فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 50 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 50 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رحیمه منصوری گرگر *، اکبر صالحی، عفت عباسی صفحات 1-13
    اگر جهانی شدن، فرآیندی در حال رخداد پنداشته شود که آگاهی در آن نقش اساسی دارد، آن گاه بازخوانی جهانی شدن و چگونگی طراحی برنامه های درسی برای افزایش آگاهی فراگیران درباره آن اهمیت می یابد. از سوی دیگر بین المللی کردن برنامه درسی مفهومی جدید و در حال تحول است که به ویژه از اوایل قرن بیست و یکم در ادبیات برنامه درسی مورد توجه قرار گرفته است. علی رغم اهمیت و جایگاه چنین ایده ای، برداشت ها و تفسیرها از این واژه ها در بسیاری از ممالک به ویژه ایران توام با ابهام، سردرگمی و عدم شفافیت است. مقاله حاضر در راستای بررسی این مفهوم در ادبیات برنامه درسی با استفاده از روش کتابخانه ای و از طریق بررسی مقالات پژوهشی و مروری از ژورنال ها و مجلات خارجی و داخلی در پایگاه های داده ای مختلف تلاش کرده تا برداشت های مختلف از این واژه ها را مفهوم پردازی کرده و نمونه ای از برنامه های درسی را در زمینه جهانی شدن و بین المللی کردن معرفی نماید. یافته ها نشان داد که بایستی میان جهانی شدن و بین المللی کردن برنامه های درسی تمایز قائل شد. اثرات واقعی تحولات ناشی از جهانی شدن و و بین المللی کردن برنامه درسی البته تحولات هم زمان با آن می بایست مورد توجه متخصصان آموزش و پرورش و البته برنامه‏ریزان درسی قرار گیرد. عناصر برنامه های درسی در این عصر تحت تاثیر تحولات یاد شده، از ویژگی هایی برخوردار می‏گردد که آن را از سایر برنامه های پیشین متمایز می‏سازد. این ویژگی ها در مورد عناصر اصلی برنامه شامل هدف، محتوا، روش و ارزشیابی در این نوشته مورد اشاره قرار گرفت. همچنین لازم است براساس فرهنگ، زمینه و متن هر جامعه ای رویکردها و برنامه های خاص مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، بین المللی کردن برنامه درسی، جهانی شدن
  • صدیقه کریمی *، احمدرضا نصر، مصطفی شریف صفحات 14-26
    پژوهش حاضر در صدد شناسایی چالش های دانشگاه در انتخاب و سازماندهی محتوا مطابق با اصول یادگیری مادام العمر است. در این تحقیق ترکیبی، در بخش کیفی با روش تحلیل محتوا دیدگاه های 24 نفر از مدیران دانشگاه های دولتی که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع زنجیره ای انتخاب شده اند، از طریق مصاحبه نیمه سازمان یافته جمع آوری شده است. در بخش کمی نیز با روش توصیفی پیمایشی دیدگاه 153 نفر از اعضای هیات علمی این دانشگاه ها که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند، از طریق پرسشنامه محقق ساخته بررسی شده است. روایی محتوای آن توسط متخصصان تایید و پایاییش با آلفای کرونباخ 96/0 برآورد گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار spss17 تحلیل شده اند. یافته ها حاکیست چالش های دانشگاه هنگام انتخاب و سازماندهی محتوا عبارتند از: کاربردی نبودن آموخته ها، عدم آشنایی با روش تحقیق در رشته تحصیلی، بی توجهی به آموزش یک زبان بین المللی، عدم استفاده از محتوای میان رشته ای، تاکید کم بر توانایی های عمومی و بی توجهی به کیفیت کار پژوهشی دانشجو. میان دیدگاه اعضای هیات علمی برحسب متغیرهای جنس، نوع دانشگاه، مرتبه علمی و تحصیلات در سطح 05/0=p تفاوت معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: چالش، دانشگاه، شایستگی، محتوای برنامه درسی، یادگیرنده مادام العمر
  • عاطفه ریگی *، مصطفی قادری، جمال سلیمی صفحات 27-39
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ارزیابی عملکرد معلمان از طریق ویدئو دیتا با سایر روش های موجود ارزیابی عملکرد تدریس بود و از رویکرد کمی کیفی، از نوع متوالی استفاده شد. روش پژوهش کمی (توصیفی) و کیفی (مطالعه موردی) بود. جامعه آماری، شامل کلیه دبیران، مدیران و ارزیابان آموزشی مدارس مقطع متوسطه اول شهر سنندج در سال 91-92 به تعداد 238 نفر بود. نمونه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو حجم 142 نفر برای تحقیق کمی، با استفاده از جدول مورگان انتخاب شد و برای قسمت کیفی، از بین معلمان علوم با روش نمونه گیری در دسترس و نمونه گیری اشباع نظری با حجم 8 نفر مشارکت کننده که حاضر به فیلم برداری و مصاحبه شدند، به اشباع رسید. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساختمند بود. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه 86/0 و تجزیه و تحلیل از طریق تحلیل عاملی تاییدی، فریدمن، تحلیل واریانس، آزمون تعقیبی شفه و آزمون t تک نمونه ای با استفاده از نرم افزار lisrel و spss نسخه 19 انجام شد. نتایج نشان داد رویکرد پرسش محور با نظام کنونی تناسب بیشتری داشت. رویکردهای پاسخ گویی/ بهبود و مدافعه اجتماعی در اولویت های بعدی قرار گرفتند. استفاده ویدئو دیتا در ارزیابی عملکرد معلمان به منظور دستیابی به اهداف نظام ارزیابی عملکرد و حل مشکلات آن از نظر شرکت کنندگان مفید است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تدریس، علوم، معلمان، ویدئو دیتا
  • شهنام آزادمرد *، محمدباقر کجباف، سالار فرامرزی، هوشنگ طالبی صفحات 40-52
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر هوش موفق در بازده های شناختی یادگیری دانشجو معلمان در درس روانشناسی تربیتی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق را 240 نفر از دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان اردبیل تشکیل می دادند. 112 نفر دانشجو معلم به روش نمونه گیری هدفمند (دو کلاس گروه آزمایش، و دو کلاس گروه کنترل) برای انجام پژوهش انتخاب شدند. این پژوهش مبتنی بر یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. برای گردآوری داده ها از آزمون عملکرد تحصیلی محقق ساخته،که دارای 20 سوال چهارگزینه ای و 9 سوال تشریحی بود، استفاده گردید. روایی صوری و محتوایی آزمون توسط اساتید درس روانشناسی تربیتی تعیین شد. پایایی آزمون چهارگزینه ای نیز به روش کودر ریچاردسون20 و آزمون تشریحی با استفاده از شاخص پایایی مصححان تعیین گردید. داده های پژوهش با روش تحلیل کواریانس چند متغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر هوش موفق بر درک، مهارت تحلیل، مهارت خلاق، مهارت عملی تاثیر معناداری دارد. از یافته های تحقیق حاضر می توان به عنوان یک روش یاددهی یادگیری موثر در تعمیق یادگیری دانشجو معلمان و بهبود مهارت های شناختی آنان در جهت رشد حرفه ای استفاده نمود وآن را در استانداردهای آموزشی دانشجو معلمان در نظرگرفت. استفاده از نتایج این تحقیق می تواند در سایر مراکز آموزشی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازده های شناختی، هوش موفق، مولفه های هوش موفق
  • معصومه حیدرپور *، محمدرضا نیلی احمدآبادی، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 53-63
    پژوهش حاضر با هدف برررسی رابطه سبک های یادگیری با روحیه پرسشگری دانشجویان کارشناسی دانشگاه اصفهان با استفاده از روش توصیفی پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش 9183 نفر ازدانشجویان دانشگاه اصفهان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، 376 نفر انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات پژوهش با استفاده از دو پرسشنامه سبک یادگیری کلب (1984) و محقق ساخته روحیه پرسشگری انجام شده است. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه ها مورد تایید متخصصان قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها توسط آلفای کرونباخ برای هر یک از مولفه های سبک های یادگیری تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.یافته ها نشان داد که بین سبک های یادگیری با روحیه پرسشگری ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج آزمون خی دو نشان داد که بین سبک های یادگیری به تفکیک جنسیت و رشته تحصیلی تفاوت معنادار وجود ندارد. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که تفاوت معنادار بین روحیه پرسشگری دانشجویان به تفکیک جنسیت وجود ندارد. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان دادکه بین روحیه پرسشگری دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری، سبک های یادگیری کلب، تفکر انتقادی، جستجوگری، توان پژوهشی، روحیه پرسشگری
  • فرهاد شفیع پور مطلق *، مهدی راستی بزرگی صفحات 64-78
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین برنامه درسی پاسخ گو و ارزشیابی کلاسی ادراک شده مبتنی بر میانجی گری درگیری تحصیلی بوده است. روش تحقیق حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه هوشمند شهر اصفهان در سال تحصیلی 1391-1390 ( تعداد 11368 نفر) تشکیل داده اند. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای تصادفی بوده که نهایتا تعداد 372 نفر از دانش آموزان مدارس هوشمند، بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران برای تحقیق انتخاب می شوند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزار تحقیق سه پرسشنامه محقق ساخته است: 1- پرسشنامه محقق ساخته برنامه درسی پاسخ گو (شناختی، عاطفی، و روانی حرکتی) (1391)، ( )86/0(p= 2- پرسشنامه محقق ساخته درگیری تحصیلی (1391)، ( 92/0=p ) و 3- پرسشنامه محقق ساخته ارزشیابی کلاسی ادراک شده است (1391)، ( 89/0=p ) که بر حسب 5 درجه ای لیکرت تنظیم و درجه بندی می شوند. برای تامین روایی پرسشنامه ها به لحاظ محتوا از نظر متخصصان استفاده شده است. از نرم افزار SPSS نسخه 18 و نرم افزار لیزرل، از آزمون های همبستگی، رگرسیون چندگانه گام به گام و مدل معادله ساختاری برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده به عمل آمده است. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد، بین برنامه درسی پاسخ گو در ابعاد سه گانه (شناختی، عاطفی، و روانی حرکتی) با ارزشیابی ادراک شده (تبحر محور و عملکرد محور)، رابطه معناداری وجود دارد. نیز یافته های پژوهش نشان داد، اثرات غیر مستقیم برنامه درسی پاسخ گو در بعد شناختی (018/0)، برنامه درسی پاسخگو در بعد عاطفی (023/0)، برنامه درسی پاسخ گو در بعد روانی حرکتی (027/0) بوده است. همچنین نتایج نشان داد، مدل مورد مطالعه از برازش نسبتا مطلوبی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی ادراک شده (تبحر محور و عملکرد محور)، برنامه درسی پاسخ گو، درگیری تحصیلی
  • علیرضا قاسمی زاد *، فاطمه اسدالهی صفحات 79-88
    پژوهش حاضر به تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی و شناخت ویژگی های کتاب بر اساس مولفه های سند تحول بنیادین می پردازد. جامعه اول تحقیق، کتاب تعلیمات اجتماعی ششم و واحد تحلیل جمله و جامعه دوم تعداد 30 نفر از معلمان ششم ابتدایی بخش مرکزی کازرون به صورت تمام شماری بود. روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بر اساس سه مقوله فوق و سیاهه تحلیل محتوا بود. برای محاسبه پایایی و روایی از آلفای کرونباخ با 85/0 وروایی محتوایی استفاده شد؛ درمجموع با استفاده از آزمون خی دو نتایج زیر حاصل شد: از دید معلمان، کتاب اجتماعی ششم در سطح متوسطی (43 %) به مولفه هویت ملی، در سطح پایین تر از متوسط با ( 36%) به مولفه آداب و مهارت های زندگی و در سطح متوسطی (50%) به مولفه اخلاق در نظام اجتماعی پرداخته است. در تحلیل محتوا، از میان مقوله های هویت ملی به ویژگی های جغرافیایی با (23 % ) بیشترین توجه و به نماد ملی و اسطوره ملی به ترتیب با (5/15% و 07%) کمترین توجه شده است. از میان مقوله های آداب و مهارت های زندگی به تصمیم گیری بیشترین توجه (49%) و به تفکر انتقادی ومقابله با استرس با (06% و 5% ) درصد به ترتیب کمترین توجه شده است. از میان مقوله های اخلاق در نظام اجتماعی به میهن دوستی بیشترین توجه (32%) و به عدالت جویی (13%) کمترین توجه شده است.
    کلیدواژگان: آداب و مهارت های زندگی، اخلاق در نظام اجتماعی، سند تحول، مطالعات اجتماعی، هویت ملی
  • صادق پناهی توانا *، یحیی معروفی صفحات 89-101
    هدف کلی این پژوهش، تحلیل محتوای کتاب های درسی ادبیات فارسی دوره متوسطه به منظور تعیین جایگاه مولفه های هویت فرهنگی در محتوای این کتاب هاست. روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش را 9 جلد کتاب درسی ادبیات فارسی دوره متوسطه تالیف دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی وزارت آموزش و پرورش تشکیل می دهد. در پژوهش حاضر نمونه گیری صورت نگرفته و حجم نمونه پژوهش برابر با جامعه است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از فهرست وارسی (Check List) سنجش مولفه های هویت فرهنگی استفاده شده است که برای تعیین روایی محتوایی در اختیار چند نفر از متخصصان قرار گرفت و با انجام اصلاحاتی مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار و ثبات بین دیدگاه ارزیابان نسبت به مقوله ها از ضریب توافق داوران بر اساس روش کودر ریچاردسون استفاده شد. ضریب پایایی درونی یا ضریب توافق 97/0rtt= تعیین گردید، که گویای هماهنگی در خصوص نظام مقوله بندی بین داوران است. برای تجزیه و تحلیل سوالات از شاخص های آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد، میانگین و نمودار استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میزان تاکید بر تمامی مولفه های هویت فرهنگی (Cultural Identity) در کتاب های ادبیات فارسی دوره متوسطه یکسان نبوده و براساس نتایح تحلیل محتوا بیشترین میزان تاکید به ترتیب بر مولفه های «مفاخرادبی» (Literary elites ) و «آثار ماندگار و اسامی ایران» (Masterpieces and Iranian names ) و کمترین میزان تاکید به ترتیب بر مولفه های «خرده فرهنگ ها» (Sub-culture) و «افتخارات ملی و مذهبی» (National and Religious Glories) شده است و «مولفه های تاریخی» (Historical components) و «اسطوره ها» (Myths) در جایگاه متوسط قرار دارند به گونه ای که مولفه های مفاخر ادبی به تنهایی حدود 47 درصد ومولفه های خرده فرهنگ ها کمتر از 1 درصد از این تاکید را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب های ادبیات فارسی، هویت، هویت فرهنگی
  • شهرام رنجدوست * صفحات 102-112
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای سلامت عمومی با سبک های پردازش هویت و پیشرفت تحصیلی در دوره پیش دانشگاهی مدارس دولتی شهر مرند است. روش تحقیق به صورت پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی دانش آموزان مدارس پیش دانشگاهی دخترانه و پسرانه دولتی شهر مرند است (1034 نفر) و بر اساس جدول مورگان، تعداد 285 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای متناسب با حجم است. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979)و پرسشنامه هویت برزونسکی (1992) استفاده شد جهت بررسی پایایی ابزار پژوهش، از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی پرسشنامه سلامت عمومی 0.825 و پایایی پرسشنامه هویت 0.756به دست آمد و روایی پرسشنامه مورد تایید متخصصان قرار گرفت. جهت بررسی فرضیه های پژوهش، از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.یافته های پژوهش نشان داد؛ بین سبک هویت با پیشرفت تحصیلی (p= 0/027 < 0/05)، سبک هویت با جنسیت ( p= 0/0001 < 0/01) و سلامت عمومی با جنسیت ( p= 0/018 < 0/05) رابطه معنادار وجود دارد. در ضمن بین سبک هویت با سلامت عمومی (p=0/430 > 0/05) و نقش واسطه سلامت عمومی در رابطه با سبک هویت و پیشرفت تحصیلی رابطه معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: پيشرفت تحصيلي، سبک هاي هويت، سلامت عمومي
  • فاطمه خالوندی *، مریم بذرافشان صفحات 113-125
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی روش یادگیری مشارکتی بر عملکرد تحصیلی و نگرش دانش آموزان به درس عربی بر اساس الگوی جور چین در پایه اول دبیرستان انجام شد. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده گردید. نمونه آماری 24 نفر از دانش‏آموزان دختر سال اول دبیرستان ناحیه دو شهرستان بهارستان بودند، که به صورت نمونه گیری خوشه ایو انتساب تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل به صورت گروه های همتا شده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته نگرش سنج و آزمون پیشرفت تحصیلی استفاده شد. ضریب پایایی کل برای پرسشنامه پیشرفت تحصیلی به روش دو نیمه کردن آزمون، 78/0 است و آلفای کرونباخ به دست آمده برای پرسشنامه نگرش سنج نوع لیکرت 86/0 است. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مبتنی بر یادگیری مشارکتی بر اساس از الگوی جور چین به طور معناداری عملکرد تحصیلی و نگرش دانش آموزان به درس عربی را افزایش داد. در نهایت، اثربخشی برنامه آموزش یادگیری مشارکتی بر عملکرد تحصیلی و نگرش دانش آموزان به درس عربی بر اساس الگوی جور چین مورد بحث قرار گرفت
    کلیدواژگان: الگوی جور چین، عملکرد تحصیلی، نگرش، یادگیری مشارکتی
  • پیمان یارمحمدزاده، مجید داداش زاده *، وحید داداش زاده صفحات 126-135
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل زمینه ای موثر بر انجام تقلب تحصیلی با رویکرد تحلیل آمیخته از نوع روش اکتشافی است. جامعه پژوهش شامل معلمان و دانش آموزان سال سوم مقطع دوره اول متوسطه شهرستان چالدران استان آذربایجان غربی است. شرکت کنندگان در پژوهش، برای مصاحبه با معلمان، شامل 13 نفر و برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای از دانش آموزان، شامل 168 نفر است که بر اساس جدول کرجسی و مورگان و به شیوه تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در میان معلمان از مصاحبه حضوری و در میان دانش آموزان، از پرسشنامه محقق ساخته عوامل زمینه ای موثر بر تقلب تحصیلی حاصل از تحلیل مصاحبه های انجام شده از معلمان و نیز پرسشنامه تقلب تحصیلی آندرمن و همکاران (2010) با تایید روایی توسط صاحب نظران و با ضریب پایایی آلفای کرونباخ، به ترتیب، 77/0 و 79/0 استفاده شد. برای تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و مدل تحلیل مسیر با SPSS18 و AMOS18 استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد از نظر معلمان، نوع ارزشیابی، شرایط اجرای آزمون و نظارت، ویژگی ها و روش های معلم، برخورد نکردن با افراد متقلب، تاثیرات گروه همسال و انتظارات محیطی و از نظر دانش آموزان، نوع ارزشیابی، شرایط اجرای آزمون و نظارت، ویژگی ها و روش های معلم، تاثیرات گروه همسال و انتظارات محیطی در اقدام به انجام تقلب تحصیلی موثر هستند.
    کلیدواژگان: تقلب تحصیلی، تحلیل آمیخته، عوامل زمینه ای، مقطع دوره اول متوسطه
  • شهلا ذهبیون *، علیرضا یوسفی، محمدحسین یارمحمدیان، نرگس کشتی آرای صفحات 136-147
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتب درسی علوم اجتماعی (پایه اول)، جامعه شناسی یک (پایه دوم)، جامعه شناسی دو (پایه سوم) و علوم اجتماعی (پایه چهارم) دوره دوم متوسطه کشور بر اساس مولفه های تربیت شهروندی در سال تحصیلی 93-92بود. جامعه آماری مشتمل بر چهار کتاب درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه بود که با توجه به ماهیت پژوهش و محدود بودن جامعه آماری از نمونه گیری صرف نظر و کل جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شد. روش پژوهش تحلیل محتوای کمی بود. معیار توصیف، مولفه های شهروندی شامل توجه به ارزش ها، مردم سالاری و هویت جهانی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه تحلیل محتوای کتب درسی بر گرفته از مبانی نظری بودکه روایی آن توسط اساتید برنامه ریزی درسی تعیین شد. یافته های حاصل از تحلیل با استفاده ازنرم افزار Spss-19 و روش آماری غیر پارا متریک حاکی از وجود تفاوت معنادار بین میزان توجه به مولفه های شهروندی در کتاب های مذکور بود. این میزان توجه در کتب مطالعات اجتماعی وجامعه شناسی (1) بیش از حد انتظار و درعلوم اجتماعی و جامعه شناسی (2) کمتر از حد انتظار بود (01/0P<). همچنین یافته ها نشان دادبین پایه های تحصیلی از نظر میزان توجه به مولفه های شهروندی تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، ارزش ها، تحلیل محتوا
|
  • Rhimeh Mansouri Gargar *, Akbar Salehi, Effat Abbasi Pages 1-13
    If globalization is considered as aprocess that is happening and awareness has had a basic role, so it is important to review globalization and design curriculum for increasing the awereness of learners. On the other hand, internationalizing curriculum is a new and revolving concept that it has been noticed in the curriculum literature in the early twenty- first century. Despite the impotrtance and place of this idea, the interpretations of these words in many countries special in Iran are with ambiguous, confusing, and unclear. The recent research for considering this concept in the curriculum literature was tried to understand different interpretations of these words by using the field method and considering the research articles and reviewing internal and external journals and magazines and introduce a pattern of curriculum in the globalizing and internationalizing. The results showed there must be a difference between globalizing and internalizing of the curriculum. The real effects of revolutions in globalizing and internationalizing the curriculum must be noticeable for the educational experts and also the curriculum prlanners. In this era the curriculum elements have the features under the mentioned revolutions effect that make it difference from other previous plans. These features were considered the main elements of the plan such as the purpose, content, method, and evaluation. Also it is important to consider special approaches and plans on the basis of the culture, background, and content of a society.
    Keywords: curriculum, internalysing curriculum, globalizing
  • Sedighe Karimi *, Dr Ahmad Reza Nasr, Dr Mostafa Sharif Pages 14-26
    The present research was to identity university's challenges on the selecting and organizing the content according to the lifelong learning principles. In this mix method research, the perspectives of 24 public universities principals that were selected by the purposeful sampling method from the chain kind were collected by the quasi- organized interview and the method of analysis content. In the quantitave part, the perspectives of 153 faculty members of these universities that were selected by the method of the stratified random sampling were considered by a research- made questionnaire. Its content validity was confirmed bu experts and its reliability was estimated 0.96 by Cronbach's alpha. The data was analyzed by the descriptive and inference statistics methods and the software of SPSS17. The results showed the university challenges in selecting and organizing of content are: un-applied lesseons, lack of knowing the research method in the educational major, less emphasis on the general ability and lack of the notice on the quality of the college student research activity. There is not a meaningful difference (p>0.05) between the perspectives of the faculty members on the basis variables of the sex, the kind of university, academic rank and education.
    Keywords: challenge, university, competences, curriculum content, lifelong learner
  • Atefeh Rigi *, Mostafa Ghaderi, Jamal Salimi Pages 27-39
    The purpose of the recent study was to compare teachers’ function evaluation by Video Data with other methods of teaching function evaluation. The quantitative- qualitative approach, from the kind of succession was used. The method of the research was quantitative (descriptive) and qualitative (the case study). The statistical population included all the high schools’ educational teachers, principals, and evaluators in the first grade in Sanandag in 2012-2013, (238 people). The sampling was selected with the random- clustery method and there were 142 people for the quantitative research by using Morgan table. In the qualitative part, the available sampling was selected for the science teachers by using theoretical saturated sampling and there were 8 participants who allowed be interviewing and filming. The questionnaire tools were research- made and semi-structured interview. The reliability of the questionnaire was 0.86 by using Cronbach's alpha coefficient, and its analysis was done by the confirmatory factor analysis, Freedman, Variance analysis, Scheffe's test and one-sample t test using spss software version 19 and lisrel software. The findings showed was the the question- center approach had the most appropriate with the current system. Accountabbility/Improvement approaches and the social advocacy approach were next priorities. Using video data for teachers’ performance evaluation was useful in order to achieve the objectives of performance evaluation system and solve the problems of the current system.
    Keywords: Performance Evaluation, Teaching, Sciences, Teachers, Video data
  • Dr Shahnam Azadmard *, Dr Mohammad Bagher Kajbaf, Dr Salar Faramarzi, Dr Hooshang Talebi Pages 40-52
    The purpose of the recent research was to determine the effect of education on the basis of the successful intelligence on the teacher- student learning cognitive outcome in the educational psychology lesson. The statistical population included 240 student's teachers of Ardebil Farhangian university.112 student teachers was selected by a purposeful sampling method( two classes: experimental groups, and two classes: control groups). This research was on the basis a quasi- experimental design with the pre-test and post- test for the control group. To collect data, the research- made educational performance test, that included 20 multiple choice questions and 9 essay questions, was used. The face and content validity of the test was determined by the educational psychology professors. The multiple choice test reliability was determined by KR20 method the essay test was distinguished by the reliability indicator of correctors. The research data was analyzed by multivariate covariance analysis method and SPSS software, version 18.The research results showed the education on the basis of the successful intelligence has a meaningful effect on the understanding, analysis skill, creative skill, and practical skill. The recent research method can be used as an effective learning- teaching method in understanding the student teacher learning and improving their cognitive skills in order to develop professionally and considered it in student- teacher educational standards. Using the results of this research can be used in other educational centers.
    Keywords: Education on the basis of the successful intelligence, cognitive outcome, Components of the successful intelligence
  • Masoome Heidarpoor *, Mohammadreza Nili Ahmadabadi, Mohammadhosein Yarmohammadian Pages 53-63
    The present research was done to consider the relationship between learning styles and inquiry spirit of Isfahan undergraduate students. The method of this research was descriptive-survey. The statistical population of this research included 9183 college students of Isfahan University that 376 students were selected by the random stratified random sampling method. To collect data, two kinds of questionnaires were used: Kolb learning style questionnaire (1984) and research made questionnaire of inquiry spirit. The content and face validity of the questionnaires was confirmed experts. The questionnaires reliabilities were determined for each of the learning styles components by Cronbach's alpha. The descriptive and inference statistics were used to analyze. The results showed there is a meaningful relationship between learning styles and in inquiry spirit. The Mann Whitney u test results showed there is not a meaningful difference between the students’ inquiry spirit for separating sex. Kruskal Wallis test results showed there is a difference between the students’ inquiry spirit in different majors.
    Keywords: Critical Thinking, Research Ability, Seeking, Inquiry Spirit, Kolb Learning styles, learning
  • Farhad Shafiepour Motlagh *, Mehdi Rasti Pages 64-78
    The purpose of the recent research was to determine the relationship between Responded educational planning and perceived evaluation of class on the basis of mediation of academic involvement. The method of the recent research was descriptive and its kind was correlational. The statistical population included of all of the students of smart secondary schools in Isfahan in 2011-2012 (11368 people). The method of sampling was multi- random cluster (372) that finally 372 students were selected on the basis of Cochran sampling formula. To collect data, desk research method and field survey were used. The research tools were three research- made questionnaires: 1. the research made questionnaire of the responded educational planning (cognitive, emotional, psycho-motor) (2011), (α= 0.86), 2. The research questionnaire of academic involvement, (2011), (p= 0.89), and 3. The research -made questionnaire of perceived evaluation of class, (2011, ( p= 0.89). They are classified on the basis of Likert degree 5. To provide the questionnaire validity in regard to the content, the experts’ opinions were used. To analyze data, the SPSS software, Version 18, and Lisrel software, the correlational tests, multi-step by step Regression, and structural equation modeling were used. Generally results of the research revealed that there was a meaningful relationship between responded curriculum planning (cognitive, emotional, psycho-motor) and perceived evaluation (skill- center, and performance- center). Also the results of the research showed that the indirect effect of the responded curriculum planning was (0/018) in cognitive dimension, (0/023) in the emotional dimension, (0/027) in the psycho- motor dimension. Also results showed the study model has good fitness.
    Keywords: Perceived evaluation (skill, center, performance center), Responded curriculum, Academic Involvement
  • Alireza Ghasemizad *, Fatemeh Asadollahi Pages 79-88
    Present research has done by using content analysis in intellectual type of stories to show how philosophy for kids can achive its main goals, fostering critical thinking, in the stories which are in children's literature. As much as possible, the researcher tried to choose well-known stories for audiences and acceptable for critics, experts and writers of kids and teenagers literature and the movement of teaching philosophy for Children. For example Morteza Khosro nejad, Yahya Ghaedi’s ideas have been used and to improve the philosophic level of stories, Mir Abdelhosien Naghib zadeh’s idea has been used too. Purposive sampling is used for sample size. Studing stories stopped when researcher found out the repetitive points. The texts of stories were the analysis unit. The findings showed that the stories have the potential of developing critical thinking in their readers adequately and beautifully. Therefore, studying and discussing these stories by kids and teenagers can help the program of “philosophy for kids” and reaching better results.
    Keywords: Children's literature, philosophy for children program, critical thinking, Story
  • Sadegh Panahitavana *, Yahya Marofi Pages 89-101
    The general purpose of this research was to analyze the contents of the literature textbooks in high schools in order to determine the place of the cultural identity components in the textbooks contents. The research method was qualitative and on the basis of the contents analysis. The statistical population of the research was high school 9 literature text books that were edited by the planning office and the department of Education. In the recent research, sampling wasn’t done and the statistical population was the research sampling. To collect data the check list of the evaluation of the cultural nature components that the content validity for determining was given to some experts and was confirmed by doing reforms was used. To determine the instrument reliability and consistency between the evaluators’ perspectives in relation to subjects, the judgments’ agreement coefficient was used on the basis of Kuder-Richardson. The internal reliability coefficient or the agreement coefficient, rtt= 0.97, was determined that showed coordination between judgments about the subject system. The descriptive statistical indicators such as frequency, percentage, mean, and diagram were used to analyze the questions. The research methods showed the emphasis amount on all the cultural identity components in high school was not equal and on the basis of the results of the contents analysis, the most emphasis amount was on the components of the literacy elites and Iranian masterpieces and names and the less emphasis amount was on the components of sub- culture and the national and religious glories, and historical components and myths were in the middle place while literary elites allocated 0.47 and sub- cultured components allocate less than 0.1 of this emphasis to itself.
    Keywords: contents analysis, Persian literature textbooks, identity, cultural identity
  • Shahram Ranjdoost* Pages 102-112
    The purpose of the recent research was to consider the meditate role of the public health and the identity process styles and educational achievement in the public pre- universities in Marand. The research method was survey and its kind was descriptive-correlational. The statistical population of the research included all the students of female and male pre-university schools in Marand city (1034). 285 students were selected as a sample size on the basis of Morgan table. The method of sampling was stratified sampling which was appropriate to sample size. To collect data, the Goldberg and Hiller General Health Questionnaire (1979) and a Berzonsky Identity questionnaire (1992) were used. Cronbach's alpha test was used to assess reliability of research tool test that the reliability of the public health questionnaire was0.825 and the reliability of identity questionnaire was 0.756 and the questionnaire validity was confirmed by experts. Descriptive and inferential statistics tests were used to investigate research hypotheses. The research findings showed that there was a significant relationship between the identity style and the students’ achievement (p= 0/027 0/05) and the mediating role of public health in relation to identity style and achievement.
    Keywords: Educational achievement, Identity styles, Public health
  • Dr Fatemeh Khalvandi *, Maryam Bazrafshan Pages 113-125
    The recent research was done to consider the effect of the cooperative learning method on the students’ educational performance and attitude in Arabic language on the basis of the Jigsaw puzzle pattern in the first grade of high school. The research method was quasi- experimental and a pre-test and post-test were used for the control group. The statistical population was 24 female students in the first grade of Baharestan high school (region two). They were divided into two experimental and control groups in peer groups by cluster sampling and random assignment. To collect data, it was used two researcher- made questionnaires attitude and academic achievement tests. By using split half method, the general reliability coefficient was 0.78 for the academic achievement questionnaire and Cronbach's alpha was 0.86 for the Linkert- type attitude questionnaire. The results of covariance analysis showed the education on the basis of cooperative learning and Jigsaw puzzle pattern meaningfully increased the student’s educational performance and attitude in Arabic language. Finally, the effect of the educational plan of the cooperative learning was discussed on the student’s educational performance and attitude in Arabic language on the basis of Jigsaw puzzle pattern.
    Keywords: jigsaw puzzle pattern, academic performance, attitude, cooperative learning
  • Peyman Yarmohammadzade, Majid Dadashzade *, Vahid Dadashzade Pages 126-135
    The purpose of the recent study is to consider the effective contextual factors on doing academic cheating with the approach of the mixed analysis. The method of this study was exploratory. The study population consisted of high school third-year teachers and students of Chaldoran in West Azarbaijan province. In this research there were 13 teachers for interviewing and 168 students for collecting the questionnaire data and they were selected on the basis of Krejcie and Morgan in the multi-stage cluster random method. To collect data the teachers were interviewed and students were tested by a research- made questionnaire of the effective contextual factors on the educational cheat that this questionnaire was obtained by the analysis of done interviews from the teachers and also in this study Anderman and his colleague (2010) educational cheat questionnaire was used that its validity was confirmed by experts and with the reliability coefficient of Cronbach's alpha, %77 and %79. To analyze data, the methods of descriptive population and the model of path analysis with SPSS18, AMOS 18 were used. The research findings showed that the teachers believe the kind of evaluation, conditions of the test implementation and monitoring, the teacher’s characteristics and methods, not dealing with dishonest people, the effects of age group and environmental expectations are effective on doing the doing educational cheat and the students believe the kind of evaluation, conditions of the test implementation and monitoring, the teacher’s characteristics and methods, not dealing with dishonest people, the effects of age group and environmental expectations are effective on doing the doing educational cheat.
    Keywords: educational cheating, mixed analysis, contextual factors, First grade of high school
  • Shahla Zahabioun *, Alireza Yousefy, Mohammad Hossein Yarmohammadian, Nages Keshtiaray Pages 136-147
    The purpose of the recent study was to analyze the text books contents of the social science (first grade), sociology I (second grade), sociology II (Third grade) and social sciences (fourth grade) on the basis of the citizenship education components in 2013-2014. The statistical population included four text books of the high school social science. In regard to the research identification and limitation of the statistical population, sampling was not considered and all statistical population was selected as a sample. The research method was content analysis quantitative. The descriptive criterion was the citizenship components that included values, democracy, and global identification. The tools for collecting data was the analysis list of the text books contents that involved the theoretical bases that its validity was determined by curriculum professors. The analysis findings by using SPSS 19 software and the non-parametric statistical method showed a meaningful difference between the citizenship components in the mentioned books. This amount of attention was more than the expected amount in the social studies and (I) society and less than the expected amount in the social science and (II) society (p˂0.01). Also results showed that there is a significant difference between educational grades in terms of attention amount to the citizenship components.
    Keywords: Citizenship Education, Values, Contents Analysis, High school Second Grade, Democracy, International Identity