فهرست مطالب

مدیریت صنعتی - سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1388)

نشریه مدیریت صنعتی
سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1388)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا اسماعیل پور، محمدرحیم رمضانیان، فاروق کاظم اف صفحه 3
    نمودارهای کنترل کلاسیک با استفاده از داده های دقیق و معین، فرآیند های تولیدی را در دو گروه «تحت کنترل» یا «خارج از کنترل» قرار می دهند. در حالیکه مجموعه های فازی با تعریف توابع عضویت پیوسته و استفاده از داده های مبهم و نا معین با بهره گیری از اعداد فازی مثلثی و ذوزنقه ای، سطوح مختلف تصمیم را برای تصمیم گیرندگان معرفی می کند. در این مقاله با استفاده از مد فازی برای ترسیم نمودار های کنترل فازی علاوه بر استفاده از داده های نا معین و مبتنی بر تجربه و ذهنیت افراد، سطوح چندگانه کیفی برای محصول موردنظر در شرکت تولیدی مورد آزمون به صورت «تحت کنترل، نسبتا تحت کنترل، نسبتا خارج از کنترل و خارج از کنترل» تعریف شده است که بیان کننده حالات واقعی تر شرایط تولیدی است.
    کلیدواژگان: کنترل فرآیند آماری، منطق فازی، نمودارهای کنترل فازی، مدفازی
  • مجتبی اکبریان، امیرعباس نجفی صفحه 19
    مدیریت و بهبود عملکرد سازمان از موضوعاتی است که مورد توجه مدیران بیشتر شرکت ها و سازمانها می باشد. با افزایش برنامه های مدیریت استراتژیک و مدیریت کیفیت در سازمان های کشور، ضرورت طرح متدولوژی جامع جهت مدیریت و بهبود عملکرد سازمان ها بیش از همیشه آشکار شده است. کارت امتیازی متوازن در حوزه مدیریت استراتژیک و مدل تعالی کیفیت اروپایی در حوزه مدیریت کیفیت جامع وارد مقوله سیستم مدیریت عملکرد شده اند و لذا تلفیق کارت امتیازی متوازن و مدل تعالی کیفیت اروپایی پیوند دو حوزه مدیریت استراتژیک و مدیریت کیفیت جامع در مقوله مدیریت عملکرد می باشد. در این مقاله متدولوژی جدیدی برای بکارگیری همزمان کارت امتیازی متوازن و مدل تعالی کیفیت اروپایی برای بهبود عملکرد سازمان بوسیله ابزارهای QFD، SWOTوMADM ارائه می شود. در ادبیات مقاله در قسمت مقایسه دو مدل از روش کتابخانه ای و در بخش تجزیه و تحلیل متدولوژی، از روش میدانی برای گردآوری اطلاعات استفاده می شود. پس از مطالعه نظری و مقایسه دو مدل، متدولوژی بکارگیری این دو مقوله ارائه شده و قدم به قدم به صورت یک مطالعه موردی اجرا می شود
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، مدل تعالی کیفیت اروپایی، مدیریت استراتژیک، بهبود عملکرد
  • علی پهلوانی صفحه 35
    نقش برجسته بانک های توسعه ای در تخصیص منابع محدود کشورهای در حال توسعه ایجاب می کند، سرمایه گذاری ها در مسیر صحیح انجام پذیرد. بانک صنعت و معدن به عنوان تنها بانک تخصصی- توسعه ای در بخش صنعت و معدن کشور، جهت حصول به اهداف راهبردی خود، جهت گیری سرمایه گذاری خود را مورد توجه قرار داده است. در این مقاله، مدلی برای اولویت بندی سرمایه گذاری در صنایع مختلف که مرتبط با حوزه فعالیت بانک صنعت و معدن هستند، ارائه می شود. بدین منظور پس از تعریف معیارها و زیرمعیارهای تاثیرگذار در مسئله، اوزان هر معیار و زیرمعیار بر اساس نظرات خبرگان برآورد می گردد. برای فرایند ترکیب در تصمیم گیری از روش TOPSIS سلسله مراتبی با رویکرد فازی استفاده شده است. رویکرد فازی به دلیل توانایی کمی سازی عوامل کیفی و همچنین مدلسازی عدم قطعیت در خطاهای برآورد برخی از عوامل کمی انتخاب شده است. نتایج حاصل از مدل می تواند در تدوین برنامه ها و جهت گیری های کوتاه مدت و بلندمدت سرمایه گذاری بانک صنعت و معدن مورد بهره برداری قرار گیرد. با این حال مدل ارائه شده قابلیت استفاده در موقعیت های مشابه این تحقیق را دارد
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، اولویت بندی، تاپیس فازی
  • مجتبی خزایی، حمیدرضا ایزدبخش صفحه 55
    این مقاله مدلی تلفیقی از تحلیل پوششی داده ها (DEA) و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) در جهت کاهش ابعادی مجموعه داده ها ارائه می دهد. روش تحلیل پوششی داده ها به عنوان ابزاری موثر برای ارزیابی و الگوبرداری بکار گرفته شده است. در این روش برای افزایش قدرت تمایز بین واحدهای کارا و ناکارا بایستی تعداد واحدهای مورد ارزیابی متناسب با تعداد متغیرهای ورودی و خروجی باشد. برای رفع این ضعف ابتدا به جای متغیرهای اصلی از نسبت تک خروجی به تک ورودی استفاده شده است و با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی کاهش بعد انجام می شود. مولفه های اصلی انتخاب شده به عنوان ورودی های مدل تحلیل پوششی داده ها استفاده و تحلیل می شوند. تفاوت اصلی روش ارائه شده در مقاله بکارگیری برخی نقاط قوت مدل های ارائه شده این حوزه در قالب یک روش و چندهدفه ساختن مدل DEA جهت تسهیل در محاسبات است. این روش برای رتبه بندی عملکرد شعبه های یکی از بانک های ایران استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، برنامه ریزی خطی، تحلیل مولفه های اصلی، کاهش متغیرها، رتبه بندی کامل
  • محمدرضا صادقی مقدم، منصور مومنی، سروش نالچیگر صفحه 71
    امروزه عرصه تولید وخدمات با تغییر الگوی رقابت از میان شرکت های مستقل با رقابت میان زنجیره های تامین مواجه است. در این بین اهمیت جریان مواد در زنجیره تامین از میان جریان های سه گانه مالی واطلاعاتی و مواد حائز توجه می باشد. در غالب واحدهای تولیدی ایران هنوز از دیدگاه سنتی برای برنامه ریزی تامین، تولید و توزیع استفاده می شود. یعنی هرکدام از این اجزاء به طور مستقل اقدام به برنامه ریزی برای فعالیت خود می نمایند این امر در اکثریت مواقع باعث افزایش هزینه های کل زنجیره تامین می گردد. در تحقیق حاضر پس از بررسی مدل های گوناگون ارائه شده در خصوص جریان مواد در زنجیره تامین، با رویکردی یکپارچه به مدل سازی جریان مواد در طول زنجیره تامین در بخش های تامین، تولید وتوزیع در کارخانه کاچیران پرداخته شده است. دراین تحقیق پس از حل مدل با الگوریتم ژنتیک بهترین جواب رضایت بخش که کمترین میزان هزینه را دارا می باشد انتخاب شده است. سپس جهت اعتبار سنجی، مدل ارائه شده با میزان واقعی متغیرها در بازه زمانی مورد مطالعه مقایسه گردیده که نتایج حاکی از کاهش هزینه در مدل ارائه شده می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، مدلسازی جریان مواد، الگوریتم ژنتیک
  • جمشید صالحی صدقیانی، مقصود امیری، سید حسین رضوی، شیده سادات هاشمی، اصحاب حبیب زاده صفحه 89
    تحلیل پوششی داده ها دامنه گسترده ای از مدل های ریاضی است که برای سنجش کارایی نسبی مجموعه ای از واحدهای همسان با ورودی ها و خروجی های مشابه به کار می رود. این مدل مجموعه ای از اوزان را برای متغیرهای ورودی و خروجی هر واحد تصمیم گیری به دست آورده و بر اساس آن کارایی نسبی هر واحد را محاسبه می کند. این تفاوت در اوزان واحدها انتقاداتی را برای این روش در پی داشته است. از سال 1991 مدل های خطی و غیرخطی مختلفی برای محاسبه مجموعه ای از اوزان مشترک واحدهای تصمیم گیری در مدل های DEA ارائه شده است. در این مقاله نیز یک مدل برنامه ریزی آرمانی برای محاسبه اوزان مشترک اینگونه مسائل پیشنهاد و کاربرد آن در مثالی عددی با مدل های دیگر مقایسه شده است. خطی بودن، قابلیت کاربردی گسترده و معنی داری اوزان برآوردی از مزایای مدل پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی نسبی، تحلیل پوششی داده ها، اوزان مشترک، برنامه ریزی با اهداف چندگانه
  • سعید صحت، عیسی پریزادی صفحه 105
    تحلیل SWOT به تنهایی یک ابزار تحلیلی برای تعیین اهمیت فاکتور های شناسایی شده و ارزیابی گزینه های مختلف استراتژیک بر حسب این فاکتور ها ارائه نمی کند. به این دلیل تحلیل SWOT نقصان ها و کمبود هایی در اندازه گیری و ارزیابی فاکتور ها دارا ست. با وجودی که فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) این نقایص را بر طرف می کند اما خود این رویکرد در هنگامی که بین فاکتور ها عدم استقلا ل و وابستگی وجود داشته باشد کارایی خود را از دست می دهد، چرا که AHP فرض می کند فاکتور های حاضر در ساختار سلسله مراتبی مستقل می باشند در صورتی که این فرض در بررسی تاثیرات محیط درونی و بیرونی نمی تواند پذیرفتنی باشد. لذا نیاز به ابزاری داریم که وابستگی های ممکن میان فاکتور ها را به حساب آورد و اندازه گیری نماید. دراین مقاله یک رویه الگوریتمیک مبتنی بر فرایند تحلیل شبکه ای بدین منظور ارائه می شود که می تواند حتی وقتی بین فاکتور های SWOT وابستگی وجود داشته باشد کار را به خوبی به پیش ببرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل SWOT، تحلیل تصمیم چندمعیاره، AHP و ANP
  • داوود کریمی دستجردی، محمدرضا اکبری جوکار، جواد فیض آبادی صفحه 121
    مدیریت استراتژیک زنجیره های تامین در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. رویکرد پیکربندی زنجیره تامین برای مدیریت استراتژیک جریان مواد و اطلاعات زنجیره تامین مطرح می باشد. اکثر پیکربندی های ارائه شده تا به حال در بخش جهت گیری استراتژیک مبتنی بر عوامل محیطی و رویکرد کلاسیک ساختار-رفتار-عملکرد می باشد. بررسی پیکربندی های زنجیره تامین از نظر منابع و توانمندی های استراتژیک زنجیره های تامین می تواند مکمل مناسبی برای رویکرد های قبلی باشد. در این مقاله با استفاده از یک روش تحقیق کیفی و نظرخواهی از خبرگان صنعت خودرو تلاش شده است که پیکربندی زنجیره های تامین بر مبنای توانمندی های زنجیره تامین پیشنهاد شود. در این تحقیق از نظر خبرگان صنعت خودرو در پنج زنجیره تامین مربوط به شرکت دایملر، شرکت فیات، شرکت ایران خودرو، شرکت سایپا و مرکز بهمن موتور استفاده شده است. در نتیجه سه نوع زنجیره تامین بر مبنای توانمندی های زنجیره تامین و عوامل محیطی مشخص گردید: زنجیره های تامین بدون اتلاف، زنجیره های تامین مشتری محور و زنجیره های تامین نوآور.
    کلیدواژگان: زنجیره های تامین استراتژیک، پیکربندی زنجیره تامین، رویکرد منبع محور، صنعت خودرو
  • علی محقر، محمدرضا مهرگان، محمدرضا نازآبادی صفحه 139
    مقاله حاضر به کاربرد بهینه سازی استوار در تعیین ترکیب بهینه محصول با استفاده از بهینه سازی استوار در صنایع خودروسازی پرداخته است. هدف تعیین تعداد و نوع محصول تولیدی با در نظر گرفتن تمامی محدودیت ها، برای رسیدن به بالاترین سود در شرایط عدم قطعیت است. در این مقاله، ابتدا مدل قطعی مساله ترکیب محصول در صنایع خودروسازی ارائه می شود. سپس مدل قطعی با استفاده از رویکرد استفاده شده توسط برتسیمس و سیم در سال 2004 به مدل استوار تبدیل می شود. از مزایای استوارسازی به روش برتسیمس و سیم، قابلیت تنظیم کردن استواری جواب بهینه و سطوح حفاظت می باشد. مدل استوار مساله ترکیب محصول ارائه شده در این مقاله به صورت خطی بوده و از آن برای بهینه سازی سبد محصول صنایع خودروسازی تحت شرایط عدم قطعیت می توان بهره گرفت.
    کلیدواژگان: ترکیب محصول، بهینه سازی گسسته، بهینه سازی استوار
  • محمدرضا مهرگان، محمود دهقان نیری صفحه 153
    ارزیابی راهبردی عملکرد سازمان در محیط صنعت همواره یکی از اولین و اساسی ترین پیش نیازهای تدوین برنامه های بهبود برای سازمان ها می باشد و از اهمیت بالایی برخوردار است، تا آنجاکه یکی از امور جاری سازمان ها شناسایی نقاط قوت و ضعف خود می باشد. این امر در اقتصاد دانش محور و محیط پرتلاطم امروزی در مورد دانشگاه ها که مراکز آموزش و تولید دانش و نیروی کار دانشی هستند، از اهمیت مضاعفی برخوردار است. تا به امروز در صنایع مختلف از مدل های متفاوتی جهت ارزیابی عملکرد راهبردی، استفاده شده است که هریک با رویکردی متفاوت به تحلیل ابعاد سازمان پرداخته اند. یکی از مدل های راهبردی کارا در این زمینه، مدل کارت امتیازی متوازن می باشدکه به بررسی متعادل تمامی جنبه های سازمان می پردازد، لذا در این تحقیق با در نظرگرفتن نقاط قوت مدل کارت امتیازی متوازن در ارزیابی عملکرد راهبردی، از ترکیب آن با تکنیک تاپسیس جهت ارزیابی و رتبه بندی تعدادی از دانشکده های مدیریت برتر استان تهران استفاده شده است. به بیان دیگر در این مقاله با استفاده از مدل جبرانی تاپسیس به جمع بندی نتایج ارزیابی حاصل از مناظر مدلBSC پرداخته شده است. نتایج این پژوهش علاوه براینکه می تواند به طور کاربردی برای برنامه ریزی بهبود دانشکده های مدیریت مورد بررسی و سایر دانشکده های مدیریت ایران بکارگرفته شده و در توسعه مدل کارت امتیازی متوازن در بخش دانشگاهی موثر است، بلکه ترکیبی مناسب از این دو تکنیک را برای جمع بندی نتایج حاصل از ارزیابی مناظر مختلف مدلBSC ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد راهبردی، کارت امتیازی متوازن، موسسات آموزش عالی
  • صفحه 3
|
  • Page 3
    The classical control charts by using precise and specified data divide the production process into two groups: in-control or out of control, while the fuzzy sets with the definition continuous and cohesive membership functions and also using ambiguous and vague fuzzy numbers (triangular and trapezoid), It introduces different levels of decisions for the decision makers. In this paper, using the fuzzy mode for drawing fuzzy control charts beside using indefinite data and information based on the personal's experience and subjectivity has defined the multiple levels of the quality of product (in-control, rather in-control, rather out of control or out of control) in the production firms which states the real conditions of the production.
  • Page 19
    Organizational performance improvement is the concept of measuring the output of an organization, then modifying the process or procedure to increase the output, increase efficiency, or increase the effectiveness of the process or procedure. In this paper, a methodology is presented for applying simultaneous the EFQM excellence Model and the balanced scorecard in organizational performance improvement. The balanced scorecard is used as a Strategic Management System in the research. We apply QFD, SWOT and MADM tools to develop the methodology. Finally, we examine the performance of the proposed methodology by a case study. Results show that the proposed methodology performs relatively well.
  • Page 35
    Because of important role of development banks in optimal allocation of limited financial resources, their investment efforts must have an objective direction to the achievement of government's strategic goals. In order to get appropriate approaches in its investment, Bank of Industry and Mine (BIM) as the only development bank in industry and mine sector, aims to take a general survey among available investment opportunities. For this propose, this paper presents a model for prioritization of investment opportunities of BIM. After defining effective criteria and sub-criteria, their weights are estimated through expert's evaluations based on pair-wise comparisons of Analytical hierarchy process. Aggregation process is achieved through Hierarchical Fuzzy TOPSIS method. Fuzzy theory is utilized to model some qualitative criteria and also to handle uncertainty raised in estimation errors of some quantitative criteria. Although, obtained results enable BIM to derive its short-term and long-term investment directions, however the proposed method is a useful tool for many situations such as the case.
  • Page 55
    This paper presents a combination of Data Envelopment Analysis (DEA) and Principal Component Analysis (PCA) to reduce the dimensionality of data set. DEA is known as effective tool for assessment and benchmarking. The weak point of DEA, it is that the number of efficient DMUs relies on the number of variables (inputs and outputs). For solving this, first, we do principal component analysis (PCA) on the ratios of a single output to a single input. In order to reduce the dimensionality of data set, the required principal components have been selected from the generated ones according to the given choice principle. Then a linear monotone increasing data transformation is made to the chosen principal components to avoid being negative. Finally, the transformed principal components are treated as outputs into data envelopment analysis (DEA) models. One of the main differences of this model versus previous models is that this one's multi objective model. We used this approach to rank the bank branches of Tehran.
  • Page 71
    Today the domain of competition in production and operation has been changed to supply chains for independent firms. In this problem material flow is very important among three flows, financial, information and materials. Traditional approach is dominated in supply, production and distribution planning at most Iranian industrial cooperation. It means that each of these unit are planning their activities independently, therefore it causes to increase that total cost of supply chain. In this research, at first the various material flow models in supply chains have been studied, hence material flow in demand, production and distribution sections in kachiran firm was modeled by integrated approach. Because of various decisions and variables, fuzzy environment, chain condition and benefit of fast decision caused to mathematical models have been used as a systematic and quantitative method and it solved by heuristic genetic algorithm method. After solving model by various operators of genetic algorithm in different generation, the best satisfactory result which had the minimum cost has been selected. For model reliability, these results have been compared with factual amounts of variables in that period, and they showed that present model costs have decreased.
  • Page 89
    Data Envelopment Analysis (DEA) is a wide range of mathematical models that used for measuring the relative efficiency of a set of harmonic units whit similar inputs and outputs. This model calculates some different weight for input and output variables in each decision making model. This variation in similar weights caused some critiques to this method. From 1991 some linear and nonlinear models proposed to calculate a common set of weights for decision making units in DEA models. In this article also suggests a linear goal programming approach for this purpose and its application compared with other models in a numerical example. Linearity, applicability and meaningfully of estimated weights are some benefits of suggested model.
  • Page 105
    Applying Analytical Network Process in SWOT ‌(Case Study in Iran Insurance Company) SWOT analysis does not present an analytical technique for defining significance of recognized factors and assessment of different strategic alternatives. Thus it has several problems in factors assessment. AHP technique solves some of the problems but it is not efficient when the factors have interdependency because it assumes the factors are independent. This assumption is not acceptable in analysis of internal and external environment affects. Therefore a suitable technique is needed which is suggested in the current study. This technique can be useful specially when there is interdependency among the factors of SWOT.
  • Page 121
    In recent years, there has been a great concern about strategic supply chain management. The supply chain configuration approach is related to strategic management of material and information flows. Most of suggested configurations in the part of strategic direction are based on environmental factors and structure-conduct-performance approach. Exploring supply chain configuration with emphasis on supply chain resources and capabilities could be appropriate complement for past configurations. In this paper, with using a qualitative research method and automotive industry experts views attempt to suggest a new configuration for classifying supply chains based on supply chain resources and capabilities. In this research, we use expert's views in three Iranian automotive companies. We then specify three types of supply chains based on supply chain capabilities and environmental factors: Lean supply chains, customer-focused supply chains and innovative supply chains.
  • Page 139
    Applying Robust Optimization to Solve Product Mix Problem in Automotive Industries In this article, applying robust optimization in product mix problem in automotive industries is presented. The problem includes determining both the quantity and the identification of each product to produce to maximize profit. At first, the deterministic model will be presented. Then, robust model of product mix problem will be illustrated. Bertsimas and Sim approach is used to build robust counterpart of deterministic model. In Bertsimas and Sim approach, the robust counterpart of deterministic model is linear and decision maker can decide about protection level. Model can be used in many automotive industries under uncertainties.
  • Page 153
    Strategic performance evaluation of an organization within the industry environment is one of the basic and most important prerequisites of organizational improvement plans. In today’s knowledge-based economy and dynamic environment, it is essential for universities as the centers of education, knowledge creation and knowledge worker evolvement. Till now, variant models with different approaches are deployed to evaluate aspects of the organizations, within various industries. Balanced Scorecard is one of the powerful models for performance evaluation, which analyzes all aspects of the organization evenly. In this paper with the consideration of BSC strength in performance evaluation, it is used in combination with the TOPSIS technique to evaluate and ranking of the best’s Iranian Business Schools. The results could be used in developing plans for these schools as well as other Iranian Management and Business Schools beside it’s coefficient in adapting BSC to higher education and suitable combination of BSC with TOPSIS as a model of performance evaluation.