فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 104 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسین ارزانی*، جواد معتمدی، مژگان قره محمودلو، قاسم ابرسجی صفحات 3-12
    کیفیت علوفه 9 گونه مرتعی شامل؛ Acantholimon festucaceu ،Cleome coluteoides ،Convolvulus calverti ،Eurotia ceratoides ،Halothamus glaucus ،Stipa barbata ،Verbascum speciosum و Zygophyllum atriplicoides که از گونه های مورد چرای دام در مراتع نیمه استپی تیل آباد استان گلستان می باشند، در سه مرحله رشد (رشد رویشی، گلدهی و بذر دهی) در سال 1387 مورد مطالعه قرار گرفت. شاخص های کیفیت علوفه شامل؛ درصد پروتئین خام (CP)، درصد الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، درصد هضم پذیری ماده خشک (DMD) و مقدار انرژی متابولیسمی (ME) (مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) اندازه گیری شد. برای مقایسه گونه ها و مراحل رشد از نظر شاخص های کیفیت علوفه، از تجزیه واریانس و به منظور مشاهده منابع تغییرات بین گروهی، از آزمون مقایسه دانکن استفاده شد. بر مبنای نتایج حاصل؛ میانگین مقادیر پروتئین-خام گونه ها در واحد وزن پوشش گیاهی مراحل مختلف رشد (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) به ترتیب عبارتند از؛ 03/18، 13/14 و 12/9 درصد که در هر سه مرحله رشد، بالاتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (7 درصد) برای تامین نیاز روزانه یک واحد دامی (گوسفند بالغ و غیر شیرده 50 کیلوگرمی) است. میانگین مقادیر هضم پذیری در واحد وزن پوشش گیاهی مراحل مختلف رشد به ترتیب؛ 13/66، 29/60 و 72/52 درصد می باشد که در هر سه مرحله، بالاتر از سطح بحرانی آن (50 درصد) برای نیاز نگهداری یک واحد دامی است. مقادیر انرژی متابولیسمی گونه ها در واحد مراحل مختلف رشد به ترتیب؛ 24/9 ، 25/8 و 96/6 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک بود که مقدار آنها در مرحله رویشی و گلدهی بیشتر و در مرحله بذردهی کمتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (8 مگاژول) برای تامین نیاز نگهداری روزانه یک واحد دامی می باشد. این امر بیانگر این است که مطلوبیت کیفیت علوفه مرتع در زمان های مختلف چرا، یکسان نمی باشد و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. طبیعی است که بسته به شرایط سال ممکن است، کیفیت علوفه گیاهان قدری تغییر یابد ولی به دلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، فنولوژی، حد بحرانی، مراتع تیل آباد، گلستان
  • جلال عبداللهی*، حسین ارزانی، حسین نادری صفحات 13-21
    منطقه حفاظت شده کالمند یکی از زیستگاه های مهم گونه آهوی ایرانی، در کشور ایران محسوب شده و تامین علوفه این حیوان از دغدغه های اصلی مسئولین منطقه به شمار می آید. این مطالعه طی سال های زراعی 1378 لغایت 1386 و با هدف بررسی تاثیر نوسانات بارش و دما بر تولید گونه های مهم گیاهی این منطقه انجام شد. به این منظور هر ساله تولید گیاهان به روش نمونه گیری مضاعف و با استفاده از پلات های ثابت و تصادفی اندازه گیری شد. آمار بارندگی و دما نیز از ایستگاه کلیماتولوژی ابراهیم آباد مهریز تهیه گردید. رابطه بین مقادیر تولید و متغیرهای اقلیمی بوسیله تجزیه همبستگی و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان بارندگی فصل زمستان، بازه های زمانی آذر تا اسفند و دی تا فروردین سال بعد به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر تولید گونه های Artemisia sieberi، Noaea mucronata و orientalis Scariola در منطقه مورد مطالعه داشتند. در حالی که میانگین دمای خرداد ماه تنها متغیر موثر بر تولید گونه Stachys inflata شناخته شد. تولید گونه های orientalis Scariola و Artemisia sieberi علاوه بر متغیر بارش تحت تاثیر حداکثر دمای خرداد ماه نیز قرار داشتند. در نهایت نتایج نشان داد از بین متغیرهای اقلیمی بارش دی تا فروردین به همراه حداکثر درجه حرارت خرداد ماه بیش ترین تاثیر را بر تولید کل منطقه دارند لذا می توان برای پیش بینی ظرفیت چرایی منطقه از آنها بهره برد.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، متغیرهای بارندگی و دما، مراتع خشک، منطقه حفاظت شده کالمند
  • حسین ارزانی، جواد معتمدی، نسیم حاجی زاده، احمد احمدی صفحات 22-30
    آگاهی از جوابگوئی علوفه مرتع به نیاز روزانه واحد دامی چراکننده در مرتع، یکی از موارد ضروری در تعادل دام و مرتع می باشد. به همین منظور در پژوهش حاضر، از 6 گونه مرتعی Bromus tomentallus،Koeleria cristata ، Festuca ovina، Teucriom poliom،Helichrysum globiferum، kotschyanus Thymus که از گونه های مهم و مورد چرای دام در مراتع نیمه استپی قره باغ ارومیه می باشند، در سه مرحله رشد (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) در سال 1387 نمونه برداری شد. در هر مرحله، 3 نمونه و برای هر نمونه 9 پایه گیاهی قطع شد. پس از اندازه گیری درصد ازت (N) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) گونه های مورد مطالعه؛ مقادیر پروتئین خام (CP)، ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) آنها به منظور اطلاع از حد بحرانی شان برای تامین نیاز روزانه واحد دامی محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تجزیه واریانس دو طرفه (GLM) و به منظور مشاهده منابع تغییرات درون گروهی، از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان می دهد که؛ بیشترین مقدار پروتئین خام (20/10 درصد)، متعلق به گونه Teucrium polium و بیشترین مقدار ماده خشک قابل هضم (01/55 درصد) و انرژی متابولیسمی (35/7 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) مربوط به گونهHelichrysum plicatus است. کمترین مقدار پروتئین خام (07/7 درصد)، ماده خشک قابل هضم (13/46 درصد) و انرژی متابولیسمی (84/5 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) متعلق به گونه Festuca ovina می باشد. بر مبنای نتایج مذکور و با در نظر گرفتن سهم گونه ها در ترکیب گیاهی مرتع، میانگین مقادیر پروتئین خام مراحل مختلف رشد شامل؛ مرحله رویشی، گلدهی و بذردهی به ترتیب عبارتند از؛ 22/13، 13/8 و 03/5 درصد که در مراحل رویشی و گلدهی بیشتر و در مرحله بذردهی، کمتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (7 درصد) برای تامین نیاز روزانه یک واحد دامی می باشد. میانگین مقادیر ماده خشک قابل هضم در مراحل مختلف رشد به ترتیب؛ 07/58، 55/49 و 08/43 درصد می باشد که در مرحله رویشی، بالاتر از سطح بحرانی آن (50 درصد) برای نیاز نگهداری واحد دامی و در مرحله گلدهی و بذردهی کمتر است. مقادیر انرژی متابولیسمی نیز در مراحل مختلف رشد به ترتیب عبارتند از؛ 87/7، 42/6 و 32/5 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک که در مراحل مورد مطالعه، کمتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (8 مگاژول) برای تامین نیاز روزانه یک واحد دامی می باشد. این امر بیانگر این است که مطلوبیت کیفیت علوفه مرتع در زمان های مختلف چرا، یکسان نمی باشد و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. طبیعی است که بسته به شرایط سال ممکن است، کیفیت علوفه گیاهان قدری تغییر یابد ولی به دلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، حد بحرانی، نیاز روزانه دام، مراتع قره باغ
  • یحیی پرویزی*، محمدحسین مهدیان صفحات 31-38
    از آنجا که کربن آلی خاک نقش کلیدی در تولید و باروری خاک دارد، جایگاه منحصر به فردی در مدیریت پایدار خاک و مدیریت صحیح کشت بویژه در شرایط کشور ما دارد. از میان اجزاء تشکیل دهنده خاک، ماده آلی خاک تنهی جزئی است که تغییرات آن در میان مدت صرفا تابع شرایط مدیریتی است. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات عوامل مدیریتی و فیزیکی بر تغییرات کمی کربن آلی خاک در کاربری زراعت دیم حوزه نیمه خشک مرگ در غرب کشور انجام شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک تصادفی انجام و شبیه سازی و تحلیل اثرات عوامل فیزیکی و مدیریتی و آنالیز حساسیت متغیرهای تخمین گر به کمک شبکه های عصبی مصنوعی صورت پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که در شبکه های عصبی مصنوعی اجرا شده ، شبکه با دو لایه مخفی و تعداد دو نورون در هر لایه با حداقل خطای MSE بین 04/0 تا 07/0 (با ترکیبات مختلف متغیرهای ورودی)، بهترین کارائی را نشان داد. تابع تبدیل به کار رفته برای فرآیند کردن ورودی ها در لایه مخفی تابع تانژانت هیپربولیک بود. همچنین شبکه اجرا شده با استفاده از 31 متغیر فیزیکی و مدیریتی توانسته است 78درصد تغییرات کربن را درسطح حوزه پیش بینی نماید. بیشتر این توانمندی مربوط به متغیرهای مدیریتی، بوده است.. همچنین نتایج آنالیز حساسیت متغیرهای ورودی شبکه عصبی نشان داد که در بین متغیرهای مدیریتی، متغیرهای مربوط به سناریوی خاکورزی، سناریوی مدیریت بقایای محصول و سناریوی نظام تناوب به ترتیب با کنترل 24و 24 و 18 درصد تغییرات کربن آلی خاک دارای بالاترین اولویت تاثیرگزاری بر تغییرپذیری کربن آلی خاک می باشند.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، کربن آلی خاک، کاربری دیم، آنالیز حساسیت
  • جلال عبداللهی*، حسین نادری، سید محمد میروکیلی، علی میرحسینی صفحات 39-50
    هدف از این تحقیق، شناخت اثر متغیرهای محیطی ارتفاع و خاک بر تنوع گیاهی برخی از رویشگاه های مهم مرتعی ‏استان یزد بود. در این راستا 15 رویشگاه مرتعی با شرایط مطلوب بوم شناختی، در نقاط مختلف استان انتخاب شدند. در ‏توده گیاهی معرف هر رویشگاه، اقدام به نمونه برداری از پوشش گیاهی شد. برای اندازه گیری‎ ‎ویژگی های‎ ‎پوشش‎ ‎گیاهی،‎ ‎سطح‎ ‎بهینه پلات‎ ‎نمونه برداری‎ ‎به‎ ‎روش‎ ‎سطح‎ ‎حداقل‎ ‎و‎ ‎تعداد‎ ‎پلات مورد نیاز‎ ‎نیز بعد‎ ‎از‎ ‎نمونه‎ ‎برداری‎ ‎اولیه و‎ ‎با توجه‎ ‎به‎ ‎تغییرات‎ ‎پوشش‎ ‎گیاهی‎ ‎به‎ ‎روش‎ ‎آماری‎ ‎تعیین شد. پس از ثبت ارتفاع از سطح دریا در محل هر رویشگاه، بسته به عمق ‏ریشه دوانی گیاهان، یک نمونه خاک ترکیبی جمع آوری شد. متغیرهای خاکی اندازه گیری شده شامل: درصد سنگریزه، ‏رس، سیلت و ماسه، درصد اشباع، آهک، گچ، اسیدیته، هدایت الکتریکی، سدیم، کلسیم، منیزیم، کلر، بیکربنات و نسبت ‏جذب سدیم بودند. مطالعه تنوع گیاهی هر رویشگاه بر مبنای داده های وفور، حضور و عدم حضور گونه ها و با استفاده از ‏پنج شاخص غنای گونه ای، تنوع شانون- وینر، تنوع و غلبه سیمپسون و یکنواختی پایلو انجام شد. بررسی روابط بین ‏متغیرهای محیطی و شاخص های تنوع زیستی با استفاده از تجزیه چند متغیره ‏RDA‏ نشان داد که از بین متغیرهای ‏محیطی، ارتفاع از سطح دریا، میزان ماده آلی، شوری و بافت خاک بیشترین تاثیرات معنی دار را بر تغییرات تنوع گیاهی ‏رویشگاه ها دارند.
    کلیدواژگان: شاخصه های تنوع زیستی گیاهی، ارتفاع، متغیرهای خاک، تجزیه افزونگی ( RDA )، مراتع استپی
  • سارا حشمتی، جمشید قربانی*، مریم شکری، سید حسن زالی صفحات 51-61
    بخش مهمی از تنوع گونه ای در اکوسیستم مرتعی به صورت ذخیره بذر گیاهان در خاک است. این منبع گونه ای می تواند در هر سال و بین سال های مختلف تغییر نماید. این تغییرات می تواند تغییر در پوشش گیاهی را به همراه داشته باشد. هدف از این تحقیق شناسایی تغییرات ترکیب، غنا و تنوع گونه ای در بانک بذر خاک در طول یک فصل رویش بوده است. این مطالعه در بخشی از علفزارهای کوهستانی منطقه سرخ آباد سوادکوه در استان مازندران انجام شد. نمونه گیری بانک بذر خاک در امتداد هشت ترانسکت 200 متری با استقرار 80 پلات یک متر مربعی در چهار زمان (اسفند، اردیبهشت، مرداد و مهر) از دو عمق صفر تا 5 و 5 تا 10 سانتی متری خاک صورت پذیرفت. ترکیب و مقدار بانک بذر به روش جوانه زنی در گلخانه تعیین گردید. در مجموع در بانک بذر 76 گونه شناسایی شد. تعداد 42، 58، 52 و 55 گونه در بانک بذر به ترتیب در اسفند، اردیبهشت، مرداد و مهر حضور داشتند. تنوع و غنای گونه ای در بانک بذر خاک در طول فصل رویش به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین این شاخص ها به طور معنی داری در عمق صفر تا 5 سانتی متری نسبت به عمق دوم خاک بیشتر بودند. اما یکنواختی گونه ای روندی کاهشی در طول فصل رویش داشت به طوری که بیشترین یکنواختی در ابتدای فصل رویش و از نظر عمق در عمق دوم خاک مشاهده شد. در آنالیز چند متغیره بانک بذر مرداد و مهر از نظر مقدار و ترکیب گونه ای شباهت بیشتری با یکدیگر داشتند.
    کلیدواژگان: بانک بذر دائمی، بانک بذر موقتی، تنوع زیستی، جوانه زنی بذر، خواب بذر
  • منیره سادات کیایی*، علی کرمی خانیکی صفحات 62-74
    مصب ها عناصری تاثیرگذار بر کنترل حرکات رسوب و توزیع آن در سواحل می باشند. لذا، شناسایی عوامل موثر بر هیدرودینامیک مصب ها که بعنوان فرآیندهای انتقال و از عوامل مهم در تعیین هندسه و شکل سواحل و مصب ها محسوب می شوند، بسیار حائز اهمیت اند. موج و جزر و مد از عوامل اصلی شکل دهنده مصب ها هستند. شکست موج در آب های کم عمق دهانه مصب موجب شکل گیری جریان های کرانه ای و انتقال رسوب در این ناحیه می گردد.همچنین جزر و مد نقش مهمی در تغییر مورفولوژی مصب دارد. در این تحقیق در نظر است که نقش هر دو عامل را بصورت توام، بر روی عوارض رسوبی در مصب، مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور، یک حوضچه ساحلی که از طریق یک مصب به دریای باز متصل می شود، در محیط نرم افزار مایک 21، همانندسازی شده است. در این مدل، از یک شبکه مثلثی ساختارنیافته، با ابعاد 10 تا 50 متری، در یک مدل تفاضل محدود باگام زمانی1 ثانیه استفاده شده است، به طور همزمان، موج و جزر و مد با ارتفاع مختلف، به طرف دهانه فرستاده می شود. الگوی جریان نشان می دهد که با شبیه سازی موج، جریان و انتقال رسوب، به صورت توام، مورفولوژی مصب به گونه ای تغییر می کند که پس از گذشت زمان، به حالت تعادل می رسد که در اینصورت، مصب، ایده آل خواهد بود. علاوه بر ان،به وسیله شاخص بدون بعدHw/Htپارامتر غالب در مصب را می توان تعیین نمود.
    کلیدواژگان: مصب، موج و جزر و مد، رسوبگذاری، فرسایش، مایک 21، 3
  • علی عبدالله زاده*، مجید اونق، امیر سعدالدین، رئوف مصطفی زاده صفحات 75-84
    خطرات طبیعی عامل بروز خسارات و تلفات بسیاری در کشور هستند که با شناسایی مناطق مستعد وقوع آن ها، می توان آسیب پذیری احتمالی را تا حد زیادی کاهش داد. پهنه بندی خطر و خسارت زمین لغزش از اقدامات اولیه در کاهش خسارات جانی و مالی احتمالی و مدیریت خطر است. در این پژوهش، پهنه بندی خطر زمین لغزش با مدل آماری دو متغیره تراکم سطح، وزن دهی شده با تحلیل سلسله مراتبی به منظور تعیین مناطق خطر زمین لغزش برای مدیریت خطر و خسارت در آبخیز زیارت گرگان مورد ارزیابی قرار گرفت. نقشه خسارت با ترکیب نقشه های شدت خطر، فراوانی عناصر در معرض خطر و درجه آسیب پذیری عناصر براساس معادله عمومی ریسک تهیه شد و برنامه مدیریت زمین لغزش در دو سناریوی عادی و بحرانی با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره تدوین شد. نتایج نشان داد، 45/27 درصد از سطح حوضه مورد پژوهش در کلاس خطر زیاد و 37/4 درصد در کلاس خطر خیلی زیاد قرار دارد. همچنین 86/7 درصد از سطح حوضه در کلاس خسارت زیاد و 69/25 درصد در کلاس خسارت خیلی زیاد قرار می گیرد. کل خسارت اقتصادی برآورد شده در آبخیز زیارت حدود 25/2 میلیارد ریال می باشد، که با اعمال برنامه مدیریتی در سناریوی عادی 2/3 درصد از سطح حوضه نیاز به استراتژی اجتناب از خطر و 8/50 درصد آن (در مناطق جنگلی و مرتعی) نیاز به اقدامات کنترلی دارد. نهایتا در سناریوی بحرانی برای قسمت میانی و نزدیک خروجی حوضه با تراکم فعالیت انسانی بالا، 3/44 درصد از سطح حوضه به اجتناب از خطر و 29 درصد به اقدامات کنترلی نیاز دارد.
    کلیدواژگان: خطر زمین لغزش، خسارت زمین لغزش، برآورد خسارت اقتصادی، تصمیم گیری چندمعیاره، برنامه مدیریت زمین لغزش
  • آرش ملکیان، حمید علی پور*، میرمسعود خیرخواه زرکش، سعید قره چلو صفحات 85-95
    کشور ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، توپوگرافی و آب و هوایی، جزء مناطق خشک جهان است. آب عامل محدود کننده فعالیت انسان در این مناطق به شمار می آید. بخش عمده عرصه فعالیت بشر از توسعه منابع طبیعی تجدید شونده، کشاورزی، صنعت و شهرسازی بر روی نهشته های کواترنر متمرکزند. پخش سیلاب علاوه بر جلوگیری از خسارت سیل و فرسایش، موجب رونق اقتصادی این مناطق نیز می شود. تعیین محل مناسب پخش سیلاب به شناخت کامل از خصوصیات محل پخش مانند نفوذپذیری، شیب، ضخامت آبرفت، ضریب آبگذاری نیازمند است. در این پژوهش، رابطه بین واحدهای ژئومرفولوژی حوزه آبخیز ایور و مناطق مناسب پخش سیلاب بررسی شد. بدین منظور، نقشه ژئومرفولوژی منطقه با استفاده از تفسیر عکس های هوایی، پردازش تصاویر ماهوارهای و نقشه های توپوگرافی تهیه شد. به منظور ارزیابی نقشه ژئومورفولوژی این نقشه با نقشه اراضی مستعد پخش سیلاب که بر اساس چهار معیار اصلی، هشت زیرمعیار و 24 شاخص انتخاب و با استفاده از سامانه پشتیبانی تصمیم گیری در منطقه ایور به دست آمده بود، مطابقت و مورد مقایسه قرار گرفت و استعداد واحدهای کاری ژئومورفولوژی برای پخش سیلاب تعیین شدند. نتایج نشان داد که تمامی اراضی موجود در واحدهای تپه ماهور در کلاس نامناسب و خیلی نامناسب قرار گرفته اند. اراضی مستعد در واحدهای ژئومورفولوژی مخروط افکنه با 7/20 درصد و اراضی متوسط در واحدهای پادگانه های آبرفتی قدیم و جدید با 5/34 درصد قرار دارند. در نتیجه، واحد پادگانه های آبرفتی قدیم، جدید و مخروط افکنه بیشترین درصد همپوشانی را برای مناطق مستعد پخش سیلاب به خود اختصاص داده اند. بیشتر مناطق مستعد پخش سیلاب در واحدهای کواترنری Qt1،Qt2،Qf1وQa1 قرار گرفته اند که از علل آن می توان به قرار گیری این واحدها در حواشی آبراهه های اصلی حوضه، تشکیل شدن این واحدها از رس، سیلت، ماسه و گراول و قرار گرفتن این واحدها در ارتفاعات پایین تر حوضه و در شیب های کم اشاره نمود. با توجه به سهولت نقشه های ژئومورفولوژی در مناطقی که فاقد اطاعات زیرسطحی اند، نقشه های ژئومورفولوژی می تواند به عنوان معیاری مناسب برای تعیین مناطق پخش سیلاب در نواحی فاقد اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سامانه پشتیبانی تصمیم گیری، مخروط افکنه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، پادگانه های آبرفتی، معیار
  • محدثه صدیقی پاشاکی، مهرداد قدس خواه دریایی، مهدی حیدری، محمد نقی عادل*، جواد صادق کوهستانی صفحات 96-106
    بسیاری از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک تحت تاثیر آتش سوزی تغییر می کند. آتش می تواند روی عناصر خاک اثر گذاشته و خاک جنگل را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثر آتش سوزی بر خصوصیات فیزیکی وشیمایی خاک در جنگلهای سراوان استان گیلان انجام شد. به این منظور سه منطقه 50 هکتاری با شرایط یکسان فیزیوگرافی و اشکوب فوقانی (سوزنی برگ دست کا شت کاج تدا) انتخاب شد. در یک دوره 10 ساله (1386-1377) در منطقه کشل ورزل هفت بار حریق و در منطقه موشنگاه سه بار حرق رخ داده بود. منطقه کچا به عنوان منطقه شاهد که بدون حریق بود در نظر گرفته شد. همه حریق ها بر اساس فرمهای حریق موجود در اداره کل منابع طبیعی استان گیلان به عنوان حریق سطحی ثبت شده بودند. برداشت داده ها با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک با ابعاد شبکه 200×100 متر انجام شد بر این اساس در هر منطقه 25 قطعه نمونه تعیین شد در هر قطعه نمونه سه نمونه خاک از عمق 30-0 سانتیمتری برداشت و یک نمونه ترکیبی به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که آتش سوزی اثر معنی داری روی ازت، اسیدیته، فسفر، پتاسیم، کربن آلی و درصد رطوبت اشباع داشته و بر روی هدایت الکتریکی، CO2 و وزن مخصوص ظاهری اثر معنی داری نداشته است. همچنین دفعات آتش سوزی موجب افزایش اسیدیته، فسفر ، پتاسیم و شن شده و موجب کاهش کربن آلی ، ازت، CO2، درصد رطوبت اشباع و وزن مخصوص ظاهری می گردد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، جنگلکاری، کاج تدا، گیلان
  • محسن آرمین*، محمدحسین مهدیان، حسن احمدی، حسن روحی پور، علی سلاجقه، وجیهه قربان نیا خیبری صفحات 107-122
    الگوی مکانی خصوصیات خاک می تواند یک عنصر کلیدی در شکل دهی جریان مواد غذایی و آب در اکوسیستم ها باشد و شناسایی این الگوها برای تشخیص فرایندهای خاک و سپس انجام عملیات مدیریتی کافی در این مناطق مهم است. یکی از عوامل موثر در فرسایش خاک، پایداری خاکدانه ها و عوامل موثر در تغییر آن است. در صورت تعیین عوامل موثر در پایداری خاکدانه ها و خاکدانه ای شدن خاک و مشخص کردن روش مناسب و نوع شاخصی که بتواند در برگیرنده تغییرات مکانی آنها نیز باشد، می توان نسبت به رفع محدودیت های موجود در این زمینه اقدام کرد. به همین منظور تحقیقی در بخشی از حوزه آبخیز طالقان به وسعت تقریبی3200 هکتار و عمدتا دارای سنگ بستر مارنی مربوط به دوران سوم زمین شامل واحدهای سنگی gy (گلسنگ قرمز و سیلت ژیپسی) و Ngm (گلسنگ قرمز و سیلت) انجام گرفته است. پایداری خاکدانه ها و عوامل موثر در خاکدانه ای شدن خاک به ترتیب با استفاده از روش Le Bissonnais و آزمون همبستگی پیرسون اندازه گیری شده است. تغییرات مکانی پایداری خاکدانه ها و عوامل موثر در آن نیز با استفاده از روش کریجینگ بررسی شده است. در بخش آمار کلاسیک نتایج حاکی از موثر بودن خصوصیات فیزیکو-شیمیایی مقدار رس، شن ریز، شن خیلی ریز، درصد رطوبت اشباع، آهک و ماده آلی بر پایداری خاکدانه ها در منطقه مورد مطالعه هستند. نتایج زمین آماری نیز دلالت بر ساختار مکانی ضعیف تا متوسط اکثر عوامل موثر در خاکدانه ای شدن خاک دارد به طوری که تنها خطای اندازه گیری ماده آلی بسیار کم است که حاکی از پیوستگی بالای توزیع این متغیر و واریانس تصادفی پایین آن در خاک های مورد بررسی است. به این معنی که مقدار ماده آلی در نمونه های نزدیک به هم بسیار مشابه و در نمونه های دور از هم مقادیر دورتری از هم داشته اند. شاخص های پایداری خاکدانه ها از نوع ناهمسانگرد و شعاع تاثیر کوچک و بزرگ آنها به ترتیب از 740 تا 2500 و 3250 تا 5940 متر است.
    کلیدواژگان: پایداری خاکدانه ها، تغییرپذیری مکانی، زمین آمار، حوزه آبخیز طالقان
  • امیر مرادی نژاد*، امیرحمزه حق یآبی، حسن ترابی صفحات 123-131
    تخمین میزان بار رسوب کل و یا میزان انتقال آن برای استفاده بسیاری از کاربری ها و پروژه های منابع آب حیاتی است. لذا هدف این تحقیق برآورد میزان رسوبات و محاسبه توان حمل رودخانه قره چای استان مرکزی از روش های مختلف و مقایسه آن ها با یکدیگر می باشد. برای این پژوهش بازه ای از رودخانه به طول 31 کیلومتر انتخاب شد. سپس اطلاعات پایه نظیر مقاطع عرضی، شکل هندسی مسیر، ضرایب زبری بستر و کناره ها، جنس و دانه بندی رسوبات معلق و کف، تهیه شد. همچنین دبی رسوب با استفاده از مدل HEC- RAS برآورد گردید. نتایج نشان داد که معادلات انگلوند-هانسن و توفالتی در سطح 5 درصد خطا فاقد اختلاف معنی دار با داده های اندازه گیری شده هستند. روش های میر- پیتر و مولر، ویلکوکس، ایکر- وایت و لارسن با مقادیر مشاهداتی اختلاف زیادی دارند و تفاوت آنها معنی دار است (p<0.05). همچنین ظرفیت انتقال رسوب از بالا به پایین به خاطر افزایش شیب طولی، افزایش می یابد، به طوری که در یک سوم انتهایی بازه بیشترین تغییرات وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرسایش، انتقال رسوب، تغییر فرم بستر، رودخانه قره چای، 4، 1 HEC، RAS
  • فاطمه علیلو*، فرشاد کیوان بهجو، اسماعیل شیدای کرکج، رقیه قریشی صفحات 132-141
    چرای دام به عنوان موثرترین عامل در تغییر مشخصات ابعادی و بیوماس گیاهان در مراتع است که می تواند جنبه های مختلف تولید اکوسیستم را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به اینکه گونه Artemisia fragrans از عناصر اصلی مراتع کوهستانی خوی می باشد و اطلاعات محدودی در خصوص اثر شدت های مختلف چرا بر ویژگی های ساختاری، بیوماس هوایی و مخصوصا بیوماس زیرزمینی آن در دسترس می باشد، در این پژوهش اثر شدت های مختلف چرا (سبک، متوسط و سنگین) بر بیوماس هوایی، زیرزمینی و ویژگی های ساختاری آن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، سه مکان مرتعی با شدت های مختلف چرای دام انتخاب و تعداد 60 پلات یک مترمربعی در امتداد ترانسکت های صد متری مستقر شد. سپس ویژگی های ساختاری، لاشبرگ، بیوماس هوایی و زیرزمینی گونه Artemisia fragrans در هر یک از مکان ها اندازه گیری شد. برای مقایسه میانگین ابعاد و مولفه های بیوماس پایه ها در مناطق سه گانه، از تجزیه واریانس یک طرفه و آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد. نتایج بیانگر تفاوت معنی دار بین کمیت پارامترهای مورد بررسی (به غیر از پارامتر قطر یقه و سطح یقه) گونه مورد مطالعه در سه شدت چرایی است. بیشترین و کمترین میانگین بیوماس هوایی به ترتیب در دو مکان با شدت چرای سبک و سنگین برابر 42/76 و 18/5 گرم بود. همچنین بیشترین میانگین بیوماس زیرزمینی با 32/95 گرم و کمترین مقدار با 56/46 گرم به ترتیب متعلق به مکان هایی با شدت چرای سبک و سنگین بود. محاسبه درصد تغییرات پارامترها در هر یک سایت های شدت چرای متوسط و سنگین نسبت به سایت چرای سبک نشان داد که همه پارامترها با روند کاهشی روبرو شده اند و بیشترین درصد تغییرات ویژگی های گونه مزبور مربوط به سایت چرای سنگین است. بطور کلی با افزایش شدت چرا، میزان کاهش برای پارامترهای قطر و سطح یقه کمترین و برای مشخصه های بیوماس زیرزمینی، هوایی و لاشبرگ بیشترین مقدار بود.
    کلیدواژگان: شدت چرا، بیوماس، ابعاد گیاه، Artemisia fragrans، مراتع کوهستانی خوی
  • بهزاد رایگانی*، سوسن براتی قهفرخی، مهدی ساعتی صفحات 142-163
    اندازه گیری و پایش درصد پوشش گیاهی در بسیاری از مطالعات زیست محیطی از اهمیت خاصی برخوردار است. با آنکه تکنیک های سنجش از دوری در اندازه گیری این پارامتر موفق نشان داده اند، ولی هنوز هم سنجش از راه دور این پارامتر در نواحی بیابانی با مشکلات خاصی روبرو می باشد. در این تحقیق سعی شده است، با اندازه گیری های میدانی درصد پوشش گیاهی در یک ناحیه بیابانی، رابطه بازتاب در باندهای مختلف سنجنده LISSIII، TM و درصد پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گیرد. مطابق با یافته های این تحقیق در صورت خطی در نظر گرفتن این رابطه، درصد پوشش گیاهی تنها با باند مادون قرمز نزدیک آنهم در سطح 5 درصد دو طرفه رابطه معنی داری نشان می دهد. در حالیکه در صورت غیرخطی فرض کردن این رابطه، تمامی باندها با درصد پوشش گیاهی رابطه معنی داری در سطح 1 درصد نشان خواهد داد. همچنین با توجه به نتایج حاصله مشخص گردید در صورت استفاده از یک معادله رگرسیونی چند متغیره خطی، می توان این رابطه را در تمامی سطوح معنی دار نمود و تا اندازه ی زیادی دقت مدل پیش بینی را بهبود بخشید. حتی مشاهده گردید با تغییر در نوع مدل رگرسیونی مورد استفاده و تبدیل آن به یک مدل رگرسیونی چند متغیره غیر خطی، می توان ضریب تعیین و ضریب همبستگی میان برآوردهای حاصله و اندازه گیری های میدانی درصد پوشش گیاهی را به طور محسوسی افزایش داد، به گونه ای که در این تحقیق در بهترین حالت ضریب همبستگی 917/0 و ضریب تعیین 841/0 میان برآوردهای پوشش گیاهی و مقادیر اندازه گیری شده آن بدست آمد. بر اساس نتایج حاصله در این تحقیق برای افزایش دقت مدلسازی و غیر خطی نمودن رابطه درصد پوشش گیاهی و بازتاب در باندهای ماهواره ای بهترین روش استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می باشد. در این تحقیق با ورود داده ها در ساختار شبکه عصبی در دقت مدل سازی بهبود قابل ملاحظه ای ایجاد شد به گونه ای که ضریب تعیین در بهترین حالت حتی از 9/0 هم عبور کرد. همچنین بر اساس یکصد تکرار مدلسازی شبکه عصبی در این پژوهش می توانیم اشاره نماییم مدل شبکه عصبی با تابع شعاعی محور توان بهتری از شبکه عصبی با حسگر چند لایه ای در تعیین درصد پوشش گیاهی مناطق خشک به کمک تصاویر ماهواره ای دارد.
    کلیدواژگان: درصد پوشش گیاهی، سنجش از دور، رگرسیون چند متغیره، LISSIII، TM، شبکه عصبی مصنوعی
  • زهرا شیخ*، عبدالحمید دهواری، حسن احمدی، احمد پهلوان روی صفحات 164-176
    پیشرفت در ابزار و روش های مکانی-زمانی، راهکارهای جدیدی را به منظور تحلیل داده ها و برآورد پارامترها در تحلیل فراوانی منطقه ای سیلاب فراهم کرده است. کاربرد روش درون یابی بر پایه ی فضای فیزیوگرافی، در بسیاری از جنبه های هیدرولوژیکی بسیار نوپا است. از این رو در این مطالعه اطلاعات هیدرولوژیکی، اقلیمی و فیزیوگرافی 38 حوضه آبخیز استان مازندران تهیه گردید و از روش درون یابی بر پایه فضای فیزیوگرافی جهت برآوردهای منطقه ای سیلاب براساس مقادیر دبی اصلی و دبی ویژه با دوره بازگشت های مختلف استفاده شد. طراحی فضای فیزیوگرافی با استفاده از 6 متغیر ژئومورفوکلیماتیک موثر بر سیلاب و روش تجزیه مولفه های اصلی چند متغیره انجام شد. در تمام دوره های بازگشت مدل نمائی، بعنوان بهترین مدل نیم تغییرنما انتخاب گردید و از سه روش کریجینگ معمولی، کریجینگ ساده و IDW جهت درون یابی استفاده شد. ارزیابی نتایج برآوردهای منطقه ای با استفاده از روش ارزیابی متقابل جک نایف و چهار شاخص آماری BIASr،RMSE ،RMSEr و NASH انجام شد. پس از شناسایی و حذف 7 ایستگاه که عامل بیشترین خطای RMSEr و BIASr تشخیص داده شده بودند، نتایج بطور چشمگیری بهبود یافت. به طوری که مقادیر NASH از 4/0 تا 6/0 در حالت اول به 5/0 تا 8/0 افزایش یافت. علاوه بر این سه شاخص دیگر نیز نتایج رضایت بخشی را ارائه نمودند. این امر نشان دهنده ی کارآمد بودن روش پیشنهادی در تخمین سیلاب در آبخیزهای فاقد ایستگاه های هیدرومتری می باشد. همچنین نتایج درون یابی نشان داد، روش کریجینگ معمولی و IDW عملکرد مشابه و نزدیکی دارند و نسبت به روش کریجینگ ساده عملکردشان مطلوب تر است.
    کلیدواژگان: تحلیل منطقه ای سیلاب، فضای فیزیوگرافی، تجزیه مولفه های اصلی، کریجینگ، مازندران
  • حمید رمضانی فر، نجمه یزدان پناه* صفحات 177-186
    یکی از راهکارهای مقابله با کمبود منابع آب و بحران خشکسالی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، استفاده از پلیمرهای سوپرجاذب رطوبت است. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر پلیمرهای سوپرجاذب بر رفتار رطوبتی دو خاک با بافت مختلف می پردازد. به این منظور، آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل؛ دو نوع پلیمر جاذب رطوبت (تراوات و استاکوزرب)، هر یک در پنج سطح (صفر، 2، 4، 6 و 8 گرم در کیلوگرم خاک) و دو خاک با بافت مختلف (شنی لوم و لوم شنی) بود. پس از اعمال تیمارها، میزان رطوبت در 7 مکش شامل؛ صفر (اشباع)، 3/0، 5/0، 1، 5، 10 و 15 بار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در همه مکش ها، نوع سوپرجاذب، سطح مصرف و همچنین بافت خاک تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر میزان نگهداشت رطوبت دارد. کاربرد پلیمرهای سوپرجاذب در خاک شنی لوم نسبت به خاک لوم شنی افزایش بیشتر نگهداشت رطوبت را به دنبال داشت. همچنین در تمام مکش ها با افزایش سطح مصرف پلیمر، میزان نگهداشت رطوبت نسبت به تیمار شاهد، افزایش یافت. از طرفی، بیشترین میزان افزایش نگهداشت رطوبت، در دامنه مکش 3/0 تا 5/0 بار مشاهده شد. در خاک شنی لوم، مصرف بیشترین سطح تراوات و استاکوزرب باعث افزایش رطوبت به ترتیب بین 4/182 تا 7/197 و 4/156 تا 1/166 درصد نسبت به تیمار شاهد گردید در حالی که، این مقادیر برای خاک لوم شنی، به ترتیب بین 84/47 تا 71/54 و 24/36 تا 82/37 درصد بدست آمد. این نتیجه دلالت بر کارایی بیشتر تراوات نسبت به استاکوزرب به خصوص در خاک شنی لوم دارد. نتایج همچنین حاکی از این بود که با افزایش سطح مصرف سوپرجاذب، درصد منافذ در دامنه اندازه بین 60 تا 100 میکرون افزایش بیشتری نسبت به سایر منافذ می یابد.
    کلیدواژگان: منحنی مشخصه رطوبتی، پلیمر جاذب رطوبت، تراوات، استاکوزرب
  • محسن یوسفی*، فاطمه برزگری صفحات 187-195
    آگاهی از میزان رسوب معلق، از عوامل مهم در برآورد فرسایش حوضه و تصمیم گیری در مورد احداث سازه های آبی بر روی رودخانه هاست، همچنین برآورد بار رسوبی در رودخانه ها با توجه به خسارات ناشی از آن، یکی از مهم ترین و مشکل ترین مطالعات انتقال رسوب و مهندسی رودخانه است. بنابراین دست یافتن به شیوه های نوین که بتواند در این راستا موثر واقع گردد دارای اهمیت زیادی است. هدف از این مطالعه برآورد رسوبات معلق با استفاده از مدل درخت تصمیم با الگوریتم کارت و مقایسه نتایج با انواع منحنی سنجه رسوب می باشد. در این پژوهش از آمار دبی و رسوب متناظر ده ایستگاه آبسنجی رودخانه های استان لرستان استفاده گردید. نتایج نشان داد در بین انواع روش های منحنی سنجه و ضرایب اصلاحی به کار گرفته شده که جمعا شامل 20 روش بود، ترکیب منحنی سنجه ماهانه و ضریب اصلاحی MUVE دارای میانگین مربعات خطای کمتر و دقت بیشتری میباشد. بعد از اعمال مناسب ترین ضریب اصلاحی به انواع منحنی های سنجه رسوب، نتایج حاصل از برآورد رسوب با منحنی سنجه، با نتایج حاصل از مدل درخت تصمیم با استفاده از شاخص ضریب همبستگی، میانگین قدر مطلق خطا، ضریب دقت و میانگین مربعات خطا، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج، نشان دهنده مناسب بودن هر دو مدل در تخمین رسوبات معلق است که در بعضی ایستگاه ها منحنی سنجه و در بعضی دیگر درخت تصمیم مناسبتر به نظر میرسد. اما با توجه به مناسب تر بودن منحنی سنجه با اعمال ضرایب اصلاحی در بیشتر ایستگاه ها، می توان منحنی سنجه را مناسب تر از مدل درخت تصمیم دانست.
    کلیدواژگان: الگوریتم کارت، بار معلق، درخت تصمیم، ضرایب اصلاحی، منحنی سنجه ماهانه
  • یونس گروسی*، علی اصغر جعفرزاده، شاهین اوستان، عباس احمدی صفحات 196-203
    به منظور بررسی اثر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و نوع کانی های رسی بر فرسایش‏پذیری خاک، از افق‏های سطحی یازده نوع خاک با خانواده های مختلف از دشت تبریز نمونه‏برداری شد، سپس برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی اندازه‎گیری و نوع و میزان نسبی کانی های رسی موجود در هر خاک با استفاده از روش کیفی و آنالیز نیمه کمی تعیین شد. رابطه بین ویژگی های اندازه گیری شده و ضریب فرسایش‏پذیری بین شیاری خاک از طریق ضریب همبستگی پیرسون بررسی گردید. نتایج حاصل نشان داد که بین فاکتور فرسایش‏پذیری با میزان رس اسمکتیت ارتباط مثبت و معنی‏دار و با میزان کانی کوارتز و مخلوط کانی های کلریت- ورمی کولیت ارتباط منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین فاکتور فرسایش‏پذیری با میزان رس، درصد اشباع و SAR همبستگی مثبت و معنی‏دار در سطح یک درصد داشته و با میزان شن همبستگی منفی و معنی‏دار در سطح یک درصد نشان داد، همچنین با میزان سیلت، کربنات کلسیم معادل و pH همبستگی مثبت و معنی دار در سطح پنج درصد نشان داد. بنابراین لازم است به منظور اعمال مدیریت صحیح در زمینه فرسایش پذیری خاک ها، کلیه عوامل فیزیکی، شیمیایی و مینرالوژیکی به طور دقیق در هر خاکی مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، کانی های رسی، فرسایش پذیری خاک، دشت تبریز
  • خدیجه کرمی بی زلیخایی*، محمد ساغری، مسلم باشتنی، ذبیح الله محمدی صفحات 204-211
    به منظور بررسی اثر مرحله رشد بر ارزش غذایی دو گونه مرتعی کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff) و بیلهر (aucheri Boiss Dorema) در مراتع ییلاقی شهرستان کهگیلویه، نمونه برداری در سه مرحله ی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی انجام گرفت و در شرایط سایه، خشک و آسیاب شدند و ترکیبات شیمیایی آن ها شامل پروتئین خام (CP)، چربی خام (EE)، خاکستر (Ash)، فسفر(P)، کلسیم (Ca)مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی ((NDF، مقدار الیاف نامحلول در شوینده اسیدی(ADF) در آزمایشگاه اندازه گیری و قابلیت هضم ماده ی خشک (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) محاسبه گردیدند. برای مقایسه میانگین ها از تجزیه ی واریانس و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزش غذایی علوفه هر دو گونه در مرحله رشد رویشی بیشتر از مراحل دیگراست. همچنین دوگونه از نظر پروتئین خام، خاکستر، فسفر، کلسیم، قابلیت هضم پذیری، انرژی متابولیسمی، مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی، مقدار الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در سه مرحله فنولوژی دارای تفاوت معنی داری (0.05 ≤P) با یکدیگر بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ارزش غذایی گونه کرفس کوهی بیشتر از گونه بیلهر می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، کرفس کوهی Kelussia odoratissima Mozaff، بیلهرDorema aucheri Boiss، شهرستان کهگیلویه، مراحل فنولوژی
  • علی گلکاریان*، رضا غلام زاده، صادق تالی خشک، محمد ایوب محمدی بلبان آباد صفحات 212-220
    برآورد میزان فرسایش، رسوب و روان آب در یک حوزه آبخیز از اهداف مهم محققین در مناطق فاقد آمار هست. همچنین آگاهی از حساسیت مدل های برآورد کننده پارامترهای مذکور نسبت به فاکتورهای ورودی می تواند در مواردی که زمان یا منابع کافی جهت اندازه گیری تمامی پارامترها وجود ندارد، در انتخاب موثرترین پارامترها کمک کند. با توجه به کارایی مناسب مدل وپ و دامنه وسیع پارامترهای ورودی به آن در این تحقیق حساسیت پارامترهای ادافیکی مدل وپ موردبررسی قرار گرفت. جهت اجرای این مدل، اطلاعاتی در مورد نوع خاک، مدیریت، خصوصیات توپوگرافی و اقلیمی و ویژگی های آبراهه های منطقه موردمطالعه نیاز است. اطلاعات اقلیم از ایستگاه سینوپتیک بیرجند استخراج گردید. خصوصیات توپوگرافی از طریق نرم افزار ژئووپ و به کمک نقشه مدل رقومی ارتفاع و اطلاعات مربوط به مدیریت و ویژگی های کانال با برداشت صحرایی اندازه گیری و به مدل ارائه گردید. درنهایت پارامترهای ادافیکی منطقه شامل درصد رس، سیلت، سنگ و سنگ ریزه، شن، ماده آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی و عمق خاک به مدل وارد شد. جهت تعیین حساسیت هر یک از عوامل ادافیکی با توجه به نوع خاک های منطقه، این عوامل به صورت مجزا تغییر داده شد و اثر آن روی میانگین رواناب، تولید رسوب و هدر رفت خاک محاسبه گردید. نتایج نشان داد که میزان سیلت و شن بیشترین اثر و تغییر ظرفیت تبادل کاتیونی و عمق خاک کمترین اثر را روی میزان روان آب، فرسایش و رسوب گذاشته است. همچنین افزایش رس، میزان رواناب و رسوب را افزایش داد ولی درصد شن، مواد آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی و عمق خاک تاثیر مشخصی روی میزان تولید رسوب و هدر رفت خاک نداشت.
    کلیدواژگان: فرسایش، خصوصیات خاک، رواناب، رسوب، مدل پیش بینی فرسایش آبی
|
  • H. Arzani*, J. Motamedi, M. Mahmoodluo, Gh. Abarsgi Pages 3-12
    In the present study, 9 rangeland species including; Acantholimon festucaceu, Cleome coluteoides, Convolvulus calverti, Eurotia ceratoides, Halothamus glaucus, Stipa barbata, Verbascum speciosum, Zygophyllum atriplicoides were sampled at three different phenological stages (vegetation, flowing, seeding) in 2009. All species belong to most important plant type of study site. Forage quality index namely; crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestiblility (DMD) and metabolism energy (ME) were determined to meet animal maintenance requirements.
    Analysis of variance was used to compare the index among species and different growth stages. Specific differences were evaluated by Duncan’s test. Results showed average crude protein for vegetating, flowering and seeding stages were 18.03, 14.13 and 9.12%, respectively. However, it was the highest in phenological stages and even lower than critical level (7.0%) to meet a animal unit maintenance requirement. Average dry matter digestible values for different phenological stages were 66.13, 60.29 and 52.72% with higher value for all phenological stages with values lower than critical amount (50%) to meet animal maintenance requirements in seeding stages. Metabolisme energy in vegetation, flowing and seeding stages were 9.24, 8.25 and 6.96 Mj/Kg/DM respectively with higher values for vegetation and flowering stage with values even lower than critical level (8Mj) to meet a animal unit maintenance requirement in seeding stages. This suggests that desirable quality of pasture forage at different times grazing is not same and determination of daily animal units requirement based on forage quality is needed. It is clear that forage quality is changed with variation of weather, but due to the expense of determination forage quality is very high, can use the results of this research for estimate of animal requirement in different years.
    Keywords: Forage quality, Phenology, Critical level, Rangelands of Til Abad, Gholestan
  • J. Abdollahi*, H. Arzani, H. Naderi Pages 13-21
    Protected area of Kalmand is one of main Gazella subgutturosa refugia in Iran. This study was conducted on rangelands of this area for nine years (1378- 1386). The aim was examining the effect of rainfall and temperature on production of plant species. For this purpose four dominant Species were selected and their canopy cover and production were monitored every year in permanent and random plots, respectively. Figures on rainfall and temperature were collected from nearby stations. Relationships between annual yield and Meteorological variables analyzed by correlation and stepwise regression analysis. The Results show that Species of Scariola orientalis, Artemisia sieberi and Noaea mucronata have high significant correlation with rainfall in January-April, winter and December-March, respectively. Whereas, temperature in June appears to intensely influence annual yield of Stachys inflata. Yield of Scariola orientalis and Artemisia sieberi is influenced not only by rainfall but also by variability of June high temperature. In the final, total yield can be estimated by January-April rainfall and June high temperature.
    Keywords: forage production, rainfall, temperature variables, arid rangeland, protected area of Kalmand
  • H. Arzani, J. Motamedi, N.Hajizadeh, A. Ahmadi Pages 22-30
    Information of forage quality index are of paramount importance in animal and rangeland management. To that end quality of important common forage spices in Ghareh Bagh semi steppe rangelands, was determined. In the present study, 6 species were sampled at three different phenological stages (vegetative, flowering and seeding) in 2009. All species were belonged to most important plant type of study site. Forage quality index namely; crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestible (DMD) and metabolisable energy (ME) were determined to meet animal requirements in maintenance condition. Analysis of variance was used to compare the index among species and different growth stages. Specific differences were evaluated by Duncan’s test. The results showed that maximum value of crude protein (10.20%) belonged to Teucrium polium and maximum value of dry matter digestibility (55.01%) and metabolisable energy (7.35 Mj/Kg/DM) were belonged to Helichrysum plicatus. The minimum value of crude protein (7.07%), dry matter digestiblility (46.13%) and metabolisable energy (5.84 Mj/Kg/DM) recorded for Festuca ovina. Average crude protein values for different phenological stages were 13.22, 8.13 and 5.03% with higher value for vegetative and flowering stages and with values lower than critical amount (7%) to meet animal maintenance requirements in seeding stages. Average dry matter digestibility values for different phenological stages were 58.07, 49.55 and 43.08 with higher value for vegetative stage and with values lower than critical amount (50%) to meet animal maintenance requirements in flowering and seeding stages. Metabolisable energy in vegetative, flowering and seeding stages were 7.87, 6.42 and 5.32 Mj/KgDM espectively with lower than critical level (8Mj) to meet a animal unit maintenance requirement. This suggests that desirable quality of pasture forage at different times grazing is not same and determination of daily animal units requirement based on forage quality is needed. It is clear that forage quality is changed with variation of weather, but due to the expense of determination forage quality is very high, can use the results of this research for estimate of animal requirement in different yearsKeywords: forage production, rainfall and temperature variables, arid rangeland, protected area of Kalmand .
    Keywords: Forage quality, Critical level, daily animal requirements, rangelands of Ghareh Bagh
  • Y. Parvizi*, M. H. Mahdian Pages 31-38
    Since Soil organic carbon (SOC) has a key role in production and soil productivity, it has also important role in sustainable soil and crop specially in our country. Among soil particles, SOC variability in medium time scale is a management based practice. This research was conducted to investigate the effects of physical and management variables on SOC variations and to quantify the relative importance of these variables on SOC distribution in a rainfed watershed by use of artificial neural networks (ANNs) technique. Sampling was done based on randomized systematic method and simulation, analysis of physical and management factors impacts and sensitivity analysis of predictor variables were don using artificial neural networks (ANNs). Results indicated that among ANNs that applied to simulate SOC, those with 2 hidden layers and two nodes in each layer with than transfer function have high efficiency with MSE=0.04 – 0.07 in SOC prediction. ANN models with management exploratory variable were able to distinguish SOC contents more efficient. Best ANN model with all 31 exploratory variables can estimate about 78 percent of SOC variability. Sensitivity analysis showed that tillage, crop residue and rotation related prediction variables by controlling about 24, 24 and 18 of SOC variability, respectively, have greatest effects.
    Keywords: Soil organic carbon, Artificial Neural Networks, Rainfed, Sensitivity analysis
  • J.Abdollahi*, H. Naderi, S. M. Mirvakili, A. Mirhosseini Pages 39-50
    In this research, the effect of elevation and soil variable on vegetation diversity was determined in some of main range habitat. For this purpose, fifteen various habitats were studied. In each habitate Canopy cover and density, over line transects were measured in random plots, according to vegetation type. The number of plot after the primary sampling was determined by statistical method. In each sampled habitat, elevation was recorded and one composite soil sample was collected from the determined various depth profiles. Measured soil properties were included: gravel, texture, organic matter, saturation percentage, calcium carbonate (T.N.V), gypsum, pH, EC, soluble ions (Na, Mg2, Ca2, Cl- and Hco3-) and SAR. The study of biodiversity indices was performed based on species canopy cover, presence-absence data and use of five biodiversity indices. Then the relationship between environmental variable and biodiversity indices was investigated using redudancy analysis (RDA). The result showed that there are meaningfull correlations among vegetation diversity with elevetion variable. The plant biodiversity indices were also significantly correlated with some of the soil variables, as OC, EC and soil texture.
    Keywords: plant biodiversity indices, elevation, soil variables, redudancy analysis (RDA), steppe rangeland
  • S. Heshmati, J. Ghorbani*, M. Shokri, S.H. Zalli Pages 51-61
    A major part of species diversity in grassland ecosystem is in the soil seed bank. This source of species may change within and between years. These changes can be reflected in above-ground vegetation. The aim of this study is to study the variation of soil seed bank composition, diversity and richness during the growing season. This was carried out in a part of mountain grassland in Sorkhabad, Savadkoh in Mazandaran province. Soil seed bank was sampled in 1 m2 plot along eight transects with length of 200m in March, May, August, and October 2010. Seed bank composition and size were determined by germination of soil samples in glasshouse. A total of 76 species were identified in seed bank, of which 42, 58, 52 and 55 species were found in the seed bank in March, May, August and October, respectively. Species diversity and richness of soil seed bank increased significantly during the growing season. Also, these indices at 0-5 cm depth were significantly greater than that in lower depth. The evenness index significantly decreased during growing season while it increased significantly in lower soil depth. A multivariate analysis showed that seed bank in August and October was more similar according to species composition and seed density.
    Keywords: persistent seed bank, transient seed bank, biodiversity, seed germination, seed dormancy
  • M. Sadat Kiaei*, A. Karami Khaniki Pages 62-74
    Inlets play an important role in controlling sediment movement and its distribution in coastal areas. Therefore, recognizing effective factors in the hydro-dynamicity of inlets known as transmission process and determining the geometry and formation of inlets are of paramount importance. The undulations of water and tidal waves are among the major factors shaping an inlet. Breaking of wave in shallow water in the mouth of inlets causes the formation of long shore current and sand transport in this area. Also tidal currents and waves play an important role in the change of morphology of both sides of inlets. The purpose of this study is to find out how these two factors can interactively affect the sediment. To this end, a coastal basin that is connected to the open sea through a mouth is simulated in Mike 21/3 software. For this simulation, a 10*50 meter un-structured triangular flexible mesh in a finite difference model at one second intervals was used; undulations and tidal waves were sent to the mouth of the inlet at varying heights. Simultaneously simulation results show that by simulation of flow and sedimentation patterns interactively change the morphology of the inlet so that with the passage of time it reaches equilibrium; hence, there would be an ideal inlet. Also, by means of characteristic non-dimension H_w/H_t, the dominated parameter can be determined in the inlet.
    Keywords: Inlet, Wave, tidal current, Sedimentation, Erosion, Mike 21.3
  • A. Abdollahzadeh*, M. Ownegh, A. Sadoddin, R. Mostafazadeh Pages 75-84
    Destructive natural hazards are causing considerable damage in several parts of Iran. Identification of Hazard-prone areas is the key to developing effective vulnerability reduction measures regarding probable hazards. Landslide hazard and risk zonation is one of initial stages in management plans of landslide to reduce loss of life, human sufferings and economic losses. In this study, the AHP-weighted bivariate (density-area) method was used for landslide hazard mapping in the Ziarat Watershed, Golestan Province. Landslide risk zoning was implemented considering the outcomes of landslide hazard mapping, elements at risk, and vulnerability degree of according to the general risk equation. The landslide management plan was developed using the multi-criteria evaluation technique for normal and critical scenarios in the study area. The results show that 27.45% and 4.37% of the study area was determined as high and very-high hazard classes, respectively. In addition, 7.86% of the watershed area located in low risk class, and 25.69% assigned as high and very high risk class. The total estimated economic losses were around 2251405 million Iranian Rials. Considering the application of management scenario in the normal condition, 3.2% of the area requires a strategy of risk avoidance and control measures are needed for 50.8% of the area (in the forest and pasture land-uses). While in the critical scenario, 44.3% of the study area need to avoiding the risk and control measures should be employed in the 29% of the area (both located middle and adjacent to the watershed outlet) with high human activities.
    Keywords: Economic loss estimation, Landslide management plan, Multi, criteria evaluation, Landslide risk, Landslide hazard
  • A. Malekian, H. Alipour*, M. Kheirkhah Zarkesh, S. Gharachelo Pages 85-95
    Iranian due to the special geographical position, topography and climate, among arid regions of the world.Water is the limiting factor in the areas of human activity. Major part areas of human activity, development of renewable natural resources, agriculture, industry and urban development concentrated on quaternary deposits. Floodwater spreading in addition to preventing erosion and flood damage, caused economic prosperity of these areas. Determine the floodwater spreading appropriate place is required to full understanding of distribution location characteristics like infiltration, slope, thickness of alluvium, percolation coefficient. In this study was investigated the relationship between ivar Watershed geomorphological units and floodwater spreading the appropriate regions. Thus, the region Geomorphological map were provided using aerial photographs interpreting, satellite images and topographic maps. To geomorphological map evaluation, this map of floodwater spreading prone areas based on main criteria four, sub criteria eight and index twenty-four selection and using decision support systems was obtained in ivar compared and accordance with a talent were defined for floodwater spreading geomorphology work units.The results showed that all the land in the foothills of the units are in a class very poor and poor. Fans lands in alluvial geomorphology units with percent 20.7 and the average area of the new and old alluvial units are located with percent 34.5. As a result, new, old alluvial terraces and alluvial fans the most percent overlap are allocated for flood water spreading prone areas. More flood water spreading prone areas have been the quaternary units Qt1, Qt2, Qf1 and Qa1 the cause of it can be positioned units in the margins of areas main channel the consist this units of clay, silt, sand and gravel and putting these units areas at lower altitudes and in low slopes mention. According to easily geomorphologic maps in areas lacking information sub surface, geomorphological maps can be used as a suitable criterion for determining the floodwater spreading regions in areas information lacking.
    Keywords: decision support systems, alluvial fans, GIS, alluvial, criteria
  • M. Sedighi, M. G.H.Daryaei, M. Heydari, M. Naghi Adel*, J.Sadegh Kuhestani Pages 96-106
    Many of physical and chemical properties of soil change under the influence of fire. Fire can affect the soil elements and forest soil. This study reviews effects of fire on soil physical and chemical properties in Saravan forest of Guilan Province of Iran. Three 50-hectares sites were selected with similar physiographic conditions and vegetation cover (Taeda pine plantation). In a 10-year period (1379-1389) Fire had occurred seven times in Kashal Varzal area and three rimes in Mushangah area. Kacha area was considered as a control area that had no fire. Fire was recorded based on forms of Department of Natural Resources in Guilan as fire surface. Data measured using systematic sampling with dimensions network 100*200 meter. 25 plots in each area were determined. In each plot, three samples of soil taken from depth of 0-30 cm and one combined sample transferred to the laboratory. Results research showed the fire had effect significantly on nitrogen, acidity, phosphor, potassium, organic carbon, sand, silt and moisture content saturated and no effect significant on the electrical conductivity, CO2 and clay has. Also fire increases the acidity, phosphor, potassium, sand and reduces organic carbon, nitrogen, silt, clay, CO2 and saturated moisture content.
    Keywords: fire, Physical, chemical properties, forest plantation, Pinus taeda, Guilan
  • M. Armin*, M.H. Mahdian, H.Ahmadi, H. Rohipour, A. Salajegheh, V. Ghorban Nia Kheybari Pages 107-122
    The spatial pattern of soil properties can be a key element in shaping water and nutrient flows in ecosystems and its identification is relevant for understanding soil processes in these areas, and then establishing adequate management practices. One of the factors affecting soil erosion is aggregate stability and its change. If factors affecting aggregate stability and soil aggregation are determined and also appropriate method and spatial variability index is characterized, it can overcome the limitation in this context. To this end, an investigation on the part of Taleghan watershed with area of approximately 3200 hectare and mainly bedrock marl of tertiary including rock units of gy (red mudstone and gypsum silt) and Ngm (red mudstone and silt) was conducted. Aggregate stability and factors affecting soil aggregation was measured using Le Bissonnais method and Pearson correlation test respectively. Spatial variability of aggregate stability and the factors affecting it was studied using kriging method. In classical statistic part, results showed that soil physico-chemical properties including clay, fine sand, very fine sand contents, moisture saturation, Caco3 and organic matter percentages are effective on aggregate stability in studied area. Geostatistical results also showed that spatial dependence of most of the factors affecting soil aggregation are weak to moderate, so that only measurement error of organic matter is low, which implies high dependencyand low random variance of variable distribution in studied soils. This means that organic matter content in samples close together is very similar and is very different from the ones farther. Aggregate stability indices are anisotropic and influence range min and max are from 740 to 2500 and 3250 to 5940 meters respectively.
    Keywords: Aggregate stability, Spatial Variability, geostatistics, Taleghanwatershe
  • A. Moradinezhad*, A. H.Haghiabi, H. Torabi Pages 123-131
    Estimation of total sediment load or transmission rate is one of the critical approaches in the field of water resources projects. The aim of this study is to estimate the amount of sediments and calculation of transport power of Qara-Chai River in the Markazi Province through different Methods. For this research a rich of 31 km was selected. After the basic information such as cross sections, geometrical features of path, roughness coefficients of, bed and laterals, suspended and bed sediment genus and grain size were extracted. Also, sediment discharge was estimated by HEC-RAS model. The results showed that equations of Englund-Hansen and Tuffalti don’t have significant difference with measured data at 5 percent level error. Meyer-Peter and Muller, Wilcocks, Acker -White and Laursen methods significantly differed which those observed (P
    Keywords: Erosion, Sediment transport, bed deformation, Qara, Chai River, HEC, RAS 4.1
  • F. Aliloo*, F. Keivan Behjoo, E. Sheidaei Korkaj, R. Ghoreishi Pages 132-141
    Livestock Grazing is as the most effective factor in changing dimensional characteristics and plant biomass in rangelands that affected different aspects of ecosystem production. Regarding to the fact that Artemisia fragranus is the main species of mountainous rangeland in Khoy and the limited quantitative information about the effect of different grazing intensities on structural characteristics, aerial biomass and especially underground biomass is available, so in the present study the effect of different grazing intensities (light, intermediate and heavy) on structural characteristics, aerial and underground biomass was assessed. Therfore, three rangeland sites with various grazing intensities are selected and 60 plots of 1 m2 along 100 m transects were established. Thus, structural characteristics, litter, aerial and undergrlound biomass of Artemisia fragrans were measured in the study sites. To compare the means of dimensions and biomass components of species in three study areas, analysis of variance and multiple Duncan mean comparison test were used. The results proved that there are significant differences among studied parameters (except for collar diameter and collar area) of studied species among three grazing intensities. The most and the lowest means of aerial biomass in 2 places with low and heavy grazing intensity were 18.5 and 42.76 gr. also, the most amount of ground biomass was 32.95gr and the lowest amount of ground biomass was 56.46gr that belong to places with low and high grazing intensity. Calculating of variation percent of the parameters in each sites of moderate and heavy intensity in relation to light grazing showed that all parameters have declined and the most variation percent of study species parameters belongs to heavy grazing site. Generally, decline amount for collar diameter and collar area is the lowest and also for aerial and underground and litter parameters is the highest.ý
    Keywords: Grazing intensity, biomass, plant dimension, Artemisia fragrans, mountainous rangelands of Khoy
  • B. Rayegani*, S. Barati Ghahfarokhi, M. Saati Pages 142-163
    Measurement and monitoring of vegetation cover fraction is very important in many environmental studies. Although remote sensing techniques have shown successful to estimate the parameter, but still remote sensed measurements of it encounter to special problems in desert areas. In this research has tried, the relationship between reflections in the different bands of LISSIII and TM sensors and percentage of vegetation cover be investigated using field measurements of vegetation cover fraction in a desert area. Accordance with the findings of this research, if we consider the relationship linear, only correlation between the percentage of vegetation and the near-infrared band has shown significant at the 0.05 level (2-tailed). While if we consider it nonlinear, correlation between reflections of all bands and the percentage of vegetation cover have shown significant at the 0.01 level (2-tailed). Also according to the results was determined using a linear multivariate regression equation and using all the bands, it is possible to make the relationship significant at all levels and to improve accuracy of estimations of the model. Even was observed with the change in the type of used regression model and covert it to a non-linear multivariate regression model, it is possible to improve the correlation coefficient and the coefficient of determination between the observed and estimated vegetation cover percentage significantly, In a way that correlation coefficient and the coefficient of determination between the observed and estimated vegetation cover percentage at best condition is calculated 0.917 and 0.841 respectively. Based on the results obtained in this study to increase the accuracy of modeling the nonlinear relationship between percent vegetation cover and the band satellite reflections using artificial neural network is the best way. In this research using artificial neural networks increase the accuracy of modeling significantly, so that the the coefficient of determination was passed 0.9 at best. Also based on neural network modeling hundred repetitions of this research can be refer to a neural network with radial function has better accuracy of modeling than multi-layered neural network to determine the percentage of vegetation using satellite data in drylands.
    Keywords: Vegetation cover percentage, remote sensing, Multivariate regression, LISSIII. TM, Artificial Neural
  • Z. Sheikh*, A.H. Dehvari, A. Pahlavanravi, H. Ahmadi Pages 164-176
    Advances in tools and spatial and temporal techniques, have provided new approaches in regional flood analysis and parameters estimation. Application of interpolation techniques based on physiographical attributes, seems to be new in many hydrological aspects. However, the hydrological, climatological and physiographical information of 38 river basin information of watersheds inside of Mazandaran province were obtained and regional flood estimates basis the main and specific quantiles discharge and several of return periods were estimated using physiographical space based interpolation technique. The Multivariate Principal Component Analysis was used to design physiographic space using the six geomorphoclimatical variables affecting the flood. The exponential model had the best fit to smi-varigram model in all return periods and the ordinary kriging, simple kriging and IDW methods were used for interpolation. Results evaluated using Jack knife mutual procedure and the four statistical indexes including BIASr, RMSE, RMSEr, and NASH. Results improved dramatically, when the data of 7 stations eliminated due to having the largest value of RMSEr and BIASr. Accordingly, in the first case the NASH values increased from 0.4 to 0.6 up to 0.5 to 0.8, respectively. Moreover, the three other indexes led to satisfying results, too. This implies that the proposed approach has the efficiency to estimate discharge in ungauged watersheds. Results of the interpolation indicated that the ordinary kriging and IDW have similar performances and their performances are better than simple kriging.
    Keywords: Regional flood analysis, Physiographical space, Principal component analysis, kriging, Mazandaran
  • H. Ramazanifar, Najme Yazdanpanah* Pages 177-186
    One of the strategies to combat water resources deficiency and drought crisis, especially in arid and semiarid region is superabsorbents application. This study investigates the influence of some polymers on moisture behavior of two different soils. For this purpose, the experiments were carried out as factorial based on complete randomized design, with three replications. The treatments were included of two types of polymer (Tarawat and Stockosorb), each in five levels (0, 2, 4, 6 and 8 g/kg soil), and two soil textures (loamy sand and sandy loam). After treatment preparation, soil moisture content was measured at 7 suctions of 0, 0.3, 0.5, 1, 5, 10 and 15 bars. The results showed that for all suctions, the type of polymer, level and soil texture had significant influence (P
    Keywords: Soil moisture characteristics curve, Superabsorbent polymer, Tarawat, Stockosorb
  • M. Yousefi*, F. Barzegari Pages 187-195
    Awareness of the amount of suspended sediment yield is an important factor to estimating erosion and also making decisions about the construction of hydraulic structures on rivers. Estimating suspended sediment load of the river with regard to the damage caused by it, is one of the most important and most difficult studies of sediment transport and river engineering. So finding new models that could be useful in this regard has extraordinary significance. The purpose of this study was to estimating suspended sediment using Decision Tree with CART algorithm, and compare the results with different sediment rating curves including: seasonal, monthly, Mean load within discharge classes and linear. To attain this, the sediment discharge and the corresponding water discharge data for ten hydrometric stations of Lorestan province of Iran were used. In next step, different methods of sediment rating curves along with different correction factors, a total of 20 methods were applied to data. Results showed among examined methods, monthly rating curve with MUVE correction factor has minimum mean square error and maximum accuracy index. After applying the appropriate correction factor of sediment rating curves, the results of estimating sediment load by using sediment rating curve, were compared with the results of the Decision Tree. Mean-square error, MAE, P and the correlation coefficient were applied to select more appropriate method. The results showed the suitability of the sediment rating curves in compare with Decision Tree.
    Keywords: CART algorithm, suspended sediment load, Decision Tree, sediment rating curves, corrective coefficient
  • U. Garosi*, A.A. Jafarzade, A. Ahmadi, Sh. Oustan Pages 196-203
    In order to investigate the effect of physical, chemical and mineralogical properties on soil erodibility sampling was done form surface layers of eleven soils with different families in Dasht-e-Tabriz area. Then, some of the physical and chemical properties of samples were measured. The type and relative amount of clay minerals in each soil were determined based on qualitative and semi-quantitative analysis. The relationship between the measured properties and interrill erodibility factor through the review of Pearson correlation coefficient were determined. The results showed a positive and significant correlation between interrill erodibility factors and the amount of Smectite mineral and also a negative and significant correlation between quartz and the mixture of chlorite-vermiculite minerals. While the correlation between erodibility factors and the amount of clay saturation percentage and SAR was positive and significant, it was significantly negative between interrill erodibility factor and sand (P
    Keywords: Clay mineral, Dashte, e, Tabriz, Physical, chemical properties
  • Kh. Karami*, M. Saghari, Z. Mohamadi, M. Bashtani Pages 204-211
    To study the effect of growth stage on the nutritional value of two rangeland species (Kelussia odoratissima mozaff and Dorema aucheri Boiss) in Kohgiloyeh summer Rangelands, sampling at three stages of vegetative growth, flowering and seeding was performed. The samples were dried and milled in the shadows. Then, the chemical compounds contain Crude Protein, Ether Extract, Ash, Phosphorus, Calcium, content of Neutral Detergent Fiber, content Acid Detergent Fiber were measured in the laboratory. In addition, Dry Matter Digestibility and Metabolizable Energy were calculated. Analyses variance and Tukey’s test were used for all comparisons. The results showed that nutritive value of both species was higher in the vegetative stage than the others stages. CP, Ash, P, Ca, DMD, ME NDF and ADF had significant difference among the three phenological stages in both species (P≤0.05). In general, the nutritional value of Kelussia odoratissima Mozaff. was higher than Dorema aucheri Boiss.
    Keywords: Nutritional value, Kelussia odoratissima Mozaff, Dorema aucheri Boiss, Kohgiloyeh, phenological stages
  • A. Golkarian*, R. Gholamzade, S. Tali, M.A. Mohammadi Pages 212-220
    Estimate of erosion, sediment and runoff in a watershed are an important target of researchers in areas without data. Also aware of the model sensitivity to the input factors can be used in cases where there is no time or resources to measure all the parameters, will help in selecting the most effective parameters. In this study because the high efficiency and a wide range of input parameters of the WEPP model the sensitivity of soil parameters WEPP model were investigated. In order to run this model, information on soil type, management, topographic and climatic characteristics and properties of waterways of the area studied is required. Climate data were extracted from the station Birjand. The topographical properties via GeoWEPP model and using DEM and factors of management and channel properties measured in the field and were entered into the model. Finally, the parameters of the soil contains clay, silt, gravel, sand, organic matter, cation exchange capacity and soil depth was entered into the model. Depending on the type of soil in the area, to determine the sensitivity, each soil factor was changed separately and the effect on the mean runoff, sediment yield and soil loss were calculated. The results showed that the amount of silt and sand have had the greatest and cation exchange capacity and soil depth the least impact on the amount of runoff, erosion and sediment. Also amount of runoff and sediment yield increased with increasing clay. But impact of sand, organic matter, cation exchange capacity and soil depth on the amount of sediment and soil loss was not clear.
    Keywords: Water erosion prediction project, Erosion, Run, off, Sediment, soil characteristics