فهرست مطالب

تاریخ نگری و تاریخ نگاری - سال بیست و ششم شماره 17 (بهار و تابستان 1395)

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال بیست و ششم شماره 17 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی ایمان پور *، محمدرضا ناظری صفحات 5-32
    عنوان یکی از مهم ترین عناصر یک پژوهش و دروازه ی ورود به اثر است. عنوان، برچسبی است که نویسنده و پژوهشگر به اثر و اندیشه ی خویش می زند. در گونه شناسی پژوهش های علمی؛ رساله یا پایان نامه ی تحصیلی با ویژگی هایی چون مسئله محوری، روشمندی، هدفمندی، دقت و نظارت اساتید یکی از مهم ترین انواع پژوهش ها محسوب می شوند و انتخاب عنوان مناسب در آنها اهمیتی دو چندان دارد. این پژوهش بر آن است تا ضمن طرح و تبیین معیارهای «عنوان گزینی»، به میزان انطباق عناوین پایان نامه های رشته ی تاریخ با این معیارها و آسیب شناسی آنها بپردازد. شیوه پژوهش پیمایشی-تحلیلی و جامعه ی پژوهش شامل پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری رشته ی تاریخ در گرایش های مختلف است. بر اساس یافته های پژوهش، مهم ترین آسیب های عنوان گزینی در پایان نامه های رشته ی تاریخ، طولانی بودن، کاربرد کلمات بی نقش، عدم انطباق با زبان معیار و کاربرد موضوع به جای عنوان است.
    کلیدواژگان: عنوان گزینی، پایان نامه، رشته تاریخ، پژوهش دانشگاهی، آسیب شناسی
  • شهلا بختیاری*، اکرم جوزیان صفحات 33-54

    کتاب تاریخ فیروزشاهی تالیف ضیاءالدین موید الملک برنی، یکی از مهم ترین متون تاریخ نگاری در حوزه تاریخ مسلمانان در هند است. این اثر، افزون بر بررسی مسائل سیاسی سلاطین مسلمان دهلی تا عصر مولف، مسائل اجتماعی و اقتصادی جامعه را نیز در بردارد. بررسی مسائل اجتماعی و اقتصادی مردم از آنجا اهمیت می یابد که علاوه بر مهم بودن نقش آنان در مسیر تاریخ، مولفی درباری دست به چنین کاری زده باشد. این نوشتار می کوشد از خلال اشارات مستقیم و غیرمستقیم برنی به طور اکتشافی، به دیدگاه های اجتماعی وی دست یابد. در بررسی تاثیر بینش اجتماعی ضیاءالدین برنی بر تاریخ نگاری او فرض بر این است: بینش اجتماعی ضیاءالدین برنی سبب رویکرد جدی مولف به مسائل اجتماعی در جهت راهنمایی حکام و شاهان عصر برای اصلاح جامعه بوده است. در این مقاله ضمن آشنایی با زندگی نامه و موارد موردنظر مولف در باب مسائل اجتماعی و اقتصادی، به نظرات وی در باب عوامل موثر در تغییرات اجتماعی پی برده می شود.

    کلیدواژگان: تاریخ فیروز شاهی، ضیاءالدین برنی، بینش اجتماعی، سلاطین دهلی، تاریخ نگاری رسمی
  • علی رضاییان*، قاسم سالاری صفحات 55-68
    عهدنامه و سوگندنامه گونه ای از منشات رسمی باقی مانده از قرن پنجم و ششم هجری قمری است. با بررسی منشات و متون تاریخی این عهد می توان عهدنامه ها را به دو دسته اصلی تقسیم کرد: اول عهدنامه هایی که خلفا، سلاطین و افراد بلندمرتبه برای تضمین امنیت به حاکمین و تابعین و افراد زیردست اعطا می کردند. این دسته از عهدنامه ها بیشتر به «امان نامه» شباهت داشته و به منظور تضمین امنیت فرد تابع صادر می شده است.
    دسته ی دوم از عهدنامه ها، اسنادی بوده که حکام و امرا و افراد زیر دست برای تضمین وفاداری و عمل به تعهدات،به فرد بالادست می دادند. تعدادی از این دسته عهدنامه ها در مجموعه منشات قرن پنجم و ششم هجری قمری باقیمانده و به دست ما رسیده است. از آنجا که در برخی از موارد عهدنامه های یاد شده را دیوانیان در دستگاه قدرت بالادست نوشته ، برای تائید به نزد حاکم دست نشانده می فرستادند، این گونه از عهدنامه ها در تبیین و شناخت روابط سلاطین و حکام تابعه اهمیت خاصی می یابد. چرا که توقعات و انتظارات حکومت مرکزی را از حکام و امرای تابع ،از دیدگاهی متفاوت به رشته تحریر می کشد. این عهدنامه ها همراه با مشابهت های ساختاری که دارند در پژوهش های تاریخی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عهدنامه، سوگندنامه، منشات، امان نامه
  • محمد سلماسی زاده* صفحات 69-90
    در برخی از رسایل سیاسی عصر ناصری از مفهومی بنام امتیاز فضلی سخن گفته شده است که می توان آن را برابر نهاد واژه شایسته سالاری دانست.شایسته سالاری فرایندی است که با جریان عقلانی سازی امور در قرون جدید شکل گرفته و هم سوی با عرفی شدن در خدمت ترقی و پیشرفت جوامع قرار گرفت.تحول اجتماعات ابتدایی و ساده و کهن ، به جوامع پیچیده و پیشرفته امروزی ، و پیدایش تمایزات و ناهمگونی های پرتعداد ، تقسیم کار و شایسته سالاری را پدیده ایی ضروری و اجتناب ناپذیر ساخته است.
    رسائل سیاسی عصر ناصری با نقد مضرات و زیان های ناشی از نبود شایسته سالاری ، از مفهومی به نام امتیاز فضلی سخن گفته اند. دانش ، مهارت ، تخصص گرایی ، اخلاق حرفه ایی و تجربه برآمده از عمل ؛ مهم ترین شاخص های شایسته سالاری است که در رسائل فوق از آن با عناوینی همچون لیاقت و کفایت ، علم و عمل و خبرویت یاد شده است.
    مساله اصلی پژوهش حاضر تبیین معنا و گستره این اصطلاح و واکاوی دلایل و علل رواج یا ترک این موضوع و نتایج حاصل از آن در ترقی یا انحطاط ایران عصر ناصری است. بدین منظور با استفاده از روش تحقیق تحلیلی - تبیینی ، رسائل سیاسی عصر ناصری مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امتیاز فضلی، شایسته سالاری، علم، تقسیم کار، تجربه
  • روح الله شهابی*، محمد امیر احمدزاده صفحات 91-116
    برای کاربرد یافته های روانشناختی در تحلیل های تاریخی یک زیربنای نظری قوی وجود دارد چرا که روان شناسی مطالعه رفتار انسان در حال و تاریخ مطالعه رفتار و تجربه انسان در گذشته است. به نظر می رسد برای این کاربرد دو دوره به هم مرتبط می توان قائل بود؛ در دوره نخست دیدگاه های رویکرد روان تحلیل گری فرویدی در تحلیل ویژگی های شخصیتی رهبران سیاسی مورد استفاده قرار گرفت و تصمیم رهبران سیاسی در شکل گیری رویدادهای تاریخی را با چنین نگاهی تفسیر کردند. مشکلات رویکرد روان تحلیل گری باعث ظهور رویکرد دوم یعنی دیدگاه-های روان شناسی بین نسلی در تحلیل های تاریخی شده است به گونه ای که تغییر در روش های فرزندپروری به پیش برنده تغییرات اجتماعی دانسته شد و این اعتقاد بوجود آمد که نگرش ها و رفتارها با کودک و سیر تکاملی فرزندپروری، تاریخ را شکل می دهد. برای چنین ادعای تاریخی، شواهد نظری روان شناختی (دیدگاه ویگوتسکی) وجود دارد اما همچنان فقدان حمایت تجربی را می توان ضعف عمده این رویکرد دانست. در این مقاله این ادعاها با یک رویکرد انتقادی مرور خواهد شد و در پایان به منظور بهره مندی از دانش روان شناسی در تحلیل تاریخی توصیه هایی خواهد شد.
    کلیدواژگان: درآمدی بر چالش ها و راهکارهای بهره گیری از یافته های روان شناختی در تحلیل تاریخی
  • سیمین فصیحی، سارا پاک نژاد صفحات 117-144

    تاریخ ازجمله عرصه هایی است که به دلیل جذابیت و شکل روایت گونه خود، ازطرف پر مخاطب ترین وتاثیرگذارترین رسانه، یعنی سینما و تلویزیون، برای داستان پردازی و جذب مخاطب استفاده می شود. این گستردگی مخاطب، تعاملی دوسویه را میان تاریخ و رسانه، درجهت ارائه صحیح تاریخ به مردم ایجاد می نماید. شیوه این تعامل دارای اهمیت و برای کارشناس تاریخ مهم است که همراه با صداقت و وفاداری فیلم ساز به متن تاریخ باشد.
    دغدغه اصلی این پژوهش میزان وفاداری کارگردانان دو سریال درچشم باد و عمارت فرنگی (دو سریال دهه 80 شمسی) به متن تاریخ در بازنمایی شخصیت های دوران رضاشاه، می باشد. این پژوهش با روشی تطبیقی – تحلیلی به بررسی و اعتبارسنجی این دو سریال پرداخته تا نشان دهد که اطلاعات تاریخی ارائه شده در این دو سریال در مورد شخصیت های تاریخی از لحاظ چهره پردازی، گفتار و کنش آن ها در فضای تاریخی مورد نظر تا چه حد با منابع تاریخی انطباق دارد. یافته های پژوهش حاکی از این است که فیلم سازان در تصویر گری گوشه هایی از تاریخ این دوره و بازنمایی شخصیت های آن گاه به متن تاریخ وفادار بوده و گاه راه اغراق، زیاده گویی و یا کم گویی را پیموده اند و شخصیت های تاریخی را به منظور جذب مخاطب تنزل و یا تقدس بخشیده اند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، رضاشاه، فیلم تاریخی، عمارت فرنگی، در چشم باد
  • علیرضا ملایی توانی*، جواد نوروزی صفحات 145-178
    کتاب های تاریخی یکی از مهمترین رسانه های فرهنگی است که نقشهای مهمی چون آگاهی بخشی، هویتسازی، شکلدهی به ذهنیت، باورها و عقاید افراد جامعه را از رهگذر بازنمایی و بازآفرینی گذشته بر عهده دارد. وقتی این کتاب، کتاب تاریخ معاصر باشد، اهمیت، حساسیت و اولویت آن دوچندان میشود. این کتابها را می توان از منظرهای گوناگون ارزیابی کرد. یکی از اجزای اصلی چنین کتابهایی، طرح جلد و پوشش ظاهری آنهاست که درواقع بستهبندی و ویترین این آثار به شمار میرود و نخستین مواجهه مخاطب با این مجموعه های آموزشی از طریق جلد آنها انجام میگیرد. مساله اصلی این مقاله، بررسی طرح جلد این آثار از زوایای مختلفی چون جذابیتها و زیبایی های بصری، روانشناسی رنگها، ترکیب تصاویر و معانی آن و همچنین پیشینه طراحان جلد و طیف نویسندگان آن، متناسب با تحولات پس از انقلاب است. نگارندگان می کوشند در این مسیر از دانش نشانهشناسی و تحلیل های تاریخی استفاده کنند. آن ها سرانجام به این نتیجه می رسند که طرح جلد کتاب های درسی تاریخ دبیرستان ها به شدت تحت تاثیر فضای سیاسی و ایدئولوژیک کشور از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون قرار داشته است.
    کلیدواژگان: تاریخ معاصر ایران، کتابهای درسی، طرح جلد، تصاویر و نشانه ها
|
  • Mohammad Taghi Imanpour*, Mohammad, Reza Nazeri Pages 5-32
    Choosing a topic for academic research look easy, it looks not be more than few words, but in fact it is one of the most important element in a research. In other words , it is a eticket that and author choose for his research. In difference kind of academic research, the thesis is one the important research and choosing a suitable topic for it is very important.In this research it has been tried to explore the some criteria that can help the way we choose a suitable topic for historical research.. The analytical method has been chosen to do this research and a number of Master and doctoral thesis in difference subject has been chosen to be exmined as case study to do this research . The result of research show the more pathological problem on choosing a topic for historical research is their ambiguoty and having long topic
    Keywords: choosing topic, thesis, History, academic rsearch, pathology
  • Shahla Bakhtiyari *, Akram Joziyan Pages 33-54

    The book " Tarikh-e-Firozshahi" by "Ziauddin Bin Muayyadul Mulk Barany " , is one of the most important texts of Islamic historiography in the territory of India . In addition to contemplation of political issues of muslim kings of Delhi until the era of author , this work , encompasses social and economical issues of society .
    The contemplation of social and economical issues of people is being significant as the result of the important role of people in direction of history in addition to the fact that ; an courtier author completed this job.
    This writing tries to reach Barany's viewpoints through direct and indirect signs . The following question is designed in order to meet this

    Objective

    How could Ziauddin Barany's social insight affect on his historiography?
    In response to this question the following hypothesis is given:Ziauddin Barany's social insight led to his serious attitude to ward the social issues in order to guiding kings and sovereigns of that era , to improve the society .
    Be sides acquaintance with Ziauddin Barany biography and his viewpoints about social and economical issues, this article also find out his viewpoints about effective factors in social alternations .

    Keywords: firoozshahi s history, Barani, social vision
  • Ali Rrezaeyan*, Ghasem Salari Pages 55-68
    Treaty or Pledge is one of the official epistolary writings of the 10th and 11th centuries which is extant today. With analysis of the epistolary writings and historical texts of the aforementioned centuries, we can divide them in to two major categories: first category was the treaties which were bestowed by Caliphs, Potentates, and prominent individuals to governors, minions, and lower ranking officials as an assurance of their security. this class of treaties were mostly similar to the letter of immunity and it was issued for the sake of providing an oath of protection for the protégé. The second category of treaties were the deeds which were given by governors, minions, and lower ranking officials to their superiors as an assurance of loyalty and dedication.
    A number of these treaties in the collection of epistolary notes of the 10th and 11th centuries have remained and passed into our hands. Since in some instances the aforementioned treaties were written by the courts of justice of high ranking rulers and were sent to their protégé, these treaties have been specially significant in explaining the relations between potentates and their proteges, for they elucidate, from a different perspective, the anticipations and expectations of the central government from its governors and minions
    Keywords: key phrases: Treaty, Pledge, Epistolary notes, Indemnity
  • Mohammad Salmasizade* Pages 69-90
    Meritocracy or "Emtiyaze Fazli" in the political treatises of Qajar era (Case study political treatises in the Naserddin shah Qajar era).
    In the some of political treatises on Naserddin shah Qajar era we found an Idiomatic that called "Emtiyaze Fazli" that Equal to concept of meritocracy.
    Merit associated with the current process of rationalization and secularization by the communities placed at the service of development. Social division of labor and specialization is necessary to meritocracy.
    The main problem of this study is to explain the meaning and scope of that term. For this purpose, we use the analytical method to explain the subject. The data collection was performed according to the method for libraries. The main hypothesis is that the authors of are relative familiarity with the concept of meritocracy.
    The results indicate that the political treatises have provided explanations about the concept of meritocracy and its needs and results. The most important barriers of meritocracy at that age were: Lack of rationality, Lack of social division of labor, Lack of secularization, being of tribal system and the Simple building Iranian society on that age.
    Keywords: meritocracy, Emtiyaze Fazli, Science, division of labor, experience
  • Mohammad Amir Ahmadzadeh, Roholah Shahabi * Pages 91-116
    There is powerful foundation for utilizing psychology in historical analysis, because history is concerned with study of human behavior, experience and action in the past and psychology is concerned with study of human behavior and action in present situations. For this use, we can design two together periods. In the first, Freudian beliefs (psychoanalysis) were used to analyze of personality traits of historical leaders, but, methodological problems of psychoanalysis, lead to psycho genes perspective or psychohistory (often known with deMause). Based on this, changes in parenting and attitudes toward Childs are the causes of historical events. deMause divided history of parenting to 6 historical period and concluded parenting is the most causes of social and historical changes. To this claim, there are theoretical psychological evidences (Vygotsky theory), but still there isn’t empirical support for it. In this paper we critically review both periods and we will recommend some comment for utilizing of psychology in history analysis.
    Keywords: psychology of history, psychohistory, psychobiography
  • Simin Fasihi, Sara Paknezhad Pages 117-144

    The science of history due to its attraction and narrative nature has been taken into consideration by the most popular and influential media, the Movies and TV broadcast, with the purpose of making stories and attracting audiences. This vast in audiences has been created a mutual cooperation between the history and the media to render the true history to people. The way of happening on this cooperation is important and for the historian, honesty and loyalty of film makers to the true history, is necessary.
    The most challenging issue of current research is the extent of loyalty of 1991s and 2001s film makers in representation the era of Reza Shah the same as the true history without any censorship.
    The present study examined the comparative analysis to validate the two series to show that the historical information presented in these two series about historical figures in terms of behavior and actions in the desired historical setting is in compliance with historical source.
    The finding suggest that filmmakers in illustration of the history in this period and the representation of its characters have been faithful. sometimes we are faced with exaggeration or reticence and in order to attract more audience some figures are glorified and some are devalued.

    Keywords: validation, Reza Shah, Historical Film, Dar Chashme Bad, Emarat Farangi
  • Dr Ali Reza Mollaiy Tavany*, Javad Nowrozi Pages 145-178
    Historical text books are the most important cultural media that plays important roles in historical information, identification, shaping to mentality and behaviors of citizens via representation of historical’ past. When there books were the modern history becomes more sensitive, priority and important. We can analyze Historical text books in Iranian’s high school from very approaches. The cover Design of Historical text books in Iranian’s high school are as shop- window, because where first contact whit them. The main problem of this article is analyzing of the cover Design of Historical text books in Iranian’s high school 1980- 2016 from many aspects such as aesthetics, psychology of coolers, and composition of pictures and designer of cover Design of Historical text books after Islamic revolution. The author’s attempt uses whit emetics and historical writes this article. This article concludes the cover Design of Historical text books in Iranian’s high school 1980- 2016, influenced by political and ideological sphere.
    Keywords: Iranian's modern history, Historical text books, covers Design, pictures, Semitics