فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 11 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهتاب سلیمی، حسین فرضی صفحه 7

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه میان رشد حرفه‌ای، حمایت سرپرست و توانمند‌سازی با نگرش‌های شغلی و رفتارهای مدنی- سازمانی به مرحله اجرا درآمد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ داده‌ها کمی و از نظر ماهیت و روش جزء پژوهش‏های غیر‌آزمایشی و از نوع رابطه می‌باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان ستاد سازمان آموزش فنی و حرفه‏ای کشور تشکیل داده‌اند که از میان آنها 225 نفر بر مبنای نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شد. داده‌های حاصل‌شده با بهره‏مندی از آزمون‌های همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رشد حرفه‌ای، توانمندسازی و حمایت سرپرست با نگرش‌های شغلی (رضایت و تعهد) دارای رابطه مثبت و معناداری است. همچنین نتایج نشان داد که رشد حرفه‏ای و توانمندسازی حدود 32 و21 درصد، افزایش نگرش‏های شغلی و حمایت سرپرست 16 درصد از رفتار مدنی- سازمانی را در کارکنان ستاد سازمان پیش‌بینی می‌کند.

    کلیدواژگان: رشد حرفه ای، حمایت سرپرست، توانمند سازی، نگرش های شغلی، رفتارهای مدنی، سازمان آموزش فنی و حرفه ای
  • حسین قدسیان، مجید ملامحمدی، زهرا شاه حسینی صفحه 19

    توانمندسازی زنان فرآیندی است که طی آن زنان از نیازها و خواسته‌های درونی خود آگاه می‌شوند، اعتماد به نفس برای دست‌یابی به هدف را در خود تقویت می‌کنند و از توانایی لازم برای عملی ساختن خواسته‌های خود برخوردار می‌شوند. هدف از این مقاله بررسی رابطه آموزش‏های فنی و حرفه‌ای و توانمندسازی زنان از دیدگاه مهارت‌آموختگان زن مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای شهر کرمان است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق‌ساخته استفاده شده است. برای بررسی روایی پرسشنامه از نظر متخصصان و کارشناسان امر استفاده شده است و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آمار استنباطی، ضریب همبستگی پیرسون ورگرسیون به کمک نرم افزار22 SPSS استفاده شده است. یافته‌های این مطالعه نشان داد که رابطه بین تاثیر آموزش‏های فنی و حرفه‌ای و توانمندسازی  زنان مثبت و معنادار است. بنابراین، تمرکز بر مهارت‌آموزی زنان در آموزش نیروی انسانی یکی از سیاست‌هایی است که دولت باید در این زمینه به آن توجه ویژه کند.

    کلیدواژگان: آموزش‏های فنی و حرفه ای، توانمندسازی زنان، مهارت آموزی، منابع انسانی
  • الهام قاسمیان صفحه 33

    از مهم‌ترین مسایل مبتلا به بازار کار کشور آن است که دانشگاه‌ها در رشته‌های گوناگونی بدون توجه به نیاز واقعی بازار کار دانشجو تربیت می‌کنند، اما بازار کار تنها به آن بخشی از فارغ‌التحصیلان توجه دارد که بتواند نیاز واقعی خود به نیروی کار را برطرف کند. ناتوانی دانشگاه‌ها یا بی‌توجهی دانشجویان به لزوم کسب مهارت‌های شغلی مورد نیاز بازار کار، باعث شده تا همواره نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که انتظار می‌رود در وضعیت مناسبی باشد، بیش از سایر گروه‌ها و تا دو برابر متوسط نرخ بیکاری کشور باشد. در این میان آموزش‏های مهارتی نقش مهمی را در تشکیل سرمایه انسانی از طریق تربیت نیروی کار ماهر موردنیاز بازار کار درکشورهای مختلف جهان ایفا می‌کنند .هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش آموزش‏های مهارتی بر میزان اشتغال دانش‌آموختگان دانشگاهی است. روش پژوهش مورد استفاده میدانی و پیمایشی بوده که بدین منظور از پرسشنامه توزیعی میان 385 نفر از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بهره برده شد. به‌منظور بررسی روایی آن از روش اعتبار محتوا و برای سنجش پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که میزان آن 0.81 محاسبه شد. همچنین به‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون همبستگی پیرسون و تکنیک معادلات ساختاری بهره برده شد. نتیجه آنکه آموزش‏های مهارتی 0.33 بر میزان اشتغال فارغ‏التحصیلان تاثیر داشته‌اند.

    کلیدواژگان: آموزش‏های مهارتی، اشتغال، بیکاری، تکنیک معادلات ساختاری، آزمون پیرسون
  • خداداد اولیائی، علی رمضانی اسفدن، محمد جهان تیغی، رسول شیرزادی صفحه 49

    در عصر حاضر اینترنت باعث رقم زدن دنیای مجازی و انگیزه‌ای برای سازمان‏ها شده است تا در بخش آموزش الکترونیکی سرمایه‏گذاری کنند. اما آنچه که اهمیت بحث را روشن‌تر می‏سازد، تلاش برای کسب موفقیت در استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی و سنجش میزان موفقیت این سیستم‌ها است. این پژوهش با هدف شناسایی ملاک‏های سنجش موفقیت سیستم یادگیری الکترونیکی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور انجام گرفته است که از نظر هدف کاربردی – توسعه‌ای و از نظر نوع  توصیفی- پیمایشی است. در این تحقیق دو دسته جامعه آماری مد نظر است: 1- خبرگان یادگیری الکترونیکی؛ 2- کاربران سیستم یادگیری الکترونیکی سازمان. پرسشنامه شماره یک با هدف شناسایی ملاک‏های سنجش موفقیت سیستم یادگیری الکترونیکی و پرسشنامه شماره دو با هدف تبیین جایگاه فعلی سیستم یادگیری الکترونیکی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور طراحی شده که با استفاده از نرم‌افزارspss  مورد پردازش قرار گرفته است. در تحلیل داده‏ها از آزمون تی تک نمونه استفاده گردید. تعداد 7 ملاک و 28 شاخص موثر در موفقیت سیستم‌های یادگیری الکترونیکی نهایی و جایگاه سیستم یادگیری الکترونیکی بر اساس این ملاک‏ها مطلوب ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: سیستم یادگیری الکترونیکی، ملاک های سنجش یادگیری الکترونیکی، شناسایی و ارزیابی، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
  • قاسم سلیمی، مهدی محمدی، اشرف رضایی صفحه 67

    مروری بر مطالعات نشان می‌دهد که در بین پژوهش‏ها، موضوع ارایه مدل و یا چارچوب استاندارد برگزاری آزمون های عملی مهارت در سازمان آموزش فنی و حرفه‏ای  کشور چندان مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته است و موضوعی جدید در ادبیات آموزش‌های سازمان به‌شمار می‌رود. هدف اصلی این پژوهش «ارایه مدلی کاربردی برای بهسازی نظام سنجش مهارت‌های عملی آموزش فنی و حرفه‏ای کشور» است. پژوهش حاضر از روش ترکیبی اکتشافی مدل تدوین گونه‌شناسی به عنوان راهبرد پژوهش استفاده شده است. مشارکت‏کنندگان در مرحله کیفی، کارآموزان و آزمون‌دهندگان مشتمل بر (200 نفر)، طراحان سوال (10نفر) و مدیران و کارشناسان (20 نفر) از اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان بوشهر هستند. کدگذاری باز، محوری برای تحلیل داده‌های کیفی مورد استفاده قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش می‌تواند در سیاست‌گذاری، طراحی و بهسازی نظام سنجش مهارت‌های عملی آموزش فنی و حرفه‏ای کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سنجش مهارت عملی، آموزش فنی و حرفه ای، مدل
  • علی فروزش، منیژه کریمی، اعظم امینی، سعید خنجری صفحه 99

    امروزه یکی از تعابیر در نظر گرفته شده برای کیفیت خدمات انجام صحیح امور در زمان مناسب، به شیوه مناسب، برای فرد مناسب و با  داشتن بهترین نتایج ممکن است. با توجه به اهمیت موضوع، سازمان‏ها ملزم به ارزیابی کیفیت خدمات خود هستند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی در بخش آموزش‏های مهارتی بازار محور در اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان اصفهان صورت پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش، کلیه مهارت‌آموزان دوره‌های آموزشی بازار محور هستند که به شیوه نمونه‌گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، نمونه‌ای به حجم 196 نفر و با هدف سنجش کیفیت آموزش‏های بازارمحور انتخاب شد. روش تحقیق توصیفی – پیمایشی است و  ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه استاندارد 22 سوالی 2 سطحی است. تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. یافته‏های این پژوهش حاکی از آن است که انتظارات مشتریان در ابعاد مسئولیت‌پذیری و همدلی برآورده شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت ارائه خدمات، آموزش بازار محور، آموزش فنی و حرفه ای، رضایت مشتری
  • محبوبه رنجبر، پوراندخت نیرومند صفحه 111

    تغییرات و تحولات گسترده عصر انقلاب اطلاعات و ارتباطات موجب افزایش نقش‏ روابط عمومی از یک سو و تغییر شکل جنبه‌های مختلف آن از سوی دیگر، شده است. این تغییر شکل و افزایش نقش‌های روابط عمومی خواهان کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای هر یک از بخش‏های مختلف این عرصه است. بنابراین، برخورداری کارگزاران و فعالان عرصه روابط عمومی از شایستگی‌های خاص این حرفه را ضروری کرده است. هدف نهایی مقاله حاضر ارایه یک چارچوب از ملاحظات شایسته‌محوری کارگزاران حوزه روابط عمومی است. مقاله حاضر از طریق مطالعه و بررسی متون و اسناد وتحلیل آنها سعی کرده است یک الگوی پیشنهادی را برای شایستگی‏های حرفه‌ای کارگزاران روابط عمومی ارایه کند.
    مقاله حاضر ابتدا از طریق بررسی متون و اسناد وتحلیل آنها به شیوه داده بنیاد با بهره‏گیری از منطق استقراء و نظریه پردازی، چارچوب الگوی مقاله را ترسیم کرده است. سپس از طریق مراجعه به خبرگان در سه گروه کارشناسان مسلط به مفهوم شایستگی، مدیران حرفه‌ای و باسابقه عملکردی برتر در روابط عمومی و اساتید علم ارتباطات و روابط عمومی و بهره‌گیری از نظرات و دیدگاه‌های آنان، از فرآیند قیاسی و نظریه آزمایی برای آزمون، بررسی مجدد و تایید و اعتباربخشی به الگوی طراحی‌شده بهره گرفته شده است. در نهایت، الگوی شایستگی کارگزاران روابط عمومی ایران دارای 2 بعد شایستگی‌های عمومی و شایستگی‌های تخصصی است. بعد شایستگی‌های عمومی شامل 3 مولفه شایستگی‌های انسانی، شخصی و ارزشی و بعد شایستگی‌های تخصصی در 5 مولفه شایستگی‌‌های فنی، ادراکی، اقتضایی، اخلاق حرفه‌ای و شایستگی‌های خاص حرفه طبقه‌بندی شده است و 82 شاخص محوری شایستگی‌های حرفه‌ای کارگزاران روابط عمومی ایران در چارچوب این 2 بعد و 8 مولفه طبقه‌بندی شده‌اند.

|
  • Page 7

    This paper aimed to study the significance of professional growth, supervisor support and empowerment on job attitudes and organizational- civil behaviors. Due to its purpose, data, nature and method, this research was an applied, quantitative, non-experimental and correlational survey respectively. All Iran Technical and Vocational Training Organization (Iran TVTO)’s headquarters staff were the research population. 225 people were selected based on a simple random sampling. Pearson correlation coefficient and regression were utilized for data analysis. The obtained results indicated that there is a significant correlation between “professional development, leadership support and empowerment”, and “job attitudes (job satisfaction and organizational commitment)”. Additionally, the findings showed that professional development and empowerment predicted 32 and 21% and job attitudes and leadership support predicted 16% of organizational citizenship behaviors among Iran TVTO’s headquarters staff.

    Keywords: Professional development, Leadership support, Empowerment, Job attitudes, Organizational citizenship behaviors, Iran TVTO.
  • Page 19

    Women empowerment is a process in which women become aware of their internal needs and desires, reinforce self-confidence in order to achieve the goal, and gain the ability to implement their wants. The paper aimed to study the relationship between technical and vocational training (TVT) and women empowerment from the viewpoint of female skill graduates in Kerman TVT centers. It is a survey- type research. A researcher- made questionnaire was used to collect data. Expert views have been used to check the validity and Cronbach's alpha coefficient method has been used to check the reliability of the questionnaire. Descriptive statistics methods, Pearson correlation coefficient and regression have been used to analyze the data by using SPSS22. The research findings showed that there was a positive significant relationship between TVT and women empowerment Therefore, the focus on women skill training in human resource education is one of the important policies that government must pay special attention to it.

    Keywords: TVT, Women empowerment, Skill training, Human resources
  • Page 33

    Nowadays, one of the important problem in terms of labor market is that many universities provide education for many students in various fields regardless to the real need of labor market. But labor market only focuses on a part of those graduates in order to meet the needs for labor forces. Universities incapacity in providing job skills needed for labor market or students unwillingness to acquire these skills is the main cause of this group’s high unemployment rate. It was expected that the group’s unemployment rate would be in a suitable position, but the unemployment rate here is two times the national average. In this regard, skill training plays a key role in human resource development by preparing the skilled labor forces needed for labor market in many different countries. This paper aimed to study the role of skill training on employment of university graduates. The research was a descriptive survey and field method were used to collect data. The instruments used among 385 university graduates were the distributed questionnaire. Content validity was measured by ralying on experts’ views. Using Chronbach's alpha coefficient formula, the reliability proved to be 0.81. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling Technique have been used to analyze the data. Results showed that skill training influenced the employment of university graduates. The amount was 0.33.

    Keywords: Skill training, Employment, Unemployment, Structural equation modeling technique, Pearson test
  • Page 49

    Nowadays internet has created the cyber world and provided some incentives for companies to invest in e-learning. But what makes clear the importance of issue is efforts to be succeeded in using of e-learning system and measure the success of this system. This study aimed to identify the measuring criteria of e-learning system’s success in Iran Technical and Vocational Training Organization (Iran TVTO) and explain its current status. This study, in terms of purpose is applied- developmental and in terms of nature is descriptive-survey. Two groups of research statistical population were as follows: 1) experts of E-learning system 2) users (learners) of Iran TVTO’s e-learning system. So two questionnaires were designed to identify the measuring criteria of success in Iran TVTO e-learning system and its current status. One sample t-test was used to analyze the data by using SPSS software. 7 criteria and 28 indexes were identified and finalized as success components of Iran TVTO’s e-learning system. The current status of Iran TVTO’s e- learning system were evaluated in an ideal position based on these criteria.

    Keywords: E-learning system, Measuring criteria of e-learning system, Identification, evaluation, Iran TVTO
  • Page 67

    Reviewing the existing litrature indicates that there is no standard model or framework for implementing Iran Technical and Vocational Training Organization (Iran TVTO)’s skill assesment and tests. And no reseach or work has been done in this area. So, this subject is new in the Technical and Vocational Training (TVT) litrature. The main objective of the paper was to introduce “A Practical Model to Improve Iran TVTO’s Skill Assessment System”. The research method was sequesntioal exploratory mixed model. The respondants in qualitative research phase included 200 trainees (testees), 10 skill test designers and 20 managers and experts from Bushehr Provincial TVT Headoffice. Open and axial coding were used for data analysis. The research findings can be aid to policy making, designing, and improving Iran TVTO’s Skill Assessment System.

    Keywords: Skill assesment, TVT, Model
  • Page 99

    Nowadays, one of the interpretations regarding to the service quality is offering the best services in most appropriate time for right person with the best results. Due to the importance of this issue, organizations should evaluate the quality of their services. This study aimed to evaluate the service quality of market- oriented skill training in Isfahan Provincial Technical and Vocational Training (TVT) Headoffice. All trainees and skill learners participated in market- oriented skill training courses in Isfahan Provincial TVT Headoffice were the research population. 196 samples were determined as adapted from Cochran formula, and selected in a random sampling way. It was a descriptive survey that used a standardized questionnaire including 22 questions in two levels as the data collection tool. Research data analysis was done in two ways, descriptive and inferential statistics. Findings showed that clients/ trainees’ expectations are met in both dimensions; “responsibility” and “empathy”.

    Keywords: Evaluation, Service quality, Market-oriented skill training, Technical, vocational training (TVT), Customer satisfaction
  • Page 111

    High rapid developments and changes in ICT era made the role of public relations (PR) more remarkable in one hand and modification in different aspects of PR from other hand. The remarkable role and modification require professional experts and specialists in different sections of PR. Therefore, it is necessary for PR human resources and practitioners in this field to be equipped with the required specialized competencies. The paper aimed to introduce a proposal framework on “competency- oriented considerations of PR practitioners in Iran”. This was done by reviewing the related literature and documents and analyzing them.
    The present study is done through the analysis of other research findings and data via grounded theory with the employment of inductive logic. Then, accreditation is applied through referring to distinguished specialists in three groups including; experts in the field of competency, PR professional, and experienced managers and communication and PR professors as well as utilizing their opinions and views via deductive process for tests. The findings showed that the competency model of PR practitioners in Iran has classified in two dimensions-general and specialized. General dimension includes three components; human, personal and value competencies. Specialized dimension has five components including; technical, conceptual, contingent, ethical, and PR certain competencies. 82 significant indexes of vocational competencies of PR practitioners in Iran are classified under these two dimensions and 8 components.

    Keywords: Public relations (PR), Vocational competency, Model, Grounded theory