فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 105 (زمستان 1393)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 105 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی بمان میرجلیلی * صفحات 2-5
    در این تحقیق که بمدت 7 سال بطول انجامید اثر دو فاکتور بارندگی سالانه و بارندگی فصل رویش بر روی مراتع تنگ لایبید یزد مورد بررسی قرار گرفت. تیپ گیاهی غالب مورد مطالعه منطقه تیپ Artemisia aucheri بود در این تیپ گیاهی سه منطقه کلید انتخاب شد در هر منطقه کلید سه ترانسکت 100 متری به فاصله 10 متر از همدیگر مستقر و ترانسکت ها در جهت شیب قرار داده شد در طول هر ترانسکت 10 پلات با اندازه محاسبه شده 1×1 متر مربعی بصورت مشخص و ثابت انتخاب و علوفه موجود در داخل هر پلات به روش قطع و توزین اندازه گیری شد نتایج نشان داد که کل میزان تولید علوفه با بارندگی سالانه در سطح اطمینان 95 درصد و کل میزان تولید علوفه با بارندگی فصل رویش در سطح اطمینان 99 درصد همبستگی مثبت دارد. در سال هایی که میزان بارندگی فصل رویش نسبت به سال های دیگر مناسب بود میزان عملکرد علوفه بالاتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: بارندگی سالانه، تنگ لایبید یزد، منطقه کلید، تولید علوفه
  • احمد احمدی، محمد فیاض، حسین پیری صحراگرد*، حسن یگانه صفحات 6-15
    مراتع از گونه های مختلف گیاهی و شرایط مختلف رویشگاهی تشکیل شده است. هر یک از گونه ها خصوصیات رویشی و فنولوژی متفاوتی دارند. بنابراین گونه های مرتعی در هر یک از ماه های فصل چرا ارزش چرایی معینی دارند. از این رو توجه به ارزش رجحانی گونه های موجود در یک منطقه از نکات کلیدی است که می تواند در تعیین وضعیت، ظرفیت و مدیریت علمی مرتع مورد استفاده قرار بگیرد و در نهایت موفقیت مدیریت در دستیابی به اهدافش را تضمین سازد. همچنین شناخت ارزش رجحانی گیاهان امکان اجرای طرحهای صحیح مرتعداری و حمایت از گونه های خوشخوراک بومی و در نتیجه تامین علوفه مناسب را برای دام ها را فراهم می کند. به همین منظور این تحقیق برای تعیین ارزش رجحانی گونه های مرتعی در مراتع نیمه استپی قره باغ استان آذربایجان غربی به مدت 4 سال و 5 ماه از فصل چرا با دو بار فیلم برداری در روز و هر بار حدود 20 دقیقه انجام شد. نتایج نشان داد که بین گونه های مختلف از نظر مدت زمان چرا و درصد زمان چرا شده در ماه های مختلف در سطح 01/0 اختلاف معنی دار وجود دارد. این در حالی است که مدت زمان چرا و درصد زمان چرا شده گونه ها در سالهای مختلف با هم تفاوت معنی دار ندارد. به منظور محاسبه علوفه قابل دسترس، کلاس خوشخوراکی گیاهان تعیین گردید که بر این اساس گونه های مورد بررسی در سه کلاس قرار گرفتند. نتایج حاصل همچنین نشان داد که علاوه بر عوامل محیطی مثل فصل چرا، عواملی از قبیل کمیت و کیفیت علوفه در دسترس و نیز مرحله رشد گیاهان در انتخاب گونه های گیاهی برای چرا توسط دام نقش دارند.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، مراتع قره باغ، مدت چرا، درصد زمان چرا
  • جلال برخورداری * صفحات 16-26
    کمبود منابع آب شیرین مهمترین محدودیت در حوزه های آبخیز مناطق خشک می باشد. بهترین راه حل برای این مشکل حفاظت بهتر منابع آب موجود می باشد، از آنجایی که مقدار بارش و تبخیر و تعرق تغییرات زیادی در سطح حوضه دارد، آب قابل استفاده نیز (در قالب رواناب سطحی و زیر سطحی) از نظر زمانی و مکانی با توجه به نوع بافت خاک و نوع پوشش اراضی در سطح حوزه آبخیز متغیر می باشد. در این تحقیق مدل توزیعی بیلان آبی تورنت وایت- ماتر که بر اساس نقشه های ماهانه بارش، تبخیر و تعرق پتانسیل حوضه و نقشه ظرفیت نگهداری آب درخاک است، برای حوضه یزد- اردکان بصورت توزیعی استفاده گردید. نتایج مدل نشان داد که مقدار متوسط ارتفاع رواناب سالانه حوضه 7/66 میلی متر است که نیمی از آن بصورت جریان زیر سطحی می باشد که این رواناب از ارتفاعات به سمت دشت و کویر سیاه کوه جریان می یابد. مقایسه آماری داده های دبی محاسبه ومشاهده شده در زیر حوضه پیشکوه نشان داد که ضریب همبستگی بین میانگین دبی محاسبه و مشاهده شده در محدوده فاصله اطمینان 90% داده های مشاهده شده قرار دارد، لذا می توان اظهار نمود که نتایج مدل در سطح اطمینان %90 قابل قبول می باشد. همچنین با استفاده از این روش می توان ، میزان رواناب ماهانه حوضه های مشابه حوضه مذکور را برآورد نمود.
    کلیدواژگان: بیلان آبی ماهانه، مدل توزیعی، حوزه آبخیز یزد، اردکان، روش تورنت وایت، ماتر
  • کلثوم علی شایی، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، ربیع بهروز صفحات 27-33
    نیتروژن یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر حاصل خیزی و بازدهی خاک و همچنین رشد و توسعه گیاهان کشت شده بوده، به عنوان یک ماده مغذی مهم، بیش ترین محدودیت عملکرد تولید محصول را در بسیاری از خاک ها در سراسر جهان ایجاد می کند. در این تحقیق اثرات افزودن لیگنین بر نیتریفیکاسیون خاک لومی رسی شنی تیپ درمنه زار در شرایط گلخانه تحت تیمار مقادیر مختلف لیگنین (صفر، 50 و 200 میلی گرم به ازای کیلوگرم خاک) مورد بررسی قرار گرفت. لیگنین مورد استفاده در این تحقیق از لیکور سیاه حاصل از فرآیند خمیرکاغذسازی کرافت استخراج شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که افزودن لیگنین به خاک بر روی میزان NH4+ ، NO3- و نیتروژن کل خاک تاثیر معنی داری (05/0p<) داشته است. افزودن لیگنین به میزان 200 میلی گرم لیگنین به ازای کیلوگرم خاک باعث افزایش بازداری از نیتریفیکاسیون و افزایش نیتروژن کل خاک شد.
    کلیدواژگان: بازداری از نیتریفیکاسیون، لیگنین، لومی رسی شنی، نیتروژن، خاک
  • ندا عالیپوریان، قاسمعلی دیانتی تیلکی *، رضا عرفانزاده صفحات 34-42
    در این تحقیق دوره های مختلف آبیاری روی تنوع و فراوانی بانک بذر خاک بررسی شد. این مطالعه در مراتع واز استان مازندران انجام شد. نمونه برداری از بانک بذر خاک به شکل تصادفی- سیستماتیک در 40 پلات یک مترمربعی از دو عمق 5-0 سانتیمتری و 5-10 سانتیمتری در آذر 1389 صورت گرفت. تیمارهای آبیاری در حجم مساوی و در زمانهای مختلف ؛ هر روز، دوروز، چهار روز هفت روز اعمال شد. داده ها بوسیله نرم افزار آماری SPSS آنالیز شدند. اختلاف بین میانگین ها بوسیله آزمون دانکن(0.05 > P) و GLM مقایسه شدند. نتایج نشان داد به لحاظ تنوع بانک بذر خاک در تیمارهای مختلف آبیاری تفاوت معنی داری در سطح (0.05 > P) مشاهده شد. تیمار آبیاری روزانه کمترین تنوع بانک بذر خاک /مترمربع را نشان داد. بیشترین درصد فراوانی نسبی گیاهان یکساله ها بین تیمارهای آبیاری به فواصل هفت روز و چهار روز در میان مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آبیاری، اشکال زیستی، بانک بذر، تنوع
  • فرزاد مرادی، بیژن خلیل مقدم*، سیروس جعفری، شجاع قربانی دشتکی صفحات 43-53
    شرح و کمی‏سازی ساختمان خاک به دلیل ارتباط بسیاری از فرآیندهای زیست محیطی و کشاورزی با آرایش واحدهای ثانویه خاک (خاکدانه ها) و پایداری آن‏ها، بسیار مهم می‏باشد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی شاخص‏هایی جهت توصیف پایداری ساختمان خاک براساس داده های کشت و صنعت‏های نیشکر استان خوزستان می‏باشد. بر همین اساس، 155 نمونه خاک از عمق 40-0 سانتی‏متری جهت ایجاد معادلات رگرسیونی برآورد‏کننده شاخص‏های میانگین وزنی قطر (MWD) خاکدانه ها، دلینهیر و دبوت (DDI)، نسبت پراکنش میدلتون (DR) و رس قابل پراکنش در آب (WDC) و معرفی مهم‏ترین ویژگی های موثر بر این شاخص‏ها، جمع آوری گردید. به علاوه امکان استفاده از میانگین هندسی (dg) و انحراف معیار هندسی (σg) قطر ذرات خاک به جای توزیع اندازه ذرات در استخراج توابع رگرسیونی نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که نسبت جذب سطحی سدیم و کربن آلیبه ترتیب با درجه تاثیر 8/81 و 8/27 برای MWD و 3/61 و 2/15 برای DDI، مهم‏ترین پارامترهای موثر بر شاخص‏های MWD و DDI بودند. همچنین در بین ویژگی های موثر بر DR، بیش‏ترین نقش مربوط به نسبت جذب سطحی سدیم بود در حالی کهمیزان رس، کربن آلی و کربنات کلسیم معادل در درجه بعدی اهمیت قرار داشتند. هدایت الکتریکی، کربنات کلسیم معادل، نسبت جذب سطحی سدیم، کربن آلی و میزان شن سهم تقریبا برابری در برآورد WDC داشتند. بالاترین همبستگی(97/0=R) بین دو شاخص MWD و DDI وجود داشت. به علاوه نتایج نشان داد که dg و σg به عنوان توصیف کننده های اندازه ذرات، نتوانستند دقت برآورد شاخص‏ها را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، شاخص دلینهیر و دبوت، نسبت پراکنش، رس قابل پراکنش در آب
  • احسان الوندی*، واحد بردی شیخ صفحات 54-66
    مدیریت منابع طبیعی از چالش های مهم در اکثر کشورهای در حال توسعه می باشد که توجه خاص به ذینفعان و به کارگیری شیوهای نوین را می طلبد. در این راستا، باید به ذینفعان اجازه داده شود به صورت فعالانه در فرایند تصمیم گیری دخالت کنند و نظرات خود را در کلیه مراحل تصمیم گیری اظهار نمایند. سامانه های پشتیبانی تصمیم در مدیریت منابع محیطی تسهیل کننده این فرایند است. برای موفقیت استفاده از این نوع سامانه ها باید نظرات و بازخورد ذینفعان را در حین توسعه و نیز پس از تکمیل آن جمع آوری و مورد ارزیابی قرار داد. بدین منظور در این تحقیق پس از تهیه سامانه پشتیبانی تصمیم در راستای مدیریت مشارکتی و جامع برای آبخیز چهل چای استان گلستان به جمع آوری و ارزیابی نظرات ذینفعان نسبت به سامانه تهیه شده و کارکرد آن با تکمیل پرسش نامه طی مراجعه حضوری به پاسخ دهندگان پرداخته شده است. سپس نظرات گروه های مختلف استفاده کننده از سامانه با استفاده از آزمون های آماری (آزمون من- ویتنی و آزمون ویلکاکسون) و با بهره گیری از نرم افزار R مورد مقایسه قرار گرفت و اختلاف بین گروه ها از نظر پاسخ به سوالات مشخص شد. بر اساس یافته های تحقیق تفاوت بین جامعه مدیران، کارشناسان و برنامه ریزان با جامعه نمایندگان آبخیزنشینان و بهره بردارن در خصوص هر یک از سوالات در سطح 05/0 معنی دار نمی باشد. با این وجود می توان گفت با آموزش مختصری از مبانی مدل، کارکردها و قابلیت های سامانه پشتیبان تصمیم به مدیران، کارشناسان و برنامه ریزان حوضه های آبخیز کشور، استفاده از این نوع سامانه ها می تواند به تصمیم گیری در مدیریت حوضه های آبخیز کمک نموده، فرایند تصمیم گیری را برای آنها آسان نماید و در برنامه کاری این گروه از ذینفعان قرار گیرد. اما برای گروه نمایندگان آبخیزنشینان و بهره برداران این مطالعه، با توجه به سطح آموزش در منطقه و نبود امکانات و اطلاعات کافی نسبت به سیستم های رایانه ای، استفاده مستقیم از این نوع سامانه ها در شرایط فعلی ممکن و موثر به نظر نمی رسد. برقراری ارتباط با گروه های تحصیل کرده در میان آبخیزنشینان و بهره برداران به منظور ارائه اطلاعات و تشکیل دوره های آموزشی برای آنها می تواند راه حل موثری برای رفع مشکل فوق باشد.
    کلیدواژگان: سامانه پشتیبانی تصمیم، ذینفعان، مدیریت جامع مشارکتی، آبخیز چهل چای
  • امیر سعدالدین، احسان الوند* صفحات 67-79
    تصمیم گیری برای مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز به دلیل وجود معیارها و شاخص های متعدد تصمیم گیری مسائل پیچیده ایی هستند. برای دسترسی به یک هدف مشخص راه حل های مختلفی وجود دارد که هر یک ارجحیت های مختلفی را برای مسائل مختلف همچون فیزیکی، زیست محیطی، اقتصادی- اجتماعی، سیاسی تامین می نمایند. این الزامات طبعا موجب استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره می شود که هدف آن انتخاب یک گزینه از بین گزینه های موجود مد نظر است. حل مسائل تصمیم گیری چند معیاره دارای پیچیدگی است، به ویژه آنکه اغلب معیارهای مزبور با یکدیگر تضاد داشته، افزایش مطلوبیت یکی می تواند باعث کاهش مطلوبیت دیگری شود. بدین منظور در این تحقیق در یک مورد خاص (اولویت بندی سناریوهای مدیریتی پیشنهادی آبخیز چهل چای استان گلستان)، به بررسی میزان تفاوت جواب های حاصله بر اثر تغییر در نوع تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه جبرانی و روش های متفاوت وزن دهی پرداخته شده است. در مطالعه حاضر شاخص های حاصل از چهار ملاک فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی استفاده شده است. به منظور اولویت بندی سناریوهای مدیریتی پیشنهادی از تکنیک های TOPSIS، SAW، تخصیص خطی و VIKOR، همراه با دو روش متفاوت وزن دهی(کمی و کیفی) استفاده شده است. در نهایت برای تلفیق رتبه تکنیک های پیشنهادی از روش های بردا و کپ لند استفاده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از اولویت بندی سناریوها در کلیه روش های پیشنهادی، سناریو یک (حفظ شرایط موجود) در آخرین اولویت قرار گرفته است. همچنین سناریوهایی که در ترکیب آن ها فعالیت احداث باغ وجود دارد، در اولویت های ابتدایی و سناریوهایی که در ترکیب آن ها فعالیت های اگروفارستری و جنگل کاری وجود دارد، اولویت های انتهایی را به خود اختصاص داده اند. لذا با توجه به این نتایج احداث باغ در این حوضه یک فعالیت مهم تلقی می شود که باید توجه ویژه ای به آن شود و فعالیت های دیگر در اولویت های بعدی قرار می گیرند. همچنین می توان گفت میزان وزن اختصاص یافته به شاخص ها در اولویت بندی سناریوها تاثیر به سزایی دارد، بنابراین برای محاسبه و استخراج اوزان باید اهمیت و دقت بیشتری را مد نظر قرار داد. نتایج حاصل از تلفیق رتبه تکنیک های پیشنهادی نیز با استفاده از دو شیوه متفاوت وزن دهی بیشترین همخوانی را با روش VIKOR دارد، بنابراین این روش می تواند به عنوان یک تکنیک مناسب در اولویت بندی سناریوها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حوزهآبخیز چهل چای، روش های TOPSIS، SAW، تخصیص خطی، VIKOR
  • محمدحسن صادقی روش*، حسن خسروی صفحات 80-89
    انتخاب راهبردهای مناسب با توجه به جمیع معیارهای موثر در فرایند بیابانزایی می تواند کمک موثری در کنترل، احیاء و بازسازی اراضی تخریب یافته و جلوگیری از تخریب عرصه های در معرض خطر بکند. بنابراین این پژوهش با هدف ارائه راهبردهای بهینه به صورت نظامند و در قالب یک مدل تصمیم گیری گروهی انجام گرفت. به این منظور در ابتدا در چارچوب روش تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) و با استفاده از مدل دلفی (Delphi)، ارجحیت شاخص ها بدست آمد. و سپس اولویت راهبردها از روش تخصیص خطی (LA) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر مبنای نتایج حاصل شده، راهبردهای جلوگیری از تبدیل و تغییر نامناسب کاربری اراضی(A18)، توسعه و احیاء پوشش گیاهی (A23) و تعدیل در برداشت از منابع آب زیرزمینی (A31) به ترتیب به عنوان مهمترین راهبردهای مقابله با بیابان زایی در منطقه تشخیص داده شدند. بنابراین پیشنهاد شد که درطرح های کنترل و کاهش اثرات بیابانزایی و احیاء اراضی تخریب یافته، نتایج و رتبه بندی به دست آمده مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیابان زدائی، روش های تصمیم گیری چند معیاره، مدل تخصیص خطی، مقایسه زوجی
  • آزاده صادقی، غلامرضا زهتابیان، آرش ملکیان، حسن خسروی* صفحات 90-97
    امروزه به دلیل رشد روز افزون جمعیت تغییر کاربری نامتناسب اراضی یکی از مسائل اساسی جهانی است که دارای تبعات متعددی است؛ که از جمله می توان به تاثیر تغییر کاربری اراضی بر کیفیت آب اشاره کرد. در این تحقیق تاثیر تغییرات کاربری اراضی بر روی کیفیت آب زیرزمینی حوزه آبخیز دریاچه زریبار مطالعه شد. به منظور به حداقل رساندن اثر اقلیم بر روی کیفیت آب زیرزمینی از آمار سال های دارای تشابه اقلیمی استفاده گردد. جهت تهیه نقشه تغییرات کاربری در طول 10 سال 1379 تا 1388 از تصاویر ماهواره ای Landsat استفاده شد و در مرحله بعد تغییرات مکانی پارامترهای EC، SAR و TDS با مناسب ترین روش درون یابی بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین تغییرات رخ داده مربوط به تغییر کاربری اراضی جنگلی به کشاورزی است که این تغییرات در مناطق شمالی حوضه به دلیل تمرکز اراضی مسکونی روستایی در این محدوده بیش از سایر مناطق بوده که سبب کاهش کیفیت آب زیرزمینی در این محدوده از منطقه مورد مطالعه شده است. همچنین در قسمت های جنوبی شهر مریوان با وجود عدم تغییر کاربری اراضی به دلیل اجرای طرح سامان دهی و جمع آوری فاضلاب شهری کاهش پارامتر SAR در این قسمت از منطقه مورد مطالعه دیده می شود.
    کلیدواژگان: درون یابی، مریوان، تصاویر ماهواره ای، Landsat، TDS، EC، SAR
|
  • A. Mirjalili * Pages 2-5
    In this study, which lasted for 7 years due to two factors on annual precipitation and growing season precipitation ranges were Tang Laybid Yazd. The study area was the type of dominant vegetation types Artemisia aucheri. This type of plant was selected in three key. In every key area of 100 meters within 10 meters of each other transectbased and transect was placed on the slope 10 plots along each transect was calculated as 1 × 1 m square with a clear and proven choice and Available forage in each plot was measured by weighing and clipping method.. The results showed that the total amount of forage production with an annual rainfall level is 95 percent and The total yield of forage growing season with rainfall positive correlation. Rainfall during the growing season than other years was the appropriate rate will be higher yield
    Keywords: annual precipitation, Tang Laybid Yazd, key area, forage production
  • Hoseiin Pirisahragard* Pages 6-15
    Rangelands are composed from different plant species and different habitual conditions. Growth and phenological characteristics are different in plant species. So rangeland species in each of the months of the season have the certain nutritional value. Thus preference value of forage plants for livestock is an important factor which this desirability in determination of range condition, range capacity and scientific management of rangelands can be used. Thus attention to the preference value of plant species in a region is a key factor which can guarantee the success of management in achieving its goals. In addition, recognizing the preference value of plant species for maintaining native species and supplying palatable forage for livestock is useful. Therefore the preference value of plant species by timing method for sheep was determined. Method was this form That within 4 years and 6 months (May, June, July, August and September) and two times in one day each month and each time about 20 minutes from of grazing sheep was shot The results showed in %1 level There is significant differences Between different species in terms of duration and Percent of the time grazed. ANOVA results showed that Percent of time grazing in different species has significant differences in1% level. Also ANOVA results showed that Percent of time grazing in different species had significant differences between species in different years, but time grazing and percent of time grazed In different months at 0. 01 level was significant. Result Showed that in addition to environmental factors such as grazing season, other factors such as quantity and quality of forage available for grazing by livestock are involved in the selection of plant species
    Keywords: preference Value, Gharebagh rangelands, time grazing, percent of time grazed
  • J. Barkhordary* Pages 16-26
    Fresh water is becoming a scarce resource of the arid region. The only option left to manage with this situation is to conserve water resources. Since the amount of rainfall and evapotranspiration rate vary within a watershed, available water for surface and groundwater recharge also varies both on spatial and temporal scales. Moreover, groundwater recharge (and ultimately the total water yield) is directly influenced by the soil texture and land cover in the watershed.
    In this study, the distributed Thornthwaite-Mather water balance model for the Yazd-Ardakan catchment in Iran was developed based on monthly precipitation, potential evapotranspiration maps and water holding capacity map. The amount of annual runoff from the catchment predicted by the model is 66.7 mm, which is accumulated in the plain and then salt desert. Half of discharge is contributed by the direct runoff and the groundwater contribution is significant.
    A statistical comparison of the estimated and the measured stream flow of Pishkouh show the mean monthly and mean annual estimated and measured stream flows, the correlation coefficient between measured and estimated stream flows, the mean monthly and annual percentage error of estimation and the 90% confidence interval for the mean stream flow. Since the study of water balance using the TM method with the help of remote sensing and GIS was found to be very helpful in determining the amount of monthly runoff in an arid region like the Yazd-Ardakan catchment.
    Keywords: Monthly water balance, distributed model, Yazd, Ardakan, TM method
  • K. Alishaii, Gh.A. Dianati Tilaki *, R. Behrooz Pages 27-33
    Nitrogen is one of the most important factors affecting the efficiency and soil fertility and the development of cultivated plants, as the most yield-limiting nutrient element in crop production in most soils worldwide. In this study the effects of lignin addition on nitrification in loamy clay sandy soil was investigated in the greenhouse. Therefore soil treated with different rate of lignin ( 0, 50 and 200 mg per kg soil). Lignin used in this study was obtained from black liquor the Kraft process. The results of this study showed that addition of lignin to soil pronouncedly affects the amount of NH4 , NO3-and total soil nitrogen (p
    Keywords: Inhibition of Nitrification, Lignin, Loam Clay Sandy, Nitrogen, soil
  • N. Alipoorian, Gh.A. Dianati Tilaki *, R. Erfanzadeh Pages 34-42
    Effect of different watering durations on soil seed bank diversity and frequency was investigated. The study was conducted in Vaz rangelands of Mazandaran province. Soil samples were collected øin 40 1 m 2 plots from two different depths (0-5 and 5-10 cm) through randomized-systematic method in December 2010. Watering treatments were carried out in equal volume of water in different time interval including: one day, two days, four days and a week. The data were statistically analyzed by the SPSS software program. The differences between the means was compared using Duncan test (P
    Keywords: Watering, Seed bank, life form, diversity, soil
  • F. Moradi, B. Khalilmoghadam*, H.A. Nadian, S. Ghorbani Dashtaki Pages 43-53
    The description and quantification of soil structure is very important because of the many agronomic and environmental processes related to the arrangement of secondary soil units (aggregates) and their stability. The purpose of this study is to evaluate indices used to characterize soil structural stability based on Khozestan sugarcane Agro-Industries data. According to this, 155 soil samples from 0-40 cm were collected to establish regression equations predicting mean weight diameter (MWD), De Leenheer and Deboodt (DDI), Middleton’s dispersion ratio (DR) and water dispersed clay (WDC) indices and to introduce most important factors influence these indices. Further, the possibility of using the geometric mean (dg) and geometric standard deviation (σg) of soil particle diameters instead of soil particle size distribution to derive regression equations was investigated. These results indicate that sodium adsorption ratio and organic carbon were the most important factors that influence the MWDand DDI indices,respectively, with a grade of 81.8 and 27.8 for MWD and 61.3 and 15.2 for DDI. Also, among the features that influence the DR, greatest role was related to sodium adsorption ratio, whereas, clay content, organic carbon and calcium carbonateprovided later ranking of evaluation. Electerical conductivity, calcium carbonate, sodium adsorption ratio, organic carbon and sand content, almost, have the same portion in predicted WDC. Maximum correlation(R=0.97) found between MWD and DDI. Also, results showed that the descriptors of the particle size distribution (dg and σg) did not improve the accuracy of indices prediction.
    Keywords: mean weight diameter, De Leenheer, Deboodt index, Middletonsdispersion ratio, Water dispersed clay
  • A. Alvandi *, V. Sheikh Pages 54-66
    Natural resource management is among the important challenges encountered in most developing countries that requires explicit consideration of stakeholders’ interests as well as new techniques application. To do this, it is necessary to allow stakeholders to participate in decision making process and express their views across all stages of the process. Decision Support Systems (DSSs) as computer-based tools, assist stakeholders to reach their final informative decisions. To warrant the success of DSSs, it is crucial to bring together and assess the ideas, comments, and feedbacks of stakeholders during, and after the development process of a DSS. In this study, following the development of a DSS for the participatory integrated management of the Chel-chai Watershed in Golestan province, through conducting a filed survey and completing a questionnaire, the ideas and feedbacks received from the potential users of the Bayesian DSS were collected and assessed. The different groups of attendants in the survey were compared based on their responses using two statistical tests (the Mann-Whitney test and the Wilcoxon test) conducted in the R package.The results suggest the differences between groups of watershed managers and staff of the local and state offices for natural resource management to groups representatives of watershed communities in each of the questions is not significant at the 0.05 level. The results suggest that through a training course on principles, capacities, and functionalities of DSSs, for the group of managers and staff, the use of DSSs can assist this group of stakeholders in decision making process. As a result, application of DSSs can become a routine procedure for this group of stakeholders. In contrast, given the poor status of literacy and the computer skills of the watershed communities in the study area, the direct use of this type of computer-based systems is not expected and effective. Communication with some intellectuals among the watershed communities to provide some information and skills, can be an effective solution to the above shortcoming.
    Keywords: Decision Support System, Stakeholder, Participatory integrated management, The Chel, chai Watershed
  • A. Sadoddin, A. Alvandi * Pages 67-79
    Decision-making in the Integrated Watershed Management is quite complex due to existence of various factors and indices there. To access a specific purpose, there are several solutions, each with a different priority to the different issues such as physical, ecological, socioeconomic, and political and security sectors. This requirement leads naturally to multi-criteria decision-making method, which aims to choose the best answer from among the possible solutions. The solution of decision-making problems so complex that the finding an acceptable solution is not easily possible. In particular, they often conflict with each other, so the increase of the value of one factor in priority could reduce the desirability of another one. Therefore, a special case study (the prioritizing of managerial scenarios for Chel-chai Watershed, Golestan Province) is performed to survey the differences in rate of response, due to changes in the types of compensatory multi-criteria decision-making techniques. In this study, four standards of physical, social, economic, and ecological indices, with two different weighting methods (quantitative and qualitative) are used. In order to prioritize management scenarios, some proposed techniques of TOPSIS, SAW, linear assignment, and VIKOR are utilized. Finally, in order to combine rankings, the techniques of Borda and Copeland are applied. According to the obtained results from all the methods proposed to prioritize scenarios, Scenario A (maintain status quo) is validated as the last priority in the list. However, the scenarios with having the garden is the first priority, and the scenarios with agroforestry and forestry activities are listed as end ones. According to the results, here gardening is an important activity, which needs special attention, and other activities are next priorities. Furthermore, we can say that the weights assigned to the criteria in prioritizing scenarios have a significant impact. There should be given careful consideration in calculating the importance weights. The results of the combined ranking of the proposed techniques using two different weighting methods are more compatible with the VIKOR method. Therefore, this method can serve as an appropriate technique to prioritize scenarios.
    Keywords: The Chel, chai Watershed, Methods of TOPSIS, SAW, linear assignment, VIKOR
  • M. Sadeghiravesh*, H. Khosravi Pages 80-89
    Select appropriate Alternatives considering all effective desertification measures can have effective aid in controlling, Reclamation and rehabilitation of degraded areas and prevent the destruction of endangered areas. Therefore, this study was performed to provide a systematic and optimal Alternative in a group decision-making model. To this end, first in the framework of Multiple Attribute Decision-making (MADM) the preference indices were obtained using Delphi model, and then priority Alternatives were evaluated using Linear Assignment method (LA). Based on the results, to prevention of unsuitable land use changes (A18), the vegetation cover development and reclamation (A23) and modification of ground water harvesting (A31), were identified as the main combat desertification Alternatives in the area, respectively. Therefore, it was suggested that the results and ranking obtained should be considered in controlling and reducing the effects of desertification and rehabilitating degraded lands plans.
    Keywords: Combating desertification, Linear Assignment method, Multiple Attribute Decision, making(MADM), paired comparison
  • A. Sadeghi, Gh.R. Zehtabian, A. Malekian, H. Khosravi * Pages 90-97
    Today, land use change is one of the major problems of the world that has several implications due to population growth. The purpose of this study was to explore the effect of landuse changes on groundwater quality in Zaribar lake watershed. At the first, the statistics with similar climate were selected to reduce the effects of climate on groundwater quality. Then, the map of landuse changes over 10 years (2000 to 2009) was provided using Landsat satellite images and ENVI4.5. Finally, spatial changes of ground water parameters including EC, SAR and TDH were Interpolation using ArcGIS9.3 software. The results showed that the more occurred changes are the forest to agricultural land. Because of the focus of rural residential land in north parts of the study area landuse changes are more in north part of the study area that caused reduced water quality. Also, despite the lack of change in the southern area, SAR parameter has been reduced due to the wastewater collection project.
    Keywords: Interpolation, Marivan, Satellite images, Landsat, TDS, EC, SAR