فهرست مطالب

ادب عربی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1395)

نشریه ادب عربی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حشمت الله زارعی کفایت، عبدالعلی آل بویه لنگرودی صفحات 1-18
    در این جستار، سعی شده عنصر تکرار در شعر نو با تکیه بر اشعار بدر شاکر سیاب بررسی شود. شیوه پژوهش، توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها، کتابخانه ای است. تکرار، محور اساسی موسیقی درونی شعر و یکی از عوامل مهم آشنایی زدایی در نظر صورتگرایان به شمار می رود. قاعده اساسی در تکرار آن است که در خدمت معنای شعر باشد و ارتباط محکم و دقیقی با دیگر اجزای شعر داشته باشد. یکی از بارزترین ویژگی های شعر نو در ادبیات عربی، عنصر تکرار است؛ به طوری که می توان آن را یکی از شیوه های نوآوری در شعر معاصر، دانست. بدر شاکر سیاب، شاعر نوپردازی است که در شعر خود بیشتر از تکرار جمله بهره برده است. تقویت موسیقی درونی، برجسته سازی مضامین سیاسی- اجتماعی، دیداری کردن تصاویر و تاکید بر حس درونی شاعر، از جمله کارکردهای تکرار در شعر اوست.
    کلیدواژگان: شعر نو، تکرار، موسیقی درونی، بدر شاکر سیاب
  • علی احمدزاده، کبری روشنفکر صفحات 19-38
    ناکامی ها و تضادهای زندگی، موجب آشفتگی انسان می گردد و ساختار شخصیتی «من» (ego) را مختل می کند. در چنین شرایطی، سیستم های دفاع روانی فعال می شود تا با از بین بردن اضطراب و تشویشی که «من» را تهدید کرده است، آرامش را دوباره به انسان برگرداند. «سید قطب» و «شهریار» نیز، به علت عوامل مختلف فردی، اجتماعی، سیاسی و...، در زندگی خویش دچار اضطراب و هیجان های نامطلوب گشته اند. از آنجا که اشعار این دو شاعر، بازتاب روان و احساس های آنها است، مکانیزم های دفاع روانی که برای مقابله با اضطراب از آن استفاده کرده اند، در شعرشان نیز نمود یافته است. جستار کنونی با روش توصیفی تحلیلی، و با مراجعه به کتاب های مختلف روانشناسی، به واکاوی اشعار «سید قطب» و دیوان ترکی «شهریار» از دیدگاه روانشناختی پرداخته است. در مضامین مشترک این دو شاعر همچون دوران کودکی، رثاء و پیری، ساز و کارهای دفاعی مختلفی مانند «بازگشت زمانی»، «همانند سازی»، «جداسازی»، «هنجار سازی» و... به کار رفته است.
    کلیدواژگان: روانشناسی، مکانیزم های دفاعی، شعر، واکاوی، سید قطب، شهریار
  • نعمت الله به رقم، معصومه شبستری صفحات 39-58
    متناقض نما به عنوان یک ترفند ادبی ناشناخته، کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ اما به جهت هنجارگریزی، دو بعدی بودن، برجستگی معنا و ایجاز در کلام، مایه شگفتی، و در نتیجه لذت هنری می شود. یکی از جنبه های ظریفی که در ادب عربی و به ویژه در کتاب نهج البلاغه مغفول مانده و کمتر مورد توجه قرار گرفته، بررسی عناصر و ارکان متناقض نما - به عنوان عناصر موسیقایی- در این شاهکار ادبی است. تجربه های عرفانی و فرا عقلی، نکته سنجی و خیال پردازی و اوضاع سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه، مهمترین علل شیوع این گونه هنری در کلام علی (ع) است. این مقاله بر آن است تا ابعاد توازن و تناسب مولفه های معنایی متناقض نما را در دو جنبه لفظی و معنویترسیم کرده،عوامل شکل گیری و تحول متناقض نما را در سخنان حضرت (ع) مورد واکاوی قرار دهد. حضرت امیر (ع) با تسلط شگفت انگیزی که بر حوزه زبانی واژگان دارد - به شیوه ای بسیار هنرمندانه - در کنار عناصر زیبایی شناختی لفظی از چاشنی تناسب ها و هماهنگی های معنایی استفاده می کند تا تاثیر کلام جاندارتر باشد؛ چنانکه از همه شیوه ها و شگردهای بیان پارادکسی، برای آفرینش مضامین، پروراندن مفاهیم و آرایش مظاهر سخن بهره برده است.
    کلیدواژگان: متناقض نما، موسیقی معنوی، هنجار گریزی، نهج البلاغه
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، رضا شکرانی، زهره کیانی صفحات 59-76
    فعل ناقص «کان» و مشتقات آن با ساخت های مختلف، هزار و چهار صد و پنجاه بار در قرآن ذکر شده؛ از این رو بایسته است تا مترجمان قرآن با عنایت به سیاق این فعل و ویژگی های آن، ترجمه ای که نزدیک به مدلول متن عربی قرآن باشد، ارائه دهند. از ساخت های پرکاربرد این واژه در قرآن، می توان به «کان» در سیاق جمله شرطیه و جمله صله و مواردی که خبر «کان»، صفت مشبهه یا صیغه مبالغه است، اشاره نمود که باعث شده مترجمان قرآن از فعل «کان» ترجمه های گوناگونی ارائه داده، نحویان نیز در تحلیل نحوی این ساخت ها، متفاوت سخن بگویند. این پژوهش با تحلیل نحوی این ساخت ها و تحلیل برابرهای آن ها در فارسی، برخی از ترجمه های قرآن را وارسی و به ارائه ترجمه‏ای یکدست و مبتنی بر تحلیل‏های انجام یافته از آن ها همت گمارده است. نتیجه آن که ترجمه جمله هایی که فعل «کان» در آن با «لو» شرطیه همراه است با جمله هایی که همین فعل با «إن» شرطیه آمده، متفاوت است و در ساختاری که قبل از کان و اسم و خبر آن، «ما» آمده، باید آن را موصوله ترجمه کرد نه مصدریه.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ترجمه، نحو عربی، کان، دستور فارسی
  • جواد خانلری صفحات 77-94
    تاریخ زندگی بشر گواه است که سودای نیل به سعادت فردی و اجتماعی و جامعه ای دور از کاستی، همواره ذهن اندیشمندان را به خود مشغول ساخته است. آرمان شهرگرایی تا سال های متمادی و حتی در عصر کنونی، دغدغه ذهنی بسیاری از فیلسوفان و ادبا بوده و باعث شده آثار گران سنگی را خلق کنند تا در پیشبرد اندیشه بهتر زیستن در دنیا، بسیار کارآمد و سودمند افتد. در عرصه ادبیات، به مدد علم و تکنولوژی، آرمان شهرها یا «اتوپیاهایی» جدید با عنوان «اتوپیای علمی- تخیلی» یا «اتوپیای مدرن» پای به عرصه وجود نهادند که به نمونه هایی از آن در ادبیات نوین عرب به ویژه در آثار طالب عمران، نویسنده سوری می توان اشاره کرد. آرمان شهرهایی که طالب عمران ترسیم می کند، بر سه عنصر خیر، صلح و دانش استوار بوده و حامی سنت های نیک پیشینیان است. زمام اتوپیا در دست دانشمندان، فیلسوفان و فرزانگان بوده و ساکنان آن، بیشتر شبیه انسان هایند. او سعی دارد با موجودات فرا زمینی ارتباط سالم برقرار کرده و از توانایی آنها در جهت غلبه بر نیروی شر زمینی بهره مند شود. این نوع از ادبیات در حوزه ادبیات شرق، نه تنها جدید و مبتکرانه است، بلکه گامی است مثبت در جهت اعتلا بخشی به ادبیات و از سوی دیگر به علم و تکنولوژی.
    کلیدواژگان: طالب عمران، آرمان شهر، اتوپیای مدرن، علمی، تخیلی
  • انسیه خزعلی، نرگس شکوریان، رسول دهقان ضاد صفحات 95-116
    یکی از جنبه های اعجاز بیانی قرآن کریم، ارتباط صوت و موسیقی آیات کریمه با معنای آنهاست؛ امری که موجب تاثیر گذاری صوت قرآن بر کسانی شده که حتی معنای عمیق آیات را در نمی یابند. چینش حروف از لحاظ قرب و بعد مخارج، تقارب و تضاد صفات، تعدد و توالی حرکات و تاثیر آن بر صوت و موسیقی کلمات در آیات قرآنی، از جمله مواردی است که باعث ایجاد موسیقی تند و هراس انگیز، در آیات انذار و موسیقی نرم و آرامش آفرین، در آیات تبشیر می شود. این جستار به بررسی تاثیر صوت و آهنگ بر معنا در آیات انذار و تبشیر سوره مبارکه «نبا» اهتمام دارد. در این پژوهش تلاش شده، با بهره گیری از ظرفیت علم الاصوات در تبیین ویژگی های خاص حروف، شناخت آثار موسیقیایی، ترکیب حروف و حرکات و بازخورد قرار گرفتن صفات و مخارج خاص در کنار یکدیگر، پیام صوتی آن ها در دو گونه متفاوت از آیات، مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. شیوه پژوهش در این مقاله توصیفی – تحلیلی بوده و از داده های صوتی در این آیات با شیوه بسامدشماری مقایسه ای بهره برده است. در این راستا، بسامدیابی میزان بهره مندی هر دو قسم، مورد توجه قرارگرفته و در چند جدول، مقایسه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صوت (موسیقی)، معنی، سوره نبا، انذار، تبشیر
  • محمدرضا خضری صفحات 117-136
    تهدف هذه الدراسه إلی استعراض ومناقشه انماط الاماکن فی مقامات الحریری، وبیان اهمیتها وعلاقتها بالإنسان، من حیث حیاته الدینیه والاجتماعیه والاقتصادیه والادبیه، ونظرته إلی المکان، التی ینبغی ان تکون علی وجه صحیح ومثال سلیم. وقد حاولت من خلال هذه الدراسه کشف النقاب عن الخطوط العریضه لنظریه الحریری، ودلالاتها فی المکان، وما لها من تاثیر وتاثر عند الإنسان، والتی نجح الحریری فی سردها وسرد ما لها من رمزیه ووضوح فی مقاماته، مشبعا ذلک باصول فن الکلام البلاغی من الفاظ وعبارات وجمل فی غایه الروعه والجمال، مرسخا لها مکانه ممیزه فی الادب.
    کلیدواژگان: ال، مقامات، ال، حریری، الرمزیه، ال، مکان، الدلاله
  • محمد ابراهیم خلیفه شوشتری، محمدحسن امرایی صفحات 137-160
    إن للفخر وسائل کثیره؛ فقد یفتخر المرء باجداده وآبائه وبشجاعته ومکانته بین قومه، وقد یفتخر بکرمه وعفته او بمجموعه من الفضائل والخصال، وقد یفتخر بشعره وبلاغته، وهذه المعانی کلها قد ترددت فی شعر الشریف الرضی الفخری، علما بان آل البیت هم عنوان فخره ومجده الرئیسی، فهم یمثلون منهجه الفخری خیر تمثیل، وعلیهم تبلورت شاعریته الفذه القویه وبلاغته الاصیله وقدرته الباهره، فاستطاع ان یکون فی طلیعه فحول شعراء العصر العباسی الثانی کاستاذه المتنبی وابی تمام والبحتری وغیرهم، ویصبح ذا مکانه سامیه فی هذا العصر. نحن فی هذا المقال سنحاول جهد استطاعتنا ان نستعرض لمحه من الفخر فی شعره واندفاعاته الحماسیه وخلفیات هذا الفخر فی بطون شخصیته.
    کلیدواژگان: الشعر العربی القدیم، العصر العباسی، الفخر، الشریف الرضی
  • ناصر زارع صفحات 161-184
    دو نماد هابیل و قابیل از عناصر مهم شعر بدر شاکر سیابند که نشان آن دو را به وضوح می توان در شعرهای مختلف وی دید. با توجه به این که ساختار هر شعر، حاصل همکاری اجزای تشکیل دهنده همان شعر است، قابیل و هابیل نیز به عنوان دو عنصر مهم در شعرهای بدر شاکر السیاب، گاه نقشی بارز در ساختار شعرهایی دارند که این دو هنرسازه در آن ها به کار رفته است. از یک سو، کارکردهای این دو عنصر که تقابلی دوگانه با هم دارند در هر شعر متفاوت است و از دیگر سو، نظام دلالی آن دو به فراخور ساختار متفاوت هر شعر، تحول می پذیرد. با تحلیل نظام هر شعر با روش ساختگرایانه،روشن می شود که این دو هنرسازه با کارکردهای متفاوتی که در ساختار هر شعر دارند هم دلالت های گوناگونی پیدا می کنند و هم ساختار آن شعر را دگرگون می کنند. البته نقش این دو عنصر در ساختار بعضی از شعرها، نقشی است برجسته و پویا و گاه در پاره ای از شعرها به علت ساختار ضعیف آن شعرها، نقشی حاشیه ای و غیر محوری است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، تحلیل ساختاری، قابیل و هابیل، سیاب
  • محمد صالح شریف عسکری، لیلی اصل رکن آبادی صفحات 185-204
    ادبیات مقاومت به عنوان یکی از انواع جدید ادبی، در بسیاری از کشورهای عربی و غیر عربی، رایج است. برخی شاعران این عرصه، سهم بسزایی در روند تصویر آفرینی های زیبا و خیال انگیزی های پویا داشته اند که محمدعلی شمس الدین شاعر متعهد لبنانی یکی از آن شاعران است. او از یک سو همچون دیگر شاعران نو پرداز معاصر برای بیان دیدگاه های خویش، از طریق به کارگیری فراوان پارادوکس به آشنایی زدایی دست زده و بدین شیوه شعر مقاومت را از خطر روزمر گی و ابتذال نجات داده است و از سوی دیگر از الگوهای دینی و اسطوره های تاریخی در جهت خلق تصاویر هنری بسیار زیبا، بهره برده است. از بررسی اشعار شاعر اینچنین بر می آید که وطن دوستی، و پایبندی به ارزش های اعتقادی و دینی از مهمترین مصادیق و عناصر مقاومت در اشعار وی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، محمدعلی شمس الدین، رمز، طبیعت، شعر
  • زهرا صرفی، آذرتاش آذرنوش، نصرت نیل ساز، نهله غروی نایینی صفحات 205-220
    خاورشناسان در پژوهش های خود در اصالت قرآن از زوایای گوناگون، تردید کرده اند. در این میان، کتاب «قرائت آرامی- سریانی قرآن» اثر لوگزنبرگ نیز با ادعای نگارش نسخه های اولیه قرآن به خط سریانی، تلاش دارد تا اصالت قرآن را خدشه دار سازد. بر این اساس، وی وجود خط عربی را در زمان نزول قرآن، انکار می کند و پیدایش آن را به قرن های بعد نسبت می دهد. هرچند نقل شفاهی قرآن، جایی برای تردید در اصالت قرآن باقی نمی گذارد، این مقاله تلاش دارد تا به نقد تحلیلی جزئیات ادعای لوگزنبرگ بپردازد، از این رو به مسئله استقلال هویت خط عربی به هنگام نزول قرآن نیز توجه کرده است.
    کلیدواژگان: خط قرآن، خط عربی، تحریف، قرائت آرامی، سریانی قرآن
  • روح الله صیادی نژاد صفحات 221-240
    زبان محصول تعاملات فرهنگی است و فرهنگ های مختلف با تولید زبان های متفاوت، جهان را به اشکال مختلف درک می نمایند. زبان و فرهنگ چنان درهم تنیده اند که مطالعه زبان، جدا از اجتماع و در انزوا، کاری است بس عبث و بیهوده. مطالعات مربوط به پیوند میان زبان و فرهنگ با مطالعات «مالینوفسکی» در اوایل قرن بیستم و تاکید او بر بافت موقعیت به شکلی جدی آغاز و سپس توسط «فرث» ادامه یافت. این پژوهش که در زمره پژوهش های جامعه شناختی زبان قرار دارد در پی آن است که با مطالعه کیفی و به روش تحلیلی، جایگاه اجتماعی و فرهنگی زن دیروز عرب را با هنر سازه های زبانی مشخص نماید. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که جامعه مرد سالار عرب، برای این که زن را هر چه بیشتر در زیر سلطه خود درآورد؛ زبان را از او سلب نمود. کالبد شکافی واژگان و بررسی استعاره ها و کنایه ها حاکی از آن است که فرهنگ، زن را به یک موجودی وابسته تبدیل نموده است. جامعه مردسالار عرب با محروم نمودن زن از زبان و قلم توانست قرنهای طولانی به زنده به گور کردن فرهنگی و اجتماعی وی اقدام کند.
    کلیدواژگان: اجتماع عربی، فرهنگ، زن، جامعه شناسی زبان، مردسالاری
  • عباس عرب، امید ایزانلو صفحات 241-262
    نقد جامعه شناختی در اوایل قرن بیستم توسط جورج لوکاچ بنیان گذاشته شد و پس از او لوسین گلدمن و میخائیل باختین آن را گسترش دادند. در نقد جامعه شناختی، محتوا در صورت تاثیر می گذارد و شرایط جامعه، شکل دهنده محتواست. بنابراین، با بررسی اثر ادبی، می توان هم به نگرش نویسنده پی برد و هم از آن به عنوان یک سند تاریخی استفاده کرد. کاتب بودن عدی بن زید و آمد و شد به دربار حیره و ایرانیان، به شعر او اهمیت جامعه شناختی می بخشد. رواج عقاید مذهبی مسیحی، یهودی و بت پرستی در شعر عدی، ناشی از شرایط جغرافیایی و اقلیمی حاصل خیز، در محل سکونت او بوده است که افراد سرزمین های همجوار را با عقاید دینی مختلفی، به این سرزمین کشاند. همچنین مرگ در نگاه شاعر از چندان عمقی برخوردار نیست و فقط محتوم بودن آن است که در شعر شاعر جلب توجه می کند. از سوی دیگر، رواج باورهای عامیانه و شایع در شعر عدی، نشان از تاثیر محیط بر شکل گیری باورهای هر فرد دارد.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، شعر، عدی بن زید
  • امیر مرتضی، حامد صدقی صفحات 263-282
    شعر معاصر، همواره کوشیده است تا با بهره گیری از تکنیک های جدید ادبی، رسالت خویش را در راستای انعکاس واقعیات اجتماعی و سیاسی و آگاه سازی مردم و تشویق آنها به تغییر در جهت پیشرفت، محقق سازد. در این میان، کاربرد فراوان نماد به عنوان یکی از وسائل و تعبیرات ادبی، از بارزترین نمونه های شعر معاصر عرب و از جسورانه ترین رویکردهای شاعران معاصر عربی است. ادونیس از جمله شاعران برجسته معاصر عرب است که ویژگی بارز اشعار وی نمادپردازی است. با توجه به گستردگی زبان نمادین ادونیس، این پژوهش، تنها به نمادهای طبیعی می پردازد و بر آن است تا ضمن ارائه پدیده های طبیعی که به صورت برجسته در اشعار ادونیس، کاربردی نمادین یافته اند، به نتایجی جدید از تحلیل نمادهای مذکور، دست یابد. نتیجه به دست آمده، نشان دهنده این موضوع است که برخی عناصر طبیعی همچون آب، آتش، سنگ و... به جهت همسویی با اعتقادات و اندیشه های اساسی وی، نقشی محوری و بنیادین را ایفا می کنند و دارای بسآمد بالایی هستند. عناصر گیاهی و جانوری نیز در مراحل بعدی قرار دارند. وجه مشترک معنایی بیشتر این نمادهای طبیعی، تحرک، جابجایی و پویایی است. دیگر اینکه غالب عناصر طبیعی و گیاهی در شعر او، جنبه مثبت دارند و تنها برخی عناصر جانوری مثل عنکبوت، جنبه منفی دارند.
    کلیدواژگان: شعر، ادونیس، نماد، نمادپردازی، نمادهای طبیعی
  • سید رضا میر احمدی، علی نجفی ایوکی، سپیده آقاجانپور صفحات 283-304
    نزار قبانی، شاعر معاصر سوریه (1923- 1998م) در عرصه شعر و شاعری به «شاعر زن» مشهور است و بیشتر از همین نظرگاه مورد نقد قرار گرفته است. پذیرش این مساله به این معنا نیست که وی نسبت به تحولات و جریان های سیاسی کشور خویش و جهان عرب و مسائل سیاسی و اجتماعی بی تفاوت و بی دغدغه بوده است. نگاه موشکافانه به دفترهای شعری شاعر، نشان می دهد که او با عاطفه و نگاهی ژرف در برابر واپسگرایی و بی لیاقتی حاکمان عربی، جهت گیری تندی داشته است و با زبانی تلخ و ریشخند گونه، سیاست ناکارآمد و شیوه زمامداری حاکمان پوشالی عرب و فرسودگی فرهنگ عربی و کوچک انگاری مردم را به چالش کشیده است. «ریشخند» یکی از شگردهای بیانی است که قبانی برای ترسیم مفاهیم ذهنی خود به کار می بندد. این صنعت در سروده سیاسی معروف «هوامش علی دفتر النکسه» بیشترین جلوه را دارد. این پژوهش می کوشد با شیوه توصیفی - تحلیلی به نقش این شگرد در القای معانی سروده مذکور بپردازد. نتیجه آنکه بهره گیری از این شگرد در برجستگی زبان شاعر و مخاطب وی برای دریافت مفاهیم مورد نظر، تاثیری ژرف گذاشته است. همچنین هماهنگی تلخی زبان شاعر با تلخی شکست اعراب در جنگ سال 1967، نوعی هماهنگی و تناسب در مضمون و واژگان و ترکیبات شعری ایجاد کرده که مورد توجه مخاطبان خاص، از جمله منتقدان ادبی شده است.
    کلیدواژگان: شعر سیاسی، ریشخند، شعر شکست، نزار قبانی
|
  • Heshmat Olla Zarei Kefayat, Abdolalei Alebooye Langroodei Pages 1-18
    In this research, we try to examine the methods of tautology in modern poetry by studying the poems of Badr Shaker Sayyab. The research method is descriptive and analytical, and collection of data is written in the library.Tautology is the basic element of internal music of a poem. It is also one of the important elements in Defamiliarization among artists. The basic rule in tautology is making connections between meanings of the poem and enabling a strong bond with other elements and parts of it. One of the most sensible traits of the new poetry (blank verses) in Arabic literature is the element of tautology; therefore it can be called as one of the innovation methods of contemporary poetry.Badr shaker Sayab is an inventive poet who frequently utilizes tautology in sentences in his poems. Some of the functions of tautology in his poetry include increasing internal music, highlighting political and social subjects, illustrating the pictures and emphasizing on internal feelings of the poet.
    Keywords: blank verse, tautology, inside music, badr shaker Sayyab
  • Ali Ahmadzadeh, Kobra Roshanfekr Pages 19-38
    Failures and contradictions of life cause confusion and disrupt personality structure of ego. Under such conditions, human psychological defense system is activated to overcome anxiety which threats the ego and to recover one's calmness. Seyyed Qotb and Shahriar have also infected by anxiety and unfavorable excitements in their lives, because of individual, social, political,…, factors. Since their poetries are reflection of their sentiments and mentality, the psychological defense system, used to overcome anxiety has been reflected in their poetry. The present research has analyzed the two poetries collections from psychological viewpoint, using descriptive-analytical method and through a review of various psychological books. Common concepts used in their poetry include childhood; elegy and aging, different defensive mechanisms such as back time, replication, separation and normalization, etc.
    Keywords: Psychology, Defensive, mechanisms, poetry, Psychological criticism, Seyyed Qotb, Shahriar
  • Nematollah Behragham, Masoumeh Shabestari Pages 39-58
    In spite of the fact that paradox as an unknown literary device has largely been ignored, it has been a source of amazement and, consequently, aesthetic joy due to deviation from norm, ambiguity, the saliency of meaning, and laconism. One of the subtle points receiving little attention in Arabic literature, especially in Nahjol Balaghah, is the study of paradoxical elements. The most significant factors contributing to the high frequency of this artistic device in the Master of Speech (Ali-peace be upon him) are the mystical and spiritual experiences, punctiliousness, imagination and the dominant social and political atmosphere of the society at that time. The current research aimed at study the paradoxes from formal and functional perspectives and the reasons and areas of its formation in Imam Ali's speech. Due to his wonderful command of language and diction, Ali benefited from all the paradoxical devices and expressions to develop themes and concepts in an artistic and frequent manner.
    Keywords: Paradox, Music, Expression
  • Mohammad Reza Haji Esmaili, Reza Shokrani, Zohreh Kiani Pages 59-76
    The copulative word “Kâna” has been used 1450 times in the Holy Quran with its derivatives in different structures. The translators of the Holy Quran, therefore, must know the meaning of the verb in line with the context in which it is used so that they may translate the verb “Kâna” as close as possible to the Quranic text. Mostly the verb has been used in conditional and relative clauses and in sentences in which the predicate of the verb is hyperbole noun or epithet. Owing to the use of the text in different contexts, the translators present various meanings of it. The syntacticians have also held different views in analyzing the mentioned structures. In this research the writers try to analyze these structures and their Persian equivalent syntactically. The findings of this research show that the translation of conditional “Kâna” with “law” sentences is different from the translation of “Kâna” with “in” ones. It has also become clear that in the “connector Kanna noun predicate” structure, “Mā” is connector and not infinitive in nature.
    Keywords: The Holy Quran, Arabic Syntax, Kana, Translation, Persian Grammar
  • Javad Khanlari Pages 77-94
    The history of Human witness that aspires to attain personal and social wellbeing away from shortcomings, has always occupied the minds of scholars. Utopia in many years and even in our own time was concern of a lot of philosophers and scholars and has created precious works to advance the idea of a better world to live in, very efficient and helpful falls. In the field of literature, by favor of science and technology, "utopias" as new "science-fiction utopia" or "modern utopia" that brought into existence the examples of it in modern Arab literature, especially the works of Talib Omran, Syrian author can be cited. The utopias that are imagined with talib omran, based on element of good, peace and knowledge and it is the supporter of good traditions of ancients. Utopia power in the hands of scientists, philosophers and sages and its inhabitants, more like mankind. He try to establish accurate communication with extraterrestrial beings and use their ability to overcome to evil force of the earth. This type of literature in eastern literature area, not only is new and innovative, but also a positive step in the direction of level up to literature and the other in science and technology.
    Keywords: Talib Omran, utopia, modern utopia, science-fiction
  • Ensiyah Khazali, Narges Shakoorian, Rasool Dehqan, Zad Pages 95-116
    One of the aspects of the miracle of the Quran is the relationship between the Phonology and the music of Holy verses with their meaning, which Made Profound impact even on those who are not deeply familiar with Quran. Arrangement of letters in terms of proximity and pronunciation, convergence and contrast characteristics, frequency and sequence of movements and their impact on the Phonology and music of words in the verses of the Quran have led to the sharp and intimidating music of warning verses in one hand and to the calm and smooth music of the verses of glad Tidings in the other hand. This article examines the impact of the sound and the meaning in warning and enunciation verses of Surah al-Naba. In this study, holy verses of Surah al-Nabah have been Examined from the phonetics perspective which includes the following items: explaining the special features of letters, identifying the musical impacts, combination of some letters and their characteristics and specific pronunciation. Finally it is worth remembering that the authors of this article have employed the descriptive - analytical method of research in which data have been compared and analyzed in a few tables.
    Keywords: the Quran, Sound (music), meaning, Sura al Naba, warning, enunciation
  • Mohammad Reza Khezri Pages 117-136
    This study aims at review and discuss types of places mentioned in Al-Hareeri`s Maqamaat and their significance and relevance to mankind`s religious, socioeconomic and literary life within the necessary righteous and healthy needed environment. This study endeavors to disclose the broad lines of Hareeri`s theory and its semantic aspects of place and the mutual influence of mankind and place on each other, a task which Hareeri succeeded to relate and to signify its symbolic and explanatory effect in detail with his
    well-known rhetoric and eloquent art of speech in words, phrases and sentences, and in a highly excellent method establishing a deep rooted characteristic position for it in the literary field.
    Keywords: Maqamaat, Hareeri, Place, Semantics, Symbolism
  • Mohammad Ibrahim Khalifa Shooshtari, Mohamadhassan Amrayy Pages 137-160
    There are a lot of means and Methods for "Priding and Glory". Sometimes man is proud to his ancestors and his forefathers, and sometimes proud to his courage, and its place among his people, and sometimes proud to forgiveness and chastity, or a set of virtues and attributes, and sometimes, He proud to his poetry and eloquence, all of these meanings, be found in Sharif Razi Honorary poem. While we understand that Ahl al-Bayt are the original title of his pride and honor. They represent the best approach honorary representation in his poem, and they crystallized Very strong poetic gifts and eloquence authentic. Sharif Razi Was able to be at the forefront of stallions poets of the second Abbasid era like as his Professor Mutanabi, and Abi Tammam and Buhturi and others, and achieved a high position among them in this period. In this article, we want to demonstrate a glimpse of pride in his poem and its epic motives and the backgrounds of this pride in the depths of his personality.
    Keywords: The ancient Arabic Poetry, the Abbasid era, pride, Sharif Razi
  • Naser Zare Pages 161-184
    The two symbols of Abel and Cain are of the important elements in Badr Shākir al-Sayyāb’s poetry; so their traces could be explicitly perceived in his various poems. To be considered that the structure of each poem is formed by its components, Cain and Abel have prominent functions in the structure of poems these two poetical devices have been used in. On the one hand, the functions of these two elements that have binary opposition are different; and on the other hand, in proportion to the different structure of each different poem, the signifying system of these two elements changes. The structural analysis of the system of each poem makes it clear that these two poetical devices, with their different functions in each poem, have different significance and change the structure of that poem. The function of these two elements is definitely a significant and dynamic function. Because of weak structure of some poems, it happens that the function of these two artistic devices is marginal and non-pivotal.
    Keywords: Arabic modern poetry, structural analysis, Cain, Abel, Sayyab
  • Mohammad Saleh Sharif Askari, Leila Asl Rokn Abadi Pages 185-204
    Resistance literature in many Arab and non-Arab is extensively used as a recent style of literature. Some poets applying this style played an important role in the imagination of beautiful and dynamic visualization, and the undertaking Lebanese poet, Mohammad Ali Shams al-Din is considered as one of them. He also considers other modern contemporary poets, in order to express his viewpoints by using defamiliarization with paradoxes (paradox) as well as symbols and thus resorted resistance themes from the threat of vulgarity and on the other hand used religious and historical myths in order for providing majestic perspective. Inspecting the poet documents, patriotism and commitment to the values ​​and religious beliefs can be addressed as the most important issues and elements of his poems encountering to resistance.
    Keywords: resistance literature, Mohammad Ali Shams al Din, password, nature, poetry
  • Zahra Sarfi, Azartash Azarnoosh, Nosrat Nilsaz, Nahle Gharavi Naeini Pages 205-220
    Orientalists, have raised doubts about the authenticity of the Holy Quran from different angles in their researches. One of them is the book: "the Syro-Aramaic reading of the Holy Quran", written by Luxenburg. The writer seeks undermining the authenticity of the Holy Quran with the claim that early versions of it had been written in Syriac characters. Accordingly, the writer denies the existence of Arabic characters at the time when the Holy Quran was sent down. He ascribes the appearance of Arabic characters to the later centuries. Although the transmission of the Holy Qur’an by word of mouth dispels any doubts about its authenticity, the writer of this article tries to analytically criticize the details of Luxenburg’s claims. Besides, the independent identity of the Arabic characters at the time when the Holy Quran was sent down, has also been taken into consideration.
    Keywords: Quranic Script, Arabic characters, Distortion, The Syro, Aramaic Reading of the Holy Quran
  • Rouhollah Sayyadi Nezhad Pages 221-240
    Language is the product of Cultural interaction and producing various languages different cultures manifest the world in many forms.Language and culture are connected with each other to such an extent that study of language apart from society is nothing but absurdity. The studies connected with relationship between language and culture by Malinofski's research in the beginning of twentieth century and his emphasis on texture situation were earnestly started and then the mentioned work was carried on by 'Ferth'. This research falls in the category of socio-linguistics. The writer seeks to specify the social and cultural position of past of Arab woman on the basis of qualitative and analytical method. Besides, the research is based on the structure and external layers of language. The basic achievement is to make clear that the patriarchal society of Arabs deprived women of language in order to dominate them to possible extent. The examining of words; idioms, and metaphors shows that culture changed woman to depending entity.Depriving women of language and pen the patriarchal society to Arab managed to bury them alive socially and culturally.
    Keywords: Arabic society, culture, woman, sociolinguistics, patriarchy
  • Abbas Arab, Omid Izanloo Pages 241-262
    The sociological criticism was established by George Lukach in the beginning of 20th century and then Lucien Goldmann and Mikhail Bakhtine have developed it. In sociological criticism the Content impact is on form and social situation impact on content. So, if we study the work we can find the idea of the writer or poet and we can use it as a historical document. Adi ibn Zayd was in the court of Hira and Persians so it gives his poetry sociological importance. There are Common religious beliefs of the Christian, Jewish and Pagan in Adi’s poetry due to fertile geographical and climatic conditions that convict neighbours to land in this area with different religious beliefs. The death in attitude of poem has not depth and he mentioned it as a inevitable phenomenon. On the other hand, The prevalence of common folk beliefs and its reflection in Adi’s poetry, shows the society imact in informing everyone's beliefs.
    Keywords: Sociological Criticism, Addi Ibn Zaid, poetry
  • Amir Morteza, Hamed Sedghi Pages 263-282
    Contemporary poetry has always aimed at achieving its goal in reflecting social & political realities and awaring people and encouraging them in changes which lead to improvements by (using & exploiting ) new literary techniques. Moreover , applying symbols as one of the literary interpretation , is the most salient sample of contemporary Arabic poetries & also the most audacious approaches of contemporary Arab poets . Adonis is one of the eminent features of contemporary Arab poets whose distinctive feature of poetries is symbolism . Given the expansion of Adonis 's symbolic language, this article addresses the natural symbols and in addition to providing natural phenomenon mostly used in Adonis's poetries, it infends to achieve new results of analyzing the mentioned symbols . The obtained outcome reflects the fact that since some natural elements like water , fire , stone , ……….. are paralleled his main beliefs and thoughts , play a preponderant role and have high frequency .Herbal and animal elements are at the next steps , as well . Semantic common ground of most natural symbols are mobility, movement and dynamism. Meanwhile, mostly natural and herbal elements in his poetry, have positive aspects and just some of the animal elements like spider have negative aspect.
    Keywords: poetry, Adonis, symbol, Symbolism, Natural Symbols
  • Sayyed Reza Mirahmadi, Ali Najafi Ivaki, Seppideh Aqajanpur Pages 283-304
    Nizār Qabbāni,the contemporary Syrian Poet (1923-1998), is known as the poet of woman in the field of poetry and have been mostly criticised from this poin of view. A detailed scrutiny of her works clearly illustrates that she has sensitively and emotionally reacted to insufficiencies of the Arab society and the incompetence of the rulers.Political and social issues have certainly been among her concerns.Nizār Qobbāni used sarcasm to harshly and bitterly challenged the inadequate policy and statesmanship of Arab puppet rulers and exhaustion of Arabic culture and people's narrow-mindedness.Sarcasm is one of the expressive techniques Nizār Qabbāni has used in portrating his mental concepts. This can be very vividly seen in her political famous work called “Hawâmish Ala Daftar al_Naksah”. This study attempts to, with a descriptive-analytical approach,explore the role of this techniques. The result is that the use of this technique has had a profound effect in the poet's prominent language and her audience to get the intended concepts. In addition the coincidence of poet's bitter language with Arab bitter defeat in 1967 war,has made a kind of harmony and coordination of content and vocabulary and poetic compositions,which has attracted specific audiences such as literary critics.
    Keywords: Nizar Qabbani, Sarcasm, Political poetry, Defeat, poetry