فهرست مطالب

فلسفه دین - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1395)

فصلنامه فلسفه دین
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین کلباسی، بهنام جوانمرد، الهام محرابی* صفحات 379-406
    این مقاله بر مبنای بررسی تطبیقی نظرات اخلاقی ارسطو و خواجه نصیرالدین طوسی و بررسی شباهت دیدگاه های اخلاقی آنان نگاشته شده است. چنانکه نشان داده خواهد شد، فضایل اخلاقی نقش مهمی را در رسیدن به سعادت ایفا می کنند. سعادت برترین خیری است که هر کس فقط به خاطر خود سعادت، به دنبال آن است.
    خواجه نصیر همچون ارسطو می اندیشید که اخلاقیات، مبانی و پایه های عینی و واقعی دارند؛ اما برخلاف ارسطو، باور داشت که عقل انسان به تنهایی قادر نیست که به همه این مبانی برسد و علاوه بر عقل باید در به دست آوردن معرفت کامل در مورد ویژگی های اخلاقی، از شریعت یاری جست. همچنین شریعت با معرفی جهان آخرت چشمان ما را به روی یک زندگی پایان ناپذیر باز می کند که جزییات آن جهان توسط عقل شناخته نشده است. به هر روی، شریعت در نظر خواجه نصیر برای زندگی در متن چنین جهانی، لازم و ضروری خواهد بود.
    «عدالت» به عنوان منشا فضایل و سعادت بشری، نقطه مشترک اندیشه اخلاقی ارسطو و خواجه نصیر است که هم در اخلاق ناصری و هم در اخلاق نیکوماخوس بر آن تاکید می کنند. عدالت در رویکرد آنان منشا همه فضیلت ها (و نه جزیی از آن) است و تا عدالت نباشد، سعادت میسر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ارسطو، بررسی تطبیقی، خواجه نصیر، سعادت، سیاست، عدالت
  • محمدرضا عبدالله نژاد* صفحات 407-430
    وضعیت نابسامان اجتماعی، سیاسی و فرهنگی اروپا (و به ویژه آلمان) در آغاز سده بیستم، هایدگر جوان را به سمت و سوی این پرسش فراخواند که: « نقش و مسئولیت یک متفکر در جامعه چیست؟» او در این زمینه نقش مهمی را برای تعالیم، عقاید و علایق دینی شخصی خود قائل بود، چرا که احساس می کرد با ایجاد تعامل میان دین و فلسفه، می توان میراث فکری و فرهنگی واحدی را برای کل مردم اروپا به وجودآورد و از این طریق مسئولیت خود را به عنوان یک متفکر در برابر آن وضعیت ناگوار ایفا کرد. راهکار او برای این منظور طرح «الهیات تخریب» بود. الهیات تخریب این امکان را فراهم می کرد تا او گذشته (سنت اولیه مسیحی) را هم به عنوان معیار انتقاد حال (سنت متزلزل فلسفی و دینی غرب) و هم امکانی برای زندگی آینده (اصیل بودن) تبدیل کند. بنابراین، در تحقیق حاضر نشان می دهیم که راهکار هایدگر برای ایجاد میراث فکری و فرهنگی واحدی که در نهایت به شکل گیری الهیات تخریب منجر می شود، از یک طرف موجب همدلی یا دیالوگ او با سنت اولیه مسیحی و برخی شخصیت های بزرگ آن (از قبیل پولس، اگوستین، اکهارت، لوتر، شلایرماخر و کیرکگارد) می شود و از طرف دیگر زمینه را برای انتقاد جدی از الهیات و فلسفه سنتی (یا آنچه هایدگر آن را ماهیت انتو تئو لوژیکی غرب می نامد) مهیا می کند.
    کلیدواژگان: اصیل بودن، الهیات تخریب، الهیات سنتی، تخریب، سنت اولیه مسیحی، هایدگر
  • قاسم ترخان* صفحات 431-456
    بر اساس رویکرد غالب اندیشمندان مسلمان، عوامل مجرد و معنوی در عالم مادی تاثیرگذارند، اما این تاثیرگذاری با استخدام علل مادی و طبیعی است.
    پذیرش این نظریه آیا به ماتریالیسم روش شناختی در علوم نمی انجامد که با وجود عدم انحصار هستی و وجود در ماده، در روش شناسی علوم، روش تجربی را در توصیف و تبیین جهان مادی کافی می داند؟ و آیا بر اساس این نظریه، می توان قانون فراگیری را پیشنهاد داد؟
    در این مقاله در صدد اثبات این نکته ایم که پذیرش مبانی گفته شده، به ماتریالیسم روش شناختی نمی انجامد. همچنین بر اساس شرایطی می توان از قانون فراگیر در علم دینی (که بررسی علل معنوی را در دستور کار خود دارد) سخن گفت. بر این اساس غفلت از غیب و باطن جهان و واکاوی علل مادی به روش تجربی با عدم لحاظ علل معنوی، از نقیصه های معرفتی علوم رایج (طبیعی و انسانی) به شمار می آید.
    کلیدواژگان: روش تجربی، علل مادی و طبیعی، علل معنوی، غیب جهان، قانون فراگیر، ماتریالیسم روش شناختی
  • ابراهیم رضایی*، جعفر شاه نظری صفحات 457-480
    بنا به رای ابن عربی، عالم مقید یا خیال منفصل، حضرتی است از حضرات ذومراتب الهی که در آن موجودات دو عالم مجرد و مادی، تمثل می یابند. درک این ظهور، از طریق کشف صوری امکان پذیر است، زیرا موجودات ظاهر در این ساحت از وجود، هم از لطافت تجرد برخوردارند و هم قابلیت آن را دارند که مانند موجودات مادی، محسوس واقع شوند. درک این موجودات، بسته به استعداد عین ثابت فرد مدرک و اقتضائات اوست؛ با وجود این، واقع نمایی آن، مخدوش به پیش داشته ها و پیش باورها نبوده و از آنها آزاد است. این نظر در مقابل نظریه هایی قرار می گیرد که یا جانب تجرد محض حقیقت را می گیرند (مانند نظریه شلایرماخر) یا جانب ذهنیت محض را (مانند عقیده گادامر). بنابراین، حل پرسش درک مثالی و خیالی وحی، به تصدیق و باور به ساحتی از وجود منوط است که اضداد را در خود جمع می کند و در عین توفیق بین ذهن و عین، از عینیت کامل برخوردارند.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، تجسد، تمثل، خیال، عین ثابت، کشف، مثال، وحی
  • علیرضا اقبال سبحانی* صفحات 481-503
    از دیرباز موضوع تقسیم آیات قرآن به محکم و متشابه و تبیین معنای تاویل، مورد توجه مفسران قرآن بوده و درباره سه موضوع: محکم، متشابه و تاویل بحث های گسترده ای انجام گرفته است. بیشترین بحث ها به تعیین معنای متشابه مربوط می شود که در میان انظار گوناگون دو نظر طرفدار بیشتری دارد. متشابه یعنی عوالم غیبی مانند: برزخ و صراط و امثال اینها و متشابه یعنی صفات خبری که به ظاهر حاکی از تجسیم و تشبیه خداست و نظریه اخیر مد نظر نویسنده این مقاله هم قرار دارد.
    واژه تاویل در قرآن در موارد متعددی به کار رفته است، مانند تبیین اسرار کارهای به ظاهر نازیبا در مورد مصاحب موسی؛ بیان اسرار عمل به قانون های الهی؛ تبیین واقعیت رویا؛ نمایان شدن همه حقایق قرآنی در روز قیامت و سرانجام تاویل متشابه.
    نظریه برگزیده تاویل متشابه، تفسیر آیه در پرتو آیات محکم است و به یک معنا از ظهور افرادی دست برمی داریم و به ظهور جملی اهمیت می دهیم. مثلا آنجا که می فرماید: آسمان و زمین را با دست های خود آفریدیم، با توجه به قراین، منظور نفی شریک و همیار در آفرینش است یا در مورد آدم که می گوید: با دو دستم او را آفریدم، مقصود عنایت به آفرینش اوست. فتنه گران به ظاهر إفرادی تمسک می جویند و اذهان را مشوش و عقاید تشبیه و تجسم را ترویج می کنند ولی راسخان در علم به واقعیت آیات متشابه پی برده اند و به هر دو ایمان راسخ دارند و از تاویل آن آگاه هستند.
    کلیدواژگان: تاویل، متشابه، محکم
  • زهره عبدخدایی*، قاسم پورحسن صفحات 505-532
    لودیک یوزف یوهان ویتگنشتاین از زمره فیلسوفان تحلیلی زبان به شمار می آید. او امور ماورای طبیعی از جمله اخلاق و دین را به فراسوی مرزهای زبان می فرستد و معتقد است که آنچه نمی توان درباره آن سخن گفت، پس به ناچار باید سکوت کرد. سخنان وی در باب دین در دوره نخست فکری بسیار موجز، فشرده و گاه مبهم به نظر می آید و همین امر سبب شده است تا شارحان و مفسران ویتگنشتاین در باب جایگاه دین از منظر وی، دو موضع کاملا مخالف اتخاذ کنند؛ برخی در تلاشند تا جایگاهی کاملا دین مدارانه برای وی به تصویر بکشند و برخی دیگر او را ملحد و خدانشناس می دانند. د نوشتار حاضر بر آنیم تا با مطالعه و بررسی آثار ویتگنشتاین متقدم، از یک سو جایگاه خدا در اندیشه وی را رصد کنیم و از سوی دیگر به دنبال پاسخ این پرسش هستیم که از منظر وی حقیقتا دین به چه معناست؟ آیا دین همان خداباوری است یا عمل به شریعت آنچنانکه بین دینداران رواج دارد ؟ یا آنکه چیزی معادل و همسنگ با اخلاق است. به دلیل موجز بودن سخنان او، سعی بر آن است تا از نظر شارحان وی نظیر نورمن ملکوم و سیرل برت استفاده شود.
    کلیدواژگان: خدا، دین، رساله فلسفی، منطقی، ویتگنشتاین متقدم
  • روح الله زینلی*، علیرضا نجف زاده صفحات 533-552
    یکی از مسائل مطرح در مبحث شناخت خداوند، وجود دیدگاه های مختلف و به عبارت دیگر تکثر مراتب در این زمینه است. چرایی این تکثر با وجود وحدت و بساطت باری تعالی و همسانی ظاهری فاعل های شناسا در وجود، پرسشی خواهد بود که نیازمند تحلیل و بررسی است. ملاصدرا بر اساس سه مبنای عین الربط بودن معلول به علت، وجودانگاری علم و حرکت اشتدادی و مبدئیت نفس در ادراک نتیجه گرفته است که همه موجودات از جمله نفس در همه مراتب خود به خداوند علم دارند. از آنجایی که علم از سنخ وجود بوده و نفس در حرکتی اشتدادی در حال تکامل است و با علوم خود اتحاد دارد، هر فرد انسانی درکی از خداوند (با توجه به مرتبه ای که در آن قرار دارد) خواهد داشت. این شناخت طیف گسترده ای از شناخت های حصولی، حضوری و شهودی را دربر می گیرد. دیدگاه وی با اشکال هایی نیز مواجه است که در مقاله به آنها پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: حرکت اشتدادی نفس، شناخت خداوند، علم حضوری و حصولی، مشاهده خداوند، وجود انگاری علم، وجود ربطی
|
  • Hussein Kalbasi, Behnam Javanmard, Elham Mehrabi * Pages 379-406
    This article is based on a comparative study of moral ideas of Aristotle and Tusi and similar moral views posted. As will be shown, moral values play an important role in achieving happiness. Happiness is the greatest good that everyone just for the sake of happiness, to pursue it.
    Nasir such as Aristotle thought that ethics, the basics of their objective But unlike Aristotle, believed that human reason alone was not able to reach all of these principles, And in addition to wisdom should get full knowledge about the features of ethics should law was helping. And religion with the introduction of the hereafter opened our eyes to a life that is ending its details are not known by reason. However, according to Nasir religion to live in such a world , is necessary.
    "Justice" as the source of human virtue and happiness, common thought is Aristotle's ethics and Nasir that in both books is emphasized. The source of all virtue and justice in their approach and not be part of it and to justice, prosperity will not be possible.
  • Mohammad Reza Abdollahnejad* Pages 407-430
    The turbulent social, political and cultural situation in Europe (and especially Germany) in the early twentieth century led young Heidegger to the question “what is the role and responsibility of the intellectual in society?” He maintained, in this regard, an important role on his own personal religious education, convictions and interests, because he believed that by creating interaction between religion and philosophy one can shape the unique intellectual and cultural heritage for the whole people of Europe, and thereby, play his own responsibility as an intellectual against that unfortunate situation. Accordingly, his response to this situation was Destruction Theology. It enables him to transform the past (i.e. the early Christian tradition) into both a critical measure of the present (i.e. uncertain philosophical and religious tradition of the west) and a possibility for the future life (i.e. authenticity).Therefore, the aim of this paper is to show that Heidegger’s solution to create a unique intellectual and cultural heritage, which eventually led to the formation of destruction theology, causes, on the one hand, an empathy or dialogue with the early Christian tradition and some of its great characters (such as Paul, Augustine, Eckhart, Luther, Schleiermacher and Kierkegaard) , and provides background, on the other hand, for serious criticism of traditional philosophy and theology (or what Heidegger calls the Onto-Theo-Logical nature of the west).
    Keywords: Heidegger, Destruction, Traditional theology, Early Christian tradition, Authenticity, Destruction theology
  • Ghasem Tarkhan* Pages 431-456
    There are different approaches in philosophical justification of the influences of metaphysical or spiritual causes on the material world. According to the approaches of the the most Muslim thinkers, the deposited factors are influencing the on material world, but such influencing is along with the natural and material causes. Accordingly, is it possible to propose a methodological materialism in sciences that consider the experimental method in methodology of science to describe and explain the material world, despite of non-inclusivism of the existence in the material? This article is to prove the fact that, accepting the aforementioned principles, would not lead to a methodological materialism. Accordingly, neglecting the unseen world and inner world, and analyzing the material causes disregarding the spiritual causes would provide an incomplete knowledge for human.
    Keywords: Materialism, methodology, Spiritual Causes, material causes
  • Ebrahim Rezaei *, Jafar Shahnazari Pages 457-480
    According to Ibn-Al-Arabi, the bound world or detached imagination is a divine graded excellency in which both the abstract and material world are exemplified. Perception of such manifestation is possible through formal discovery; because the creatures that appear in this realm, have both the delicacy of abstraction and the ability to be tangible like material things. Perception of these creatures depends on the one’s proven talent and requirements. Nevertheless, such realism is not distorted by what was already believed or possessed and it is free. This opinion is against other opinions that either support pure abstraction of truth (such as Schleiermacher’s view) or pure mentality (such as Gadamer’s view). Therefore, the question of perception by example or imagination is subjected to recognizing and believing a realm of existence in which paradoxes come together and despite the success between subjectivity and objectivity, benefits from complete objectivity.
    Keywords: revelation, representation, embodiment, religious experience, proven objectivity, imagination, example, discovery
  • Alireza Eqbalsobhani * Pages 481-503
    The subject of dividing the Quran into “firm and ambiguous” verses and explanation of the interpretation of ambiguous has been considered traditionally by the exegetes of the Quran and three subjects of firm; ambiguous; and interpretation have been widely discussed. The identification of the meaning of ambiguous has been mostly discussed and two opinions have more advocates among others. 1) Ambiguous means the hidden worlds like: the intermediate world (period between death and resurrection) and the Path and so forth. 2) Ambiguous means predicate attributes which apparently indicate anthropomorphism of God. The later is approved in the present article.
    The word “interpretation” has been applied in different cases in the Quran, such as explanation of the mystery of apparently disgracious acts of Moses’ accompanier; explanation of the mysteries of applying the divine law; explanation of the reality of dream; unveiling all the realities of the Quran in the Resurrection Day; and finally the interpretation of ambiguous.
    The selected opinion of the interpretation of ambiguous is to interpret the verse in the light of the firm verses. In another word, we leave Ifrādī appearance and focus on Jamalī appearance. When He states, for example, that we created the heaven and the earth with our hands, it means rejecting the partner in the creation of the world according to the indications. Or He states about Adam that I had created him with both of my hands, which refers to his creation. The instigators adhere to Ifrādī appearance and disconcert the minds of the people and propagate the beliefs on anthropomorphism of God, but those who have firmly rooted in knowledge have understood the reality of ambiguous verses and have firmly believe in both of them and are aware of their interpretations.
    Keywords: Interpretation, Ambiguous, Firm
  • Zohreh Abdekhodaie *, Ghasem Purhasan Pages 505-532
    Ludwig Josef Johann Wittgenstein is one of the famous analytic philosophers of the twentieth century. He is in this belief that ethics and religion are beyond the boundaries of language. So, “whereof one cannot speak, thereof one must be silent.” His notion about religion in his early period of his life is concise and ambiguous. For this reason, exponents and commentators of his writings adopted two different positions. Some draw a religious picture of him while some others know him as an unbeliever.
    The aim of the present paper is to explore Wittgenstein’s writing in the first period of his life’s in order to understand his stand point about God and religion. The main question of the article is what religion means from his view point? If religion is equivalent to the belief in God or the practice of religious virtues as believers know or is it something equal to ethics? Owing to the conciseness of the Wittgenstein’s writings, we have tried to use the ideas of other explainers such as Norman Malcolm and Cyril Barrett.
    Keywords: Early Wittgenstein, Religion, God, Tractatus Logico, Philosophicos
  • Ruhollah Zeynali *, Alireza Najafzadeh Pages 533-552
    One of the issues raised in the discussion knowledge of God, is the existence of different stage in this Regard. Despite the unity and simplicity of God and apparent similarity of knowers in existence, however, it is a question that why this plurality exist? Mulla Sadra, according to his philosophical principles like copulative existing of caused to cause, ontological approach to knowledge and intensified movement of soul, believe that the all creatures and soul in all their levels know God. According to these principals, it can prove that the humans have an understanding of GOD in that levels they are. This understanding involves a wide range of knowledge as acquaintance and intuitive. This idea encountered with some problems that will be investigate in this article.
    Keywords: Ontological approach to knowledge, Intensified movement of soul, Copulative exists, Understanding of GOD, Acquaintance, intuitive knowledge