فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • منصور خلیلی عراقی*، الهام نوبهار، محبوبه کبیری رنانی صفحات 1-17
    در دین مقدس اسلام میان وظایف فرد و دولت در تحقق شریعت یک نسبت تعاملی وجود دارد. در واقع وظایف افراد و دولت در جامعه اسلامی مکمل هم بوده و جدا از یکدیگر نیست. شرع مقدس اسلام وظایفی را برای افراد در جامعه اسلامی تعریف نموده است تا با تعامل فرد و دولت، جامعه مطلوب اسلامی شکل گیرد. یکی از اینها، وظیفه فرد مسلمان در قبال مشاهده جرم در جامعه است.در این مطالعه، سعی شده با استفاده از ابزار نظریه بازی ها، فریضه مهم امر به معروف و نهی از منکر، مورد بررسی قرار گیرد. هدف اصلی این مطالعه، مدل سازیچگونگی رفتار افراد در قبال مشاهده جرم در جامعه (به عنوان یکی از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر)، در قالب یک بازی استراتژیک با ترجیحات vNM است. نتایج این مطالعه، نشان می دهد که بی توجهی به این فریضه مهم و ارزشمند و عدم احساس مسئولیت در قبال مشاهده جرم در جامعه، بهره مندی افراد جامعه را کاهش می دهد. به عبارت دیگر، عمل به تعالیم و احکام اسلام و وجود امر به معروف و نهی از منکر، موجب کاهش جرم در جامعه شده و به تبع آن، سطح رفاه کل جامعه افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر، نظریه بازی ها، جامعه اسلامی
  • حسین راغفر، میر حسین موسوی، بتول آذری بنی* صفحات 19-36
    در بیشتر کشورها، داده های پانلی برای بررسی خانوارهای مختلف در طی زمان وجود ندارد، اما داده های مقطعی موجود هستند. با استفاده از داده های مقطعی نمی توان مجموعه مشخصی از خانوارها را طی سال های متوالی مورد بررسی قرارداد. برای رفع این مشکل، از داده های شبه پانل استفاده می شود. رویکرد شبه پانل با استفاده از داده های مقطعی تکرار شده، نسل هایی از خانوارها را در طی زمان ایجاد می کنند. ویژگی این روش، ردیابی عملکرد هر نسل در طی زمان است. در اینجا، این نمونه با 23 دوره زمانی و 20 نسل به بررسی تحرک درآمدی مطلق در نسل سنی می پردازد. تحرک درآمدی معیاری است که میزان نابرابری فرصت ها را در یک جامعه اندازه می گیرد. تحرک درآمدی به دو صورت مطلق و شرطی اندازه گیری می شود. در تحرک شرطی، اثرات ثابت در نظر گرفته می شود، اما در تحرک مطلق، این گونه نیست. اثرات ثابت پارامتری است که ناهمگنی را در بین افراد نشان می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهند که تحرک مطلق در کشور پایین بوده و نابرابری فرصتی در طی زمان در حال کاهش بوده، اما سرعت کاهش نابرابری پایین است.
    کلیدواژگان: نابرابری، پویایی درآمد، رویکرد شبه پانل پویا، تحرک درآمدی
  • حشمت الله عسگری*، مهین خدارحمی صفحات 37-56
    بانکها نوعی بنگاه اقتصادی هستند و همواره در تلاش اند خدمات خود را با هزینه کمتری ارائه دهند و از طرفی کارآیی سیستم بانکی و همگرایی این کارآیی در بین بانکهای کشور ضرورت بالایی نزد متولیان امر برنامه ریزی دارد. در این پژوهش از آمار و ارقام 9 بانک کشور طی دوره زمانی 1391 – 1380 بر اساس نگرش واسطه ای و روش مرزی تصادفی (SFA) در چهارچوب تابع هزینه ترانسلوگ و مدل I باتیس و کوئلی بهره گرفته شده و نتایج مطالعه حاکی از آن است که میانگین کارآیی بانکهای تجاری در ایران طی دوره 1391-1380، 95/78 درصد و میانگین کارآیی بانکهای تجاری 58/87 درصد بوده که این امر نشان می دهد میانگین کارآیی بانکهای تخصصی بیشتر از میانگین کارآیی بانکهای تجاری بوده است.
    همچنین فرایند همگرایی به عنوان یکی از نتایج مدل های رشد اقتصادی بررسی شده، با سرعت همگرایی کارآیی با استفاده از مدل مطلق 571% - و با استفاده از مدل شرطی 576% - به دست آمده است و متوسط رشد کارآیی، روند کاهشی و همچنین سرعت تعدیل کارآیی نیز همگرا می باشد.
    کلیدواژگان: کارآیی، تابع مرزی تصادفی، بانک، مدل باتیس و کوئلی، مدل همگرایی سیگما، مدل همگرایی بتا
  • مهدی حاج امینی، محمدطاهر احمدی شادمهری*، محمدعلی فلاحی، علی اکبر ناجی میدانی صفحات 57-84
    دولت ایران در اغلب سال‏های دوره 1358-1389 با کسری بودجه مواجه بوده که عمدتا از طریق خلق پول تامین مالی شده است. از لحاظ نظری، تردیدهای بسیاری در مورد آثار حقیقی کسری بودجه و مالیات تورمی وجود دارد؛ به طوری که هر دو نتیجه کاهش و افزایش در مصرف، سرمایه‏گذاری، خالص صادرات و کل مخارج تایید شده‏اند. در این مقاله، با استفاده از مدل خودبازگشت برداری ساختاری همگرا، تاثیرپذیری طرف تقاضای اقتصاد ایران از تامین مالی تورمی در این دوره، بررسی می‏شود.
    کسری بودجه، اختلاف «کسری بودجه عملیاتی» از «مازاد تراز سرمای های» است. بر این اساس، نتایج نشان می‏دهد که «کسری بودجه عملیاتی» و «مازاد تراز سرمای های» در کوتاه‏مدت بر مصرف، سرمایه‏گذاری و خالص واردات، تاثیر مثبت می‏گذارند. بنابراین، تغییرات اجزای طرف تقاضا الزاما با کاهش یا افزایش کسری بودجه هم‏جهت نیست؛ بلکه منبع تغییر در کسری بودجه، تعیین‏کننده آثار آن است. کاهش کسری بودجه از طریق تکانه مازاد تراز سرمایه، آثاری شبیه سیاست افزایش کسری بودجه عملیاتی دارد. به علاوه، نتایج نشان می‏دهد که کسری بودجه عملیاتی در بلندمدت، تاثیری بر اجزای تقاضا ندارند.
    مکمل بودن مالیات تورمی و سرکوب مالی در کوتاه‏مدت و بلندمدت تایید می‏شود. همچنین شواهد نشان می‏دهد که افزایش «کسری بودجه عملیاتی» و افزایش «مازاد تراز سرمای های» موجب افزایش مالیات تورمی و سرکوب مالی می‏شوند. علاوه بر این، مشخص می‏شود که اگرچه کسری بودجه در بلندمدت بر تقاضا تاثیر ندارد؛ اما دو پیامد آن- مالیات تورمی و سرکوب مالی- در کوتاه‏مدت و بلندمدت در جهت مخالف یکدیگر مصرف، سرمایه‏گذاری، خالص واردات و مخارج کل را تحت تاثیر قرار می‏دهند.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، تامین مالی تورمی، مالیات تورمی، همگرایی بلندمدت، ایران
  • نظر دهمرده *، مریم جفره صفحات 85-105
    با گسترش حضور و دخالت دولت در اقتصاد، بررسی ارتباط حجم و اندازه دولتو ارتباط این شاخص ها با متغیرهای کلان اقتصادی، همواره مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان، سیاستگذاران و محققان قرار دارد. در پژوهش حاضر، وضعیت اندازه دولت در میان کشورهای دی هشت و عضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه و ارتباط آن با درجه باز بودن تجاری با استفاده از داده های تابلویی طی سالهای 2012- 2000 مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، از شاخص شدت تجاری به عنوان یکی از زیر شاخه های باز بودن تجاری استفاده شده و با توجه به نتایج آزمون های ریشه واحد و نامانا بودن متغیرهابراساس آماره های مورد بررسی، آزمون هم انباشتگی جهت اطمینان از رابطه بلند مدت متغیرها صورت گرفته و داده ها بر اساس مدل اثرات ثابت و روش حداقل مربعات وزنی تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد که ارتباط مثبت و معنی داری به میزان تقریبا 12 درصد میان اندازه دولت و درجه باز بودن اقتصاد در میان کشورهای دی هشت و این ارتباط برای کشورهای عضو OECD معنی دار حاصل نشد ولی نتایج ارتباط اندازه دولت با اندازه کشور (کل جمعیت)، برای هر دو گروه کشور مثبت به دست آمده است. بنابراین با توجه به نتایج، لازم است با اعمال سیاست های مختلف تجاریجهت رفع موانع تجاری می توان در جهت تقویت شاخص های حکمرانی خوب گام برداشت.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، اندازه کشور، باز بودن تجاری، روش پانل دیتا
  • حسن سامانی پور، اسمعیل ابونوری *، یونس نادمی صفحات 107-125
    هدف از این مقاله، آزمون فرضیه وجود رابطه ناخطی بین تورم و اندازه دولت در ایران برای بازه زمانی سالهای 91-1353می باشد. بدین منظور از رگرسیون آستانه ای و آزمون ناخطی بودن هانسن استفاده شده است. نتایج آزمون حاکی از وجود رابطه ناخطی بین تورم و اندازه دولت است. طبق نتیجه مقاله، افزایش اندازه دولت تا آستانه 22/0 منجر به کاهش نرخ تورم با شیب کاهشی می شود ولی پس از آن، افزایش اندازه دولت موجب افزایش نرخ تورم می گردد. به عبارت دیگر، در رژیم دولت کوچک، اندازه دولت اثر منفی بر تورم دارد اما در رژیم دولت بزرگ، اندازه دولت اثری مثبت بر تورم دارد.
    کلیدواژگان: تورم، اندازه دولت، ایران، رگرسیون آستانه ای
  • زهرا نصراللهی، ایمان شاکر اردکانی* صفحات 127-147
    هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد طراحان بودجه در پیش بینی درآمدهای دولت در اقتصاد ایران می باشد.
    بدین منظور، از سه روش تجزیه و تحلیل با شاخص های آماری، روش معادله تفکیک اجزاء خطا و مدل رگرسیونی کلان برای تحلیل خطای پیش بینی درآمد مالیاتی، درآمد نفت و گاز، درآمد ناشی از مالکیت و انحصارات و درآمد حاصل از فروش کالاها و خدمات دولت طی سال های 90-1352 استفاده شده است.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که بر مبنای تجزیه و تحلیل با شاخص های آماری به طور متوسط در طول دوره مورد بررسی برآورد طراحان بودجه از همه درآمدهای دولت بالاتر از حد (خوش بینانه) بوده و بالاترین خطای پیش بینی آنها مربوط به درآمدهای حاصل از انحصارات و مالکیت دولت بوده است. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل روش دوم نیز نشان می دهد که عمده خطای پیش بینی هر چهار نوع درآمد دولت غیر سیستماتیک (تصادفی) و بیشتر تحت تاثیر شوک ها و عوامل خارج از کنترل بوده است. علاوه بر این، نتایج به دست آمده از روش سوم که در آن عوامل موثر بر پیش بینی درآمدهای دولت با استفاده از روش معادلات رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SURE) مورد ارزیابی قرار گرفته است، نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی بدون نفت و نرخ ارز بر روی پیش بینی همه درآمدهای دولت تاثیرگذار بوده، ولی متغیرهای نرخ تورم و نرخ بیکاری به ترتیب، تنها در پیش بینی طراحان بودجه از درآمد مالیاتی و درآمد حاصل از فروش کالاها و خدمات موثر بوده است.
    کلیدواژگان: طراحان بودجه، درآمدهای دولت، خطای پیش بینی، معادلات رگرسیونی به ظاهر نامرتبط
  • محمدرضا حیدری*، سعید فراهانی فرد، نفیسه شایان نژاد، الهام کریمی امین آبادی صفحات 149-167
    انگاشت فروض عقلانیت کامل واطلاعات کامل سبب شده است اقتصاد مارژینالیستی بتواند فرایند تصمیم گیری را از طریق برابری نهایی ها که منجر شده از رفتار بهینه سازی عاملان اقتصادی است، تبیین کند. این رویکرد آکسیوماتیک موجب می گردد هرگونه نااطمینانی از تحلیل ها حذف شود؛ که موجب غفلت اقتصاد مارژینالیستی از اثرگذاری نهادها می گردد. اخلاقیات به عنوان بخشی از نهادهای اجتماعی، دارای احکام و قواعد خاصی است که در مبادلات و انتخاب های عاملان اقتصادی آثار وسیعی به جای گذاشته و منجر به تعیین سطح کارآیی در جامعه می گردد. در این مقاله، سعی بر آن بود که گامی در جهت تدوین الگویی نظری در زمینه تبیین رفتار عاملان اقتصادی در یک جامعه دین مدار (جامعه اسلامی)، که متشکل از نهادهای خاص و منحصر به فرد خود می باشد، برداشته شود. فرضیه پژوهش این بود که اخلاقیات در پرتو اعتقاد به معاد، نا اطمینانی حاصل از عدم تجربه دنیای دیگر را مرتفع ساخته و بهینه سازی رفتار اقتصادی را میسر سازد. در جامعه ای که زندگانی پس از مرگ و تقید به آن، عموما درهم تنیده با اخلاقیات می باشد، دو مساله اساسی رخ می نماید که کارویژه این مقاله تبیین این دو مساله بوده است. مساله اول، نرخ تنزیل بین دو جهانی و مساله دوم، نسبت هزینه (منفعت) نهایی تنزیل شده به هزینه (منفعت) انباشتی است که از آن به عنوان شاخصی در تصمیم گیری عاملان اقتصادی استفاده شده است. نتیجه حاصل از پژوهش این است که با لحاظ نظام پاداش و تنبیه اخروی یا اخلاقیات و هنجارهای برآمده از آن، شرط تعادل در اقتصاد متعارف کارآمد نخواهد بود و نیاز به بازبینی اساسی دارد.
    کلیدواژگان: نهاد، ایدئولوژی، زندگانی اخروی، عاملان اقتصادی، اخلاق
  • علیرضا شکیبایی، محمدرضا احمدی نژاد*، فاطمه طالقانی، زهرا کمال الدینی صفحات 169-192
    مالیات به عنوان یکی از مهم ترین راه های تامین اعتبار مالی از آغاز شکل گیری جوامع و دولت ها همیشه مورد توجه بوده است، همچنین تعیین ظرفیت مالیاتی برای بهبود وضع مالیاتی و درآمدهای مالیاتی کاری مهم قلمداد می شود. از طرف دیگر، امروزه بسیاری از اندیشمندان اقتصادی به این موضوع اعتقاد دارند که وضعیت اقتصادی یک کشور نه تنها تحت تاثیر عملکرد رفتارهای اقتصادی آن منطقه است بلکه تحت تاثیر عملکرد مناطق مجاور خود نیز می باشد و عدم توجه به این روابط و عوامل مکانی می تواند تاثیرات منفی بر عملکرد یک منطقه داشته باشد. لذا با توجه به این مساله، مبحث همگرایی و مباحث مربوط به آن همه روزه توجه تعداد بیشتری از اقتصاددانان را به خود جلب می کند. از این رو در مطالعه حاضر، سعی شده است همگرایی ظرفیت مالیاتی استان های ایران برای دوره 90-1380 با روش اقتصادسنجی فضایی بوسیله نرم افزارMATLAB بررسی گردد. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهند که ضریب منفی و معنادار وقفه ی متغیر وابسته بیانگر همگرایی نسبت مالیات به ارزش افزوده استان ها به مسیر بلندمدت است.
    کلیدواژگان: ظرفیت مالیاتی، همگرایی، استان های کشور ایران، اقتصاد سنجی فضایی
  • حمید سپهردوست*، صابر زمانی شبخانه صفحات 193-211
    بررسی راهبردهای مربوط به ارتقاء بهره وری نیروی انسانی و سطح کیفی شاغلان با دستمزد، از مهمترین عوامل موثر در رشد کمی و کیفی یک بخش اقتصادی محسوب می‏گردد. بدیهی است که اگر کارکنان شاغل در یک بخش، از بهره وری بالایی برخوردار باشند، عملکرد کلی آن بخش بر اساس سنجه ارزش افزوده بهبود خواهد یافت. هدف از انجام این مطالعه، پاسخگویی به این سوال اساسی است که آیا افزایش در پرداختی به شاغلان با دستمزد، می تواند به عنوان یک عامل موثر، باعث افزایش بهره وری شاغلان تعاونی های صنعتی کشور برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر شود؟ برای این منظور، جهت بررسی اثرات دریافتی شاغلان بر بهره وری شاغلان در بخش تعاونی های صنعتی کشور (ده نفرکارکن و بیشتر)، طی سال های 1385 الی1390، از مدل طراحی شده کاب- داگلاس استفاده شد. در ادامه نیز برای آگاهی از این موضوع که کدامیک از دو بخش جبران خدمات شاغلان یعنی بخش دستمزد و سایر پرداختی ها اثر بیشتری بر بهره وری نیروی کار دارند، از روشتحلیل رگرسیون و داده های پانل مربوط به تعاونی های صنعتی30 استان کشور استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که به طور کلی متغیر جبران خدمات، تاثیر مثبت و معناداری بر ارزش افزوده تعاونی های صنعتی کشور دارد؛ در حالی که با بررسی اثرات جداگانه دستمزد و سایر پرداختی ها مشخص گردید که میزان دستمزد پرداختی به کارکنان بیشتر از سایر پرداختی ها، بر روی بهره وری نیروی کار اثر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری، تعاونی های صنعتی، جبران خدمات
|
  • Mansour Khalili Araghi *, Elham Nobahar, Mahboobeh Kabiri Renani Pages 1-17
    According to the Holy Islam, there are mutual relationships between citizens and the state in an Islamic society; which imply complement duties for both sides. The Sharia has defined different responsibilities for the citizens, which in accordance with the Islamic state will result in a better society. Among these responsibilities is the reaction of a Muslim when witnessing a crime in the society. By using the game theory approach we have studied the consequences of two Islamic orders, i.e. enjoining right and forbidding wrong. We have modeled the reactions of the people when seeing a crime in the society in the framework of a strategic game with VNM preferences. The results show that not paying enough attention to these two valuable orders would reduce the individual and social utility. In other words, if people follow the enjoining right and forbidding wrong, the economic and social costs of crime for the society will decrease and the social welfare will increase.
    Keywords: Ethics, Enjoining Right, Forbidding Wrong, Game Theory, Islamic Society
  • Hossein Raghfar, Mir Hossein Mousavi, Batoul Azari Beni * Pages 19-36
    In most countries, there is no panel data for different households over time. However, cross-sectional data are usually available. Using a cross-sectional dataset, a given group of households cannot be examined for subsequent years. To solve this problem, we used data from the pseudo-panels. The pseudo-panel approach provides cohort generations of households over time. This method enables us to track the performance of each cohort over time. Here, we study the absolute mobility in Iran with 23 periods and 20 generations. Income mobility is an index which indicates the degree of inequality of opportunities in a society. It is measured as either conditional or absolute one. In conditional mobility, fixed effects are considered, however in absolute mobility it is not so.The fixed effects indicate heterogeneity among individuals. Our results indicate that the absolute income mobility is low and Inequality of opportunity is decreasing over time. But the speed of decrease in inequality is low.
    Keywords: Inequality, Dynamic Pseudo Panel, Income Dynamic, income mobility
  • Heshmatollah Asgari *, Mahin Khodarahmi Pages 37-56
    Banks as economic firms try to provide banking services in low cost. The efficiency of banking system and its convergence among the Iranian banks is a top priority for planners and decision-makers. In this research, the data of 9 Iranian banks (6 commercial and 3 specialized) during 2001-2012 period are utilized according to intermediate approach and Stochastic Frontier Analysis (SFA) within a translog cost function and Model I of Battese and Colli (1992). The results show that average efficiency for commercial and specialized banks has been 78.95% and 87.58%, respectively, which imply that the average efficiency of specialized banks is more than that of commercial banks. In addition, the convergence process has been studied as a result of economic growth models. The speed of efficiency convergence has been estimated by -571% in absolute model, and -576% in conditional model, respectively. The average efficiency growth is decreasing and the efficiency adjustment speed is convergent.
    Keywords: efficiency, Stochastic Frontier Analysis (SFA), Bank, Battese, Colli model, Sigma convergence model, Beta convergence model
  • Mehdi Hajamini, Mohammad Taher Ahmadai Shadmehri *, Mohammad Ali Falahi, Ali Akbar Naji Meidani Pages 57-84
    The government of Iran has faced with budget deficits during 1979 – 2010, which has been financed mainly through money creation. Theoretically, the impacts of budget deficit and inflationary tax on macroeconomy are very controversial, so that both decrease and increase in consumption, investment, net exports and total expenditure have been supported by empirical researches. Using structural cointegrating vector autoregressive, this paper investigates the impacts of inflationary finance on the demand side of Iran’s economy during mentioned period. Budget deficit is defined as the difference between operating budget deficit (minus net operating balance) and capital balance surplus, or net lending (net acquisition of nonfinancial assets). The results show that both operating budget deficit and net lending have positive impacts on consumption, investment and net imports in the short run. So changes in the demand side have not necessarily same orientation with increase or decrease in budget deficits, but the source of change in budget deficit determines its effects. Reducing budget deficits through positive shock to net lending and a policy of increasing operating budget deficit have similar effects. Furthermore, the results show that the operating budget deficit has no effect on demand components in the long run. The complementarity of inflationary tax and financial repression is confirmed in both short run and long run. In addition, the results indicate that an increase in operating budget deficit and/or net lending induce more inflationary tax and financial repression. Although the budget deficit has no effect on demand side in the long run, but its two outcomes -inflationary tax and financial repression- have opposite effects on the consumption, investment and net imports in both short run and long run.
    Keywords: Budget deficit, Inflationary finance, Inflation Tax, Cointegration, Iran
  • Nazar Dahmardeh *, Maryam Jofreh Pages 85-105
    With the expansion of government intervention in the economy, the investigation of relationship between government size and macroeconomic variables attracts more attention of economists, policymakers, and researchers. In the present study, the size of government and its correlation with trade openness are examined across developing Muslim countries (D-8) and OECD using panel data model during 2000-2012. The trade intensity index is used as one of the subcategories of trade openness. According to the results of unit root tests, which imply non-stationery series, co-integration test is run in order to assure a long-term relationship among variables. The regression model is estimated in fixed effects format using weighted least squares (WLS). The results indicate a significant and positive impact of the government size on the openness ratio by 12% for D-8 countries, however the relationship is not significant for OECD at the 5% level of significance. The relationship between government size and country size (total population) is positive for two groups. The findings imply that making different policies to remove trade barriers may result in strengthening good governance indicators.
    Keywords: Government size, Openness, Panel data
  • Hassan Samanipour, Esmaiel Abounoori *, Younes Nademi Pages 107-125
    The main aim in this paper is to test the nonlinearity relationship between inflation and the government size in Iran during 1974-2012. To this end, we use a threshold regression approach and the Hansen nonlinearity test. The result indicates nonlinear relationship between inflation and government size. According to the results, an increase in government size by 0.22 will increase the rate of inflation with decreasing gradient, but afterwards any increase in government size will increase the rate of inflation. In other words, under a small government regime, government size has negative effect on inflation, but in a large government regime, it has positive effect on inflation.
    Keywords: Inflation, Government size, Iran, Threshold regression
  • Zahra Nasrollahi, Iman Shaker Ardakani * Pages 127-147
    The purpose of this study is to investigate the performance of budget designers in forecasting government revenues in the Iranian economy. For this purpose, three methods, including analysis with statistical indicators, equation of error component separation, and macroeconomic regression model have been used in order to analyze the prediction errors in tax, oil and gas revenues, and income from property and sale of public goods and services during 1973-2011. The results show that forecasts of all government revenues by budget designers were optimistic (over-estimated), on average, and the highest forecasting errors belonged to revenues from government ownership. The results of the second method show that the forecasting errors in four kinds of government revenues have been mainly nonsystematic and influenced by exogenous shocks and factors. Furthermore, the results of the third method, in which the factors affecting prediction of government revenue were evaluated using the seemingly unrelated regression equations (SURE), show that the non-oil GDP and the exchange rate had significant effects on the forecast of all government revenues. However, inflation and unemployment rates were effective only in predicting tax revenue and income from the sale of goods and services.
    Keywords: Budget designers, Government revenues, Forecast error, SURE
  • Mohammad Reza Heidari *, Saeed Farahanifard, Nafise Shaian Nejad, Elham Karimi Aminabadi Pages 149-167
    Postulating perfect rationality and full information paves the way for neoclassic economics to explain the process of decision making through equalizing marginal units of variables based on optimizing the behavior of economic agents. This axiomatic approach results in eliminating any uncertainty from the analyses. This problem causes the marginal economics to neglect the issue of institutions. Moralities as a part of social institutions consist of specific rules and regulations, which have large effects on transactions and choices of economic agents, and determine the level of efficiency. This paper tries to develop a theoretical model for explaining the behavior of the economic agents of an Islamic society, which consists of specific and unique institutions. This research hypothesizes that morals in light of belief in the Hereafter eliminate the uncertainty of lack of experiencing the Hereafter and make optimization of economic agents possible. Two issues occur in a society in which the belief in the life after death is mixed with moralities. This paper tackles these two issues. The first one is the inter-world discount rate and the second is the marginal discounted cost (benefit) to the accumulated cost (benefit) ratio which is used as an index by economic agents in decision making process. The result implies that equilibrium condition is not efficient in orthodox economics regarding eternal reward and punishment system and its norms, and requires revision.
    Keywords: Institution, ideology, Life in Hereafter, Economic agents, Morality
  • Alireza Shakibaee, Mohamadreza Ahmadinejad *, Fatemeh Taleghani, Zahra Kamalaldini Pages 169-192
    Societies and governments have considered tax as one of the most important ways of public financing. Moreover, identifying new tax capacity to improve tax status and to increase tax incomes is assumed substantial. On the other hand, most economists believe that economic status of a country is affected not only by the economic performance of region but also by the adjacent zones. Therefore, ignoring such spatial factors and linkages may negatively affect the performance of that region. Accordingly, convergence and the related subjects are increasingly drawing the attention of more economists. The present study tries to examine the tax capacity convergence among Iran's provinces during 2001-2011 using Spatial Econometrics in MATLAB software. The findings indicate that meaningful and negative coefficient of the lagged dependent variable represents the convergence of the tax to value added (VA) ratio to its long-term path.
    Keywords: Tax capacity, convergence, Provinces of Iran, Spatial Econometrics
  • Hamid Sepehrdoust *, Saber Zamani Shabkhaneh Pages 193-211
    Examining the strategies related to the promotion of human resource productivity, and quality level of laborers using wage payment is considered as the most important factor responsible for quantitative as well as qualitative economic growth of the society. Obviously, if the employees working in any part of the economic sector have high productivity, the overall performance of that sector will be improved in accordance with productivity. The aim of this study is to find out whether any increment in wage payments of the laborers as an effective measure can cause a substantial increase in the labor productivity and value added in industrial cooperatives. In order to study the effects of compensatory earnings by the employees on their productivity, the Cobb-Douglas model and panel data regression were used to analyze productivity performance of laborers working in industrial cooperatives across 30 provinces during the period 2006-2011. Moreover, the regression analysis on panel data of these cooperatives was applied to examine which section of compensatory payments, i.e., wage or other payments, has the highest effect on labor productivity. The results show that the variable of compensatory payments is of significant and positive effect on value added of industrial cooperatives in Iran. However, the direct wages have higher impact than other payments on labor productivity.
    Keywords: Productivity, Industrial Cooperatives, Compensatory payments