فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1394)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا فریدونی*، حامد اجاقی صفحات 5-30
    کسب منافع حداکثری از منابع حداقلی اعم از فیزیکی، مالی و فکری یکی از مهم ترین اهداف پژوهشی و اجرایی مدیریت بوده و هست. اکثر تحقیقات صورت گرفته در این زمینه با اجتناب از متافیزیک مسائل مدیریت را صرفا از منظر عوامل مادی مورد بررسی قرار داده اند. این در حالی است که آموزه های دینی و شواهد عملی نشان می دهد که این تنها اراده انسان نیست که بر تلاش هایش اثر می گذارد؛ بلکه عوامل غیرمادی دیگر و در صدر آن ها اراده الهی که محیط بر همه اراده هاست نیز در جمیع امور جریان و تاثیر دارد. این پژوهش بر اساس روش کتابخانه ای و تحلیل توصیفی-استنباطی علاوه بر ارائه شواهد این مدعا به دنبال تبیین تاثیر اراده الهی در سازمان است. برای این منظور میزان و نوع اراده الهی تحت تاثیر دو عامل خدا خواهی انسان و مشیت الهی در قالب یک الگوی مفهومی تبیین شده و سایر عوامل محیطی و خارج از اراده انسان به عنوان واسطه های اجرای اراده الهی در نظر گرفته می شود؛ بنابراین ادعا می شود به هر میزان که اهداف سازمان و مدیریت در راستای بندگی خدا باشد خداوند تبارک وتعالی بیشتر سررشته امور سازمان را بر عهده گرفته و بر اساس مشیتش در امور دخالت می فرمایند که از آن به برکت در عرصه سازمان تعبیر شده است. در نهایت بر اساس قرآن و روایات زمینه هایی که موجب نزول برکت در فعالیت های سازمانی می شود، ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: مشیت خدا، اراده انسان، برکت، زمینه سازها، محروم سازها
  • مصباح الهدی باقری، مهدی سپهری، مجید محمدزمانی* صفحات 31-56
    سازمان، ابزاری جهت خدمت به اجتماع است. از این رو، تبیین وظایف و مسئولیت های آن در قبال اجتماع، امری ضروری است. ایجاد حوزه ای به نام مسئولیت اجتماعی سازمان و تبیین ابعاد آن، تلاشی به منظور تبیین این وظایف است. این مفهوم در غرب با تغییر مبانی فلسفی و دیدگاه دانشمندان نسبت به سازمان و محیط آن، تحولاتی داشته است. مسئولیت اجتماعی سازمان در بستر اندیشه غرب و متناسب با نیازهای جامعه غربی شکل گرفته و در قرن اخیر، موضوع گفت وگو و تضارب آرای دانشمندان علم مدیریت قرار گرفته است. متاسفانه این موضوع در بین دانشمندان مدیریت اسلامی، استقبال کمی داشته است. جهت شروع پژوهش اسلامی در این موضوع، ابتدا باید به تبیین وجود مفهومی به نام مسئولیت اجتماعی سازمان در اندیشه اسلامی پاسخ داد. از این رو مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال اساسی است که در منظر دین اسلام، مفهومی به نام مسئولیت اجتماعی سازمان وجود دارد؟ برای پاسخگویی به این سوال، از برهان عقلی، یکی از منابع معرفت شناسی دین اسلام استفاده شده است. در این مقاله پس از تبیین اصالت سازمان، به حقوق و مسئولیت های ملازم آن حقوق پرداخته شده و در نهایت به وجود مسئولیت برای سازمان نسبت به اجتماع در قالب مسئولیت های سلبی و ایجابی دست یافته شده است.
    کلیدواژگان: سازمان، اسلام، مسئولیت اجتماعی سازمان، اخلاق سازمانی، مدیریت اسلامی
  • حسن دانایی فرد، محمدرضا صادقی*، معصومه مصطفی زاده صفحات 57-86
    یکی از چالش های نظری و عملی فراروی بوروکراسی دولتی پیوند یا جدایی سیاست و اداره است. بی تردید درجه ای از دخالت سیاست در اداره نه تنها مضر نیست بلکه جلو های از دموکراسی محسوب می شود؛ اما تزریق پررنگ سیاست در اداره منجر به سیاست زدگی منفی خواهد شد. هدف این پژوهش برکشیدن پیامد های منفی چنین نوع سیاست زدگی در بوروکراسی دولتی در ایران است. پژوهش در دو مرحله کیفی و کمی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد دو بعد اداری و سیاسی مهم ترین ابعاد سیاست زدگی بوروکراسی در ایران هستند که بعد اداری به سه مولفه بحران یادگیری، نفاق بوروکراتیک و بحران کارایی و بعد سیاسی نیز به سه مولفه بحران عدالت اجتماعی، بحران مشارکت و بحران مقبولیت طبقه بندی می شود.
    کلیدواژگان: سیاست زدگی، بوروکراسی، دوگانگی سیاست، اداره
  • سیدجعفر زنوزی* صفحات 87-112
    تصمیمات راهبردی را از سه بعد می توان بررسی کرد: موقعیت، فرایند و محتوا. این پژوهش کیفی با هدف غایی تبیین فرایند راهبردسازی شرکت های موفق ایرانی در محیط پیچیده، با طرح نظام مند نظریه داده بنیاد، اجرا شده است. بدین منظور، ضمن مطالعه، از طریق مصاحبه با افراد آگاه، مشاهده نزدیک بیش از شش سازمان و شرکت موفق و فعال در محیط های پیچیده و بررسی متون موجود علمی، مجموعه ای از مضامین اولیه، طی فرآیند کدگذاری باز گردآوری شد و مقوله هایی از دل آنها استخراج گردید. با دسته بندی این مقوله ها، گام های اصلی فرآیند مطلوب، تبیین و طراحی شد. گفتنی است که این فرآیند، گویای روابط علی و معلولی بین پدیده ها نیست بلکه گام های اخذ تصمیمات راهبردی را بیان می کند. اجزای اصلی این مدل عبارت اند از تدوین چشم انداز و اهداف کلان، جست وجوی فرصت ها، شناخت تغییرات محیطی، شناخت مدل ذهنی مدیران عالی، گفت وگو و تعاملات اجتماعی، بداهه گری راهبردی، گفت وگو و مذاکره برای استقرار راهبرد، یادگیری در اثر عمل و تجربه و تثبیت راهبرد.
    کلیدواژگان: فرایند مدیریت راهبردی، راهبرد، محیط پیچیده، پارادایم پیچیدگی، نظریه داده بنیاد
  • کریم عبداللهی نژاد*، قاسم عبیداوی، حسین ناصری مقدم صفحات 113-134
    گزینش و استخدام یکی از زیرسیستم های مهم مدیریت منابع انسانی است. در یک نگاه دقیق مدیریت یا اداره به طور عام و عقد استخدام به طور خاص، یک فعل سازمانی است و فعل سازمانی از مصادیق فعل مکلف بوده، که موضوع علم فقه است؛ پس همان طوری که با روش اجتهادی می توان حکم فعل مکلف را استنباط کرد، می توان مبانی فقهی عقد بودن استخدام را نیز با روش اجتهادی استنباط کرد. یکی از مشکلات فراروی ما در سازمان های دولتی ریزش نیروی با تجربه و خبره سازمان، به دلیل استعفای کارکنان از سازمان است، بر این اساس همیشه این سوال مطرح است که آیا استخدام عقد جایز است؟ یا همانند اجاره از عقود لازم محسوب می شود، یا عنوان مستقلی از عقود و به مانند انتصاب است که مشمول اصاله اللزوم نیست و عزل و استعفا در آن جریان دارد؟ لذا در این جستار، با روش تحلیلی توصیفی به وجه شباهت آن و همچنین وجه تمایز آن با انتصاب و اجاره پرداخته، که با هدف تبیین ماهیت فقهی - حقوقی استخدام این نتیجه که استخدام به معنای به کارگیری، ایقاع نیست بلکه از عقود لازم شرعی است و منطبق با عقد اجاره است؛ ضمن اینکه از جهاتی متمایز از انتصاب به معنای به کارگماری است؛ به همین جهت سازمان متبوع حق دارد با دشوار کردن شرایط موافقت با استعفای کارکنان، از موجبات ریزش نیروی انسانی امین و متعهد خود جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: عقد استخدام، سازمان های دولتی، انتصاب، اجاره
  • محمدحسین رونقی*، جعفر محمودی، امیر ابوالقاسمی صفحات 135-156
    اعمال حاکمیت خوب نیازمند توجه و بررسی بخش های مختلف در سطح کشور است. هر چقدر سطح حاکمیت به سطح حاکمیت خوب نزدیک تر باشد بلوغ حاکمیت مناسب تر است. دانشگاه به عنوان یک نهاد آموزشی در سطح کشور نیازمند ارزیابی و تحلیل پیاده سازی حاکمیت خوب است. این پژوهش با هدف شناسایی و وزن دهی شاخص های حاکمیت دانشگاهی و ارزیابی آن انجام شده است. دانشگاه تهران به عنوان بزرگ ترین دانشگاه کشور به عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب شده است. کلیه اعضای هیئت علمی رسمی این دانشگاه جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 110 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. بر اساس مصاحبه نیمه ساختارمند با خبرگان شاخص های اندازه گیری حاکمیت مشخص و به وسیله فرایند سلسله مراتبی فازی وزن آن ها محاسبه گردید. داده ها به وسیله ابزار پرسشنامه جمع آوری و بر اساس آزمون t آزمون فرضیه های پژوهش صورت گرفت. فرضیه اصلی پژوهش و پنج فرضیه فرعی در سطح اطمینان 95 درصد مورد تایید قرار گرفتند. از جمله نتایج این پژوهش می توان به تعیین ابعاد ساختاری، پاسخ گویی، مدیریت، استقلال و مشارکت جهت ارزیابی حاکمیت دانشگاهی و هم چنین سطح مناسب حاکمیت دانشگاهی در دانشگاه تهران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: حاکمیت خوب، حاکمیت دانشگاهی، پاسخ گویی، استقلال، مشارکت
  • هادی رمضانیان فهندری*، حمیدرضا آراسته، محمدرضا بهرنگی، رحیم نوه ابراهیم صفحات 157-184
    هدف اصلی این مقاله طراحی مدل فعالیت ها و فرآیند های رهبری بازگشت به مسیر اصلی در نظام آموزش عالی ایران بود. بدین منظوراینمطالعه جاری به بررسی تجربیات زنده و دیدگاه هایمدیران دانشگاه فردوسی مشهد دربارهفعالیت ها و فرآیند های رهبری بازگشت به مسیر اصلی با دو رویکرد کیفی و کمی پرداخت. نمونه پژوهش مدیران دانشگاه فردوسی مشهد بود. روش مطالعه با توجه به هدف آن روش آمیخته بود و برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. حاصل مطالعه مدل فعالیت های رهبری بازگشت به مسیر اصلی در دانشگاه فردوسی مشهد است که به تبیین فعالیت ها و فرآیند های رهبری بازگشت به مسیر اصلی پرداخته است. در راستای شناسایی فعالیت ها و فرآیند ها پرسشنامه حاصل از تحلیل مصاحبه های کیفی در بین 226 نفر از مدیران دانشگاه فردوسی مشهد به روش سرشماری اجرا شد و با بهره گیری از داده های 209 پرسشنامه قابل استفاده به وسیله تحلیل عاملی اکتشافی مدل تحقیق ارائه گردید. نتایج حاصل ارائه مدلی شامل هشت فعالیت توسعه هدفمند مهارت ها، تحول مبتنی بر تعهد، شایسته گزینی در اقدامات، توسعه فرهنگ یادگیری سازمانی، توسعه فرهنگ مشارکت، تمرکز بر بهبود سریع و مستمر، توازن در رهبری، تسهیم چشم انداز و آرمان هاست.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، رهبری، بازگشت به مسیر اصلی، تغییر سازمانی، ایران
|
  • Mr Fereydooni *, H. Ojaghi Pages 5-30
    Gaining maximum benefits from limited resources including physical, intellectual and financial is one of the main objectives of the researchers and managers. Most of the research done in this area has overlooked metaphysics and has exclusively studied organizational issues in terms of material factors. However, both religious instructions and practical evidence show that human will is not the only factor that affects his efforts and non-material factors and God's will par excellence are at work. Based on descriptive analysis and library studies this paper is seeking to explain the impact of God's will on the organization. For this purpose, the degree and type of God's will, which arises from human God-seeking nature and Divine Providence, is explained within a conceptual pattern, and other peripheral factors or the ones outside the realm of human will act as intermediaries in the hand of Divine Providence. Thus it is claimed that God will bestow His assistance upon the organization based on the extent of the latter's willingness to serve Him; a condition which is referred to as organizational blessing. Finally, the conditions leading to receive those blessings have been extracted from the Quran and Hadiths.
    Keywords: Divine Providence, Human Will, Blessing, Underlying Conditions, Depriving Conditions
  • M. Bagheri, M. Spehri, M. Mohamadzamani * Pages 31-56
    An organization is to serve the community. Thus, an explanation of its duties and responsibilities towards the community is essential. Opening up a field called corporate social responsibility and explaining its different dimensions is an attempt to this end. This concept has developed in the West following transformations of philosophical and intellectual approach to organization and its environment. The concept which was actually derived from western thought and their societie's needs and has become an issue of debate among management thinkers has not much been considered by Islamic management scholars. This paper seeks to answer the fundamental question whether there is any such thing as corporate social responsibility in the Islamic doctrine. To answer this question, we have sought some intellectual proof as one of the epistemological sources of Islam. This paper, after explaining organization's origin, has considered rights and their accompanied responsibilities, with a concluding statement about organization's responsibilities, both affirmative and negative, towards the society.
    Keywords: Organization, Islam, Corporate Social Responsibility, Organizational Ethics, Islamic Management
  • Mr Sadeghi *, H. Danaeifard, M. Mostafazade Pages 57-86
    One of the theoretical and practical challenges confronted by public bureaucracies is the union or dichotomy between Politics and Administration. Undoubtedly, a degree of interference of politics in administration is not only harmful but it is a manifestation of democracy. Meanwhile, a drastic infusion of politics in administration leads to negative politicization. The object of this research is extracting negative consequences of this kind of politicization in public bureaucracy of Iran. The research has been done in both qualitative and quantitative phases. The findings show that there are two important dimensions of politicization of bureaucracy in Iran: administrative and political. Administrative dimension is classified into three components; learning crisis, bureaucratic dissension and efficiency crisis, and the political dimension includes public justice crisis, participation crisis and acceptability crisis.
    Keywords: Politicization, Bureaucracy, Politics, Administration Dichotomy
  • Sj Zenozi * Pages 87-112
    Strategic decisions can be studied in three dimensions; these dimensions include context, process, and content. This qualitative research was done with the ultimate goal of defining the strategizing process of successful Iranian companies in complex environments, using a systematic pattern of grounded theory. To this end, through interviews with knowledgeable individuals, close observation (with more than three months of close relationship with at least two successful companies in the food and drink industry and attending their top-level managerial decisions) of six successful companies and organizations operating in complex environments, and reviewing scientific literature, a set of initial themes were collected during the open coding process. By placing these categories and sorting them, the main steps of desirable process was designed. However, this process does not suggest a causal relationship between phenomena but defines steps of strategic decisions to obtain organizational goals (most of which is short term) through vision. The major components of this model are: vision statement and overall goals, search for opportunities, environmental changes detection, identification of top management mental models, communication and social interaction, strategic improvisation, negotiation for implementing strategies, operation and experience-based learning and stabilization of strategy.
    Keywords: Strategic Management Process, Strategy, Complex Environment, Complexity Paradigm, Grounded Theory
  • K. Abdolahnejhad*, Gh Obidavi, H. Naserimoghadam Pages 113-134
    Employment is one of the main subcategories of human resource management. Upon a close scrutiny, one can understand that management in general and employment in particular are organizational acts; therefore, an organizational action is considered as an obligatory act that is related to jurisprudence. As the mandate of an obligatory act can be inferred through diligent ways, the preliminary juridical issues about the permissibility of employment can be inferred by the same ways. One problem that is experienced in any organization is the matter of losing some experienced work force due to their resignation. Based on this, the question is whether employment contract is permissible, or it is considered as a necessary contract like hiring, or it is an independent contract like appointment that does not have authenticity in nature, with resignation and deposition in it. In this study, we try to apply an analytic-descriptive approach to explain its similarity to and difference from appointment and hiring. By aiming at explaining the legal- juridical nature of employment, we concluded that employment in the sense of inviting to work is not a one-way contract; but it is a necessary legal contract which is consistent with the contract of hiring. We also found that employment is different from appointment in the sense of appointing someone to work. Therefore, any organization has the right to stop its honest and reliable employees from resignation by applying strict conditions for their employment.
    Keywords: Employment Contract, State Organizations, Appointment, Hiring
  • Mh Ronaghi *, J. Mahmuodi, A. Abolghasemi Pages 135-156
    Universities are relevant institutions in promoting economic growth and civil society participation. One of the key elements that have been the recent focus of these trends in tertiary education reform worldwide is university governance. This research aims to explain and measure university governance indicators. University of Tehran is taken as a case. The survey sample population consisted of 110 randomly taken faculties of University of Tehran. Accountability, management, structure, autonomy and participation were evaluated as university governance dimensions by semi-structured interviews with experts. A fuzzy-AHP was used to assess their adequate relative importance .The results revealed that University of Tehran has suitable level of university governance.
    Keywords: Good Governance, University Governance, Accountability, Autonomy, Participation
  • H. Ramezaniyan *, Hr Araste, Mr Behrangi, R. Naveebrahim Pages 157-184
    The main purpose of this article was to design a model of activities and processes of turnaround leadership in Iranian higher education system. Therefore, the study was to survey the current experiences and viewpoints of managers of Ferdowsi University of Mashhad about the activities and processes of turnaround leadership with both qualitative and quantitative approaches. The sample research population was the managers of Ferdowsi University of Mashhad, and the method used was mixed. The semi-structured interview was used to collect data which were later analyzed using qualitative content analysis. The result is a model of activities and processes of turnaround leadership at Ferdowsi University of Mashhad. In order to identify activities and processes, the questionnaires developed from the analysis of the qualitative interviews, were distributed among 226 managers of Ferdowsi University of Mashhad. The research model was provided by exploratory factor analysis of the data of 209 usable questionnaires. The results provide a model consisting of eight targeted skill development activities, evolution based on commitment, meritorious selection of activities, development of organizational learning culture, development of partnership culture, focus on rapid and continuous improvement, balance in leadership and shared vision and aspirations.
    Keywords: Higher Education, Leadership, Turnaround, Organizational Change, Iran