فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اشرف زاده، مریم جعفری صفحات 11-30
    رودها در شاهنامه، مکان هایی شاخص و ممتازند که می توان به بررسی آن ها پرداخت، زیرا چونان قهرمانان صاحب شخصیت اند و فراتر از ویژگی های نوعی به خاصه های فردی آراسته اند. آن ها در هاله ای از اسطوره فرورفته اند و رخدادهای اساطیری است که آن ها را رازناک کرده اند. این رودها با آب های جادوییشان بر پهنه اسطوره ها گسترده شده اند و اینها همه نمایش رودی مینیاتوری و مجردند که ویژگی آنان جریان همیشگی و طغیان گاهگاهی است.
    در این نوشتار از میان رودهای مذکور در شاهنامه، به بررسی رود هایی که در آن ها رویدادهایی وقوع می پذیرد همچون: اروندرود، کاسه رود، فرات، جیحون، سنبار، هیرمند و... پرداخته ایم تا امانت داری فردوسی ونمونه ای از ارزش جغرافیایی و اسطوره ای شاهنامه را نشان داده باشیم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، کاسه رود، اروندرود، جیحون، هیرمند، فرات
  • نرگس اسکویی صفحات 31-51
    استعاره های مفهومی یا ادراکی، مبتنی هستند بر درک امور انتزاعی بر پایه امور عینی و مفهومی یا تصویری کردن مفاهیم ذهنی. زبان عرفانی همواره از مفاهیم انتزاعی سخن می گوید و بدین جهت برای قابل درک شدن، پیوسته از استعاره های مفهومی که خود زنجیروار به هم پیوسته اند، بهره می گیرد. استعاره مفهومی آینه، یکی از دیرپاترین استعارات مفهومی در حوزه شناختی و معرفتی است که خود از انگاره های عرفانی کلان تر منبعث گشته و زنجیره ای از دلالت های ضمنی را در ادبیات عرفانی، وارد ساخته است.این مقاله جست وجویی است در معرفی استعاره مفهومی آینه، خاستگاه تاریخی، نگاشت های کلی تر از آن در حوزه استعاره های عرفانی و دلالت های ضمنی که از این استعاره نشات گرفته اند.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، آینه، ادبیات عرفانی، نگاشت، دلالت ضمنی
  • حمید صمصام صفحات 53-74
    بی تردید مهدی اخوان ثالث یکی از مهم ترین شاعران نسل پسانیمایی است که اشعارش به تعبیر اکثر پژوهش گران ادبیات معاصر ایران، ترکیبی است شاعرانه و هنرمندانه از سنت شعر کلاسیک فارسی و شعر نو نیمایی. اخوان ثالث نماینده نسلی از شاعران است که هم به اجتماع و تحولات آن متعهد است و هم به لحاظ ادبی، شعرش از غنایی خاص، برخوردار است. در واقع او شاعری است که هم به فرم ادبی اهمیت می دهد و هم به محتوای شعرش توجه بسیاری می کند. از این رو، با فهم چنین خصیصه هایی در شعر او، بسیاری تلاش کرده اند تا با خوانشهای جدید، ابعاد ادبیات اخوان ثالث را، کشف و بررسی کنند. نقد ادبی که شاخه مهمی در ادبیات مدرن به شمارمی رود، از شاخه های متعددی برخورداراست. یکی از این شاخه ها، برجسته سازی به مثابه یکی از فرم های خوانش در متون ادبی است. برجسته سازی، به معنای به کار گیری عناصر زبان است به گونه ای که شیوه بیان جلب نظر کند، غیرمتعارف باشد و در مقابل خودکاری زبانی، غیر خودکار باشد. این تعریف، کلیت این شیوه از نقد ادبی را توصیف می کند. برجسته سازی به تعبیر محققان، به دو شیوه تحقق می یابد: هنجارگریزی و هنجارافزایی. شعر اخوان مشحون از هنجارگریزی و هنجارافزایی است. هنجارگریزی معمولا به اجزائی مانند: هنجارگریزی آوایی، لغوی، نحوی و معنایی تقسیم می گردد. هنجارافزایی نیز معمولا در حوزه بدیع لفظی بحث می شود. در این نوع از برجسته سازی، به زبان متعارف، هنجارهایی را تحمیل می کنیم. خواننده این مقاله به برخی از دلایل عظمت اخوان و رمز و راز اثربخشی شعرش، آشنا می شود.
    کلیدواژگان: برجسته سازی، هنجارگریزی، هنجارافزایی، نقدادبی، اخوان ثالث
  • مهدی ستودیان، مسلم رجبی صفحات 75-93
    یکی از اصطلاحات روانشناسی که وارد حوزه ادبیات شده «نوستالژی» است. نوستالژی با این که تقریبا به تازگی در عرصه های هنر و علوم مختلف خودنمایی می کند اما به هیچ وجه، نوظهور و نوپا نیست. به طور کلی آدمی هیچ گاه از وضع موجود و احوال زمانه خویش راضی نبوده است و هر کس به نوعی با این دلتنگی ها، روزگاری قرین بوده است.نوستالژی انواعی دارد که یکی از آن ها نوستالژی اجتماعی است.این نوستالژی در حوزه ادبیات،نظر بسیاری از شعرا و ادبا و منتقدان را به خود جلب کرده است.یکی از شعرای توانمند معاصر که می توان اشعارش را از دیدگاه این نوع نوستالژی مورد بررسی قرار داد، فریدون مشیری است.به راستی که اشعار فریدون مشیری آیینه تمام نمای جامعه و روزگار شاعر است.این پژوهش با هدف تبیین مولفه های نوستالژی اجتماعی و با بررسی و کندوکاو در اشعار فریدون مشیری، صورت گرفته است تا در پایان بتوان درک و تصویر درستی از روزگار شاعر و جامعه آن زمان داشت.
    کلیدواژگان: نوستالژی اجتماعی، فریدون مشیری، جهل، فریب، ریاکاری
  • احمد کریمی، هنگامه زال نژاد صفحات 95-125
    نماد و نمادهای طبیعی در اشعار پیشینیان رواج داشته و کم یا بیش در شعر شاعران معاصر نیز یکی از آرایه های مهم شعری محسوب می شود. شفیعی نیز از شاعران سمبلیک و نمادپرداز طبیعی است. نماد در شعر شفیعی در خدمت واژه، مضمون، معنا و اجتماع است. نمادهای شفیعی خاستگاه های ملی- میهنی، مذهبی و طبیعی دارند که برجسته ترین آن ها، طبیعی است. تمثیلی بودن نمادها به شکلی نمادین، از شاخصه های شعری اوست. او فقط به توصیف مبادرت نمی کند بلکه توصیف طبیعت را با حالات و افکار انسان آمیخته، سپس در جلوه های سمبل بروز می دهد. از این رو در این پژوهش، از میان آثار او، دو مجموعه شعری اعم از «آیینه ای برای صداها» و « هزاره دوم آهوی کوهی»، مورد مداقه و نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نماد، جلوه های طبیعت، سمبولیسم، شفیعی کدکنی، شعر
  • شهباز محسنی صفحات 127-187
    با همه تاثیرپذیری فراوانی که زبان فارسی از زبان عربی داشته است زبان عربی نیز در طول تاریخ – چه پیش از اسلام و چه پس از آن، تحت تاثیر زبان فارسی بوده است. لغات و واژه های فارسی به زبان عربی راه یافته است و با تغییراتی در ریخت و آوای کلمه، به شکل و گونه ای دیگر در زبان عربی، ادامه حیات داده است. از دیرباز که قاموس نگاری در زبان عربی توسط محققان زبان عربی مرسوم بوده است تاکنون، توجه به این گونه واژه ها و احصاء و ضبط این گونه کلمات که در زبان عربی رواج و کاربردیافته اند، امری مرسوم بوده است. در پژوهش حاضر، واژه های عربی شده فارسی در فرهنگ لغت المنجد جمع آوری و بحث شده است که در این مقاله به عنوان «مشت نمونه خروار» تعدادی از آن ها گزارش شده است.
    کلیدواژگان: زبان عربی، زبان فارسی، معرب، قاموس المنجد و واژه
  • حسین جلالی صفحات 187-202
    شاهنامه، آیینه تمام نمای فرهنگ، حکمت و اندیشه ایرانیان و تجلی گاه باورها، آیین ها و رسوم اجتماعی آنان است که آن را می توان با رویکردهای گوناگون واکاوید .این اثر سترگ، مهمترین سند به جای مانده از فرهنگ منظوم ایران باستان است.
    از آنجا که آبشخور و اساس نظم شاهنامه، خداینامه ها، کارنامه ها، روایات دینی، اوستا، متون پهلوی و حتی نگاره ها بوده است، یقینا نظم نامه باستان تحت تاثیر باورها و آیین هایی است که در این کتاب ها و مآخذ آمده و این باورها و آیین ها یا ضمن داستان ها یا به طور اشاره، در اثر گران سنگ استاد توس آمده است.
    در این پژوهش به بررسی پیمان و پیمان داری، به عنوان یکی از باورهای ایران باستان، که به گونه ای مشترک در شاهنامه، اوستا و متون پهلوی آمده، پرداخته شده و بر این نکته تاکید گردیده که شاهنامه، پژواک و پالوده فرهنگ ایران باستان و استوارترین سند هویت فرهنگی ایرانیان کهن است. مستندات آن، شواهد بسیاری است که در متون دیگر پیش از فردوسی و هم عصر او آمده است.
    کلیدواژگان: پیمان و پیمان داری، شاهنامه فردوسی، متون اوستایی و پهلوی
|
  • Reza Ashraf Zadeh, Maryam Jafary Pages 11-30
    Rivers in Shahnameh are remarkable and outstanding places that could be scrutinised because, as with heroes, they have characters, and beyond their typical properties, they also carry with them personal traits. Mythified, rivers have become enigmatic, ensuing mythical events. With their magical water, rivers have expanded upon the bounds of myths. And all these are the portrayal of an abstract, miniature river whose feature is to always flow and to sporadically flood.
    In this article, amongst the rivers mentioned in Shahnameh, we only focus on the rivers where an event takes place, such as Arvand Rud, Kaseh Rud, the Euphrates, Oxus, Sanbar, Helmand, etc, so that we could bespeak Ferdowsi’s fidelity and the illustration of Shahnameh’s geographical and mythical significance.
    Keywords: Shahnameh, Kaseh Rud, Arvand Rud, Oxus, Helmand, the Euphrates
  • Narges Oskooyi Pages 31-51
    Conceptual or perceptual metaphors are based on understanding an abstract matter with a conceptual and concrete approach or portraying subjective concepts. Mystical language has always spoken of abstract concepts and therefore to be understood better, they use interconnected conceptual metaphors which themselves are chained together. Conceptual metaphor of mirror is one of the most persistent types of conceptual metaphor in the cognitive and epistemic field which itself arose from mystical notions and has created a chain of implicit arguments. The present article is an attempt to introduce the conceptual metaphor of mirror, its historical origin, more general versions of it in the field of mystical metaphors and the implicit implications emanating from this sort of metaphor.
    Keywords: conceptual metaphor, mirror, mystical literature, version, implicit implication
  • Hamid Samsaam*, Nazanin Sheykh Zadeh Pages 53-74
    Mehdi Akhavan-Sales is no doubt one of the most eminent poets of the post-Nima era. His poetry, in the words of most scholars in the Iranian contemporary literature, is a poetical and artistic blend of the Persian traditional poetry and the neo-Nimaic poetry. Akhavan-Sales is the epitome of the generation of poets who are not only committed to the society and its developments but also whose poetry enjoys a unique literary enrichment. He is, indeed, a poet who both minds the literary form and attends closely to the content of his poem. Therefore, many have tried to discover and study the various aspects of Akhavan-Sales’ literature by reading his poetry over and over. Literary criticism, which is considered to be an important field of the modern literature, comprises multiple areas. One is foregrounding, which acts as one form of reading literary works. Foregrounding is the employment of language elements in a manner in which the mode of expression draws attention and is unconventional and non-automatic, rather than automatic. This definition gives a general description of the literary criticism style. In the word of the scholars, foregrounding is realised in two ways: deviation and extra-regularity. Akhavan-Sales’ poetry is replete with both deviation and extra-regularity. Deviation normally includes the levels of phonology, lexis, syntax, and semantics; extra-regularity usually deals with the novel words. In this type of foregrounding, we impose some norms on the conventional language. The reader of this article will get familiar with some of the reasons for Akhavan’s greatness and the secret of his poem’s impressiveness.
    Keywords: foregrounding, deviation, extra, regularity, literary criticism, Akhavan, Sales
  • Mehdi Sotoodian, Moslem Rajabi Pages 75-93
    One of the psychological terms that entered the field of literature is known as “nostalgia”. Although it has recently entered art and other sciences, it is not a new thing at all. Generally speaking, no one has ever been content with the current situation of society and his life and has always felt sad and gloomy in some days. One of the many types of nostalgia is social nostalgia. This nostalgia has attracted the attention of many poets, literati and critics in literature. One of the competent poets of contemporary times whose poems comprise a lot of social nostalgia is Fereydoon Moshiri. Moshiri’s poems are indeed an exact mirror of his time’s society. This research was done in order to present a correct image of his era and the society in which he lived by explaining the components of social nostalgia and investigating his poems.
    Keywords: Social nostalgia, Fereydon Moshiri, ignorance, deception, hypocrisy
  • Ahmad Karimi, Hengameh Zaalnezhad* Pages 95-125
    Nature, symbols, and natural symbols have prevailed amongst the early poets’ works and more or less constitute an important poetic figure of speech in the works of the contemporary poets. Shafiei too is one of the symbolist and nature-symbolist poets. In his poems, symbols serve words, content, meaning, and the society. Symbols used by Shafiei have national, domestic, religious, and natural origins, with the ones about Nature being the most prominent. Allegorical symbolism is one of the symbolic features of his poetry. He does not just describe nature but blends the description of nature with man’s feelings and thoughts and reveals them in symbolic expressions. Hence, in this study, two of his poetry collections -- A Mirror for the Voices and The Mountain Gazelle’s Second Millennium -- are scrutinized and criticized.
    Keywords: symbol, manifestations of Nature, symbolism, Shafiei Kadkani, poetry
  • Shahbaz Mohseni Pages 127-187
    Despite the heavy influence that Arabic has had on Persian, Arabic too has been influenced by Persian before Islam and after it. Persian words have entered Arabic and continued their usage after they underwent changes in form and pronunciation. Since the early times when lexicography in Arabic was traditionally done by Arabic language researchers up until now, it has been a common tradition to inspect and archive these loan words. In the present research, the Arabic words, borrowed from Persian and included in Almonjed dictionary, have been collected and discussed so that you may know the whole sack by a handful.
    Keywords: Arabic, Persian, muarrab, Almonjed dictionary, word
  • Hoseyn Jalali Pages 187-202
    Shahnameh is a full-scale reflection of culture, philosophy and thoughts of Iranians and the manifestation of their beliefs, rituals, and social customs that can be analyzed with different approaches. This masterpiece is the most important source of versed culture of past Iranians.
    The source and basis of Shahnameh’s poetical sense is Khwaday-Namags (Samanid era history texts), memoirs, religious narrations, Avesta, Pahlavi texts and even paintings. Because of this, this famous Iranian book of poetry was influenced by beliefs and customs of these sources and these traditions are mentioned in the masterpiece of Ferdowsi either by telling the whole story or by mentioning it.
    This research studies one of ancient Iranians’ customs, promising and keeping one’s promise, which is commonly included in Shahnameh, Avesta and Pahlavi texts. There has also been an emphasis on the fact that Shahnameh is the strongest document of the cultural identity of ancient Iranians and the anthology of Iranians’ past culture. Proof of this claim can be seen in the texts before Ferdowsi and contemporaneous works.
    Keywords: promising_keeping a promise_Ferdowsi's Shahnameh_Avestan_Pahlavi texts