فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 42 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • هومن عباسی، محمد رضا پورمجیدیان، سید محمد حجتی، اصغر فلاح صفحات 1-12
    شناسایی گونه های درختی مناسب به منظور گیاه پالایی بسیار حائز اهمیت است ولی لازمه آن انجام مطالعات جامع و ارزیابی پتانسیل گونه ها است. در این تحقیق به بررسی مقاومت نهال های یکساله بومی جنگل های شمال ایران، شیردار (Acer cappadocicum) و ون (Fraxinus excelsior) پرداخته شد. در این راستا نهال های یک ساله دو گیاه در طول یک فصل رویش تحت تاثیر خاک های آلوده به سرب با غلظت های 0، 100، 200، 300، 400 و 500 میلی گرم در کیلوگرم خاک قرار گرفت و شاخص های فتوسنتزی از قبیل نرخ فتوسنتز، هدایت روزنه ای، نرخ تعرق و دی اکسید کربن درون روزنه ای به انضمام عملکرد رشد و تخصیص زی توده نهالها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حضور فلز سنگین سرب در خاک با غلظت های بالا سبب کاهش عمکلرد فتوسنتزی دو گیاه می شود ولی در این بین اثرات بازدارنده آلودگی در نهال های ون کمتر بود. میزان رشد ارتفاع، قطر و همچنین زی توده نهال های دو گونه متاثر از اثرات سوء سرب کاهش یافت ولی تفاوت قابل تاملی برای دو گونه مشاهده نشد. یافته های این تحقیق نشان داد که دو گونه بومی شیردار و ون در شرایط تحقیق حاضر و در طول یک فصل رویش تفاوت قابل ملاحظه ای از لحاظ مقاومت به خاک های آلوده به سرب نداشتند، ولی بی شک می توان با اعمال تیمارهای آلودگی شدیدتر در دوره های طولانی تر تصمیات بهتری را اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: درختان بومی، رشد، زی توده، فتوسنتز، گیاه پالایی، نهال
  • ژیلا قلی زاده، حمیدرضا صادقی پور، احمد عبدل زاده، خدایار همتی صفحات 13-24
    هدف از این پژوهش مطالعه اثر تیمار ساعات مختلف سرمادهی بر حذف خواب جوانه های جانبی گردو، متابولیسم کربوهیدرات ها، محتوای ترکیبات فنلی و فعالیت پراکسیداز محلول، دیواره ای و پلی فنل اکسیداز بود. در این راستا شاخه های یک ساله درختان 10 ساله روستای زیارت (از توابع شهرستان گرگان) ، پس از خزان برگ ها به صورت تصادفی جمع آوری و به قطعات 9 سانتی متری حاوی یک جوانه جانبی تقسیم و در دمای 1±4 درجه سانتی گراد تحت زمان های مختلف (0، 700، 1400 ساعت) قرار گرفتند و سپس در شرایط القایی شکوفایی جوانه (2±25 درجه سانتی گراد، فتوپریود 12 ساعت نور 12 ساعت تاریکی و شدت نور سفید فلورسانت μ mol m-2 s-120) واقع شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای 700 و 1400 ساعت سرمادهی، درصد و سرعت حذف خواب را در جوانه های جانبی گردوی ایرانی در مقایسه با شاهد به شکل معنی داری افزایش و زمان آغاز شکوفایی را کاهش داد. همچنین سرمادهی سبب تجزیه نشاسته و قندهای غیراحیایی و افزایش قندهای احیایی شد که با افزایش درصد حذف خواب جوانه ارتباط مثبت و معنی داری داشت. محتوای فنل ها، فعالیت آنزیم های پراکسیداز محلول و دیواره ای تا 700 ساعت و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز تا 1400 ساعت سرمادهی نسبت به شاهد افزایش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد در ساعات طولانی تر سرما دهی افزایش قندهای احیایی انرژی مورد نیاز جهت حذف خواب جوانه را تامین کرده و افزایش فنل کل و فعالیت پراکسیداز محلول و دیواره ای منجر به کاهش تنش اکسیداتیو و ایجاد تحمل سرما شد. به علاوه، افزایش فعالیت پلی فنل اکسیداز، نیز حذف فنل های بازدارنده و ساخت فنل های آنتی اکسیداتیو را در پی داشت که در نهایت این فرایندها به موازات هم منجر به حذف خواب در ساعات بالای سرما دهی جوانه های گردوی ایرانی شدند.
    کلیدواژگان: سرمادهی، حذف خواب، شرایط القایی شکوفایی جوانه، فعالیت آنزیمی، متابولیسم کربوهیدرات
  • ابراهیم غلامعلی پور علمداری، فاطمه مکاری، جواد بیات کوهسار صفحات 25-36
    آزمایشی به منظور تجزیه فیتوشیمیایی ترکیبات گیاه هرز خودرو ریواس (Rheumribes) در مرحله فنولوژیکی گل دهی در آزمایشگاه علوم علف های هرز دانشگاه گنبدکاووس در سال 1394 انجام شد. نمونه های گیاهی ریواس از ارتفاعات اطراف روستای کاریزک از توابع شهرستان کاشمر جمع آوری شد. پس از شناسایی گونه گیاه ریواس اندام های مختلف به تفکیک ساقه، برگ و گل آذین از یکدیگر جدا، خشک و نهایتا پودر گردید. سپس مقادیر ترکیبات شیمیایی نظیر میزان ماده آلی، خاکستر خام، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، نشاسته و کربوهیدرات های محلول و میزان فنل کل در اندام های مورد بررسی و مخلوطی از اندام ها براساس روش های استاندارد فیتوشیمیایی مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنی داری میان اندام های مختلف گیاه ریواس از لحاظ صفات فیتوشیمیایی مورد بررسی بود. براساس نتایج، بیش ترین درصد معنی دار ماده آلی، خاکستر خام، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی به ترتیب مربوط به اندام گل آذین، دو اندام ساقه و برگ، برگ و گل آذین، ساقه و گل آذین بود. بیش ترین میزان نشاسته و کربوهیدرات های محلول به ترتیب مربوط به ساقه و دو اندام برگ و مخلوطی از اندام ها بود. مطالعه حاضر هم چنین نشان داد که بیش ترین میزان معنی دار فنل کل مربوط به اندام گل آذین و مخلوطی از اندام ها بود. در حالی که کم ترین میزان فنل کل در اندام ساقه مشاهده شد. به طورکلی نتایج نشان داد که میزان ترکیبات فیتوشیمیایی مورد اندازه گیری در اندام های مختلف ریواس، متنوع بود. بنابراین با توجه به زیست توده تولیدی بالای گیاه هرز خودرو ریواس و نقش ترکیبات فنلی به همراه میزان مناسبی از برخی متابولیت های اولیه، بهینه سازی روشی مناسب جهت استخراج این ترکیبات ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اندام ها، پروتئین خام، ترکیبات شیمیایی، ریواس، کربوهیدرات های محلول، فنل کل، مرحله فنولوژیکی گل دهی
  • میر مظفر فلاح چای، رزا خلعتبری، علیرضا اسلامی صفحات 37-45
    گیلاس وحشیL. Cerasus avium از گونه های پهن برگ و بومی بسیار با ارزشی است که به صورت پراکنده یا به صورت گروه های کوچک در جنگل های شمال ایران حضور دارد. این تحقیق به منظور مطالعه اثر ارتفاع از سطح دریا بر روی برخی از ویژگی های رشد گونه گیلاس وحشی در طبقات ارتفاعی مختلف صورت گرفت. بدین منظور بعد از جنگل گردشی های متعدد در سری های 1 و 3 جنگل های نسارود رامسر تعداد 60 پایه گیلاس قطورتر از 20 سانتی متر بعلت عدم فراوانی مناسب در سایر ارتفاعات در سه طبقه ارتفاعی 400-200، 800-600 و 1400-1200 متر از سطح دریا به صورت انتخابی مشخص شدند. در این مطالعه برخی ویژگی های کمی و کیفی پایه های مورد نظر اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که مشخصه های کمی رشد قطر برابر سنیه در طبقات ارتفاعی مختلف دارای اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد بود. همچنین مشخص شد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا و افزایش شدت نور به ویژه تابش مستقیم اشعه ماوراء بنفش میزان فلاونوئیدهای برگ و غلظت آنتوسیانین های موجود در میوه گیلاس وحشی که باعث پیدایش رنگ قرمز می شود افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، ارتفاع، رشد، جنگل های رامسر، گیلاس وحشی، فلاونوئید
  • علی رحیمی، شاهرخ جهانبین، امین صالحی، هوشنگ فرجی صفحات 46-55
    خشکی یکی از عوامل اثر گذار بر گیاهان دارویی است و از سویی، نقش قارچ میکوریزا در بهبود عملکرد برخی گیاهان دارویی مواجه با تنش خشکی موثر بوده است. لذا به بدین منظور، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه بویراحمد و در سال های 1394 و 1395 اجرا گردید. عامل های آزمایش شامل سطوح آبیاری (عامل اصلی) به صورت آبیاری پس از 30، 60، 90، 120 و 150 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر کلاس Aو قارچ میکوریزا (عامل فرعی) در سطوح عدم کاربرد، کاربرد Glomus mosseaeو کاربرد Glomus intraradices لحاظ شد. نتایج نشان داد که اثر سال بر صفات مورد مطالعه گاوزبان معنی دار نبود. اثر تنش خشکی بر شاخص سطح برگ گاوزبان معنی دار و در آبیاری پس از 30 و 60 میلی متر تبخیر بالاترین شاخص سطح برگ بدست آمد. کاربرد قارچ های میکوریزا Glomus mosseaeو Glomus intraradices مقدار فنل گاوزبان را نسبت به شرایط عدم کاربرد قارچ به ترتیب 13 و 9 درصد افزایش دادند. با افزایش شدت تنش خشکی از 30 میلی متر به 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر، ارتفاع، تعداد شاخه های فرعی و فلورسانس کلروفیل کاهش یافتند، اما کاربرد قارچ میکوریزا توانست صفات مورد مطالعه گاوزبان را در شرایط تنش خشکی در این بررسی افزایش دهد و از میزان اثرات منفی تنش خشکی بکاهد.
    کلیدواژگان: آبیاری، ترکیبات فنلی، شاخص سطح برگ، شاخه های فرعی، فلورسانس کلروفیل
  • مریم نیاکان، معصومه حبیبی صفحات 56-65
    خشکی از جمله تنش های محیطی است که به عنوان مهمترین عامل محدود کننده رشد و تولید گیاهان در اکثر نقاط جهان شناخته شده است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر سطوح مختلف خشکی بر شاخص های مورفوفیزیولوژیکی گیاه Cucurbita maxima L. به شکل مستقل و نیز به همراه کاربرد کینتین در دو غلظت به شکل محلول پاشی بر میزان پارامترهای رشد، رنگیزه های فتوسنتزی و قندهای محلول و نامحلول برگ و ریشه بود. جهت رسیدن به این هدف، آزمایشی گلدانی در محیط باز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در قالب 9 تیمار با 4 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله رویشی سه سطح از تنش خشکی شامل ظرفیت 3/2 زراعی معادل تنش ملایم و 3/1 ظرفیت زراعی معادل تنش شدید خشکی به همراه کاربرد دو غلظت از کینتین شامل 2 و 4 میلی گرم در لیتر به شکل محلول پاشی بر اندام هوایی گیاهان اعمال شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش پارامترهای رشد، نشاسته ورنگیزه های فتوسنتزی و کاربرد کینتین منجر به افزایش معنی داری در آن ها شد. از سوی دیگر تنش خشکی قندهای محلول را افزایش داد در حالی که کاربرد کینتین موجب کاهش پارامترهای نامبرده شد. در مجموع کاربرد کینتین در این تحقیق توانست به طور قابل توجهی از اثرات منفی خشکی بر گیاه مورد تحقیق بکاهد.
    کلیدواژگان: خشکی، رنگیزه، قندهای محلول و نامحلول، کینتین
  • مانی مجدم، معصومه پوستی زاده صفحات 66-74
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد توام نیتروژن و ازتوباکتر در تراکم های مختلف بر صفات کمی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی ذرت دانه ای بهاره، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهر شوشتر اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه در آزمایش شامل، تلفیق کود نیتروژن و ازتوباکتر در سه سطح شامل: 100 درصد نیتروژن به صورت کود اوره، 70 درصد از نیتروژن توسط اوره باضافه ازتوباکتر و 40 درصد از نیتروژن توسط کود اوره باضافه ازتوباکتر به عنوان عامل اصلی و تراکم بوته نیز در سه سطح شامل: 6، 8 و 10 بوته در مترمربع به عنوان عامل فرعی بود. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، اجزای عملکرد، درصد پروتئین و درصد نشاسته بودند. اثر کود نیتروژن و ازتو باکتر بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار شد. بیشترین درصد پروتئین دانه به تیمارهای 100 درصد نیتروژن به صورت کود اوره، 70 درصد از نیتروژن توسط اوره باضافه ازتوباکتر تعلق داشت. بیشترین عملکرد دانه به تیمار 100 درصد نیتروژن و کمترین به تیمار 70 درصد نیتروژن باضافه ازتوباکتر تعلق گرفت. طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن، می تواند با تولید محصول کافی، مصرف کود شیمیایی نیتروژن را کاهش دهد که این امر کمک قابل توجهی به سالم سازی محیط زیست می کند و راهبرد مهمی در جهت حرکت به سمت کشاورزی پایدار می باشد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، ازتوباکتر، ذرت بهاره، نشاسته، نیتروژن
  • طاهره ظفری، مریم بی خوف تربتی، فرهنگ مراقبی، رویا رضوی زاده صفحات 75-84
    آلودگی هوا بر موجودات زنده اثرات متنوعی می گذارد. گیاهان به دلیل اینکه براساس تغییرات شرایط محیطی امکان جابجایی ندارند، ناگزیرند جهت سازش با شرایط سخت، یکسری تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی را متحمل شوند. بر این اساس تحقیق حاضر به منظور مطالعه تاثیر آلودگی هوا بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی نظیر مقدار رنگیزه های کلروفیلی، ترکیبات کاروتنوئیدی آنتوسیانین، میزان پروتئین و نیز فعالیت دو آنزیم آنتی اکسیدانی گیاه P. kansuensis انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان داد میزان رنگیزه های کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئیدها و نیز میزان پروتئین در منطقه پاک نسبت به منطقه آلوده به طور معنی داری افزایش یافت. ولی میزان آنتوسیانین در منطقه پاک نسبت به منطقه آلوده تغییر چندانی نداشت. همچنین در بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز مشخص شد در منطقه آلوده فعالیت این آنزیم نسبت به منطقه پاک افزایش معنی داری داشت این نتایج نشان می دهد آلودگی هوای تهران می تواند بر بازده فتوسنتز گیاهان و تصفیه هوا که علاوه بر زیبایی فضای شهری یکی از اهداف گسترش فضاهای سبز در شهرهای بزرگ می باشد اثرات سوء داشته باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آنتوسیانین، پروتئین، پیراکانتا، کاروتنوئید، کلروفیل
|
  • Hooman Abbasi, Mohammadreza Pourmajidian, Seyed Mohammad Hodjat, Asghar Fallah Pages 1-12
    Identifying tree species candidate for phytoremediation is very important. However, its prerequisite is conducting comprehensive studies on tree species and evaluation of the plants’ potential. The current research surveyed resistance of two native species of Hyrcanian forest Acer cappadocicum and Fraxinus excelsior at seedling stage. In this regard, one-year old seedlings of both species were grown under different concentrations of lead including 0, 100, 200, 300,400, and 500 milligram lead per kilogram soil during a growth season. During a growth season photosynthetic indexes such as gas exchange, net photosynthesis rate, stomatal conductance, transpiration rate, and substomatal CO2 concentration as well as growth and biomass allocation were studied. The results showed that the presence of lead as a heavy metal led to decline of photosynthesis performance of both species but the inhibitory effects of Pb was less in seedlings of ash. Height and diameter growth as well as seedling biomass of both species were decreased by negative effects of lead but there was no considerable difference between two species. Our finding showed that under the experimental condition, there was no significant difference between resistances of two native species to lead contaminated soil but for making a better decision, further studies are necessary with stronger contamination and for a longer period.
    Keywords: Native tree, Growth, Biomass, Photosynthesis, phytoremediation, seedling
  • J. Gholizadeh, Hamidreza Sadeghipour, Ahmad Abdolzadeh, Khodayar Hemati Pages 13-24
    The purpose of this study was assessing the impacts of different chilling periods on the release of dormancy in walnut lateral buds, carbohydrates metabolism, phenol compounds content, and activities of soluble and cell wall peroxidase and polyphenol oxidase. In this line, one-year-old shoots were collected randomly from ten-year-old trees of Ziyarat village (Gorgan) in defoliation which were then cut into 9 cm pieces each with a single lateral bud and were subjected to different chilling treatments (0, 700, 1400 hour) at 4±1 °C and then forcing condition (25 ± 2 ◦C, 12 h light:12 h dark photoperiod, 20 µmol m−2 s−1). Results showed that 700 and 1400 chilling hours significantly increased percentage and rate of walnut lateral bud dormancy release and decreased time of initiation bud break in comparison with control. Chilling caused starch and non-reducing sugar degradation and resulted in the increase of reducing sugars. This had a positive significant relationship with the percentage of bud dormancy release. Phenols content, soluble and cell wall peroxidase activities increased up to 700 hour chilling while polyphenol oxidase activity increased up to 1400 hour as compared with control. It seems that the buildup of reducing sugars provides the required energy for dormancy release, and the increase of phenols and soluble and cell wall peroxidase activities result in decrease of oxidative stress and development of cold tolerance in buds. Moreover, rising polyphenol oxidase activity caused removing phenolic inhibitors and/or synthesis of antioxidant phenols. These processes in parallel promoted dormancy release of Persian walnut lateral buds.
    Keywords: Chilling hours, Release of dormancy, forcing condition, enzyme activity, carbohydrate metabolism
  • E. Gholamalipour Alamdari, F. Makari, J. Bayat Kohsar Pages 25-36
    An experiment was conducted for phytochemical analysis of the compounds of Rheum ribes weedat the phonological stage of flowering in Weed Science Laboratory of Gonbad-e Qabus University in 2015. Plant samples of Rheum ribes were collected from heights of Karizak Village of Kashmar. After identifying the Rheum species, various organs of stem, leaf, and inflorescence were separated from each other, dried and finally powdered. Chemical compounds like the organic matter, ash, crud protein, ADF, NDF, starch, soluble carbohydrates, and total phenols contents of the organs under study and a combination of organs were measured using the standardized phytochemical methods. Results of the variance analysis showed that there were significant differences in the phytochemical traits among various organs of Rheum ribes. Findings suggest that the highest percentage of organic matter, ash, crud protein, NDF, and ADF were obtained in the inflorescence, both the stem and leaf, leaf and inflorescence, and stem and inflorescence, respectively. The study also recorded the highest levels of total phenols in both in floresvence and combination of the organs while the lowest phenols contents were observed in the stem. Results generally showed variations in the content of phytochemical compounds under study in Rheum ribes organs. Therefore, regarding high productivity of Rheum ribes biomass and the role of phenolic compounds as well as suitable content of some primary metabolites, optimization of suitable method to extract these compounds is necessary.
    Keywords: Organs, crud protein, chemical analysis, Rheum ribes, soluble carbohydrates, total phenols, phonological stage of flowering
  • Mm Falah Chai, R. Khalatbari, A. Islami Pages 37-45
    Cherry (Cerasus avium L.) is one of the valuable native and broadleaf species that are either scattered or exist as a small group in the northern forests of Iran. This research was carried out to investigate the effect of altitude from the sea level on some of the growth characteristics of cherry in different altitudinal layers. For this purpose, after seeing different forests in the series of 1 and 3 located in Nesaroud, Ramsar forests, 60 cherry trees of thicker than 20 cm in diameter were randomly identified due to the lack of suitable abundance in other altitudes of three altitudinal classes (200-400, 600-800, and 1200 -1400 m) above the sea level. In this study, some of qualitative and quantitative characteristics of the given stands were measured and analyzed. The obtained results showed that the qualitative characteristic of diameter growth were significantly different at P≤0.05. It was also indicated that the amount of leaf flavonoids and the density of anthocyanin of Cerasus avium that create red color increased with an increase in the height from the sea level and the light intensity particularly the increase in the direct radiation of ultraviolet ray. The maximum density of flavonoids and anthocyanins are in the altitudes higher than 1200-1400 meter above the sea level.
    Keywords: Anthocyanins, altitude, Growth, Ramsar forests Cerasus avium L, flavonoids
  • A. Rahimi, Sh Jahanbin, A. Salehi, H. Faraji Pages 46-55
    Drought is one of the factors that affect medicinal plants. On the other hand, the role of mycorrhiza fungi was effective in improving the performance of some medicinal plants exposed to draught stress. For this purpose, an experiment was conducted as split-plot in a randomized complete block design with 3 replications in the Boyerahmad region during 2015 - 2016. The experiment factors consisted of irrigation levels (main plot) as irrigation after S1 =30, S2 =60, S3 =90, S4 =120 and S5 =150 mm water evaporation from evaporation pan class A and mycorrhiza fungi (sub plot) consisted of non-inoculation (NG), inoculation with mycorrhiza fungi species of Glomus mosseae (GM) and Glomus intraradices (GI). Results showed that the effect of year on the studied traits of Borage was not significant. The effect of drought stress on leaf area index of Borage was significant and in the irrigation after 30 and 60 mm evaporation the highest LAI was obtained. The application of mycorrhiza fungi Glomus mosseae and Glomus intraradices increased the amount of phenols of Borageby %13 and% 9, respectively as compared with the plants not inoculated with mycorrhiza fungi. Increase in the drought from 30 mm to 150 mm decreased evaporation, height, number of tributaries and chlorophyll fluorescence, but the application of mycorrhiza could increase the studied characteristics of Borage under drought stress conditions and decrease the negative effects of stress.
    Keywords: Irrigation, Phenolic compounds, leaf area index, tributaries, chlorophyll fluorescence
  • M. Niakan, M. Habibi Pages 56-65
    Drought is one of the environmental stresses that have been recognized as the most important limiting factor for plant growth and production in most parts of the world. The aim of this study was to investigate the effects of drought on morpho-physiological indicators of Cucurbita maxima L. in two forms independently and with spraying Kinetin at two concentrations on growth parameters, photosynthetic pigments, and soluble sugars in leaves and roots. To achieve this aim, a pot experiment in a natural environment based on a factorial randomized complete block design was carried out in the form of 9 treatments with four replications. Three levels of drought stress in vegetative phase consisting of 2/3 and 1/3 of field capacity equivalent to mild and severe drought stress were applied with two concentrations of Kinetin including 2 and 4 mg per liter in the form of shoot spraying. The results showed that drought stress reduced the growth parameters, photosynthetic pigments, and starch and application of kinetin increased them significantly. On the other hand, drought stress increased soluble sugars while kinetin application decreased them. Overall results showed that the use of Kinetin in this study could significantly reduce the negative effects of drought on Cucurbita maxima L.
    Keywords: Kinetin, Dehydration, Pigments, Soluble sugars, insoluble sugars
  • M. Mojaddam, M. Poostizadeh Pages 66-74
    To study the effects of combined application of nitrogen and Azotobacter at different plant densities on some quantitative and biochemical characteristics of spring corn, a split plot experiment was carried out in the form of randomized complete block design with three replications in Shoshtar. The treatments of the study were the combination of nitrogen and Azotobacter fertilizer at three levels: the main plot was %100 nitrogen as urea fertilizer, %70 nitrogen as urea Azotobacter, and %40 nitrogen as urea Azotobacter as the main factor and the subplot was plant density at three levels: 6 plants per square meter, 8 plants per square meter, and 10 plants per square meter. Characteristics such as seed yield, yield component, protein, and starch percentage were evaluated. The effects of nitrogen fertilizer and Azotobacter were significant on all traits. The highest seed protein contents were recorded in the treatments of %100 nitrogen as urea fertilizer and %70 of nitrogen as urea and the rest as Azotobacter. The highest average grain yield (552.6 grams per square meter) was obtained from %100 nitrogen treatment and the lowest level (376.7 grams per square meter) was recorded in %70 nitrogen and %30 Azotobacter treatment. Therefore, the combination of biological and chemical nitrogen fertilizers can also improve the efficiency of production and absorption of the sufficient nitrogen fertilizer to reduce nitrogen consumption which contribute significantly to a healthy environment and is an important strategy toward sustainable agriculture.
    Keywords: Yield components, Azotobacter, spring Corn, starch, Nitrogen
  • T. Zafarim, Maryam Bikhof Torbati, Farhang Moraghebi, Roya Razavizadeh Pages 75-84
    Air pollution has different effects on living organisms. Since plants facing different environmental conditions cannot move, they are forced to cope with difficult conditions and withstand a series of physiological and morphological changes. This study was done to investigate the effects of air pollution on some physiological indices of P. kansuensis plant. These indicators included chlorophyll pigments, carotenoids, anthocyanins, and protein content. The results showed that chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, and proteins in the contaminated area as compared with the clean area increased significantly. But anthocyanin content in the clean area did not change significantly compared to the contaminated area. Also, analysis of catalase and superoxide dismutase activities in the polluted regions showed a significant increase in comparison with the clean regions. Therefore, air pollution in Tehran can have adverse effects on photosynthetic efficiency of plants and air purification. functions of the plants which are one of the goals of the green spaces in major cities in addition to the beauty of urban space.
    Keywords: Air pollution, aAnthocyanin, protein, Pyracantha, carotenoid, chlorophyll