فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا ابراهیمی، ابوالفضل محمودی صفحات 1-20
    سیمای امام علی (ع) در تالیفات صوفیه بازتاب یافته است و بر این اساس می توان متون تصوف را جزو منابع شناخت حضرت به شمار آورد. در این مقاله با تاکید بر چهار عامل تاثیرگذار در ذهنیت صوفیه نسبت به امام علی (ع) ، کوشش شده است تا تصویر ایشان از حضرت بررسی شود. این چهار عامل عبارتند از: الف- اوصاف شخصی امام علی (ع) در روایات و احادیث مورد استفاده صوفیه که اغلب ماخوذ از منابع سنی هستند. ب- نسبت امام علی (ع) با خلفا. ج- کرامات منقول از حضرت در متون عرفانی. د- تصویر امام علی (ع) در خواب ها و رویاهای صوفیه. مطالب فوق بر اساس ماثورات امام در متون متصوفه تا قرن پنجم قمری بررسی شده است. قابل ذکر است که در جمع بندی این مباحث می توان دریافت که درک صوفیان از مقام حضرت تا اندازه زیادی به تصورات شیعی از امام علی (ع) نزدیک بوده و بر این مبنا، می توان بر تقریب هر چه بیشتر میان تصوف و تشیع تاکید کرد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، تصوف، صوفیه، تشیع، کرامات ائمه (ع)، خواب های عرفانی
  • فاطمه بیات فرد، فاطمه لاجوردی صفحات 21-35
    آیین در واقع بیان نمادین و گاهی رازآمیز ارزش های فرهنگی و دینی یک جامعه است. ساختار آیین متاثر از اسطوره ها و باورهای متافیزیکی و گاهی مادی مردمی است که در طول سالیان متمادی به آن عمل کرده و آنرا حفظ می کنند. از مهم ترین و متداول ترین آیین های رایج جوامع بشری آیین گذار است. آیینی که مقاطع مهم زندگی انسان را به او گوشزد کرده و به مرور نقش ها و مسوولیت های جدید و متعالی تری را به او می سپارد. فرد در جریان برگزاری آیین گذار دستخوش نوعی استحاله و تغییر هستی شناختی می شود که از آن به مرگ نمادین از هستی پیشین و حیات دوباره به هستی جدید تعبیر می شود. نوشتار حاضر ضمن برشمردن ساختار و ویژگی های آیین به بررسی مفهوم استحاله و تغییر هستی شناختی در آیین های گذار می پردازد.
    کلیدواژگان: آیین، آیین های گذار، مرگ و حیات نمادین، استحاله، رازآمیزی
  • بهروز حدادی صفحات 37-65
    رابطه دین و دولت در همه سنت های دینی موضوعی مهم است. این موضوع در آیین پروتستان و از جمله در تفکر مارتین لوتر اهمیت خاصی دارد. لوتر در نظریه «دو پادشاهی» خود مشروعیتی دینی برای دولت و قدرت سیاسی قائل بود و این موضوع را چنان تقریر می کند که نوعی تقدم و تفوق قدرت عرفی از آن استفاده می شود که حتی پیامدهای عملی ناخوشایندی برای خود لوتر به همراه داشت و سرانجام وی را ناگزیر کرد که با پذیرش اصل مشروعیت دینی حوزه عرفی، برای دایره نفوذ آن، محدوده ای مشخص کند که همان امور این جهانی و دنیوی است و آن را از دست اندازی به قلمروی قدرت دینی بازدارد، ولی گذشت زمان و حوادث نشان داد که سخن و نظریه اولیه وی، چندان به مذاق اهل قدرت خوش آمد که به اصلاحیه ها و تغییر نگرش های بعدی وی چندان توجهی نشد، نمونه آن دست اندازی نازی های آلمان به قلمروی اقتدار کلیسای آلمان بود که با واکنش اقلیتی از الاهیدانان، مانند کارل بارت و بونهوفر در قالب اعلامیه بارمن، مواجه شد.
    کلیدواژگان: دین و دولت، اصلاحات پروتستانی، مارتین لوتر
  • مرتضی خسروشاهی، محمدجواد شمس صفحات 67-80
    تجانیه، سلسله عرفانی منسوب به شیخ احمد تجانی (1150-1230ق) ، که به همت او در 1196ق بنیان نهاده شد، یکی از بزرگ ترین طریقت های صوفیه در شمال آفریقا است که نقش مهمی در نشر اسلام و جذب بسیاری از مسلمانان این منطقه داشته است. شیخ احمد در نوجوانی قدم در طریق سلوک نهاد، و پس از تشرف به مهم ترین طریقت های موجود زمان خویش همچون: قادریه، ناصریه و خلوتیه و دریافت اجازه تلقین ذکر، سرانجام در سال 1196ق مدعی شد که از جانب نبی مکرم اسلام (ص) مامور به تاسیس طریقتی شده است که بعدها آن را طریقت تجانیه یا ابراهیمیه نامید. هم اکنون پیروان این طریقت در کشور هایی چون: الجزایر، مصر، سودان، نیجریه، نیجر، موریتانی، تونس، غنا، مالی و کنیا فعالیت دارند. از اهم اصول طریقتی این سلسله می توان به اذکار خاص آنان که عبارت است از ذکر استغفار، لا اله الا الله، صلوات بر نبی مکرم و نیز ذکر روز جمعه و صلاه الفاتح و جوهره الکمال اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تصوف، طریقت، تجانیه، شیخ احمد تجانی، آفریقا
  • عبدالرحیم سلیمانی صفحات 83-105
    قرآن مجید به تثلیث مسیحی اشاره و آن را رد کرده است؛ اما آیا تثلیث مسیحیت رایج را رد می کند یا تثلیثی خاص را که در حجاز در زمان ظهور اسلام رایج بوده است؟ برخی از نویسندگان مسیحی می گویند که تثلیث مردود قرآن با تثلیث رایج مسیحی دو تفاوت دارد؛ یکی اینکه «سه خدایی» است و نه «یک ذات و سه شخص» و دوم اینکه افراد آن عبارتند از «خدا، مسیح و مریم» و نه «پدر، پسر و روح القدس». این نویسندگان آیاتی از قرآن را کنار هم گذاشته و با استفاده از سخن برخی از مفسران مسلمان چنین برداشتی کرده اند. سخن ما این است که استفاده از این آیات نادرست است و شواهد و قرائن نشان می دهد که آیات قرآن، تثلیث رایج مسیحی را رد می کند و نه سه خدایی را و افراد تثلیث قرآن نیز «خدا و مسیح و مریم» نیستند. نویسنده ای مسیحی مدعی شده است که قرآن مجید نه تنها تثلیث مسیحی را رد نمی کند، بلکه آن را تایید می کند. وی به دو واژه «کلمه» و «روح» که در قرآن برای مسیح به کار رفته متمسک می شود؛ اما مفسران نشان داده اند که این دو واژه به معنای ازلی و غیر مخلوق بودن مسیح نیست، بلکه به معنای خلقت خاص و ویژه آن حضرت است.
    کلیدواژگان: قرآن مجید، تثلیث مسیحی، توحید، راست کیشی، سه خدایی
  • اسماعیل علی خانی صفحات 107-135
    از موضوعات مهم در ادیان ابراهیمی، سعادت و کمال انسان است. این سعادت در اسلام و مسیحیت، تحول کمالی انسان به جانب خدای متعال و نزدیک شدن به او است. اسلام و مسیحیت، در موضوع کمال و سعادت انسان دارای اشتراکات بسیاری هستند، البته با توجه به برخی مبانی الاهیاتی و انسان شناختی متفاوت، درباره حقیقت و ماهیت تحول معنوی انسان، ویژگی ها و آثار آن اختلافاتی نیز دارند. شاخصه این تقرب از منظر اسلام و مسیحیت، وجودی و حقیقی بودن آن، یعنی به کمال رساندن استعدادهای شدن در انسان و شدت یافتن وجود انسان و البته تشکیکی و ذومراتب بودن آن است که در قالب «حیات و تولد جدید» ، «هجرت به جانب خداوند» و «نورانی شدن» متجلی می شود. این تحول، جزئی، خارجی و اشتدادی است و در اسلام بیشتر اکتسابی و مبتنی بر ایمان و عمل صالح و در مسیحیت اعطایی و هدیه الاهی است.
    کلیدواژگان: قرب، تحول حقیقی، تشکیکی، اکتسابی، حیات جدید، فرزند خدا
  • مریم محمودی، طاهره حاج ابراهیمی صفحات 137-157
    الاهیات سلبی به نظام الاهیاتی گفته می شود که در بیان معرفت ما از خداوند، از عبارات سلبی استفاده می کند. در مقابل آن الاهیات ایجابی قرار دارد که برای توصیف خداوند بر عبارات ایجابی و مثبت تاکید می کند. الاهیات سلبی بر مبنای موضوعاتی همچون دسترس ناپذیری و تنزیه و تعالی خداوند، تنزیه و دسترس ناپذیری و نیز عدم امکان شناخت پروردگار، قرار دارد. براساس این دیدگاه، خداوند از همه کیفیات و صفاتی که درباره بشر به کار می رود و یا آنچه بشر به او نسبت می دهد، متعالی است. بنابراین انسان جز با زبان سلبی نمی تواند درباره خداوند سخن بگوید. ابن میمون بزرگ ترین فیلسوف یهودی قرون وسطی و یکی از معروف ترین شخصیت های تاریخ یهودیت، از مهم ترین نمایندگان تفکر سلبی به شمار می آید. از نظر او هیچ شباهتی میان خالق و مخلوق نیست، بنابراین هیچ راهی برای معرفت خداوند جز ازطریق صفات سلبی وجود ندارد و با هیچ زبانی جز زبان سلبی نمی توان خداوند را توصیف نمود.
    کلیدواژگان: ابن میمون، دلاله الحائرین، الاهیات سلبی، صفات الاهی
|
  • Z. Ebrahimi, A. Mahmoudi Pages 1-20
    In Sufi literature there are important materials on Imam Ali's life and teachings so one can consider Sufi literature as a proper source for knowing him. With an emphasis on four important aspects this essay tries to describe the place of Imam Ali in the Sufi texts. These four aspects are as follows: 1) the description of Imam Ali’s character according to traditions used by Sufis, 2) the relationship of Imam Ali with the other Caliphs, 3) miracles that ascribe to him, 4) Sufi's experiences of meeting Imam on dreams. It should be noted that all the above-mentioned aspects are based on the Sufi texts up to the twelve century C.E. The essay leads to the conclusion that Sufis’ perception and understanding of the Imam’s status is to a large extent close to Shiite understanding of Imam Ali, and it is on this ground that one can increasingly emphasize the closeness of Sufism and Shiism.
    Keywords: Imam Ali, Sufism, Shiism, the miracles of Imams, mystical dreams
  • F. Bayat Fard, F. Lajevardi Pages 21-35
    Common rites in every society reflect the cultural and religious ideas of their people. The structure of a rite is built by the mythical, metaphysical and sometimes mundane believes of people who have been faithful to them for centuries. Passage rites are of the most important and most common practices in human societies. These rites are in fact the reminders of the most important stages of life to people and at the same time introduce some new sets of responsibilities and roles to people who are experiencing the passage. This paper considers the ontological change that is realized by man in these stages of life, including birth, puberty, marriage and death. This change is so radical that they describe it as a symbolic death to one's previous being and birth to a new one. When brought to birth, man is not yet complete unless he undergoes successive symbolic and spiritual deaths before the final one.
    Keywords: Rites, Passage rites, symbolic death, birth, transformation, mysteriousness
  • B. Haddadi Pages 37-65
    The relationship between church and state in all religious traditions is an important issue. This is of particularly importance in Protestantism and Martin Luther's thoughts. Luther's doctrine of "two kingdoms" gave religious legitimacy to the government and political power which implied a kind of primacy of the secular power and had some unpleasant practical consequences for Luther himself as much as finally forced him to limit the principle of religious legitimacy of state to secular realm and prevent it from encroaching into the realm of religious authority. However his early teachings were so much appealing to the governments that his subsequent amendment was neglected by them. For example one can claim that the Nazi's trespassing on German Church was a consequence of Luther's early teachings.
    Keywords: Martin Luther, church, state, secular, religious authority
  • M. Khosro Shahi, M. Shams Pages 67-80
    Tidjāniyya is a Sufi order which was founded by Saikh Aḥmad Tidjāni (1737-1814 C.E.). The order is one of the greatest Sufi orders of north Africa which has played an important role in the development of Islam in that region. Shaikh Aḥmad joined Sufi path when he was young and after initiating into some important orders such as Qādiriyya, Nāṣiriyya and Khalvatiyya, gradually became a Sufi master. In 1781 C.E. he claimed that he had a mission from the prophet of Islam to establish a Sufi order and he called it Tidjāniyya or Ibrāhimiyya. Nowadays the order is active in African countries such as, Algeria, Egypt, Mauritania, Sudan, Nigeria, Kenya, Ghana, Tunisia and Mali. The main practice of the order is invocations (Dhikr) of God and the prophet.
    Keywords: Sufism, Order, Tidjaniyya, Saikh Aḥmad Tidjani, Africa
  • A. Soleimani Pages 83-105
    The Holy Quran refers to the Christian Trinity and rejects it but this issue poses a question: does Quran reject a kind of Trinity which has been prevalent during the time of the advent of Islam in the Hedjaz (Arabia) or completely reject the whole idea? It has been said by some Christian writers that there are two differences between the Trinity which is rejected by the Holy Quran and the orthodox Christian Trinity; firstly it speaks of Trinity as tri-Gods and not "one Essence in three persons", secondly Quran's Trinity includes "God, Jesus and Mary" and not "the Father, the Son and the Holy Spirit". By collecting the related verses of the Quran and referring to some commentaries, these writers try to prove their theory. On the other hand, some Christian writers have claimed that Holy Quran not only does not reject the Trinity but also confirmed it. In their arguments, they mention two other terms, i.e., "the word" and "the spirit" which alluded to the Jesus in the Quran. We believe that the interpretation of these Christian writers is incorrect and the evidence shows that the Quran rejects the prevalent Trinity and not "Tri-Gods" and Trinity for Quran does not include "God, Jesus and Mary" but "the Father, the Son and the Holy Spirit".
    Keywords: The Holy Quran, the Christian Trinity, Tri-Gods
  • I. Alikhani Pages 107-135
    One of the important issues in the Abrahamic religions is human felicity and perfection. This felicity in Islam and Christianity is human perfective conversion toward God and approaching Him. Islam and Christianity have much in common in human perfection and felicity, however, they have some differences such as different theological and anthropological views on the nature of man's spiritual conversion, its characteristics and its impacts. From the perspective of Islam and Christianity, this approach leads human toward perfection and realizes his potential gifts. There are several stations or degrees on the path of perfection such as "new birth and new life", "migration toward God" and "illuminating". However this conversion is partial, external and increasing. In Islam, it is acquired by man's own deeds and in Christianity is granted by the grace of God.
    Keywords: Move toward God, true conversion, gradatory perfection, man's deed, new life, Son of God
  • M. Mahmoudi, T. Hajebrahimi Pages 137-157
    Negative Theology is a type of theological thinking that attempts to describe God by negation, in contrast to Positive Theology that uses "positive" terminology to describe the Divine. Negative Theology, based on the idea of inaccessibility and transcendence of God, claims that He is imperceptible and ineffable. According to this viewpoint God is beyond all personal and anthropomorphic descriptions. Thus we cannot speak of Him except by negation. Maimonides is one of the greatest Jewish philosophers of medieval period. He is a famous representative of this kind of theology. For him there is no similarity between God and man, so there is no way to describe God, i.e. we can speak only in terms of what may not be said about Him.
    Keywords: Maimonides, Guide for the Perplexed, Negative Theology, attributes of God