فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:9 Issue: 24, 2017

Journal of Medical Education Development
Volume:9 Issue: 24, 2017

  • تاریخ انتشار: 1395/11/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا جویباری، فرشته عراقیان مجرد، اکرم ثناگو صفحات 1-3
    آینده پژوهی حیطه جدیدی از کاوشگری و در بردارنده تفکر صریح و سیستماتیک درباره آینده های جایگزین است و هدف آن رفع ابهام آینده، ایجاد فرصت هایی برای آینده بیشتر شناخته شده و افزایش کنترل انسان بر آینده است
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگاری، آموزش، مرجعیت علمی، نامه به سردبیر
  • آرزو آزادمهر، ناصر ناستی زایی صفحات 4-12
    زمینه و هدف
    سکوت سازمانی، حضور منفعلانه اعضای هیات علمی و عدم گرایش آن ها به دخالت در امور سازمان، از پدیده های شایع در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی است که به نظر می رسد می تواند تحت تاثیر عواملی از جمله جو اخلاقی قرار بگیرد. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه ی جو اخلاقی با سکوت سازمانی اعضای هیات علمی می باشد.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی - همبستگی بوده و روش جمع آوری داده ها شامل بررسی پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری شامل تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 183 نفر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های استاندارد جو اخلاقی و سکوت سازمانی استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه همزمان با کمک نرم افزارspss21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین جو نوع دوستانه (71/0±99/3)، جو قانونی(91/0±65/3)، جو حقوقی(62/0±98/3)، جو ابزاری (08/1±14/3)، جو مستقل (48/0±31/4)، و سکوت سازمانی(33/0±19/3) بود. مقدار ضرایب همبستگی جو اخلاقی و مولفه های آن: نوع دوستانه، قانونی، حقوقی و اصولی، ابزاری و مستقل با سکوت سازمانی به ترتیب برابر با 565/0-، 334/0-، 424/0-، 516/0-، 39/0 و 505/0- بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که جو اخلاقی 1/40 درصد از واریانس سکوت سازمانی را تبیین می کند که از بین جوهای اخلاقی: جو مستقل با مقدار β (268/0-)، جو ابزاری با مقدار β (266/0)، جو حقوقی و اصولی با مقدار β (243/0-) و جو نوع دوستانه با مقدار β (14/0-) از توان پیش بینی سکوت سازمانی اعضای هیات علمی برخوردار بوده اند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    سکوت سازمانی اعضای هیات علمی می تواند تحت تاثیر جوهای اخلاقی حاکم بر دانشگاه قرار بگیرد به طوری که جوهای نوع دوستانه، قانونی، حقوقی و اصولی و مستقل سکوت سازمانی اعضای هیات علمی را کاهش می دهد و جو ابزاری سکوت سازمانی را افزایش می هد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، سکوت سازمانی، اعضای هیات علمی
  • غلام رضا جمالی، عابدین افتخاری صفحات 13-23
    زمینه و هدف
    شناخت عوامل موثر در ایجاد خشنودی شغلی می تواند در افزایش رضایت شغلی اعضای هیات علمی و ایجاد انگیزه در جهت پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی مفید باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارایه ی مدل ساختاری پیش بینی متغیر های مرتبط بارضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز صورت می پذیرد. پیش بینی متغیر های مرتبط با رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز صورت می پذیرد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی و توصیفی است از منظر گردآوری اطلاعات و داده ها از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز است که از این میان 214 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید . ابزار گردآوری اطلاعات، تلفیقی از پنج پرسشنامه بسته و استاندارد است .امتیازدهی پرسشنامه به صورت لیکرت 5گزینه ای بود. داده ها با بهره گیری از نرم افزا (lisrel8.5) و با استفاده از تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مطالعه ی ارتباط معناداری میان تمامی متغیرهای پیش بین ( حمایت مدیر، هنجار ذهنی و امنیت شغلی) و خشنودی شغلی وجود دارد. همچنین متغیر واسطه ای ( خودکارآمدی) نیز ارتباط مستقیم و معنا داری با متغیر ملاک ( خشنودی شغلی) دارد. در نهایت نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیرها ی پیش بین ( حمایت مدیر، هنجار ذهنی و امنیت شغلی) اثر غیر مستقیم و معناداری نیز از طریق متغیر واسطه ای ( خودکارآمدی) با خشنودی شغلی دارد.
    نتیجه گیری
    در خشنودی شغلی اعضای هیات علمی متغیر های بسیاری تاثیر گذارند که تعدادی از آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که امنیت شغلی و خودکارآمدی به ترتیب بیشترین اثر را یر متغیر ملاک یعنی خشنودی شغلی دار می باشند.
    کلیدواژگان: خشنودی شغلی، خودکارآمدی، امنیت شغلی، اعضای هیات علمی
  • الهه رحیمی نیا، حوریه رحیمی نیا، غلامرضا شریفی راد صفحات 24-32
    زمینه و هدف
    شیوه ها و سبک های یادگیری که یکی از عوامل موثر در یادگیری است را می توان تغییرات نسبتا پایدار از نحوه دریافت و تعامل و سازش فرد با محیط یادگیری بیان کرد. از آنجایی که وظیفه یاددهی و بهبود وضعیت و شرایط موجود برای یادگیری دانشجویان، یکی از فعالیت های کلیه ی مراکز آموزشی محسوب می گردد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی مراحل و سبک های یادگیری بر اساس نظریه ی کلب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که در سال 94 بر روی 279 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم که به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد شده سبک های یادگیری کلب ( (Kolb بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی دانشجویان 38/4 ± 23/22سال و میانگین معدل تحصیلی 65/1± 85/16بود. به طور کلی سبک یادگیری دانشجویان 9/38 درصد همگرا، 5/37 درصد جذب کننده، 2/13 درصد واگرا و 4/10 درصد انطباق یابنده بود. بین سبک های یادگیری و جنسیت ارتباط معنی داری وجود داشت (p=0.01).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سبک ترجیحی اکثر دانشجویان همگرا و جذب کننده بود، لذا پیشنهاد می شود که از روش های آموزش بصری (مانند نقشه و دیاگرام)، خود آموزی، آموزش انفرادی و تاکید بر کاربردهای عملی مطالب در تدریس استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، کلب، جذب کننده، همگرا، دانشجویان
  • علی اکبر عجم، ابوالقاسم رضوانی صفحات 33-43
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی مبتنی بر تلفن همراه با پیشرفت تحصیلی و اعتماد در روابط بین فردی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد؛ جامعه ی آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده ی بهداشت و دانشجویان دکترای عمومی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بودند. با توجه به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 150 نفر از دانشجویان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی مقیاس اعتماد در روابط بین فردی رمپل و هولمز(Rempel & Holmes) ، پرسشنامه ی محقق ساخته میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و پیشرفت تحصیلی استفاده شد.
    یافته ها
    بین زمان اختصاص داده شده به شبکه ها و تعداد عضویت در گروه های اجتماعی مجازی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه ی منفی و معناداری وجود داشت (P< 0/01). پیشرفت تحصیلی دانشجویانی که از شبکه های اجتماعی مجازی جهت مقاصد علمی استفاده می کردند بیشتر از دانشجویانی است که از شبکه های اجتماعی مجازی جهت مقاصد غیر علمی استفاده می کردند (T= 4/93 ، P< 0/01). بین زمان اختصاص داده شده به شبکه های اجتماعی با مولفه های قابلیت اعتماد، پیش بینی پذیری و وفاداری رابطه ی منفی و معناداری مشاهده شد(P< 0/05).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود با تشکیل کارگاه ها و دوره های آموزشی درباره ی چگونگی استفاده علمی از شبکه های مجازی و آشنایی دانشجویان با انواع شبکه های علمی مجازی در جهت بهبود و تقویت یادگیری دانشجویان تلاش نمود.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، روابط بین فردی، پیشرفت تحصیلی
  • معصومه دل ارام، حمیدرضا صادقی گندمانی، نسرین رسول زاده، نرگس ناصری بروجنی صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    پرورش تفکر انتقادی و مهارت های عملی در نظام آموزش پزشکی کشور همچنان به عنوان چالشی جدی و در خور توجه باقی مانده است.روش های متداول آموزشی از جمله سخنرانی که به عنوان روش غالب در نظام آموزش عالی به کار می رود، سبکی انفعالی است که تفکر انتقادی را نادیده می گیرد. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر آموزش درس اصول و فنون پرستاری به روش نقشه ی مفهومی و متداول بر مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 70 نفر از دانشجویان ترم اول دانشکده ی پرستاری و مامایی تهران انجام شد. دانشجویان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. محتوای آموزشی در گروه آزمون به روش نقشه مفهومی و در گروه کنترل به روش سخنرانی، نمایش و کار عملی ارایه شد. جمع آوری داده ها با پرسشنامه مشخصات فردی و آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب در ابتدا و چهار هفته پس از آخرین جلسه ی آموزش انجام شد. داده ها در سطح معنی داری P<0/05 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از آموزش ، میانگین نمره ی کل تفکر انتقادی در گروه نقشه مفهومی 66/2±71/9و در گروه متداول 14/2±64/9بود و تفاوت دو گروه معنی دار نبود (121/0P=)، اما پس از آموزش تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد ] 71/2±20/15در گروه نقشه مفهومی و06/2±25/10در گروه متداول، 01/0=P‍[. این تفاوت در تمامی مولفه ها معنی دار بود (003/0P=).
    نتیجه گیری
    به کارگیری راهبرد نقشه مفهومی در آموزش دانشجویان پرستاری می تواند منجر به توسعه مهارت های تفکر انتقادی، به عنوان یکی از رسالت های مهم آموزش عالی گردد. از این رو بهتر است در آموزش بالینی پرستاری به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: نقشه کشی مفهومی، مهارت های تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری، اصول و فنون پرستاری
  • حمیدرضا کوهستانی، نیره باغچقی، کوروش رضایی صفحات 56-64
    زمینه و هدف
    وبلاگ نویسی یک شیوه به اشتراک گذاشتن و انعکاس دادن تجارب دانشجویان در دنیای وب می باشد که دارای اثرات بالقوه در یادگیری می باشد. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر وبلاگ نویسی گروهی بر یادگیری و تداوم آن درس پرستاری بیماری های قلب در دانشجویان پرستاری می باشد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه ی نیمه تجربی می باشد که در آن تمام دانشجویان ترم چهارم کارشناسی پرستاری (28 نفر) وارد مطالعه شدند. آنها به صورت تصادفی ساده به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند و درس پرستاری بیماری های قلب در دو گروه تدریس شد. در گروه مداخله علاوه بر شیوه ی معمول تدریس، خود دانشجویان اقدام به طراحی یک وبلاگ آموزشی کردند و در گروه شاهد شیوه معمول تدریس برگزار شد. با پیش آزمون، پس آزمون بعد از تدریس و 3 ماه بعد از تدریس میزان یادگیری دانشجویان با استفاده از یک آزمون محقق ساخته سنجیده شد. جهت تعیین اعتبار از روش اعتبار محتوا و جهت پایایی از روش دو نیمه کردن آزمون (76/0r=) استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات پیش آزمون و پس آزمون 1 و 2 در گروه کنترل به ترتیب 65/1± 26/6، 48/2± 01/16 و 72/1± 66/14 و در گروه مداخله به ترتیب 55/1 ± 75/6 ، 17/2 ± 29/16 و 88/1 ± 18/16 بود. بین میانگین نمرات یادگیری پیش آزمون و پس آزمون1 در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. با این حال نمرات پس آزمون 2 در گروه مداخله به طور معنی داری بیشتر بود(03/0 = p ).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان یادگیری بلافاصله بعد از مداخله در هر دو گروه افزایش یافته است با این حال دانشجویانی که اقدام به تهیه وبلاگ آموزشی نموده اند تداوم و پایداری یادگیری آنان در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری بالاتر بود.
    کلیدواژگان: وبلاگ نویسی، تداوم یادگیری، دانشجویان کارشناسی پرستاری
  • رقیه گلشا، لیلا پاداش، زهره صفرنژاد صفحات 65-71
    زمینه وهدف
    یکی ازچالش های اصلی آموزش پزشکی،آموزش بالینی اثر بخش وکارایی است که بتواند تفکرمنطقی و توانایی تصمیم گیری رادردانشجویان نهادینه نماید.لذا مطالعه ی حاضربا هدف به کارگیری دانش علوم پایه دردوره بالینی پزشکی با روش قانون آگام درآموزش دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه ازنوع توصیفی – تحلیلی بوده وبا روش سرشماری دربازه یک ساله در86 کارآموز و کارورز بخش عفونی بیمارستان آموزشی درمانی صیاد با استفاده ازپرسشنامه ی محقق ساخته رو اوپایا درمقیاس 5 درجه لیکرت با آلفای کرونباخ 85 و با بکارگیری قانون آکام انجام گردید.داده ها پس از تکمیل پرسشنامه جمع و با آزمون کای اسکویرتحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 79 درصد از شرکت کنندگان نسبت به حیطه ی قدرت استدلال و1/65 درصد نسبت به حیطه ی سرعت زمان تشخیص و 5/60 درصد نسبت به همکاری تیمی و 1/79 درصد نسبت به ارتقای توانمندی نظرکاملا موافق داشتند. 7درصد نسبت به حیطه ی سرعت زمان تشخیص نظرمخالف وکاملامخالف داشتند.جنس برروی سرعت زمان تشخیص درسطح احتمال5 درصد اثرمعنی دار داشته و برروی سایرحیطه ها،اثر معنی دارنداشت.مقطع تحصیلی برروی قدرت استدلال وارتقا توانمندی درسطح احتمال 5% اثر معنی دار داشته و بر روی سرعت زمان تشخیص و همکاری تیمی دراین سطح احتمال اثر معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    درمحیط پیچیده آموزشی برای دست اندرکاران آموزشی بسیار مهم است که مهارت های تفکر وقضاوت را دردانشجویان پرورش دهند. به کارگیری قانون آکام می تواند شکاف بین تئوری وعمل را پر نمایند و مفاهیم اساسی را در بالین ارایه دهد.
    کلیدواژگان: قانون آکام، آموزش، دوره بالینی، دانشجوی پزشکی
  • فیروز محمودی، زهرا صمدی، زینب فیض الله زاده صفحات 72-84
    زمینه و هدف
    یکی از مهارت های مورد نیاز برای زندگی اجتماعی، مهارت های ارتباطی میان فردی است. ارزیابی مهارت های میان فردی در عصر حاضر به علت رشد و توسعه شبکه های اجتماعی بسیار حایز اهمیت است. بنابراین ضرورت دارد ابزاری در این زمینه تعبیه شود. این پژوهش با هدف اعتباریابی پرسشنامه مهارت های ارتباطی میان فردی فترو (2000) در بین دانشجویان دانشگاه تبریز و علوم پزشکی تبریز انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی، تعداد 750 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز و علوم پزشکی تبریز با روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ی استاندارد آزمون مهارت های ارتباطی میان فردی فترو بود که دارای 65 سوال با مقیاس 5 درجه ای لیکرت بود. تحلیل داده ها، با بکارگیری آزمون آماری تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد.
    یافته ها
    از بین 750 نمونه پژوهش، 423 نفر از نمونه ها دانشجویان دانشگاه تبریز و 327 نفر از دانشجویان علوم پزشکی تبریز بودند. با اجرای تحلیل عاملی اکتشافی بر روی 65 گویه، 6 عامل استخراج گردید و 54 گویه باقی ماند. برای نام گذاری عامل های جدید از پرسشنامه ی اصلی و پیشینه نظری و پژوهشی استفاده شد. این 6 عامل (همدلی و صمیمیت، ابراز وجود، مهارت های ارتباطی، توانایی حفظ ارتباطات، حل تعارض و مهارت های گوش دادن) 26/45 درصد کل واریانس را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از تحلیل عاملی عاملی اکتشافی، پرسشنامه ی جدید نسبت به پرسشنامه ی اصلی با تعداد گویه های کمتر و مولفه های بیشتر می تواند برای سنجش مهارت های ارتباطی میان فردی مورد استفاده محققان قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مهارت های میان فردی، تحلیل عاملی اکتشافی، حل تعارض، ابراز وجود
  • شهلا مرادی، داود حسنی، محسن بهرامی، عباسعلی نوریان صفحات 85-91
    زمینه و هدف
    علم پزشکی درمیان علوم بشری ازجایگاه ویژه ای برخوردار است، چون دستیابی به اهداف سایرعلوم فقط باسلامت جسم وروح میسرخواهدگردید. یکی ازعوامل موثردرفرایندآموزش، به ویژه آموزش پزشکی کتب آموزشی مرتبط وروش های منحصربه فردبکارگرفته درآن است که یقینا نقش پررنگ وانکارناپذیر ایران وایرانی درتولیدونشرمبانی علم پزشکی دردنیا به جهانیان برهمگان آشکاراست.شیخ الرئیس ابوعلی سیناوعلی بن عباس اهوازی که تالیفات شان یعنی کتاب های گرانسنگ «قانون» و«الملکی» تااوائل قرن 18 میلادی درمدارس طبی اروپا تدریس می شدند،ازبزرگان طب ایرانی هستندکه جامعه پزشکی دنیا باید خود را مدیون آن ها بداند.
    روش بررسی
    بررسی وتحلیل متن قسمتی ازکتاب کامل الصناعه الطبیه می باشد که به معرفی شیوه های آموزش زمان نگارش کتاب پرداخته است.
    یافته ها
    طب ملکی حدود چهارصد هزار کلمه دارد و به بیست مقاله که هریک مشتمل بر چند فصل است تقسیم می شودکه ده مقاله اول آن درباره ی طب نظری است و بقیه مربوط به طب عملی است.او روش آموزشی نگارشی خود رادرتدوین وتقریراین کتاب روش «تقسیم» معرفی میکند.
    نتیجه گیری
    یکی از مهم ترین وظایف هرملتی حراست و حفاظت از منابع علمی و فرهنگی خود از تاراج و چپاول بیگانگان است. کتاب کامل الصناعه الطبیه که در یکی از دوره های اوج و شکوه تاریخ پزشکی ایرانی توسط علی بن عباس مجوسی اهوازی به رشته تحریر درآورده است ، دارای جایگاه رفیعی به جهت شیوه ی نگارش آموزشی اش یعنی روش «تقسیم»می باشد، روشی که یکی ازبهترین روش هایی که پس از حکیم اهوازی – حتی امروزه نیز- درتدوین نگارش کتب آموزشی رشته پزشکی و غیر پزشکی مورد استفاده است.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، روش آموزشی تقسیم، علی بن عباس مجوسی اهوازی، کامل الصناعه الطبیه
  • بفرین محمد زاده، لیلا مقصودی، محمد مسعود وکیلی، طاهره صادقی، فاطمه زارعی صفحات 92-101
    زمینه و هدف
    راهبردهای مطالعه و یادگیری شامل افکار و رفتارهای نهان و آشکاری است که با موفقیت در یادگیری مرتبط هستند. از طرفی، پرورش و رشد نسلی از دانشجویان که قادر به فعالیت در محیط هایی با ارزش های متنوع، تغییرات سریع فناوری و تحولات پیچیده ی فرهنگی و اجتماعی باشد، یکی از چالش های منحصربه فرد مسوولان دانشگاه ها است. این مطالعه باهدف بررسی رابطه ویژگی های فردی و تجارب دانشگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان با دستاورد های تحصیلی آنان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی -همبستگی است که نمونه ی مطالعه 352 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1394-1395 بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برحسب جنسیت، رشته تحصیلی و مقطع تحصیلی انتخاب شدند ابزار پژوهش پرسشنامه ی استاندارد تجربیات دانشجویان دانشکده (CSEQ) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، هر سه بعد تجارب دانشگاهی دانشجویان شامل ادراک از کیفیت تلاش، کیفیت محیط موسسه و انسجام اجتماعی به ترتیب پیش بینی کننده دستاوردهای تحصیلی آنان است و 415/0 از واریانس دستاوردها پیش بینی می کند. همچنین برحسب رشته و مقطع تحصیلی قدرت ابعاد تجارب دانشجویان در پیش بینی دستاوردهای تحصیلی آنان متفاوت است. نتایج این پژوهش به طورکلی نشان دهنده ی رضایت نسبی دانشجویان از دستاوردهای دانشگاهی است.
    نتیجه گیری
    توجه به ویژگی های فردی و تجارب دانشگاهی دانشجویان به منظور تحقق دستاوردهای تحصیلی آنان در دانشگاه های علوم پزشکی ضروری است. لذا تاثیر پذیری افراد از محیط پیرامون علمی اعم از افراد و امکانات، بهبود این عوامل در راستای برقراری ارتباط بهتر بین دانشجویان و اساتید و کارمندان و بهبود محیط فیزیکی برای انجام کارهای گروهی و تحقیقاتی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های فردی، تجارب دانشگاهی، دستاوردهای تحصیلی، دانشگاه علوم پزشکی
  • بشری وهابی، احمد وهابی، مهناز صیادی، دائم روشنی صفحات 102-112
    زمینه و هدف
    مهارت های ارتباطی به رفتارهایی گفته می شود که به فرد کمک می کند تا عواطف و نیازهای خود را به درستی بیان نموده و به اهداف بین فردی دست یابد. این مطالعه با هدف تعیین میزان مهارت های ارتباطی بین فردی و عوامل مرتبط با آن در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه ی مورد بررسی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان بودند که از بین آن ها 720 نفر به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای دو بخشی شامل مشخصات دموگرافیک دانشجویان مورد بررسی و 34 سووال در مورد مهارتهای ارتباطی بین فردی بود. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره ی سطح مهارت های ارتباطی دانشجویان مورد مطالعه برابر با 74/9±49/102 بود. ارتباط معنی داری بین نمره ی میانگین مهارت های ارتباطی دانشجویان و ترم تحصیلی وجود نداشت (62/0=p). کمترین و بیشترین نمره ی میانگین مهارت های ارتباطی با 50/9±33/99 و 18/10±25/104 به ترتیب مربوط به رشته های اتاق عمل و رادیوتراپی بود.
    نتیجه گیری
    سطح توانمندی های دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در زمینه ی مهارت های ارتباطی بین فردی در جایگاه مطلوبی قرار ندارد. انجام پژوهش های مداخله ای به منظور ارتقای مهارت های ارتباطی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی بین فردی، دانشجو، دانشگاه، ایران
|
  • Leila Jouybari, Fereshteh Araghian Mojarad, Akram Sanagoo Pages 1-3
  • Pages 4-12
    Background And Objective
    Organizational silence,faculty member's passive presence and their reluctance to interfere in public affairs is a common phenomenon in universities and higher education institutions that seemsto be influenced by several factors including ethical climate. Thus the goal of this research was to study the relationship between ethical climate withorganizational silence among faculty members.
    Materials And Methods
    Research method was descriptive-correlational and the data was collected through a survey. A sample of 183 faculty members were randomly selected out of the population of all faculty members of University of Sistana and Baluchestan. Research instruments included standard questionnaires ethical climate andorganizational silence. To analyze the obtained data, Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used via SPSS21.
    Results
    The mean scores were: caring climate (3.99± 0.71), rules climate (3.65± 0.91) law and code climate (3.98± 0.62), instrumental climate (3.14± 1.08), independence climate (4.31± 0.48), organizational silence (3.19± 0.33) was. The correlation coefficients between ethical climate and its components: caring, rules, law and code, instrumental and independence with organizational silence were respectively -0.565, -0.334, -0.424, -0.516, 0.39 and -0.505. The results of multiple regression analysis revealed that ethical climate can predict %40.1 of the variance organizational silence. Among the ethical climates: independence climate with β (-0.268), instrumental climate with β (0.266), law and code climate with β (-0.243) and caring climate with β (-0.14) predicted organizational silence.
    Conclusion
    Organizational silence of faculty members can be influenced by ethical climateso that caring, rules, law and code, independence climates reducefaculty member's organizational silence and authority, but instrumental climate increases it.
    Keywords: Personal characteristics, Educational experiences, Academic achievements, Medical university
  • Pages 13-23
    Background And Objective
    Understanding the factors that create job satisfaction can increase it and motivate faculty to engage in research. This study aims to research into these factors.
    Materials And Methods
    214 faculty members working at SUMS were selected randomly. Data was collected and analyzed.
    Results
    A meaningful relationship between the predictor variables (management support, subjective norm and job security) and job satisfaction was found. The mediator (self efficacy) also showed a significant correlation with the criterion variable (job satisfaction). The results showed that the predictive path analysis (management support, subjective norm and job security) and significant indirect effect through the mediator (self efficacy) with job satisfaction.
    Conclusion
    Too many variables affect job satisfaction of faculty members, some of which were examined. The results of the analysis show that occupational safety and efficacy to the most effective use of the criterion variable of job satisfaction are significant.
    Keywords: Job satisfaction, Self, efficacy, Job security, Faculty
  • Elaheh Rahiminia, Hoorieh Rahiminia, Gholamreza Sharifirad Pages 24-32
    Background And Objective
    Learning styles are effective factors in the learning. Learning is a relatively permanent change in the behavior or attitude of a person over time. Whereas improvement of existing conditions is pivotal in educational activities; therefore, the aim of this study was the assessment of stages and learning styles based on the Kolb theory among students of Qom University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 279 students of the QomUniversity of Medical Sciences, Iran in October 2015. The participants were selected using a stratified sampling method. The assessment instrument was the Kolb learning style inventory (KLSI V.3.1). Data analysis was performed by SPSS using descriptive statistics and Chi square test.
    Results
    The mean age of students was 22.23±4.38 years, and the average grade was 16.85±1.65. Generally, the learning styles of students were convergent (% 38.9), assimilative (% 37.5), divergent (%13.2) and accommodative (%10.4). There was a significant relationship between learning styles with gender (P=0.01).
    Conclusion
    Considering the predominance of convergent and assimilative learning styles in these students, it is recommended that faculty members use visual methods such as diagrams, self learning, individualized instruction and emphasize on practical methods in teaching.
    Keywords: Learning style, Kolb, Assimilative, Convergent, Students
  • Aliakbar Ajam, Abolghasem Rezvany Pages 33-43
    Background And Objective
    This study aimed to investigate the relationship between the use of mobile based virtual social networks with academic achievement and trust in interpersonal relations of university students Of Medical Sciences was conducted.
    Materials And Methods
    This study was descriptive correlational. The study population included college of Public Health students and students of medicine at Birjand University of Medical Sciences. Based on purposive sampling method, 150 students were selected. For data collection Scale of trust in interpersonal relations of Rempel & Holmes was used. The researchers made use of social networks and academic achievement. Data were analyzed by SPSS software version 20.
    Result
    There was a significant negative relationship between the time allotted to the network and the number of virtual memberships in social groups and academic achievement of students(P
    Conclusion
    It is recommended that workshops and training courses be held for practical learning of virtual networks.
    Keywords: Network, Social, Interpersonal relationships, Academic achievement
  • Masoumeh Delaram, Hamid Reza Sadeghi, Gandomani, Nasrin Rasoul Zadeh, Narges Naseri, Boroujeni Naseri, Boroujeni Pages 44-55
    Background And Objective
    Development of critical thinking and practical skills has remained a serious and considerable challenge throughout the nursing educational system in Iran. Conventional methods of teaching such as lectures as the dominant method used in higher education system is a passive style which ignores critical thinking. Therefore, the aim of this study was to compare the effect of instruction by Concept-Mapping and conventional Method on critical thinking skills of nursing students.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 70 nursing students of Tehran Nursing and Midwifery schoolwho were selected through convenient sampling method, then were divided randomly into the two equal Experimental and Control groups. Educational content was presented in the form of Concept-Mapping in the Experimental group and Lecture,Demonstration and Practicalexercises in the control group. Data collection included a demographic information and California Critical Thinking Skills (form B) questionnairewhich was completed at the beginning and at the end of the fourth week of Instructional period. Data were analyzed using SPSS software (V: 21), descriptive and analytical Statistics; at the significant level P
    Results
    Before the intervention, the mean of critical thinking skill score was 9.71±2.66 in concept mapping group and 9.64 ± 2.14 in conventional group and the difference was not significant (P=0.121), but after the intervention, a significant difference was found between the intervention and conventionalgroup (15.20±2.71 vs 10.25±2.06, P=0.003).
    Conclusion
    Using Concept mapping strategy in the education of nursing students may lead to developing critical thinking skills as one of the important missions of higher education. So it is recommended to usethis method in clinical nursing education.
    Keywords: Concept mapping, Critical thinking skills, Fundamental of nursing, Nursing students
  • Hr Kohestani, N. Baghcheghi, K. Rezaei Pages 56-64
    Background And Objective
    Blogging is a method of sharing and reflecting on experiences of students in the World Wide Web with potentially global learning. The aim of this study was to determine the effects of Blogging on learning and persistence in nursing students taking heart disease course.
    Materials And Methods
    This is a semi-experimental study in which 28 fourth semester undergraduate nursing students participated. They were divided randomly into two control and experiment groups and heart disease nursing course was taught to both groups. In intervention group, in addition to the usual method of teaching, students created an educational blog butthe control group was taught by the traditional method. The students’ learning was examined before, and immediately after the intervention, and three months after it via a researcher-made test. The validity of the questionnaire was confirmed by content validity and its reliability was evaluated by Cronbach’s alpha (r=0.76).
    Results
    Mean of pre-test and post-tests 1 and 2 scores of learning were 6.26±1.65, 16.01±2.48, 14.66± 1.77 in control group and 6.75±1.55, 16.29±2.17, 16.18±1.88in experiment group respectively. The mean scores of learning in the both groups increased significantly after the education. The results showed that no significant difference between the two groups in pre-test and post-test 1 scores, but did show a significant difference between the two groups in post-test 2 scores (p=0.03).
    Conclusion
    This study showed that immediate post training intervention learning was more effective in both groups, but in intervention group performed much better.
    Keywords: Blogging, Persistence of learning, Undergraduate nursing students
  • Roghaieh Golsha, Leila Padash, Zohreh Safarnezhad Pages 65-71
    Background And Objective
    One of the main challenges facing medical education is effective and efficient clinical training that can institutionalize logical thinking, and enhance the ability to make decisions in sensitive positions in students. So the current study was performed with the aim of application of basic science knowledge in medical clinical stage by Akam law approach at Golestan University of medical sciences.
    Materials And Methods
    The study was descriptive – analytic and performed using census by 86 trainees and interns in infectious ward of Sayyad hospital in one year by a valid and reliable self-made questionnaire on a 5 degrees Likert scale with 85 Cronbach's alpha using Akam law. Data were collected after questionnaire completion and then were described using spss software version 16 and were analyzed with chi-square test.
    Results
    Research findings showed that 79 percent of participants reasoning power. 60.5 percent team collaboration, 79.1 percent upgrade capabilities were completely agreed. 7 percent of the participants regard to field time the speed of diagnosis make a comment disagree and completely disagree. in this study genus had a significant effect on time speed of diagnosis at 5 % and had no significant effects on other issues . Grade had a significant effect on reasoning power and upgrade capabilities at 5 % and had no significant effect on the time speed of diagnosis and team collaboration at this level.
    Conclusion
    it's too important for educators that developing thinking skills and judgment in students in Educational complex environment. Applying Akam law on conceptual map can be fill the gap between theory and practice and give basic concepts at the clinical stage.
    Keywords: Akam law, Education, Medical student, Clinical period
  • F. Mahmoodi, Z. Samadi, Z. Fizolahzadeh Pages 72-84
    Background And Objective
    One of the skills needed for social life is interpersonal communication skills. Assessing the Interpersonal communication skills due to the growth and development of social networks is very important. This study aimed to validate the Fetro's (2000) interpersonal communication skills questionnaire among students of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptivestudy, 750 students of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences were selected by simple random sampling. Data collected by Fetro (2000) interpersonal communication skills questionnaire. This questionnaire has 65 items with five degrees based on Likert scale. Data were analyzed using Exploratory Factor Analysis through SPSS 23.
    Results
    In total 750 Students filled questionnaires. 423 from University of Tabriz and 327 from of Tabriz University of Medical Sciences. Based on the results of exploratory factor analysis on original 65 items, 6 factors extracted and 54 items remained. Based on original questionnaire factors and literature extracted factors were labeled. So 45.26% of total variance were explained by these six factors (empathy and intimacy, communication skills, ability to maintain communication, assertiveness, listening and conflict resolution skills).
    Conclusion
    According to the result of factor analysis, new validated questionnaire has less items and more components than the original questionnaire. So it is a suitable instrument for measuring interpersonal communication skills by researchers.
    Keywords: Interpersonal communication skills, Exploratory factor analysis, Conflict resolution, Assertiveness
  • Sh Moradi, D. Hasani, M. Bahrami, Aa Nourian Pages 85-91
    Background And Objective
    Among the human sciences, medicine is superior to all other sciences. One of the effective factors in education, especially in medical education is using appropriate textbooks. This study aims to consider a classic book of medical education and find its relevance to modern medicine.
    Materials And Methods
    Reviewing and analyzing parts of Kamel Al-Senaat Al-Tebieh medical textbook.
    Results
    This book has about four hundred thousand words and it was divided into twenty articles, each consisting of several chapters, first ten topics of which are about theoretical medicine, and others are information related to practical medicine.
    Conclusion
    One of the most important obligations of every nation is to protect and preserve written and unwritten cultural and scientific resources Kamel Al-Senaat Al-Tebieh was written in one of the glorious periods of Iranian Medical History by Ali Ibn Abbas. It has a dignified position because of its recording method. This method is one of the best methods that is used after Ahvazi. Even today it is a valuable source of medical education.
    Keywords: Instructional medicine, Instructional methods of division, Ahvazi, Kamel Al Senaat Al-Tebieh
  • B. Mohammdzade, L. Maghsodi, Mm Vakili, T. Sadeghi, F. Zarei Pages 92-101
    Background And Objective
    Learning Strategies includes overt and covert behaviors, which are associated with success in learning. On the other hand, training students who are able to live in environments with diverse values, rapid technological changes, and developments in the socio-cultural complex is one of the unique challenges to a university administrator. Therefore, this study was performed to investigate the association of personal characteristics and educational experiences of the students of Zanjan University of Medical Sciences with their academic achievements.
    Materials And Methods
    This descriptive correlational study was conducted on the students of Zanjan University of Medical Sciences during 2014-2015 academic year. Students were selected through random stratified sampling based on gender and discipline (N=352). The research tool was the college students’ experiences questionnaire (CSEQ). Data was analyzed using descriptive statistics and multiple regression.
    Results
    All three dimensions of college students’ experiences, including perceptions of quality of environment, quality of effort, and social integration are significant anticipators of their academic achievements respectively and predict 0.415 of achievements variances.
    Conclusion
    Taking into account the personal characteristics and educational experiences of college students for their academic achievements in medical universities is essential. In spite of the impact of academic environments ranging from individuals and facilities for college students, improving these factors contribute to better communication between students and faculty members and.
    Keywords: Personal characteristics, Educational experiences, Academic achievements, Medical university
  • Boshra Vahabi, Ahmad Vahabi, Mahnaz Sayyadi, Daem Roshani Pages 102-112
    Background And Objective
    Communication skills are behaviors that help the individual to properly express emotions and their needs and achieve the goals of interpersonal relations. The study was carried out to determine interpersonal communication skills and its associated factors among students of Kurdistan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The study was a cross-sectional. The study population were students of Kurdistan University of Medical Sciences that 720 of them were selected and studied. A two-part questionnaire including demographic characteristics and 34questions about interpersonal communication skills was used. The data were analyzed using SPSS 20.
    Results
    The mean score of the student's communication skills was 102.49±9.74. There was no statistically significant difference between the mean communication skills of the students and academic semester (p=0.62).The lowest (99.33±9.5) and the highest (104.25±10.18) mean score of communication skills were related to operating room and radiotherapy students.
    Conclusion
    Capabilities of the Kurdistan University of Medical Sciences in the field of interpersonal communication skills is not good. Intervention studies to enhance communication skills are recommended.
    Keywords: Interpersonal communication skills, Student, University, Iran