فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال چهاردهم شماره 9 (پیاپی 86، آذر 1395)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال چهاردهم شماره 9 (پیاپی 86، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا آهنگرزاده رضایی، مریم رسولی*، حمید سوری، مریم بختیاری صفحات 748-756
    پیش زمینه و هدف
    عدم قطعیت در بیماری به عنوان یکی از عوامل تنش زای روانی در نوجوانان مبتلا به سرطان، چالش مهمی در مراقبت از آنان می باشد. برای اندازه گیری اثربخشی مداخلات به منظور کاهش عدم قطعیت، نیاز به ابزاری روا و پایا وجود دارد. این مطالعه باهدف ترجمه و تطبیق فرهنگی نسخه ایرانی «مقیاس عدم قطعیت در کودکان» و بررسی ویژگی های روان سنجی آن در نوجوانان مبتلا به سرطان ایران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش روش شناسی ترجمه و اعتباریابی نسخه فارسی مقیاس «عدم قطعیت در کودکان» بر اساس الگوی وایلد و همکاران (2005)، در 200 نوجوان مبتلا به سرطان مراجعه کننده به درمانگاه ها و بخش‎های انکولوژی شهرهای تهران، ارومیه، تبریز و اصفهان انجام گرفت. بعد از ترجمه و ترجمه برگردان، نظرات ویرایشی طراح مقیاس، اعمال شد. سپس روایی محتوا، صوری، سازه، همسانی درونی و پایایی آزمون- بازآزمون نسخه فارسی محاسبه شد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 20 و آموس نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی تاییدی مقیاس 22 آیتمی با سه زیر مقیاس آن، با حذف عبارت شماره 18 و جابجایی عبارت شماره 17 تایید شد. پایایی همسانی درونی مقیاس (76/0=α) و برای زیر مقیاس ها به ترتیب: (72/0=α)، (75/0=α) و (73/0=α) محاسبه شد. ضریب همبستگی پیرسون میان دوبار اجرای آزمون 77/0=r (001/0>p) بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس برای بررسی عدم قطعیت در نوجوانان مبتلا به سرطان ایرانی مناسب است.
    کلیدواژگان: روان سنجی، عدم قطعیت در بیماری، نوجوانان، سرطان
  • حمیده محدثی، سیده رامونا رضوی*، حمیدرضا خلخالی، فاطمه بهادری، مرضیه ساعی صفحات 757-766
    پیش زمینه و هدف
    امروزه دیابت به عنوان اپیدمی خاموش قرن حاضر و یکی از بزرگ ترین مشکلات بهداشتی در تمام کشورها شناخته شده است، این «اپیدمی دیابتی» شامل زنان باردار نیز می شود. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر مشاوره بر سبک زندگی ارتقادهنده ی سلامت در مادران مبتلا به دیابت حاملگی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری شهر ارومیه سال 1394 طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 60 مادر مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری شهر ارومیه انجام شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود، نمونه ها به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند. گروه مداخله 5 جلسه مشاوره دریافت کردند. اطلاعات موردنیاز با تکمیل پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد نیم رخ دو سبک زندگی ارتقادهنده سلامت جمع آوری گردید.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه، قبل از مداخله گروه مداخله و شاهد همگن بودند و اختلاف معنی داری با هم نداشتند. پس از انجام مشاوره افزایش معنی داری در نمره کل رفتارهای ارتقادهنده سلامت در گروه مداخله (04/17±04/158) نسبت به گروه شاهد (15/12±40/111) دیده شد (001/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    ماماها می توانند با مشاوره سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در مراکز بهداشتی و درمانی سبک زندگی مادران مبتلا به دیابت بارداری را بهبود بخشند و عوارض مرتبط با دیابت بارداری را در مادران کاهش دهند.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، ارتقای سلامت، سبک زندگی، زنان باردار، مشاوره
  • رقیه معزز، محمد نریمانی*، نادر حاجلو، عباس ابولقاسمی، داریوش سوادی اسکویی صفحات 767-774
    پیش زمینه و هدف
    مشکلات هیجانی از مسائل رایج و آزاردهنده برای بیماران مبتلا به صرع است. علی رغم توجه روزافزون علم پزشکی به جنبه های عصب شناختی بیماری صرع، نیمرخ روانی و تاثیرات روان شناختی آن تقریبا ناشناخته مانده است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت استرس شناختی- رفتاری در تعامل با نوع صرع بر میزان فراوانی حملات تشنجی در نوجوانان مبتلا به صرع است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه آزمایشی 40 بیمار مبتلا به صرع (20 بیمار مبتلا به صرع عمومی، 20 بیمار مبتلا به صرع کانونی) دارای پرونده در انجمن صرع تبریز با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایشی جایگزین شدند. دامنه سنی بیماران 14 تا 21 سال سن بود. برای به دست آوردن اطلاعات پایه، فراوانی حملات تشنجات در بیماران دو ماه قبل از اجرای مداخله درمانی جمع آوری شد (دامنه فراوانی حملات در گروه موردمطالعه بین 3 تا 6 حمله بود). قبل از شروع اولین جلسه درمانی بیماران پرسشنامه لویندا برای سنجش استرس، افسردگی و اضطراب را پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش (10 بیمار مبتلا به صرع عمومی و 10 بیمار مبتلا به صرع کانونی) طی دو ماه تحت مداخله درمانی مدیریت استرس شناختی-رفتاری قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از SPSS21 و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد اجرای مداخله درمانی مدیریت استرس شناختی- رفتاری در بیماران مبتلا به صرع منجر به کاهش فراوانی حملات تشنجی می شود؛ اما در بین دو گروه مبتلا به صرع عمومی و کانونی نتایج معنی دار آماری به دست نیامد. همچنین در این پژوهش بین آشفتگی هیجانی و فراوانی حملات تشنجی در بیماران مبتلا به صرع رابطه معنی دار به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مداخلات روان شناختی منجر به کاهش فراوانی حملات تشنجی در بیماران مبتلا به صرع می شود. بنابراین می تواند در کنار دارودرمانی به منظور بهبود روند بیماری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مداخلات روانشناختی، فراوانی حملات تشنجی، صرع عمومی، صرع کانونی
  • رحیم بقایی، حمیدرضا خلخالی، نادر آقاخانی، سکینه رضایی* صفحات 775-782
    پیش زمینه و هدف
    بیماری های قلبی عروقی و متعاقب آن بیماری عروق کرونری، مهم ترین دلیل مرگ ومیر در جهان و ایران به شمار می روند. ابتلا به بیماری های عروق کرونر برای بیمار اضطراب آور است. طرح ترخیص برای تداوم درمان ضروری است و به متصدیان درمان کمک می کند تا از منابع موجود به طور موثر استفاده و از پذیرش غیرضروری بیمار اجتناب کنند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر اجرای مدل ترخیص ایده آل بر میزان اضطراب بیماران مبتلا به سکته قلبی در بیمارستان شهید مدنی خوی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت نیمه تجربی می باشد که در آن تعداد 108 نفر بیمار مبتلا به سکته قلبی مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی خوی، در دو گروه کنترل و مداخله بر اساس مشخصات موردنظر پژوهشگر وارد مطالعه شدند. برای بیماران گروه مداخله علاوه بر اقدامات روتین بخش، مدل ترخیص ایده آل طبق راهنما از اولین روز پذیرش و بستری تا سه ماه پس از ترخیص از بیمارستان اجرا شد سپس میزان اضطراب بیماران هر دو گروه با استفاده از پرسش نامه اسپیل برگر قبل از اجرای مداخله و سه ماه پس از ترخیص از بیمارستان اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین نمره اضطراب در بیماران گروه مداخله قبل از مداخله (09/3±71/72) و بعد از انجام مداخله (94/4±25/32) می باشد که و بر اساس آزمون تی زوجی (001/0>P) اختلاف معنی دار است. نتایج آزمون نشان داد که بعد از اجرای مدل ترخیص ایده آل، تفاوت معنی داری در کاهش میانگین نمره اضطراب موقعیتی و اضطراب کل بیماران گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، اجرای مدل ترخیص ایده آل در کاهش اضطراب بیماران مبتلا به سکته قلبی موثر بوده است. پیشنهاد می شود مسئولین پرستاری برنامه هایی برای نقش بیشتر پرستاران در این زمینه در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: مدل ترخیص ایده آل، اضطراب، سکته قلبی
  • عزیزه فرشباف خلیلی*، نیلوفر ستارزاده، الهه خاری صفحات 783-790
    پیش زمینه و هدف
    مراقبت پیش از بارداری به سلامت بارداری و پیامدهای حاصل از آن در دوره قبل از لقاح و پس ازآن تاکید دارد. این مطالعه باهدف تعیین نگرش ماماها، راهکار های پیشنهادی و موانع موجود نسبت به مراقبت پیش از بارداری در سال 1394 انجام گرفت.
    مواد و
    روش
    این مطالعه مقطعی بر روی کلیه (202 نفر) ماماها ی شاغل در مراکز بهداشتی درمانی تبریز، ایران، با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی-اجتماعی، نگرش و سوالات باز انجام شد. روایی ابزارها با استفاده از روش های C‏VI ، CVR و پایایی آن ها از دو بعد تکرارپذیری (ICC) و انسجام درونی (ضریب آلفا کرونباخ) تعیین گردید. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین و انحراف معیار نگرش ماماها 15/83 (82/7) بود. اکثریت ماماها ایجاد انگیزه را در بهبود مراقبت پیش از بارداری پیشنهاد کردند و کمبود فرصت کافی برای انجام مراقبت پیش از بارداری را از موانع مراقبت پیش از بارداری ذکر کردند. بر اساس آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تی مستقل بین نگرش و فاکتورهای دموگرافیک رابطه معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، ماماها نگرش خوبی نسبت به مراقبت پیش از بارداری داشتند. لذا جهت بهبود مراقبت ها در نظر گرفتن عوامل انگیزشی و مهیا نمودن شرایط لازم برای ارتقاء کیفی مراقبت های پیش از بارداری توسط ماماها مانند ایجاد فرصت کافی برای ارائه مراقبت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نگرش، ماما، مراقبت پیش از بارداری، مراکز بهداشتی، ایران
  • ترانه امامقلی خو شه چین، زهره کشاورز *، مریم افراخته، الهام شکیبازاده، سقراط فقیه زاده صفحات 791-801
    پیش زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین عارضه طبی دوران حاملگی می باشد. خودمراقبتی و پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده از موارد اساسی در آموزش به بیماران است. یکی از عوامل موثر بر خود مراقبتی در دیابت، اعتقادات و باورهای مذهبی و فرهنگی می باشد. دیابت بارداری در ایران نیز یکی از مشکلات عمده سلامتی محسوب می گردد؛ لذا مطالعه حاضر باهدف تبیین باورها، اعتقادات و راهبردهای مقابله ای مادران مبتلا به دیابت بارداری انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق، یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوی می باشد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته فردی استفاده شده است. مشارکت کنندگان خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری با سن حاملگی بین هفته های 36 -24 هفته بارداری بودند پس از انجام 12 مصاحبه با مشارکت کنندگان، داده ها به اشباع رسیده و با شیوه تحلیل محتوای متعارف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل محتوای متعارف منجر به پدیدار شدن دو درون مایه نگرش به بیماری و راهبردهای مقابله ای گردید. درون مایه نگرش به بیماری شامل 2 طبقه اعتقادات و باورهای پزشکی بود. درون مایه راهبردهای مقابله ای نیز شامل 3 طبقه سازگاری، معنویت و عدم تطابق با شرایط بود.
    نتیجه گیری
    تبیین باورها و اعتقادات مادران باردار مبتلا به دیابت بارداری منجر به برنامه ریزی و طراحی آموزش های مناسب در راستای ارتقا سطح سلامت، خودمراقبتی و پیشگیری از ابتلا به دیابت در آینده می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، اعتقادات، باورها، راهبردهای مقابله ای، تحلیل محتوا
  • معصومه همتی مسلک پاک، سکینه نوری سعیدلو *، زهرا کوسه لو، سمیرا اروجلو صفحات 802-810
    پیش زمینه و هدف
    چاقی امروزه در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه رو به گسترش می باشد و این شرایط نه تنها بزرگ سالان بلکه کودکان و نوجوانان را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در حال حاضر افزایش روزافزون چاقی در نوجوانان به عنوان یک مشکل بهداشتی در دنیا مطرح می باشد. این مطالعه باهدف تعیین میزان شیوع اضافه وزن و چاقی مرکزی و عمومی در دختران مقطع دبیرستان شهر ارومیه انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی تحلیلی با استفاده از مصاحبه و اندازه گیری های آنتروپومتریک بر روی 800 دختر در مقطع دبیرستان شهر ارومیه انجام گرفت. جمعیت موردمطالعه، کلیه دختران مقطع دبیرستانی شهر ارومیه بود. نمونه‎گیری به روش چندمرحله ای انجام شد، برای تعیین وضعیت شاخص های تن سنجی BMI و WHR از مقادیر استاندارد پیشنهادی WHO استفاده شد. WHR مساوی و بیشتر از 8/0 نیز به عنوان چاقی شکمی در نظر گرفته شد. جهت آنالیز داده ها نیز از نرم افزار SPSS21 استفاده شد.
    یافته ها
    شیوع کم‎وزنی، اضافه وزن و چاقی در دختران دبیرستان شهر ارومیه 9/2، 5/20 و 9/10 درصد گزارش شد. این مقادیر برای دختران دوره اول به ترتیب برابر 1/3، 5/21 و 8/13 درصد و برای دوره دوم دبیرستان برابر 8/2، 0/20 و 5/9 درصد گزارش کردید. میزان شیوع چاقی دور شکم نیز 75/42 درصد اعلام گردید. همچنین صدک BMI بین دانش آموزان دختر دوره اول و دوره دوم دبیرستان تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این بررسی موید شیوع بالای اضافه وزن، چاقی و چاقی شکمی در نوجوانان موردبررسی، بخصوص در سنین پایین نسبت به سنین بالا هشداردهنده می باشد. لذا توجه به نوجوانان در برنامه های مداخله ای برای جلوگیری از رفتارهای پرخطر اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، چاقی شکم، دختران نوجوان
  • رحیم بقایی، ندا خالدیان *، علیرضا دیدارلو، وحید علی نژاد صفحات 811-821
    پیش زمینه و هدف
    فشارخون بالا یکی از مسائل بسیار مهم سلامت عمومی بوده و عدم تبعیت از رژیم درمانی به عنوان یک رفتاردرمانی نامطلوب در کنترل ضعیف فشارخون بالا تاثیر دارد که موجب بروز پیامدهای مضر می گردد. مدل بزنف جامع ترین مدل آموزش بهداشتی است که برای مطالعه، شناسایی و ایجاد رفتارهای جدید در جامعه به کار می رود. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر اجرای مدل بزنف در تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 95-1394 می باشد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تجربی با طرح پیش و پس آزمون بود که در آن 80 نفر از بیماران مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (سه مرکز بهداشت طرزیلو، 17 شهریور و شهدا) که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون تخصیص شدند. مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف فقط در گروه آزمون انجام گرفت که شامل آموزش به روش سخنرانی، توزیع بسته آموزشی و بحث گروهی بود که در 6 جلسه 5/1 ساعته برگزار گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. داده های جمع آوری شده پس از واردکردن در نسخه 16 نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل و من ویتنی و کای دو) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد در بیماران گروه آزمون دریافت کننده آموزش مبتنی بر مدل بزنف، میانگین نمره تبعیت از رژیم درمانی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر (001/0P<) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف، تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی را به طور چشمگیری افزایش می دهد. لذا توصیه می شود از مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف به عنوان عامل مکمل تسهیل کننده کلیدی برای افزایش تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا استفاده گردد.
    کلیدواژگان: فشارخون بالا، تبعیت از رژیم درمانی، مدل بزنف
|
  • Soheila Ahangarzadeh, Maryam Rasoli *, Hamid Sori, Maryam Bakhtiari Pages 748-756
    Background and Aims
    Uncertainty in illness, as a psychological stressor in adolescents with cancer, is a challengeable factor in the care of the children. In order to measure the effectiveness of interventions on reducing uncertainty, there is a vital need for a valid and reliable instrument. This study was conducted to translate and localize the Persian version of the “Uncertainty Scale for Kids”, and to examine its psychometric properties in Iranian adolescents with cancer.
    Materials and Methods
    The Persian version of the “Uncertainty Scale for Kids” (USK) was validated based on the model proposed by Wild et al. (2005). The mentioned scale was translated into Persian and back-translated into English, and revised by the scale designer. Two-hundred adolescents with cancer were enrolled who attended clinics and oncology wards in Children's Medical Center of Tehran, clinics and oncology wards in hospitals of Urmia (North West of Iran), Children's Medical Center of Tabriz (North West of Iran), and the Cancer Research Center of Isfahan (Center of Iran).Then, content and face validity assessments, construct validity and internal consistency, and reliability of test-retest were conducted for the Persian version. Data were analyzed by SPSS version 20, and AMOS version 21 as well.
    Results
    Confirmatory factor analysis of the 22-items “Uncertainty Scale for Kids” demonstrated less than adequate fit with three subscales, and ultimately the scale fit was improved by removing one item (No. 18 “I don’t know why (of all people) I got cancer"), and by displacing of another item (No. 17 “I don’t know if I’ll be better or not”).
    Internal consistency reliability was obtained for the “Uncertainty Scale for Kids” (α=0.76) and for each of the subscales including ignorance, and lack of knowledge (uncertainty) (α=0.72), the inability to predict (α=0.75), and uncertainty about the meaning of events (α=0.73). In addition, the results of the calculating Pearson's correlation coefficient was calculated between two tests r=0.77 (p
    Conclusions
    The Persian version of the "Uncertainty Scale for Kids”, with 21 items and 3 subscales has good psychometric indicators. It can be used to evaluate uncertainty in Iranian adolescents with cancer.
    Keywords: Psychometrics, Uncertainty in Illness, Adolescents, Cancer
  • Hamideh Mohaddesi, Seyyedeh Ramona Razavi *, Hamid Reza Khalkhali, Fatemeh Bahadori, Marzieh Saeigharenaz Pages 757-766
    Background and Aims
    Nowadays, diabetes is a silent epidemic of the present century, and it is one of the biggest health problems in all countries, known as the "diabetes epidemic", which includes pregnant women as well. The aim of present study was to determine the impact of the consultation on promoting healthy lifestyles in women with gestational diabetes.
    Materials and Methods
    This Randomized Clinical Trial study was performed on 60 mothers with gestational diabetes who admitted in Motahhari hospital of Urmia.The samples were assigned randomly in to two groups. The intervention group received 5 counseling sessions. Data was collected by completing demographic questionnaire, and Health Promoting Lifestyle Profile II questionnaire.
    Results
    This study showed that after intervention, counseling, and health promotion behavior scores were (158/04±17/04) significantly higher in the intervention group than control one (111/4±12/15) (P> 0/001).
    Conclusions
    Midwives as the health promoting lifestyle counseling at health centers play important role in improving the lifestyles of mothers with gestational diabetes, and reduce complications associated with Gestational Diabetes Mellitus in pregnancy.
    Keywords: Gestational Diabetes Mellitus, Health Promoting, Lifestyle, Pregnant Women, counseling
  • Roghaye Moazaz, Mohammad Narimani *, Nader Hajloo, Abbas Abolghasemi, Daryosh Savadi Osjoei Pages 767-774
    Background and Aims
    Emotional problems are common and annoying for patients affected by epilepsy. Despite the increasing attention of medical science, the neurological aspects of epilepsy and its psychological effects are remained almost unknown.This study aimed to evaluate the impact of cognitive-behavioral stress management on reducing the frequency of seizures in dealing with the type of epilepsy in adolescents with epilepsy.
    Materials and Methods
    In this pilot study, 40 patients with epilepsy (20 patients with general epilepsy, and 20 patients with focal epilepsy) were selected by convenience sampling from Tabriz Epilepsy Society, and then they were randomly divided into two groups: Control and Experimental.The rage of their age was 14 to 21 years old. To obtain the data, the frequency of seizures of the patients was collected two months before the intervention). The frequency of attacks was about 3 to 6 times). Before the start of the first session, Lvynda questionnaire was delivered to measure stress, depression and anxiety of the patients. The experimental group )10 patients with General epilepsy, 10 patients with Focal epilepsy) was intervened by cognitive-behavioral stress management intervention for two months. Data analysis was performed using the spss 21software.
    Results
    The results showed that Cognitive-behavioral stress management intervention in patients with epilepsy resulted in the reducing of the frequency of seizures. There was no significant difference between general and focal epileptic patients. Based on the results of the study, there was a significant relationship between emotional distress and the frequency of seizures.
    Conclusion
    Psychological interventions to reduce the frequency of the seizures can be an effective factor. So in addition to medicine therapy, this method can be used to improve the condition of in the epileptic patients.
    Keywords: Psychological interventions, the frequency of seizures, general epilepsy, focal epilepsy
  • Doctor Rahim Baghaei, Doctor Hamid Reza Khalkhali, Doctor Nader Aghakhani, Sakineh Rezaei * Pages 775-782
    Background And Aims
    Cardiovascular diseases such as coronary artery disease are the most important causes of death in the world and Iran as well. For this reason, These kinds of diseases cause anxiety on the patietns. Discharge planning is crucial to ensure timely discharge, and continuity of care. It also helps healthcare providers to use limited resources most effectively, and to avoid unnecessary readmissions. The aim of this study is to determie the effect of IDEAL (Include¡ Discuss¡ Educate¡ Assess¡ Listen) discharge plan model on anxiety levels in patients with myocardial infarction in Shahid Madai hospital in Khoy, Iran, 2016.
    Materials And Methods
    In a semi experimental study, 108 patients with myocardial infarction were assessed in Shahid Madani hospital affiliated with Urmia University of Medical Sciences in 2016. They were selected through convenience sampling, and divided randomly into two groups of intervention and control. Every patient in the intervention group received IDEAL discharge plan model from their admission to 3 months after their discharge, while patients in the control group received no intervention. Spielberg’s state-trait inventory was used to assess their level of anxiety before intervention, and 3 months after their discharge.
    Results
    According to findings, the mean score of anxiety for experimental group before the intervention and after intervention were 72.71 ± 3.09 and 32.25±4.94 respectively. There was a significant difference between the mean scores of anxiety reduction in two groups after the intervention (p
    Conclusion
    As a result, providing the patients with IDEAL discharge plan mode will diminish their anxiety level of myocardial infarction. Therefore, it is recommended that the nurse managers provide programs to highlight the instructional role of nurses.
    Keywords: IDEAL discharge plan model, anxiety, myocardial infarction
  • Azizeh Farshbaf, Khalili *, Nilofar Sattarzade, Elaheh Khari Pages 783-790
    Background And Aims
    preconception care focuses on pregnancy health and its related consequences before and after impregnation. The present study was conducted in 2015 in order to determine attitude of midwives', suggested solutions and current problems of preconception care.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study was implemented on entire midwives (202 people) working in Tabriz health centers, Iran, using demographic, attitude questionnaires and open questions. The instrument validity was determined based on CVI and CVR methods while its reliability was determined from two aspects of repeatability (ICC) and internal consistency (Cronbach's alpha coefficient). The data were statistically analyzed using descriptive and inferential methods.
    Results
    Mean and standard deviation of midwives’ attitude was 83.15 (7.82). Most of midwives offered motivating to improve preconception care, and mentioned lack of adequate opportunity to provide preconception care as current problems of it. According to One-Way ANOVA and independent t-test, there were no significant relationship between attitudes and demographic factors.
    Conclusion
    Based on the results midwives had a good attitude toward preconception care. In order to improvement of preconception care, considering motivational factors and providing required conditions such as enough opportunities to do qualitative preconception care are recommended.
    Keywords: attitude, midwife, preconception care, health centers, Iran
  • Taraneh Emagholi Khooshehchin, Zohreh Keshavarz *, Maryam Afrakhteh, Elham Shakibazadeh, Soghrat Faghihzadeh Pages 791-801
    Background and Aims
    Diabetes is the most prevalent disease during pregnancy. Self-care and prevention of diabetes type II in future are the key factors in patients’ education. Cultural and religious beliefs are of the effective key factors on self-care by diabetics. Gestational diabetes is one of the main health issues in Iran. Therefore, the present study is aimed at elaborating on the beliefs, and coping strategies of the mothers with gestational diabetes.
    Materials and Methods
    The study was carried out as a qualitative-content analysis method. Face to face semi-structured deep interviews were performed for data gathering. Participants were pregnant women diagnosed with gestational diabetes in 24th-36th week of pregnancy who referred to the clinics affiliated with Shahid Beheshti Medical Science University. Data saturation was achieved with 12 interviews and the collected data was analyzed using conventional content analysis method.
    Results
    conventional content analysis highlighted two themes; Attitude toward the disease and Coping strategies. The former was featured with 2 categories: religious beliefs and medical beliefs. The latter was featured with three layers: compatibility, spirituality, and incompatibility.
    Conclusion
    calrifyng beliefs and coping behaviors of mothers with gestational diabetes leads to better and proper education planning and programming toward improvement of health, self-care, and prevention of diabetes.
    Keywords: gestational diabetes, Attitude, Coping strategies, content analysis
  • Dr Masomeh Hemati Maslak Pak, Dr Sakineh Nouri Saeidlou *, Zahra Kousehlou, Samira Orujlou Pages 802-810
    Background and Aims
    Obesity is now reaching epidemic proportions in both developed and developing countries and is affecting not only adults but also children and adolescents. Increasing prevalence of adolescent obesity has become a growing matter of public health concern worldwide. The aim of current study was to determine the prevalence of general and abdominal obesity, overweight among high school girls in Urmia.
    Materials and Methods
    This analytical cross-sectional study was performed on 800 girl's high school students in Urmia. Required data was collected through interviews and anthropometric measurements.BMI and WHR were measured using standard methods. According to the WHO standards, WHR equal to or greater than 0.8 were considered as abdominal obesity. Collected data were analyzed by SPSS software version 21.
    Results
    The prevalence of underweight, overweight and obesity among all girl's students were %2.9, %20.5 and %10.9 respectively. These values were among girls were reported %3.1, %21.5 and%13.8 in first period and %2.8, %20.0 and %9.5 in second period respectively. The prevalence of abdominal obesity was also %42.75. There was not a significant relationship between BMI percentile and the first and second period high school students.
    Conclusion
    According to these findings, the prevalence of overweight, general and abdominal obesity in students, especially in older age groups, are on warning aspect. Therefore, intervention programs to prevent risky behavior of overweight and obesity in students is essential.
    Keywords: Overweight, Obesity, Obesity abdominal, Adolescent girls
  • Rahim Baghaee, Neda Khaledian *, Alireza Didarloo, Vahid Alinezhad Pages 811-821
    Background and Aims
    Hypertension is a major public health issue. Lack of medication adherence in patients with hypertension can lead to adverse outcomes. Therefore, patients need to be educated on how to control their blood pressure and increase their behavioral preventive skills. Among the numerous models of health education, BASNEF model is the most comprehensive model used to study, identify and create new behaviors. This study aimed to determine the effect of an educational intervention based on BASNEF model on the medication adherence in patients with hypertension.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study with pretest-posttest design conducted on 80 patients with hypertension referred to Health Centers in Urmia, Iran, and met the eligibility criteria. They were selected using convenience sampling method and then, randomly assigned to two groups as control and experimental. A 4-part questionnaire was used for collecting the data. The collected data was analyzed by SPSS v.16 software using descriptive and inferential statistics (independent t-test, Mann-Whitney U test and Chi-square test).
    Results
    The results showed that the mean score of medication adherence in patients with hypertension in the experimental group was significantly more than the control group (P
    Conclusion
    It seems that educational intervention based on BASNEF model has considerable advantages and increases the medication adherence in patients with hypertension significantly. Therefore, it is recommended to apply this educational model as a key complementary factor to increases compliance of patients with hypertension.
    Keywords: Hypertension, Medication Adherence, BASNEF Model