فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سوسن بیلر، زهرا جهان بخشی، امیرحسین جهانگیر صفحات 1-15
    رفتارجنسی یک موضوع کاملا مشخص و خصوصی است که بخش مهمی از زندگی انسان ها را دربرمیگیرد و با سلامت روان و روابط اجتماعی رابطه مستقیمی دارد لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی بدعملکردی جنسی و سلامت روان در زنان یائسه، نابارور و معتاد انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان یائسه، نابارور و معتاد همدان و کرمانشاه بودند که از میان افراد جامعه 34 زن یائسه، 34 زن نابارور و 34 زن مبتلا به مصرف مواد انتخاب شدند. ابزار نمونه گیری شامل پرسشنامه بدعملکردی جنسی زنان (2001) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند (1995) بود.
    نتایج با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد تفاوت معنی داری بین سه گروه نمونه در بدعملکردی جنسی، اختلال میل جنسی، اختلال انگیختگی جنسی، اختلال ارگاسمی، اختلال درد جنسی و در خرده مقیاس های سلامت روان وجود دارد و میتوان گفت، زنانی که احساس حمله به طرف خود دارند، احساس لذت را از خود به صورت ناخواسته میگیرند و سلامت روان پایینتری دارند. به این معنا که در متغیر بدعملکردی جنسی به ترتیب گروه زنان یائسه، زنان معتاد و زنان نابارور از بیشترین تا کمترین درصد را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: بدعملکردی جنسی، سلامت روان، زنان یائسه، نابارور و معتاد
  • شکوه سادات حسینی صفحات 15-45
    رمان عربی با تحولات نوظهور در جهان عرب، در کنار پیشرفت های جهانی در حوزه ادبیات مدرن، هویتی خودبسنده تر و کارکردی تر نسبت به گذشته یافته است و تلاش نویسندگان بزرگ در اقصی نقاط جهان عرب توانسته است در کنار جریان سازی در حوزه اندیشه و زبان، تاثیرات مستقیمی بر جریانات سیاسی و اجتماعی این کشورها نیز داشته باشد.
    کشورهای شمال آفریقا، به ویژه الجزایر، به دلیل استعمار طولانی مدت فرانسه (130 سال)، فاصله زیادی با زبان عربی به عنوان شاخص و محور اصلی فرهنگ عربی پیدا کرده اند و اکنون پس از گذشت بیش از نیم قرن از پیروزی جنبش آزادیبخش الجزایر، نویسندگان متعهد آن همچنان تلاش می کنند تا میراث فرهنگ عربی را مطابق با ذائقه و اندیشه امروز شهروند فرهیخته ی آن احیا کنند. نوشتار حاضر با بررسی رابطه زبان و جنسیت در بافت متن و به روش توصیفی تحلیلی، رمان ذاکره الجسد نوشته احلام مستغانمی، از جمله چهره های جهانی ادبیات داستانی الجزایر را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که نویسنده با ایجاد تقابل میان مفاهیمی نظیر زبان زنانه و مردانه، دغدغه های شخصی و اجتماعی، زندگی در وطن و تبعید و نقش شخصیت ها پیش و پس از انقلاب، با استفاده ی هدفمندانه از زبان و به گونه ای ساختارشکنانه در بعد جنسیت، چهره ای جدید از زن عربی و تعاملش با زبان مسلط مردانه ترسیم کرده است.
    کلیدواژگان: نوشتار زنانه، رمان الجزایر، احلام مستغانمی، ذاکره الجسد
  • داریوش رحمانیان، علیرضا صوفی، محمد طاهری مقدم، شایان کرمی صفحات 45-65
    هدف مقاله ی حاضر تبیین جایگاه زنان در نظام مالکیت زمین است. سوال اصلی تحقیق این است: چه عواملی تبیین کننده ی ظهور اربابان زن در غرب ایران است؟ روش تحقیق حاضر کیفی است، شیوه ی گردآوری داده ها بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای بوده و روش تجزیه و تحلیل گراندد تئوری است. در روند تجزیه و تحلیل بر اساس نمونه گیری هدفمند مشخص شد تعداد قابل توجهی از مالکان زمین در کرمانشاه، در دوره مورد بحث، زن بوده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد افول جامعه ی ایلی، جایگاه زنان در جامعه ی ایلی، قانون ارث در اسلام، قانون ثبت اسناد، مهم ترین شرایط علی تبیین کننده ی ظهور اربابان زن هستند. حضور زنان در نظام مالکیت زمین پیامدهای متعددی داشته است. نقدی شدن بهره مالکانه، زن سالاری، ادعای جایگاه ارباب بزرگ از جمله مهم ترین پیامدهای ظهور اربابان زن بود.
    کلیدواژگان: کرمانشاه، اربابان زن، مالکیت زمین، کشاورزی، گراندد تئوری
  • احمد رشیدی، مریم براتی صفحات 65-93
    نقش ها و کارکردهای زندان زنان بیان گر آن است که برغم اینکه یک نظام نظارت رسمی مبتنی بر قوانین جنایی و مجازات زندان برای حفظ نظم اجتماعی ضروری است، اصلاح و باز پروری نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه موردی پژوهش حاضر زندان زنان شهر اراک می باشد و جامعه آماری آن را کل زنان زندانی تشکیل می دهند که تعداد آنها چهل و چهار نفر است . این پژوهش در بهار 1394 با روش پیمایشی از طریق پرسشنامه انجام شده است . بر اساس فرضیات این پژوهش به نظر می رسد میزان رضایت زندانیان زن از محیط زندان در سطح متوسطی است؛ مشکلات روحی قبل از ورود به زندان در ارتکاب جرم زندانیان موثر است؛ همچنین سلامت روان مسئولین زندان با رضایت زندانیان از زندان رابطه دارد؛ و روش های بازپروری می تواند در بازگشت زندانیان به جامعه تاثیر گذار باشد. داده ها و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید؛ و در نتایج به دست آمده فرضیات مورد تایید قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: زنان زندانی، زندان زنان، بازپروری، ادغام اجتماعی، عدالت کیفری
  • لیلا سادات زعفرانچی، حسن طایی، تیمور محمدی، مهنوش عبدالله میلانی صفحات 89-115
    برآورد الگوی عرضه کار زنان متاهل مطابق با آخرین روش های سنجی و آماری می تواند تا حد قابل توجهی تاثیر عرضه کار زنان متاهل را در تغییرات مالیاتی و رفاهی تفسیر گر باشد. در تحقیق حاضر الگوی عرضه کار زنان متاهل در خانوارهای هر دو زوج شاغل و دارای درآمد غیر کاری بر اساس چارچوب الگوی نئوکلاسیک برآورد شده است. داده های تحقیق بر گرفته از اطلاعات خرد هزینه و درآمد خانوار در سال 1392 و روش تخمین توجه به رفع تورش انتخاب نمونه و استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته(GMM) است. یافته ها نشان می دهد عرضه کار زنان متاهل، استاندارد و کشش دستمزد خودی مثبت و معنادار است، لذا برنامه های رفاهی و مالیاتی تاثیر واضحی را بر کاهش و یا افزایش ساعات کار این گروه خواهد داشت. در نمونه مطالعه تحولات اجتماعی - فرهنگی ، در کنار همسان گزینی در امر ازدواج، ارتباط مثبت بین ساعات کار زنان متاهل را همراه با افزایش دستمزد شوهران نشان می دهد. می توان نتیجه گرفت سیاستهای تاثیر گذار بر افزایش درآمد غیر کاری خانوار در نمونه بررسی شده، تاثیر بسزایی بر کاهش عرضه ساعات کار زنان متاهل را در این گروه درآمدی نداشته است.
    کلیدواژگان: عرضه کار زنان متاهل، الگوی نئوکلاسیک، تورش انتخاب نمونه، درونزایی متغیر دستمزد، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • ملیحه علی مندگاری، حجیه بی بی رازقی نصرآباد صفحات 109-145
    هدف این مقاله فهم چگونگی اثرگذاری بسترهای اقتصادی بر تصمیم گیری زوجین برای طلاق است. داده های مطالعه حاضر نتیجه مطالعه کیفی و مصاحبه عمیق با 40 زن و مرد مطلقه در شهر تهران می باشد. یافته ها نشان می دهد بیکاری و اشتغال ناپایدار، و کسب درآمد از مسیرهای نادرست، وابستگی مالی به خانواده ها، شرایط بد اقتصادی جامعه و فشار مضاعف بر منابع درآمدی خانواده و مدیریت نامناسب منابع مالی خانواده از جمله مسائل مالی افراد در زندگی مشترک بوده است. این مسائل به صورت زنجیره ای با تعاملات کمتر زوجین درون زندگی مشترک، کاهش سطح رفاه خانواده و بتدریج افزایش اختلافات و تضادهای فکری و رفتاری زوجین همراه شده است. بر اساس این مطالعه مشکلات اقتصادی علت بلافصل طلاق نیست بلکه زمینه ساز شرایط دیگری می شود که که نهایتا به طلاق منجر شود. در واقع مشکلات اقتصادی عامل پنهان و تاخیری است و با یک اثر تاخیری، بر تصمیم زوجین به طلاق اثر می گذارند.
    کلیدواژگان: تعارضات خانوادگی، بسترهای اقتصادی، بیکاری، نا امنی شغلی، طلاق
  • عباس میرشکاری، مرضیه مختاری، سید جواد فراهانی صفحات 137-168
    تئوری شهروندی علاوه بر حقوق، همراه عناصر تعهدات و نیز مشارکت تعریف می شود. از این جهت طرح حقوق زنان، اگر فارغ از طرح تکالیف، تعهدات آنگونه که مطلوب قانون اساسی است، مورد نظر باشد بحثی ناتمام و ناکارآمد است. از سوی دیگر،استفاده از تئوری های شهروندی به عنوان ابزار توصیف و تفسیر قانون اساسی، امکان درکی متوازن از حقوق و تعهدات زنان در منطق قانون اساسی را نیز فراهم می گرداند.البته در ذیل تئوری های شهروندی مهم ترین نکته بی گمان نظریه ورزی پیرامون ”حقوق شهروندی“ است. در این مقاله با تمرکز بر نظریه های حقوق شهروندی و صورت بندی کلی آنها در دل تئوری های مربوط به شهروندی،سعی می شود ابزاری برای درک عمیق روح و اهداف قانون اساسی و سازوکارهای مناسب آن برای حمایت از حقوق و آزادی های اساسی شهروندان زن تدارک دیده شود و نهایتا درکی متوازن از حقوق و تعهدات شهروندی زنان ارائه شود. همچنین در این مقاله، فرضیه توازن حقوق،تعهدات و مشارکت شهروندان زن در منطق قانون اساسی به بحث گذاشته می شود و در این راستا حتی الامکان تفاسیر تازه ای از اصول 3،8،14،40،50 و نیز شیوه ی تفسیر قید«طبق قانون» در ذیل بسیاری از اصول مربوط به حقوق ملت،متناسب با مسائل مربوط به شهروندی زنان ارائه شود.
    کلیدواژگان: شهروندی، حقوق شهروندی، قانون اساسی، حقوق زنان، تعهدات شهروندی
|
  • Susan Billar, Zahra Jahanbakhshi, Amirhossein Jahangir Pages 1-15
    Sexual behavior is a very clear and private issue that engages a good part of human life and is directly related to individuals’ mental health and social relations. The present paper, which is a descriptive and comparative one, aims at studying sexual malfunctioning and mental health of menopausal, unproductiveand addict women. The research population consisted of all menopausal, unproductive and addict women of Hamedan and Kermanshah. From among this population, 34menopausal, 34 unproductive, and 34 drug-consuming women were selected. Sampling instruments were Women Sexual Malfunctioning (2001) andthe Depression, Anxiety and Stress Scale (Lovibond, 1995)questionnaires. Results,which were analyzed through multiple regression analysis, indicated that there was a significant difference between the three groups in terms of sexual malfunctioning, sexual desire disorder, sexual arousal disorder, orgasm disorder, sexual pain disorder, and mental health sub-scales. We can say that women who feel like being attacked lose their sense of pleasure unwontedly and have lower mental health. In other words, sexual malfunctioning ranged from highest to lowest in menopausal women, addict women, and unproductive women, respectively.
    Keywords: sexual malfunctioning, mental health, menopausal, unproductive, addict women
  • Shokouh Sadat Hosseini Pages 15-45
    Arabic novels have found a self-contained and functional identity due to the nascent transformation in the Arab world besides worldwide modern literature development. The attempts of great authors in the Arab world have proved effective in setting trends within the domain of thought and language and have also directly influenced the socio-political movements in these countries. North African countries, particularly Algeria, as a result of their long colonization by the French (130 years), have greatly distanced from Arabic language, which is the major index of Arabic culture. Currently, half a century after the Algerian emancipating movement, Arab authors are striving to revive Arabian cultural heritage consistent with the contemporary taste and thoughts of their intellectual citizens. The present study, employing an analytic descriptive approach, analyzes Dhakirat al-Jasad novel authored by AhlamMosteghanemi, one of the well-known Algerian literary figures, via focusing on the relation between language and gender in the text. The findings of the study reveal that the author, by contrasting concepts like feminine and masculine language, has described personal and social concerns, life at home and in exile,and the role played by certain characters before and after the revolution. The author has purposefully deployed the language and gender deconstructiontodepict a different view of Arab woman and her interaction with the dominant masculine language.
    Keywords: feminine writing, Algerian novel, AhlamMosteghanemi, Dhakirat al Jasad
  • Daryoosh Rahmaniyan, Alireza Soufi, Mohammad Taherimoghaddam, Shayan Karami Pages 45-65
    The present study aims at explicating the status of women in land ownership. The factors affected the emergence of female landlords in the West of Iranwill be discussed as the main research problem. The methodology was a qualitative one and the data were collected through documents and library sources andvia purposive sampling. Data analysis was conducted throughgrounded theory. The analysis and interpretation of the data indicated that a good number of landlordsin Kermanshah, during this time span, were women. The findings of the study reveal that the decline of tribal societies, the status of women in tribal society, the hereditary creed in Islam, and the law of documents and instruments registration were the main factors which led to the emergence of women landlords. The presence of women in the feudal system has had various consequences, including cash payment of feudalistic interest, matriarchy, and claiming the status of grand landlord.
    Keywords: Kermanshah, women landlords, land ownership, agriculture, grounded theory
  • Ahmad Rashidi, Maryam Barati Pages 65-93
    The role and function of women prisons indicate that despite the fact that a legal supervisory system for enforcing criminal laws and punishments and maintaining social order is required, rehabilitation is also of great importance. The present case study examines Arak women prison. The population consisted of all 44 women prisoners. The study was conducted through survey research (questionnaire) in spring 1394/2015. Based on the hypotheses, it seems that the prisoners’ satisfaction with prison environment was at average level. Emotional problems before entering the prison were influential in committing crimes by the prisoners. There was a relationship between mental health of those in charge of prison and the prisoners’ satisfaction, and rehabilitation methods were also effective in assistingthe prisoners to return to society. The research data was analyzed by SPSS Software and the results confirmed the hypotheses.
    Keywords: women prisoners, women prison, rehabilitation, social integration, criminal justice
  • Leila Sadat Zafaranchi, Hassan Taee, Teimur Mohammadi, Mahnoosh Abdullah Milani Pages 89-115
    Estimating married women labor supply model based on the latest statistical methods can effectively elucidate the effect of married women labor supply on tax and welfare changes. Married women labor supply model,in families in which both couples have jobs and non-labor incomes, has been estimated in the present study viaemploying Neoclassic Model framework. The research data were collected viainformation related to family income and costs during the year 1392. The estimation wasdone through eliminating selection bias and based on Generalized Method of Moments (GMM). The findings reveal that married women labor supply is standard and the personal wage elasticity is positive and significant. Thus welfare and tax-related plans have significant effects on decrease or increase in working hours of this group. The socio-cultural transformation study shows that there is a positive relationship between married women working hours and increase in their husbands’ income; along with matchmaking in marriage. Accordingly, it could be concluded that policies concerning increasing family non-labor income did not have significant effects on decreasing working hours of married women of the studied group.
    Keywords: married women labor supply, neoclassic model, bias in data selection, wage variable endogeneity, Generalized Method of Moments
  • Maliheh Alimondegari, Hajiieh Bi Bi Razeghinasrabad Pages 109-145
    The present study aims to explore the effect of economic factors on couples’ decision for divorce. The data were collected qualitatively through in-depth interviews with 40 divorced men and women in Tehran. The findings reveal that unemployment and unstable occupation, inappropriate ways of making living, over-dependence on families, poor economic conditions of the society,high pressure on family income sources, and mismanagement of family financial sources are among the economic problems encountered by couples in their marital life. These issues have yielded a chain of events like couples’ lack of interactions in marital life, decrease in family welfare level, and increase in mental and behavioral disagreements and conflicts between couples. Based on the findings of the study, economic problems are not determining factors in divorce per se; however, they set ground for other conditions which can ultimately result in divorce. In fact, economic problems can surreptitiously postpone butaffect couples’ decision for divorce.
    Keywords: family conflicts, economic factors, unemployment, job insecurity, divorce
  • Abbas Mirshekari, Marziyeh Mokhtari, Seyyedjavad Farahani Pages 137-168
    Citizenship theory is defined by rights as well as commitment and cooperation indices. Accordingly, the issue of women rights, regardless of duties and commitments explicated by the constitution, reveals to be inefficient and incomplete. On the other hand, the employment of citizenship theories—as instruments for delineation and interpretation of constitution, proves effective in arriving at a balanced realization of women rights and commitments within the constitution logic. Of course, the most important issue within citizenship theories is doubtlessly theorization on “citizenship rights”. By focusing on theories of citizenship rights and categorizing them under related citizenship theories, we attempt to present a tool for deeper perception of the nature and goals of constitution and its proper mechanism for supporting women major rights and freedom. At the end, a balanced perception of women citizenship rights and commitments is proposed. Besides, the hypothesis of balance between women citizens’ rights, commitments and cooperation within constitution framework is discussed, and new interpretations of principles 50, 40, 14, 8, 3 are presented. Moreover, the way the condition “according to the law’’ in many principles of nation laws should be interpreted according to issues of women citizenship will be discussed.
    Keywords: citizenship, citizenship rights, constitution, women rights, citizenship commitment