فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1395)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • سامان آقالار ثالث*، محمد جعفر حبیب زاده، محمد فرجیها، محمود صابر صفحات 1-34
    رویه قضایی در اعمال ماده 2 قانون مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری (مصوب 15/9/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام)، برخلاف گفتمان سیاست جنایی قانونگذار، موضوع جرم و نتیجه مجرمانه را به تحصیل منافع مالی توسعه می دهد. همچنین رفتار مجرمانه را به تحصیل مال از هر طریقی که قانونگذار شیوه تملیک مال را قانونی اعلام نکرده باشد، گسترش می دهد و در نتیجه آن، رفتار مجرمانه با ترک فعل و داشتن و نگهداری نیز قابل تحقق است. بدین سان این ماده با قاعده دارا شدن ناعادلانه انطباق پیدا می کند. بنابراین، رویه قضایی در اعمال ماده 2 برخلاف گفتمان سیاست جنایی قانونگذار در ماده 2 در مورد موضوع جرم، رفتار مجرمانه، نتیجه مجرمانه، رابطه سببیت، با ماده 20 کنوانسیون مبارزه با فساد شباهت هایی پیدا می کند. اشاره به ماده 2 در قانون تشدید و ماده 1 قانون ارتقای سلامت نظام اداری و ماده 20 در کنوانسیون مبارزه با فساد، بیانگر افتراقی سازی سیاست جنایی توسط قانونگذار ایران و سازمان ملل متحد حسب مورد در قبال این جرائم در چارچوب سه معیار 1) گونه شناسی جرائم، 2) گونه شناسی بزهکاران، 3) گونه شناسی وضعیت پیش جنایی است. در بررسی تطبیقی گفتمان سیاست جنایی قانونگذار ایران در ماده 2 با گفتمان سیاست جنایی سازمان ملل متحد در ماده 20، در مورد افتراقی سازی سیاست جنایی براساس سه معیار پیشگفته، ملاحظه می شود بین آن ها مشابهت هایی وجود دارد؛ لکن رویه قضایی با توسعه این ماده به انحرافات مالی در برخی موارد برخلاف افتراقی سازی مورد نظر قانونگذار اقدام می کند.
    کلیدواژگان: موضوع جرم، رفتار و نتیجه مجرمانه، گفتمان سیاست جنایی قانونگذار، رویه قضایی، افتراقی سازی سیاست جنایی، فساد
  • مصطفی بختیاروند *، مهسا تدین سعدی صفحات 35-57
    یکی از حوزه های حقوق مالکیت صنعتی که بیش ترین تاثیر را از تحولات فضای بدون مرز سایبر پذیرفته، حوزه علائم تجاری است که در آن، چالش های بسیاری در زمینه های مختلف، از جمله اصل سرزمینی بودن، نام های دامنه، کلیدواژه ها و پیونددهی ها مطرح و منجر به هموار شدن راه نقض حقوق انحصاری دارنده علامت تجاری شده است. بسیاری از این مسائل در حقوق خارجی، بخصوص آمریکا، مرتبط با نقض علامت تجاری ویا حداقل تضعیف آنتلقی می شود که قانونگذار به آن ها توجه خاص کرده است. حتی در آمریکا رویه قضایی از این فراتر رفته و برای حل مسائل، دو نظریه ابتکاری گمراهی اولیه در تشخیص منفعت و استفاده منصفانه نوین را مطرح ساخته است. قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری ایران، تنها ضمانت اجرای نقض حق دارنده علامت را پیش بینی کرده که مواردی از قبیل تضعیف علامت تجاری را در بر نمی گیرد و به موضوع مهم استفاده منصفانه از علامت تجاری که به ویژه در فضای سایبر مورد نیاز است نپرداخته است. لذا نیاز به اصلاح قانون در این زمینه به خوبی احساس می شود.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، نقض علامت تجاری، تضعیف علامت تجاری، گمراهی اولیه در تشخیص منفعت، استفاده منصفانه نوین
  • محمدباقر پارساپور*، محمد عیسایی تفرشی صفحات 59-75
    در قرارداد اجاره با لحاظ این که اصولا مستاجر فقط هنگامی مکلف به پرداخت عوض قراردادی می شود که منفعت موضوع معامله به وی تسلیم شده باشد، این پرسش مطرح می شود که تسلیم منفعت چه زمانی تحقق می یابد که این تکلیف بر عهده مستاجر قرار گیرد؟
    در اجاره اشیا آنچه ظاهرا مورد اتفاق فقی هان امامیه قرار دارد این است که صرفا با تسلیم عین، مستاجر ملزم به پرداخت اجاره بها می شود؛ ولی پذیرش این دیدگاه برای بعضی صاحبنظران دشوار آمده، زیرا منفعت، امری تدریجی الحصول بوده، در حین تسلیم عین به مستاجر وجود ندارد. در مورد اجاره خدمات نیز آن جا که اجیر باید کاری را بر روی شیء متعلق به مستاجر انجام دهد، در تعیین زمان تسلیم منفعت اختلاف نظر وجود دارد.
    نویسندگان در این مقاله ضمن تحلیل و نقد دیدگاه های مختلف در مسئله به این نتیجه رسیده اند که در اجاره اشیا با لحاظ عرفی بودن تسلیم، با تحویل عین به عنوان منبع منفعت، تسلیم منفعت تحقق می یابد و درخصوص اجاره خدمات نیز چنانچه بر طبق قرارداد باید اجیر عملی را بر روی شیء متعلق به مستاجر انجام دهد و شیء مزبور برای انجام آن کار در تصرف اجیر قرار بگیرد، به لحاظ عرفی تسلیم منفعت تنها با تسلیم آن شیء تحقق می یابد. در غیر این صورت، با اتمام کار، اجیر حق الزام مستاجر به پرداخت دستمزد را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اجاره اشیاء، اجاره خدمات، تسلیم منفعت، اجرت، حق حبس
  • محیا صفاری نیا * صفحات 77-103
    حقوق فرهنگی طیف وسیعی از حقوق انسانی را شامل می شود. بسیاری از حق ها و آزادی های انسانی یا در مجموعه حقوق فرهنگی قرار دارند و یا برای تحقق صحیح آن ها به حقوق فرهنگی نیاز است. همچنین تحقق بسیاری از حق ها به صورت غیرمستقیم با حقوق فرهنگی پیوند دارد. به همین جهت، بسیاری از مصادیق حقوق فرهنگی به منزله مبنا و بنیاد بهره مندی از سایر حقوق بشر قلمداد می شوند. با همه اهمیت حقوق فرهنگی، نظام بین المللی حقوق بشر در این حیطه علی رغم پشت سر نهادن روندی پر افت و خیز برای کامل شدن، نه تنها هنوز امیدهای بسیاری را پاسخ نگفته، بلکه نگرانی های متنوعی را نیز دامن زده است. در مطالعات روزافزون حقوق بشر در سراسر دنیا همچنان سهم بررسی های مربوط به حقوق فرهنگی و شکل گیری فکر و اندیشه در این زمینه مطلوب نیست و پرسش های متعدد بی پاسخ باقی مانده است. نوشتار حاضر با ملاحظه مهم ترین اسناد بین المللی ذیربط و تحقیقات علمی جهانی در حیطه حقوق فرهنگی، کوششی است با این هدف که روند شناسایی حقوق فرهنگی را در نظام بین المللی حقوق بشر مشخص سازد، نکات محوری مربوط به حقوق فرهنگی را در نظام بین المللی حقوق بشر بیان کند، عناصر حقوق فرهنگی را از یکدیگر تفکیک نماید و مبتنی بر بررسی های یاد شده، به طور فشرده روشن سازد که چه فرصت ها، چالش ها و موانعی فراروی تحقق حقوق فرهنگی در جهان معاصراست. ارائه پیشنهاد و توصیه های نظری و کاربردی برای باروری هر چه بیش تر مباحث حقوق فرهنگی در فرایند تلاش های آتی، رهاورد مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، حقوق فرهنگی، حقوق بشر، نظام بین المللی، اسناد بین المللی
  • محمد عیسایی تفرشی*، احمد بیگی حبیب آبادی، غلامحسین افراس صفحات 105-124
    یکی از موضوعات مهم در شرکت های تجاری، ادغام. ادغام، قراردادی است که به موجب آن، یک، دو و یا چند شرکت با توافق با شرکت موجود، در آن ادغام گردیده، شخصیت حقوقی خود را از دست می دهند (ادغام یکجانبه یا ساده) یا چند شرکت تجاری ضمن محو شخصیت حقوقی خود و بدون ورود به مرحله تصفیه، شرکت جدیدی را ایجاد می کنند (ادغام دو یا چند جانبه یا مرکب). از آن جا که در ادغام، اموال شرکت های طرف ادغام به عنوان یکی از عوامل اصلی و تعیینکننده است، نحوه ی محاسبه اموال شرکت های طرف ادغام از اهمیت بالایی برخوردار است؛ امری که بر مبنای آن ارزش سهام یا سهم الشرکه ی شرکا و میزان منافع و مسئولیت های آن ها در شرکت باقی مانده یا شرکت جدید مشخص می گردد. در این باره که معیار محاسبهی ارزش اموال چه زمانی است. در حقوق مصر و ایران نظریه های متفاوتی وجود دارد. زمان انعقاد قرارداد ادغام، تعیین تاریخ توافقی جهت ارزیابی، ارزش اسمی یا دفتری معیارهایی هستند که ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: ادغام، ادغام ساده، ادغام مرکب، ارزش اسمی، ارزش واقعی، امتزاج
  • علی مشهدی *، سجاد محمدلو صفحات 125-146
    حق حریم خصوصی از جمله حقوق و آزادی هایی است که هدف آن همسو با حقوق بشر به دنبال حمایت از حقوق اشخاص و احترام به حقوق بنیادین بشر است. این حق در اسناد داخلی و بین المللی متعددی مورد شناسایی قرار گرفته است. در زمینه شناخت ابعاد این حق بررسی دو مسئله از اهمیت بسزایی برخوردار است. مسئله اول قلمرو مفهومی حریم خصوصی است. این امر با توجه به ریشه دار بودن حریم خصوصی در فرهنگ جوامع، حالت های گوناگونی از جهت معنا به خود می گیرد و مفهوم آن از مطلق بودن، گرایش به سوی نسبیت پیدا می کند. مسئله دوم معیار حریم خصوصی است. در ادبیات حقوق بشری چند معیار برای درک هرچه بهتر حریم خصوصی قابل شناسایی است که این معیارها عبارتند از: «تفکیک»، «عرف»، «اراده اشخاص» و «دمکراسی». در این مقاله کوشش شده است این دو مسئله وابعاد آن واکاوی شود. فرض بنیادین این مقاله بر این مبنا استوار است که حریم خصوصی مفهومی نسبی است که با توجه به فرهنگ و عرف جوامع مختلف تعریف می شود و این که هر شخص و ملت و کشوری با توجه به هنجارهای خود آن را تعریف کرده، به رسمیت می شناسد و بالطبع از آن حمایت می کند.
    کلیدواژگان: حق حریم خصوصی، حق خلوت، حق کنترل، فرهنگ، عرف
  • مرتضی وصالی ناصح*، محمدباقر پارساپور صفحات 147-169
    اگرچه ورود زیان عمدتا با افعال مادی (فیزیکی) محقق می شود، لکن تحقق ضمان، فارغ از نوع فعل زیانبار از حیث مادی یا غیرمادی بودن است. فعل زیانبار در شکل غیرمادی نیز می تواند موجب تحقق زیان و ضمان گردد. «ترس» به عنوان یکی از افعال غیرمادی که در فقه و حقوق منشا اثر است، در قلمرو مسئولیت مدنی نیز چنانچه منتج به زیان گردد، با احراز رابطه سببیت بین زیان و فعل ترس آفرین، موجب ضمان خواهد بود. مسئولیت مدنی ناشی از ترس، شامل «زیان ناشی از ترسیدن» و «زیان ناشی از ترساندن» است. در هر دو حالت، ترس می تواند هم به عنوان «ضرر» و هم به عنوان «سب ورود ضرر» از موجبات ضمان به شمار آید.
    کلیدواژگان: ترس، ترسیدن، ترساندن، فعل ترس آفرین، اخافه، ضمان اخافه
|
  • Saman Aghalare Saless *, Mohammad Jafar Habibzade, Mohammad Farajiha, Mahmood Saber Pages 1-34
    Judicial criminal policy despite of legislative criminal policy, extends the subject of crime and the criminal consequences to the illegal acquisition of property, when it faces Article 2 of the Law of Severe Penalties. In addition, criminal behavior is extended to property acquisition through the ways, which have not been legalized by the legislator and as a result, the illegal behavior would be realized by non-action, possessing and holding property. Therefore, this article is in conformity with unfair possession. So, the judicial criminal policy, despite of legislative criminal policy, has a lot of similarities with Article 20 of Convention against Corruption on the crime issue, criminal behavior, criminal consequence and causal relationship. Pointing to the Severe Penalty, Promotion of Healthy Administrative Law and Article 20 of Convention against Corruption, reveals differentiating the criminal policy by the lawmaker in the framework of three criteria: 1- typology of crimes, 2- typology of criminals, and 3- typology of pre-criminal situation. According to the above criteria, there appear many similarities between Article 2 of Severe Penalties and Article 20 of Convention against Corruption. However, judicial criminal policy extends Article 2 to some cases of financial deviations, despite of legislative differentiation.
    Keywords: Issue of crime, Criminal behavior, consequence, Legislative, judicial criminal policy, Differentiation of criminal policy, Corruption
  • Mostafa Bakhtiarvand*, Mahsa Tadayon Saadi Pages 35-57
    One of the areas of industrial property, which is most affected by developments of the borderless cyberspace, is trademarks area in which many challenges related to various fields such as territoriality principle, domain names, keywords and linking have been raised.As a result, the infringement of trademark owner's exclusive rights has been made easier. Many of these challenges, especially in the U.S. law, are considered as trademark infringement or at least trademark dilution to which the legislators have payed special attention. Even in the U.S. , case law has gone beyond and, in order to deal with the challenges, has put forward two innovative doctrines, namely "Nominative Fair Use" and "Initial Interest Confusion". The results of this study show that, in the Iranian Act on the Registration of Inventions, Industrial Designs and Trademarks, only the owner's rights infringement is sanctioned, which does not cover cases such as trademark dilution.Also and the important topic of fair use, which is necessary in cyberspace, has not been dealt with. Therefore, a reform of law is felt well.
    Keywords: Cyberspace, Trademark infringement, Trademark dilution, Initial interest confusion, Nominative fair use
  • Mohammad Bagher Parsapour *, Mohammad Issaei Tafreshi Pages 59-75
    In a lease contract, in view of the fact that the tenant basically is required to pay the contractual consideration only when the transaction’s interest has been delivered to them, this question arises that when the delivery of property interest comes into existence so that the tenant bears the mentioned responsibility.This is apparently in unanimous agreement among the Islamic Shia jurists regarding renting objects (movable properties), is that the tenant is obliged to pay the rent merely by delivery of the specific property. However, some scholars have expressed doubts about this viewpoint because the interest in a lease contract is gained gradually, and therefore, it does not exist when the specific property is delivered to the tenant. Moreover, there is no consensus of opinion about determining the delivery time when a worker must do something on an object belonging to the tenant in renting services.While analyzing and scrutinizing various perspectives, the authors in this paper have conclude that in renting objects, delivery of property interest is materialized by delivering the specific property as a source of interest in light of prevalent convention and on the subject of renting services, if the worker is supposed to do some work on the object belonging to the tenant;then worker takes possession of the mentioned object for purposes of work, and conventionally, delivery of interest is materialized only by delivering that object. Otherwise, the worker is entitled to require the tenant to pay her wage after finishing the job.
    Keywords: Renting objects, Renting services, Interest delivery, Consideration, Withholding right
  • Mahya Saffarinia * Pages 77-103
    The cultural rights encompass a wide scope of human rights. Many elements of human rights are categorized within cultural rights and others are somehow associated or indirectly dependent to them. In fact, many instances of cultural rights are assumed as the basis and foundation for the enjoyment of other human rights. Despite the importance of cultural rights, international human rights system (although passing a challenging process toward culmination) has not only responded to expectations but also created various concerns. The portion of cultural rights and formation of thoughts in this regard is not satisfactory within the international human rights studies, and many issues are disregarded.This paper, reviewing the main international instruments and scientific human rights researches, makes an effort to identify the process of recognition of cultural rights in the international human rights system to declare the significant issues of cultural rights in international human rights to distinguish the cultural rights elements and, based on the aforementioned studies, to clarify the achievements and challenges of implementation of cultural rights. The paper will be concluded with some theoretical and practical suggestions and recommendations for future studies.
    Keywords: Culture, Cultural rights, Human rights, International system, International instrumrnts
  • Mohammad Issaei Tafreshi *, Ahmad Beygi Habibabadi, Gholam Hossein Afras Pages 105-124
    One of the main issues relating the commercial companies is merger. Merger is a contract by which one company or more enter the mentioned company according to a mutual agreement and lose their juristic personality unilateral or simple integration, or several commercial companies, ,while fading their own juristic personality, create a new company without entering the liquidation step bilateral or multilateral or compound integration. Since in the merger, the property of the merged companies is one of the main and determinative factors, how to calculate the property of the merged companies is very important; the affair based on which is specified the value of the shares or its partners portion and quantum of property interest and responsibilities of partners or new company. There are various theories about the criteria for the suitable time of calculating the value of conclusion of the merger contract. Determining the agreed date for assessment, the nominal value of shares or partners portion, and the real value of stock or partner’s portion are the criteria presented in this study.
    Keywords: Merger, Simple integration, Integration multilateral, Nominal value, Real value, Fusion
  • Ali Mashhadi *, Sajjad Mohammadlou Pages 125-146
    The right to privacy is one of the rights and freedoms that its purpose is consistent with human rights. This right protects the freedom, and respects the fundamental human rights. It is recognized in numerous national and international instruments. In the context of recognizing this right, two issues are very important. The first is the scope of the concept of privacy; it takes a different and undetermined meaning with considering the differences between societies. The second issue is the criteria of privacy. In the human rights literature, one can detect several criteria to better understand privacy. These criteria include: "separation", "custom", "will of the people" and "democracy". This paper attempts to analyze these two dimensions of the right to privacy. The main assumption of this article is based on the belief that privacy is an undetermined concept, and is defined according to the culture and customs of different communities. Finally, every person, nation and country it defines, recognizes and supports it according to the norms.
    Keywords: Right to privacy, Right to solitude, Right to control, Culture, Custom
  • Morteza Vesali Naseh*, Mohammad Bagher Parsapour Pages 147-169
    Cyberspace has provided the ground for the emergence of a new generation of games, in the namely of virtual games, which are beyond the games and entertainment. Although the computer games, as a part of entertainment industry, are basically considered with cultural and economic approaches, what makes such games an attractive topic for law, is the possibility of buying and selling virtual goods and items within the context of games.In-game transactions associated with some challenges with the legal status of such transactions are the most important ones. In the meantime, what makes the validity of online transactions a challenging topic refers to the doubt on the vital elements of subject-matter of contract. Since everything occurs in a virtual environment, so the objects of transactions are intangible, and in fact, do not exist. Moreover, what purchased and sold are just beneficial and valuable for the game players through the game so that they have no function and benefit out of the game. This paper tries to have a legal analysis on virtual goods and items from the point of essential conditions for the validity of the object of transactions.
    Keywords: Virtual games, Virtual items, Virtual goods, In, game transactions