگرم درهکتار) از منبع اوره و فاکتور دوم زمان مصرف نیتروژن در دو سطح بود. تیمار اول مصرف کود در دو مرحله (پیش از کشت قبل از گلدهی) و تیمار دوم در سه مرحله (پیش از کشت قبل گلدهی قبل از کپسول دهی) در مقادیر مساوی مصرف شد. نتایج نشان داد که بهترین تیمار از لحاظ عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه مربوط به مصرف 75 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در دو مرحله بود. اثرات تیمارها، میزان و زمان مصرف نیتروژن، همچنین برهمکنش متقابل آنها بر درصد روغن دانه معنی دار نبود. در مورد برخی ازصفات کمی مثل ارتفاع بوته و تعداد شاخه های فرعی ملاحظه شد که با بالا رفتن مقدار نیتروژن در این دو صفت نیز افزایش معنی داری حاصل شد. با افزایش مصرف نیتروژن در این تحقیق درصد آلودگی بوته های کنجد به بیماری فیلودی و بوته میری افزایش یافت بطوریکه حداکثر آلودگی در تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص حاصل شد. با توجه به هدف از کشت دانه های روغنی از جمله کنجد افزایش میزان روغن قابل استحصال در واحد سطح است و با توجه به اینکه بهترین انتخاب برای تیمار کودی تیماری ست که علاوه برداشتن عملکرد بالا دارای درصد روغن و عملکرد روغن بالا باشد و با هدف مصرف کمترین میزان کود بهترین، در این پژوهش بهترین تیمار مصرف نیتروژن در ارتباط با صفات مورد بررسی تیمار مصرف 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و در دو مرحله (پیش از کشت قبل از گلدهی) معرفی شد.
    کلیدواژگان: کنجد، نیتروژن، عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد روغن دانه
  • احمد مقدم *، امیر حسین شیرانی راد، علی خورگامی، مسعود رفیعی صفحات 107-119
    به منظور بررسی اثرات مقادیر مختلف آبیاری بر عملکرد دانه و میزان کلروفیل برگ ها در مراحل مختلف رشد چهار رقم کلزا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 88-1387 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خرم آباد انجام گرفت. فاکتور اصلی شامل آبیاری در 4 سطح، (آبیاری معمولی «شاهد» ، قطع آبیاری از مرحله ی ساقه دهی به بعد، قطع آبیاری از مرحله ی گلدهی به بعد و قطع آبیاری از مرحله ی خورجین دهی به بعد) و فاکتور فرعی شامل رقم در 4 سطح شامل ارقام: آر،جی،اس 003، ساری گل، آپشن 500 و هایولا 401 بودند. تنش کمبود آب باعث کاهش معنی دار تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه و در نتیجه عملکرد دانه، عملکرد روغن دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت نسبت به شاهد گردید. از آنجائی که تیمارهای محدودیت آب آبیاری در مقایسه با تیمار شاهد منجر به افزایش کارآیی مصرف آب گردید، این تیمارها می توانند جهت صرفه جویی در مصرف آب در تولید کلزا به کار گرفته شوند. مقایسه ی چهار رقم آزمایشی نشان داد که از نظر صفات تعداد خورجین در متر مربع، تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد روغن دانه و عملکرد روغن دانه، رقم هایولا 401 برتری معنی داری بر ارقام آپشن500، ساری گل و آر،جی،اس003 داشت. به طور کلی، در صورت محدودیت آب، قطع نمودن آب آبیاری از مرحله ی خورجین دهی به بعد در مقایسه با شرایط شاهد و استفاده از رقم هایولا 401 به دلیل کارکرد مناسب تر در افزایش عملکرد دانه و نیزروغن آن، در منطقه ی مورد مطالعه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آبیاری، کلزا، تنش خشکی، عملکرد دانه و کلروفیل
|
  • Hadis Gholipour*, Seyed Ataallah Siadat, Mani Mojadam Pages 3-13
    In order to evaluate the best sowing date and its effect on yield and yield components of sunflower cultivars, a field experiment was done as split block design in a randomized pattern of complete block design with three replications in 2009 in Shahinshahr , Isfahan. The sowing date was studied in four intervals : 22 June,2009, 1 Jul,2009,11 Jul,2009, and 21 Jul 2009. The four factors used were, Alestar, Azargol, Master and Zaria. The results showed that sowing date had a significant effect on the number of seed, weight of thousand seeds, seed yield, LAI, Cap diameter and oil percentage. The higher seed yield (4170 kg/ha) was obtained from the first sowing date (22 June.2009), and the lowest seed yield (2230 kg/ha) was obtained from the last sowing date (21 Jul.2009). The average of seed yield in 1 Jul.2009 and 11 Jul.2009 was 3980 and 2760 kg/ha. The highest number of seed (759.5) and weight of thousand seeds (55 gr) was obtained from 22.June.2009 and the lowest number of seed (619.3) and weight of thousand seeds (36 gr) was obtained from 21.Jul.2009. The cultiver had a significant effect on all studied traits except the number of seeds. The highest and lowest seed yield were related to Azargol (4090 kg/ha) and Alestar (2450 kg/ha). The seed yield of Zaria and Master were 3500 and 2910 kg/ha. The highest and lowest weight of thousand seeds was obtained from Azargol (57 gr) and Alestar (38 gr).
    Keywords: Sunflower, Sowing date, Cultiver, Seed yield, Yield components
  • Somayeh Cheraghi*, Masoud Rafiei, Ali Khorgami Pages 15-29
    In order to study the effect of foliar application of nitrogen at different dates, residue management methods and planting methods on yield and yield components of Mung bean, a field experiment was carried out in summer,2009 at Azad University Research field in khoramabad. Treatments were arranged in a strip- split plot using randomized complete block design with three replications. The planting method levels consisted of raised bed plots and no-tillage, wheat residue management consisted of burning straw and straw mulching, and foliar application of nitrogen consisted of four levels: no foliar application, foliar application in the rapid stage growth, foliar application before flowering ,and foliar application in the stage growth and flowering. Results showed that Mung bean in no-tillage had higher grain yield, biological yield, number pod per plants, Number of seed per pod and 1000- grain weight. Moreover, grain yield, biological yield, number of pod per plants, number of seed per pod and 1000-grain weight were significantly higher than burning straw. Foliar application in the stage growth and after had higher grain yield (627.1 ), biological yield (1507. 1 ), number of pod per plants (31.2), number seed per pod (13.2) and 1000- grain weight (47.2 gr.). It can be concluded that planting methods (No- tillage) straw mulching and foliar application in the stage growth and after,was considered superior, by producing 782 grain yield.
    Keywords: Mungbean, Residue management, Planting methods, Spray Nitrogen, Grain yield
  • Ali Momen, Alireza Pazoki *, Mohammad Reza Momayezi Pages 31-46
    An experiment was conducted in order to study the effects of sulfur fertilizer and compost organic fertilizer on Bam wheat cultivar in Semnan region during 1388- 1389. Factors under investigation at this experiment, sulfur fertilizer at three level of 0, 200 and 400 kg/ha and compost organic fertilizer of urban rubbish at 3 levels of 0, 10 and 20 ton /ha were performed. The design was conducted as factorial and on the basis of randomized complete blocks in three replications. The results indicated that in spite of tiller number in plant and spike number in square meter in other cases simple and reciprocal effect of sulfur fertilizer and compost organic fertilizer on experimental traits was significant. In this research increase in sulfur and compost application increased plant height , 1000 seed weight, seed number in spike, seed yield, biological yield, Leaf Area Index and net assimilation rate. Comparison interaction of experimental factors indicated that 400 Kg/ha sulfur fertilizer and 20 ton/ha compost organic fertilizer gained the maximum amount of seed yield (4262 Kg/ha), 1000 seed weight (38 g), seed number in spike (44.47), Leaf Area Index (5.889). The lowest amounts of traits was observed in non sulfur and compost organic fertilizer application.
    Keywords: Compost, Sulfur, Bam variety, Wheat
  • Abdolamir Rahnama *, Gholam Abbas Lotfali Ayeneh Pages 47-62
    Terminal heat and drought stress, are the common results during wheat growth, in subtropical and semi arid climates such as Khuzestan province. This study was carried out in randomized complete block design with three replications and twenty five spring wheat genotypes for evaluating, heat stress ,normal and late planting at Ahwaz, and water stress ,full irrigation and lost anthesis drought at Behbahan research station during two years 1994-95 and 1995-96. Simple analysis of variance was conducted for seed number per square meter (SN), seed weight (SW), seed yield(SY), and multiple analysis of variance between both environments. Since the comparison of an average of factors may be an unsuitable index in stress condition for tolerance determination, and in order to reciprocate effects between genotype and environment, stability analysis was conducted, and genotype responses in all environments was computed based on regression definition (R), standard deviation (S2d),coefficient of determination (R2), and genotypes means. Results showed that the regression analysis, the stress susceptibility index (SSI), and SY identified the genotypes tolerance to stress. The sever conditions, heat and drought stress, SN, SW, and SY 12, 13, and 28% respectively. The Attila genotype wheat, SSI=0.83, R=1.18, and SY=4807 kg/ha. Superior genotypes for terminal heat and drought stress conditions, and the Fong wheat, SSI=0.45, R=0.68, and SY=4279 kg/ha., compatibility to severe conditions and it’s early maturity were recommended for late planting in Khuzestan.
    Keywords: Spring wheat, Heat, drought stress, Stability analysis
  • Mohammad Reza Boorboori*, Mohammad Mehdi Tehrani Pages 63-77
    To evaluate the effects of different levels of iron and Manganese intake as soil and foliar application and their interaction on wheat’s qualitative and quantitative characteristics, a research was done as a factorial experiment in a randomized complete block design with 3 replications at the College of Agriculture, Islamic Azad University Saveh in November 2008. The factors of this research included 3 levels of Soil’s consumption of iron and Manganese and 2 levels of spray of the mentioned elements ,in addition to a combination of all of these fertilizers. Results showed that none of the fertilizers had a significant effect on the protein and grain percentage. The Application of iron on soil compared with control significantly increased grain weight, content absorbed iron on seed, concentration of iron on seed, concentration of iron on the shoot and fertile tillers, while application of manganese on soil compared with control caused significant grain weight. Content absorbed manganese on seed, concentration of manganese on seed, concentration of manganese on the shoot. Results showed that spray of iron as compared with control view now significantly increased grain weight, content absorbed iron on seed, concentration of iron on seed, concentration of iron on the shootwhereas, spray of manganese as compared with control view now significantly increased content absorbed manganese on seed, concentration of manganese on seed, concentration of manganese on the shoot. The results showed that a combination of all these fertilizers as compared with control view now significant increase concentration of iron on seed, concentration of manganese on seed, , content absorbed iron on seed, content absorbed of manganese on seed, concentration of iron on the shoot, concentration of manganese on the shoot. It can be concluded that iron and manganese have a negative Interaction on each other.
    Keywords: Iron, Wheat, Spray, Intake soil, Manganese
  • Saied Saiedipour* Pages 79-94
    Rice (Oryza sativa), a salt-sensitive species, has considerable genetic variation for salt tolerance within the cultivated gene pool. To evaluate salinity effects on Na, K and ABA concentration and dry matter of shoot and root, two rice genotypes (IR29 and IR651, sensitive and tolerant respectively identified by IRRI) were grown in a green house experiment, in normal conditions till 6th leaf was fully expanded. Seedlings were exposed to salinity, EC 12 dS m-1 and normal conditions (EC = 1.65 dSm-1, Ushida solution base EC) for one week. Samples were taken 0, 4, 12, 24, 48, 96, 168 hrs after starting the treatments for determining ABA concentration in the youngest leaf .In another experiment after four hrs of inserting the treatment of salinity, fluridone in 50µM was sprayed only once on leaves, then we used the youngest leaf for measuring Na , K concentration. In this experiment dry matter of root and shoot under salinity in contrast to normal treatment decreased significantly, but this decrease was more in sensitive cultivar. Variation of K was not significant under salinity and salinity cause to accumulate Na in fluridone treatment in a couple of cultivars, but Na concentration in tolerant cultivar was less than half in sensitive cultivar. ABA concentration increased significantly under salinity in tolerant cultivar, however, in sensitive cultivar increase was not significant.
    Keywords: Rice, Salinity, Dry matter, ABA, Fluridone
  • Mehrnoosh Garshasbi *, Mohammad Reza Dadnia, Mohammad Reza Rafie Pages 95-105
    In order to evaluate the effects of different amounts and dates of Nitrogen consumption on the quality and quantity of yield this experiment was carried out in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in Behbehan.The first factor was Nitrogen five levels of (0, 25, 50, 75 and 100 kg ha) with an Urea source the and second factor was two levels of Nitrogen consumption on different dates.First treatment fertilizer was used in two stages (pre cultivation pre flowering), and the second treatment in three stages (pre cultivation pre flowering pre week before capsule) at equal consumption. The results showed that the best treatment in seed yield and seed oil yield was related to the consumption of 75 kg of pure Nitrogen in the two phases. In some traits such as plant height and number of sub- branch, it was observed that with the increase of Nitrogen quantity a significant increase in these two traits was obtained. The study showed, the higher use of Nitrogen increased the percentage of pollution of sesame plant death and filody. As a result,the most part of pollution was obtained at treatment of 100 kg ha-1 of pure Nitrogen. Since the best choice for fertilizer treatment is a treatment that in addition to a high operation has a high percentage of oil and oil yield, the above results and the fact that the best treatment, is a treatment that obtains best results with the lowest fertilizer consumption. In this research, the best treatment for Nitrogen use regarding traits under evaluation, the treatment that used 75 kg ha Nitrogen in two stages (pre-cultivation pre-flowering) was introduced.
    Keywords: Sesame, Nitrogen, Seed yield, Oil percent, Oil seed yield
  • Ahmad Moghadam*, Amir Hossein Shiranirad, Ali Khorgami, Masoud Rafiei Pages 107-119
    In order to study the effects of different amounts of irrigation on grain yield and chlorophyl amount of leaves in growth stages of 4 rapeseed cultivares, an experiment was performed in the agriculture research station of Khorramabad in 2009-2010.The design was a split-plot with irrigation treatments as main plot in a randomized complete block design and cultivares as sub plots.4 irrigation periods included normal irrigation (as control) , cuting of irrigation from stem stage, irrigation cut from flowering stage and irrigation cut from poding stage. 4 cultivars included R.G.S003, sarigol, Option 500 and Hyola 401.The results showed that water deficiency stress had significant decrease on pod number in plant,weight of 1000 grain and decreased grain yield,grain oil yield,biological yield and harvest index of treatments to control consequently. Since limited irrigation water treatments to cause control increased water use efficiency, therefore these treatments can be used to economize water use. The comparison of 4 cultivares showed that in regard to pod number in m2 , pod number in plant, grain yield, biological yield, grain oil percent, and grain oil yield. Hyola 401 had relative superior to option 500,R.G.S003 and sarigol. In total , if water was limited, cutting of irrigation from poding stage in comparison to control and use of Hyola401 cultivar was favoured because grain yield and oil yield increased.
    Keywords: Irrigation, Canola, Drough stress, Grain yield, chlorophyll