فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 35 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 35 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اصغر فیروزجاییان، محمود شارع پور، نازنین فرزام صفحات 7-31
    امروزه حضور افراد و گروه های مختلف با اندیشه ها و رفتارهای متفاوت در کنار هم و لزوم احترام به حقوق یکدیگر، داشتن زندگی مسالمت آمیز و دوری از رفتارهای شتاب زده توام با خشونت از حساسیت ویژه ای برخوردار است. لازم است تا با انجام تحقیقات علمی زمینه همزیستی افراد متفاوت فراهم شود. در این مقاله با استفاده از نظریه منش و میدان بوردیو به دنبال بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی بر ارتباطات بین فردی با تاکید بر مدارای اجتماعی و به طور خاص مدارای رفتاری می باشد. برای بررسی مدارای اجتماعی (رفتاری) از تقسیم بندی کینگ استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه جوانان 35-18 سال شهر ساری (176996نفر) بوده که 400 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شده اند. همچنین داده های مورد نیاز تحقیق از طریق ابزار پرسش نامه به روش میدانی گردآوری شده است. تحلیل داده نیز به وسیله نرم افزارهای اس پی اس اس[1] و آموس[2] انجام گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه فرهنگی و ابعاد آن با مدارای اجتماعی (رفتاری) رابطه و تاثیر معناداری وجود دارد. نتایج آزمون مدل ساختاری نشان می دهد که سرمایه فرهنگی تاثیر مستقیم (56/0Beta:) را بر مدارای اجتماعی (رفتاری) فرد دارد. همچنین سازه سرمایه فرهنگی توانسته 31 درصد از تغییرات سازه مدارای اجتماعی را تبیین کند.
    [1].SPSS
    [2]. Amos
    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، ارتباطات بین فردی، منش و میدان، سرمایه فرهنگی
  • ایمان عرفان منش، سهیلا صادقی فسایی صفحات 33-51
    جهان اجتماعی عرصه گفتمان های متعددی است که در تثبیت فضای گفتمانی خود، با یکدیگر رقابت می کنند. کفایت تجربی گفتمان به توانایی در الگوسازی از نهادهای اساسی جامعه از جمله خانواده مربوط می شود. پس از انقلاب اسلامی، گفتمان های متخاصم برای مقابله با جریان گفتمانی این انقلاب تلاش کرده اند. این مقاله، پس از جست و جوی اسناد و اخبار معتبر درباره زنان و خانواده در میان شبکه های اجتماعی و پایگاه های خبری بین المللی و داخلی (62 سند بین سال های 2012 تا 2015)، الگوی خانواده از منظر گفتمان داعش را، بر اساس بینش نظری و روشی تحلیل گفتمان انتقادی و تحلیل گفتمان لاکانی، در سه سطح تحلیل توصیفی، تفسیری و تبیینی بازنمایی و تحلیل کرده است. بخشی از قدرت گفتمانی آن الگو متاثر از عرصه ارتباطی و فضای مجازی است. در مجموع، چنین به نظر می رسد که الگوی خانواده داعشی حول مفاهیم مردمحوری، غلبه اصالت جمع و توجه به آموزه های سلفی گرایی و ظاهرگرایی مفصل بندی می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، خانواده، فناوری های ارتباطی، انقلاب اسلامی ایران، داعش
  • حسین کرمانی صفحات 53-79
    هدف این مقاله ارائه الگویی برای اجرای مشاهده مشارکتی در گروه های تلگرامی و به دست دادن شناختی از این گروه ها است. تلگرام، در حال حاضر محبوب ترین برنامه پیام رسان فوری تلفن همراه در ایران است، بااین وجود تحقیقات زیادی درباره این برنامه و کاربری در آن اجرا نشده است. در این تحقیق می کوشم با ارائه الگوی مناسب، زمینه را برای اجرای تحقیقات بعدی فراهم کرده و ویژگی های این گروه ها را با نوع فعالیت کاربران ایرانی مورد مشاهده قرار دهم. برای اجرای این کار از شیوه ارائه شده توسط ماک و همکاران برای مشاهده مشارکتی استفاده کرده و آن را برای استفاده در گروه های تلگرامی تغییر دادم. یافته های تحقیق به ارائه جدول راهنمای مشاهده مشارکتی و همچنین تشخیص ویژگی های گروه های تلگرامی انجامید. شاخص های اصلی این جدول عبارتند از ظواهر، پیام ها و گفت وگوها، نقش اعضا، فضای شخصی و ترافیک گروه. در قسمت یافته ها، مشخصات مربوط به هر یک از این شاخص ها که در گروه های مورد مشاهده وجود داشت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه های پیام رسان تلفن همراه، تلگرام، مشاهده مشارکتی، همگان شخصی
  • خدیجه سفیری، زهرا شهرزاد صفحات 81-108
    این پژوهش با تحلیل تماتیک جوک های مبادله شده در نرم افزار تلفن همراه «اتاق جوک»، در پی فهم آن است که چه مقولاتی با وساطت جوک ها میان مخاطبان و تولیدکنندگان جوک مبادله می شود و هر یک از رویکردهای کلان جامعه شناختی از چه منظری به تحلیل جوک ها و به طورکلی محتوای طنز می پردازند. به این منظور پس از معرفی رویکردهای کلان مواجهه جامعه شناختی با طنز، بیش از 500 جوک ارسال شده از یک مقطع زمانی تا رسیدن به مرحله اشباع ثبت و جهت استخراج تم های اصلی کدگذاری و مقوله بندی گردید تا تصویری کلان از وضعیت مفهومی جوک ها بدست آید. نتایج این پژوهش نشان می دهد جوک ها بواسطه نفوذ آسان تر در فرهنگ عامه توانسته اند در زمینه های مذهبی، به چالش کشیدن قدرت خرد و کلان، نقد رفتارها و خلقیات اجتماعی، بیان اعتراضات اجتماعی و... اعلام موضع کنند. همچنین کژکارکردهایی نظیر رواج خیانت، طردهای جنسیتی و قومیتی، تلقین شرایط آنومیک، تحسین عادات غلط اخلاقی و... در محتوای تم های مبادله شده قابل شناسایی بود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی طنز، جوک، نرم افزار های موبایلی، جنسیت، قومیت، مذهب
  • کریم مهری، رضا مهری صفحات 109-127
    مقاله پیش رو با استفاده از رویکرد برساختی و روش شناسی نظریه داده بنیاد[1] به بازسازی معنایی چگونگی تغییرات زبان گفتاری از ترکی به فارسی در دو دهه گذشته و مقاومت در مقابل تغییر درحال حاضر می پردازد. روش تحقیق کیفی است و از روش نظریه پردازی داده بنیاد و تکنیک مصاحبه عمیق برای انجام عملیات تحقیق استفاده شده است. مهم ترین پرسش های تحقیق پیش رو این بوده است که«چه جنبه از زندگی آذری زبانان در دو دهه قبل تغییر کرد که تمایل به فارسی صحبت کردن در آنها زیاد شد؟»چه تغییراتی درحال حاضر رخ داده که تمایل به ترکی صحبت کردن در آنها بیشتر شده است؟ یافته های به دست آمده شامل شش مقوله عمده به این شرح است. متعین های نیاز به نمایش جلال طبقات فرادست، شدت و میزان تعاملات بین طبقاتی، تمایل به تغییر نگرش و رفتار درباره زبان، عدم توانمندی در ارتباط متقابل، فضای اجتماعی تعامل میان طبقات فرادست و فرودست؛ تشخص آوری زبانی، جست وجوی راه های ورود به طبقه فرادست از طریق تغییرات زبانی و پیروان تغییرات ارزشی در فرودستان. مقوله هسته ای این بررسی فقدان تمایل به تغییرزبان گفتاری است که مقولات عمده فوق را دربرمی گیرد.
    [1]. Grounded Theory
    کلیدواژگان: تغییرات زبان گفتاری، جلال طبقات فرادست، تشخص آوری زبانی، تفسیری برساختی، زبان ترکی
  • رضا پیش قدم، آتنا عطاران صفحات 129-149
    واژه «قسمت» و عبارت های هم معنای آن مفاهیم عجین شده در فرهنگ فارسی هستند که به کاربردن صحیح و فهم آنها نیاز به تعمق و بررسی دارد؛ ازاین رو، در این پژوهش کوشیدیم تا نگاهی زبانی تاریخی به باور تقدیرگرایی در جامعه ایران بیندازیم و با به کاربردن نظریه اسنادی به بررسی دقیق تر این باور بپردازیم؛ بنابراین، در 4 ماه، 280 موقعیت گفتمانی از افراد با گروه های سنی، سطح تحصیلات و مشاغل مختلف گردآوری شد. سپس، با استفاده از مدل هایمز (1967) تفکر تقدیرگرایی واکاوی شد و معنای مفهوم قسمت و واژگان هم نشین با آن بررسی شد. افزون بر این، با بهره گیری از فرهنگ کاوی این باور در جامعه، «زباهنگ جبرگرایی» را معرفی کردیم و نشان دادیم که می توان مفهوم «قسمت» را فصل مشترک دو زباهنگ «جبرگرایی» و «صراحت گریزی» دانست. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد تقدیرگرایی با سن رابطه ای مستقیم و با تحصیلات رابطه ای معکوس دارد.
    کلیدواژگان: تقدیرگرایی، فرهنگ کاوی، زباهنگ جبرگرایی، قسمت
  • مریم تفرجی یگانه صفحات 151-166
    هدف مقاله پیش رو، بررسی نوع و میزان به کارگیری دشواژه[1] در فیلم های سینمایی رسوایی، عصر یخبندان، آب و آتش است. دشواژه ها واژه ها و اصطلاحاتی هستند که صورت و مفهوم ناخوشایندی دارند و اعضای یک جامعه از به کار بردن آنها به صورت مستقیم پرهیز می کنند. این پژوهش سعی دارد که میزان کاربرد دشواژه ها و ارتباط جنسیت با کاربرد آن را بررسی کند. پژوهش پیش رو از نوع تحلیل محتوی و پیکره بنیاد می باشد. پیکره پژوهش را متن دیالوگ های بیان شده توسط بازیگران موجود در این سه فیلم سینمایی تشکیل می دهند. تعداد دشواژه های موجود در این سه فیلم 84 مورد بوده که با استفاده از رویکرد جامعه شناسی زبان و نرم افزار اس پی اس[2] تجزیه و تحلیل شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده های در سطح توصیفی استنباطی از آزمون تی دو نمونه مستقل[3] استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند که از میان انواع مختلف دشواژه از قبیل عمومی، حیوانات، خانواده و غیره دشواژه هایی عمومی بیشترین کاربرد و بیماری و حیوانات خانواده کم ترین کاربرد را داشته اند. همچنین میان جنسیت و کاربرد دشواژه ها ارتباط معناداری وجود نداشته و زنان و مردان به نسبت یکسانی از دشواژه استفاده نموده اند و تنها تفاوت آنها در نوع دشواژه های مورد استفاده بوده، به این معنا که زنان از دشواژه های مربوط به حیوانات بیشترین استفاده کردند ولی مردان بیشترین استفاده از دشواژه های عمومی داشته و از دشواژه های مربوط به بیماری اصلا استفاده نکرده اند.
    [1]. Taboo
    3. Spss
    [3]. Independent-Samples t Test
    کلیدواژگان: جامعه شناسی زبان، دشواژه، جنسیت، فیلم های سینمایی
  • علی وحیدی فردوسی، محسن الویری صفحات 167-190
    مقاله پیش رو در پی آن است تا از رهگذر واکاوی نقش ارتباطی رجزهای یاران امام حسین(ع) در قیام عاشورا، کارکرد «رجز» به مثابه یک رسانه سنتی را در این رویداد مهم تاریخ اسلام از منظر ارتباطی تبیین نماید. به این منظور و با بهره گیری از نظریه کارکردگرایی در مطالعه کارکردهای پیام های ارتباطی، بر «آگاه سازی» پیام های ارتباطی به عنوان یکی از کارکردهای پیام های ارتباطی تمرکز شده و با استفاده از مدل ارتباطی «لاسول»، رجزهای یاران امام(ع) از جهت نقش «آگاهی بخش» آنها بررسی شد. در تحلیل محتوای رجزها از روش «تحلیل محتوای کیفی» (با رویکرد تلخیصی) استفاده شد. از جمله مهم ترین نتایج به دست آمده این است رجزهای یاران سیدالشهداء(ع) در رویداد عاشورا، علاوه بر کارکردهای رایج این رسانه سنتی در آن دوران (از جمله بیان جنگاوری و نسب رزمنده)، هم سو با اهداف ترسیمی امام حسین(ع) از قیام عاشورا بوده و از این منظر، واجد کارکرد «آگاهی بخشی» است.
    کلیدواژگان: رجز، آگاهی بخشی، کارکرد گرایی، قیام عاشورا
  • سارا عالم، وحید وزیری، علی رضایی شریف صفحات 191-215
    نمایش ها و مراسم آیینی سنتی به خصوص تعزیه و شبیه خوانی به عنوان عناصر فرهنگی پویا که از اعتقادات و باورهای انسانی نشات گرفته، نقش موثری در افزایش پیوندهای اجتماعی افراد ایفا می کند. نظریه پیوند اجتماعی هیرشی به عنوان چارچوب تحقیق، زیرشاخه نظریه کنترل اجتماعی بوده و مولفه های آن، مشارکت اجتماعی، باور، دلبستگی و تعهد است. اردبیل به عنوان شهر حسینیت با پیشینه غنی نمایش های آیینی بومی منطقه و برگزاری باشکوه مراسم آیینی عزاداری، تعزیه و سوگواری در ایام محرم، به منظور مطالعه موردی تحقیق انتخاب شده است. هدف تحقیق بررسی نقش تئاتر آیینی در ایجاد پیوند اجتماعی است که با استفاده از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته از شهروندان اردبیلی به بررسی میزان تاثیر چنین فضایی در پیوند اجتماعی افراد می پردازد. نتایج نشان می دهد که بین متغیرهای ملاک از جمله تعهد، دلبستگی، باور و مشارکت اجتماعی و متغیر پیش بینی تئاتر آیینی رابطه معناداری وجود دارد و مولفه دلبستگی تاثیر بالایی در پیوند اجتماعی افراد با تئاتر آیینی دارد. تئاتر آیینی علاوه بر احیا و سره سازی نمایش های آیینی بومی منطقه و انتقال آن به نسل آینده، باعث ارتقاء پیوند اجتماعی افراد در اردبیل شده و با نگاه توسعه ای در سایر شهرها نیز تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: پیوند اجتماعی، تئاتر آیینی، دلبستگی، معماری
  • مریم مختاری، محمدصادق رجایی صفحات 217-244
    هدف این مقاله؛ تحلیل محتوای تبلیغات تجاری مندرج در نشریه ها رایج کشور در دو دوره هشت ساله، به منظور نمایان کردن روند تغییرات، شیوه و شکل بازنمایی کلیشه های سنتی و جنسی در شانزده سال گذشته است. داده های تحقیق به روش نمونه گیری سیستماتیک از میان 456 شمارگان شش هفته نامه و ماهنامه گرد آوری شده است. مقایسه نتایج تحلیل محتوای دو دوره مورد بررسی نشان می دهد که، اگرچه در دوره دوم نقش های سنتی (مادری، همسری و خانه داری) کمتر بازنمایی شده اند؛ اما در دوره دوم، زنان به نحوی به تصویر کشیده شده اند (زیبا، جوان و لاغر) که گویی همیشه نیازمند بازسازی بدن خود هستند. در نتیجه، در هر دو دوره تصویر ناقص و منحرف شده ای از زن ارائه شده است که نمی توان این تصویر را بازنمایی یک زن ایرانی و اسلامی دانست. بنابراین، لازم است تا با استفاده از طیف وسیعی از دستاوردها و موفقیت های زنان در عرصه های مختلف، این شیوه بازنمایی به چالش کشیده شود.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تبلیغات تجاری نشریات، کلیشه جنسیتی، اسطوره زیبایی، هویت یابی
|
  • Ali Asghar Firozjaeyan, Mahmoud Sharepour, Nazanin Farzam Pages 7-31
    Nowadays presence of different individuals and groups with different opinions and behaviors alongside with respect to each other’s rights, living peaceful lives and away from hastened violent behaviors is of special importance. Scientific research is necessary to facilitate coexistence of different individuals. The research is conducted usingBourdieu’s nature and field theory in an attempt to evaluate the effect of cultural capital on interpersonal communication with emphasis on social toleration and particularly behavioral toleration. King’s classification has been used to assess social (behavioral) toleration. The statistical population of this study consisted of all young people (18-35 years old) in the city of Sari (176996 individuals), 400 of which were selected as the sample for the survey using Cochran Formula. Data needed for the research was obtained in the field method and by means of a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS and Amos software.
    Results showed a significant relationship between cultural capital (and its aspects) and social (behavioral) toleration. Results of structural model test suggest that cultural capital has a direct effect (Beta: 0.56) on individuals’ social (behavioral) toleration. Cultural capital could also explain 31% of variation in social toleration.
    Keywords: Social toleration, Interpersonal communication, Manner, Field, Cultural capital
  • Iman Erfanmanesh, Soheila Sadeghi Fasaei Pages 33-51
    The social world is the field of multiple discourses in which they are competing over their stabilization of discursive space. The concrete adequacy pertains to potency of discourse in the pattern-making of basic society institutions such as family. After the Islamic revolution, belligerent discourses have tried to combat discursive stream of the Islamic revolution. In this article, after searching through valid documents and news about women and family among social networks and domestic/international news agencies (62 documents between the year 2012-2015), the pattern of family has been studied from the perspective of DAESH discourse according to CDA and Lacanian discourse analysis in three levels of descriptive, interpretative, and explanative analysis. Some parts of the discursive power of that pattern relate to communications and the virtual space. It seems that DAESH’s family pattern is articulated around the concepts of ‘masculinity’, ‘dominance of collectivism,’ and ‘attention to Salafism and Superficialism doctrines’.
    Keywords: Discourse Analysis, family, Communication Technology, the Islamic Revolution of Iran, DAESH
  • Hossein Kermani Pages 53-79
    This paper tries to 1) propose a framework for doing participant observation in Telegram groups and 2) reach a comprehensive perception of users’ actions in these groups based on a case study. While Telegram, as an Instant Messaging App is the most popular one in Iran, no researches have been done about it. Here, I try to prepare an appropriate background for future researches and at a same time study Iranian users’ behavior in this App. Selecting Mack et al. “What to observe” framework as a base, I make it suitable to apply on Telegram groups. To do that, I started using Telegram on November 2014 until March 2016. During this time I observed more than 196 unsystematical groups and on September 2015, selected 43 groups for further study, after that I choose 8 groups for systematic observation and analyzed them from September 26 to October 9, 2015. Finally I suggest the “What to observe” framework consisting of Appearance, Messages and Discussions, Members Roles, Personal Space and Group Traffic.
    Keywords: Mobile Massinger Apps, Telegram, Participant Observation, Individual Public
  • Khadija Safiri, Zahra Shahrzad Pages 81-108
    Using a thematic analysis on the jokes obtained via the mobile application “Otaghe Joke”, this research is to find the categories transferred between joke tellers and recipients, and describes the viewpoints through which major sociological approaches analyze jokes and humor contents. To do this, more than 500 jokes presented in the app -starting from a definite point of time and ending at the point when saturation was achieved- were coded and categorized to extract the main themes and provide a big picture of the overall situation of joke concepts. The results show that jokes - with their high influence on the pop culture - have been able to declare their intentions regarding religious contexts, challenging micro and macro powers, and criticizing social manners and behaviors.Side effects such as spreading betrayal, ethnic and gender elimination, emphasizing anomic situations, and acknowledging ethical bad habits have been also identified in the transferred theme contents.
    Keywords: Sociology of humor, Jokes, Mobile apps, Gender, Ethnicity, Religion
  • Karim Mehri, Reza Mehri Pages 109-127
    Using the constructivist approach and the methodology of Grounded Theory, this paper reconstructs semantically the changes of the spoken language from Turkish to Persian in the past two decades and provides resistance to change of nowadays. To conduct the research, it has been used qualitative research method and Grounded theory procedures and In-depth interview techniques to carry out result? The most important questions of this research are as follows: What aspect of Azari speakers had changed during last two decades that they preferred to speak Persian? What has been occurred nowadays that they tend to speak Turkish? Findings consist of six major categories: The need to display the glory of the upper classes, the intensity and the interactions between classes, the desire to change attitudes and behavior concerning language, interaction Inability, social space of interaction among the upper classes and the oppressed; the prestige of the language, seeking entry to the upper class through linguistic changes and followers of value changes in the poor. The core category of this study is the lack of desire to change the spoken language which covers mentioned categories.
    Keywords: Changes in the spoken language, the glory of the upper classes, Language dignity, Constructed interpretation, Turkish language
  • Reza Pishghadam, Atena Attaran Pages 129-149
    Culturology of language along with a historical analysis of it can lead to a better understanding of a culture, and may provide the opportunity to change or cultivate the wrong beliefs systems of a society. In fact, any culture can be cultivated by a deep understanding of its contexts, speech events, and social conventions. The reason for this is that language and culture cannot be entirely separated and they are interwoven. One of the commonly used concepts in Iranian culture is “qesmat” and its related collocations which needs detailed investigation of its roots and origin as well as its utilization. The article thus aimed at having a linguistic-historic look toward fatalism and analyzes it based on aspect hypothesis. In doing so, a total of 280 contexts were recorded in natural situations, transcribed, and later analyzed. The data reflected the attitude of people in different age groups, levels of education, and occupations toward fatalism. Hymes’ model of SPEAKING was then applied to scrutinize the aforementioned attitude. Moreover, the concept of "qesmat" and its related collocations were discussed. Through culturology of “qesmat”, a new notion under the title of "fatalism cultuling" was introduced, and “qesmat” was found to be a common feature of both "fatalism cultuling" and "indirectness cultuling". The results also reported the fact that there was a positive relationship between age and fatalism; however, this relationship became negative when it came to level of education.
    Keywords: Fatalism, culture mining, Fatalism cultuling, Qesmat
  • Maryam Tafaroji Yeganeh Pages 151-166
    The aim of this study is an investigation of type and amount of taboo application in Rosvaee, Asre yakhbandan, and Ab va Atash Iranian cinematic films. Taboos are words and expressions which have unpleasant meaning and the member of society avoids using them directly. This study wants to investigate the application of taboo and its relation with gender. This work is a kind of content analysis, corpus base study. The corpus of the study composed of actors/actress dialogues in these three films. 84 taboos were found which have been analyzed by content analysis with the help of SPSS and t-statistic used for investigation. The results show that among different kind of taboo, like general, animals, family and etc., general taboos have the highest rate of application and animals, family and disease have the lowest one. Besides, there is no significant relation between gender and the use of taboo. Which means the males and females used the same amount of them. But the only difference is about the type of taboos used by males and females. Females mostly used the animals, but males mostly used general taboos. Besides, males never used of taboo related to diseases.
    Keywords: Sociolinguistics, Taboo, Gender, Cinematic films
  • Ali Vahidi Ferdosi, Mohsen Alviri Pages 167-190
    This article tries - by studying the communicational function of the Epopees of Imam Hossein s followers in Ashura event- to understand the function of Epopee - as a traditional medium- in one of the most important Islamic events from the communicational aspect. Using the "functionalism theory" in studying the functions of communicational messages, it has been focused on "awareness" as one of the functions of communicational messages in this study and then by using the -step Lasswell model, the Epopees of Emam Hossein’s followers were studied from the aspect of their "awareness" function. The method used was "Qualitative content method". One of the results is that the Epopees of the followers of Emam Hossein in Ashura, besides the current functions of this traditional medium in that time -such as boasting the glories and courage to the Foe and declaring the warfare and the family of the warrior- has been in the same aim with the goals of Emam Hossein in the Ashura Rise and from this aspect, it has "awareness function".
    Keywords: Epopee, Awareness, Functionalism, Ashura
  • Sara Alem, Vahid Vaziri, Ali Rezaei Sharif Pages 191-215
    Shows and the traditional rituals especially Tazieh and Shabihkhaani as dynamic cultural elements, which have originated from human beliefs, play an important role in increasing the individuals’ social links. Theory of social links of anything as the framework of the research, is considered as the subcategory of social control theory and its components are social involvement, belief, interest and obligation. Ardabil as the city of Hoseineiyat with a rich history of traditional ritual shows of the region and holding ritual mourning ceremonies, Tazieh and mourning during Muharram, has been selected as the case study of the research. The aim of the study is to investigate the role of ritual theater in creating social links; and it studies the impact rate of such an atmosphere in social bonds of the individuals. Results show that there is a significant relationship among the criterion variables such as commitment, interest, belief and social participation and predictive variable of ritual theater and interest component has a considerable effect on social bonds of individuals with ritual theater. Ritual theater not only rehabilitates the ritual- local plays of the region and transfers it to the next generation, but also promotes social bonding of individuals in Ardabil. Cconsidering the developed aspect of this kind of theater, it is effective in other cities too.
    Keywords: Social links, Ritual theater, Interest, Architecture
  • Maryam Mokhtari, Mohammad Sadegh Rajaie Pages 217-244
    The aim of this paper is to analyze content of commercial advertisements printed in common publications of the country during two eight-year period in order to show the process of the changes, form and style of representation of traditional and gender stereotypes in sixteen years ego. The research data has been collected through systematic sampling of 456 weekly and monthly copies. Comparing data of two studies showed that, although in the second period traditional roles (mother, wife and housekeeping) has been represented less, but in the second period women somehow depicted (beautiful, young and skinny) so that they always need to regenerate their bodies. As a result, in both periods incomplete and distorted image of women has been represented that one cannot assume it would be the image of Iranian and Islamic women. Therefore, it is necessary to use the whole range of achievements and successes of women in different fields to challenge this kind of representation.
    Keywords: Representation, Commercial advertising of publications, Gender stereotyping, Beauty myth, Identification