فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منوچهر جهانیان *، آیدا احمدیان صفحه 9
    گردشگری، یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی عصر حاضر است که می تواند نقش مهمی در توسعه شهرها و نیل به پایداری ایفا کند. یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری کشور ایران و کلان شهر تهران مجموعه بازار سنتی پانزده خرداد است. بازار بزرگ تهران با داشتن جاذبه های گوناگون اقتصادی، معماری، فرهنگی و غیره همواره سهم مهمی در جذب گردشگران ورودی به تهران را داشته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش بازارهای سنتی در جذب گردشگران خارجی درصدد است تا نقش جاذبه های مختلف بازار را بر جذب گردشگران بسنجد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی- توسعه ای می باشد. جامعه آماری تمام گردشگران خارجی است که در بازه زمانی اول خرداد تا اول شهریورماه 1394 از بازار بزرگ تهران بازدید نموده اند. حجم نمونه 200 نفر و به صورت غیر تصادفی- در دسترس انتخاب شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های T-testتک نمونه ای مستقل، آزمون پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کیفیت جاذبه های اقتصادی (میانگین 3.47) و معماری (میانگین 3.19) بیشترین جذابیت و رضایت را برای گردشگران خارجی دارد و جاذبه های فرهنگی و هنری (میانگین 2.87) و همچنین عناصر ثانویه (میانگین 2.96) کمترین میزان رضایت را دربر داشته است. نتایج آزمون پیرسون و همچنین آزمون رگرسیون نشان می دهد که بین جاذبه های گوناگون بازار بزرگ تهران و جذب گردشگران خارجی ارتباط مثبت و معناداری بدست آمده است، بدین معنی که با افزایش کیفیت این جاذبه ها، تاثیر آن بر جذب گردشگران خارجی مشهود است.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگری خارجی (بین المللی)، بازارهای سنتی، مجموعه پانزده خرداد
  • محمود ضیائی *، مهدیس مدنی صفحه 25
    چالش های مالی فراروی سازمان های دولتی در اداره و حفاظت زیستگاه های طبیعی و حیات وحش از یک سو و لزوم مشارکت و انتفاع جوامع محلی به عنوان یکی از ذینفعان اصلی توسعه از سوی دیگر، منجر به ایجاد تغییرات اساسی در شیوه اداره و مدیریت مناطق حفاظت شدهگشته است.«مراتع پرورش وحوش» یکیاز اشکال حفاظتی می باشند که در نتیجه این احساس نیاز و تغییر نگرش بوجود آمده اند. برای اغلب این مناطق، گردشگری یکی از گزینه های اصلی کسب درآمد است.
    این رویکرد نوین مدیریتی، سازمان حفاظت محیط زیست ایران را نیز بر آن داشته تا طرح « قرق های اختصاصی» یا همان «مراتع پرورش وحوش» را به صورت پایلوت در سه استان به اجرا گذارد. استان یزد بیشترین تعداد قرقگاه ها را به خود اختصاص داده است و بدین لحاظ در رتبه نخست کشور قرار دارد.اما سوال پیش روی این تحقیق آن است که مناسب ترین شیوه حکمرانی جهت اداره این قرق گاه ها کدام است؟ مقاله پیش رو قصد دارد تا با معرفی شیوه های گوناگون حکمرانی در مناطق حفاظت شده و همچنین اصول حکمرانی خوب به انتخاب یک شیوه حکمرانی اثربخش در قرق های اختصاصی استان یزد یاری رساند. تحقیق پیش رو از نوع تحقیقات مورد پژوهی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، پیمایش میدانی سایت های فوق الذکر، انجام مشاهده هدفمند و مصاحبه نیمه ساختار یافته با مسئولین، بخش خصوصی و جامعه محلی به تحلیل و بررسی مولفه های حکمرانی خوب در محدوده دو تا از قرق گاه های استان یزد می پردازد. یافته های تحقیق نشان داد که با توجه به قوانین موجود و همچنین موقعیت و شرایط خاص طبیعی و انسانی قرق های یزد، «حکمرانی مشارکتی» از نوع «بخش خصوصی –جامعه محلی» مطلوب ترین شیوه مدیریتی برای آنها می باشد. اما عدم وجود برنامه ای مدون برای مشارکت گروه های ذینفع بومی و همچنین تاخیر در صدور مجوز بهره برداری از منابع این قرق گاه ها از اثربخشی این شیوه مدیریتی کاسته است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار گردشگری، مناطق حفاظت شده، مراتع پرورش وحوش، حکمرانی خوب، استان یزد
  • منصور غنیان *، صبا فاضلی زاد، امید مهراب قوچانی صفحه 41
    گردشگری روستایی به عنوان شکل خاصی از گردشگری، در صورتی که با مد نظر قرار دادن ویژگی ها، نیازها و مسائل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی جوامع محلی، به همراه توجه به خواست های گردشگران، به درستی برنامه ریزی و سازماندهی شود، قادر است بخش عمده ای از مشکلات اقتصادی نواحی روستایی کشور را همچون بیکاری و فقر مرتفع سازد.اهمیت کسب و کار گردشگری برای کارآفرینان مختلف متفاوت است؛ ممکن است تمام درآمد برخی از ساکنان روستا به طور کامل از کسب و کارهای مرتبط با گردشگری تامین شود اما بعضی دیگر درآمد حاصل از گردشگری برای آن ها به عنوان یک درآمد مکمل می باشد. در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر وفاداری صاحبان کسب و کارهای مرتبط با گردشگری در روستاهای نمونه گردشگری شهرستان پاوه با استفاده از مدل تعدیل یافته رضایت از عملکرد اروپایی می باشد. در این راستا پیمایشی در میان صاحبان کسب و کارهای مرتبط با گردشگری منطقه پاوه استان کرمانشاه انجام گرفت. داده های مورد نیاز به وسیله‏ی پرسشنامه‏ای محقق ساخت جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSSv20و AMOSV20انجام پذیرفت نتایج نشان از برازش مناسب مدل با داده ها داشت. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مهم‏ترین عامل تاثیرگذار بر وفاداری صاحبان کسب و کار مرتبط با گردشگری نسبت به گردشگری نگرش آن‏‎ها می‏باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، روستاهای نمونه، EPSI، وفاداری، نگرش
  • مسعود تقوایی، محمدرضا کنعانی * صفحه 59
    استانمازندراندارای ظرفیت های طبیعی، تاریخی و فرهنگی بسیاری برای توسعه پایدار صنعت گردشگری است. این ظرفیت ها زمانی قابل استفاده و بهره برداری خواهد بود که متناسب با آن برنامه ریزی لازم جهت ایجاد تاسیسات و زیرساخت های موردنیاز گردشگری انجام شود. ازاین رو پژوهش حاضر باهدف تحلیل فضایی ظرفیت های گردشگری استان مازندران صورت پذیرفته است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل شهرستان های استان مازندران در سال 1393 بوده است. جمع آوری اطلاعات با بهره گیری از روش های مختلف اسنادی، کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفت. در این پژوهش انتخاب معیارها با روش دلفی، تعیین درجه ارجحیت معیارها با روش آنتروپی شانون و ارزیابی و رتبه بندی با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره شامل فرایند تحلیل سلسه مراتبی ساده، رتبه بندی بر اساس تشابه به حد ایده آل و حذف و انتخاب سازگار با واقعیت صورت پذیرفت و در نهایت برای رسیدن به یک اجماع کلی از روش میانگین رتبه ها استفاده گردید. نتایج این پژوهشی حاکی از آن است که شهرستان آمل رتبه اول و شهرستان گلوگاه رتبه آخر را از نظر برخورداری از ظرفیت های گردشگری در سطح شهرستان های استان به خود اختصاص داده اند و در اکثر حوزه های استان توزیع تاسیسات و زیرساخت های گردشگری متناسب و همگن با ظرفیت های طبیعی، تاریخی و فرهنگی نمی باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، ظرفیت گردشگری، تصمیم گیری چندمعیاره، مازندران
  • آرمان آخوندنژاد *، بی بی سارا داز، عبدالاحد نیرومند توماج صفحه 73
    مصرف سبز به عاملی مهم در فرایند انتخاب و مصرف مشتریان و هم چنین موفقیت کسب و کارهای مختلف تبدیل شده است. رستوران ها نیز به عنوان اجزای مهم صنعت گردشگری، به سوی اقدامات سبز گرایش یافته اند تا بتوانند خواسته های مشتریان خود را برآورده سازند. از آن جایی که اقدامات سبز رستوران ها در ادراکات و رفتار مشتریان نقش مهمی ایفا می کنند، این تحقیق به طور تجربی به بررسی اهمیت و اثر اقداماتسبزرستوران در ادراکات و رفتار مشتریان پرداخته است. بدین منظور 262 نفر از مشتریان رستوران های استان گلستان (شهرهای گنبد کاووس و گرگان) به روش نمونه گیری در دسترس مورد پیمایش قرار گرفتند. با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری، نتایج تحقیق نشان داد که اقدامات سبز رستوران بر تصویر سبز رستوران اثر مثبت و معناداری دارد ولی بر کیفیت تجربه رستوران و وفاداری مشتری نسبت به رستوران اثری ندارد. تصویر سبز رستوران بر کیفیت تجربه رستوران اثر مثبت و معناداری دارد. هم چنین، کیفیت تجربه رستوران بر وفاداری مشتری تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رستوران، اقداماتسبز، تصویر سبز، کیفیت تجربه، وفاداری
  • رحمت الله منشی زاده، هاجر مزیدی *، سیده سمیرا میر دیلمی صفحه 81
    رضایت مندی گردشگران یکی ازمهمترین عوامل رقابتی وبهترین شاخص برای تضمین رشدسودهای آتی محسوب می شود. امروزه بسیاری ازمراکز،ارگان هاوسازمان ها،میزان رضایت گردشگران رامعیاری مهم برای سنجش کیفیت کارخود قلمدادمی کنندواین روندهمچنان درحال افزایش است.رضایت گردشگرزمانی به دست می آیدکه فرآیندهای مناسب به گونه ای طراحی شوندکه خدمات ارائه شده توقعات وانتظارات گردشگررابرآورده نمایند. روش شناسی این مقاله، روش توصیفی- پیمایشی و همچنین مبتنی برروش اسنادی(کتابخانه ای) است. حجم نمونه دراین تحقیق 150 پرسشنامه درنظرگرفته شده است. انجام نمونه گیری باتوجه به دردسترس نبودن فهرستی ازجامعه آماری،به صورت غیراحتمالی ازنوع دردسترس می باشد. لازم به یادآوری است پرسشنامه هاازطریق حضورفیزیکی درمنطقه موردمطالعه دردوره زمانی نیمسال اول سال 1395و درمیان گردشگرانی که منطقه تفریحی- توریسی ناهارخوران را انتخاب کرده بودندتوزیع و تکمیل شد. بطوریکه داده های بدست آمده به وسیله روش های تحلیل عاملی وضریب همبستگی پیرسون وبا استفاده از نرم افزارspss موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت. نتایج تحقیق نشان میدهدکه چهارعامل کیفیت خدمات،کیفیت محیطی،کیفیت رفتارجامعه میزبان وهزینه خدمات می توانندبیش از56درصدواریانس کل متغیرهای موردبررسی راتبیین کنند. همچنین آزمون پیرسون نشان دادکه بین عوامل مذکورومیزان رضایت گردشگران همبستگی معناداری وجوددارد. به طوریکه چهارعامل کیفیت خدمات،کیفیت محیطی،کیفیت رفتارجامعه میزبان وهزینه خدمات درکنارشرایط آب وهوایی، وجودفضاهای سبزوپارک وآرامش محیطی به عنوان مهمترین عوامل موثربررضایت مندی وجذب گردشگران به منطقه تفریحی- توریسی ناهارخوران می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، رضایت مندی گردشگران، تحلیل عاملی، منطقه تفریحی وتوریستی ناهارخوران گرگان
|
  • Manoucehr Jahanian *, Ayda Ahmadian Page 9
    Playing a critical role in developing cities and achieving sustainable development, Tourism is one of the most dynamic economical activities in the contemporary age. Panzdah Khordad Traditional Market located in the City of Tehran is one of the important tourim attractions of Iran. Having different economic, architectural and cultural attractions, Tehran Grand Bazaar has always played an important role in attracting tourists. This paper aims to analyze the role of the market attractions in attracting forein tourists. It has been done by using descriptive analysis method. The study population includes foreign tourists who have visited Bazaar from 22 May to 23 August 2015. A 200 sample was selected using convenience sampling method. Gatehered data was analyzed by applying independent one sample T-test, Pearson and Linear Regression Tests. Results indicate that quality of economic (Mean 3.47) and architectural (Mean 3.19) attractions were the most attractive and satisfying attractions for tourists. The results also indicate that cultural-artistic (Mean 2.87) and secondary elements (Mean 2.96) were the less attractive attractions for mentioned tourists. Due to the Pearson and Regression Tests, there is a meaningful positive relationship between Tehran Grand Bazaar attractions and attracting foreign tourists.
    Keywords: tourism industry, Foreign tourists, traditional markets, Panzdah Khordad Bazaar
  • Mahmoud Ziaee *, Mahdis Madani Page 25
    Governance of protected areas has been changed dramatically to overcome the lack of state budget. Moreover, such changes have occurred to facilitate the partnership and involvement of local communities. Game ranches, as one of the conservation means, have been growing rapidly due to such needs and changes. Tourism is the only way of earning income for most of these areas. Regarding to this new approach of biodiversity conservation, Department of Environment of Iran (DOE) has established number of game ranches in three provinces of Iran for the first time. Among all of them, Yazd province belongs the most number of pilot game ranches. Since game ranching is an extremely new phenomenon in Iran, the main question of this research is “what are the most appropriate types of governance for game ranches of Iran?” to answer this question we introduced different types of governance in protected areas which are well known internationally. Furthermore, via identifying good governance principals we are going to measure the effectiveness of governance in Yazd’s game ranches.
    This study has assessed the good governance principles in two game ranches in Yazd. The participants of this research were local communities, managers and staff of the game ranches and also experts of Department of Environment of Yazd. The findings show that regarding to the existing law and regulations and also human system and eco-system of Yazd, the most appropriate type of governance is the collaborative type between private sector and local community. But based on the participants’ answers there are two main important problems: (1) the lack of strategic plan to facilitate the participation of local stakeholders and (2) delays in licensing the operation of consumptive wildlife tourism within the game ranches from DOE. Both problems seem to have negative impacts on effectiveness of collaborative governance of the game ranches.
    Keywords: sustainable tourism, protected areas, game ranches, good governance, Yazd province
  • Mansour Ghanian *, Saba Fazelizad, Omid Mehrab Ghoochani Page 41
    Rural tourism as an especial form of tourism, if planned and organized correctly considering the characteristics, need and economic, social and cultural issues and also the desire of tourists would solve the economic problems in rural areas such as unemployment and poverty. The importance of tourism businesses is different among entrepreneurs, Many tourism businesses supply all of the rural family income or it is considered as a supplementary income for some of them. In this regards, the purpose of present study is to determine the affecting factors on the commitment of business owners related to tourism in tourism sample villages in Paveh Township using modified EPSI model. Therefore a survey conducted among the businesses owners in Paveh Township in Kermanshah province. Data were collected using a questionnaire. Data was analyzed by SPSS V20 and AMOS V20 software. The results showed good fit. Also, the results of path analysis showed that businesses owners’ attitude is the most important influencing factor on businesses owners’ commitment.
    Keywords: Tourism, Sample villages, EPSI, Commitment, Attitude
  • Masood Taghvayi, Mohammad Reza Kanani * Page 59
    Province of Mazandaran has natural, historical and cultural capacities to develop the tourism industry. Such capacities and capabilities were usable and utilizable when are appropriate with those essential planning in order to create necessary installations and infrastructure. So, this study with the purpose of analyzing the Spatial Analysis of Tourism Capacities of the Cities of Mazandaran Province has been done. So, this study with the purpose of analyzing the Spatial Analysis of Tourism Capacities of Cities of Mazandaran Province has been done.In this direction, Tourism Capacities of Cities of Mazandaran Province based on criterions and indexes obtained by Delphi Method are determined and applying Multi- Criterion Decision Making Methods(MCDM) like Simple Analytic Hierarchy Process (SAHP), Technique for Order Preference by Similarity Ideal Solution (TOPSIS)and Elimination et Choice Translating RealityELECTRE were evaluated, then, in order to reach a common accord, Average Rating Method for the final assessment was used. The results indicate that cities of Amol have allocated themselves first rank and Galogah last rank from the viewpoint of having the Tourism Capacities of Cities of Mazandaran Province and in most domains of the province, distribution of necessary installation and infrastructures for tourism are not appropriate and also are not harmonious with natural, historical and cultural capacities.
    Keywords: Spatial Analysis, Tourism Capacity, MCDM, Average Rating Method, Mazandaran
  • Arman Akhoondnejad *, Bibi Sara Daz, Abdolahad Niroumand Toumaj Page 73
    This research empirically examined the importance and the effect of restaurant green practices on the perceptions and behavior of customers. To do so, 262 of the restaurants of Golestan Province (Gonbad-e-Kavoos and Gorgan) were surveyed using convenience sampling method. Utilizing structural equation modeling, the results showed that restaurant green practices had significant and positive effect on restaurant green image, but did not influence restaurant quality and customers’ loyalty. Restaurant green image and restaurant quality influenced restaurant quality and customers’ loyalty, respectively.
    Keywords: restaurant, green practices, green image, quality, customer loyalty
  • Rahmatollah Monshizadeh, Hajar Mazidi *, Seyedeh Samira Mir Deylami Page 81
    Tourist’s satisfaction is one the most important competitive factors and the best indicator to ensure future benefits for organizations. Today, most organizations adopt the level of customer satisfaction as an important criteria to measure quality of their pactices. Tourist’s satisfaction is achievable in the case that processes is designed in such a way that offered services can address customers needs and spectations. This study has been done by using discriptive method as well as survey and field study. The samle includes 150 of tourists who have visited Naharkhoran Resort from March to septamber 2016. Study sample was selected by convenience method. Gatehered data were analysed using SPSS software. Results show that quality of services, environment, host community behaviors, as well as cost of the services can describe 65 percent of total variance of the study variables. Also, according to the results of Pearson Test, there is a meaningful correlation between mentioned factors and tourist satisfaction. It means that four mentioned factors, along with the climate, green area and safe environment are the most important contributory factors to the satisfaction of tourists.
    Keywords: Urban Tourism, tourist satisfaction, Factor Analysis, Naharkhoran resort, Gorgan