فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 28 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد بادکوبه هزاوه، معصومه آبانگاه ازگمی* صفحه 9
    تاریخ نگاری مصر و شام که در دوره ایوبیان از رشد قابل توجهی برخوردار شد، با مشخصه های خاص خود ظهور کرد. نگارنده این نوشتار بر آن است دگرگونی های صوری و محتوایی تاریخ نگاری این دوره را تبیین کند. بخش عمدهای از علل بروز چنین تحولاتی را باید در فضای حاکم بر جامعه ایوبی جست وجو کرد. اقدامات سیاسی، نظامی و مذهبی دولت و بروز جنگهای صلیبی، از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تنوع اشکال، انواع و محتوای تاریخ نگاری عصر ایوبی است. در این دوره، تواریخ دودمانی و تک نگاری درباره سلاطین، تاریخ های محلی و تراجم نویسی گسترش یافت و تاریخ های عمومی با افول مواجه شد . تاریخ نگاری توصیفی نیز از اقبال بیشتری برخوردار شد. توصیف جنگها، فتوحات و لشکرکشی ها و به طور کلی مضامین سیاسی و نظامی، در نوشته های تاریخی این دوره غلبه ای آشکار یافت . تلاش مورخان برای بزرگداشت صلاح الدین و ایوبیان، از دیگر مشخصه های بارز تاریخ نگاری عصر ایوبی است که به طور عمده با نثری مسجع، ادیبانه و آهنگین، عرضه شده است . عمادالدین اصفهانی، ابن شداد، ابوشامه، قفطی، ابن ابی طی، ابن عدیم، ابن واصل و اسامه بن منقذ از جمله نمایندگان تاریخ نگاری مصر و شام در عصر ایوبیان به شمار می روند.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، عصر ایوبیان، مصر و شام، صلاح الدین، چنگ های صلیبی
  • صالح پرگاری*، علی منصوری صفحه 45
    نهادهای امارت و وزارت در حکومت ایلخانان، از عناصر و مولفه های مهم قدرت بودند. امیرالامرا در راس نهاد امارت قرار داشت که در نظام حکومتی ایلخانان، دومین فرد به شمار میآمد. نهاد وزارت که صاحبدیوان یا وزیر ممالک بر آن ریاست داشت، متشکل از دیوانسالاران عمدتا ایرانی(تاژیک) بود. تعامل و تقابل نهادهای امارت و وزارت نه فقط بر این دو نهاد تاثیرگذار بود، بلکه جامعه را نیز دستخوش تغییر و تحولات میکرد؛ بدین معنا که همگرایی آن دو، در تداوم امنیت، بهبود حال رعایا، مالیاتگیری منظم و عادلانه، همگرایی دین و دولت(حکومت) و تقویت و تداوم حکومت نقش داشت. در عهد ارغون ، روابط دو نهاد امارت و وزارت دچار فراز و فرودهایی بود. امیربوقا(امیرالامرایی که ارغون را در رسیدن به ایلخانی یاری رسانده بود) به سرپرستی وزارت ممالک نیز رسید؛ امری که در عهد ایلخانان کمسابقه بود. خود ایلخان مغول، نهادهای امارت و وزارت را در اختیار امیر بوقا قرار داد، اما این امر کمرنگ شدن قدرت حاکمیت ایلخانی و رویارویی ارغون با امیربوقا را باعث شد. قتل خاندان امیربوقا موجب واگرایی نهاد امارت و زمینهساز حضور برجسته دیوانسالاران و نهاد وزارت شد. سعدالدوله یهودی با تقویت و در اختیار گرفتن شریعت و نهاد قضاوت، درصدد احیای ابزارهای ازدسترفته نهاد وزارت بود. حمایت نهاد وزارت از سوی حاکمیت و ایلخان مغول در عصر سعدالدوله، موجب ضعف و واگرایی نهاد امارت شد؛ به همین دلیل نخستین اقدام امرا در هنگام بیماری ارغون و ضعف حاکمیت ایلخانی، قتل وزیر و خاندانش بود. در این مقاله، با رویکرد توصیفی تحلیلی، چگونگی تعامل و تقابل نهادهای امارت و وزارت در عهد ارغون بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ایلخانان، ارغوان، تعامل و تقابل، امارت، وزارت، امیربوقا، سعدالدوله
  • شهربانو دلبری*، غلامحسین بشکنی صفحه 71
    در صدر اسلام مجموعه ای از راه های تجاری در تمام قاره آسیا از کشورهای اسلامی تا داخل چین رونق داشت. بخش مهمی از این راه ها از قلمرو خلافت و شهرهای اسلامی تا چین امتداد داشت که مسلمانان به صورت فعال تجارت را انجام می-دادند. این راه ها شامل راه های دریایی و خشکی می شد. راه خشکی از طریق آسیای میانه بود که در مسیر جاده ابریشم قرار داشت؛ قبل از اسلام تجارت از این راه نیز انجام می شد. قدمت راه های دریایی، بیشتر از راه های خشکی بود؛ این راه نیز قبل از اسلام وجود داشت. در دوره فتوحات، مسلمانان با فتح عراق این ارتباط را تداوم بخشیدند و از خلیج فارس تا چین، تجارت را از طریق دریانوردی توسعه دادند و در داخل چین، شهر های اسلامی را به وجود آوردند.
    این مقاله با تاکید بر منابع تاریخی و پژوهش های انجام گرفته در حوزه های جغرافیای تاریخی جهان اسلام و چین، به شناخت راه های دریایی از سیراف تا چین مطابق سفرنامه دریایی ابوزید سیرافی و شرح سفر او می پردازد.
    کلیدواژگان: چین، سفر، مسلمانان، راه های دریایی، تجارت، ابوزید سیرافی
  • ساسان طهماسبی* صفحه 91
    بین تصوف و معتزله که هر دو در سده دوم هجری به وجود آمده بودند، اختلافات جدی وجود داشت. نخستین عامل تضاد آن ها، پیوند صوفیه با مذاهب اهل حدیث(مذهب شافعی، حنبلی، مالکی، ثوری و ظاهری) بود؛ زیرا اهل حدیث مخالفان آشتی ناپذیر معتزله بودند؛ بر همین اساس، رویارویی صوفیه و معتزله اجتناب ناپذیر به نظر می رسید. علاوه بر آن، این دو مکتب بر سر مسائل متعددی با یکدیگر اختلاف داشتند؛ مهم ترین آن ها نفی کرامات پیشوایان تصوف به وسیله معتزله بود. در مورد صفات الهی، دیدار خداوند و مسئله جبر و اختیار هم بین صوفیه و معتزله اختلاف وجود داشت. در نهایت مکتب معتزله پس از اینکه دوره ای از رشد و شکوفایی را در دوره آل بویه تجربه کرد، از بین رفت. در این جریان اشعری ها نقش عمده ای داشتند، اما نقش صوفیه نیز قابل توجه بود. این پژوهش بر آن است تا دلایل اختلاف صوفیه و معتزله و نقش صوفیه را در زوال معتزله بررسی کند.
    کلیدواژگان: تصوف، معتزله، کرامت، صفات الهی، جبر، اختیار
  • عبدالکریم عطارزاده* صفحه 109
    رقم زنی یا ثبت نام و نشان هنرمند بر صنایع دستی، با انگیزه های متفاوتی در جهان اسلام رایج بوده است. این انگیزه ها بر ارتباط هنرمند با مردم و دولتمردان صحه گذاشته و همگامی یا پیشگامی آن ها را با فرهنگ حاکم بر جامعه وقت نشان می دهد. پرسش پیش رو این بود که آیا می توان طبقه بندی ویژه ای در این باره ارائه داد؟ این پژوهش با هدف تهیه یک فهرست موضوعی از اهداف رقم زنی در دوره اسلامی، صورت گرفته است تا مقدمه ای برای پژوهش های تخصصی تر و موشکافانه تر بعدی باشد. روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و میدانی و با تعمق در متون و منابع و مشاهده انبوهی از آثار موزه ای انجام گرفته است. حاصل پژوهش، تهیه مجموعه ای از انگیزه ها شامل موارد زیر بود: به یادگار ماندن نام هنرمند، نفاست آثار، جلب نظر سفارش دهندگان، افتخار هنرمند به حرفه هنری خود، فروتنی و وارستگی، افتخار به حضور در دربار، مسئولیت خلق اثر و توجه دادن مردم به رشته هنری خود در عین کم وجاهتی در جامعه.
    کلیدواژگان: رقم زنی، صنایع دستی، هنرمندان، دوره اسلامی، جهان اسلام
  • سید امیر موسوی* صفحه 125
    جریان وهابی که در سده هجدهم به وسیله محمدبن عبدالوهاب پایه گذاری شد، در طول زمان، دچار انشعاباتی درونی شد. برایند انشعابات تا سال 1979م، شکل گیری چهار جریان اصلی است که عبارت بودند از: وهابیت سنتی تکفیری، وهابیت سنتی غیرتکفیری، آلبانی و صحوه. این پژوهش به روش کتابخانه ای و با بررسی منابع اصلی و تحقیقات انجام شده و هدف آن، بررسی نظرات جریان های وهابی در مسئله تکفیر است. در راستای رسیدن به این هدف، این نتیجه به دست آمد که در بازه زمانی مذکور، جریان وهابیت یک سنت تکفیری بود و صحوه به تکفیر مایل بودند؛ درحالی که وهابیت غیرتکفیری و آلبانی از آن اجتناب می کردند. همچنین این نتیجه به دست آمد که ریشه این اختلاف، به نگرش هر جریان نسبت به مسئله حکومت بستگی داشت؛ بدین معنی که جریان هایی که طرفدار قیام و برپایی حکومت وهابی بودند، به تکفیر تمایل داشتند تا ضرورت جهاد علیه غیروهابی ها را برای پیروانشان توجیه کنند. این در حالی بود که جریان هایی که خواهان قیام یا براندازی خشونت آمیز حکومت نبودند، به تکفیر نیز تمایلی نداشتند.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، وهابیت، تکفیر، صحوه، آلبانی
  • جمشید نوروزی*، صفورا برومند صفحه 145
    موفقیت شاه اسماعیل اول در گرد آوردن هواداران پرشمار، خواندن خطبه به نام امامان شیعه(ع) به سال 907ق، رسمیت دادن تشیع دوازده امامی در ایران، موضعگیری آشکار و پنهان او در مقابله با اهل تسنن، حمایت از شیعیان ایران و مناطق همجوار آن، از جمله وقایع مهم تاریخ ایران است. سیاست های شاه اسماعیل صفوی، شمار کثیر اهل تسنن را در برابر وی قرار داد و عکس العمل ازبکان در شرق و عثمانی ها در غرب را نیز به دنبال داشت. اگرچه شکست ازبکان در شرق میسر شد، تقابل با عثمانی به راحتی امکانپذیر نبود. اشتهار برخی اقدامات شاه اسماعیل مانند بازستاندن شرق ایران از ازبکان، زمینه ارتباط حکومت تازه تاسیس صفوی با حکام شبه قاره هند را فراهم کرد که سلطنت گجرات و حکومت های تازه تاسیس پس از افول سلطنت بهمنی در دکن (سلسله های عمدتا شیعی عادلشاهی، نظام شاهی، قطب شاهی و سلسله های سنی بریدشاهی و عمادشاهی)، از آن جمله اند. در این مقاله به شیوه توصیفیتحلیلی و مبتنی بر منابع دست اول، مناسبات شاه اسماعیل با حکام شبه قاره هند بررسی شده است. نتیجه پژوهش، از نقش سیاست های شاه اسماعیل در تقابل با رقیبان سنی در منطقه و منافع متقابل حکام شبه قاره برای اتحاد با ایران و تقویت موقعیت خود در قبال رقیبان محلی حکایت می کند.
    کلیدواژگان: شاه اسماعیل اول، شبه قاره هند، دیپلماسی، صفوی، ازبکان، عثمانی
|
  • Ahmad Badkoubeh Hazaveh *, Masoomeh Abangah Azgomi Page 9
    The Historiography of Egypt and Syria, At the same time during the reign of the Ayyubids, Enjoyed considerable growth and prosperity and with its own characteristics emerged. This article attempts Has caused changes in the form and content of the historiography of the period examined. Obviously, Much of the causes of such developments should be sought in the context of Ayoubi. The political, military and religious crusades of government and among the most important factors affecting a variety of forms, types and content of the Ayyubid era historiography. In this period, Forms such as Dynastic history and Monographs on individuals, Local historiography and Prosopography were general decline. Descriptive historiography, which provides a context appropriate to address the issue epic, was more lucky. Description of wars, conquests and campaign and general, Political and military themes were evident in the historical writings of this period. Historians try to celebrate Saladin and the Ayyubids The typical features of Ayyubid era historiography is Mainly with rhymed prose, literary and musical, in the historical texts of the period presented. Imad ad-Din al-Isfahani, Ibn Shaddad, Abu Shama , Al-Qifti, Ibn Abi Tayyi, Ibn Al –Adim, Ibn Wasil,Ibn Munkidh And many others, including representatives of the historiography of Egypt and Syria, are in the Ayyubids era.
    Keywords: Historiography, Ayyubids era, Egypt, Syria, Saladin, the Crusades
  • Saleh Pargari *, Ali Mansouri Page 45
    Emirate and Ministry (vizarat) were among the significant authoritative institutions in Ilkhanid administration. The Chief Commander ( Amir ul- Umara’) as the second Ilkhanid statesman and the head of Emirate institution and the Chief Minister as the head of bureaucracy institution which was consisted of mostly Iranian ( Tajiks) were in charge. The mutual interaction or conflict between the two institutions could make some good changes in society, as well as on themselves, by the means of convergence. That was to maintain security and welfare as well as fair taxation and making religio- state ties. In Arqun time the mutual affairs between Emirate and Ministry was in turbulence. Amir Buqa, the chief commander who had already contributed to Arqun’s power, took the office of Ministry which was considered an odd custom at that time. Where the great Mongol Ilkhan handed the power to Amir Buqa, it eventually weakened the administration authority and led to the conflict with Amir Buqa. Massacre of Amir Buqa’s household made a ground for the presence of the bureaucrats within the Ministry institution. The Jewish Sa’duddoleh engaging the judiciary post in Ministry tried to retrieve the lost values while the support of the government gradually made a great divergence on Emirate and Ministry institutions. The only solution was to murder vizir and his household at the time of Arqun’s illness and Ilkhanid’s weakness.
    Keywords: Ilkhanids, Arqun, interactions, disagreements, Emirate, Ministry, Amir Buqa, Saduddoleh
  • Shahrbanoo Delbari *, Gholamhosein Beshkani Page 71
    In early Islamic era the trade routes from Islamic lands and Asia to China were busy with Muslim tradesmen’s frequent traveling to China. The engagement of the land routes which crossed over the middle Asia through Silk Road dates back to the preIslamic era whereas the Sea routes had been utilizing since long before that age. From the conquest of Iraq on, the Sea routes to China subsequently became busier via Persian Gulf. It resulted to the development of the Sea trades as well as to the establishment of Islamic colonies in China. Emphasizing on the historical sources and researches conducted on Islamic world- China’s historical geography fields; this study is to learn the Sea routes from Siraf to China according to Abu Zeyd Sirafi’s sea travelogue.
    Keywords: China, journey, Muslims, Sea routes, trade, Abu Zeyd Sirafi
  • Sasan Tahmasbi * Page 91
    There were serious disagreements between the Sufism and Mutazilism, both of which came about in the second century AH., for the Sufism proximity to Ahl al- Hadith (the people of the hadith) thought, namely the Shafii, Hanbali, Maliki, Thauri and Zahirite sects. This is considered as the major issue of discrepancy among Sufists and Mu’tazilists. Since the people of the hadith were irreconcilable enemies of the Mutazilites so was the unavoidable clash between Sufists and Mutazilites thought. Moreover, these two doctrines had disagreements over several other issues; the most important of which was denying the spiritual theurgy of Sufi leaders by Mutazilites. In addition, there were some differences on the subjects like attributes of god, seeing god, determinism and free will. Having experienced a heyday in the Buyid period, the Mutazilsm finally exterminated. Although the Asharis played a chief role in this event, the Sufi’s part was also considerable. This paper studies on the reasons of disagreement between the Sufists and Mutazilites and the role of Sufism in declining the Mutazilism.
    Keywords: Sufism, Mutazilsm, theurgy, attributes of god, determinism, free will
  • Abdolkarim Attarzadeh* Page 109
    Raqam or signature on handicrafts, motivated by various purposes, was a common practice among artists in Islamic world. The purposes, determining a kind of link between the artist, society and statesmen, would likely tend to follow a dominant cultural system too. The question then would be the possibility of categorization in this matter by which some future researches will hopefully be based on. By doing so, this research, scrutinizing in library sources and studying on the various art crafts in museums, provides a collection of purposes for this custom in Islamic era. The findings represent some motives such as: the artist’s desire to survive his fame, to express the great antiquity of the work, to attract the clients, to illustrate the honor of art, for the virtues of humility and piety of the artist, to show the presence of artist in the royal court, to show the authenticity and finally to attract a society by which the art crafts were used to belittled.
    Keywords: raqam, handicrafts, artists, Islamic era, Islamic world
  • Seyyed Amir Moosavi * Page 125
    Establishing Wahhabi sect in the 18th century by Mohammad ibn Abdulwahhab, the sect gradually became disunited. By 1979, there were four major branches by which the four currents namely, traditional and non- traditional excommunication Wahhabis and Albani and Sahwah had already created. Based on the libraries’ original documents and primary sources, this research studies on the attitude of those currents towards the subject of excommunication. The outcomes show the tendency to the excommunication by both traditional Wahhabis and Sahwah currents but not the other two branches. The findings show that the real cause for such disagreement was the issue of administration. The pro Wahhabi establishment currents supported the excommunication view as they had to justify the conflict (Jihad) against anti Wahhabis to win their own adherents. The currents opposed to the revolution and violent downfall, however, were not interested in excommunication.
    Keywords: Saudi Arabia, Wahhabiyah, excommunication, Sahwah, Albani
  • Jamshid Nowroozi *, Safoora Broomand Page 145
    Shah Ismail’s success in gathering many adherents and announcing the name of Shiite Imams in the Grand Mosque of Tabriz in 907 AH and declaring Iran as an Ithna Ashari Shiite administration is undoubtedly amongst the most important events of Iran’s history. Moreover, his enmity towards Sunnis but supporting Shiites of Iran and neighboring countries should also be considered at the same concept. This policy resulted in the opposition of Sunnis especially Uzbeks in the East and Ottomans in the West. Although Uzbeks were defeated, it was not easy to encounter with Ottomans. Capturing Uzbeks territory paved the way for the newly established Safavid government to make friendship with the governors of Indian subcontinent. Among them were the new administrations of Mughals namely Gujarat Sultanate and new Shiite dynasties of Adilshahi, Nizamshahi, GhotbShahi and Sunnis government of Beridshahi and Emadshahi which had risen after the fall of Bahmanid dynasty. Adopting a descriptive analytical approach based on primary sources, this article studies on the relationship of Shah Ismail with the governments of Indian subcontinent. The result speaks of the role of Shah Ismail’s policy against Sunni rivals in the region and the mutual interest of subcontinent governors to make solidarity with Iran in order to reinforce their status against their own local rivals.
    Keywords: Shah Ismail I, Indian Subcontinent, Diplomacy, Safavid, Uzbeks, Ottoman Empire