فهرست مطالب

سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید) - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1395)

نشریه سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید)
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سرمقاله
  • رضا افشاری، فرشید عابدی، حمیدرضا بهرامی طاقانکی صفحات 48-50
  • مقاله علمی-پژوهشی
  • ملیحه ضیایی، تکتم صابری علیا، فرزانه نوروزی روشناوند، زهرا صادق پور صفحات 51-53
    پیشینه: بهبودکیفیت خدمات سلامت بدون توجه به مدیریت نظام مند خطاها و قصور های پزشکی و جلوگیری از بروز مجدد آنها امکان پذیر نخواهد بود. هدف این پژوهش بررسی توصیفی سوابق درج شده درسامانه سوابق پرونده های درمان مطرح شده در جلسات کمیسیون ماده 11 در واحد تعزیرات معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تفکیک نوع تخلف طی سال های 1386 تا 1394 بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام شد. ابتدا بررسی سوابق کاغذی بایگانی های موجود واحد تعزیرات از سال 1386 صورت گرفت. سپس اطلاعات مدارک موجود به صورت طبقه بندی شده در سامانه ثبت کمیسیون ماده 11، وارد شد. تخلفات بررسی شده در کمیسیون ماده 11 شامل دریافت وجه خارج از تعرفه، ایجاد موسسه پزشکی غیر مجاز، به کار گیری فرد فاقد صلاحیت، ارائه خدمات بدون مجوز،عدم تمدید پروانه، مداخله در امر درمان، تقلب در کالا، تعطیلی غیر مجاز و عدم حضور پزشک بود. داده های جمع آوری شده در نرم افزار Microsoft Excel نسخه 2013 مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی تخلفات مطرح شده در کمیسیون ماده 11 در نه سال (1386-1394) در مجموع شامل 514 تخلف بود. بیشترین تعداد تخلفات در همه سال ها مرتبط با دریافت وجه خارج از تعرفه بوده است. بیشترین تعداد تخلفات در سال 1389(88 مورد) و کمترین آن در سال 1393 (25 مورد) بود. بررسی آمار 9 ساله کمیسیون ماده 11 نشان می دهد که بیشترین میزان تخلفات از دریافت وجه خارج از تعرفه و ارائه خدمات بدون مجوز (274 و 70؛ به ترتیب) بود.
    نتیجه گیری
    اصلاح آئین نامه ها و تعیین حدود مجاز فعالیت پزشکان هر رشته پس از اجرای طرح تحول سلامت نقش مهمی در کاهش جرائم تعزیراتی از جمله ارائه خدمات غیر مجاز و اخذ وجه خارج از تعرفه داشته است.
    کلیدواژگان: تخلف، تعزیرات، موسسه پزشکی، وجه خارج از تعرفه
  • امیر مهدی محمدی، وحیده طبسی لطف آبادی صفحات 54-57
    پیشینه: ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به بیماران یک تلاش پیچیده است که به طور فزاینده ای به دانش و اطلاعات وابسته است، سازمان های بهداشتی و درمانی نیازمند جمع آوری و تحلیل داده ها و تبدیل آن ها به اطلاعات و دانش در جهت تصمیم گیری مفید می باشند. همچنین، محیط بیمارستانی یکی از پر تعامل ترین محیط های کاری است و شامل تعاملات بین پرستاران و بیماران، پرستاران و پزشکان، پزشکان و بیماران می باشد. همه این تعاملات می تواند موجب یادگیری و تجربه اندوزی نیروی انسانی شود. مدیریت دانش و یادگیری سازمانی هر دو نقش مهمی در نوآوری سازمانی ایفا می کنند، به گونه ای که نوآوری بر پایه دانش و یادگیری سازمانی به منصه ظهور می رسد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر فرآیند خلق دانش بر نوآوری سازمانی در بیمارستان های مشهد با میانجی گری یادگیری سازمانی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی که به صورت مقطعی در سال 1395 انجام شد،روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای- میدانی بود. جامعه آماری این تحقیق کارکنان استخدامی پنج بیمارستان مشهد ( دو بیمارستان دولتی و سه بیمارستان خصوصی) شامل پزشکان و پرستاران در بخش های مختلف بیمارستان بود. برای تعیین نمونه در این مطالعه، از نمونه گیری تصادفی- طبقه ای استفاده شد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 113 مورد به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Smart PLS انجام شد و برای تجزیه و تحلیل آماری از روش مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون T-value استفاده شد.
    نتایج
    4/50 % پاسخ دهندگان مرد بودند. از لحاظ میزان تحصیلات بیشتر شرکت کنندگان فوق لیسانس و بالاتر (57 نفر) بودند. سابقه کار اکثر افراد بیش از 15 سال (42/5%) بود. یافته های تحقیق نشان داد که فرآیند خلق دانش با اطمینان 95 % به میزان 0/361 برنوآوری سازمانی تاثیر ساختاری مثبت و معناداری دارد و تاثیری غیرمستقیم با اطمینان 99 % به میزان 0/399 بر نوآوری سازمانی از طریق قابلیت یادگیری سازمانی دارد. همچنین، فرآیند خلق دانش با اطمینان 99 % به میزان0/732 بر یادگیری سازمانی تاثیر ساختاری مثبت و معناداری دارد و یادگیری سازمانیبا اطمینان 99 % به میزان0/546 بر نوآوری سازمانیتاثیر ساختاری مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق انتظار می رود سازمان ها بتوانند با بهره گیری از توسعه فرآیند دانش آفرینی، توسعه تیم های کاری و گسترش شبکه های اجتماعی، روند نوآوری و دانش آفرینی را توسعه دهد.
    کلیدواژگان: خلق دانش، نوآوری سازمانی، یادگیری سازمانی، بیمارستان ها
  • سید هادی موسوی محمدی، محمد اسدی صفحات 58-62
    پیشینه: یکی از مهم ترین مشکلات حرفه ای پزشکان مساله نارضایتی و شکایت بیماران به مراجع قضایی و تبعات آن در زندگی شخصی و حرفه ای آنان است. علی رغم تلاش پزشکان و کادر پزشکی در ارائه خدمت به بیماران و نیز تقدس خاص این رشته، روز به روز بر میزان شکایت ها افزوده می شود. پیشرفت های رشته زنان و زایمان انتظارات جامعه بشری را افزایش داده است. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان بروز خطاهای پزشکی در رشته زنان و زایمان مطابق با پرونده های ثبت شده در دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد در سالهای 1393-1392 انجام شد.
    روش ها
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر است که به صورت سرشماری انجام شد. در این مطالعه کلیه پرونده های شکایت از پزشکان در رشته زنان و زایمان ثبت شده در دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد از ابتدای سال 1392 تا پایان سال 1393 بررسی شد. داده ها شامل جنس متشاکی، تحصیلات متشاکی، موضوع شکایت، سازمان ارجاع دهنده پرونده و نوع رای صادره بود.
    نتایج
    در سال های 1392 و 1393، 701 شکایت در دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد به ثبت رسیده است که 135 شکایت مربوط به رشته زنان و زایمان بود. 17/8% متشاکیان مرد و 82/2 % زن بودند. از میان 135 شکایت زنان و زایمان بیشترین شکایت مربوط به فوت نوزاد (25 %)، عوارض زایمان طبیعی در نوزاد (15 %) و فوت مادر (10 %) بود. بیشترین ارجاع پرونده های شکایت زنان و زایمان در سال های 1393-1392 مربوط به شاکیان خصوصی (47/4 %) بود. بر اساس بررسی هیات کارشناسی؛ 69 % از متشاکیان، حکم برائت دریافت کردند و 11% مقصر شناخته شدند. به علاوه، از 2/2 % شاکیان رضایت اخذ شد و 17/8 % پرونده ها مطابق نظریه کارشناسی بایگانی شد
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی شکایات در رشته زنان و زایمان و مشخص شدن علل آن ها، بهبود روابط پزشک و بیمار، توجه بیشتر پزشک به علائم، آزمایش ها، شرح حال و وضعیت و گفته های مادر باردار، معاینه دقیق و مراقبت بیشتر از مادر باردار در ساعات پایانی بارداری (تحت نظر بودن فرد، مانیتورینگ، تست NST و چک کردن ضربان قلب جنین) و حضور یک ماما در بالین مادر باردار در ساعات پایانی بارداری در راستای کاهش شکایات و افزایش رضایتمندی بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: زنان و زایمان، سازمان نظام پزشکی، شکایت، قصور
  • مقاله مروری
  • عادل سپهر صفحات 63-66
    در این مقاله بر اهمیت مطالعه گرد و غبار در شیوع بیماری ها و مشکلات سلامتی در جوامع انسانی تاکید شده است. ذرات خاک بر حسب اندازه و ویژگی های مرتبط با خاک، در برابر قدرت بادهای فرساینده ناپایدار شده و توسط باد برداشت و حمل می شوند. همراه با حمل این ذرات، بخشی از میکروارگانیسم های موجود در خاک مانند قارچ ها، باکتری ها، اسپورها و ویروس ها منتشر می شوند و می توانند در روزهای گرد و غبار با ذرات کوچکتر از 10 میکرون وارد دستگاه تنفسی شده و مشکلات و بیماری های جدی برای انسان ایجاد کنند. در این مقاله بر فیزیک باد، ذرات گرد و غبار و شیوع بیماری های قلبی-عروقی، عصبی و پوستی تاکید شده است. نتایج پژوهش های مختلف نشان می دهد که همبستگی معنی داری بین تعداد روزهای همراه با گرد و غبار و شیوع بیماری های قلبی-عروقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیماری های پوستی، بیماری های قلبی، عروقی، فرسایش بادی، گرد و غبار، میکروارگانیسم
  • مقاله مرور
  • مهدیه حشمدار راوری، آزاده سادات رسولی صفحات 67-69
    یکی از موضوعاتی که به طور جدی در امر مدیریت بیمارستانی مورد توجه قرار دارد، موضوع بایگانی تصاویر پزشکی است. امروزه باپیشرفت فناوری اطلاعات در علوم پزشکی و شبکه های کامپیوتری، دیگر نیازی به کلیشه های قدیمی برای گرفتن تصاویر رادیولوژی و صرف هزینه خرید و نگهداری این فیلم ها نیست. سیستم ارتباط و بایگانی تصویری امکان انتقال، ذخیره، بازیابی و نمایش تصاویر پزشکی در نقاط مختلف را ایجاد می کند. PACS در سیستم های پزشکی شامل نرم افزارها و سخت افزارهای ضروری است که به منظور کنترل و اداره تصاویر پزشکی طراحی و استفاده می شوند.
    بهره برداری از این سیستم منجر به کاهش هزینه های ذخیره سازی مرتبط با بایگانی، ذخیره فیلم های تصویربرداری و ارتباط با سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) می شود و امکان آموزش و تشخیص از راه دور را نیز فراهم می کند. همچنین، با بهره گیری از تله رادیولوژی به پزشکان کمک می کند تا هم زمان در نقاط مختلف دنیا به اطلاعات مشابه و به روز شده دسترسی داشته باشند. در نتیجه، گسترش کاربرد آن در ارتقا سلامت جامعه نقشی حیاتی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تصویربرداری مغناطیسی، تله رادیولوژی، سیستم ارتباط و بایگانی تصاویر پزشکی، سیستم اطلاعات بیمارستانی
  • مقاله علمی-ترویجی
  • فرشته ممدوحی، عباسعلی زراعتی صفحات 70-72
  • حمید عطاران صفحات 73-75
  • نوید نوری زاده صفحات 78-79
  • ریحانه بازرگانی صفحات 80-81
  • سلامت و مسئولین
  • نصایح بزرگان
  • مقاله خبری
  • مرضیه هراتی صفحات 87-88
  • صفحات 90-92
|
  • Reza Afshari, Farshid Abedi, Hamid Reza Bahrami Taghanaki Pages 48-50
  • Maliheh Ziaee, Toktam Saberi Olya, Farzaneh Norouzi Roshanavand, Zahra Sadeghpour Pages 51-53
    Background
    Improvement of the quality of health services will not be possible without regard to the systematic management of errors and medical malpractice and prevention of their recurrence. The aim of this study was descriptive survey of inserted records in the system of treatment files records proposed in the meetings of the Commission of Article 11 in the sanctions unit of department of Mashhad University of Medical Sciences by the type of offense during the years 2007 to 2015.
    Methods
    The present study was cross-sectional and retrospective. At first, the paper archive records that available since 2007 in the sanctions unit were examined. Infringement by the Commission of Article 11 includes get money out of tariffs, creation of unauthorized medical institute, use of an ineligible person, offering services without a license, failure to renew the license, interfering with the treatment, product fraud, unauthorized closure and absence of physician. The collected data in Microsoft Excel software 2013 were analyzed.
    Results
    Investigation of infringements set forth in Article 11 Commission in nine years (2007-2015) had a total of 514 infringements. The highest number of infringements in all these years is related to a payment out of tariffs. The highest number of infringements was in 2010 (88 cases) and the lowest was in 2013 (25 cases). 9-year statistics of the Commission Article 11 show that most of the complaints belonged to receiving money out of tariffs and providing services without a license (274 and 70, respectively).
    Conclusion
    Amending regulations and determination of allowed limits of activity of practitioners in each field after health development plan have an important role in reducing crimes such as providing services without a license and getting money out of tariffs.
    Keywords: Infringements, Institute of Medicine, Payment out of tariffs, sanctions
  • Amir Mahdi Mohammadi, Vahideh Tabasi Lotfabadi Pages 54-57
    Background
    Delivering healthcare to patients is a very complex endeavor that is highly dependent on information. Healthcare organizations need to gather and analyze data and transform it into information and knowledge to make useful decisions. Furthermore, the hospital is one of the most interactive working environments and includes interaction between nurses and patients, nurses and doctors, and doctors and patients. All these interactions can lead to human learning and experimentation. Knowledge management and organizational learning play an important role in organizational innovation, so that innovation based on knowledge and organizational learning is evident. This study was performed to investigate the effect of knowledge creation process on organizational innovation in Mashhad hospitals by the mediating role of organizational learning.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive analytical study in 2016, the data gathering method was library-fieldwork. Statistical population of this study was the staff of five Mashhad hospitals (two public hospitals and three private hospitals) which include practitioners and nurses in various sections of hospitals. To determine the sample in this study, the stratified random sampling was used and the sample size based on Cochran's formula was 113. Data analysis was performed with Smart PLS and for statistical analysis, structural equation modeling and T-value test were used.
    Results
    50.4% of respondents were men. In terms of education, most participants (57 people) had graduate level. Most people (42.5%) had more than 15 year work experience. The results indicated that knowledge creation process had a structural and significant positive impact on organizational innovation at 95% confidence level (0.361) and an indirect impact on organizational innovation through organizational learning capability at 99% confidence level (0.399). Furthermore, that knowledge creation process had a structural and significant positive effect on organizational learning at 99% confidence level (0.732) and organizational learning had a structural and significant positive impact on organizational innovation at 99% confidence level (0.546).
    Conclusion
    Regarding to the research results, it is expected that organizations can develop the innovation and knowledge creation process by the help of the development of social networks, work teams and knowledge creation process.
    Keywords: Hospitals, Knowledge Creation, Mashhad, Organizational Innovation, Organizational Learning
  • Seyed Hadi Mousavi Mohammadi, Mohammad Asadi Pages 58-62
    Background
    One of the most important professional problems for doctors is patient grievances and complaints to the judiciary and its consequences in their personal and professional lives. Despite the efforts of doctors and medical staff in service delivery to patients and specific sanctity of the field, complaint rate is growingly increasing. Advances in obstetrics and gynecology have increased expectations of human society. Therefore, the present study aimed to investigate the incidence of medical errors in the field of obstetrics and gynecology in accordance with disciplinary court records in Mashhad Medical Council in the years 2013-2014.
    Methods
    This is a retrospective and cross-sectional study conducted based on census. In this study, all records of complaints in the field of obstetrics and gynecology registered in Disciplinary Court of Mashhad Medical Council was investigated from the beginning of 2013 until the end of 2014. Data included plaintiff’s gender, education, complaint topic, the organization referring the dossier and the type of decision.
    Results
    Between 2013 and 2014, 701 complaints were registered in Disciplinary Court of Mashhad Medical Council among which 135 complaints were related to the field of obstetrics and gynecology. 17.8% of plaintiffs were men and 82.2% of them were women. Of the 135 complaints of obstetrics and gynecology, most of them related to the death of children (25%), natural childbirth complications in infants (15%) and maternal mortality (10%), respectively. Most referral litigation cases of obstetrics and gynecology in the years 2013-2014 related to private plaintiffs (47.4%). According to expert bodies, 69% of plaintiffs received a sentence of acquittal and 11% were found guilty. In addition, consent was obtained from 2.2% of plaintiffs and 17.8% of files were archived according to experts.
    Conclusion
    According to the complaints of obstetrics and gynecology and determination of their causes, following practices are essential in order to reduce complaints and increase patient satisfaction: improved doctor-patient relationships, doctors paying more attention to symptoms, tests, medical history and condition and pregnant mothers’ statements, detailed examination of the pregnant mother in late pregnancy (the individual being under the supervision, monitoring, NST test and checking the fetal heart rate) and the presence of a midwife bedside pregnant women in late pregnancy.
    Keywords: Obstetrics, Gynecology, Medical Council, Complaint, Malpractice
  • Mahdeih Hashamdar Ravari, Azadeh Sadat Rasouli Pages 67-69
  • Fereshteh Mamdouhi, Abbas Ali Zeraati Pages 70-72
  • Hamid Attaran Pages 73-75
  • Navid Nourizadeh Pages 78-79
  • Reyhaneh Bazargani Pages 80-81
  • Marzieh Harati Pages 87-88
  • Pages 90-92