فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1395)

نشریه انسان و محیط زیست
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام اسراری*، مسعود مسعودی صفحات 1-11
    این پژوهش شناسایی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم دراستان فارس با استفاده از بهبود مدل دکتر مجید مخدوم را مدنظر دارد. هر یک از پارامترهای ارایه شده در مدل از قبیل درصد شیب، ،پوشش گیاهی، سنگ شناسی، خاک شناسی، مناطق حفاظت شده، وضعیت اقلیمی) و آب به طور جداگانه بررسی و برای هر یک نقشه ی رقومی تهیه گردید. تجزیه وتحلیل، جمع بندی وارزیابی داده ها با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی صورت گرفت. در نهایت نقشه ی پهنه بندی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم استان تولید شد. نقشه های تولید شده بیان کننده ی موارد زیر می باشد: مکآن های مستعد اکوتوریسم متمرکز، مکآن های مستعد اکوتوریسم گسترده و مکآن های دیگر گردشگری(آثار باستانی و تاریخی، ملی، مکآن های زیارتی). با توجه به نقشه های مذکور در حدود یک درصد کل مساحت استان فارس در کلاس یک اکوتوریسم متمرکز و حدود پنج درصد آن در کلاس دو قرار گرفته است. بقیه قسمت های استان برای این کاربری نامناسب هستند(بیش از 90 درصد). 25درصد متناسب با کلاس یک اکوتوریسم گسترده،67 درصد متناسب با کلاس دو اکوتوریسم گسترده و 8 درصد نامناسب برای این کاربری می باشد. طبق اطلاعات موجود بیش ترین مناطق زیارتی درشهرستان ممسنی و کم ترین در شهرستان استهبان می یاشد. بیش ترین مناطق باستانی در شهرستان نیریز مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم گسترده، اکوتوریسم متمرکز، امکان سنجی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • حبیب شهبازی* صفحات 13-25
    ارزش گذاری اقتصادی منابع محیط زیستی، بخش قابل توجهی از مطالعات اقتصاد محیط زیست را به خود اختصاص داده است. اقتصاددانان حوزه محیط زیست معتقدند که ارزش گذاری اقتصادی برای خدمات و منابع غیربازاری و محیط زیستی امری ضروری است و عدم توجه به آن در بلندمدت، نتیجه ای کارکرد آن را کاهش می دهد. زمانی که کارکردهای محیط زیستی به آثار میراث روستایی گره می خورد، نتایج عدم ارزیابی آن بیش تر نمود پیدا می کند. هدف از این مقاله بررسی و تعیین ارزش خدمات تفریحی (محیط زیستی) روستای ملهم دره از توابع شهرستان اسدآباد استان همدان می باشد. برای این منظور از الگوی هزینه سفر انفرادی در چارچوب تابع تولید خانوار برای سال 1394 استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که زمان، مسافت و هزینه های سفر بر تولید تفریح موثر هستند و هزینه نهایی تفریح، با فرض وجود شرایط رقابتی، معادل 2/1397650 ریال در روز برای روستای ملهم دره است که قیمت سایه ای تفریح می باشد. همچنین تقاضای تفریح، رابطه معکوس با قیمت سایه ای تفریح و رابطه مستقیم با درآمد دارد. از طرف دیگر تمایل به پرداخت هر بازیدکننده، ارتباط مثبت و معنی داری با کیفیت محیط بازدید، سطح تحصیلات، سن و وضعیت تاهل دارد. بنابراین می توان با افزایش کیفیت محیط یعنی توسعه روستا و ایجاد تسهیلات رفاهی بیش تر از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی، ارزش اکوتوریستی روستای ملهم دره را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: ارزش اکوتوریستی، محیط زیست، تابع تولید تفریح، روستای ملهم دره، همدان
  • سید محمد موسویان* صفحات 27-35
    آب به عنوان یکی از نیازهای اساسی و دایمی انسان به شمار می رود و تامین، انتقال و توزیع مناسب آن یکی از دغدغده های جدی متولیان این عرصه می باشد. اما این امر مهم نباید طراحی و بکارگیری فناوری های مختلف در سامانه تامین آب، به نحوی که کم ترین آسیب را به محیط زیست بزند و منجر به کاهش آلودگی، مصرف انرژی گردد تحت الشعاع قرار دهد. از این رو، برنامه ریزی ها و تمهیدات لازم برای به حداقل رساندن اثرات منفی ناشی از ساخت سدها، مخازن و خطوط انتقال، مصرف انرژی برای پمپ ها و فرایندها و انتقال بین حوضه ای و به طور کلی پروژه های تامین آب ضروری است. در این رابطه سامانه تامین آب شهر یوکاهامای ژاپن می تواند الگوی مناسبی در زمینه تامین آب یک شهر با کم ترین تخریب محیط زیست باشد. این مقاله که حاصل گذراندن دوره آموزشی در سال 1394 در کشور ژاپن و همچنین بررسی و تحقیق بر روی سامانه تامین آب شهر یوکوهامای ژاپن به عنوان یک سامانه تامین آب دوست دار محیط زیست بوده و به راه کارهای مورد استفاده برای کاهش آلودگی بخش های مختلف سامانه تامین آب شهر مذکور پرداخته است و هدف آن، آشنایی اجمالی مسوولان و کارشناسان ذیربط با این گونه سامانه تامین آب با توجه به این که ژاپنی ها توانسته اند با روش های ساده، مکان یابی مناسب، با استفاده از نیروی های طبیعی، کاربرد فناوری های پیشرفته تصفیه، تجهیزات مدرن، جلب مشارکت مردم و بخش خصوصی و برنامه کاهش تلفات شبکه آب، گام موثری را در کاهش آلودگی محیط زیست و مصرف انرژی بردارند و در عین حال آبی با کیفیت بالا را به مصرف کنندگان عرضه نمایند.
    کلیدواژگان: یوکوهاما، سامانه تامین آب، محیط زیست
  • هانیه توانایی بشرویه، محمدحسن بهزادی، محمدرضا خانی* صفحات 37-46
    امروزه با توجه به مشکلات دفع مواد زاید شهری و آلودگی محیط زیستی این مواد بر روی منابع طبیعی و اکوسیستم، لزوم مشارکت مردمی درمدیریت پسماند اجتناب ناپذیر شده است. در تحقیق حاضر ضمن بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت مردمی در مدیریت پسماند مناطق 3، 6 و 21 شهر تهران، مدل مفهومی مشارکت مردم در مدیریت پسماند ارایه گردیده است. جامعه آماری هدف، کلیه شهروندان تهرانی بالای 12 سال ساکن در آن مناطق و حجم نمونه توسط فرمول کوکران در سطح اطمینان 95 % محاسبه شده است. روش نمونه برداری، شبه خوشه ایچند مرحله ای و روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی به روش مقطعی می باشد. گردآوری اطلاعات از طریق پرسش نامه صورت پذیرفت که شامل 21 سوال بوده است. برای ارزش گذاری کمی پاسخ های سوالات پرسش نامه از طیف ‏لیکرت استفاده شده است. فرضیه تحقیق، پس از گردآوری اطلاعات، به کمک نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت و پس از انجام آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه مشخص گردید از میان عوامل تاثیرگذار (جنسیت، سن، تحصیلات، تعداد افراد خانوار، درآمد و آموزش) عامل آموزش ارتباط معنی داری با میزان مشارکت مردم در مدیریت پسماند دارد و با آموزش بیش تر می توان میزان مشارکت مردم را در مدیریت پسماند افزایش داد.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، مدیریت پسماند، شهرداری تهران
  • محمد تقی رضویان، محمد علی خانی زاده*، علی دلیر صفحات 47-62
    مشارکت شهرداری همواره موضوع دامنه داری در حوزه برنامه ریزی بوده و به همین دلیل برنامه ریزان شهری تلاش کرده اند در تصمیم گیری های شهری، از نظر شهروندان آگاه شده و با همکاری آنان، برنامه ریزی خود را عملی کنند.
    این مقاله با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش های کتابخانه ای و میدانی، به دنبال ارزیابی مشارکت شهرداری منطقه ی2 شهر شیراز در ارتقای شاخص اقتصادی مسکن شهری است.
    ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه و با استفاده از طیف لیکرت به دنبال آزمون فرض فرضیات تحقیق است به این طریق که در ابتدا تمامی داده های پرسش نامه به محیط نرم افزاری spss برده شد. روایی این تحقیق از طریق آلفای کرونباخ ارزش عددی 839/0 محاسبه شد، تعداد پرسشنامه ها از طرق فرمول کوکران و با ضریب خطای 5 درصد برابر 140 عددمی باشد (تعداد پرسش نامه ها از طریق فرمول مذکور 384 عدد اما بنابر نظر اساتید تعداد 140 عدد ملاک عمل قرار گرفت) و پس از تعیین نرمال و غیر نرمال بودن داده ها از آزمون های نیکویی برازش بهترین روش برای اندازه گیری فرضیات آزمون t تک نمونه ی و آزمون کندال سی استفاده شده است.
    نتایج تحقیق از طریق آزمون کندال سی نشان دادکه بین جنسیت و شدت و ضعف رضایت آنان از عملکرد مشارکتی شهرداری در پروژه های مسکن ارتباط معناداری وجود دارد که با احتمال 95 درصد می توان ادعا کرد که بین جنسیت و رضایت از عملکرد شهرداری همبستگی ضعیف اما معنی داری وجود دارد. فرض دوم این تحقیق نیز درآزمون t تک نمونه ای بیان گر این مهم است که با احتمال 95 درصد می توان ادعا نمود که این میزان مشارکت از نظر افراد تحت نمونه کم تر از 50 درصد است.
    کلیدواژگان: مشارکت شهرداری، شاخص اقتصادی مسکن، منطقه 2 شهرداری شیراز
  • الیا وطن پرست* صفحات 63-71
    بعد از انقلاب صنعتی؛ گسترش شهرنشینی و افزایش مشکلات جوامع شهری، دانشمندان و کارشناسان را بر آن داشت تا در غالب مباحثی از قبیل شهر پایدار، شهر اکولوژیک، آرمان شهر و غیره با ارایه راه کارهای متنوع، از جنبه های گوناگون به بررسی این مشکلات بپردازند. هدف از این تحقیق بررسی مسایل و مفاهیم مطرح شده از قبیل محله گرایی، پاستورالیسم شهری، انسان گرایی شهری، شهر خلاق و غیره (که برای ایجاد تحول در ساختار و تغییر در فضای حاکم بر محیط شهرهای امروزی مورد توجه کارشناسان قرار گرفته) در غالب راه کاری واحد است. با این که بیش تر اهداف این نگرش ها در یک راستا و هم سو با هم می باشند اما با نبود راه کار مشخص در هنگام طراحی و برنامه ریزی شهری، ممکن است هر کدام از این نگرش ها، طراحی شهر را به سویی بکشاند که نتوان تمامی خواسته ها و انتظارات کارشناسان را از شهر پایدار فراهم آورد. این تحقیق سبزراه های شهری را به عنوان بستری برای تحقق این انتظارات از محیط شهری معرفی می کند.
    کلیدواژگان: شهر پایدار، سبزراه، پاستورالیسم، محله گرایی، انسان گرایی شهری، شهر خلاق
|
  • Elham Asrari *, Masoud Masoudi Pages 1-11
    This study identifies the apt area for ecotourism development in Fars Province by developed Dr. Majeed Makhdoum model. Every given parameters in the model including slope, herbaceous, petrology, Geology ,conserved areas, continental situation and water are separately evaluated and digital maps were prepared. Data analysis and evaluation of data were performed by using Geographical Information System. Finally maps of apt area for ecotourism development have been prepared. This maps showed below class. Condensed apt ecotourism zones, extended apt ecotourism zones and other jaunt zones (ancient, historical, national and pilgrimage place) by considering these maps about 1% belongs to condensed ecotourism zones class I and about 5% belong to class II. Other zones in the Province are unsuitable for this usage (more than 90%). 25% proportionate to extended ecotourism zone class I, 67% proportionate to extended ecotourism zone class II and 8% not proportionate for this usage.
    According to the available information the most and the least visited religious visiting zones are Mamasani and Estahban, respectively. Neyriz has the largest number of primeval visiting zones.
    Keywords: Condensed Apt Ecotourism Extended Apt Ecotourism, Conceivability, GIS
  • Habib Shahbazi * Pages 13-25
    Economic valuation of environmental resources is allocated the great part of environmental economic studies. Environmental economist believed that economic valuation is necessary for environmental and services of non-market resources and denying of it will have results as regret in long run. When environmental functions tied to historical and rural heritage, results of non-valuation will have more prominents. The purpose of this study is determining the recreational value of Malhamdare village services (environmental and historical) in Asadabad County (Hamedan Province). So, for this, individual travel cost method is used in household production function framework for years of 2015. The results show that the time, distance and costs of travel are effective factors on production recreation and recreation marginal cost, with the assumption of competitive conditions, is equivalent to 1397650.2 Rials per days which is shadow price of recreation. Also demand for recreation has negative relationship with the shadow price of recreation and has a positive relationship with income. On the other hand, visitor’s willingness to pay has a significant and positive relationship with quality of the environment, education level, age and marriage status of visitor. So, increasing environmental quality and preparing facilities in Malhamdare village by private sector investing will have increased environmental, recreation and ecotourism value of Malhamdare village.
    Keywords: Ecorourism Value, environment, Recreation Production Function, Malhamdare Village, Hamad
  • Seyed Mohammad Mousavian * Pages 27-35
    Water is one of the basic human needs and the supply, transmission and distribution of it is a serious issue. But this important issue dose not overshadows the design and application of various technologies in the water supply system that least damage to the environment and reduce environmental pollution, affect energy consumption. Therefore, planning and measures for minimizing the negative impacts of the construction of dams, reservoirs and pipelines, energy consumption for pumps and processes and intersection transfer on the environment is essential. In this regard, Yokohama water supply system can be as an appropriate model in the field of water supply of a city with the least damage to the environment. This article is the result of a training course in 2015 in Japan as well as study and research on water supply system in Yokohama as an environmentally friendly water supply system and explains the methods used to reduce pollution in different parts of the water supply system of the mentioned city and aims to brief acquaintance authorities and experts concerned with the water supply system, as regards the Japanese by simple methods, proper positioning, using natural resources, application of advanced treatment technologies, modern equipment, public participation and the private sector and water loss reduction program, significant step in reducing pollution and energy consumption and at the same time deliver high quality water to consumers.
    Keywords: Yokohama, Water Supply System, environment
  • Hanieh Tavanayi, Mohammad Hassan Behzadi, Mohammad Reza Khani * Pages 37-46
    Nowadays due to the urban waste disposal problems and environmental pollution of this substances on natural resources and Ecosystem, it is inevitable public participation in the waste management. In the present research the factors affecting the rate of public participation in waste management of the municipal districts 3, 6 and 21 of Tehran city has been studied and meanwhile conceptual model of public participation in waste management has been presented. The target statistical population is Tehran citizens over 12 years old residing in those districts and the sample volume is computed at the level of 95% with Cochran formula and the selected sampling method is Pseudo multistage cluster sampling meanwhile the research method is descriptive survey in sectional manner. Data collecting is done by means of the questionnaire consists of 21 questions. In order to perform the quantitative valuation of the questionnaire answers, Likert method has been applied. Research assumption after data collection have been analyzed by the software SPSS and after performing the Pearson correlation and regression lineal multiple tests among the effective factors of sex, age, education, number of family members, income and training. Our results determined the factor of training has a significant correlation with the rate of public participation in waste management and with higher level of training it is possible to increase the rate of public participation in waste management.
    Keywords: Public Participation, Waste Management, Tehran Municipality
  • Mohammad Taghi Razavian, Mohammad Ali Khanizade *, Ali Dalir Pages 47-62
    Municipality participation in planning has always been far-reaching and that's why city planners have tried in municipal decisions, in terms of informing citizens and with their cooperation, implement your plan. This article isnt an analytical and descriptive library and field methods for assessing the economic participation of District 2 City of Shiraz in the promotion of urban housing.
    The main tool survey questionnaire and using spectrum - point Likert seeks to test hypothesis is research assumptions by initially All data questionnaires software environment spss the validity of this study was taken through Cronbach's numerical value 0.839 ), was calculated , the number of questionnaires through Cochrane formula and error factor 5 % equal 140 (a number equal number of questionnaires through the formula to 384 , according to the number of professors 140 acting number) and after being normal and abnormal data from a good fit testing the best way to measure the single sample t - test assumptions and Kendall thirty is used.
    Research results through Kendall thirty exams showed that gender and intensity between them and the weakness of the municipal corporate performance in housing projects there is a significant relationship with a probability of 95 % can be claimed between gender and satisfaction with the performance of the poor municipality solidarity, but there is a significant, The second assumption research in single sample t - test also suggests that it is important that with the possibility of 95 % can be claimed that the turnout in terms of people under less than 50 percent of the sample.
    Keywords: Municipal participation, economic indicator of housing, 2, Shiraz municipality
  • Elia Vatanparast * Pages 63-71
    After the industrial revolution and urbanization process, the problem of urbanity increased so urged scientist and experts towards confronting Issues through various aspects such as sustainable city, ecologic city, ideal city, etc. The aim of this paper is to studying raised issue such as sectionalism, urban pastoralism, urban humanism, creative city, etc (which were addressed by experts in order to bring about change into the structure and atmosphere of today cities). Despite of similarity factor in the goal with the same direction of such attitudes, the lack of definite solution during the urban design and planning phase it may cause differ results in the city planning without achieving view of experts completely in the sustainable city. This paper introduces urban greenways as a desirable approach to reach the mentioned goals.
    Keywords: Sustainable City, Greenway, Pastoralism, Sectionalism, Urban Humanism, Creative city