فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا روشندل *، ناصر صبحی قراملکی، افشین طیبی صفحات 1-11
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه، نگرانی از تصویر بدنی و سبک های اسناد در بین افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی و افراد عادی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. از این رو تعداد 220 (110 نفر دارای اختلال اضطراب اجتماعی و 110 نفر از افراد عادی) دانش آموز که به روش خوشه ایچند مرحله ای از مقطع دبیرستان شهرستان کرج انتخاب و مقایسه گردیدند. هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه طرحواره یانگ، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی، پرسشنامه سبک اسناد و مقیاس هراس اجتماعی تکمیل نمودند داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، افراد دارای اضطراب اجتماعی نسبت به افراد عادی نگرش منفی تری نسبت به بدن خود دارند. بین نوجوانان عادی و افراد دارای اضطراب اجتماعی از نظر جهت مندی، گوش بزنگی و محدودیتهای مختل تفاوت معناداری وجود دارد اما از نظر متغیر خودگردانی، عملکرد مختل و بریدگی و طرد تفاوت معناداری وجود ندارد.. در متغییرکاربرد سبک های اسنادی درونی/ بیرونی تفاوت معناداری بین دو گروه وجود ندارد اما از نظر متغیر ثبات / عدم ثبات و موقعیت خاص/ موقعیت عام تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر این است که نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی تصویر منفی تری نسبت به ویژگی های ظاهری و سبک های اسنادی ناکارآمدی دارند. که این عامل باعث تشدید علائم اضطراب اجتماعی در این نوجوانان می شود.. از آنجایی که این اختلال مانع از رشد مهارتهای بین فردی در روابط با همسالان می گردد پیشنهاد می شود که پژوهشگران به تدوین بسته های مداخله ای/ آموزشی جهت ارائه حمایت های روانشناختی به نوجوانان مبتلا به این اختلال بپردازند.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تصویر بدنی، سبک های اسناد، اضطراب اجتماعی، نوجوانی
  • اناهیتا علیزاده، محمد اسماعیل زاده* صفحات 12-26
    زمینه
    ذهن آگاهی مفهومی جدید است که در سال های اخیر در درمان بسیاری از اختلالات روانشناختی مورد توجه روانپزشکان و روانشناسان قرار گرفته است. استفاده از تکنیک های ذهن آگاهی مستلزم بهره گیری از اطلاعات دیگری در خصوص چگونگی عملکرد مولفه های ذهن آگاهی در هر یک از اختلالات روانشناختی است. هدف این پژوهش مقایسه ی مولفه های ذهن آگاهی در سه گروه بیماران مبتلا به افسردگی اساسی، اضطراب منتشر و افراد بهنجار بوده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و اضطراب منتشر بود که به مرکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند. از میان این افراد، تعداد 30 نفر با تشخیص اختلال افسردگی اساسی و 30 نفر با تشخیص اختلال اضطراب منتشر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. یک گروه 30 نفری از افراد بهنجار که فاقد اختلالات افسردگی اساسی و اضطراب منتشر بودند نیز از بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی انتخاب شد. افراد هر سه گروه (افسرده، مضطرب و بهنجار) بر حسب متغیرهای سن، جنسیت، فقدان بیماری های جسمی و عدم ابتلا به سایر بیماری های روانی همتاسازی شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر ، پرسشنامه پنج مولفه ذهن آگاهی و پرسشنامه ارزیابی مزاج ممفیس،پیزا، پاریس و سن دیگو بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، در بخش آمار توصیفی از شاخص های میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از تحلیل واریانس چندمتغیره MANOVA)) و آزمون تعقیبی توکی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سه گروه در مولفه های ذهن آگاهی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، در مولفه های مشاهده، توصیف و عمل توام با آگاهی میان افراد مضطرب و بهنجار و همچنین افراد افسرده و بهنجار تفاوت معناداری وجود داشت. در مولفه ی عدم قضاوت ذهن آگاهی، میان افراد افسرده و مضطرب و افراد بهنجار و مضطرب تفاوت ها معنادار بود. همچنین در مولفه ی عدم واکنش تفاوت میان گروه های مضطرب- افسرده، مضطرب- بهنجار و افسرده- بهنجار معنادار بود. همچنین افراد افسرده در مزاج های عاطفی نمرات بیشتری نسبت به افراد اضطرابی و بهنجار کسب نمودند وتفاوت این نمرات در مقیاس ادوارخویی و تحریک پذیری نسبت به افراد بهنجار معنادار بود.
    نتیجه گیری
    در تبیین نتایج این پژوهش می توان این گونه نتیجه گیری کرد که بیماران مضطرب و افسرده نسبت به افراد بهنجار در مولفه های ذهن آگاهی عملکرد ضعیف تری دارند و نمرات مزاجهای عاطفی انها به مراتب بالاتر از افراد بهنجار بوده است .بنابراین درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی می توانند با تاکید بر این مولفه ها موجب تسهیل روند درمان و همچنین بهبود علایم این گونه بیماران شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، طرح واره های ناسازگار اولیه، افسردگی اساسی، اضطراب منتشر
  • فاتح سهرابی *، غلامرضا اسفندیاری، فایق یوسفی، نرمین عبدالهی، گل نیا ساعد، شهین باخویشی صفحات 27-38
    هدف
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به دنبال بررسی رابطه عزت نفس، متغیرهای جمعیت شناختی، تشخیص روانپزشکی و تعداد دفعات بستری با استیگما در بیماران روانپزشکی بود
    روش
    بیمارانی که شرایط ورود به تحقیق را داشتند و رضایت آگاهانه برای شرکت در تحقیق را پر کرده بودند (152 نفر) پرسشنامه ها اطلاعات مربوطه را تکمیل کردند. سایر اطلاعات با مراجعه به پرونده بیماران اخذ گردید. پرسشنامه های عزت نفس روزنبرگ، و مقیاس استیگما مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل نتایج با استفاده از نسخه 20 نرم افزار Spss، و از روش های ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل، و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    بین متغیرهای سن، جنسیت، شغل، تشخیص روانپزشکی، طول مدت بیماری و همچنین تعداد دفعات بستری با استیگما ارتباط معناداری وجود ندارد اما بین عزت نفس و استیگما همبستگی منفی معنی دار (42/0-) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که استیگما عمدتا یک متغیر فرهنگی است و ارتباطی اندکی با سایر متغیرها مثل سن، جنس، تشخیص روانپزشکی، مدت بیماری و سایر متغیرهای جمعیت شناختی داشته باشد عوامل دیگری در آن دخیل است که با عزت نفس پایین افراد همراه است.
    کلیدواژگان: استیگما، عزت نفس، بیماری روان پزشکی، متغیرهای جمعیت شناختی
  • منیژه سعیدی *، نرگس شمس علیزاده، فائق یوسفی صفحات 39-47
    مقدمه
    مشکلات کنشهای جنسی یکی از عوارض روانشناختی هیسترکتومی است که می تواند تهدیدی برای زنگی مشترک باشد.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر اختلالات جنسی متعاقب هیسترکتومی در زنان مراجعه کننده به بیمارستان بعثت سنندج می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مداخله ای از نوع قبل و بعد با گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری شامل زنان که در طی یک سال در بیمارستان بعثت سنندج تحت عمل جراحی هیسترکتومی قرار گرفته بودند.تعداد نمونه 60 نفر بوده و30 نفر از آنان به صورت تصادفی به عنوان گروه کنترل و 30 نفر به عنوان گروه آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین بعد از درمان شناختی انجام شده ابزار اندازه گیری پرسشنامه FSFI جهت بررسی عملکرد جنسی زنان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش CBT تاثیر معنی داری p<_0001 بر نقص عملکرد جنسی داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داذ که درمان شناختی رفتاری بر میزان رضایت مندی جنسی زنان تاثیر مثبت داشت. اما در میزان درد جنسی تاثیری نداشت.
    کلیدواژگان: هیسترکتومی، اختلالات جنسی، درمان شناختی رفتاری
  • سمیه منتشلو *، محمدرضا شعیری، لیلا حیدری نسب صفحات 48-60
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تفاوت نتایج مربوط به نمرات سازماندهی ذهنی-شناختی در افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی با افراد غیرمبتلا با استفاده از آزمون رورشاخ بوده است.
    روش بررسی
    به این منظور 28 بیمار مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و 28 آزمودنی غیرمبتلا، به روش نمونه گیری در دسترس، با توجه به همتاسازی ویژگی های جمعیت شناختی تا حد ممکن، انتخاب شدند. آزمودنی ها با استفاده از آزمون رورشاخ، منطبق با نظام جامع اکسنر، به شکل انفرادی، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و افراد غیرمبتلا در متغیرهای Zf، Zsum، تفاوت معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این بوده که هر دو متغیر در افراد مبتلا نسبت به افراد غیر مبتلا میزان کمتری را نشان داده اند.
    بحث:نتایج حاصل می تواند بیانگر نوعی محدودیت ذهنی یا بی میلی نسبت به پیچیدگی میدان محرک ها باشد. به نظر می رسد افراد غیرمبتلا به اختلال ملال جنسیتی در مقایسه با افراد مبتلا میزان تلاش شناختی بیشتری در سازمان دهی به شرایط و محرک های محیطی از خود نشان می دهند که در نهایت منجر به عمل موفق تر و کارآمدتر و در نهایت سازگاری بهتر می شود.
    کلیدواژگان: اختلال ملال جنسیتی، شناختی، رورشاخ، نظام جامع اکسنر
  • فرشته سردار زاده *، معصومه ژیان باقری، ملکه فراهانی مشهدی صفحات 61-77
    مقدمه
    عوامل بوجود آورنده فشار عصبی و تنش در کار تقریبا در زندگی همه افراد وجود دارد از جمله بیماری های قلبی، فشار خون بالا، امراض گوارشی، اختلالات عصبی و روانی، عدم تعادل در برقراری ارتباطات سودمند، غیبت و جابجایی، افزایش ضایعات و تصادفات در کار مجموعه این عوامل باعث بوجود آمدن استرس شغلی و فرسودگی شغلی می شود.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تاب آوری در کاهش استرس شغلی و فرسودگی شغلی کارمندان طرح اقماری شرکت نفت فلات قاره ایران انجام شد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش کلیه کارمندان طرح اقماری شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه جزیره خارگ بود که نمونه ای با حجم 217 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 25سوالی فرسودگی شغلی مسلش(1981) ، پرسشنامه 25سوالی تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه استرس شغلی اچ اس ای 35 سوالی (2009) می باشد. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تاب آوری با مولفه های خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و نمره کل فرسودگی شغلی در هر دو بعد فراوانی و شدت همبستگی منفی معنادار و با عملکرد شخصی همبستگی مثبت معنادار دارد. همچنین ، تاب آوری با مولفه های کنترل، حمایت همکار، حمایت مدیر، ارتباط، نقش، تغییر و نمره کل استرس شغلی همبستگی منفی معنادار دارد. بین زیر مقیاس های استرس شغلی نیز همبستگی بالایی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که تاب آوری 24 درصد از واریانس فراوانی و شدت فرسودگی شغلی را پیش بینی می کند. همچنین تاب آوری 18 درصد از واریانس استرس شغلی را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، کارمندان طرح اقماری
  • سمیه فریدون پور *، جعفر پویا منش، محمد حکمی صفحات 78-96
    مقدمه
    توسعه هرسازمانی تا حدودزیادی به کاربرد صحیح نیروی انسانی بستگی دارد. از مهم ترین مسائل انگیزشی که امروزه با حجم گسترده ای در مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی در غرب گسترش یافته است، رضایت شغلی است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت شغلی بر اساس تیپ شخصیت و حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، کلیه کارمندان شرکت خودرو سازی ایران خودرو به جز رده های مدیریت ( مدیران عالی ، مدیران ارشد ، روسا و مسئولین و کارگران شیفت شب) بودند که در سال 1395 مشغول به کار بوده اند. نمونه ای با حجم 120 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رضایت شغلی اسمیت، پنج عامل شخصیتی نئو و حمایت اجتماعی ادراک شده براور می باشد. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که روان نژندی با مولفه ترفیع و ارتقا ؛ برون گرایی با حمایت خانواده، حمایت دوستان، نمره کل حمایت اجتماعی، مولفه ماهیت کار، سرپرستی و همچنین نمره کل رضایت شغلی همبستگی مثبت دارند. دلپذیر بودن با حمایت دوستان، مولفه های ماهیت کار، سرپرستی و همکاران همبستگی مثبت و با مولفه حقوق و مزایا همبستگی منفی دارند. انعطاف پذیری با حمایت خانواده، نمره کل حمایت اجتماعی و مولفه همکاران و رضایت شغلی همبستگی مثبت؛ مسوولیت پذیری با حمایت خانواده ، نمره کل حمایت اجتماعی، مولفه ماهیت کار و رضایت شغلی همبستگی مثبت دارند و حمایت خانواده با هیچ یک از مولفه های رضایت شغلی همبستگی معناداری نداشت. حمایت دوستان با مولفه ماهیت کار، سرپرستی، همکاران و نمره کل رضایت شغلی همبستگی مثبت و با مولفه حقوق و مزایا همبستگی منفی دارد. حمایت دیگران با مولفه های سرپرستی، ماهیت کار، حقوق و مزایا، محیط کار و نمره کل رضایت شغلی همبستگی مثبت و با مولفه های ترفیع و ارتقاء و همکاران همبستگی منفی دارد.

    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، از بین متغیرهای پیش بین (پنج عامل شخصیتی و حمایت اجتماعی) مولفه حمایت دوستان و حمایت اجتماعی توانستند رضایت شغلی را تبیین می کند. مولفه برون گرایی و روان نژندی مولفه حقوق و مزایای رضایت شغلی را تبیین کردند. مولفه دلپذیر بودن و حمایت دوستان توانستند مولفه حقوق و مزایای رضایت شغلی را تبیین می کند. مولفه حمایت دوستان، حمایت دیگران و دلپذیر بودن نیز مولفه سرپرستی را تبیین کردند. متغیر حمایت دوستان، حمایت اجتماعی و انعطاف پذیری مولفه همکاران را تبیین می کند. متغیر روان نژندی ، انعطاف پذیری و برون گرایی مولفه ترفیع و ارتقا را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: برون گرایی، تیپ شخصیتی، حمایت اجتماعی ادراک شده، رضایت شغلی، روان نژندی
|
  • Zahra Roshandel *, Naser Sobhi Gharamaleki, Afshin Tayyebi Pages 1-11
    Introduction
    Since the teenage years are of the most important and sensitive stages of evolution, the social and individual characteristics within these eras have been paid into attention by several authors.
    Purpose
    Present study was conducted to compare early maladaptive schemas, body image concerns and attribution styles among the teenagers with social anxiety and normal teenagers.
    Method
    the present study is a descriptive casual-comparative work. Hence, a number of 220 students (110 ones with social anxiety disorder and 110 normal ones) were chosen and compared by multistage cluster sampling method from high schools of Karaj. Both groups completed Young’s Schema Questionnaire, Body Image Concerns Questionnaire, Attribution Style Questionnaire and Social Phobia Inventory. The data was analysed using the methods descriptive statistics and independent t-test and stepwise regression.
    Results
    the findings showed that the individuals with social anxiety have a more negative attitude to their body compared to normal ones. There is a significant difference between the normal teenagers and those with social anxiety in terms of directedness, vigilance and impaired limits while no significant difference was observed in terms of impaired autonomy and performance, disconnection and rejection. In addition, insignificant differences were found for the variable internal/external attribution styles while significant ones were found in terms of stability/instability and specific/general position.
    Conclusion
    The findings indicate that the individuals with social anxiety have a more negative attitude to appearance specifications and inefficiency attribution styles. This factor causes to intensify social anxiety symptoms among such teenagers. Since this disorder prevents growth of interpersonal skills in the relationships with the peers, the researchers are proposed to develop interventional/educational packages to offer psychological supports for the teenagers with such a disorder.
    Keywords: Early maladaptive schemas, body image, attribution styles, social anxiety, adolescence
  • Mohammad Esmaeilzadeh Akhoundi *, Anahita Mohammadalizadeh Namini Pages 12-26
    Mindfulness new concept in recent years in the treatment of many psychiatric disorders, psychiatrists and psychologists have been considered. Using the techniques of mindfulness involves using additional information on how the components of mindfulness in each of psychological disorders. The aim of this study was to compare components of mindfulness in three groups of patients with major depression, generalized anxiety disorder and normal individuals was.
    Materials And Methods
    The study population included all patients with major depressive disorder and generalized anxiety disorder who were referred to counseling center in Tehran. Of these, 30 patients with a diagnosis of major depressive disorder and 30 patients with a diagnosis of generalized anxiety disorder were selected by convenience sampling. A group of 30 normal subjects who were free of major depressive disorder and generalized anxiety University of Medical Sciences were selected from among the staff. People in all three groups (depressed, anxious and normal) in terms of age, gender, lack of physical illness and lack of other mental diseases were matched. The instruments used in this study included the Beck Depression Inventory, Spielberger State Anxiety Inventory, and five components of mindfulness and health assessment questionnaire Memphis, Pisa, Paris and San Diego. In order to analyze the research data, descriptive statistics mean and standard deviation and inferential statistics multivariate analysis of variance MANOVA)) and Tukey tests were used.
    Results
    The results showed that the three groups, there are significant differences in the components of mindfulness. In other words, the components observe, describe and act with awareness among people anxious and depressed patients and healthy normal and there was a significant difference. In the dimension of the non-judgmental mindfulness, among depressed and anxious and distressed patients and normal individuals was significant. The lack of reaction between groups Mztrb- component depressed, Mztrb- normal and normal, was significantly depressed. Also depressed people in emotional temperament scores more than the normal anxiety people gained the differences in scale scores were significantly Advarkhvyy and irritability than normal.
    Conclusion
    Based on the results of this study can be concluded that anxious and depressed than normal in lower performance components of mindfulness and emotional Mzajhay scores were higher than normal. Therefore treatment. mindfulness-based with an emphasis on these components can facilitate the process of treatment, the symptoms of these patients.
    Keywords: consciousness raising, early maladaptive schemas, major depression, generalized anxiety
  • Sohrabi F.*, Esfandyari. G., Yousefi. F., Abdollahi N., Saed G., Bakhivushi Sh Pages 27-38
    Background
    This is an analytical-descriptive study aimed to evaluate the relations of self-esteem, demographic variables, psychiatric diagnosis, and Frequency of hospitalization with mental illness stigma in psychiatric patients of Ghods hospital of Sanandaj, 2014.
    Method
    Among all patient who have the inclusion criteria, those who admit informed consent (152 participant), complete questionnaires and other needed information’s. Then other necessary data’s were gives from the psychiatric documentations of the patients. Measures are Rosenberg’s self-esteem Scale, Stigma scale. The 20th version of SPSS software was used to analyzing data’s and it did through these statistical analyses: Pearson’s Coloration Coefficient, independent T test, and One-way ANOVA.
    Findings: The results shows that it doesn’t any significant relations between age, gender, vocation, psychiatric diagnosis, duration and also frequency of hospitalization with stigma of mental illness but a significant negative correlation (-0/42) find between self-esteem and stigma.
    Conclusion
    It seems that stigma is a cultural variable and has a little associations with variables such as age, gender, vocation, psychiatric diagnosis, duration and also frequency of hospitalization. It may be that have other determinants that correlated with negative self-esteem.
    Keywords: Stigma, Self, Esteem, Psychiatric illness, Demographic variables
  • Manizheh Saeidi *, Narges Shamsalizadeh, Fayegh Yousefi Pages 39-47
    Introduction
    Sexual dysfunction is ono of psychological effects of a hysterectomy.The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavior therapy on sexual dysfunction after hysterectmy in women referred toBesat hospital in sanandaj.
    Materials And Methods
    Design of this study was expeerimental study( before and after with control groups).The population includs women in Sanandaj who they referred to Besat hospital during one year that undergoing hysterectomy.Cognitive therapy was also conducted in several sessions and FSFI questionnaire was applied for measuring sexual function in women.The samples of this study 60 participants(30 control and 30 experimental groups) were randmly selected.
    Results
    Theresults showed that CBT training hss signifcantly affect (p
    Conclusion
    The results showed that cognitive-behavioral therapy impact on women,s sexual satisfaction.
    Keywords: hysterectomy, Sexual dysfunction, cognitive, behavioral therapy
  • Somaye Mantashloo *, Mohammadreza Shairi, Leyla Heydarinasab Pages 48-60
    Introduction
    This study aimed to Compare the results of the Rorschach test variables in patient with Gender Dysphoria disorder and non patient.
    Method
    28 patient with Gender Dysphoria and 28 non patient assessed by Rorschach.
    Result
    result revealed significant different in Zf, Zsum. The results indicate that both variables in patient lower rates than non patient.
    Conclution:This result may be indicative of a mental limitations or reluctance on the complexity of the irritant. It seems that those without gender dysphoric disorder compared to people with more cognitive effort in organizing the conditions and environmental stimuli exhibit Which ultimately leads to more successful and efficient action.
    Keywords: Gender Dysphoria, Rorschach, Comperhensive system Exner
  • Fereshteh Sardarzadeh *, Masoume Jian Bagheri, Farahani Mashhadi Malake Pages 61-77
    Introduction
    The contributing factors of neural pressure and job stress exist in everyone’s life including heart diseases, high blood pressure, digestive diseases, neural and mental disorders, imbalance to make useful communications, absence and displacement, and increased wastes and accidents lead to job stress and burnout.
    Purpose
    Present research aimed to evaluate the role of resilience to reduce job stress and burnout among employees of Iranian workers in satellite project of Iran offshore Oil Company. The research tools were Maslesh Burnout Inventory (MBI), Connor- Davidson Resilience Scale and HSE Management Standards Indicator Tool. Pearson’s correlation and regression analysis were used for data analysis.
    Results
    The results indicated that the resilience has a negative and significant correlation with the components emotional exhaustion, depersonalization and total score of job burnout in terms of both frequency and severity while it has a positive and significant correlation to personal performance. Also, the resilience was shown to be negatively correlated with the components control, the colleague’s support, the manager’s support, communication, role, change and total score of job stress. In addition, there was a high correlation between subscales of job stress, as well.
    Conclusion
    The analysis results revealed that the resilience can predict 24% of variance of frequency and job burnout while it can predict 18% of job stress variance.
    Keywords: Resilience, job stress, job burnout, satellite project employees
  • Somayyeh Fereidounpour *, Jafar Pouyamanesh, Hakami Mohammad Pages 78-96
    Introduction
    since development of an organization considerably requires accurate hiring of human resources, their job satisfaction has been paid into attention in psychological studies.
    Purpose
    The present study was conducted to predict job satisfaction based on personality type and perceived social support.
    Method
    The statistical universe included all employees of Iran Khodro Car Making Company except the management categories (top managers, senior managers, directors, supervisors and night shoft workers). A sample size of 120 individuals was selected using cluster sampling method. The research tools included Smith’s Job Satisfaction Questionnaire, NEO Five-Factor Inventory and Bruwer’s Scale of Perceived Social Support. Pearson’s correlation coefficient and regression analysis were used for data analysis.
    Results
    The results indicated that neuroticism has a positive correlation with job promotion and extraversion has a positive correlation with family support, friends support, total score of social support, nature of work component, supervision and total score of job satisfaction. Agreeableness has a positive correlation with friends’ support, nature of work component, supervision and colleagues while it has a negative correlation with the component salary and benefits. Flexibility has a positive correlation with family support, total score of social support, nature of work and colleagues. Accountability has a positive correlation with family support, total score of social support, nature of work component and job satisfaction while family support had a significant correlation with none of the components of job satisfaction. The friends’ support has a positive correlation with nature of work, supervision, colleagues and total score of job satisfaction while it has a negative correlation with the component salary and benefits. The others’ support has a positive correlation with the components supervision, nature of work, salary and benefits and total score of job satisfaction while it has a negative correlation with the components job promotion and colleagues.
    Conclusion
    based on regression analysis results, the components friends’ support and social support could explain job satisfaction among predictor variable (five personality factors and social support). The components extraversion and neuroticism could explain the salary and benefits. The components agreeableness and friends’ support could explain the salary and benefits. The components friends’ support, others’ support and agreeableness explained the component supervision. The variables friends’ support, social support and flexibility explained the colleagues. The variables neuroticism, flexibility and extraversion explain the component job promotion.
    Keywords: extraversion, personality type, perceived social support, job satisfaction, neuroticism