فهرست مطالب

نشریه گردشگری و توسعه
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا احمدی، عبدالعظیم آجیلی، معصومه فروزانی، مسعود یزدان پناه صفحه 8
    وفاداری یک گردشگر به مقصد خاص موضوعی کلیدی در مدیریت گردشگری است. به طوری که امروزه مفهوم وفاداری به عنوان یک نیروی محرک اصلی و یکی از شاخص های مهم موفقیت در بازاریابی و منابع گردشگری به رسمیت شناخته شده است. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی رابطه و میزان تاثیر عوامل موثر بر وفاداری گردشگران نسبت به مناطق گردشگری شهرستان های مسجدسلیمان، اندیکا و لالی در استان خوزستان انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تمامی گردشگران ورودی به نقاط گردشگری هر سه شهرستان در سال 94 بودند که نمونه ای به حجم 250 نفر از میان آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای سهمیه ای انتخاب شد. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت انجام گرفت که روایی آن توسط متخصصان امر و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفا کرونباخ تائید شد (780/0تا 945/0 =α). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS انجام شد که نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد متغیر وفاداری با متغیرهای انتظارات، کیفیت درک شده، ارزش درک شده، وجهه استنباط شده، تعهد و رضایت رابطه آماری معنی داری در سطح 1% دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد سه متغیر رضایت، تعهد و تصویر (وجهه استنباط شده) قادرند در مجموع 6/69 درصد از تغییرات در متغیر وفاداری را تببین کنند.
    کلیدواژگان: گردشگران، مناطق گردشگری، رضایت، وفاداری، مدل رضایت مندی
  • علی محمدی، معصومه محرر، محمدصادق باباخانی فرد صفحه 25
    گردشگری خلاق در ابتدا به عنوان یک گردشگری دنج مطرح شد که عبارت بود از نوعی گردشگری که به گردشگران این امکان را می دهد تا پتانسیل خلاقانه خود را توسعه بخشند. با توسعه گردشگری خلاق، قلمرو و تنوع گردشگری تحت پوشش آن، گسترش می یابد، به طوری که اخیرا این مفهوم به کلیه فعالیت های خلاقانه دانش بنیانی اطلاق می گردد که محصولات فرهنگی، مفاهیم خلاق و تجربیات ناملموس و معنادار تولید می نماید. با وجود اینکه گردشگری خلاق دارای پتانسیل بالایی برای خلق ارزش می باشد، اما تحقیقات مدیریتی کمی در این زمینه صورت گرفته است؛ بنابراین این پژوهش درصدد است تا یک چارچوب مدیریتی برای امکان سنجی محصولات گردشگری خلاق، فراهم نماید. این پژوهش برای پاسخ به این سوالات طراحی شده است: چه شاخص هایی برای ارزیابی و معرفی محصولات گردشگری خلاق ضروری است؟ و وزن و اهمیت هر یک از این شاخص ها در چارچوب کارت امتیاز متوازن چیست؟ با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به عنوان روش کیفی در مرحله اول و روش غربالگری فازی و تحلیل سلسله مراتب فازی به عنوان روش های کمی در مرحله دوم، استراتژی تحقیق آمیخته به خدمت گرفته شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل اساتید دانشگاهی، دست اندرکاران و متصدیان در زمینه گردشگری می باشد که نمونه آن شامل 8 متخصص به صورت هدفمند است. این مطالعه، 56 شاخص را برای تشکیل مدل ارزیابی محصولات گردشگری خلاق، پیشنهاد می کند که وزن ابعاد مدل طراحی شده به ترتیب اهمیت عبارت است از بعد مشتری با 292/0، بعد مالی با 279/0، فرآیندهای داخلی کسب و کار، 215/0 و رشد و یادگیری، 214/0 و بنابراین یافته های تحقیق حاکی از آن است که گردشگری خلاق، گردشگری مشتری محور می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری خلاق، گردشگری دنج، کارت امتیازی متوازن، محصولات گردشگری
  • حمید بلالی، یوسف ابراهیمی صفحه 45
    آرامگاه بوعلی سینا به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری استان همدان و از مناطق مهم گردشگری ایران می باشد، به طوری که مطالعه ارزش اقتصادی گردشگری آن می تواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری منطقه موثر باشد. هدف این پژوهش، برآورد ارزش غیراستفاده ای و گردشگری آرامگاه بوعلی سینا با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. به منظور بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت مراجعه کنندگان به این مکان، الگوی کیفی لوجیت و روش پرسش نامه انتخابی دوگانه دو بعدی مورد استفاده قرار گرفت. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 208 بازدیدکننده از مکان مذکور در سال 1393 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که 5/78 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده و همچنین حفاظت از آرامگاه بوعلی سینا می باشند. همچنین متغیرهای سن، میزان رضایتمندی، درآمد ماهیانه و قیمت پیشنهادی اثر معنی داری بر احتمال تمایل به پرداخت افراد دارند. میانگین تمایل به پرداخت افراد در این مکان معادل 24324 ریال و ارزش گردشگری سالیانه آرامگاه بوعلی سینا نیز 6810720000 ریال برآوردگردید.
    کلیدواژگان: ارزش گردشگری، ارزش گذاری مشروط، الگوی لاجیت، تمایل به پرداخت، آرامگاه بوعلی سینا
  • علیرضا دربان آستانه، محمدرضا رضوانی، پژمان حاتمی فر صفحه 56
    ویژگی های خاص صنعت گردشگری باعث شده که مقصدها به منظور بهبود خدمت رسانی به گردشگران مباحث زنجیره تامین را مدنظر قرار دهند تا بتوانند مزیت رقابتی خود را حفظ کرده یا جایگاه خود را در بازار جهانی ارتقا بخشند و یکپارچگی زنجیره تامین هتل ها فرصت هایی را به منظور کاهش هزینه ها و بدست آوردن مزیت رقابتی برای ایشان فراهم می نماید. با توجه به این مهم در این پژوهش به ارزیابی عملکرد یکپارچه زنجیره تامین هتل های شهر اصفهان پرداخته شده است. بدین منظور در ابتدا پس از مطالعه ادبیات مرتبط با پژوهش، پنج عامل موثر بر یکپارچگی زنجیره تامین هتل ها استخراج شد. سپس با توجه به این عوامل پرسشنامه طراحی گردید. در گام بعد به منظور بررسی یکپارچگی در میان هتل ها از تحلیل پوششی داده ها استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که همه عوامل مورد بررسی بر یکپارچگی زنجیره تامین هتل های شهر اصفهان تاثیرگذار بوده اند. اما وضعیت عوامل مورد بررسی نشان داد که در شهر اصفهان سه عامل یکپارچگی داخلی، یکپارچگی محصول و یکپارچگی مشتریان دارای عملکرد مثبتی هستند و به خوبی توانسته اند عملکرد مثبتی را از خود به جای بگذارند اما از سوی دیگر عوامل سطوح همکاری و یکپارچگی تامین کنندگان به هیچ وجه نتوانسته اند عملکرد مثبتی در یکپارچگی زنجیره تامین هتل های شهر اصفهان داشته باشند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین گردشگری، یکپارچگی زنجیره تامین گردشگری، هتل ها، تحلیل پوششی داده ها
  • فاتح حبیبی، زاهد کرماجیان صفحه 76
    صنعت گردشگری در دو دهه گذشته رشد قابل ملاحظه ای داشته و امروزه نقش مهمی را در اقتصاد به طور فزاینده ایفا می کند. اهمیت این بخش از افزایش درآمد، ایجاد فرصت های شغلی، تشویق بخش خصوصی در توسعه زیرساخت ها نمایان می شود. آگاهی و دانش در مورد عوامل موثر بر تقاضای گردشگری مورد نیاز آژانس های گردشگری، صنعت حمل و نقل، هتل ها و رستوران ها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی مهمترین عوامل موثر در انتخاب یک مقصد گردشگری و همچنین اهمیت هر کدام از این عامل ها مشخص شود. جهت سنجش عامل های فوق از لحاظ تاثیرگذاری در انتخاب مقصد مسافرتی از پرسشنامه استفاده شده است. یافته های تحقیق از طریق تحلیل نتایج حاصل از 270 پرسشنامه و با بهره گیری از آزمون پیرسون و آزمون رتبه ای فریدمن برای آزمون فرضیات و رتبه بندی آنها مورد استفاده قرار گرفت. همچنین از ضریب آلفای کرونباخ به منظور سنجش روایی و پایایی پرسشنامه استفاده شد ( 0.83). نتیجه آزمون فرضیات حاکی از تایید تمامی فرضیات تحقیق دارد به عبارت دیگر تمامی عوامل مورد بررسی در انتخاب مقصد مسافرتی تاثیر معنی داری دارند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که تمامی عوامل فوق به نوبه خود در انتخاب مقصد مسافرتی تاثیر دارد. و نیز مشخص شد عامل اقتصادی به عنوان مهمترین عامل تاثیرگذار در انتخاب مقصد مسافرتی می باشد و سپس به ترتیب عوامل برنامه های آژانس، عامل جغرافیایی– طبیعی، برنامه های فردی، عامل اجتماعی– فرهنگی، عوامل سیاسی و سایر عوامل در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری، انگیزه گردشگری، آژانس های گردشگری، استان کردستان
  • صدیقه کیانی سلمی، پریسا یگانه دستگردی صفحه 95
    با توجه به لزوم تقویت و توسعه صنعت گردشگری برای دستیابی به اعتبار و جایگاه واقعی خود در سطح بین المللی، بایستی بخش های مختلف این صنعت را شناسایی کرد و به بخش های پراهمیت تر توجه ویژه ای مبذول داشت. یکی از این بخش های مهم که قابلیت تبدیل شدن به امر فرابخشی در صنعت گردشگری را دارد «ورزش» است که از آن به عنوان گردشگری ورزشی نام برده می شود. امروزه گردشگری ورزشی، فراتر از یک صنعت به پدیده ای اجتماعی- اقتصادی در سطح جهانی تبدیل شده است و بسیاری از کشورها به عنوان منبعی مهم جهت بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خود از آن استفاده می کنند. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر و اولویت بندی فعالیت های گردشگری ورزشی در سطح استان چهارمحال و بختیاری می باشد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای است که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن نیز با محاسبه نرخ ناسازگاری به تایید رسیده است. جامعه آماری 40 نفر از کارشناسان ورزشی و گردشگری در استان چهارمحال و بختیاری هستند. تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه، با استفاده از روش ANP و در نرم افزار Super Decision انجام شد. نتایج حاکی است در زمینه رتبه بندی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی، تسهیلات اقامتی- رفاهی با امتیاز 171852/0 و پس از آن امنیت، بیشترین تاثیر را دارا هستند و در اولویت بندی 6 گروه فعالیت های گردشگری ورزشی، ورزش های کوهستانی با 273932/0 امتیاز، در بالاترین رتبه قرار دارند و پس از آن ورزش های مبتنی بر طبیعت و زمین خشک و ورزش های آبی و تابستانی قرار ورزش ها.
    کلیدواژگان: استان چهارمحال و بختیاری، اولویت بندی، روش ANP، روش کوپلند، گردشگری ورزشی
  • سیدسعید هاشمی، مرضیه حبیبی صفحه 115
    اکوتوریسم امروزه به عنوان صنعتی پویا و نوپا اهمیت روزافزونی پیدا کرده است و کشورهای مختلف توسعه یافته و در حال توسعه برای حفاظت از محیط زیست، کاهش نرخ بیکاری، بهبود توزیع درآمد، تعامل سازنده و موثر با جهان و استفاده از منابع سرشار اقتصادی- اجتماعی و سیاسی آن به دنبال بسط و گسترش طبیعت گردی بوده و لیکن به عنوان ابزاری جهت رشد و توسعه پایدار، طبیعت گردی را تسهیل و همگانی می نماید یکی از راهکارهای مناسب برای گسترش اکوتوریسم شناسایی هر چه بهتر مناطق مختلفی است که استعداد اکوتوریسم دارند و هم چنین برنامه ریزی دقیق برای امکان سنجی این مناطق به لحاظ قدرت جذب گردشگر، ایجاد گردشگاه های مختلف و امکانات زیر بنایی برای آنها است. در پهنه بندی تلاش بر آن است تا پارامترهای مختلف در ارتباط با یکدیگر قرار گیرند. یافتن محل مناسب برای تاسیسات خاص، مناطق گردشگری و اکوتوریسمی و غیره به شکلی که پارامترهای مختلفی همچون شکل منطقه، فاصله از راه های اصلی، فاصله از مراکز جمعیتی و... با وزن های مختلف در یافتن آن تاثیر داشته باشند یکی از اصلی ترین ویژگی های پهنه بندی است. از طرفی یکی از الزامات پیشرفت در هر مجموعه ای برنامه ریزی است و یکی از راه حل های مناسب در انتخاب و تعیین مکان های مناسب پهنه بندی است. پژوهش حاضر بر اساس هدف تحقیق، ماهیتی کاربردی دارد و هم چنین بر اساس روش توصیفی- تحلیلی است. در راستای تحقیق حاضر، جهت تعیین و امتیازدهی معیارهای لازم در پهنه بندی اکوتوریسمی کویر صادق آباد شهرستان بافق استان یزد از 25 کارشناس و مسئول فعال در حوزه اکوتوریسم استفاده گردید. نتایج حاکی از این است که در پهنه بندی اکوتوریسمی منطقه سه معیار اصلی ارزش های اکوتوریسمی، شرایط طبیعی، زیرساخت ها و امکانات نقش مهمی دارند. طبق نظر کارشناسان و خبرگان در میان سه معیار بالاترین امتیاز مربوط به ارزش های اکوتوریسمی با امتیاز نهایی0.662 می باشد در رتبه بعدی شرایط طبیعی با امتیاز 0.247 قرار گرفت و نهایتا زیر ساخت ها با ارزش 0.131 حائز پایین ترین امتیاز گردید. نهایتا مناسب ترین پهنه برای اکوتوریسم در این منطقه در بخش جنوبی و بخش کوچکی در شرق و مرکز منطقه قرار دارد. پهنه دوم از لحاظ اهمیت کم تر از پهنه قبلی ارزش دارد و در بخش شرقی منطقه مورد مطالعه قرار گرفته است. پهنه با اولویت سوم که برای اکوتوریسم ارزش اندکی نسبت به پهنه های قبلی دارد و بیشتر زمین های کشاورزی و دریاچه ها را در بر می گیرد و بیشتر در معرض خطر سیلاب قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، پهنه بندی، منطقه بیابانی و کویری صادق آباد
  • محمدحسین ایمانی خوشخو صفحه 143
|
  • Alireza Ahmadi, Abdolazim Ajili, Masoumeh Forouzani, Masoud Yazdan Panah Page 8
    Tourist's loyalty to a particular destination is a key issue in tourism management, so that recently this concept has been recognized as a major driving force and one of the most important indicators of success in marketing and in the use of tourism resources. Therefore, this study aims to investigate the relationship and effects of the loyalty influencing factors of tourists towards the tourist areas of Masjed Soleiman, Andika and Lali in Khuzestan province. The study population included all incoming tourists to the tourist areas of these three cities in that a sample of 250 participants was selected among them using Stratified random quota sampling method. In this descriptive-analytical study, required data were collected by means of a questionnaire that its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was approved by calculating Cronbach's alpha coefficient (0.780 to 0.945). Data analysis was done using SPSS software. Results of the Pearson correlation coefficient test showed that loyalty is significantly correlated at 1% with variables of expectations, perceived quality, perceived value, perceived prestige, commitment and satisfaction. The results of regression analysis also revealed that three variables of tourist's satisfaction, commitment and image (the image inferred) can explain a total of %66/9 of the changes of their loyalty variance.
    Keywords: tourists, tourist areas, satisfaction, loyalty, satisfaction model
  • Ali Mohammadi, Masoumeh Moharer, Mohammad Sadegh Babakhanifard Page 25
    Creative tourism was first identified as a specific niche of tourism as a tourism which offers visitors the opportunity to develop their creative potential. As creative tourism has developed, so the scope of activities and types of tourism covered by the concept has broadened. Recently it refers to 'knowledge based creative activities that generate meaningful intangible cultural products, creative content and experiences. Although creative tourism has a great potential to create value, but there is few managerial researches in this field. Therefore this research aims to provide a managerial framework for feasibility testing of creative tourism products. So this research aims to answer these questions: what indicators are necessary for assessing and introducing the creative tourism products? And what is the priority and weight of such indicators in balanced scorecard framework? The mix explorative methodology has been employed, i.e. in the first phase the qualitative content analysis as qualitative approach and in the second phase the fuzzy screening and fuzzy AHP methods as quantitative approach are used. The study population included university professors, practitioners and administrators in the field of tourism. The study has found that 56 indicators are considered important for feasibility study of creative tourism products. The importance priority of the creative tourism feasibility test model is as following: the customer dimension by 0.292, the customer by 0.279, the internal business process by 0.215 and learning and growth by 0.214.So the findings suggest that the creative tourism can be considered as a customer oriented tourism.
    Keywords: creative tourism, niche tourism, balanced Scorecard, tourism products
  • Hamid Balali, Yousef Ebrahimi Page 45
    Avicenna Mausoleum, located in Hamedan province is one of the important tourism areas in Iran, as evaluating of tourism value of this place could be useful in predicting needs, remove scarcities and development of tourism. The aim of this research is to estimate the Non-use and tourist value of Avicenna Mausoleum with the use of contingent valuation method. For investigating effective variables on willingness to pay of individuals, logit model estimated with the use of Doublebounded Dichotomous Choice approach. Requested data set were obtained by completing questionnaires and interviewing of 208 individuals who visited mentioned place in year 2014. Results revealed that 78.5 percents of individuals were ready for paying as a use of the mentioned place. Also, results showed that variables include age, amount of pleasure, monthly revenue and bid had a significant effect on probability of willingness to pay of individuals. Mean willingness to pay for each visitor per year was 24324 RLs and annual tourist value of Avicenna Mausoleum was estimated 6810720000 RLs.
    Keywords: tourist value, contingent valuation method, logit Model, Willingness to Pay, Avicenna Mausoleum, Hamedan
  • Alireza Darban Astaneh, Mohammad Reza Rezvani, Pezhman Hatamifar Page 56
    The specific features of tourism industry have led destinations to consider the supply chain discussions for improving the tourists’ services so that they can preserve their competitive advantage, promote their position and apply better programming by evaluating the integration on tourism supply chain as a key tool since evaluating different tourism elements results in optimal allocation of sources to tourism development plans. This study evaluates integration from the hotel supply in Isfahan by applying Data Envelopment Analysis (DEA). The findings revealed that the hotels supply chain in Isfahan is not integrated, and, internal integration, product integration, customer integration have positive performance on hotels of Isfahan.
    Keywords: Tourism supply chain, tourism supply chain integration, hotels, DEA
  • Fateh Habibi, Zahed Kermajian Page 76
    Tourism industry has developed rapidly in the last two decades and today the economic importance of tourism is significant. In many countries, tourism is an important factor of economic development. The importance of this sector can be inferred from the fact that it increases earnings, creates employment opportunities, encourages the private sector and develops infrastructures. Tour operators, transportation industry, hotels and restaurants need to recognize and have knowledge of changes in the most important factors of tourism demand. The purpose of this study is to investigate the most important factors influencing the choice of a tourism destination and the importance of these factors. questionnaires are used to evaluate the factors that influence the choice of destination. 270 questionnaires were analyzed using Pearson test and Friedman test was. Reliability of questioners also was examined by Cronbach’s alpha coefficient (o.83). Results show that all factors have an influence on choosing a travel destination. In addition, Economic factors are also recognized to be the most important factor in choosing travel destination and factors of the Agency's programs, geographical- natural factors, personal factors, sociocultural, political and other factors are ranked lower.
    Keywords: tourism, incentive tourism, travel agencies, Kurdistan province
  • Sedigheh Kiani Selmi, Parisa Yeganeh Dastgerdi Page 95
    Sport tourism, has become a socio-economic phenomenon beyond an industry around the world and many countries has considered it as an important resource to improve the economic, social and political conditions. The aim of this study is to identify and prioritize sport tourism activities in the Chaharmahal and Bakhtiari province. Having natural attractions like mountains, rivers, protected areas and so on, this province is suitable for sports and adventure tourism and it is approximately possible to spread any kind of sports activity. The results were obtained in two ways: documentary and field. The main tool for data collection, is a questionnaire which its validity by experts and its reliability has been confirmed by calculating the rate of inconsistent judgments. The population of the 40 sports and tourism experts are in Chaharmahal and Bakhtiari Province. To analyze the results of the questionnaire, the ANP method and Super Decision software has been used. The results show that the ranking of factors, residential facilities - facilities with x points and then security, have the greatest impact on the prioritization attractions.in prioritizing 6 major existing sports attractions, mountain sports with x points, the highest rank, and then were nature and land-based sports, water and summer sports.
    Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari province, prioritizing, ANP method, sport tourism
  • Seyed Saeed Hashemi, Marzie Habibi Page 115
    Today ecotourism as a dynamic and emerging industry has reached an increasing importance and different developed and developing countries are trying to develop ecotourism to protect the environment, reduce unemployment, improve income distribution, constructive and effective interaction with the world and the socio-economic and utilizing its political and socioeconmic resources and consequently facilitating ecotourism as a tool for sustainable development. An appropriate solution to ecotourism development is better identification of different areas in terms of ecotourism potentials and planning to evaluate the feasibility of attracting tourists, establishing resorts and providing infrastructures in these areas. Zonation is an attempt to integrate these parameters together. One of the main charactersitics of zonation is to find the suitable place for special amenities, tourism and ecotourism areas and so on in a way that various parameters such as area, distance from main roads, distance from population centers are influential by different weights to find it. moreover, one of the main requirements of development everywhere is planning and zonation is an appropriate way of proper site selection. The current study is an applied research, and is analytical descriptive in nature. In order to determine and rating the required zonation criteria in the area, 25 experts and officials in the field of ecotourism were interviewed. The results indicate that in the ecotourism zonation of the area, 3 criteria of ecotourism values, natural conditions and infrastructure and facilities, play an important role. according to expert's opinions, among three criteria, ecotourism values with a final score of 0.662 is the highest rating, the second one with a score of 0.247 is natural conditions and ultimately infrastructures with critical value of 0.131 has the lowest score.Consequently, the most appropriate area for ecotourism in this area is located in south and a small part of East and Centre of the region. The second zone is less important than the previous one and is located in the eastern part of the region. The third priority area for ecotourism has little value compared to the previous zones and includes more and farmland and lakes and is more faced with the risk of floods.
    Keywords: tourism, ecotourism, zoning, deserts, desert area, Sadegh Abad