فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 106 (بهار 1394)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 106 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا ابراهیمی محمدآبادی، حامد روحانی *، ابراهیم غلامعلی پور علمداری، حمید مصطفی لو صفحات 2-9
    آزمایشی جهت ارزیابی پتانسیل آللوپاتیکی غلظت های مختلف (0، 10، 20، 30، 40، 50، 60، 70، 80، 90 و 100 درصد) Atriplex canesence و Atriplex lentiformis حاصل از سوسپانسیون آبی 10 درصد در مرحله گل دهی بر برخی از مولفه های جوانه زنی (طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه ای، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر)، بیوشیمیایی (میزان فنل کل) و فیزیولوژیکی (میزان کلروفیل کل) برگچه و ساقه چه Agropyron elongatum به عنوان گیاه غیر بومی پیشنهادی در طرح های مرتع داری شرق استان گلستان در آزمایشگاه هیدرواکولوژی دانشگاه گنبد کاووس به اجرا درآمد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که گونه ها، غلظت های مختلف و اثر متقابل گونه ها و غلظت ها بر صفات طول ریشه چه، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، میزان کلروفیل کل و فنل کل برگچه و ساقه چه A. elongatum اختلاف معنی داری در سطح یک درصد داشتند. اثر متقابل گونه ها و غلظت ها بر درصد جوانه زنی در سطح پنج درصد معنی دار بود. در حالی که اثر آن ها بر صفت طول ساقه چه و گیاهچه معنی دار نبود. مقایسه میانگین اثر متقابل گونه ها در غلظت های مختلف تیمار نشان دهنده کاهش معنی دار بر مولفه های میزان کلروفیل کل، طول ریشه چه، درصد جوانی زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر در اثر افزایش غلظت عصاره های دو گونه Atriplex نسبت به شاهد بود. از سوی دیگر میزان فنل کل نسبت به شاهد به طور معنی داری با افزایش غلظت، روند افزایشی نشان داد. بالاترین میزان فنل کل مربوط به غلظت 100 درصد عصاره آبی A. canesence برابر با 38/194 نسبت به شاهد بود.
    کلیدواژگان: Atriplex canesence، Atriplex lentiformis، Agropyron elongatum، مولفه های جوانه زنی، میزان کلروفیل کل وفنل کل
  • آرزو علیزاده، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، بهنام ناصریان خیابانی، احسان ساداتی صفحات 10-16
    تابش دزهای پایین پرتو گاما بر بذر در جهت افزایش جوانه زنی، رشد و تولید به طور وسیعی بکار گرفته می شود. در تحقیق حاضر - تیمار پرتودهی با دزهای 20، 30، 50، 100 و 150 گری پرتو گاما بر بذر 2 گونه A.elongatum و B.tomentellus مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور برای هر گونه یک آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی طراحی و بذور پرتودهی شده با سه تکرار برای هر تیمار پرتو در داخل گلدان های پلاستیکی کشت شده و پارامترهای درصدجوانه زنی، سرعت جوانه زنی، ارزش جوانه زنی، رشد و تولید ارزیابی شد. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی دز 30 گری در گونه A.elongatum بیشترین تاثیر مثبت را بر پارامترهای مورد بررسی داشت به طوری که افزایش سرعت جوانه زنی، ارزش جوانه زنی (0.01>P) و درصد جوانه زنی (0.05>P)، در این تیمار مشاهده شد. همچنین در رابطه با گونه B.tomentellus تیمار دز 50 گری سبب افزایش ارزش جوانه زنی (0.01>P) و درصد جوانه زنی (0.05>P) بذر شد. در دز 30 گری نیز بیشترین تولید بیوماس ریشه نسبت به تیمار شاهد (0.001>P) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، درصد جوانه زنی، رشد، بیوماس
  • شهرام کیانی صفت، حمیدرضا قره چایی، علی آذره، حسن خسروی* صفحات 17-27
    مدیریت اکوسیستم اساسا به سبب دخیل بودن پدیده های طبیعی و انسانی، امری دشوار و پیچیده است که نیازمند مدیریتی با رویکرد سیستمی است. این مدیریت باید جامع بوده و موجب حفظ پایداری منابع شود و علاوه بر آن ارتقاء وضعیت اقتصادی و اجتماعی ذینفعان حوزه های آبخیز را شامل گردد. به دلیل تعامل پیچیده و متقابل آبخیزنشینان با منابع طبیعی، بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی این جوامع می‎تواند در بهبود وضعیت منابع طبیعی گامی موثر و کارساز باشد. از این رو، پژوهش حاضر، با هدف بررسی راهکارهای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی آبخیزنشینان استان فارس با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای و اولویت بندی آنها با نرم افزار Super Decision صورت پذیرفت. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان دکتری و اساتید گروه ترویج و بخش مدیریت مناطق بیابانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز می باشند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه و مصاحبه مستقیم بوده که در مجموع تعداد 30 پرسشنامه از خبرگان مذکور پر شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که وجود حمایتهای دولتی در راستای تاسیس واحدهای تولیدی نه صرفا کشاورزی در روستا با امتیاز (281/0) نسبت 10 گزینه دیگر در بهبود وضعیت اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی روستاییان در اولویت قرار دارد. پس از آن گزینه گازرسانی، برق رسانی و جاده سازی برای مناطق کوچک روستایی با امتیاز 249/0 اولویت بالاتری نسبت بقیه داشت. همچنین از میان 10 گزینه مورد بررسی افزایش خدمات عمومی و بهداشتی با امتیاز 181/0 از کمترین اولویت در بهبود وضعیت اقتصادی-اجتماعی روستائیان برخوردار بود.
    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی و اجتماعی، تحلیل شبکه، آبخیزنشینان، استان فارس
  • ابراهیم محمودآبادی *، غلامرضا ثواقبی صفحات 28-40
    امروزه یکی از مسائل مهم زیست محیطی، آلوده شدن خاکها به فلزات سنگین است. ورود این آلاینده ها به خاک سبب حذف تدریجی بسیاری از موجودات مفید این زیستگاه شده، در نتیجه تنوع زیستی که شرط اصلی پویایی، خود تنظیمی، تعادل و پایداری اکوسیستم خاک است، از بین می رود. غلظت کل فلز در محیط ضرورتا درجه سمیت یا زیست فراهمی اش را منعکس نمی کند به این دلیل که زیست فراهمی بطور زیادی به شرایط محیطی مختلفی بستگی دارد. از طرفی کاربری اراضی تاثیرات زیادی را بر خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک ها دارد. شناخت فرایندهای تاثیر گذار در زیست فراهمی فلزات می تواند کمک شایانی را در مدل سازی و فهم تاثیرات زیست محیطی این عناصر در خاک داشته باشد. به منظور بررسی تاثیر فاکتورهای خاکی در تحرک و زیست فراهمی عناصر سنگین 116 نمونه سطحی از خاک سه نوع کاربری جنگل دست کاشت سوزنی برگ، جنگل دست کاشت پهن برگ و زمین مرتعی از پارک جنگلی چیتگر تهران برداشته شد. میانگین سالیانه بارش منطقه 267 میلی متر و درجه حرارت سالانه 2/17 درجه سانتیگراد می باشد. مقدار کربنات کلسیم، pH، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی، مقادیر کل و فرم قابل استخراج با DTPA فلزات آهن، مس، روی و منگنز خاک اندازه گیری شد. با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رابطه و همبستگی بین فاکتورهای خاکی و فلزات بررسی شد. سپس با استفاده از روش رگرسیون گام به گام بیشترین فاکتورهای تاثیرگذار در هر کاربری تعیین و با یکدیگر مقایسه شدند. مقایسه میانگین کربن آلی خاک در کاربری ها نشان داد که بیشترین مقدار کربن در کاربری جنگل پهن برگ با میانگین 7/2 بود که نسبت به کاربری سوزنی برگ با میانگین 6/1 و کاربری مرتع با میانگین 8/0 اختلاف معنی دار(0.01> p) نشان داد. مقدار ماده آلی در کل منطقه مطالعاتی همبستگی مثبتی و شدیدی با روی قابل استخراج با DTPA نشان داد ( 0.762= R). که مقدار این همبستگی در بین کاربری ها متغیر بود. همچنین مقدار کربن با مقدار قابل جذب آهن و منگنز نیز همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. آنالیز واریانس یک طرفه مقدار کربنات کلسیم (CaCO3) نیز در بین کاربری های مورد بررسی اختلاف معنی دار نشان دادند (0.05> p). همبستگی منفی و معنی داری (0.01> p) بین میزان کربنات کلسیم ومقدار کل فلزات مس (0.469 -=R)، منگنز (0.441-= R) و آهن (0.641-= R) در کل منطقه مطالعاتی دیده شد. نتایج نشان داد که فاکتورهای خاکی نقش مهمی در زیست فراهمی فلزات سنگین در خاک ایفا می کنند. که این فاکتورهای خاکی تحت تاثیر مواد مادری و نوع کاربری و مدیریت اراضی قرار می گیرند و باعث تاثیرات مختلفی بر فراهمی فلزات در خاک می شوند. این مطالعه کمک به شناخت فاکتورهای موثر بر زیست فراهمی فلزات و همچنین پیش بینی و مدل سازی مقادیر قابل جذب عناصر با توجه به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و همچنین نوع کاربری زمین می کند.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، فلزات سنگین، خصوصیات خاک، زیست فراهمی، کاربری اراضی
  • نوذر قهرمان*، ابوذر قره خانی صفحات 41-51
    میزان تبخیر از تشت یکی از عوامل بسیار مهم در برنامه ریزی منابع آب، مدیریت آبیاری و تولیدات زراعی می‏باشد.. بسیاری از ایستگاه های هواشناسی کشور فاقد آمار طولانی مدت و همگن تبخیر از تشت می باشند. لذا مدلهای تجربی مختلفی به منظور برآورد این کمیت مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از انجام این تحقیق، برآورد تبخیر از تشت در چهار ایستگاه سینوپتیک کرج، اهواز، شیراز و تبریز در بازه زمانی 1986 تا 2005 با استفاده از دو روش شبکه عصبی مصنوعی (Artificial Neural Network) و رگرسیون چندگانه ‏(Multiple regression) و مشخص نمودن مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر تبخیر از تشت در ایستگاه های مطالعاتی با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی‏(Principal Factors Analysis)می‏باشد. در این رابطه، داده های تبخیر از تشت، دمای بیشینه و کمینه، سرعت باد، رطوبت نسبی و ساعات آفتابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از روش آنالیز مولفه های اصلی(PCA) نشان داد در ایستگاه اهواز 90 درصد، ایستگاه تبریز 91 درصد و در ایستگاه شیراز 93 درصد از تغییرات تبخیر از تشت بر اساس ساعات آفتابی، سرعت باد و دمای حداکثر و حداقل قابل توجیه است. ولی در ایستگاه کرج، تعیین موثرترین عوامل بر تبخیر از تشت با روش PCA عملی نبوده است. نتایج روش شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که مقادیر برآوردی با مقادیر مشاهداتی تطابق مناسبی داشتند، به طوری که در ایستگاه های اهواز، شیراز و تبریز مقدار ضریب تبیین(R2) برابر 81/0 و در ایستگاه کرج 88/0 و مقدار RMSE برای ایستگاه های اهواز، شیراز و تبریز 2/0 میلی متر و برای ایستگاه کرج 1/0 میلیمتر می باشد. همچمین مقدار MAE برای ایستگاه های کرج، اهواز، شیراز و تبریز به ترتیب برابر 83/3، 6/33، 79/21 و 6/15 میلیمتر می باشد. همچنین بر اساس شاخص MSE2 مشخص شد مدل پیشنهادی در ایستگاه های اهواز، شیراز و تبریز بیش برآورد بوده و تنها در ایستگاه کرج مدل پیشنهادی کم برآورد می باشد. نتایج حاصل از روش رگرسیون چندگانه نشان داد که در ایستگاه کرج دمای حداکثر، ایستگاه تبریز سرعت باد، ایستگاه شیراز دمای حداقل مقدار P-value برابر 03/0، 04/0، 1/0می باشد که بیانگر اینست که این عوامل نسبت به سایر عوامل مورد بررسی تاثیر بیشتری بر روی تبخیر از تشت داشته است.
    کلیدواژگان: آنالیز مولفه های اصلی، ضریب تبیین، متغیرهای هواشناسی، میانگین خطای مطلق(MAE)
  • سینا سرابی*، ام البنین ابراهیمی، مجید محمد اسمعیلی، حامد روحانی صفحات 52-62
    بانک بذر خاک به منظور مدیرت مرتع بدلیل بازبابی تنوع زیستی جوامع رویشگاهی پس از بروز شرایط نامطلوب و یا تخریب از اهمیت بسزایی برخوردار است. آتش سوزی توسط فعالیت های انسانی بر فرایندهای اکولوژیکی مربوط به بانک بذر خاک و ساختار جوامع رویشگاهی اثر می گذارد. این تحقیق در سال 1390 به منظور بررسی اثر آتش سوزی بر پوشش گیاهی مراتع حاجی قوشان در شمال شهرستان گنبد که در سال 1389 آتش سوزی شده، در دو منطقه شاهد و آتش سوزی شده انجام شد. نمونه برداری از بانک بذر خاک بر روی ترانسکت در طول شیب در دو عمق 0-5 سانتی متر و 5-10 سانتی متر به عمل آمد و با استفاده از روش کشت گلخانه ای، ترکیب گونه ای، تراکم بانک بذر خاک بررسی گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که آتش سوزی باعث کاهش تنوع گونه ای در سطح منطقه گردیده است. اما میزان تراکم بانک بذر در عمق های مورد بررسی در دو منطقه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشته است. در منطقه شاهد گونه Poa bulbosa با 76/17 % و گونه Stellaria media با 69/12% جزء گیاهان غالب این منطقه محسوب می شوند. در منطقه آتش سوزی شده نیز Stellaria media با 44/18% و Poa bulbosa با 63/15 % در بانک بذر خاک غالب ترین گونه های تشکیل دهنده را تشکیل دادند. میانگین تراکم بذر در منطقه شاهد و در عمق اول 5/337 و در عمق دوم 96 بذر در متر مربع ثبت گردید. ولی میانگین تراکم بذر در منطقه آتش سوزی شده، در عمق اول خاک 5/282 و در عمق دوم 70 بذر در متر مربع ثبت گردید. بیشترین تراکم بذر در عمق اول خاک مشاهده گردید. نتایج بدست آمده از آنالیز غنا و تنوع بذری در دو منطقه شاهد و آتش سوزی نشان داد، میزان غنا و تنوع گونه ای منطقه شاهد نسبت به آتش سوزی بیشتر بوده، همچنین تنوع و غنای در عمق اول هر دو منطقه نسبت به عمق دوم بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، بانک بذر، رویشگاه، تراکم، غنای گونه ای، مراتع حاجی قوشان
  • امیر مرادی نژاد*، امیر حمزه حقی آبی، عباس پارسایی صفحات 63-72
    شبکه عصبی مصنوعی از جمله روش های جدید تخمین تغییرات پدیده ها می باشد که در شاخه های مختلف علوم کاربرد گسترده ای پیدا کرده است. راندمان تله اندازی رسوب و حجم رسوبگذاری شده مخازن سدها نیز از جمله مسائلی است که می تواند با این روش مورد بررسی قرار گیرد. هدف از انجام این تحقیق، تعیین راندمان تله اندازی رسوب در سدهای تاخیری با استفاده از روش های شبکه عصبی و مقایسه آنها با مدل های رگرسیونی است. برای انجام این تحقیق از مدل فیزیکی سد تاخیری که در پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری ساخته شده بود، استفاده گردید. به منظور شبیه سازی هیدروگراف سیلاب، از ایده مدل مخازن خطی استفاده گردید. سپس با رهاسازی سیلاب همراه با رسوب، عملکرد سد تاخیری در تله اندازی رسوبات مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد، با شناسایی پارامترهای تاثیرگذار بر تله اندازی رسوبات مخازن سدها، مدل شبکه عصبی مناسب به روش پس انتشار خطا توسعه داده شد. همچنین از مدل های رگرسیونی برای بررسی رابطه پارامترها و نیز مقایسه نتایج برآوردی با مشاهده ای استفاده شد. در نهایت، شاخص های آماری R2، RMSE و MAPE به منظور ارزیابی صحت و دقت مدل به کار گرفته شد. طبق نتایج، میانگین مقادیر R2، RMSE و MAPE در مدل های رگرسیونی به ترتیب برابر 465/0، 6/26 و 1/62 می باشد، در حالی که مقادیر این شاخص ها در مدل توسعه داده شده شبکه عصبی به ترتیب برابر 982/0، 6/4 و 1/6 می باشد. از این رو مدل شبکه عصبی مصنوعی از توانایی بیشتری نسبت به روابط رگرسیونی در پیش بینی راندمان تله اندازی رسوب سدهای تاخیری برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد که محاسبه راندمان تله اندازی رسوب بستگی به تعداد پارامترهای به کار رفته در معادله دارد و باید با توجه به تعداد پارامترها، رابطه بهینه را انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: راندمان تله اندازی رسوب، سد، شبکه عصبی، تحلیل ابعادی، مدل رگرسیونی
  • حسن یگانه بدرآبادی*، حسین آذرنیوند، ایرج صالح، حسین ارزانی، حمید امیرنژاد صفحات 73-85
    این تحقیق با هدف تعیین ارزش کارکرد تولید علوفه با استفاده از روش قیمت گذاری کیفی (هدونیک) در مراتع حوزه آبخیز تهم انجام شد. بدین منظور پس از برآورد تولید سالانه گیاهی در سطح تیپ های مرتعی با روش قطع وتوزین، برای تعیین میزان علوفه قابل برداشت، میزان حد مجاز بهره برداری از علوفه و ارزش رجحانی گونه های مرتعی برآورد شد. برای تعیین ارزش رجحانی و حد بهره برداری مجاز گونه های گیاهی از داده های طرح ملی علوفه قابل برداشت در مراتع نمونه پنج منطقه رویشی ایران (2012) و روش ارائه شده توسط Arzani (2008) استفاده شده است. در نهایت برای برآورد قیمت علوفه تولیدی مرتع، از روش قیمت گذاری هدونیک استفاده شد. پس از تعیین قیمت علوفه مراتع، ارزش اقتصادی علوفه قابل برداشت محاسبه گردید. با توجه به نتایج بدست آمده، میزان کل علوفه قابل برداشت مراتع منطقه معادل 1452 تن در سال برآورد شد. در این پژوهش، میزان میانگین TDN برآوردی برای گونه های مرتعی منطقه 47/0 درصد در کیلوگرم برآورد شد. ضمنا قیمت هرکیلوگرم علوفه در منطقه، 4120 ریال محاسبه شد. براین اساس با توجه به تعیین قیمت هر کیلوگرم علوفه قابل استفاده تولیدی و تعیین میزان کل علوفه قابل استفاده در مراتع منطقه، میزان ارزش اقتصادی کارکرد علوفه مراتع برابر با 9/11958 میلیون ریال در سال برآورد شد و میزان ارزش اقتصادی هر هکتار از مراتع منطقه به طور متوسط 7/86 هزار ریال تعیین شد.
    کلیدواژگان: TDN، ارزش گذاری اقتصادی، ارزش رجحانی، قیمت گذاری هدونیک، مراتع تهم
  • حسین ارزانی*، جواد معتمدی، کامبیز نجیب زاده صفحات 86-95
    اطلاع از نیاز به مواد مغذی روزانه دام های چرا کننده در مراتع مناطق مختلف آب و هوایی، به منظور محاسبه ظرفیت چرا در طرح های مرتعداری، ضروری است. در همین راستا، نیاز انرژی قابل متابولیسم روزانه در سطح نگهداری گوسفند قزل در مراتع کوهستانی سهند بررسی شد. برای این منظور با توجه به میانگین مقادیر شاخص های کیفیت علوفه گونه های مرتعی و سهم آنها در ترکیب گیاهی مرتع در مراحل مختلف رشد، مقدار انرژی قابل متابولیسم در کیلوگرم علوفه خشک مراتع مورد چرا برآورد شد و با مد نظر قرار دادن نیاز انرژی قابل متابولیسم روزانه گوسفند قزل، مقدار علوفه تامین کننده نیاز دام در مراحل مختلف رشد، در مراتع منطقه برآورد گردید. نیاز انرژی قابل متابولیسم روزانه در سطح نگهداری میش، قوچ و بره قزل بر اساس معادله پیشنهادی ماف (MAFF، 1984) در حالت نگهداری و در شرایط چرا در مرتع و با مد نظر قرار دادن خصوصیات فیزیکی مراتع مورد مطالعه، فواصل آبشخور، تراکم گیاهان و اعمال ضریب افزایشی 60 درصد، به ترتیب 25/14، 82/18 و 75/10 مگاژول محاسبه گردید. بر مبنای نتایج حاصل، مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز روزانه میش، قوچ و بره قزل با توجه به مقدار انرژی قابل متابولیسم در واحد وزن پوشش گیاهی مراتع منطقه در سال 1387، در مراحل اولیه رشد 61/1، 13/2 و 93/0، در اواسط مرحله رشد 83/1، 42/2 و 06/1 و در مراحل پایانی رشد 24/2، 96/2 و 30/1 کیلوگرم علوفه خشک برآورد گردید. مقادیر مذکور برای سال 1388، در مراحل اولیه رشد 57/1، 08/2 و 91/0، در اواسط مرحله رشد 73/1، 28/2 و 00/1 و در مراحل پایانی رشد 23/2، 94/2 و 29/1 کیلوگرم علوفه خشک و برای سال 1389، در مراحل اولیه رشد 55/1، 04/2 و 90/0، در اواسط مرحله رشد 82/1، 40/2 و 06/1 و در مراحل پایانی رشد 23/2، 94/2 و 29/1 کیلوگرم علوفه خشک برآورد شد. این نتایج نشان می دهد که زمان چرا بر نیاز روزانه دام موثر است و لازم است برای هر مرحله رشد مرتع، نیاز روزانه دام بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. همچنین نتایج نشان داد با توجه به شرایط سال ممکن است، کیفیت علوفه گیاهان و به تبع آن مقدار علوفه تامین کننده نیاز انرژی قابل متابولیسم روزانه دام تا حدودی تغییر یابد ولی به دلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انرژی قابل متابولیسم، کیفیت علوفه، گوسفند قزل، مراتع سهند، نیاز روزانه
  • محمد فیاض، حسن یگانه *، حسین پیری صحراگرد، میرطاهر قائمی، انور سور، نیلوفر زارع صفحات 96-103
    مطلوبیت گیاهان علوفه ای برای دامهای اهلی و وحشی عامل مهمی در ارزیابی تناسب مرتع با نوع دام می باشد. این مطلوبیت در تعیین وضعیت، ظرفیت و مدیریت علمی مرتع مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو توجه به ارزش رجحانی گونه های موجود در یک منطقه از نکات کلیدی است که می تواند موفقیت مدیریت در دستیابی به اهدافش را تضمین نماید. بدین منظور در این بررسی ارزش رجحانی گونه های گیاهی به روش زمان سنجی برای گاو دورگه تعیین گردید. روش کار بدین صورت بود که که طی 4 سال در ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر و در هر ماه یک روز در دو زمان و هر زمان حدود 20 دقیقه از چرای گاو دو رگ، روی گونه های مورد چرا، فیلم تهیه ( در مجموع 6 بار) و پس از انتقال فیلم به کامپیوتر، زمان چرای هر گونه مشخص گردید. همچنین تعداد دفعات استفاده از گونه ها، مدت زمان استفاده از هر گونه و زمان بدون چرا در ماه های مذکور برای هر دام مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین گونه های مختلف از نظر مدت زمان چرا و درصد زمان چرا در سطح یک درصد اختلاف معنی دار وجود دارد.. علاوه بر این اثر متقابل گونه –ماه بر مدت چرا و درصد زمان چرا ، نیز معنی دار بود. درصد زمان چرا شده گونه ها در سالهای مختلف با هم تفاوت معنی دار ندارد. اما مدت چرا و درصد زمان چرا شده در ماه های مختلف در سطح 0.05 معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، گاو دورگ، مرتع تزخراب، مدت چرا، درصد زمان چرا
|
  • N. Ebrahimi Mohammad Abadi, H. Rouhani *, E. Golamalipor Alamdari, H. Mostafalou Pages 2-9
    An experiment was carried out to evaluate the allelopathic potential of various concentrations of (0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 and 100%) of Atriplex canescens and Atriplex lentiformis which were prepared by aqueous suspension of 10% at the flowering stage on some germination traits (Root length, shoot length, seedling growth, germination percent, speed of germination, vigor index), physiological (total chlorophyll content) and biochemical (total phenols content) shoot let and leaflet of Agropyron elongatum as a non native plant which is introduced on range management projects of the eastern Golestan province in laboratory of Hydro-ecology at Gonbad-e-Kavous University. The experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The ANOVA analysis showed that species, various concentrations and the interaction of species and concentrations had significant difference at 1% on radicle length, speed of germination, seedling vigor index, total chlorophyll and total phenol content from shoot let and leaflet of A. elongatum. The interaction of species and concentrations on germination percent was significant at 5%. While the effect of them on shoot and seedling lengths were insignificant. The mean comparison of interactions effect of species and various concentrations indicated that there were significant decrease on total chlorophyll content and, radicle length, germination percent, speed of germination and seedling vigor index with increasing concentrations of two species of Atriplex as compared to control. On the other hand, the amount of total phenols of seedling had a rising trend with increasing concentrations trend over control. 100% of concentrations aqueous extract of A. canesence had a maximum of Phenols content (194/38%) as compared to control.
    Keywords: Atriplex canesence, Atriplex lentiformis, Agropyron elongatum, Various concentrations, Germination traits, Content of total Chlorophyll, Phenol
  • A. Alizadeh, Gh.A. Dianati Tilaki *, B. Naserian Khiabani, E. Sadati Pages 10-16
    Low doses of gamma radiation are widely used to stimulate seed germination, growth and crop production. This study was conducted to study effect of irradiation with doses of 20, 30, 50, 100 and 150 Gy of gamma ray on seeds of two species of Ag. elongatum and Br. tomentellus. For this purpose, for each species in an experiment with completely randomized design, three replications of treated seeds with gamma ray were sown in plastic pots and the parameters of germination capacity, germination rate, germination value and biomass of shoots and roots was evaluated. The results showed the treat of 30 gray had the most significant effects on the evaluated parameters of Ag. elongatum, and the most increase in germination rate, germination value (P
    Keywords: Gamma ray, Germination percentage, growth, biomass
  • Sh. Kianisefat, H. Gharechaei, A. Azareh, H. Khosravi * Pages 17-27
    Due to the involvement of the human and natural phenomenon ecosystem management is basically difficult and complex matter, so management with systemic approach is necessary. This management must be comprehensive, cause resources sustainability and improve economic and social situation of watersheds stakeholders. Due to the complex and mutual interaction of watershed residents with natural resources, the social and economic status improvement of these communities can be effective factor in improving the status of natural resource. Hence, the present study tries to present the strategies to improve the economic and social status of Fars watershed residents using network analysis and Super Decision software. The Statistics community of this research was PhD students and professors of promoting and management desert areas department, Agricultural College, Shiraz University. Measuring instruments of research was direct interviews and questionnaires, finally 30 questionnaires were filled by experts. The results showed that “the government support in order to establish manufacturing unit, not only rural agriculture” is the first priority with the score of 0.281. After that the factor of “providing gas, electricity and roads to small rural areas” was the second priority with score of 0.249. Also, improving public health services has the least effect on socio-economic status of villagers between selected factors.
    Keywords: social, economic status, network analysis, watershed residents, Fars province
  • E. Mahmoud Abadi *, Gh, Savaghebi Pages 28-40
    Today one of the important environmental issues is soil pollution with heavy metal. Pollutants entering to soil causes the gradual elimination of beneficial organisms from this habitat, therefore Biodiversity is the original condition for dynamics, self-regulation, balance and stability of soil ecosystems, is destroyed. Total metal concentrations in the environment do not necessarily reflect its degree of toxicity or bioavailability because the bioavailability greatly depends on various environmental conditions. On the other hand, Land use impacts on many physical and chemical properties of soils. Recognition effective processes on bioavailability of metals help in modeling and understanding the environmental effects of these elements in the soil. In order to investigate the influence of soil factors on the total form and mobility and bioavailability heavy metals in different land-use, 116 samples were taken from surface soil in three land use Including Needle leaf forest, broadleaf and Rangeland in Chitgar Forest Park located in the West of Tehran city. Mean annual precipitation based on 14 years statistics of Chitgar meteorological synoptic station from 1996 to 2010 were 267 mm and annual temperature was 17.2 degree centigrade. In the laboratory amount of calcium carbonate, pH, electrical conductivity, percent organic carbon, iron, copper, zinc and manganese in two form DTPA-extractable and total form was measured. Then, using stepwise regression methods most influential factors determined in each land use and were compared with each other. According to Mean comparison, the maximum amount of carbon was in the broad-leaves forests with average 2.7 that showed significant difference with Needle leaves forest with average 1.6 and pasture with average 0.8. Soil organic Carbon had a strong positive correlation with DTPA extractable Zn(R= 0.762). This correlation was variable between the land use types. Also, the amount of carbon showed a significant positive correlation with Fe and Mn DTPA form. One way variance analysis of calcium carbonate (CaCO3) had significant difference in all studied land uses (P
    Keywords: Environmental pollution, Heavy Metals, Soil Properties, Bioavailability, Land use type
  • N. Ghahreman*, A. Gharehkhani Pages 41-51
    Pan evaporation is a key element in water resource planning, irrigation management and crop production. In most of the weather stations of country long term, homogen pan evaporation (Epan) data are not available. Hence, empirical model are used to estimate this variable.
    The objective of this study was to compare the skill of regression and artificial neural network models in estimation of pan evaporation and determination of most affecting weather variables on Epan by principle factors analysis (PCA) approach using historical climatic datasets of four station namely Karaj, Ahvaz, Shiraz and Tabriz during period of 1986 to 2005.Meterological data including Maximum and Minimum temperature, wind speed and sunshine hours were used as predictors. Results of PCA approach revealed that in Ahvaz, Tabriz and Shiraz stations respectively 90%, 91% and 93% of pan evaporation variations can be attributed to wind speed, sunshine hours and Tmax, Tmin. PCA method did not perform well in Karaj. Application of ANN models showed acceptable results in all study stations. The R2 value was 0.81 in Ahwaz, Shiraz and Tabriz stations and 0.88 in Karaj station. Similarly, the RMSE values for Ahwaz, Shiraz and Tabriz stations was 0.2 mm and 0.1 mm for Karaj station. Besides, based on MSE2 index, the proposed model was overestimating in first three stations and underestimating in Karaj climate.MAE values in Karaj, Ahwaz, Shiraz and Tabriz were 3.83, 33.6,21.79 and 15.6 respectively. Results of multiple regressions showed that in Karaj, Tmax, in Tabriz station, wind velocity and in Shiraz station;Tmin are the most significant affecting variables on Epan with P values of 0.03,0.04 and 0.1 respectivelyý.
    Keywords: Iran, Meteorological variable, Pan evaporation, Statistical models
  • S. Sarabi *, O. Ebrahimi, M.M. Esmaeeli, H. Rouhani Pages 52-62
    Soil seed bank is important for range management because it contains propagules of species that may be considered desirable or undesirable for site colonization after management and disturbance events. However, human-caused fire can affect ecological processes related to soil seed bank and vegetation structure. In order to determine the effects of burning on the seed bank, we germinated soil samples from burned and unburned plots in Haji-Ghoushan located in the Northern part of Gonbad city (Golestan Province) where human-caused fires in September 2010. In controlled laboratory conditions the total number of seedlings, number of families and subfamilies found in the upper (0-5 cm) and lower (5-10 cm) layers of soil within burn and no burn plots were recorded. Our research indicated that the total seedling density was higher in first depth than in second depth, and lower in burned site than unburned site; however, differences were non-significant but the number of seedlings varied significantly with depth. Twenty-four species were identified in unburned site. The species numbers in the seed bank of burned site were 18. The majority of the family was Poaceace, which was common to the two treatments. In unburned site, Poa Bulbosa and Stellaria media accounted for 17.76 % and 12.69 %, respectively of the seedling population. In the burned site we found Stellaria media and Pao Bulbosa accounted for 18.44 % and 15.63%, of the seedling population respectively. The densities of soil seed banks were highest at first depth in unburned and burned site with 337.5 and 282.5 m2. In the deeper depth, the density of soil seed banks was 96 and 70 m2 in unburned and burned sites, respectively. Species richness and diversity were obtained higher in unburned site than burned site and were higher in the upper depth than the lower depth in both sites.ý
    Keywords: fire, Soil seed bank, habitat, Density, richness, Haji, Ghoshan rangelands
  • A. Moradinezhad*, A. H. Haghiabi, A. Parsaee Pages 63-72
    Artificial neural network is a new method to estimate phenomena changes that have wide application in various branches of science. Reservoir sediment traps efficiency and sediment volume is an issue that can be investigated with this method. The purpose of this study is the determinate of sediment trapping efficiency in delayed dams and a comparison between neural network methods with regression models. So in this study, was used the physical model of delayed dams in the soil conservation and watershed management research center. In order to simulate a flood hydrograph, was used the idea of a linear reservoir model. Then with the release of flood and sediment trap sediments, examined the function of delayed dam. Then, with identify the affecting parameters on reservoirs sediment trapping; was developed neural network model on based back propagation of error. Also was applied the regression models for investigation the relationship between the parameters and compare the estimation results with observation. Finally, was applied the statistical indexes R2, RMSE and MAPE to assess the accuracy and precision of the model. According to results, the average values of R2, RMSE and MAPE in regression models are equal to 0.456, 26.6 and 62.1 respectively; but are the values in the neural network model 0.982, 4.6 and 6.1. So the artificial neural network has more ability in compared to regression equation to predict trap sediment in delayed dams. Also the results showed estimation of sediment trapping efficiency has depend on the number of parameters in equation and must be determined the optimized equation on based number of parameters.
    Keywords: Sediment Trapping Efficiency, Dimensional Analysis Neural Network, Dams, regression model
  • H. Yeghane Badrabadi *, H. Azarniyond, E. Saleh, H. Arzani, H. Amirnejad Pages 73-85
    This research was carried out to determine the value of forage production function using the pricing method of qualitative (Hedonic) in rangeland watershed basin of Taham. For this purpose, after estimating the annual production of forage in rangeland areas using cutting and weighting methods, the amount of allowable limit and the preference value of forges were estimated. In order to determine the amount of harvestable forage, the study tried to estimate the amount of allowable limit and the preference value of gorges using national plan data of harvestable forage in five sample regions of forages in Iran (2012) and the method presented by Arzani (2008). Finally the hedonic pricing method was used in order to estimate the price of forages produced. After determining the price of harvestable forages was calculated, the total amount of harvestable forages of the region was estimated to be 1452 tons per year. In this study, the average estimated TDN for the forage land was 0.47 percent per Kilogram. Meanwhile, the price of forages in the region was calculated to be 4120 Rials per Kilogram. On the basis of these findings, considering the determination of the price per Kilogram of usable forage and the determination of total amount of usable forage in the forage land of the region, the economic value of forage land was estimated to be 11958.9 million Rials per year and the economic value per hector of the forages of the region was determined to be 86.7 thousands Rials on an average.
    Keywords: TDN, Economic valuation, preference Value, Hedonic price method, Taham rangeland
  • H. Arzani *, J. Motamedi, K. Najibzadeh Pages 86-95
    In order to calculate the grazing capacity in range management plans is nessoceary to be aware about daily metabolizable energy requirement of livestock in rangelands at different climatic zone. In this regard, daily metabolizable energy requirement of Ghezel sheep in Sahand mountain rangelands were studied. According to the average values of forage quality indexs in plant species and their proportion in the composition of rangeland vegetation in different growth stages, metabolizable energy value in one kilogram of dry matter for livestock grazing rangelands was estimated and considering of daily metabolizable energy required of Ghezel sheep in Sahand mountain rangelands, amount of forage which supplies animal requirements in different stages of growth, were estimated. Daily requirement of ram, ewe and lambs of Ghezel sheep based on metabolizable energy, according to the MAFF equation (1984) proposed in the state of maintenance and livestock grazing in rangeland and considering the physical characteristics of the rangelands, intervals of animal drinking places, plants density and 60% additive coefficient, were calculated 14.25, 18.82 and 10.75 Mj respectively. According to the results, amount of forage required to provide the daily requirements ram, ewe and lambs of Ghezel sheep considering the forage quality of rangelands in 2008, in the initial stages of growth respectively is 1.61, 2.13 and 0.93; in the middle of stages growth respectively is 1.83, 2.42 and 1.06 and in the final stages of growth is 2.24, 2.96 and 1.30 Kilograms of dry forage. The amount of forage for 2009 in the initial stages of growth is 1.57, 2.08 and 0.91; in the middle of stages growth is 1.73, 2.28 and 1.00 and in the final stages of growth is 2.23, 2.94 and 1.29 Kilograms. Also, amount of forage required to provide the daily requirements ram, ewe and lambs of Ghezel sheep considering the forage quality of rangelands in 2010, in the initial stages of growth is 1.55, 2.04 and 0.90, respectively; in the middle of stages growth is 1.82, 2.40 and 1.06 and in the final stages of growth is 2.23, 2.94 and 1.29 Kilograms of dry forage, respectively. This implies that time grazing affects on the daily requirements of livestock and needed those daily requirements to be determined according to forage quality in of each stage. Obviously, depending on the conditions years it may some be changed quality of the forage plants but since the determination of forage quality is expensive, the results obtained can be used to estimate daily requirement use of livestock in the different years.
    Keywords: metabolizable energy, Forage quality, Ghezel sheep, Sahand mountain, daily requirement
  • M. Fayaz, H. Yeganeh *, H. Piri Sahragard, M. T. Ghaemi, A. Sour, N. Zare Pages 96-103
    Determination of preference value of plant species which grazed by crossbred cows in the Tezkhrab rangelands by timing method desirability of forage plants for livestock and wild animals is an important factor in evaluating the appropriateness of pasture with livestock. This desirability in determination of range condition, range capacity of the pasture and scientific management of rangelands is used. Thus attention to the preference value of plant species in a region is a key factor which can guarantee the success of management in achieving its goals. Therefore the preference value of plant species by timing method for hybrid cow was determined. Method was this form That within 4 years and 6 months (May, June, July, August, September and October) and two times in one day each month and each time about 20 minutes from of grazing cattle was shot (Total 6 times) and then transfer film to Computer , Grazing time of plant species was determined. The results showed in 1% level There is significant differences Between different species in terms of duration and Percent of the time grazed. In addition, interaction between species - month on the time grazing and percent of time grazed was significant. Also results showed Percent of the time grazing no significant differences between species in different years, but time grazing and percent of time grazed in different months at 0.05 levels was significant.
    Keywords: preference Value, hybrid cattle, Tezkhrab rangelands, time grazing, percent of grazed time