فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین امانلو* صفحه 9
    بیداری اسلامی در جهان، نقطه عطف نظم نوین جهانی و تغییر در معادلات بین المللی است. مقام معظم رهبری به عنوان بیدارگر جهان اسلام، افق بیداری اسلامی را در سخنان خود تبیین کرده اند. هدف این نوشتار بررسی اندیشه مقام معظم رهبری در موضوع بیداری اسلامی با استفاده از « تحلیل انتقادی گفتمان » است. این روش در تحلیل ساختار زبان گفتاری مانند: گفت وگوها، مصاحبه ها وسخنرانی ها و... کاربرد دارد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که واژگان اسلام با 162 بار تکرار، بیگانگان با 156 بار تکرار، مردم با 113 بار تکرار و انقلاب با 41 با تکرار از بیشترین فراروانی در موضوع بیداری اسلامی برخوردار است. احیاء و تجدید عزت و کرامت ملی و اسلامی، بر افراشتن پرچم توحید و اسلام، ایستادگی در برابر نفوذ و سلطه آمریکا، صهیونیسم و اروپا، مبارزه با رژیم غاصب و دولت جعلی صهیونیست، حضور همیشگی مردم در صحنه مبارزه، سرنگونی حکام مستبد و عمال استکبار مولفه های اصلی بیداری اسلامی در گفتمان مقام معظم رهبری است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، تحلیل انتقادی گفتمان، زبان شناسی، حرکت اسلامی و مردمی
  • سوسن قاسمی حیدری*، علی حسینی صفحه 37
    انقلاب اسلامی ایران و خاستگاه های بنیادین آن به عنوان نقطه ی آغاز خیزش بیداری اسلامی در نیمه دوم قرن بیستم ، نوید بخش دوره ی جدیدی از ظهور اسلام بود. این انقلاب و آموزه های حیات بخش و طراوت ساز آن تاثیرات گسترده ای در سطح منطقه ای و بین المللی و به ویژه در بین مسلمانان جهان داشت . در این میان به دلیل مشترکات اعتقادی و زمینه های مساعدی که بین ایران و شیعیان لبنان وجود داشت این تاثیرگذاری و تاثیر پذیری نمود آشکار تری دارد .عواملی همچون اقدامات روشنگرانه امام موسی صدر، اشغال جنوب لبنان به وسیله ی اسرائیل و محرومیت شیعیان آنجا ؛ باعث شد تا لبنان به مناسب ترین محل برای رشد و توسعه ی افکار انقلابی شیعه تبدیل شود شیعیان این کشور به واسطه ی انقلاب اسلامی ایران ، به لحاظ سیاسی و اجتماعی رشد قابل ملاحظه ای یافته و به تدریج نقش موثری را در تحولات سیاسی اجتماعی بر عهده گرفتند ، این مقاله در صدد است تاثیر انقلاب اسلامی ایران و مولفه های اساسی آن از قبیل: روحیات ایثارگری، جهادی، بسیجی، برابری، برادری، شهادت، یکسان نگری، موقعیت سازی، هویت یابی، عدالت باوری، تمایز و برتری نگری را بر بیداری سیاسی و خیزش بهاری شیعیان لبنان را، مورد بررسی و مداقه قرار دهد.
    کلیدواژگان: بن لایه ها، انقلاب اسلامی ایران، شیعیان لبنان، بیداری اسلامی، رشد سیاسی و اجتماعی
  • سمیه حمیدی*، زینب قاسمی صفحه 61
    با شکل گیری تحولات در سوریه، هریک از بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای موضع گیری خاصی را در قبال این کشور اتخاذ نموده اند که دخالت برخی از این بازیگران باعث آغاز جنگ داخلی و ظهور داعش در این کشور شد. در این پژوهش ما به دنبال پاسخ گویی به این سوال محوری می باشیم که؛ راهبرد امنیتی کشورهای منطقه ای در قبال بحران سوریه چیست؟ البته با توجه به گستردگی بازیگران تنها راهبرد امنیتی ترکیه ،اسرائیل و ایران که تاثیر گذار ترین نقش را در منطقه دارا می باشند ،بررسی می شود. یافته های این مقاله حاکی از این است که راهبرد امنیتی ترکیه در قبال سوریه متغیر و پیچیده است. سیاست ترکیه در چرخش های متعدد از میانجیگری و داوری به مهیا کردن امکانات و مدیریت مخالفان تا لشکرکشی و تهدید به جنگ متمایل شده است. راهبرد امنیتی اسرائیل با توجه به برخوداری از حمایت بی چون وچرای آمریکا حفظ موجودیت منافع خود در بلندهای جولان و بسط نفوذ ایران در منطقه است که ترکیه در این زمینه با آن ها همراه شده است ودر نهایت راهبرد امنیتی ایران را می توان حفظ دولت بشار اسد در چهار چوب موازنه تهدید علیه اسرائیل تبین کرد.
    کلیدواژگان: موازنه تهدید، راهبرد امنیتی، بحران سوریه، ایران، ترکیه، اسرائیل
  • علی عبدالخانی* صفحه 79
    در این پژوهش با توجه به اهمیت شناسایی فتنه و راه های مقابله با آن، سعی شده است تا بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در زمینه فتنه مورد بررسی قرار گرفته و تحلیل شوند. این پژوهش بر مبنای پارادایم کیفی و با استفاده از روش تحقیق تحلیل محتوا صورت گرفته، داده های موردنیاز برای این پژوهش، با استفاده از جستجوی موضوعی لغت «فتنه» در بین بیانات رهبر معظم انقلاب، نمایه شده در پایگاه اینترنتی دفتر حفظ و نشر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای شامل 124 فیش بدست آمد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار Maxqda10 و با روش کدگذاری تحلیل شدند و در نهایت نمودار حاصل با نرم افزار MindMapper 2008 ترسیم گردید. نتایج حاصل نشان داد که داده های حاصل از تجزیه و تحلیل بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را می توان در 8 مقوله ی کلی به شرح ذیل طبقه بندی نمود: معناشناسی فتنه، هدف از ایجاد فتنه، راه ها و ابزارهای ایجاد فتنه، ریشه های فتنه، وظایف، تکالیف و روش های مقابله با فتنه، انتقلاب و فتنه، فتنه 88، مباحث اخلاقی و فتنه.
    کلیدواژگان: فتنه، مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، نرم افزار Maxqda، فتنه 88
  • حسن علی یاری صفحه 119
    گروه ها وفرقه های مختلف از دیرباز همواره در درون جامعه اسلامی خود را منتسب به اسلام نموده و قرائت های مختلفی را از اسلام ارائه کرده اند با نگاه پارادایمی، اندیشه سیاسی مسلمانان را در سطح کلان می توان به سه جریان سنت گرایی دینی، نوگرایی دینی و تجدد گرایی دینی، تقسیم نمود. فکر سلفی تکفیری جزء جریان موسوم به سنت گرایی دینی قابل طرح و بررسی است. نگارنده در پی پاسخ به این سوال است که ماهیت گروه های سلفی چیست؟ و کشورهای غربی (بخصوص امریکا) چه اهداف ونقشی را در شکل گیری، رشد وتداوم این گروه های دنبال می کنند؟ برای پاسخ به این سوال؛ ابتدا به بررسی اندیشه سلفی پرداخته شده و مولفه های فکر سلفی را در چارچوب سنت گرایی دینی مورد بحث قرار داده؛ سپس با محور قرار دادن نظریه برخورد تمدنهای هانتینگتون به چگونگی نقش غرب در شکل گیری، رشد و تداوم این گروه ها می پردازیم. فرضیه مورد نظر این است که با توجه به نظریه هانتینگتون غرب همواره از شکل گیری قدرت تمدنی جهان اسلام واهمه داشته است، بدین منظور برای پیشگیری از تبدیل شدن جهان اسلام به عنوان یک قدرت جهانی، تلاش دارد تا با اسلام هراسی و معرفی اسلام امریکایی، کشورهای اسلامی را در دو راهی انتخاب سلفی ها یا پایگاه های آمریکایی قرار دهد. لذا تا حد امکان تلاش می کند، ضمن مخالفت ظاهری با گروه های تکفیری، چهره ای نامعقول از اسلام به جهانیان معرفی نمایند؛ بنابراین غرب اگر چه ممکن است در اصل شکل گیری گروه های سلفی نقش کمی را ایفا نماید اما با پشتیبانی و حمایت همه جانبه از گروه های سلفی برای تغییر فرایند اسلام گرایی و تامین منافع استراتژیک خود تلاش می کند. چرا که این مساله زمینه حضور بلند مدت خود وسرکوب جریان های منتسب به مقاومت را برای جلوگیری از شکل گیری تمدن واقعی اسلام فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، تمدن اسلامی، تمدن غربی، سنت گرایی دینی، سلفی، تکفیری، هانتینگتون
  • علی مختاری*، مهدی محمدی عزیزآبادی، محمد حاجی پور صفحه 139
    با بررسی تحولات تاریخی و انقلاب ها و جنبش های اجتماعی در چند سده اخیر، می توان گفت که طبقه متوسط جدید، تاثیرگذارترین نیروی اجتماعی محسوب شده و یکی از ویژگی های جوامع در حال نوسازی، ظهور و رشد این طبقه اجتماعی است. در میان طبقات مختلف از جمله فقیران، کارگران صنعتی و طبقات بالای اجتماعی، هیچ کدام انقلابی تر از طبقه متوسط جدید نیستند؛ این طبقه می تواند به عنوان رهبران فکری بر افکار سنتی غلبه و آنها را به یک تصمیم گیری منطقی رهنمون سازند. هدف از نگارش تحقیق حاضر، بررسی نقش طبقه متوسط جدید در ایجاد انقلاب در مصر و عربستان است که به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام خواهد گرفت. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چرا طبقه متوسط جدید در انقلاب مصر توانست نقش مهمی را ایفاء کند، اما همین طبقه در حالی که از رشد مناسبی هم در عربستان برخوردار بوده، نتوانسته تا الان چنین حرکتی را فراروی حکومت بوجود آورد؟ در این راستا، فرضیه پژوهش این است که نوع ماهیت و ساختار دولت، نحوه مواجهه دولت با مدرنیته و ساختار اجتماعی و فرآیندهای جهانی شدن، عوامل موثری در میزان انقلابی شدن طبقه متوسط جدید در عربستان و مصر داشته است. نتایج تحقیق نیز نشان از آن دارد که علل های ساختاری ای چون استبداد و خودکامگی دولت، نظام پدرسالاری، دولت رانتیر، جامعه مدنی و آزادی بسیار ضعیف، وابستگی به دولت، احزاب سیاسی، بحران اقتصادی و بدهکاری، بیکاری و فقر، تحصیلات دانشگاهی بالا، آشنایی با تکنولوژی ها، اینترنت و رسانه های مدرن، تقش زنان، فرآیند فضای باز سیاسی و نوسازی و غیره، در میزان انقلابی شدن طبقه متوسط جدید مصر و عربستان نقش کلیدی داشته اند.
    کلیدواژگان: انقلاب، طبقه متوسط جدید، مصر، عربستان
|
  • Hussein Amanlou* Page 9
    Islamic awakening in the world cause to the new world order and the turning point in international equations. As leader of the Islamic world, the Islamic awakening in his speech explained the horizon. The purpose of this article is to examine the thought leader on the subject of Islamic awakening by using the “critical discourse analysis”. This method analyze the structure of spoken language such as: talks, lectures and interviews applications. The findings show that words Islam 162 times, 156 times with aliens, people with repeated 113 times and the revolution 41 on the subject of Islamic Awakening is the most frequently. Islamic revival and national dignity, the flag of monotheism and Islam stand against the influence and domination of America, Zionism and Europe, the fight against the usurper regime and fake Zionist state have permanent presence of people in the struggle to overthrow rulers and agents arrogance is the main component of Islamic awakening in the discourse of the Supreme Leader.
    Keywords: Islamic Awakening, critical discourse analysis, linguistics, Islamic Movement, people
  • Sousan Ghasemi Heidari*, Ali Hosseini Page 37
    Islamic Republic of Iran and its radical origins as a starting point the rise of Islamic awakening in the second half of the twentieth century, promising new era was the rise of Islam. The revolution and the teachings of life and freshness making it a major impact in the international and regional level and particularly in the Muslim world. The belief in a common cause and favorable environment that existed between Iran and the Shiites in Lebanon had such an influence and influence is more obvious. Factors such as the enlightened of Imam Musa Sadr, the Shiite occupation of southern Lebanon by Israel and deprivation, caused Lebanon to the suitable place for the growth and development of the country through the revolutionary ideas of the Shia-Shia Islamic revolution, in terms of has gained remarkable political and social growth and gradually assumed an important role in political and social developments, this paper is the impact of the Iranian revolution and its basic components such as: a spirit sacrifice, Jihad, mobilization, equality, fraternity, testimony, identification of the position of, identity, justice, faith, differentiation and excellence focusing on political awakening and uprising spring Lebanese Shia, will be reviewed and scrutinized.
    Keywords: Layers, The Islamic Republic of Iran, Shiites in Lebanon, Islamic awakening, Political, social growth
  • Somayeh Hamidi*, Zeinab Ghasemi Page 61
    With the formation of the developments in Syria, each of the regional and trans-regional neutral stance towards this country have taken some of the actors involved in the country’s civil war and the rise of ISIS. In this study, we seek to find answers to this question will be central strategy cause regional security crisis in Syria? However, given the extent of the actors only security strategy, Turkey, Israel and Iran are the most influential role in the region, will be discussed. The findings of this study suggest that Turkey’s security strategy toward Syria is variable and complex. Turkey’s policy of mediation and arbitration to provide multiple rotations and management facilities opposition to war and the threat of war is tilted. Israeli security strategy with regard to the support of America unquestioned existence of their interests in the Golan highlands and the expansion of Iranian influence in the region. In this context, Turkey has been associated with Iran’s security strategy can be maintained in the end the Assad government in the context of explaining the balance of threat against Israel.
    Keywords: Balance of threat, Security strategy, Syria, Iran, Turkey, Israel
  • Ali Abdolkhani* Page 79
    In this study, considering the importance of identifying intrigue and ways to deal with it, we have tried to express the leader in the field of intrigue has been studied and analyzed. The study, based on the paradigm of qualitative content analysis was conducted using data required for this study, using the subject search term “sedition” in the statements of the Supreme Leader, indexed on the website of the Office for Preservation of the Prophet Grand Ayatollah Khamenei including plug 124, respectively. The data were analyzed using software coding and Maxqda10 and eventually drawn diagram of the software Mind Mapper 2008. The results showed that expression analysis data from the Supreme Leader Khamenei can be classified in eight general categories as follows: semantics intrigue, the purpose of intrigue, ways and means to create intrigue, root by intrigue, tasks, assignments and methods to deal with sedition, revolution and sedition, seditious of 1388, moral issues and intrigue.
    Keywords: Intrigue, The Supreme Leader, Software Maxqda, Intrigue of 1388
  • Hassan Aliyari Page 119
    Groups and sects have long been attributed to Islam within the Islamic community and have different interpretations of Islam by looking paradigm, political thought Muslims at large can be divided into three streams of religious traditionalism, religious modernism and religious modernism were divided. Takfiri Salafi think part of the so-called religious traditionalism and design reviews. The author seeks to answer this question: What is the nature of Salafist groups? And the West (especially America) what objectives and role in the formation, growth, introducing and maintaining these groups are looking for? To answer this question, first discussed the idea of Salafi thought and the Salafi components discussed in the context of religious traditionalism; then Huntington’s clash of civilizations theory by focusing on how the role of the West in the formation, growth and continuity of the turn. According to the theory of Huntington’s hypothesis is that the West has always been afraid of the formation of Islamic civilization, In order to avoid becoming the Islamic world as a global power, is trying to Islam phobia and the introduction of American Islam, Islamic countries Salafists or the US bases will be selected in two ways. Therefore tries as much as possible, while opposition of Takfiri groups, face unreasonable introduce Islam to the world, so West Although in principle the formation of Salafist groups may play little role, but with the support and the support Islamist and Salafist groups to change the process in its strategic interests. Because this is a long-term presence and alleged suppression of the resistance to prevent the formation of Islamic civilization provides real.
    Keywords: Political Islam, Islamic civilization, Western civilization, Religious traditionalism, Salafi, Takfiri, Huntington
  • Ali Mokhtari*, Mehdi Mohammadi Azizabadi, Mohammad Haji Pour Page 139
    By analyzing historical developments and revolutions and social movements in the last few centuries, we can say that the new middle class, considered the most influential social force and a characteristic of being modernized societies, the emergence and growth of this social class. Among the various classes, including the poor, industrial workers and upper classes, cause the new middle class in a revolutionary way; this class can be thought leaders to overcome traditional thinking and lead them to make a rational decision-making. The purpose of this study is to investigate the role of the new middle class is creating a revolution in Egypt and Saudi-style cross will be carried out using the library and internet resources. Accordingly, the main question is why the new middle class could play an important role in the Egyptian revolution, but while growing well in Saudi Arabia had also failed to bring the government imposes in such movement? In this regard, the research hypothesis is that the nature and type of government structure, social structure and how the face of modernity and globalization processes, factors affecting the rate is revolutionizing new middle class in Saudi Arabia and Egypt. The results also show that the structural basis because the government authoritarianism, patriarchy, reinter state, civil society and freedom of weak, dependent on the government, political parties, economic and debt crisis, unemployment and poverty, high academic education, Dating with the technology, the internet and modern media, role of women, theprocess of political liberalization and modernization, etc., in the new middle class in revolutionizing Egypt and Saudi Arabia have had a key role.
    Keywords: Revolution, The new middle class, Egypt, Saudi Arabia