فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 80 (پاییز 1395)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 80 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود اسلامی*، بهنام دنیاجو صفحه 5
    تغییر در نوع نگرش و رویکرد قدرت های بزرگ نسبت به منطقه آمریکای لاتین و همچنین تغییر در ماهیت روابط آنها با کشورهای این منطقه، موجب تحول در رفتارها و اقدامات دیپلماتیک آنها شده است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که آیا برایند این تغییرات منجر به شکل گیری نوعی دیپلماسی رقابتی بین قدرت های بزرگ شامل ایالات متحده آمریکا، چین، روسیه و اتحادیه اروپا در منطقه آمریکای لاتین شده است؟ در این صورت، مولفه های اساسی الگوی مزبور چیست و چگونه می توان آن را تبیین و تحلیل کرد؟ برای یافتن پاسخ به این پرسش اصلی، مقاله حاضر بر این فرضیه استوار است که در شرایط کنونی روابط بین الملل به دلیل گذار نظم جهانی به سوی نظام چندقطبی و کاهش قدرت ایالات متحده آمریکا، این کشور برخلاف گذشته قادر به اعمال نفوذ گسترده سیاسی و نظامی در کشورهای آمریکای لاتین نیست. از این رو، مهم ترین رقبای آمریکا در سطح جهانی با اغتنام فرصت، طی سالیان اخیر حضور اقتصادی و نظامی خود را در آمریکای لاتین تقویت کرده و به رقابت دیپلماتیک گسترده ای مبادرت ورزیده اند. با عنایت به ماهیت و ویژگی های موضوع مقاله، تحقیق در چرایی و چگونگی شکل گیری الگوی جدید رقابت دیپلماتیک بین قدرت های بزرگ در آمریکای لاتین، مستلزم پرداختن به شاخصه های علمی-پژوهشی دانش روابط بین الملل و تلفیق آن با جنبه های کاربردی حرفه دیپلماسی به مثابه فن روابط بین الملل است. از این رو، ابتدا با استفاده از روش تحلیل و تطبیق، مبانی نظری و راهبرد دیپلماسی منطقه ای قدرت های بزرگ در آمریکای لاتین مورد واکاوی و مقایسه قرار گرفته و سپس با تکیه بر برخی شاخص های مطرح در حرفه دیپلماسی نظیر اظهارات، موضع گیری ها، رفتارها، تصمیمات و اقدامات دولتمردان، الگوی رقابت بین قدرت های مورد نظر از منظر دیپلماسی مورد ارزیابی حرفه ای و تطبیق کاربردی قرار می گیرد. در این تحلیل و ارزیابی، شکل گیری الگوی دیپلماسی رقابتی قدرت های بزرگ در منطقه آمریکای لاتین متغیر وابسته ای فرض شده است که تابعی از متغیرهای مستقلی همچون افول قدرت هژمونیک آمریکا، منافع راهبردی قدرت های بزرگ و شرایط در حال گذار روابط بین الملل و ویژگی های کشورهای این منطقه است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی رقابتی، سیاست منطقه ای، ایالات متحده آمریکا، فدراسیون روسیه، جمهوری خلق چین، آمریکای لاتین
  • جواد عرب عامری*، محمدجعفر جوادی ارجمند صفحه 35
    پرسش از علل شکل گیری و تداوم دشمنی جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل سال ها به یکی از دغدغه های محققان سیاست خارجی و روابط بین الملل تبدیل شده است. بیشتر آثاری که روند شکل گیری و تحولات این دشمنی را بررسی کرده اند، از چشم انداز نظریه های خردگرا(اثبات گرا) در روابط بین الملل به موضوع پرداخته اند. این درحالی است که دشمنی این دو واحد سیاسی در طی سه دهه گذشته از روند به نسبت پایداری برخوردار بوده است و محاسبات خردگرا قادر به ارائه یک تحلیل ثابت از علل شکل گیری و تداوم دشمنی جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل نیستند؛ بنابراین، پرسش اصلی مقاله حاضر این است که چه علل یا عواملی اسرائیل را مبدل به یک دشمن پایدار در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران ساخته است؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش مطرح می شود این است که نگاه به اسرائیل در سیاست خارجی ج.ا.ایران را باید در چارچوب گفتمان انقلاب اسلامی مورد ملاحظه قرار دارد، از این رو پیش از آنکه این تضاد در قالب رقابت های راهبردی طرفین قابل تبیین و تفسیر باشد، تلقی از اسرائیل در گفتمان سیاست خارجی غرب گرای پهلوی دوم به مثابه «خودی» است که نقش مهمی در برساخته شدن اسرائیل به عنوان «دیگری» یا غیر در گفتمان سیاست خارجی اسلام سیاسی امام خمینی (ره) داشته است. در راستای تبیین این فرضیه تلاش می شود از نظریه گفتمان لاکلائو و موفه و به ویژه مفهوم دیگری(Otherness) در این نظریه استفاده شود. از آنجایی که نظریه گفتمان لاکلائو و موفه فاقد ابزاری برای تحلیل متن می باشد، از روش تحلیل متن فرکلاف در دو گفتمان رقیب استفاده شده است. نتایجی که از این بررسی حاصل شد به این وجه است، از آنجایی که ظهور، تکامل و بسط گفتمان ها در سایه سنگین دیگری یا غیر صورت می گیرد و این دیگری، عملکردی دوسویه داشته و از یک سو مانع عینیت و تثبیت هویت شده و از سوی دیگر، سازنده هویت و عامل انسجام گفتمانی است، اسرائیل به مثابه دیگری (غیر) نقش یک بیرون سازنده(Constitutive Outside) را در هویت بخشی به گفتمان سیاست خارجی اسلام سیاسی امام خمینی (ره) در تقابل با دگر پهلویستی خود ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، اسرائیل، ضدیت، خود و دیگری، سیاست خارجی ایران
  • سعید وثوقی، عسگر صفری*، سعیده مرادی فر صفحه 67
    از منظر نظریه های روابط بین الملل، نظام بین الملل محیطی است که تمامی رفتارها، جهت گیری ها، نیت ها و خواسته های اجزای تشکیل دهنده از آن محیط تاثیر می پذیرند؛ بنابراین هر تحولی که در این نظام صورت می گیرد، ممکن است قانونمندی های رفتاری بازیگران را تغییر دهد. تحولات اوکراین در سال 2013 که آثار آن تا به امروز نیز تداوم داشته است، یکی از جدیدترین تحولاتی است که آثار متعددی بر نظم منطقه ای و بین المللی داشته است. باوجود اهمیت بررسی پیامدهای منطقه ای تحولات اوکراین، شناسایی آثار این تحولات بر عرصه بین المللی بیش ترین اهمیت را دارد که هدف این پژوهش نیز بررسی همین آثار است. این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که تحولات سال 2013 اوکراین چه آثار و پیامدی بر نظام بین الملل داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که عمده ترین تاثیر این تحولات در سال 2013، نزدیکی روسیه و چین و تقویت توازن قوا در قرن بیست و یکم است. برخی عقیده دارند که توازن قوا استعاره ای قدیمی است که توان تحلیل پدیده های قرن بیست و یکم را ندارد، اما پژوهش حاضر استدلال می کند که آنچه بعد از تحولات اوکراین در عرصه بین المللی در حال وقوع است، توازن قوایی است که روسیه و چین از طریق نزدیکی به همدیگر در حال شکل دادن به آن هستند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: اوکراین، نظام بین الملل، روسیه، چین، توازن قوا، نظام چندقطبی
  • لیلا رحمتی پور*، هادی آجیلی صفحه 87
    در عصر کنونی، اقتصاد جهانی با تمامی پیچیدگی های خود اعم از جهانی شدن، وابستگی متقابل، تاکید بر رقابت بی وقفه، استفاده از مزیت های نسبی و غیره، همچنان به انرژی نفت و گاز و تامین آن وابسته است؛ زیرا انرژی نقطه حرکت و سنگ بنای توسعه اقتصاد جهانی است. از سوی دیگر، انرژی خود یکی از ارکان قدرت محسوب می شود؛ چون در جهان امروز توسعه (که خود وابسته به انرژی است) می تواند تولید قدرت کند. با اهمیت یافتن منابع انرژی و به ویژه نفت و گاز در معادلات جهانی، ایران در کانون منطقه ای (خلیج فارس) قرارگرفته است که در تولید و انتقال نفت و گاز جهان نقشی حیاتی ایفا می کند؛ به طوری که از نظر کارکرد بسان قلب جهان عمل می کند. از این رو، در ژئوپلیتیک انرژی جهان، ایران از دو جهت قرار گرفتن در کانون بیضی انرژی جهانی و قرار گرفتن در مسیر انتقال انرژی مورد توجه کشورهای بزرگ مصرف کننده انرژی واقع شده است. این دو ویژگی در کنار سایر عوامل دیگر سبب شده است که ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای مطرح شود. لذا توجه بدان در تعاملات جهانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بدین ترتیب، نظر به اهمیت موضوع، ارزیابی چشم انداز ژئوانرژی خلیج فارس و جایگاه ایران بر مبنای جدیدترین آمار منتشرشده از سوی مراکز معتبر جهان، کلیت این مقاله را شکل داده است که بر مبنای آنها، باوجود تحریم های اعمال شده از سوی کشورهای غربی، ایران همچون گذشته از اهمیت به سزایی در میزان ذخایر، تولید و انتقال انرژی جهان برخوردار است.
    کلیدواژگان: ژئوانرژی، جمهوری اسلامی ایران، خلیج فارس
  • سید امیر نیاکویی*، علی اصغر ستوده صفحه 117
    منازعات داخلی سوریه و عراق پس از بیداری عربی، الگوی جدیدی از کشمکش و تقابل های منطقه ای را به وجود آورده است. این کشمکش ها را می توان در چارچوب تقابل ائتلاف منطقه ای ایران، دولت سوریه، حزب الله لبنان و دولت عراق در تقابل با ائتلاف منطقه ای ترکیه، عربستان سعودی و سایر دولت های عربی که با اهداف مشترک اسرائیل در منطقه پیوند خورده است، بررسی کرد. در کنار این دو ائتلاف، باید به کردها به مثابه بازیگر غیردولتی پراهمیت و همچنین دو بازیگر فرامنطقه ای آمریکا و روسیه در پویش های امنیتی اشاره کرد. آنچه قابل توجه است، اهداف متعارض ائتلاف ها و بازیگران درگیر در این پویش های امنیتی است که می تواند از یک الگوی کلان امنیتی تاثیرپذیر باشد. این پرسش اساسی قابل طرح است که چه الگویی می تواند اهداف متعارض و کشمکش بازیگران در پویش های امنیتی منازعات داخلی سوریه و عراق را تبیین کند؟ یافته های این پژوهش حاکی از آن است که رویکردهای متعارض بازیگران و ائتلاف ها در منازعات داخلی سوریه و عراق برمبنای الگوی کلان امنیتی کشمکش در راستای موازنه قدرت منطقه ای قابل درک است. درواقع الگوی کلان در پویش های امنیتی جدید، کشمکش بازیگران و ائتلاف ها بر سر حفظ موازنه در مقابل تغییر موازنه است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: موازنه تهدید، منازعات داخلی، عراق، سوریه، ائتلاف منطقه ای
  • حسین عرب* صفحه 153
    آرکتیک یا دایره قطبی منطقه ای است که در بالاتر از مدار 70 درجه تا قطب شمال امتداد یافته و در انتهای خشکی های قاره اروپا- آسیا و آمریکای شمالی واقع شده و با عنوان اقیانوس منجمد شمالی، کوچک ترین اقیانوس جهان را تشکیل می دهد و به وسیله کشورهای روسیه، کانادا، دانمارک، نروژ و آمریکا احاطه گردیده، به همین دلیل به آن مدیترانه قطبی نیز گفته می شود. این اقیانوس به دلیل یخبندان مستمر، از دسترس بشریت دور بوده و منابع بستر و زیر بستر آن بکر و دست نخورده باقی مانده است. برآوردهای مقدماتی نشان می دهد، تقریبا 20 درصد منابع معدنی و 25 درصد منابع انرژی جهان در بستر اقیانوس واقع شده است. در بین کشورهای محیط این دریا روسیه کمترین دسترسی به آب های آزاد جهان را دارد. وضعیت و محدوده حقوقی آب های سرزمینی کشورها تاکنون تحدید حدود نشده است. طبق کنوانسیون حقوق دریاها، به دلیل محدود بودن عرصه این دریا بیش از 50 درصد سطح آن در محدوده 200 مایل منطقه انحصاری اقتصادی قرار می گیرد و حال آنکه بعضی کشورهای ساحلی مدعی تقسیم آن بر مبنای قاعده سکتور (قطاع) می باشند. تحقیقات موسسات اقیانوس شناسی نشان می دهد درصورتی که روند گرم شدن زمین ادامه یابد، در تابستان سال 2030 سطح این اقیانوس بدون یخ خواهد بود و در آن صورت منابع عظیم این دریا قابل بهره برداری و آبراه های آن که کوتاه تر و اقتصادی تر از مسیرهای کنونی است، اقیانوس های اطلس و آرام را به هم متصل خواهد کرد و علاوه بر آن پای بشر به این منطقه گشوده خواهد شد. این تحقیق به منظور پاسخ به پرسش: چگونگی روند ذوب شدن یخ ها و بررسی تاثیرات نظامی، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک این روند بر منطقه و جهان است که از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان می دهد، همان گونه که صاحب نظران پیش بینی می کنند، در نیمه قرن 21 این منطقه صحنه عملیات جهانی خواهد بود. ذوب شدن یخ ها، دایره راه های آبی تجارت جهانی را به عنوان یک فرصت بی بدیل، به اقتصاد جهانی ارائه خواهد داد. به واسطه وسعت زیاد جغرافیایی و طول سواحل، روسیه بیشترین بهره اقتصادی را خواهد برد و محدودیت تاریخی ژئواستراتژیک این کشور نیز برطرف خواهد شد، اگرچه آسیب پذیری نظامی این کشور افزایش می یابد، درعین حال نحوه بهره برداری از منابع و تحدید حدود قانونی آب ها، می تواند موجبات تنازع بین کشورها را فراهم آورده و امنیت جهانی به ویژه قدرت های بزرگ، به خصوص در بعد نظامی نیز متاثر خواهد شد.
    کلیدواژگان: ذوب شدن یخ های منطقه قطب شمال، قدرت های منطقه، ژئواستراتژی، ژئواکونومی، راه های آبی تجارت جهانی
  • محمدرضا حسینی* صفحه 185
    این مقاله به بررسی وضعیت رقابت سیاسی در جمهوری اسلامی و مقایسه وضعیت موجود و مطلوب پرداخته است. با توجه به ویژگی های بنیان سیاسی این نظام، تلاش شده است علاوه بر استفاده از منابع رایج، با تکیه بر منابع بومی همچون بیانات و آرای بنیان گذار انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری و همچنین بررسی اسناد بالادستی و به طور ویژه قانون اساسی، چهارده مولفه بررسی رقابت سیاسی در جمهوری اسلامی استنتاج و با روش پیمایشی عملیاتی شود. نتایج نشان می دهد که میانگین وضعیت موجود از نقطه متوسط پایین تر و حاکی از شکاف معنادار بین وضعیت موجود و مطلوب رقابت سیاسی کشور است. همچنین وضعیت موجود در مولفه های قانون مداری، اخلاق مداری، وحدت و دین مداری مطلوب نیست و آسیب پذیر است.
    کلیدواژگان: رقابت سیاسی، مشارکت سیاسی، م، ردم سالاری دینی، جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی، آیت الله خامنه ای
  • حسین نواده توپچی، وحید بذار صفحه 205
    طبق کنوانسیون مسئولیت بین المللی در قبال خسارات ناشی از اشیای فضایی (1972)، تنها دولت ها و سازمان های بین المللی ممکن است در قبال این خسارات، دارای مسئولیت بین المللی شوند و افراد و شرکت های غیردولتی تنها در قبال دولت متبوع خویش که موظف به جبران خسارات ناشی از فعالیت های ایشان است، ممکن است طبق حقوق داخلی، مجبور به جبران خسارت شوند. با توجه به اینکه فعالیت های فضایی سازمان های غیردولتی در چند دهه اخیر بسیار گسترش یافته است، این مقاله سعی دارد تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که آیا امکان تعمیم نظام مسئولیت سازمان های بین المللی بین الدولی که در حقوق بین الملل فضا به نظم کشیده شده است، بر سازمان های غیردولتی وجود دارد یا خیر؟
    کلیدواژگان: بازیگران غیردولتی، فضای ماورای جو، مسئولیت، سازمان های غیردولتی
  • احمد ساعی، مریم پاشنگ* صفحه 233
    بازارهای جهانی نفت شاهد تغییرات عمیقی است که پیش تر تجربه نشده و نمی توان آن را صرفا در قالب چرخه مرسوم و تاریخی اقتصادی و گاه سیاسی- ژئوپلیتیکی ناشی از تعامل بین عوامل بنیادین و غیربنیادین بازارهای نفت مورد بررسی قرار داد. امروزه جهان و شرایط اقتصادی حاکم بر آن نسبت به آنچه در سی سال پیش حاکم بوده، چه از بعد ژئواکونومیکی و چه از بعد ژئوپلیتیکی تغییرات اساسی داشته و بازیگران جدیدی وارد عرصه شده اند که بازی در صفحه شطرنج اقتصاد جهانی را تغییر داده اند. به تناسب آن، بازارهای انرژی نیز این روند گذار را با ورود بازیگران جدید طی می کنند. به این ترتیب، دیگر نمی توان الگوهای گذشته را برای فعالیت های حال و آینده صنعت نفت و امنیت انرژی جهان به کار گرفت. با این وجود، هنوز دولت ها امنیت انرژی خود را با رویکرد واقع گرایی و در چارچوب مضیق امنیت ملی تعریف می کنند، این در حالی است که بسیاری از موضوعات مرتبط با امنیت انرژی مثل سرمایه گذاری در بخش انرژی، انتقال فناوری، تغییرات آب و هوایی، فقر انرژی و دیگر ابعاد توسعه پایدار ماهیت فراملی دارند. از سوی دیگر، عوامل مشترک متعددی بین امنیت انرژی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان وجود دارد که باعث به هم پیوستگی امنیت عرضه و امنیت تقاضا می شود. از این رو، با توجه به اینکه حکمرانی بهینه در مورد امنیت انرژی ابعاد فراتر از مرزهای جغرافیایی هر کشور دارد، این مقاله در پی تبیین شرایط حاکم بر امنیت انرژی بازیگران اصلی از طریق راهبرد مطالعه موردی و بررسی روابط علی مطرح شده در تعریف امنیت انرژی از سوی هر کدام از آنها و در نهایت معرفی یک پارادایم امنیتی جایگزین برای سیاست های انرژی در چارچوب یک مرجع بین المللی حکمرانی انرژی می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت عرضه، امنیت تقاضا، توسعه پایدار، امنیت جهانی انرژی، پارادایم فراملی
  • حسین رضایی*، شهلا کاظمی پور صفحه 255
    موضوع مقاله حاضر، بررسی رابطه بین استفاده از محتوای سیاسی وب سایت های فارسی زبان داخلی و خارجی و مشارکت سیاسی انتخاباتی است. روش پژوهش در این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده های مورد نیاز از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای سنجش پایایی ابزار پژوهش، از آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه آماری تحقیق نیز شامل تمامی افراد 18 سال به بالای شهر همدان است که در زمان تحقیق (خردادماه، 1390) در این شهر سکونت داشته اند. حجم نمونه 400 نفر و شیوه نمونه گیری هم خوشه ایچندمرحله ای بوده است. نتایج این پژوهش درخصوص میانگین مشارکت سیاسی انتخاباتی (ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و شوراهای اسلامی شهر) نشان می دهد که این نوع از مشارکت با میانگین (93/1 از 4) در سطح نسبتا متوسطی قرار دارد. همچنین بررسی میانگین ها درخصوص مشارکت سیاسی انتخاباتی نشان می دهد که بیشترین میانگین با (47/2 از 4) به گویه شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اختصاص دارد که بالاتر از سطح متوسط قرار داشته و از وضعیت مطلوبی برخوردار است. نتایج پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی نشان می دهد که بین استفاده از محتوای سیاسی وب سایت های فارسی زبان خارجی با میزان مشارکت سیاسی انتخاباتی رابطه منفی وجود دارد، به این صورت که با افزایش میزان استفاده از وب سایت های فارسی خارجی، مشارکت سیاسی انتخاباتی کاهش می یابد. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن است که بین میزان استفاده از تحلیل های سیاسی وب سایت های فارسی زبان داخلی و مشارکت سیاسی انتخاباتی رابطه ای معنادار وجود ندارد. رگرسیون خطی چند متغیره، متغیرهای مستقل با متغیر مشارکت سیاسی انتخاباتی نشان می دهد که بیشترین میزان تاثیرگذاری بر متغیر وابسته مشارکت سیاسی انتخاباتی از سوی متغیر (اعتماد به وب سایت های فارسی زبان داخلی) بوده و ضریب استانداردشده متغیر مذکور برابر 29/0 است.
    کلیدواژگان: فضای مجازی اینترنت، مشارکت سیاسی انتخاباتی، اعتماد نهادی
  • جواد ایمانی شاملو، مجتبی رفیعیان* صفحه 287
    در راستای افزایش قدرت تبیین گری و پوشش شکاف بین نظریه و عمل در برنامه ریزی شهری، مفاهیمی از رشته های مختلف وارد بدنه این حوزه شده و منجر به بازتعریف برنامه ریزی شده است. از دهه 60 میلادی با اهمیت پیداکردن مولفه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و منافع انسانی و ظهور رویکردهای انتقادی، مفاهیمی نظیر قدرت در مباحث اجتماعی مطرح و به تبع آن وارد حوزه برنامه ریزی شد. در این رابطه، دیدگاه های مختلفی از قدرت در برنامه ریزی فضایی مطرح شده است که با توجه به تاکید این پژوهش بر رویکردهای اقتصاد سیاسی، تبیین نقش مولفه های سیاسی (قدرت) در بازتعریف نظریه برنامه ریزی شهری، هدف اساسی این پژوهش خواهد بود. در راستای دستیابی به هدف مطالعه، از تحلیل توصیفی- تبیینی و روش قیاسی- فرضیه ای استفاده خواهد شد. نتایج حاکی از آن است که ظهور رویکردهای انتقادی تبیین گر قدرت (سیاست) در عرصه علوم اجتماعی و برنامه ریزی شهری در دهه های اخیر، نفوذ سازوکارهای سرمایه داری در برنامه ریزی شهری را آشکار کرده و به تبع آن موجب بازتعریف برنامه ریزی شهری در شکل رویکردهای برنامه ریزی با ماهیت توزیعی به قدرت شده است.
    کلیدواژگان: نظریه برنامه ریزی، فضا، قدرت، اقتصاد سیاسی فضا، کلان شهرهای ایران
  • مریم شیخ الاسلامی*، سید محمد شبیری صفحه 321
    آموزش محیط زیست، یکی از راه حل های اساسی برای مقابله با بحران های محیط زیستی ناشی از فعالیت انسان است. هدف آموزش محیط زیست این است که درک و فهم شهروندان را درباره محیط زیست افزایش داده و در ایشان رفتاری را تقویت کند که لازمه بقا و بهبود کیفیت محیط زیست است. در این مقاله سند چشم انداز و قانون اساسی از بعد آموزش محیط زیست و با روش توصیفی تحلیلی بررسی می شود. تحلیل محتوای سند چشم انداز و قانون اساسی حاکی از آن است که ظرفیت های فراوان برای توسعه آموزش های محیط زیستی در این اسناد بالادستی وجود دارد. مهم ترین ابعاد محیط زیستی مندرج در سند چشم انداز 1404عبارت است از: بهره مند از محیط زیست مطلوب، بهره مند از امنیت اجتماعی، برخوردار از دانش پیشرفته، امن، برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، به دور از فقر، الهام بخش، بهره مند از توسعه کارامد، جامعه اخلاقی دارای تعامل سازنده و موثر با جهان. در این پژوهش ارتباط این ابعاد با آموزش های محیط زیستی تحلیل و توص‍‍یف می شود. باوجود اینکه مهم ترین اصل قانون اساسی مرتبط با آموزش محیط زیست اصل 50 است، اما اص‍ول 3، 8، 43، 45، 51، 100، 104 و 147 نیز از این بعد قابل تفسیر است. نتایج تحقیق مبین آن است که آموزش محیط زیست از طریق افزایش آگاهی، بینش، نگرش، دانش، مهارت و تعهد، جلب مشارکت و ارائه الگوهای عملی می تواند زمینه ساز اجرای این اصول و ابعاد مندرج در اسناد بالادستی شود. بنابراین آموزش های محیط زیستی برای رسیدن به برخی از ابعاد مندرج در سند 1404 و اجرای تعدادی از اصول قانون اساسی یک راهبرد اساسی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: سند چشم انداز 1404، قانون اساسی، آموزش محیط زیست
|
  • Behnam Donyajoo, Masoud Islami * Page 5
    Change in the approach of great powers towards Latin America and also change in the nature of their relations with regional countries have brought about major shifts in their diplomatic actions. The main question posed by this article is that have these changes led to a competitive diplomacy among great powers including the United States, China, Russia and the European Union? If so, what are the main components of this pattern and how could it be explained and analayzed? To answer the main question, this article puts forward the hypothesis that under present circumstances, due to the transition of world order towards a multi-polar system and the decline of the U.S. power, this country has lost its extensive influence on Latin America. Therefore, the most important US rivals have seized the opportunity to reinforce their economic and military presence in Latin America. Given the nature of this article, investigating the formation of a new pattern regarding diplomatic competition among great powers in Latin America requires addressing scientific indices of international relations discipline and its combination with the art of diplomacy. For this reason, first we explore and compare the theoretical foundation and regional diplomatic strategy of great powers in Latin America by using the method of analysis and comparison and then we evaluate the pattern competition among great powers relying upon some indices such as statements, positions taken by officials, actions, decisions, etc. In this analysis, the formation of competitive diplomatic pattern of great powers in Latin America is considered a dependent variable which is the function of independent variables such as the decline of U.S hegemonic power, strategic interests of great powers, transition period of international relations, and charcteristics of regional countries
    Keywords: competitive diplomacy, regional policy, United States, Russian Federation, People Republic of China, Latin America
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Javad Arabameri * Page 35
    The question about the causes of developing and continuing hostility between the Islamic Republic of Iran and Israel has become one of the concerns of scholars of foreign policy and international relations. Most works on this issue are based on a positivist attitude. But it should be noted that enmity between these two political units during the past three decades could not be explained by using a positivist approach. This article tries to find that which factors have made Israel the enemy of the Islamic Republic if Iran? Our hypothesis is that considering Israel as an insider in the framework of Pahlavist foreign policy has played a significant role in constructing Israel as the "other" in the Islamist discourse of Imam Khomeini′s foreign policy. To explain this hypothesis, the authors uses the theory of discourse advocated by Laclau and Mouffet and especially the concept of "otherness". Since this theory lacks an instrument for text analaysis, the authors employ the method elaborated by Fairclough to do their research. Their finding is that since the emergence, evolution and development of discourses are carried out under the heavy shadow of the "other", an entity with double function of preventing identity from being established and objectified and of constructing identity and being responsible for discursive coherence, Israel as the "other" has play the role of a constitutive outsider in giving an identity to Islamist foreign policy discourse as opposed to Pahlavist other.
    Keywords: discourse, Israel, self, other, Iran?s foreign policy
  • Saeed Vosoughi, Asgar Safari *, Saeedeh Moradifar Page 67
    From the perspective of international relations theory, international system is an environment in which all behaviors, directions, intentions and desires of component parts are influenced by the environment, Therefore, any change that takes place in this system may alter the behavior of actors. Developments in Ukraine in 2013 that its effects continue to this day, is one of the newest developments having several effects on the regional and international order. Despite the importance of studying the regional implications of developments in Ukraine, identifying the impact of these developments on the international stage is the most important purpose of this study. This article seeks to answer this question: what are the consequences of developments in Ukraine for international system? The results indicate that the major impact of these developments in 2013 is the proximity of Russia and China and the strengthening of the balance of power in the twenty-first century. Some believe that balance of power is an old metaphor which is unable to analyze twenty-first century phenomena. However, this article argues that what is happening following Ukraine developments in the international arena is the emergence of some kind of balance of power made possible by proximity between Russia and China.
    Keywords: Ukraine, international system, Russia, China, multipolar system
  • Leila Rahmati *, Hadi Ajili Page 87
    Today, governments define their energy security in the framwork of a narrow paradigm of national interests based on a realistic approach, but there are many issues related to energy policy such as investment on oil and gas fields, technology transfer, climate change and natural disasters and various dimensions of sustainability having a transnational nature. On the other hand, several energy security factors are common between energy producing and consuming countries which indicates an interdependence between security of demand and security of supply. So an alternative security paradigm for energy policy is needed for covering all national and transnational issues related to energy.
    Keywords: energy security, security of demand, security of supply, sustainability, global energy security, transnational paradigm
  • Ali Asghar Sotoudeh, Seyedamir Niakoee* Page 117
    The recent civil war in Syria, since March of 2011 and the consequent upheavals in Iraq have created a new pattern of conflict in the Middle East which is illustrated in the competition between the coalition of Iran, Iraq, Syria and Hezbollah in one hand, and the coalition of Turkey, Saudi Arabia and other conservative Arabs of the region on the other. However, the role of Israel and Kurds along with the security strategies of Russia and the United States are affecting the outcome of the civil wars in the region. The fundamental question of this article is as follows: how the contrasting purposes and actions of regional and global actors in the civil wars of Syria and Iraq can be explained and which theory or pattern is more applicable? The findings of the authors demonstrate that the behavior of the mentioned actors can be explained by the theory of balance of threat. In fact, the general pattern of competing coalitions in the region is maintaining or changing the balance of power in the Middle East. The method used by the authors in doing their research is a descriptive analytical approach.
    Keywords: balance of threat, Iraq, Syria, civil war, regional coalition
  • Hossein Arab* Page 153
    Arctic or circle region extending above 70° to north pole is located at the end of the lands of continental Europe, Asia and North America, such as the Great Sea and the Arctic Ocean. It is the smallest ocean in the world surrounded by Russia, Canada, Denmark, Norway and America and for this reason, it is also called polar Mediterranean. This icy ocean, out of the reach of human beings, has remained intact. Preliminary estimates indicate that approximately 20% of mineral resources and 25% of world energy resources are located on the bed of the ocean. Russia has the smallest access to the world seas. The status and legal limits of its territorial waters have already been delienated. According to the existing Conventions, the five surrounding Arctic countries are limited to a 200 mile exclusive economic zone based on the sector principle. Oceanographic research institutes show that if global warming trends continue, the Arctic Ocean will be ice-free in summer season by 2030. A research was conducted to answer the question that how the melting ice affects military, geo-strategic and geo-economic issues. The results show that, in the 21st century, this area will be the scene of global operations. Melting ice, will open waterways which could be an opportunity for global trade and economy, but, it could lead to a struggle between countries which world threaten global security.
    Keywords: melting Arctic, regional powers, geo, strategy, geo economy, world trade, waterways
  • Seyed Mohammadreza Hosseini * Page 185
    This article studies political competition in the era of the Islamic Republic and compares the present and desirable situation. Given the characteristics of the political foundation of this systems, the author uses available sources, espeeially the statements and opinion of the founder of Islamic Revolution and those of the supreme leader as well as high level documents such as the Constitution of the Islamic Republic of Iran to conduct his research based on a survey method. He concluded that the average level of the present situation is lower than the midde point suggesting that there is a significant gap between present and desiratle situation negarding political competition in the country. The present situation is far from the desirable level in subjects such as legality, ethics, unity and observing religious principles.
    Keywords: political competition, political participation, religious democracy, Islamic Republic of Iran, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei
  • Hossein Navadeh Toupchi, Vahid Bazzar Page 205
    According to the 1972 Convention on International Liability for Damage Caused by Space Objects, only states and international organization may become responsible for providing compensation to parties injured by space activities and individuals and non-state corporations might be forced to compensate the injured party only under their national legal system. Given the fact that the space activities of non-governmental organization have been expanded significantly during the past several decades, this article tries to answer the question that is it possible to extend the liability system of inter- state international organizations formulated under space International law to non- governmental organization.
    Keywords: non, state actors, outer space, reliability, non, governmental organizations
  • Ahmad Saei, Maryam Pashang* Page 233
    World oil markets are witnessing deep changes which could not be explained by economic or sometimes political- geopolitical cycles resulting from the interaction of different factors in the oil markets. With the energence of new actors into the scene of global economy, the economic conditions of the world have undergone a radical change. This has also affected energy markets, so that old patterns are no longer applicable to present and future activities of oil industry and those related to energy security. However, states still define their energy security based on a realist approach in the narrow sense of national security. But many issues related to energy security such as investment in energy sector, technology transfer, climate change, energy shortage and the other dimensions of sustainable development are of transnational nature. On the other hand, several common factors exist between the energy security of producers and consumers which create a link between supply security and demand security. Therefore given the fact that optimum governance in the field of energy goes beyond georaphical borders, it would be better that an international instance undertakes the governance in this field and designates an alternative security paradigm for existing energy policies.
    Keywords: supply security, demand security, sustainable deuelopment, world energy security, transnationla paradigm
  • Hossein Rezaii *, Shahla Kazemipour Page 255
    The main subject of this article is to investigate relationship between using the political content of domestic and foreign Persian-language websites and electoral political participation. This article is a survey of results based on analyzing collected data by using questionnaire and interview techniqes. To assess the reliability of the research instrument, the Cronbach's alpha was used. The population study included all persons above 18 years in Hamadan who at the time of the study (June, 1390) lived in this city. Cochran's formula was used to determine sample size. The sample size is 400 and the cluster sampling method was used. The results of the electoral political participation (the presidency, the parliament, the Assembly of Experts and City Councils) show that this kind of partnership with a mean of 1/93 to 4 is relatively modest. Also studying electoral political participation shows that the highest average that is 2/47 to 4 belongs to participation in the presidential elections. The research findings show that there is a negative correlation coefficient between the political content of foreign websites in persian language and electoral political participation, This means that by increasing the use of foreign websites in Persian- language, electoral political participation declines. The results of this study indicate that there is no meaningful correlation between the use of Persian-language domestic website and electoral political participation. Multivariate linear regression and independent variables of electoral political participation in this study indicate that the highest rate of political participation influences the dependent variable and standard coefficient of the variable is 0.20. Minimal impact on the variables (education level of respondents) and standardized coefficient for this variable is 0.12
    Keywords: cyberspace, Internet, electoral political participation, institutional trust
  • Javad Imani Shamlou, Mojtaba Rafeian* Page 287
    In order to strengthen the explanatory ability of urban planning and covering the gap between the theory and practice, various principles are got involved from other disciplines. Since 1960, social, cultural, political and human factors became more important and with the emergence of critical approach, concepts such as power entered into social discussions and consequently influenced the field of planning. In this direction, different approaches of power in space and planning were introduced. According to emphasis of this research on political economy approaches, explaining the role of political factors (power) in the re-definition of urban planning theory is the major object of this article. In this way, the descriptive-explanative analysis and inductive-hypothesis method were used. Results indicate that with the advent of critical approaches, explaining the factor of power (politics) in social fields, the impact of capitalism mechanism on urban planning became apparent and consequently urban planning was redefined.
    Keywords: urban planning theory, space, power, political economy of space, Tabriz metropolis
  • Seyed Mohammad Shobeiri, Maryam Sheykholeslamy* Page 321
    In order to strengthen the explanatory ability of urban planning and covering the gap between the theory and practice, various principles are got involved from other disciplines. Since 1960, social, cultural, political and human factors became more important and with the emergence of critical approach, concepts such as power entered into social discussions and consequently influenced the field of planning. In this direction, different approaches of power in space and planning were introduced. According to emphasis of this research on political economy approaches, explaining the role of political factors (power) in the re-definition of urban planning theory is the major object of this article. In this way, the descriptive-explanative analysis and inductive-hypothesis method were used. Results indicate that with the advent of critical approaches, explaining the factor of power (politics) in social fields, the impact of capitalism mechanism on urban planning became apparent and consequently urban planning was redefined.
    Keywords: urban planning theory, space, power, political economy of space, tabriz metropolis