فهرست مطالب

مطالعات اصول فقه امامیه - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات اصول فقه امامیه
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رحمانی فرد* صفحات 7-28
    از آنجا که نظریه منطقه الفراغ بیشتر ناظر به زمانی است که فقیه، دارای قدرت اجرایی هم باشد، یعنی حکومت اسلامی تشکیل یافته است و فقیهی به عنوان ولی امر مسلمانان و زعیم امت در راس امور قرار دارد، این نظریه به ویژه در زمان حاضر که چنین شرایطی موجود است می تواند کاربرد فراوانی داشته باشد. در این نوشتار منطقه الفراغ را تعریف می کند و نکات مبهم را توضیح می دهد و با دلایل عقلی و نقلی بر اثبات منطقه الفراغ برای ولی امر استدلال می کند. منطقه الفراغی که ولی امر می تواند در آن قانون گذاری کند در خصوص احکام غیر الزامی است که با وجود شرایط می تواند آن حکم غیر الزامی را به حکمی الزامی تبدیل نماید. همچنین مقاله بررسی می کند که آیا ولی امر می تواند در احکام الزامی ورود داشته باشد یا نه و نیز تصرف او در احکام الزامی چه نوع تصرفی است. از آنجا که در این نوشتار هدف ما چیستی و ادله اثبات کننده منطقه الفراغ بود در صدد بیان و پاسخ به نقدهای این نظریه نبوده ایم، گرچه کوشیده ایم نظریه را به گونه ای تقریر کنیم که اشکالات کمتر متوجه نظریه شود، یعنی به صورت ضمنی به اشکالات پاسخ داده ایم.
    کلیدواژگان: منطقه الفراغ، قانون گذاری، ولی امر، حکم الزامی، حکم غیر الزامی، حل تزاحم
  • خالد الغفوری* ترجمه: محمودرضا توکلی محمدی صفحات 29-50
    مبحث حاضر، در حیطهٔ علم اصول، پژوهشی بسیار با اهمیت و منحصر به فرد است، زیرا به بررسی یکی از رابطه های موجود میان ادلهٔ احکام شرعی می پردازد و در این زمینه در صدد است تا به کشف نسبت جدیدی میان این ادله دست یابد که با نسبت های چهارگانهٔ پیشین یعنی تخصص، ورود، تخصیص و تقیید و در نهایت حکومت متفاوت است. این نسبت جدید را (نسبت تطبیق افتراضی) می نامیم. این رابطهٔ پیشنهادی عبارت است از تنزیلی خاص از طریق در نظر گرفتن موضوعی که به صورت فعلی و حقیقی وجود نداشته و در ادامه تطبیق حکم بر این موضوع به منظور دست یافتن به حکم موضوع مد نظر و در نهایت مورد نظر قرار دادن آن حکم. نگارنده پیش از این، پژوهشی مستقل را در تبیین و توضیح این رابطه از دیدگاه تصوری به انجام رسانده بود و در مقالهٔ پیش رو بر آن است که تا به بیان دلالت ها و شواهدی بپردازد که از خلال آن، می توان به اثبات این نظریه اقدام نمود.
    کلیدواژگان: قاعدهٔ فقهی، قاعدهٔ اصولی، ورود، تعارض، حکومت، تخصص، تخصیص
  • یعقوبعلی برجی* صفحات 51-64
    در آثار اصولی متاخر چنین شهرت دارد که ادله فقه نزد امامیه چهار دلیل اند: کتاب، سنت، اجماع و عقل. با این همه، به رغم این شهرت فراگیر در نگرش تاریخی و محتوایی، دلیل چهارم در هاله ای از تاریکی قرار دارد و در بررسی نظام فقهی هر فقیهی، باید دید که او از دلیل عقل چه تعریفی داشته است. بخشی از مصادیق تاریخی دلیل عقل، اصول کاربردی مانند برائت و استصحاب بوده (غزالی، 1420: 1/ 217 و 221) و بخشی دیگر از آن روش های فهم از خطاب همچون دلیل الخطاب بوده است (محقق حلی، 1318: 1/ 31). در این مقاله دیدگاه فقی هان برجسته اهل بیت از شیخ مفید تا شهید اول بررسی شده و با رصد تحولات در جایگاه عقل در استنباط، به نوآوری های هر یک از فقی هان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: عقل، استنباط، اجتهاد، قیاس
  • عزیزاله فهیمی، محمد سلطانیه* صفحات 65-86
    تعارض بینات از مباحث مهم باب قضاست قدر متیقن از بینه، حضور دو شاهد عادل است که ممکن است مدعی دو شاهد عادل و منکر هم دو شاهد عادل اقامه نماید که در این صورت، تحت عنوان تعارض بینه داخل و خارج مطرح می شود که موضوع این مقاله است. الف، اگر شئ مورد نزاع در استیلای طرفین دعوی باشد با سوگند هر دو طرف یا با نکول هر دو طرف، شئ تنصیف می گردد. برخی از فقها، مثل شیخ طوسی&، حقی برای اقامهٔ دو شاهد توسط منکر قائل نیستند و گفته اند منکر فقط حق اتیان سوگند دارد، نه حق اقامه بینه. برخی از فقها، مثل علامه حلی&، حق اقامهٔ بینه برای منکر را متذکر شده اند؛ البته گفته اند چنین حقی در غیر باب قضا برای منکر وجود دارد. ولی کسانی که مثل ابوالصلاح حلبی قائل اند که منکر هم حق اقامهٔ بینه دارد و در صورت تعارض بین بینهٔ داخل (بینهٔ منکر) با بینهٔ مدعی (بینهٔ خارج)، بینهٔ منکر مقدم خواهد بود. برخی فقها نیز مثل مرحوم نراقی و امام خمینی&، قائل به وقوع تعارض و تقدم بینهٔ منکرند. البته هر گروه برای سخن خود، ادله ای ذکر نموده اند. نظر نگارنده آن است که اولا امکان وقوع تعارض بین بینهٔ داخل و خارج وجود دارد و برخی از فقها مثل شیخ طوسی& در نهایه فرموده است: اگر بینهٔ خارج، سبب شهادت خود را ذکر نماید، مقدم خواهد بود. شهید ثانی& نیز قول قدما را که تقدم بینهٔ خارج بر داخل در صورت تساوی بینهٔ آن هاست، درست دانسته است. ولی نظر صائب آن است که هیچ کدام از بینهٔ داخل و خارج بر دیگری مقدم نیست و با تسلط هر دو بینه، نوبت به سوگند منکر و حکم به نفع ذی الید صادر می گردد.
    کلیدواژگان: بینه، نکول، منکر، قرعه، بینه داخل، بینه خارج
  • محمد صادق فیاض* صفحات 87-112
    یکی از محورهای مناقشه برانگیز استصحاب در علم اصول، پشتوانه های نظری تقدیم امارات بر این اصل عملی است. مفروض اساسی این است که لزوم تعلیق استصحاب در مورد اماره اکنون در میان متاخرین مسلم است، ولی در اینکه چرا باید در مورد تداخل همواره امارات مقدم گردد، میان اصولیان، اختلاف وجود دارد. مرحوم شیخ انصاری که در بازشناسی تنوع ملاکات فهم سازوار از ادله به ظاهر متعارض، پیش گام است این مسئله را بر مبنای نظریه «حکومت»، حل کرده است. برابر این رویکرد، رابطه شرح و متن میان این دو دسته ادله سبب شده تا ادله استصحاب در سیطره ادله امارات فهم گردد. در مقابل، مرحوم آخوند خراسانی از «ورود» سخن گفته و اینکه با فعلیت دلیل اماره در هر مورد، موضوع دلیل استصحاب منتفی می گردد. در ادامه ، اگرچه مرحوم شهید صدر از متغیر تخصیص دفاع نمود، امام خمینی& الگویی را مطرح کرد که حکومت تنها راه حل تنافی میان ادله لفظی است، اما از ورود می شود برای تقدیم ادله که فاقد نظارت لفظی اند هم استفاده کرد. بن مایه های این نظریه که در اندیشه های اصولی شهید صدر هم فراوان به چشم می خورد می تواند برای حل این منازعه راه گشا و در جهت تنقیح قلمرو اصول زبان شناختی برای فهم منسجم از ادله به ظاهر متعارض موثر باشد.
    کلیدواژگان: امارات، استصحاب، اصول عملیه، تخصیص، حکومت، ورود، اصول فقه
  • محمدعلی اسماعیلی* صفحات 113-138
    تعامل متقابل میان فلسفه و اصول فقه، به عنوان دو علم مهم و محوری در حوزه علوم اسلامی، موجب آثار فراوانی بوده است. قاعده الواحد جزء قواعد فلسفی است که کاربرد فراوانی در مسائل اصولی دارد. مهم ترین برهان بر اثبات آن، قاعده سنخیت بین علت و معلول است. اگر از یک واحد حقیقی بدون کثرت معلول های گوناگون صادر شود، باید در ذات آن علت، جهت کثرت باشد تا سنخیت میان علت و معلول از بین نرود در حالی که واحد حقیقی مفروض هیچ گونه جهت کثرت ندارد. قاعده الواحد کاربردهای فراوانی در مباحث اصولی دارد. نوشتار حاضر به تحلیل و بررسی ده کاربرد این قاعده در مسائل اصولی در اندیشه شهید صدر پرداخته است: کاربرد اول: اثبات وجود موضوع برای هر علم؛ کاربرد دوم: استعمال لفظ در بیش از یک معنا؛ کاربرد سوم: تصویر وضع عام و موضوع له خاص؛ کاربرد چهارم: تصویر جامع میان افراد صحیح در مسئله صحیح و اعم؛ کاربرد پنجم: تصویر جامع میان افراد صحیح و فاسد در مسئله صحیح و اعم؛ کاربرد ششم: تحلیل وجوب تخییری در متباینات؛ کاربرد هفتم: تحلیل وجوب تخییری در اقل و اکثر؛ کاربرد هشتم: تعریف مفهوم؛ کاربرد نهم: اثبات مفهوم؛ کاربرد دهم: مسئله تجری.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، فلسفه، علم اصول، شهید صدر
|
  • Ali Rahmani Fard * Pages 7-28
    Given the fact that any argument about the 'discretionary area', the area of vacuum (mantaqat al-faragh) is possible in the existence of an Islamic government and a jurist having the power to administer and execute religious laws, this theory can be very much applicable in the de facto situation in which all the requirements are met. In this study, the term mantaqat al-faragh has been defined and ambiguities have been discussed and removed. The rational and textual reasons have been presented to prove such a discretionary area for wali amr i.e. the ruling jurist. The discretionary area where an Islamic jurist can legislate has something to do with nonmandatory rules which can be changed into mandatory and binding rules by a qualified ruling jurist, if the conditions are met. As well this article seeks to examine whether a ruling Muslim authority can have discretion over mandatory rules or not. If he can, what kind of discretion can he have? Since in this study the aim is to study the nature and reasons that substantiate mantaqat al-faragh, the objections and criticisms concerning the subject-matter have not been dealt with, though efforts have been made to present the theory in such a way that it is prone to less objections. That is to say the possible objections have been answered in an implicit way.
    Keywords: mantaqat al-faragh (discretionary area), legislation, wali amr, mandatory rule, non-mandatory rule, resolving conflict
  • Khalid Alghafuri * Pages 29-50
    The present research in the principles of religion is very important and unique because it seeks to examine one of the relationships within the reasons for Islamic laws. It aims to explore a new relationship among these reasons which are different from the quadruple relations e.g. takhaṣuṣ, wurūd, takhṣiṣ (taqyīd) and finally ḥukūmat. This new relation is called suppositional application (lit. tatbiq iftiradhi). This proposed relationship refers to a particular kind of substitution by considering a special subject which is not currently and really present but the rule is applied to the subject in a bid to find out the rule of the intended subject and ultimately taking that rule into consideration. The writer, who has also conducted independent research and illustrated these relations elsewhere in the past, seeks to explain the significations and pieces of evidence to prove the hypothesis.
    Keywords: jurisprudential rule, principle, jurisprudence, wur?d, conflict, ?uk?mat, takha?u?, takh?i?
  • Yaqub Ali Borji * Pages 51-64
    It is well-known among Shia jurisprudents as also asserted by scholars in their works that the sources of derivation of Islamic are four: The Quran, Sunnah, consensus and reason. In spite of the fact that reason has been generally viewed over the history as a source of derivation, yet it remains a point of contention and debate due, largely, to the ambiguity concerning its definition. When examining the jurisprudential system of every jurisprudent, we must see as to what his definition of ‘aql (reason) is. A part of the historic manifestations of reason are the frequently used principles such as the principle of "presumed innocence" (asl baraat al-dhimma) and the principle of istishab (presumption of continuity). Another part of it constitutes dalil al-khitab or the methods of understanding a speech in the way it is delivered. This study seeks to study the viewpoints of prominent jurisprudents from Shiekh Mufid to First Martyr (Muhammad Jamaluddin al-Makki alAmili) and while examining the course of development of the status of reason in deduction, it makes mention of the innovations and novel thoughts of each jurisprudent in this area.
    Keywords: reason, deduction, ijtihad, analogy
  • Azizullah Fahimi, Muhammad Sultaniyah* Pages 65-86
    The conflict among various pieces of evidence or clear signs is one of the important legal topics. An example of conflict or contradiction is when two just witnesses bear witness in favor of the plaintiff and then they are contradicted by other two just witnesses who testify to something in favor of the denier or defendant. This issue is thus discussed under The Contradiction between Inner and Outer Clear Proofs. It has been stated by jurisprudents that if the two parties to a legal case have control over the contended object, both of the two sides are made to swear. If they refuse to do so, the thing will be halved between them. Some jurisprudents such as Sheikh Tusi maintain that the denier has no right to present two witnesses. He has the right to declare an oath, not to present any witnesses. Some other jurisprudents such as Allamah Hilli holds that the denier has the right to present witnesses but he has stated that the denier has the right in non-judicial matters. However, people like Abu Salah al-Halabi believe that the denier also has the right to present witnesses and that in cases of contradiction between proofs of the two parties, the denier’s proof will take precedence over the claimant’s. Some jurisprudents such as late Naraqi and Imam Khomeini (ra) are of the view that in the case of a conflict, the denier’s proofs will precede. Of course, every group of scholars has presented its own reason to prove its argument. However, the writer believes that in the existence of a conflict between an inner and outer proof, none of the two proofs is preferred and as both proofs cannot be discarded either, the solution is that both parties are made to swear and the decision will be made in favor of the one who is currently holding possession of the disputed object.
    Keywords: proof, refusal, denier, lot, inner proof, outer proof
  • Muhammad Sadiq Fayyaz * Pages 87-112
    One of the points of contention concerning the principle of istiṣhab or presumed continuity in Ilm al-Uṣul relates to the theoretical support that causes amârât to take precedence over this principle. The basic assumption among the contemporary scholars is that the principle of presumed continuity is used where there is no evidence (amârah). When it comes to why an amârah precedes the said principle, there are discrepancies among the scholars. Late Sheikh Ansari is of the view that the precedence is due to an amârah governing the principle of presumed continuity. According to this approach, the relationship between two arguments is that of the main text and marginal annotation and that the principle of presumed continuity is understood with this assumption that amârah is dominant. On the contrary, late Akhund Khurasani has spoken of wurūd saying that in existence of a valid evidence that leads to a strong speculation, the principle of presumed continuity goes to the periphery and cannot be applied. Although scholars like Shahid Baqir Sadr has defended a variable called takhṣiṣ, Imam Khomeini (ra) has put forth a pattern as per which takhṣiṣ is the only way out to resolving contradiction among oral evidences. As for wurūd, it can be used to present an argument characterized by a lack of verbal supervision. The arguments behind this theory that can be seen with Shahid Sadr’s juridical notions can be instrumental in solving this dispute as well as in explaining the sphere of the linguistic principles for a coherent understanding of the apparently conflicting proofs.
    Keywords: amârât, isti?hab, practical principles, takh?i?, ?uk?mat, wur?d, principles of jurisprudence
  • Muhammad Ali Ismaili * Pages 113-138
    The interaction between philosophy and principles of jurisprudence as two important branches of knowledge in the area of Islamic sciences can have significant outcomes and effects. The principle of ‘al-wâhid’ is one of the philosophical principles with a great many functions in juridical areas. To prove this, the most important argument is the principle of cognation (similarity) of the cause and the effect in the sense that if different things (effects) emanate from a single thing, then there must be some aspects of multiplicity in the essence of that cause because there must be cognation between cause and effect whereas, in fact, "there will not be issued from one thing more than one". In other words, insofar as something is considered to be one thing, it can have no multiple dimensions.
    The principle of ‘al-wâhid’ has numerous applications in Ilm al-Usul. The present study seeks to analyze ten applications of this principle in juridical areas according to Shahid Sadr. First application: Proving a subject for every science; second application: The use of a word for more than one meanings; third application: The assumption that a word with an absolute and unrestricted meaning is used for a particular thing; fourth application: The assumption that a word includes all correct instances in the issue of sahih and a’amm; fifth application: the assumption that a word includes all correct and incorrect (fasid) instances in the issue of sahih and a’amm; sixth application: Analyzing wujūb takhyiri (optional obligatory duty) in the state of contradictions; seventh application: Analyzing wujūb takhyiri in minimal and maximal quantity; eighth application: Definition of concept; ninth application: Proving a concept; Tenth application: The issue tajarri .
    Keywords: the principle of al-wahid, philosophy, Ilm al-Usul, Shahid Sadr