فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 8 (پیاپی 188، آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهاره عباسی، نفیسه انصاری نژاد، فرشید فرداد، سمیه نصیری پور، طیب رمیم* صفحات 535-544
    تغییرات مولکولی پایدار در طول تقسیمات سلولی بدون ایجاد تغییر در توالی مولکول های DNA تحت عنوان اپی ژنتیک معرفی می گردد. مکانیسم های مولکولی دخیل در این فرآیند شامل تغییرات هیستونی، متیلاسیون DNA، کمپلکس های پروتیینی و RNA آنتی سنس می باشد. تغییر ژنوم سرطانی از طریق ترکیب هایپرمتیلاسیون و خاموشی اپی ژنتیکی درازمدت به همراه از دست دادن هتروزیگوسیتی و حذف نواحی ژنومی اتفاق می افتد. ترکیب های مختلفی از تغییرات N ترمینال با همکاری واریانت های هیستونی مختلف که نقش مشخصی در تنظیم ژن دارند منجر به بارگزاری یک هیستون تنظیمی می شوند که پتانسیل رونویسی یک ژن خاص یا ناحیه ژنومی را تعیین می کند. آنالیز متیلاسیون DNA در سطح ژنوم با استفاده از کاریوتایپ دیجیتالی خاص متیلاسیون از بافت پستان نرمال، الگوهای بیان ژن و متیلاسیون DNA خاصی را شناسایی کرده است که در کارسینومای پستان نیز یافت می شوند. بیش از 100 ژن هایپرمتیله در تومورهای پستان یا لاین های سلولی سرطان پستان، گزارش شده اند. در واقع تمرکز متیلاسیون DNA در سرطان بر روی هایپرمتیلاسیون جزایر CpG بوده است و اکثر تکنیک ها قادر به شناسایی نواحی هایپرمتیله خواهند بود. مطالعات اخیر بر روی نقش خاموشی اپی ژنتیکی در بیماری زایی سرطان پستان که در آن استیلاسیون و داستیلاسیون DNA بیان ژن های سرکوبگر تومور را تغییر می دهد، متمرکز شده است. مهار کننده های هیستون داستیلازها نقش مختلفی در سلول های سرطانی پستان داشته و می توانند راه های درمانی جدیدی را برای سرطان پستان نشان دهند. در این مطالعه مروری جنبه های مختلف اپی ژنتیک سرطان پستان و کاربردهای آن در تشخیص، پیش بینی و درمان توصیف می گردد.
    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، سرطان پستان، متیلاسیون DNA، تغییرات هیستونی
  • سینا سلیمانی*، شهلا شاهسوندی، امید مددگار صفحات 545-553
    زمینه و هدف
    واکسن های اسید نوکلئیک به عنوان نسل سوم واکسن ها برای کنترل آنفلوانزا به دلیل افزایش سویه های نوپدید و بازپدید ویروس و انتقال مستقیم ویروس های پرندگان به انسان مورد توجه خاصی قرار گرفته اند. مزیت مهم این واکسن ها، القای هر دو نوع سیستم ایمنی سلولی و هومورال و کنترل سویه های در گردش می باشد. مطالعه حاضر با هدف استفاده از قطعه محافظت شده HA2 هماگلوتینین آنفلوانزا جهت طراحی یک واکسن ژنی جامع و ارزیابی ایمنی متقاطع آن علیه ویروس های رایج انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توسعه ای- کاربردی از آذر 1393 تا تیر 1394 در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی انجام شد. توالی HA2 در وکتور pcDNA3.1 بیان شده و به گروه های موش Bulb/c تیمار و کنترل با استراتژی Prime/Boost تزریق شد. ایمنی هومورال محافظت کننده متقاطع با بررسی عیار آنتی بادی در فواصل زمانی معین با روش Virus neutralization (VN) با دو سروتیپ مختلف ویروس آنفلوانزا (H1N1 و H9N2)، ایمنی سلولی با آزمایش Proliferation assay و بی ضرری واکسن با بازرسی های روزانه واکنش های موضعی و عمومی و همچنین آزمایش هیستوپاتولوژی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    عیار آنتی بادی و ایمنی سلولی در گروه های تیمار برای هر دو سروتیپ به طور معناداری از گروه کنترل بالاتر بوده و در گروه تیمار با دو بار تزریق یادآور دارای بالاترین عیار بود (01/0P<). در موش های تحت آزمایش هیچگونه واکنش موضعی، اثرات پاتولوژیک بافتی، واکنش های عمومی و یا مرگ و میر مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    واکسن ژنی بر پایه قطعه HA2 سبب افزایش عیار آنتی بادی علیه آنفلوانزا و همچنین تحریک ایمنی سلولی بدون ایجاد عوارض جانبی می شود.
    کلیدواژگان: آنفلوانزا، DNA واکسن، HA2، ایمنی متقاطع
  • بختیار ترتیبیان، رقیه افسر قره باغ، عباس مآل اندیش*، زینب شیخلو صفحات 554-561
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یکی از عوامل خطرساز اصلی برای بیماری های قلبی- عروقی است. نتایج تحقیقات نشان می دهد که عواملی مانند ویتامین D، هورمون پاراتیرویید، کلسیم و فسفر در تنظیم فشارخون دخیل هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فشارخون با ویتامین D، هورمون پاراتیرویید، کلسیم و فسفر در زنان یائسه کم تحرک بود.
    روش بررسی
    پژوهش توصیفی- تحلیلی کنونی بر روی زنان یائسه ی کم تحرک 50 تا 70 سال شهرستان ارومیه در شهریورماه 1394 انجام پذیرفت. 54 زن یائسه ی کم تحرک به عنوان نمونه انتخاب شده و به طور داوطلبانه و واجد شرایط در این پژوهش شرکت نمودند. ویژگی های عمومی و آنتروپومتریکی قد، وزن و شاخص توده ی بدن آزمودنی ها بترتیب با استفاده از متر دیواری با دقت یک میلی متر، ترازوی دیجیتالی با دقت g 100 و Dual emission X-ray absorptiometry (DXA) ارزیابی شدند. فشارخون سیستولی و دیاستولی با دستگاه فشارسنج اندازه گیری شد. سطوح سرمی ویتامین D، هورمون پاراتیرویید، کلسیم و فسفر نیز به ترتیب با دستگاه الایزا و اتوآنالایزر از نمونه های خونی حاصل از ورید بازویی اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین فشارخون سیستولی و دیاستولی با ویتامین D (به ترتیب 581/0

    نتیجه گیری
    بین فشارخون سیستولی و دیاستولی با سطوح سرمی ویتامین D، هورمون پاراتیرویید، کلسیم و فسفر در زنان یائسه ی کم تحرک 50 تا 70 سال در این مطالعه رابطه ای اثبات نگردید.
    کلیدواژگان: فشارخون، ویتامین D، هورمون پاراتیرویید، کلسیم، فسفر، یائسگی
  • محبوبه شیرازی، نفیسه صاعدی، مامک شریعت، فاطمه آزادی، فاطمه داوری تنها* صفحات 562-568
    زمینه و هدف
    مطالعاتی بر روی اثربخشی سیتالوپرام انجام شده، اما به دلیل عوارض آن و با توجه به مطالعات صورت گرفته در مورد گیاهان دارویی موجود در ایران از جمله ملیس (ترکیب سرشاخه های خشک گیاه بادرنجبویه با میوه رازیانه)، بر اختلالات سیستم عصبی مانند اضطراب و بی خوابی، در این مطالعه اثر این داروها در بهبود اختلالات خواب در زنان یائسه بررسی و با اثر درمان با سیتالوپرام و دارونما مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 60 زن یائسه مراجعه کننده به درمانگاه یائسگی بیمارستان یاس در طی سال های 1391-1393 با شکایت اختلال خواب در کارآزمایی بالینی با کنترل پلاسبو، در یک دوره هشت هفته ای بررسی شدند. بیماران به سه گروه درمانی: گروه الف mg 600 ملیس، گروه ب mg 20 سیتالوپرام که پس از یک هفته به mg 30 افزایش داده شد و گروه ج دارونما، تقسیم شدند. پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ (Pittsburgh Sleep Quality Assessment، PSQI) جهت مقایسه گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    اگرچه بهبود شاخص پیتسبورگ در هر سه گروه درمانی نسبت به قبل درمان مشاهده شد (001/0P<)، اما در گروه ملیس تفاوت معناداری در بهبود کیفیت خواب نسبت به دو گروه دیگر مشاهده شد، همچنین افزایش تمایل مصرف ملیس نسبت به سیتالوپرام و دارونما وجود داشت (01/0P<).
    نتیجه گیری
    اثربخشی ملیس در بهبود کیفیت خواب به طور قابل توجهی بیشتر از سیتالوپرام و دارونما بود که نشان دهنده خرسندی بیماران از بهبود کیفیت خواب و در نتیجه تمایل بیشتر به مصرف آن در مقایسه با سایر گروه ها است. با توجه به نتایج حاصله، می توان این داروی گیاهی را در درمان اختلالات خواب دوران یائسگی توصیه کرد.
    کلیدواژگان: یائسگی، اختلالات خواب، سیتالوپرام، ملیس
  • فاطمه شیرانی، سیامک خالقی، مهرداد نیکفام*، علی پورمجرب صفحات 569-577
    زمینه و هدف
    آرتریت پسوریاتیک نوعی آرتریت التهابی مزمن است که 42-5% مبتلایان به پسوریازیس را درگیر می کند. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع سندرم متابولیک و فراوانی عوامل خطرساز سندرم متابولیک در بیماران مبتلا به آرتریت پسوریاتیک بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی- توصیفی، از دی ماه سال 1392 تا فروردین 1394 به مدت 15 ماه در بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران انجام شد. تعداد 80 نفر از مبتلایان به آرتریت پسوریاتیک وارد مطالعه شدند. پس از ثبت داده های دموگرافیک، متغیرهای آزمایشگاهی و تصویربرداری اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    46 نفر از افراد مورد بررسی مرد و 34 نفر زن بودند. میانگین سن افراد 43 سال بود. میانگین شاخص توده بدنی kg/m2 1/26، میانگین میزان تری گلیسرید سرم mg/dl 3/150، میانگین میزان لیپوپروتیین پرچگالی سرم mg/dl 2/44، میانگین میزان لیپوپروتیین کم چگالی سرم mg/dl 2/145، میانگین میزان کلسترول تام سرم mg/dl 5/201، میانگین میزان قند خون ناشتا mg/dl 7/98، میانگین اندازه دور کمر در مردان cm 6/95 و در زنان cm 6/84 و میانگین میزان اسید اوریک سرم در بیماران مبتلا به آرتریت پسوریاتیک mg/dl 7 اندازه گیری شد. میانگین فشارخون سیستولی mmHg 3/129 و میانگین فشارخون دیاستولی mmHg 1/85 اندازه گیری شد. 30% مصرف سیگار را ذکر نمودند. 8/43% از افراد دچار بیماری کبد چرب غیرالکلی بدون توجه به شدت آن بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس معیارهای پانل درمانی بزرگسالان 3، 3/51% از مبتلایان به آرتریت پسوریاتیک دچار سندرم متابولیک بودند.
    کلیدواژگان: آرتریت پسوریاتیک، سندرم متابولیک، پسوریازیس
  • فاطمه نیری، حسین دلیلی، مامک شریعت، طاهره اسماعیل نیا، الهه امینی، وفا قربان صباغ* صفحات 578-583
    زمینه و هدف
    شیر مادر غنی از چربی می باشد. سموم، آلاینده ها، داروها و آلرژن ها به خصوص سموم چربی دوست در آن تجمع می یابند و می تواند به عنوان یک منبع انتقال آلودگی از مادر به شیرخوار باشد. دیوکسین ها از جمله پلی کلرینیتد بای فنیل نمونه ی این آلاینده ها هستند. هدف از این مطالعه، تعیین میزان تجمع پلی کلرینیتد بای فنیل در شیر چهار روز اول پس از زایمان مادران و ارتباط آن با شاخص توده بدنی و چربی شیر مادر بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 50 نمونه شیر مادران شیرده که فرزندشان در بخش زنان و زایمان بیمارستان ولی عصر (عج) تهران متولد شده بودند، در طی سال 1394-1393 گرد آوری شد. هر نمونه به مقدار ml 20 و مربوط به چهار روز اول پس از زایمان بود. نمونه ها به آزمایشگاه پژوهشکده محیط زیست جهت آنالیز ارسال شدند و آزمایش سنجش پلی کلرینیتد بای فنیل با روش کروماتوگرافی گازی بر روی آن ها انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن مادران 41/29±14/6 بود. در رابطه با همبستگی پلی کلرینیتد بای فنیل (Polychlorinated biphenyls، PCBs) با تری گلیسرید (TG) شیر مادر مشخص شد پلی کلرینیتد بای فنیل شماره 180 با غلظت تری گلیسرید شیر مادر همبستگی مثبت و معناداری داشت (04/0P=، 468/0r=). اما این همبستگی برای سایر انواع پلی کلرینیتد بای فنیل ها مشاهده نشد. همچنین بین بالا بودن شاخص توده بدنی مادر و غلظت PCB101 (048/0P=، 278/0r=) و غلظت (021/0P=، 328/0r=) 28 PCB، همبستگی مثبت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد غلظت ترکیبات پلی کلرینیتد بای فنیل در شیر مادران بالاتر از حد نرمال هستند.
    کلیدواژگان: پلی کلرینیتد بای فنیل، شیر مادر، آلاینده ها، شاخص توده بدنی
  • بتول کاویانی، محمد یوسف علیخانی*، محمدرضا عربستانی، شیرین مرادخانی، محمد طاهری صفحات 584-590
    زمینه و هدف
    امروزه باکتری های مقاوم به دارو مشکلات عمده ای را در زمینه طراحی و ساخت داروهای شیمیایی ایجاد کرده اند. از انواع باکتری های مقاوم به درمان های آنتی بیوتیکی می توان سودوموناس آئروژینوزا را نام برد که تاکنون مشکلات فراوانی را در زمینه درمان با انواع آنتی بیوتیک ها ایجاد کرده است، همچنین می توان آن را یکی از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی به حساب آورد. گیاهان دارویی هزاران سال است که به منظور پیشگیری و یا درمان بیماری های عفونی مورد توجه بوده اند. امروزه نیز داروسازان علاقه زیادی دارند که با استفاده از گیاهان دارویی ترکیبات ضدمیکروبی جدید تهیه کنند. از این رو هدف از این مطالعه میزان بیان ژن های کد کننده الاستاز و اگزوتوکسین A در باکتری سودوموناس آئروژینوزا سویه PAO1 در حضور گیاه دارویی سیر بود.
    روش بررسی
    مطالعه پیش رو که از انواع مطالعات تجربی بود، در سال 95-1394 در دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام گرفت. در ابتدا کمترین غلظتی از عصاره که مهار کننده رشد باکتری و همچنین باعث مرگ باکتری می شود، تعیین و سپس در غلظت های پایین تر از کمترین غلظت کشندگی میزان بیان ژن های مورد مطالعه با روش Real-Time PCR بررسی شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، عصاره آبی سیر تاثیر بهتری بر کاهش میزان بیان ژن های الاستاز و اگزوتوکسین A داشته به طوری که در غلظت های 8 و mg/ml 64، بیان هر دو ژن بیماری زا کاهش یافت. همچنین میزان بیان ژن الاستاز بیشتر تحت تاثیر گیاه سیر قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه بیان کننده این بود که عصاره های آبی و الکلی سیر دارای ترکیبات مناسبی برای مهار تولید فاکتورهای بیماری زا در سودوموناس آئروژینوزا بودند.
    کلیدواژگان: سیر، الاستاز، اگزوتوکسین A، سودوموناس آئروژینوزا
  • بهشاد پازوکی، ارکیده النگ، علی افشاری، نسیم خواجوی راد، بتول قربانی یکتا* صفحات 591-596
    زمینه و هدف
    آموزش مناسب پزشکان و آماده سازی آن ها در راستای نیازهای واقعی جامعه از مسایل مهم نظام سلامت جامعه است. ابزار اساسی در آموزش بالینی، بیماران بستری و مراجعه کننده به بیمارستان می باشند. در مطالعه حاضر به بررسی آگاهی و نگرش بیماران بستری در بخش نفرولوژی در رابطه با نقش خود در آموزش بالینی پرداخته شد.
    روش بررسی
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی در بازه زمانی نیمه اول سال 1393، تمامی بیماران بخش نفرولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) تهران تا پر کردن حجم نمونه وارد مطالعه شدند. از همه بیماران حاضر در روز مطالعه با استفاده از پرسشنامه، مصاحبه و نتایج ثبت و آنالیز شد.
    یافته ها
    در این پژوهش 146 بیمار مورد پرسش قرار گرفتند. 54 نفر (%37) از بیماران در زمان بستری از قوانین آگاهی داشتند، برای 47 نفر (2/%32) از بیماران هم جنس نبودن معاینه کننده مهم بود. آزمون های آماری نشان دهنده ارتباط معناداری بین رفتار محترمانه دانشجویان با بیمار و احساس خوب در مورد آموزش به پزشکان است. به طوری که 5/95% از افرادی که رفتار محترمانه دانشجویان به خود را دیده اند، احساس خوب در مورد آموزش به پزشکان داشتند (001/0P<). ارتباط بین حضور استاد همراه دانشجویان با احساس خوب در مورد آموزش به پزشکان معنادار بود (013/0P=). احساس مثبت در مورد آموزش به پزشکان با سن بیمار رابطه داشت، به طوری که میانگین سنی افرادی که احساس خوب در مورد آموزش به پزشکان داشتند به طور معناداری از افراد دیگر پایین تر بود. (47/2±17 سال در برابر 55/6±18 سال و 028/0P=).
    نتیجه گیری
    رفتار محترمانه دانشجویان، حضور استاد همراه دانشجویان و سن بیمار در احساس خوب بیمار نسبت به نقش آموزشی بیمار مهم است.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، آموزش پزشکی، دانشجوی پزشکی
  • محمدرضا عفت پرور، نیما جمشیدی*، علیرضا کریمیان صفحات 597-600
    زمینه و هدف
    کاهش دمای استخوان در محل دریل کاری با روش های مختلف خنک کننده ضروری است. مطالعه حاضر در جهت بررسی تاثیر الکل به عنوان خنک کننده در جلوگیری از نکروز حرارتی انجام گرفت.
    روش بررسی
    استخوان فمور گاو به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب شد و معیارهای ورود شامل، استخوان فمور، کورتیکال و عدم وجود پریوست بود. دریل کاری با دو نوع کاوایر تروکار و دایاموند و در سه سرعت و سه پیشروی انجام شد. این مطالعه در اسفند ماه سال 94 در دانشگاه اصفهان صورت گرفت.
    یافته ها
    در زمان استفاده از وایر تروکار و دایاموند در شرایط حضور الکل ریسک نکروز در استخوان به ترتیب به میزان نزدیک به 44/44 و 66/66% کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ثبت شده، استفاده از الکل به عنوان خنک کننده می تواند تاثیر به سزایی در کاهش دمای نهایی داشته باشد. در این روش استفاده از الکل در قالب سایش گاز آغشته به الکل بر روی کاوایر در زمان کارگزاری بود.
    کلیدواژگان: نکروز استخوان، وایر کریشنر، الکل
  • مریم سجادیان، زهرا شهریور*، ابوالفضل محمدی، والنتین آرتونیان صفحات 601-606
    زمینه و هدف
    اختلال بیش فعالی-کم توجهی Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) در بسیاری از والدین کودکان ADHD گزارش می شود. هدف پژوهش تعیین ADHD و اختلالات شخصیت در والدین کودکان ADHD در مقایسه با گروه سالم بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی نوع مقطعی بود که در سال 1394 در بیمارستان روزبه تهران انجام گرفت. نمونه ها 45 بزرگسال دارای کودک مبتلا و 45 کنترل انتخاب شدند. پرسشنامه های ADHD بزرگسالان، مصاحبه DSM-IV محور II (SCID-II) Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis Disorders، مقیاس والدین کانرز (Conner’s Parent Rating Scales، CPRS) در دو گروه، پرسشنامه ی توانایی ها و مشکلات و اختلالات روانی در کنترل تکمیل شدند. SCID-II و مصاحبه ADHD بزرگسالان برای والدینی که در پرسشنامه های مربوطه نمره بالای برش داشتند، اجرا شد.
    یافته ها
    میزان ابتلا به ADHD 5/6 برابر و اختلالات شخصیتB ، C، منفعل-پرخاشگر و افسرده در والدین گروه بیمار بالاتر بود (01/0P<). شایع ترین زیرگروه ها مختلط (5/%38) و کم توجه (8/%30) بود.
    نتیجه گیری
    ADHD در والدین کودکان مبتلا شایع و با اختلالات شخصیت همراه است.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، کم توجهی، والدین، اختلالات شخصیت
|
  • Bahareh Abbasi, Nafisseh Ansari Nejad, Farshid Fardad, Somayeh Nasiripour, Tayeb Ramim* Pages 535-544
    Stable molecular changes during cell division without any change in the sequence of DNA molecules is known as epigenetic. Molecular mechanisms involved in this process, including histone modifications, methylation of DNA, protein complex and RNA antisense. Cancer genome changes happen through a combination of DNA hypermethylation, long-term epigenetic silencing with heterozygosis loss and genomic regions loss. Different combinations of N-terminal’s changes cooperate with histone variants with a specific role in gene regulation. It have led to load a setting histone that determine transcription potential of a particular gene or genomic regions. DNA methylation analysis in genome region using methylation-specific digital karyotyping of normal breast tissue detect gene expression patterns and DNA specific methylation can be found in breast carcinoma too more than 100 genes in breast tumors or cell lines of breast cancer are reported hypermethylated. Important of DNA methylation on cancer has been concentrated CpG islands hypermethylation. Most of the techniques are able to identify hypermethylated areas. Often, methylated genes play important role in cell cycle regulation, apoptosis, metastasis and tissue invasion, angiogenesis and hormonal signaling. Cyclin D2 (CCND2) gene is an important regulator of cell cycle and increased of expression inhibits the transition from G1 to S cell cycle. This gene is frequently methylated in breast cancer and has been proposed as the first event. Other cell cycle regulator is p16ink4A / CDKN2A that methylated in a large number of human cancers, including breast cancer. Another regulator of the proliferation of breast cancer that methylated is tumor suppressor RAR-β cancer that has been found in lobular and ductal carcinoma. Recent studies have showed the role of epigenetic silencing in the pathogenesis of breast cancer in which tumor suppressor genes have been changed by acetylation and DNA deacetylation. Histone deacetylase inhibitors have different roles in cancer cells and could show the ways of new treatment for breast cancer. In this review, various aspects of breast cancer epigenetics and its applications in diagnosis, prediction and treatment are described.
    Keywords: breast cancer, DNA methylation, epigenetics, histone changes
  • Sina Soleimani*, Shahla Shahsavandi, Omid Madadgar Pages 545-553
    Background
    Problems of live and inactivated influenza vaccines such as, increasing emerge and re-emerge viruses with high human mortality, current epidemics of influenza and direct transmission of avian viruses to human, affect the vaccination program. DNA vaccines as third generation of vaccines is specially considered for control of influenza in human and poultry. The main advantage of these vaccines is humoral and cellular immune responses and broad spectrum of using these vaccines for control of circulating strains of influenza. In this study the conserved fragment of HA2 to form of DNA vaccine was designed to induce immunity against influenza viruses and its heterologous protective immunity against these viruses was evaluated.
    Methods
    The experimental study was performed in Razi Vaccine and Serum Research Institute from December 2014 to July 2015 in Iran. The HA2 was cloned into pcDNA3.1 to assess the HA2 DNA vaccine and mice were immunized with the generated constructs in a DNA prime-DNA boost regimen in 4 groups. The humoral immune responses were analyzed at defined intervals by VN tests. The safety of the vaccine was evaluated by daily inspection and histopathological examination. For evaluation of cellular immunity, proliferation assay was used.
    Results
    The antibody titre and cellular immunity of immunized mice was significantly higher than control group for two serotypes and the highest responses was in the group with two-time boosting (P
    Conclusion
    The HA2 DNA vaccine significantly enhanced circulatory antibody responses and cellular immunity against influenza current serotypes. This study showed the highest immune responses were in the group that immunized with HA2 in prime and two boosts. Besides that, this construct did not have any local and general reaction and any side effects in treated mice. So, this construct was introduced as candidate for control of influenza virus serotypes.
    Keywords: DNA vaccines, HA2 protein, heterologous immunity, Influenza
  • Bakhtyar Tartibian, Rogayee Afsar Garebag, Abbas Malandish*, Zeinab Sheikhlou Pages 554-561
    Background
    Hypertension is one of the major risk factors for cardiovascular disease. The studies show that factors such as vitamin D, parathyroid hormone, calcium and phosphorus are involved in the regulation of blood pressure. The purpose of this study was to investigate the relationship between blood pressure with vitamin D, parathyroid hormone, calcium, and phosphorus in sedentary postmenopausal women.
    Methods
    This investigation is in the form of a descriptive correlational study that was performed in September 2015. The statistical population was all healthy and sedentary postmenopausal women 50-70 years old in Urmia city, Iran. Fifty-four sedentary postmenopausal women were selected as subjects and voluntarily and bona fide participated in this study. General and anthropometric characteristics of height, weight, and body mass index (BMI) in subjects were measured by wall-meter with an accuracy of one millimeter, digital scale with precision of 100 g (Beurer, Germany), and dual emission X-ray absorptiometry (DXA) (Hologic, USA) machines, respectively. Diastolic and systolic blood pressure was measured by indicator machine. Serum levels of vitamin D, parathyroid hormone, calcium, and phosphorus were measured by ELISA and Auto-analyzer (BT 1500, Biotecnica, Italy machines, respectively.
    Results
    The mean general, anthropometric, and physiological/laboratory variables of subjects were: age 54 yr, height 156 cm; weight 72 kg; BMI 29 kg/m2; systolic and diastolic blood pressure 76.20 and 110.70, respectively; vitamin D 25.22 ng/ml, parathyroid hormone 33.29 ng/ml, calcium 9.44 ng/ml, and phosphorus 3.26 ng/ml. Moreover, results showed that there was no significant relationship between systolic and diastolic blood pressure and vitamin D (P>0.581 and P>0.619, respectively). There was no significant relationship between systolic and diastolic blood pressure and parathyroid hormone (P>0.623 and P>0.341, respectively). There was no significant relationship between systolic and diastolic blood pressure and calcium (P>0.704 and P>0.141, respectively). There was no significant relationship between systolic and diastolic blood pressure and phosphorous (P>0.058 and P>0.357, respectively).
    Conclusion
    The results suggest that there is no relationship between systolic and diastolic blood pressure with serum levels of vitamin D, parathyroid hormone, calcium, and phosphorous in sedentary postmenopausal women 50-70 years old.
    Keywords: blood pressure, calcium, menopause, parathyroid hormone, phosphorous, vitamin D
  • Mahboobeh Shirazi, Nafiseh Saedi, Mamak Shariat, Fatemah Azadi, Fatemeh Davari Tanha* Pages 562-568
    Background
    Different treatment used for resolving menopausal problems. Some studies assayed effectiveness of citalopram but it had some side effects and other studies about medicinal plants in Iran, including Melissa (combination of officinalis and foeniculum vulgare) showed improvement insomnia and anxiety. This study decided to assay effectiveness of this drug and comparison with placebo and citalopram in treatment of sleep disturbance of menopausal women.
    Methods
    Sixty postmenopausal women suffering from sleep disturbances that referred to Yas hospital between 2011-2013 were recruited to this double blind controlled study with 8 weeks’ follow-up period. They were randomized in three groups of twenty patients each, group A: received Melissa 600 mg that made by traditional medical school, group B: received citalopram 20 mg from Arya company that increased to 30 mg after one week and group C: received placebo. The patients were evaluated by Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire before and after treatment, also we checked the side effects of every drugs. Study was dissertation of one of the author with code 22263. This research has been supported by Tehran University of Medical Sciences and Health Services Grant. This study was registered at Iranian Registry of Clinical Trials with code of IRCT2013072714174N1.
    Results
    Pittsburgh sleep quality index improved significantly in all groups, there was significant differences between Melissa group and two other group, but there wasn’t significance difference between citalopram and placebo group, there was a trend in favor of Melissa versus citalopram and placebo. All of seven field of PSQI improved significantly in all groups that showed improvement of sleep quality in all field of sleep disturbance.
    Conclusion
    Melissa (compound of officinalis and foeniculum vulgare) may be recommended for the treatment of sleep disturbances in postmenopausal women. Although further investigation with more cases is needed to find long-term results and compare with hormone therapy.
    Keywords: citalopram, melissa, menopause, sleep disorders
  • Fatemeh Shirani, Siamak Khaleghi, Mehrdad Nikfam*, Ali Pourmojarab Pages 569-577
    Background
    Psoriasis is a T-cell mediated chronic inflammatory disorder with multiple skin, nails and joints involvement. The reported prevalence of psoriatic arthritis varies from 5 to 42 cases per 100 psoriasis patients. Insulin resistance is believed to be central to the pathogenesis of metabolic syndrome, a constellation of major risk factors for cardiovascular diseases, including atherogenic dyslipidemia, truncal adiposity, hypertension and hyperglycemia. The association of psoriasis and psoriatic arthritis with metabolic syndrome is increasingly being reported. Although the literature relating psoriatic arthritis to metabolic syndrome is accumulating, there is still a paucity of evidence, especially from Asia. Here, we examined the prevalence of metabolic syndrome and its components in patients with psoriatic arthritis.
    Methods
    The study was performed among outpatients attending the specialty clinic and rheumatology ward of Rasoul-e-Akram general hospital between January 2014 and April 2015. A consecutive sample of 80 patients diagnosed as having psoriatic arthritis was studied. Age, gender, body mass index, blood pressure and waist circumference, and history of smoking of patients were measured and asked at the enrolment visit. Venous samples were taken after 8 h of overnight fasting for the estimation of serum lipid profile, glucose and uric acid levels. Also an ultrasonographic examination was done for detection of non-alcoholic fatty liver disease.
    Results
    46 patients (57.5%) were male and 34 patients (42.5%) were female. Mean age of the participants was 43 years (SD: 11.3). The prevalence of abnormal components of metabolic syndrome was 53.8% for BMI, 48.8% for TG level, 50% for HDL, 46.3 for LDL, 45% for Cholesterol, 23.8% for FBS, 46% for waist circumflex in men and 47.7% in women and 42.5 for uric acid. 40% of the patients had abnormal SBP and 41.2% had abnormal DBP. Thirty percent of the participants were current smokers and 43.8 had NAFLD on ultrasonographic examination.
    Conclusion
    51.3% of patients had metabolic syndrome according to the adult treatment panel III criteria for adult Asian patients.
    Keywords: citalopram, melissa, menopause, sleep disorders
  • Fatemeh Nayeri, Hosein Dalili, Mamak Shariat, Tahere Esmaeilnia, Elahe Amini, Vafa Ghorban Sabagh* Pages 578-583
    Background
    Human breast milk contains high levels of fat and toxins. These substances which exist in our country based on many reports. This study aimed to evaluate the concentration of polychlorinated biphenyls (PCBs) in the mother’s milk during the first postnatal week.
    Methods
    This study was accomplished on 50 mothers who gave birth to a healthy infant at Vali-e-Asr University Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, from 2014 through 2015. Within the first postnatal week a 20 cc sample of mother’s breast milk was obtained and was sent for laboratory analysis to measure PCB levels via GC-Mass method. Except of PCBs, triglycerides (TG), high-density cholesterol in breast milk was also measured. Also the relation between fat and polychlorinated bi phenyl was assessed. The association between PCBs and body mass index of mothers was investigated.
    Results
    Mean age of mothers was 29.41±6.14 year. PCB180 was significantly correlated with TG values, while this correlation was not observed for other types of PCBs. There was no correlation between cholesterol and fat high-density with PCBs. Other PCB isomers 138, 153, 180 and 101, had not correlation with triglyceride, cholesterol and high density fat. There was a significant correlation between increasing weight and the concentration of PCB101, and PCB180 concentrations. It was also observed between increasing weight and the concentration of PCB101 (P=0.033, r=0.293) and concentrations of PCB180 (P=0.034, r=0.428), there was a significant correlation. In our study PCB101, (r=0.278, P=0.048) and PCb28 (r=0.328, P=0.021) were significantly correlated with body mass index (BMI).
    Conclusion
    The present study showed a higher than normal concentration of polychlorinated biphenyls in breast milk. And therefore these compounds will be transferred to the baby. Due to the damaging effects of these toxins, it is recommended additional studies on larger groups and other types of samples (mother blood, cord blood etc.).
    Keywords: body mass index, breast milk, pollutants, polychlorinated biphenyls
  • Batoul Kavyani, Mohammad Yousef Alikhani*, Mohammad Reza Arabestani, Shirin Moradkhani, Mohammad Taheri Pages 584-590
    Background
    Multidrug-resistant bacteria make many problems in clinical therapy, design and manufacture of synthetic drugs. Pseudomonas aeruginosa is one of the most important multidrug-resistance bacteria leads to variety infections in human especially in immunocompromised, patients with severe burns, and nosocomial infections. It Recent years, this organism makes a big challenge in clinical treatment of infections using a wide range of antibiotics. Medicinal herbs for thousands of years to prevent or treat infectious diseases were considered. Today, pharmacists have high interest of using medicinal herbs to prepare a new antimicrobial compounds. The goal of this study was to investigation the effect of aqueous and alcoholic extract of fresh garlic on the expression of genes encoding elastase and exotoxin A virulence factors, in P. aeruginosa PAO1 strain.
    Methods
    Present study was an experimental study and performed from 2015 to 2016 in Hamadan University of Medical Science, Iran. The minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) of aqueous and alcoholic extract of garlic was determined. Then in order to investigation the gene expression of elastase and exotoxin A genes, quantitative real-time polymerase chain reaction (qPCR) method was performed at sub-MBC concentrations.
    Results
    According to the results aqueous extracts of garlic had better impact in comparison with alcoholic alone. At concentration of 64 and 8 mg/ml of aqueous extract the expression of both elastase and exotoxin A genes were decreased. Although, the expression of elastase gene was most affected by garlic at different concentrations than exotoxin A.
    Conclusion
    The results suggested that the compositions of garlic extracts can inhibit the production of virulence factors in P. aeruginosa. So in order to treat infectious diseases in the near future, medicinal plants known as new antimicrobial drugs can be used alone or with antibiotic drugs against pathogenic bacteria.
    Keywords: elastase, exotoxins, garlic, pseudomonas aeruginosa
  • Behshsd Pazooki, Orkideh Olang, Ali Afshari, Nasim Khajavirad, Batool Ghorbani Yekta* Pages 591-596
    Background
    To assess patient' reaction towards bedside teaching in the nephrology ward of Imam Khomeini Hospital Complex (Tehran) and to identify the factors that may influence it.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted in the nephrology ward of Imam Khomeini Hospital Complex from march to September, 2014. All inpatients present on the day of the study were interviewed using a structured questionnaire.
    Results
    146 patients were examined in this study that 62 patients (42.5%) were women and 84 cases (57.5%) were men. 112 (76.7%) of patients had a good feeling about the training to physicians. The behavior of students was evaluated respectful by 132 individuals (90.4% of patients). Total number of 106 individuals (72.6% of patients) had trusted to the health care team and 120 people (82.2% of patients) knew that the physicians’ behaviors are associated with the respect to their religious beliefs. Not being same sex of the examiners was important for 47 individuals (32.2% of patients). The number of 123 cases (84.2% of patients) evaluated the physician's behavior with respect to their privacy. The number of 119 individuals (81.5% of patients) received their responses from the examiners. Statistical tests indicate a significant relationship between the respectful behavior of students with patient and good feeling about training to physicians, so that the 95.5% of people who have seen the respectful behavior of students to oneself had a good feeling about training to physicians (P˂0.001). The relationship between the presence of teacher with students and good feeling on training to physicians was significant (P=0.013). Positive feeling about practicing physicians was associated with patient age. So the age average of people who feel good about practicing physicians was significantly lower than the other people (47.2±17 versus 55.6±18 and P=0.028).
    Conclusion
    The relationship between respectful behavior and presence of teacher with students and age and good feeling on training to physicians was significant.
    Keywords: clinical training, medical education, medical students
  • Mohammadreza Effatparvar, Nima Jamshidi*, Alireza Karimian Pages 597-600
    Background
    Cooling is one of the main processes in bone temperature decrement, while drilling. this experiment was conducted for examination of alcohol effect as cooler in prevention of thermal necrosis.
    Methods
    Bovine femur bone was considered as specimen and inclusions criteria for this study were: femur bone, cortical area and without bone periosteum. Drilling process was conducted by two types of k-wire- Trocar and Diamond, three speeds and three feed rates and in the time of march, 2016 in the place of university of Isfahan, Iran. Two type of thermometer- K-thermocouple and infrared thermometer- were used for temperature measurement, and all data were logged by data logger. Drilling processes were conducted by milling machine with ability of table movement for feed rate parameter. Method of alcohol usage in cooling was in form of conducting alcoholic gauze with k-wire while rotating.
    Results
    Totally in the cases of trocar and diamond wires, while were cooled by alcohol, the risk of bone necrosis decreased about 44.44% and 66.66%. All temperature data were logged by changing parameters. maximum temperature, 94.5 °C, belonged to trocar wire in a non-cooling condition and after usage of cooler it decreased to 75 °C. In the usage of diamond wires, the maximum temperature was recorded 71 °C and the temperature while using alcohol was 51 °C. Diamond wire had better result in both conditions of cooling and no cooling, and this is related to geometric differences between two types of wires.
    Conclusion
    Due to obtained data from examination, utilization alcohol can have an important influence on final bone temperature decreasing. The way of using alcohol was in the style of attrition soaked gauze onto wire while insertion.
    Keywords: alcohol, bone necrosis, Kirschner wires
  • Maryam Sajadian, Zahra Shahrivar, Abolfazl Mohammadee, Valentin Artonian Pages 601-606
    Background
    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is common in adults, and associated with comorbidities and negative consequences in many parents of children with ADHD. The aim of this study was to determine ADHD and personality disorder in parents of children with ADHD compared to the healthy group.
    Methods
    This cross-sectional descriptive and the analytic study were conducted in 2015 in Roozbeh Psychiatric Hospital Tehran and the sample group consisted of 45 adult subjects with ADHD children and 45 healthy adults who were chosen control method. questionnaires Conner’s adult attention deficit hyperactivity disorder questionnaires, Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis II Disorders (SCID-II), Conner’s parent’s scales between the two groups were completed, and Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) and Symptom Checklist -90- Revised (SCL-90-R) were completed in the group controlling. And for parents who had a score above the cutting point for the diagnostic assessment of personality disorder Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis II Disorders, to assess personality disorders, as well as for the diagnostic assessment of ADHD in adults Diagnostic Interview for ADHD in Adults (DIVA) was conducted.
    Results
    The incidence of ADHD in parents of children with ADHD than parents with healthy children was 6/5 equivalent and the prevalence of B cluster disorders, C cluster disorders, passive-aggressive personality disorder and depressive personality disorder in parents of children with ADHD was higher than the cut-off point parents with healthy children (P˂0.01). The most common subtypes in parents of children with ADHD were respectively mixed (attention- hyperactivity) (38.5%) and attention deficit (30.8%).
    Conclusion
    The prevalence of ADHD and personality disorders in parents of children with ADHD are more than parents with healthy.
    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder, parents, personality disorders