فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 404 (هفته چهارم آذر 1395)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 404 (هفته چهارم آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/29
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • میترا خالقیان، علیرضا مهری، رضا راستی صفحات 1256-1261
    مقدمه
    زمانی که دو چشم با دو تصویر به طور کامل متفاوت مواجه شوند، نواحی منطبق با هم در شبکیه ی دو چشم، با دو محرک به طور کامل متفاوت تحریک می شوند و به جای دریافت یک تصویر ثابت، مغز تناوبی از دو تصویر را درک می کند که به آن رقابت دو چشمی می گویند. مطالعه ی این پدیده، ابزار هوشمندی برای بررسی فرایندهای ادراکی به شمار می آید.
    روش ها
    با در نظر گرفتن شبکه ای از نورون های تحریکی و مهاری از نوع Hodgkin-Huxley در معماری شبکه ی نورون های قشر بینایی مغز، رفتار نورون های اسپایکینگ جفت شده در لایه ی قشری مغز که در پدید آمدن این پدیده اثر مستقیم دارند، مدل سازی می شود. برای بررسی عملکرد این مدل، از خطوط جهت دار به عنوان دو محرک اعمالی به دو چشم استفاده می شود.
    یافته ها
    بازسازی زمان غلبه ی دید هر چشم در رقابت دو چشمی و عدم وابستگی دو دوره ی زمان غلبه ی موفق پیاپی، توسط این مدل مطرح می شود. همچنین، اثر تغییرات اعمال شده در قدرت محرک اعمالی به هر یک از دو چشم بررسی و مشاهده شد که تغییر قدرت محرک اعمال شده به یک چشم، تنها روی زمان دوره ی غلبه چشم طرف مقابل اثر می گذارد و افزایش قدرت محرک اعمال شده به هر دو چشم، به طور موازی متوسط زمان دوره ی غلبه را کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مدل، به نتایج تجربی که از این پدیده شناخته شده است، بسیار نزدیک می باشد و بسیاری از مشخصه های دینامیکی این پدیده را بازسازی می کند. همچنین، یافته های این مطالعه، نظریه هایی را که در مطالعات مربوط به این پدیده مطرح می شوند، تایید می کند.
    کلیدواژگان: رقابت دو چشمی، نورون Hodgkin، Huxley، زمان غلبه ی محرک
  • عباسعلی اسکندریان، ولی یاراحمدی، حسین یوسفی، مژگان مختاری صفحات 1262-1267
    مقدمه
    کیست هیداتیک، اغلب توسط کرم Echinococcus granulosus ایجاد می شود. نزدیک ترین نسج میزبان به کیست، لایه ی فیبروز است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی هر گونه اختلاف لایه ی فیبروز درکبد و ریه ی شتر، گاو و گوسفند بود.
    روش ها
    برای هر یک از این سه حیوان، 22 نمونه ی ریه یا کبد آلوده و در مجموع 66 نمونه ی مناسب از کشتارگاه های اصفهان طی ماه های فروردین تا مردادماه 1395 جمع آوری گردید. قطعه ی یک سانتی متر مربعی از لایه ی فیبروز و همچنین از نسج سالم نزدیک کیست برداشته شد. در روند معمول تهیه ی مقاطع، مشاهده ی پاتولوژیک قرار گرفت. مقاطع توسط پاتولوژیست مشاهده و گزارش گردید.
    یافته ها
    در مجموع، 138 مقطع مورد مطالعه ی پاتولوژیک قرار گرفت. اندازه ی قطر کیست ها بین 0/6-5/1سانتی متر در شتر و گاو و 0/2-5/0 سانتی متر در گوسفند متغیر بود. بیشترین موارد کیست های استریل در گاوها دیده شد. لایه ی فیبروز در تمام (100 درصد) 66 نمونه ی مورد مطالعه موجود بود. نکروز در 20 مورد (30/30 درصد) شامل 12 مورد در ریه ی شترها، 6 مورد در ریه ی گاوها و تنها 2 مورد که یکی در ریه و دیگری در کبد گوسفندان مشاهده گردید. فقط یک مورد (52/1 درصد) گرانولوما در کبد گاو مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تفاوت هایی در لایه ی فیبروزی کیست هیداتیک در شتر، گاو و گوسفند مشاهده شد. میزان پیشرفت ضایعه به سمت ایجاد نکروز و گرانولوما در سه نوع حیوان و همچنین، فراوانی این ضایعات دارای اختلاف معنی داری بود که ممکن است به علت تفاوت در سویه ی انگل، نوع میزبان و همچنین میانگین سنی این حیوانات باشد.
    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، فیبروز، نکروز، کیست هیداتیک، شتر، گاو، گوسفند
  • بهشته طغیانی، محمدرضا کیان مهر صفحات 1268-1274
    مقدمه
    به منظور استفاده ی بهینه از یافته های پایان نامه ها، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تصویب قانون دفاع از مقاله به جای دفاع از پایان نامه، دانشجویان را موظف نمود تا پایان نامه های خود را در قالب مقاله در نشریات علوم پزشکی معتبر به چاپ برسانند. مطالعه ی حاضر، به منظور مقایسه ی کیفیت پایان نامه ها در قبل و بعد از اجرای این طرح، انجام شد.
    روش ها
    طی یک پژوهش توصیفی- تحلیلی، 100 پایان نامه از مقطع زمانی 89-1385 و 100 پایان نامه از مقطع زمانی 94-1390 انتخاب شدند و کیفیت آن ها مطابق آیین نامه های دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت. داده های مطالعه با استفاده از پرسش نامه ی ویژه جمع آوری و پس از ورود به رایانه با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    قسمت های نوع مطالعه، معیارهای ورود و خروج و ذکر حجم نمونه در فصل روش تحقیق و تطابق مطالب با جداول و نمودارها، کامل ترین اجزای پایان نامه در هر دو مقطع زمانی بودند و قسمت پیشینه ی پژوهش و بحث و نتیجه گیری، جزء ناقص ترین قسمت های پایان نامه ها در مقطع زمانی 89-1385 بودند، اما در طی مقطع زمانی 94-1390، کیفیت این دو قسمت به طور معنی داری مطلوب تر شده بود.
    نتیجه گیری
    پایان نامه های دانشجویی دارای کیفیت مطلوبی از نظر محتوا، به روز بودن مطالب و منطبق با طرح های مصوب نبودند و هر چند که کیفیت آن ها در مقطع زمانی 94-1390 مطلوب تر
    کلیدواژگان: پایان نامه، کیفیت، دانشجوی پزشکی
  • امین سلطانپور، پروین دهقان، محمدهادی شفیق اردستانی، عباسعلی عسگری، سحر سلطانپور صفحات 1275-1281
    مقدمه
    آفلاتوکسین ها، متابولیت ثانویه ی گونه های سکشن فلاوی (Aspergillus section flavi) می باشند. آفلاتوکسین B1، (AFB1 یا Aflatoxin B1) هپاتوکارسینوژن، تراتوژن و موتاژن است. آفلاتوکسین M1 (AFM1)، فرم هیدروکسیله شده ی AFB1 است. با توجه به اثرات تخریبی کبد در اثر هپاتیت و آفلاتوکسین، این مطالعه با هدف ارزیابی میزان میانگین سطح ادراری AFM1 در دو گروه افراد سالم (گروه شاهد) و مبتلایان به ویروس هپاتیت C (HCV یا Hepatitis C virus) (گروه مورد) انجام گرفت.
    روش ها
    از 71 فرد مبتلا به HCV و 71 فرد سالم نمونه ی خون و ادرار گرفته شد. نمونه ی ادرار به روش Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) از نظر میزان AFM1 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ی خون از نظر آنزیم های Serum glutamic-oxaloacetic transaminase (SGOT)، Serum glutamic-pyruvic transaminase (SGPT)، آلکالن فسفاتاز، بیلی روبین توتال و بیلی روبین دایرکت بررسی شد.
    یافته ها
    57/29 درصد از افراد گروه مورد و 57/19 درصد از افراد گروه شاهد در ادرار خود دارای AFM1 بودند. میانگین AFM1 افراد مبتلا به HCV، معادل 45/2 پیکوگرم بر میلی لیتر و میانگین AFM1 موجود در ادرار گروه شاهد 66/1 پیکوگرم بر میلی لیتر به دست آمد. نتایج به دست آمده از سطح AFM1 در دو گروه دارای تفاوت معنی داری بود (050/0 = P). غلظت سرمی SGPT و آلکالن فسفاتاز در افراد گروه مورد دارای AFM1 بیشتر از افراد فاقد AFM1 بود و این تفاوت غلظت معنی دار بود (012/0 = P). غلظت سرمی SGOT، بیلی روبین توتال و بیلی روبین مستقیم در دو گروه پیش گفته تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    وجود AFB1 در مبتلایان به HCV ممکن است سبب تسریع پیشرفت بیماری مزمن کبدی گردد. از این رو، پیشنهاد می گردد با اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی، از مصرف آفلاتوکسین ها جلوگیری گردد و در نتیجه، از سرعت پیشرفت فرم مزمن بیماری کاسته شود.
    کلیدواژگان: لاتوکسین M1، Hepatitis C virus، بیماری کبدی، اختلالات عملکردی کبد
  • عمار حسن زاده کشتلی، مرصی سادات هاشمی جزی، بابک دهستانی، پیمان ادیبی صفحات 1282-1289
    مقدمه
    یبوست و یبوست عملکردی، از بیماری های شایع دستگاه گوارش است که اثرات منفی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران دارد و بار اقتصادی بالایی به جامعه تحمیل می کند. این مطالعه، با هدف بررسی شیوع یبوست، یبوست عملکردی و عوامل مربوط به آن در جامعه انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه، بخشی از یک مطالعه ی بزرگ و جامع است که در آن 4763 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شرکت کرده اند. شیوع یبوست و یبوست عملکردی بر اساس معیار Rome III بررسی و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک سنجیده شد.
    یافته ها
    شیوع یبوست 4/33 درصد و شیوع یبوست عملکردی 2/15 درصد بود و هر دو نوع یبوست، در زنان شایع تر از مردان بود. احساس دفع ناکامل، شایع ترین علامت و استفاده از مانور دستی جهت دفع مدفوع، نادرترین و شدیدترین علامت بود. در حالی که دفع مدفوع سفت، خفیف ترین علامت بود.
    نتیجه گیری
    یبوست و یبوست عملکردی، اختلال شایعی در جوامع است که در زنان بیش از مردان بوده و این موضوع، نیازمند مداخلات جدید جهت پیش گیری و درمان است.
    کلیدواژگان: یبوست، یبوست عملکردی، عامل خطر
|
  • Mitra Khaleghian, Alireza Mehri, Reza Rasti Pages 1256-1261
    Background
    When two eyes are faced with two completely different sights, corresponding areas of the two eyes retina triggered with entirely two different stimulus and instead of receiving a fixed and stable image of two stimulus, brain perceive the alternation of the two images. This phenomenon is known as an intelligent tool to study cognitive processes.
    Methods
    Taking a network of excitatory and inhibitory Hodgkin-Huxley type neuron in network architecture of visual cortex, the behavior of coupled spiking neuron in cortical brain that have a direct effect on the emergence of this phenomenon was modeled. To evaluate the performance of this model, direction lines as the two stimuli were applied to the eyes.
    Findings: Rebuilding the predominance time of each eye, and independence between the two successive dominance times were reported by this model. In addition, the effect of changes in the stimulus applied to each of the two eyes was studied and it was figured out that applied changing stimulus strength to one eye was affected only on dominance time of the other eye. Besides, increasing stimulus strength of both eyes decreased mean dominance time.
    Conclusion
    Obtained results of this model were consistent with known experimental result for this phenomenon and many of dynamics features of this phenomenon reconstructed. Discussed theories in this field were also confirmed.
    Keywords: Binocular rivalry, Hodgkin, Huxley neuron, Stimulus time dominance
  • Abbasali Eskandarian, Vali Yarahmadi, Hossein Yousofi, Mojgan Mokhtari Pages 1262-1267
    Background
    Hydatid cyst almost is caused by Echinococcus granulosus. Due to probable differences in fibrous layer of cyst, our main objectives were to investigate any difference of fibrous layer of hydatid cyst in camel, cattle and sheep, using histopathological methods.
    Methods
    For each kind of animal, 22 samples including hydatid-cyst-infected livers and/or lungs were collected from Isfahan City abattoirs (Iran) during April to June 2016. A specimen of about 1 cm2 of fibrous layer was taken, and underwent usual pathologic processing and analyzing.
    Findings: Overall, 138 pathological sections were examined. The diameter size range of the cysts was 1.5-6.0 cm in camel and cattle and 0.5-2.0 cm in sheep. Cattle have maximum sterile cyst. The average age was 9, 6 and 3 years for camels, cows and sheep, respectively. The fibrous capsule presented in all 66 studied animals (100%). The necrosis was seen in 20 animals (30.3%), 12 cases in camels’ lung, 6 cases in cattle’s lung and only 2 cases in sheep (1 case in lung and 1 case in liver). There was only one 1case of granuloma (1.52%) in cattle’s liver.
    Conclusion
    There were some differences in fibrous layer of hydatid cyst in camel, cattle and sheep. The severity of pathologic changes led to necrosis and granuloma were different in these animals and the relative frequencies as well. It may be due to hosts’ types, parasites’ strains and average age of host. More investigation is required.
    Keywords: Histopathology, Fibrous, Hydatid cyst, Camel, Cattle, Sheep
  • Beheshteh Toghyani, Mohammadreza Kianmehr Pages 1268-1274
    Background
    The present study aimed to compare the quality changes of medical students’ thesis before and after implementation of new thesis regulations.
    Methods
    In a cross-sectional study, 100 theses that were written during 2006-2010 and 100 theses from 2011 till 2015 were selected and the quality and quantity of them were assessed based on the university regulations. All data were collected using special questionnaire and then were analyzed using SPSS software.
    Findings: Type of study, inclusion and exclusion criteria, sample size and adjustment of tables and figures with text content were the most completed parts during the both periods. In contrast, results and discussions were the most incomplete ones during 2006-2010; these parts had improved significantly during the period 2011-2016.
    Conclusion
    According to the present study, the medical students’ theses had no acceptable quality and were not adjusted with new university regulations. They had poor quality in content and were not up-to-date; however, we saw some improvements since 2011-2016 in different aspects of thesis. Still, it is necessary to qualify the studies by precise assessment and introducing better consultation to students, especially in scientific and statistics fields.
    Keywords: Thesis, Quality, Medical student
  • Amin Soltanpour, Parvin Dehghan, Mohammad Hadi Shafigh, Ardestani, Abbasali Asgari, Sahar Soltanpour Pages 1275-1281
    B1 (AFB1) is hepatocarcinogen, teratogen and mutagen. Aflatoxin M1 (AFM1) is the hydroxylated metabolite of AFB1. The liver protects the body by lowering the toxicity of AFB1 to form different hydroxylates like AFM1. According to the synergistic effect of hepatitis and also AFB1 as the parent molecule of AFM1, the main purpose of this study was to assess the relationship between the mean levels of AFM1, in the hepatitis-C-virus (HCV)-positive patients compared to healthy individuals.
    Methods
    After the tests of liver function enzymes, the level of AFM1 was measured and compared in the urine sample of 71 patients with HCV and 71 healthy individuals. The AFM1 of urine samples were tested using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Besides, the levels of serum glutamic-oxaloacetic transaminase (SGOT), serum glutamic-pyruvic transaminase (SGPT), alkaline phosphatase, total bilirubin and direct bilirubin were assessed in the blood samples.
    Findings: The urine of 29.7% of HCV-positive patients and 19.71% of healthy individuals consisted of some amount of AFM1. The mean level of AFM1 was 2.45 and 1.66 pg/ml in patients and controls, respectively; which was significantly different (P = 0.005). The mean levels of SGPT and alkaline phosphatase were significantly more among HCV-positive patients with AFM1 compared to those without AFM1 (P = 0.012). But, there was not any significant difference between the mean levels of SGOT and total and direct bilirubin between the HCV-positive patients with and without AFM1.
    Conclusion
    The mean levels of SGPT and Alkaline phosphatase, which are more exclusive to survey of liver function, were significantly different between HCV-positive patients with and without AFM1. Consequently, progression of the chronic liver disease is caused by the existence of AFB1 in HCV-positive patients; therefore, the reduction of AFM1 via improving the food consumption pattern can prevent this progression.
    Keywords: Aflatoxin M1_Hepatitis C virus (HCV)_Liver dysfunctions
  • Ammar Hassanzadeh, Keshteli, Marsa Sadat Hashemi, Jazi, Babak Dehestani, Peyman Adibi Pages 1282-1289
    Background
    Constipation and functional constipation are of the prevalent functional gastrointestinal disorders with negative effects on health-related quality of life and have high socioeconomic burden. In this study, the prevalence of these disorder and their related factors were evaluated.
    Methods
    This study was a part of a great study with 4763 participants that evaluated constipation and functional constipation using Rome III questionnaire and demographic questionnaire.
    Findings: The prevalence of constipation and functional constipation were 33.4% and 15.2%, respectively and both were more common in women than men. Sensation of incomplete defecation was the most prevalent symptom. Using manual maneuver was the less prevalent and most severe symptom. Having hard stool was the mildest symptom among participants. All Symptoms was more prevalent in women.
    Conclusion
    Constipation and functional constipation are prevalent disorders around the world. These conditions need more attention and attempts to prevent and treat.
    Keywords: Constipation, Functional constipation, Risk factors