فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1395)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله پژوهشی
  • فائزه محمدی کشکا، همت الله پیردشتی، یاسر یعقوبیان، اسماعیل بخشنده صفحات 1-15
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر تیمار تریکودرما هاماتوم (Trichoderma hamatum) و اینتروباکتر (Enterobacter sp.) به عنوان محرک رشد گیاه بر صفات رویشی و عملکرد گندم (رقم میلان)، در روستای سوته شهرستان ساری به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 انجام شد. عامل اصلی کود فسفر (سوپرفسفات تریپل) در سه سطح صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار و عامل فرعی شامل تیمار قارچی در دو سطح عدم تلقیح (شاهد) و تلقیح با تریکودرماو تیمار باکتریایی در دو سطح بدون باکتری (شاهد) و تلقیح با اینتروباکتر بودند. نتایج حاکی از تاثیر مثبت هر دو تیمار قارچوباکتری بر بیشتر صفات مورد بررسی در گیاه گندم بود. در سطوح فسفر صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار،کاربرد اینتروباکتر به ترتیب باعث افزایش حدود 19، 7 و 26 درصدی عملکرد دانه شد. همچنین، تلقیح تریکودرما افزایش حدود 13 درصدی عملکرد دانه و 10 درصدی زیست توده را نسبت به شرایط عدم کاربرد قارچ و باکتری به همراه داشت. تلقیح توام قارچ و باکتری نیز باعث افزایش تمامی صفات از جمله طول سنبله (حدود چهار درصد)، عملکرد دانه (حدود 21 درصد) و زیست توده (حدود 10 درصد) نسبت به شرایط شاهد گردید. بنابراین، با توجه به بهبود صفات مورد بررسی گندم در پی تلقیح با این ریزجانداران در تمامی سطوح فسفر مصرفی نسبت به مصرف تنهای کود شیمایی فسفره، می توان اظهار داشت که استفاده از این نهاده های بوم سازگار ضمن بهبود عملکرد دانه، می تواند باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی فسفره گشته و از نظر زیست محیطی نیز بسیار کارآمد می باشند.
    کلیدواژگان: حل کننده فسفات، زیست توده، سوپرفسفات تریپل، عملکرد، گندم
  • شفیقه سخاوی، روح الله امینی، محمدرضا شکیبا، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 17-32
    به منظور بررسی اثر کودهای شیمیایی و زیستی بر کشت مخلوط باقلا و زیره سبز آزمایشی در سال 1393 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. فاکتور اول شامل پنج الگوی کاشت شامل کشت خالص باقلا و زیره سبز و سه الگوی کشت مخلوط جایگزینی باقلا و زیره سبز به صورت ردیفی (یک ردیف باقلا – یک ردیف زیره سبز) و نواری دو ردیف باقلا –دو ردیف زیره سبز و چهار ردیف باقلا -چهار ردیف زیره سبز بود. فاکتور دوم عبارت از سه سطح کودی شامل کاربرد 100 درصد کود شیمیایی (50 کیلوگرم کود اوره + 150 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار)، 50 درصد کود شیمیایی+ کودهای زیستی (ازتو بارور+ بارور 2 ) و ورمی کمپوست (10 تن در هکتار) بود. نتایج نشان داد بیشترین تعداد برگ به تیمار 100 درصد کود شیمیایی مربوط بود. بیشترین اجزای عملکرد باقلا در الگوی کشت مخلوط یک ردیف باقلا+ یک ردیف زیره سبز مشاهده شد. بالاترین نسبت برابری زمین و مجموع عملکرد نسبی در همه سطوح کودی به الگوی کشت مخلوط ردیفی 1:1 تعلق داشت. همچنین در کشت مخلوط نواری 2:2 بیشترین نسبت برابری زمین (35/1) به سطوح کودی ورمی کمپوست و بالاترین مجموع ارزش نسبی در کشت مخلوط ردیفی 1:1 با مصرف 100 درصد کود شیمیایی حاصل شد که سودمندی اقتصادی این الگوی کشت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بارور2، کود زیستی، مجموع ارزش نسبی، نسبت برابری زمین، ورمی کمپوست
  • شکوفه مرادی، محمدرضا ساریخانی، ناصر علی اصغرزاد صفحات 33-47
    ریشه زایی گیاه می تواند ناشی از تلقیح میکروبی و اکسین میکروبی باشد. تولید اکسین توسط باکتری ها با ایفای نقش در ریشه زایی گیاه به عنوان یکی از ویژگی های تحریک کننده رشد گیاه شناخته می شود. بر این اساس در قالب آزمایش فاکتوریل، توان تولید اکسین برخی از جدایه های باکتریایی (25 جدایه) در شرایط درون شیشه ای مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید اکسین جدایه ها در شرایط درون شیشه ای، در حضور و عدم حضور تریپتوفان (به عنوان پیش ماده تولید اکسین) در محیط NF، از 75/0 تا 28/2 میلی گرم بر لیتر متغیر بود. بالاترین میزان تولید اکسین متعلق به جدایه Az-3 بود و کمترین میزان در جدایه Az-48 دیده شد. همچنین به منظور بررسی اثربخشی این باکتری ها در ریشه زایی و رشد عمومی گیاه ذرت در بستر شن استریل، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی به اجرا درآمد. در طول آزمایش تمام عناصر غذایی مورد نیاز گیاه از طریق محلول غذایی هوگلند تامین شد. نتایج آزمایش حاکی از آن بود که بیشترین حجم ریشه به مقدار 67/47 و 67/38 سانتی متر مکعب در جدایه هایAz-13وAz-73 به دست آمد، در حالی که بیشترین وزن خشک ریشه در جدایه Az-8 مشاهده شد. جدایه Az-48 بیشترین وزن خشک کل بوته را در بین جدایه ها به خود اختصاص داد. آنالیز عناصر گیاهی در بافت خشک گیاه نشان داد که جدایه Az-48 با مقادیر 66/80، 85/10، 2/241 و 67/4 میلی گرم بر گلدان به ترتیب بیشترین مقادیر عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و آهن را جذب نموده است. نتایج این آزمایش نشان داد هرچند جدایه Az-48 دارای کمترین میزان تولید اکسین بود اما در بهبود رشد عمومی گیاه موثر واقع شده است که به نظر می رسد مکانیسمی به غیر از تولید اکسین در این امر دخالت داشته باشد.
    کلیدواژگان: اکسین، باکتری، تریپتوفان، ذرت، ریشه زایی
  • حسن شهقلی، محمدرضا اصغری پور، عیسی خمری، عادل غیوری صفحات 49-61
    به منظور بررسی شدت های مختلف مصرف نهاده بر عملکرد و اجزای عملکرد رقم های مختلف لوبیا، آزمایشی به صورت کرت های خردشده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای کشور واقع در خمین اجرا شد. شدت های مختلف مصرف نهاده؛ شامل اکولوژیک، تلفیقی، کم نهاده، متوسط نهاده و پر نهاده به عنوان کرت های اصلی و رقم های مختلف لوبیا شامل سفید رقم درسا، قرمز لاین امید بخش Ks-31169، چیتی رقم صدری به عنوان کرت های فرعی بودند. شدت های مختلف مصرف نهاده شامل دفعات عملیات خاکورزی و مقادیر مختلف کاربرد کود، سموم، بذر و آبیاری بود. نظام پرنهاده و اکولوژیک به ترتیب با 2 و 7 عملیات خاکورزی کمترین و بیشترین عملیات خاکورزی را داشتند. عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در نظام های کم، متوسط و پرنهاده با کاربرد کودهای شیمیایی، در نظام اکولوژیک با کاربرد کود دامی و در نظام تلفیقی با ترکیبی از کاربرد کود شیمیایی و دامی تامین شد. مبارزه با آفات و علف های هرز در نظام پرنهاده تنها از طریق روش های شیمیایی، در نظام های تلفیقی، کم و متوسط نهاده ترکیبی از روش های شیمیایی و فیزیکی و در روش اکولوژیک تنها از روش فیزیکی انجام شد. بیشترین قطر غلاف و دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در تیمار نظام تولید تلفیقی با لوبیا چیتی و در صفت وزن صد دانه در تیمار نظام تولید پر نهاده با لوبیا چیتی مشاهده شد. تیمار های نظام تولید تلفیقی با لوبیا چیتی در صفات عملکرد بیولوژیک (53 درصد) و شاخص برداشت (26 درصد) و تیمارنظام تولید تلفیقی با لوبیا سفید در صفت وزن صد دانه (53 درصد) نسبت به تیمار نظام کم نهاده با لوبیا سفید افزایش داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد با تولید لوبیا در سیستم های تلفیقی می توان علاوه بر تولید محصول قابل قبول، در مصرف نهاده نیز صرفه جویی نمود.
    کلیدواژگان: حبوبات، سیستم های تلفیقی، عملیات خاکورزی، لوبیا سفید، نهاده ها
  • علیرضا توسلی، کاظم خاوازی، حسن منیری فر، حسین بشارتی، نادر میرفخرایی، مهدیه شمشیری پور، صدقعلی زمانی صفحات 63-79
    به منظور بررسی اثر تلقیح سویه های مقاوم به شوری باکتری سینوریزوبیوم ملیلوتی بر عملکرد و اجزای عملکرد سه اکوتیپ یونجه آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در سال 1390 تا 1393 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سویه باکتری سینوریزوبیوم ملیلوتی بود که بر اساس تست مقاومت به شوری در شرایط آزمایشگاهی و همچنین ارزیابی گلخانه ای انتخاب گردیدند. فاکتور فرعی سه اکوتیپ یونجه شامل قره یونجه، همدانی و ملک کندی بودند. سویه های منتخب باکتری با بذر سه اکوتیپ یونجه تلقیح و در شرایط مزرعه در خاکی با EC برابر 3/7 دسی زیمنس بر متر کشت شدند و اثر آنها بر صفات تعداد ساقه در مترمربع، ارتفاع گیاه و عملکرد علوفه تر و خشک بررسی گردید. نتایج نشان داد اثر متقابل اکوتیپ یونجه و سویه باکتری بر صفات تعداد ساقه در مترمربع، عملکرد علوفه تر و خشک معنی دار است. بیشترین تعداد ساقه در مترمربع (377 عدد) مربوط به اکوتیپ ملک کندی و در شرایط بدون تلقیح با باکتری بود. ترکیب تیماری اکوتیپ همدانی تلقیح شده با سویه شماره 7 و اکوتیپ ملک کندی تلقیح شده با سویه های شماره 10 و 5 به ترتیب با 52/5، 05/5 و 02/5 تن در هکتار، بیشترین علوفه خشک را تولید نمودند. نتایج این تحقیق نشان می دهد تلقیح اکوتیپ یونجه با سویه ریزوبیومی که همزیستی خوبی با آن داشته باشد، رشد بهتر و افزایش تولید علوفه در شرایط شور را موجب گردیده و حفظ حاصلخیزی خاک و رسیدن به پایداری در کشاورزی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خاک شور، عملکرد، قره یونجه، ملک کندی، همدانی، همزیستی ریزوبیومی
  • بهمن پاسبان اسلام صفحات 81-89
    این تحقیق با هدف ارزیابی اثرات خشکی بر صفات فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به خشکی، عملکرد دانه و روغن، اجزای عملکرد و شناسایی ژنوتیپ های بهاره متحمل به خشکی کلزا در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در سال 1394 انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. فاکتور اصلی تنش خشکی در سه سطح بدون تنش، تنش از مرحله گل دهی و خورجین دهی تا رسیدگی دانه و فاکتور فرعی ژنوتیپ در پنج سطح شامل RGS003، ظفر، ساری گل، زرفام و دلگان بود.نتایج نشان دادند بروز خشکی از مراحل گل دهی و خورجین دهی باعث افزایش معنی دار دمای برگ و کاهش مقدار آب نسبی برگ، هدایت روزنه، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن گردید. ولی اثرات منفی خشکی در مرحله گل دهی شدیدتر بود، بنابراین درصورت محدودیت منابع آب، آبیاری در مرحله گل دهی اولویت بیشتری خواهد داشت. همبستگی منفی و معنی دار دمای برگ و مثبت ومعنی دار مقدار آب نسبی برگ و هدایت روزنه با تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن نشان داد این صفات می توانند اثرات خشکی روی کلزای بهاره را منعکس کنند. وجود همبستگی مثبت ومعنی دار تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه با عملکرد دانه و روغن روشن ساخت اثر خشکی روی عملکرد ها از طریق کاهش این اجزای عملکرد بوده است. ژنوتیپ های مورد مطالعه از محصول دهی مشابهی در شرایط بدون تنش برخوردار بودند ولی تحت تنش خشکی، بیشترین عملکرد دانه و روغن به RGS003 تعلق داشت.
    کلیدواژگان: دمای برگ، عملکرد روغن، کمبود آب، مقدار آب نسبی برگ، هدایت روزنه
  • زین العابدین امیدمهر، علیرضا محمدی، ابوالفضل هدایتی پور صفحات 91-101
    به منظور مطالعه اثر روش های تهیه بستر بذر بر عملکرد سیب زمینی،تحقیقی طی سال های 1388-1386 در مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان (شاهرود) انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های نواری بر پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. عامل افقی شامل نوع و زمان شخم بصورت 1- شخم با گاوآهن برگرداندار،2- شخم با گاوآهن بشقابی،3- شخم با گاوآهن چیزل در پاییز، 4- شخم با گاوآهن چیزل در بهار و عامل عمودی شامل ارقام سیب زمینی اگریا،دراگاوسانته بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب داده ها (1386و 1388) نشان داد، که تیمارهای مختلف خاک ورزی، اختلاف معنی دار داشتند. تیمار چیزل در بهار در سال سوم وتیمار شخم معمول در سال اول آزمایش به ترتیب بیشترین (1/31 تن در هکتار) وکمترین (24 تن در هکتار) عملکرد غده را تولید کردند. درصد برگردانی خاک به شدت تحت تاثیر تیمارهای خاک ورزی قرار گرفت. بطوریکه تیمار شخم با گاوآهن برگردان دار و چیزل به ترتیب با متوسط 5/71 و 5/39 درصد دارای بیشترین وکمترین مقدار برگردانی خاک بودند. همچنین تیمارهای مختلف خاک ورزی بر میزان کربن آلی خاک موثر بودند. تیمار شخم با چیزل در بهار و شخم برگردان دار به ترتیب بیشترین (45/0) و کمترین (28/0) درصد کربن آلی خاک را دارا بودند. با توجه به عملکرد سیب زمینی و مزایای استفاده از گاوآهن چیزل، گاوآهن برگردان دار را می توان با گاوآهن چیزل جایگزین کرد.
    کلیدواژگان: خاک ورزی، خواص خاک، سیب زمینی، شخم، عملکرد غده
  • لمیا وجودی مهربانی، رعنا ولیزاده کامران، کامبیز عزیزپور صفحات 103-112
    به منظور بررسی تاثیر برخی عوامل قبل و پس از برداشت بر خصوصیات فیزیولوژیک همیشه بهار دو آزمایش جداگانه انجام شد. آزمایش اول در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به منظور بررسی تاثیر منابع کود آلی شامل کود گاوی کاملا پوسیده ، ورمی کمپوست، کود مرغی و شاهد و خاکپوش پلی اتیلنی (سفید و سیاه( انجام شد. کاربرد کود آلی به همراه خاکپوش تاثیر مثبت در وزن تر گل داشت. بالاترین عملکرد گل در تیمارهای ورمی کمپوست + مالچ سیاه، مرغی+ مالچ سیاه و دامی+ مالچ سیاه مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیل b در تیمار ورمی کمپوست + مالچ سیاه مشاهده شد. در آزمایش دوم تاثیر تغذیه با کود آلی، خاکپوش و دمای مورد استفاده درخشک کردن گلبرگ ها بصورت روش طبیعی خشک کردن در سایه و با استفاده از آون (دماهای 40 و 60 درجه سانتی گراد) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. بیشترین عملکرد عصاره متانولی و آنتوسیانین گیاه در تیمار ورمی کمپوست + مالچ سیاه و خشک کردن طبیعی، محتوای اسانس و کاروتنوئید گلبرگ در ترکیب تیماری کود مرغی + مالچ سیاه و دمای 60 درجه سانتی گراد حاصل شد. بالاترین میزان فلاونوئید کل در هر دو تیمار ورمی کمپوست و کود دامی + مالچ سفید در روش طبیعی خشک کردن و فنل کل در ترکیب تیماری کود دامی + مالچ سیاه و دمای 40 درجه سانتی گراد و ورمی کمپوست+مالچ سیاه و خشک کردن در سایه حاصل شد.
    کلیدواژگان: اسانس، فنل کل، کود آلی، مالچ، همیشه بهار
  • سیدعلی رزاقی فرد، عبدالقیوم قلی پوری، احمد توبه، سید رضا موسوی مشکینی صفحات 113-128
    به منظور بررسی تاثیر میکوریز، ورمی کمپوست و نانوکود بر عملکرد و اجزای عملکرد کدوی تخم کاغذی آزمایشی در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد میانه به صورت اسپلیت پلات- فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. ورمی کمپوست در 3 سطح V0،V1 و V2 (بترتیب صفر، 10 و20 تن در هکتار) در کرت های اصلی و میکوریز در 2 سطح M0: عدم کاربرد وM1: کاربرد و نانوکود کلاته میکرو کامل در 3 سطح N0،N1 وN2 (بترتیب صفر، 2 و4 در هزار) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ورمی کمپوست و برهمکنش ورمی کمپوست- نانوکود اثر معنی داری بر وزن میوه، وزن خشک کل، وزن دانه در میوه، تعداد دانه در میوه، عملکرد دانه، عملکرد میوه و قطر میوه داشت. اثر نانوکود و برهمکنش ورمی کمپوست- میکوریز- نانوکود هم بر روی وزن میوه، قطر میوه و عملکرد میوه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (84/418 کیلوگرم در هکتار) از V2N2 و بیشترین عملکرد میوه (30/25552 کیلوگرم در هکتار) از V2M0N1 حاصل شد. کمترین عملکرد دانه (17/145 کیلوگرم در هکتار) به V0 و کمترین عملکرد میوه (17/1870 کیلوگرم در هکتار) به V0M0N0 تعلق داشت. بنابراین، کاربرد 20 تن در هکتار ورمی کمپوست و محلول پاشی نانوکود، جهت دستیابی به عملکرد قابل قبول در کدوی تخم کاغذی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کدوی تخم کاغذی، عملکرد، میکوریز، نانوکود، ورمی کمپوست
  • آناهیتا بویری ده شیخ، محمد محمودی سورستانی، مریم ذوالفقاری، نعیمه عنایتی ضمیر صفحات 129-142
    به منظور جایگزینی کودهای شیمیایی و بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد و اسید هیومیک بر صفات مرفوفیزیولوژیک ریحان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 94-1393 اجرا شد. فاکتور اول شامل شش نوع تیمار کودی شاهد، ازتوبارور-1، فسفات بارور-2، تلفیق دو نوع کود زیستی، کود شیمیایی، تلفیق دو نوع کود زیستی+50 درصد کود شیمیایی و فاکتور دوم شامل اسید هیومیک (صفر و 20 کیلوگرم در هکتار) بود. صفات مورفولوژیک شامل ارتفاع بوته، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و فیزیولوژیک حاوی رنگیزه های فتوسنتزی کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید و تبادلات گازی شامل شدت فتوسنتز خالص، شدت تعرق، کارایی مصرف آب، کارایی مصرف نوردر ابتدای مرحله گلدهی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد اثر متقابل کود و اسید هیومیک بر صفات ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، کلروفیل کل، شدت فتوسنتز خالص و کارایی مصرف نور معنی دار بود. همچنین تیمارهای کودی سبب افزایش معنی دار تعداد برگ، کلروفیل a، b و کاروتنوئید گردید. در اغلب صفات، تیمار تلفیق دو نوع کود زیستی+50 درصد کود شیمیایی سبب افزایش معنی دار در مقایسه با تیمار شاهد شد ولی اختلاف معنی داری با تیمار کود شیمیایی و تلفیق دو نوع کود زیستی+50 درصد کود شیمیایی+ اسید هیومیک نشان نداد. بنابراین کاربرد کودهای زیستی می توانند به عنوان راهکاری مناسب برای جایگزینی بخشی از کودهای شیمیایی مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ازتوبارور، 1، تعرق، سطح برگ، فتوسنتز خالص، کارایی مصرف نور
  • معصومه دیلمی راد، محمدرضا ساریخانی، شاهین اوستان صفحات 143-156
    پتاسیم یکی از عناصر غذایی ضروری پرمصرف برای گیاهان است که نقش مهمی در رشد گیاه و همچنین کیفیت محصولات کشاورزی دارد. در این پژوهش توانایی پنج جدایه میکروبی Pseudomonas spp. از باکتری های آزادکننده پتاسیم شاملS6-6 ، S10-3، S14-3، S19-1و S21-1 بر بهبود رشد و افزایش جذب پتاسیم توسط گیاه گوجه فرنگی در خاک با پتاسیم قابل استفاده پایین (کمتر از 200 میلی گرم در گیلوگرم) و در شرایط غیراستریل و با حضور ریزجانداران بومی خاک بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اول شامل تلقیح باکتریایی (5 جدایه و نمونه شاهد) و فاکتور دوم شامل سه سطح کود پتاسیمی بدون کود، 50 درصد توصیه شده (150 کیلوگرم در هکتار) و 100 درصد میزان توصیه شده (300 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک بخش هوایی (47/53 و 68/7گرم در گلدان) با مصرف پتاسیم 150 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و با مصرف 300 کیلوگرم در هکتار کود کاهش پیدا کرد. اثر باکتری بر عملکرد، شاخص کلروفیل، جذب پتاسیم، غلظت فسفر، آهن، روی، منیزیم و کلسیم معنی دار بود. حداکثر میانگین وزن تر بخش هوایی در جدایه S6-6 (76/54 گرم در گلدان) مشاهده شد. جدایه های S14-3 (2/1 گرم در گلدان)، S19-1 (18/1 گرم در گلدان) و S21-1(16/1 گرم در گلدان) دارای بیشترین میانگین وزن خشک ریشه و همچنین مقدار پتاسیم ریشه بودند. دو جدایه S21-1و S14-3به لحاظ تغذیه ای نسبت به سایر جدایه ها بهتر عمل کردند.بیشترین غلظت فسفر، آهن بخش هوایی و غلظت منیزیم و فسفر ریشه متعلق به S21-1 بود. S14-3 بیشترین غلظت منیزیم و فسفر بخش هوایی را داشت. جدایه های باکتری در سطح 150 کیلوگرم در هکتار کود پتاسیم عملکرد بهتری داشتند و بیشترین میانگین وزن تر و خشک بخش هوایی متعلق به جدایه S6-6 (066/62 و 203/9 گرم در گلدان) در سطح 150 کیلوگرم در هکتار کود پتاسیم بود.
    کلیدواژگان: باکتری آزادکننده، پتاسیم، سودوموناس، گوجه فرنگی، میزان جذب
  • محسن پناهی، محسن ثانی خانی، عزیزاله خیری صفحات 157-166
    ریحان (Ocimum basilicum L.) یکی از مهم ترین گیاهان دارویی است که اسانس آن در صنایع مختلف داروسازی، آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. به منظور بررسی اثر تیمارهای کود نیتروژن و آهن بر خصوصیات مورفولوژیک و اسانس گیاه ریحان، پژوهشی در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود نیتروژن در چهار سطح صفر، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره و کود آهن در سه سطح صفر، دو و چهار گرم در لیتر از منبع نانو کلات آهن (9 درصد آهن) بودند. نتایج نشان داد که تاثیر تیمار های نیتروژن و آهن بر روی تعداد شاخه های جانبی، تعداد گره، ارتفاع گیاه، عملکرد تر و خشک، درصد و عملکرد اسانس معنی دار بود. بالاترین مقدار اسانس (84/0 درصد) در تیمار دو گرم در لیتر آهن و به دنبال آن در تیمار دو گرم در لیتر آهن به همراه 180 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (79/0 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد (51/0 درصد) حاصل شد. همچنین بیشترین میزان عملکرد تر و خشک و عملکرد اسانس در تیمار دو گرم در لیتر آهن به همراه 180 کیلوگرم در هکتار نیتروژن مشاهده شد. به طوری که عملکرد اسانس در این تیمار ( 6/13 کیلوگرم در هکتار) به نزدیک دو برابر تیمار شاهد ( 1/7 کیلوگرم در هکتار) رسید. نتایج آزمایش نشان داد که بهترین تیمار دو گرم در لیتر آهن به همراه 180 کیلوگرم در هکتار نیتروژن برای دستیابی به بیشترین میزان عملکرد تر و خشک و مقدار اسانس قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: آهن، اسانس، ریحان، مورفولوژی، نیتروژن
  • سمیه لطفی، حسین راحلی، حسین یادآور، حشمت الله سعدی صفحات 167-184
    یکی از رویکردهای وزارت جهاد کشاورزی جهت مقابله با چالش های بخش، توسعه کشاورزی حفاظتی با هدف دستیابی به تولید پایدار و مدیریت پایدار منابع آب و خاک است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل بازدارنده های توسعه کشاورزی حفاظتی در ایران به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش اعضا کمیته های فنی و فناوری، اعضا پایگاه های تحقیقات کاربردی و آموزش و ترویج کشاورزی حفاظتی و کارشناسان اجرایی سازمان های جهاد کشاورزی 9 استان پیشرو در زمینه کشاورزی حفاظتی بودند که از بین آنها به صورت هدفمند 264 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه ابزار اصلی پژوهش بود که با استفاده از مرور منابع و مصاحبه با صاحب نظران کشاورزی حفاظتی طراحی و روایی محتوایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی آن30 پرسشنامه تکمیل و مقدار آلفای کرونباخ آن 9/0 بدست آمد که نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه بود. براساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، مهمترین بازدارنده های توسعه کشاورزی حفاظتی عبارت از، هماهنگی اندک بین سازمانها، دانش اندک دست اندرکاران ذیربط، نامناسب بودن سیاست های یارانه ای، وجود خاکهای کمتر حاصلخیز و بازده کم اقتصادی محصول در سالهای اولیه شروع کشاورزی حفاظتی است.
    کلیدواژگان: ایران، توسعه کشاورزی حفاظتی، کشاورزی پایدار، کشاورزی حفاظتی، منابع آب و خاک
  • بهنام صادقی گوغری، محمود احمدپور برازجانی صفحات 185-195
    آب، خاک، پوشش گیاهی و سایر منابع طبیعی، با استفاده علمی و آگاهانه، پایدار و قابل استفاده خواهند بود. در صورت بهره برداری بی رویه و استفاده نامعقول از این منابع که باعث جلوگیری از تجدید حیات آن ها شود، فناپذیر خواهند بود. در مطالعه حاضر، از برنامه ریزی آرمانی فازی برای تعیین الگوی بهینه کشت محصولات زراعی شهرستان ارزوئیه با تاکید بر پایداری منابع طبیعی و محیط زیست استفاده شد. به این منظور، چهار آرمان فازی شامل بیشینه کردن سود، کمینه کردن مصرف آب آبیاری، کمینه کردن کود و کمینه کردن سموم در قالب چهار سناریو مد نظر قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری و همچنین آمارنامه های جهاد کشاورزی استان کرمان جمع آوری شد. چهار الگوی بهینه کشت در اثر دادن وزن های متفاوت به آرمان‏ها بدست آمد. نتایج نشان داد در سناریوهایی که حفظ منابع طبیعی و پایداری تولید در اولویت قرار می‏گیرد، محصولاتی که آب، کود و سم کمتری مصرف می‏کنند بیشتر وارد الگوی کشت می‏شوند. در مقابل در آن سناریو که بیشترین وزن به آرمان بیشینه کردن سود داده شده است، تنها هندوانه و سیب‏زمینی که نسبت به سایر محصولات بالاترین سود در هکتار را دارا هستند وارد الگوی کشت می‏شوند، هرچند که مصرف آب آنها نسبت به محصولات دیگر بالاتر است. بنابراین، لحاظ نمودن رویکرد پایداری منابع طبیعی و محیط زیست در تعیین الگوی بهینه کشت، موثر است.
    کلیدواژگان: آب، آفت کش ها، برنامه ریزی آرمانی فازی، سود، کود
|
  • Faezeh Mohammadi Kashka, Hemmatollah Pirdashti, Yasser Yaghoubian, Esmaeil Bakhshandeh Pages 1-15
    This study was carried out to study the effect of biopriming using Trichoderma hamatum and Enterobacter sp. as plant growth promoting on some morphological characteristics and grain yield (GY) of wheat (Triticum aestivum L. cv. ‘Milan’). A field experiment was conducted in a split factorial arrengment based on randomized complete block design with three replications in Sari (Soteh village) during 2014-2015. Three levels of triple super phosphate (TSP; zero, 50 and 100 kg.ha-1) were applied as the main plot and both fungal (inoculation with Trichoderma hamatum and uninoculated as control) and phosphate solubilizing bacteria (PSB) inoculations (inoculation with Enterobacter sp. and uninoculated as control), were served as the sub-plots. The results indicate a positive effect of both fungal and PSB inoculations on the most studied traits of wheat. Enterobacter sp. increased GY by 19, 7, and 26% when used with zero, 50 and 100 kg.ha-1 of TSP, respectively. In addition, Trichoderma hamatum increased GY and biological yield (BY) by 13 and 10%, respectively, as compared to the control conditions. Enterobacter sp. inoculation along with Trichoderma hamatum enhanced the values of all studied triats such as panicle length (4%), GY (21%) and (10%) as compared to the control. Therefore, these environmental friendly microorganisms can be used as an effective seed inoculants to improve grain yield of wheat and to decrease over application of P fertilizers and also could be useful tools for soil productivity, particularly when were used along with TSP as compared to the application of TSP alone.
    Keywords: Biomass, Grain Yield, Phosphate Solubilizing Bacteria, Triple Super Phosphate, Wheat
  • Shafighe Sakhavi, Rouhollah Amini, Mohammad Reza Shakiba, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab Pages 17-32
    The effect of chemical and biological fertilizer treatments on intercropping of faba bean (Vicia faba L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) evaluated in factorial experiment based on randomized complete block design with 15 treatments and three replications at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz in 2014. The first factor was including five cropping systems including monoculture of faba bean, monoculture of cumin; three replacement intercropping patterns including row intercropping of faba bean with cumin (1 row faba bean-1 row cumin); strip intercropping as 2 rows faba bean-2 row cumin and 4 rows faba bean-4 rows cumin. The second factor was three levels of fertilizers including 100% chemical fertilizer (50 kg.ha-1 urea힝 kg.ha-1 triple superphosphate), 50% chemical fertilizer biofertilizer (Azoto barvar Barvar 2) and Vermicompost (10 ton.ha-1). Results showed that the highest faba bean leaf number was devoted to the 100% chemical fertilizer. The highest values for faba bean yield components were observed in 1:1 intercropping pattern. The highest land equivalent ratio and relative yield total at all fertilizer levels was devoted to 1-1 row intercropping. Also at 2:2 strip intercropping pattern the Vermicompost fertilizer had the highest land equivalent ratio (1.35). The highest relative value total was obtained in 1:1 row intercropping pattern with application of 100% chemical fertilizer that indicates the economic advantage of this planting pattern.
    Keywords: Barvar 2, Bio, Fertilizer, Land Equivalent Ratio (LER), Relative Value Total (RVT), Vermicompost
  • Shokufeh Moradi, Mohammad Reza Sarikhani, Naser Aliasgharzad Pages 33-47
    Root initiation can be influenced by microbial inoculation and microbial auxin. Auxin production is known as one of plant growth promoting characteristics of bacteria. This hormone has main role in root-initiation. Thus, in a factorial experiment the ability of some bacterial isolates (25 isolates) were assessed in in-vitro condition. Results showed that auxin-production by the isolates in NF medium containing 0 and 100 mg.kg-1 of tryptophan varied from 0.75-2.28 mg.l-1 The highest and lowest amount of auxin were measured by Az-3 and Az-48, respectively. Furthermore, in order to study the effect of isolates inoculation on root initiation and general growth of corn, a completely randomized design experiment were carried out. In the whole period of experiment all nutrient solution were added to the pots via Hogland solution, since the sterile sand or inert medium were used as the bed of pot culture. Maximum volume of roots were observed in the isolates Az-13 and Az-73 by the volume of 47.67 and 38.67 cm3 respectively, whereas Az-8 had the highest root dry matter. Maximum total dry weight was gained by isolate Az-48. Nutrient analysis in dry tissue of corn showed that Az-48 had highest uptake of nitrogen, phosphorus, potassium and iron with the value of 80.66, 10.85, 241.2 and 4.67 mg.pot-1 Our results showed that although Az-48 had lowest auxin-production ability in in-vitro assay but in pot culture it was very efficient and it seems that other mechanisms play the role in this increment.
    Keywords: Auxin, Bacteria, Corn, Tryptophan, Root Initiation
  • Hassan Hasan Shahgholi, Mohammad Reza Asgharipour, Isa Khamari, Adel Ghadiri Pages 49-61
    In order to examine the effects ofdifferent intensities of input on seed yield and yield components of bean varieties an experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications in National Bean Research Station at Khomeyn. Treatments were different intensities of inputs; including ecological, integrated, low-input, medium-input and high-input comprising the main-treatments and different bean varieties (navy bean cv. Dorsa, kidney bean cv.Ks-31169 and pinto bean cv. Sadri) as sub-treatments. Different inputs intensities included frequency of tillage operations and various amounts of fertilizer, pesticides, seeds and irrigation. High-input and ecological systems had the least and the highest tillage operations with 2 and 7 tillages, respectively. Nutrients in low-, medium- and high-input were supplied by chemical fertilizer, in ecological system by manure and in combination of manure and chemical fertilizer. Control of pest and weed in high-input were conducted by chemical methods, in integrated, low- and medium-input system by combination of chemical and physical methods and in ecological system by physical method. The greatest quantity of stem length and diameter, and seed number was observed in high-input of navy bean, while the greatest pod number and length, and seed length obtained in integrated production system of navy bean. The highest diameter of pod and seed, biological yield and harvest index, however, was observed in integrated production system of pinto bean and the highest seed weight obtained in high-input production system. Integrated production system of pinto bean had 53% higher biological yield, 26% higher harvest index and integrated production system of navy bean had 53% higher seed weight over the low-input production system of navy bean. This result suggest that bean production under integrated systems addition to acceptable yield save application of inputs.
    Keywords: Bean, Inputs, Integrated Systems, Navy Beans, Tillage
  • Alireza Tavasolee, Kazem Khavazi, Hasan Monirifar, Hossein Besharati, Nader Mirfakhraei, Mahdieh Shmshirpour, Sedgali Zamani Pages 63-79
    This experiment was conducted in a split plot design in order to evaluate the effect of three ecotypes of alfalfa inoculated with Sinorhizobium meliloti strains resistant to salinity on yield and yield components in the East Azarbaigan agricultural research and natural resources center during the years 2011-2014. Three strains of Sinorhizobium meliloti were the main factor that selected based on the in-vitro salt tolerance testing and greenhouse evaluation. Three ecotypes of alfalfa including Garayonje, Hamedani and Malekkandy were subploted. Selected strains of rhizobium inoculated with three ecotypes of alfalfaseed and cultivated in a soil with EC= 7.3 dS.m-1 and their effects were investigated on the number of stem per square meter, plant height and fresh and dry matter yield. The results showed that, interaction between rhizobia strains and alfalfa ecotypes was meaningful on the number of stem per square meter, fresh and dry forage yield. The highest number of stems per square meter (377) achieved with non inoculated Malekkandy ecotype. The highest dry matter achieved by Hamadani ecotype that inoculated with the strain No. 7 and Malekkandy ecotype inoculated with strains No. 10 and 5, that these strains produced forage 5.52, 5.05 and 5.02 tons per hectare, respectively. The results show that rhizobium strains that have well symbiosis with alfalfa ecotype may have better plant growth and increase feed production, maintaining soil fertility and achieve sustainability in agriculture in areas with salinity strsses.
    Keywords: Garayonje, Hamedani, Malekkandy, Rhizobium Symbiosis, Soil Salinity, Yield
  • Bahman Pasban Eslam Pages 81-89
    Evaluation of drought effects on some physiological traits relevant to drought tolerance, seed and oil yields, yield components and recognizing tolerant oilseed rape genotypes were the goals of research. The experiment was conducted as split plot based on a randomized complete block design with three replications in East Azarbaijan Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources during 2015.The experimental factors were drought stress with three levels: non-stressed and drought stress from flowering and pod formation stages and genotype in 5 levels: RGS003, Zafar, Sarigol, Zarfam and Dalgan. Occurring drought from flowering and pod formation stages led to significant increase in leaf temperature and significant decrease in leaf relative water content, stomatal conductance, pods per plant, 1000 seeds weight, seed and oil yields. But the effects of drought from flowering stage were too hard. In case of water resources limitation, irrigation during flowering stage will be more important than pod formation stage. The existence of significantly negative correlation among leaf temperatures and significantly positive correlations among leaf relative water content, stomatal conductance with the pods per plant, 1000 seeds weight, seed and oil yields showed that, these traits can indicate drought effects on spring oilseed rape. Also the existence of significantly positive correlations among the pods per plant and 1000 seeds weight with seed and oil yields, showed that, drought reduced yields via decreasing these components. All of studied genotypes indicated similar performance under non-stressed condition. But under drought conditions, RGS003 indicated higher seed and oil yields.
    Keywords: Leaf Temperature, Oil Yield, Relative Water Content, Stomatal Conductance, Water Deficit
  • Zaynolabedin Omidmehr, Alireza Mohammadi, Abolfazl Hedayatipoor Pages 91-101
    The effect of different seedbed preparation on potato yield, were studied in Agricultural Research Center of Semnan (Shahrood) in 2007-2009 periods. A RCBD based strip-block experiment with 4 replications was used, that horizontal factor included tillage methods as 1-Moldboard plowing, 2-Disk plowing, 3-fall chisel plowing and 4-spring chisel plowing and vertical factor included three potato cultivars (Agria, Deraga and Sante).Results of combined analysis (2007and 2009) showed, crop yield differences among tillage methods were significant, Maximum of tuber yield per hectare was related to spring chisel plowing (31.1t.ha-1).Soil inversion percent was significant among tillage treatments. Maximum and minimum of soil inversion percent was related to Moldboard plough (72/25%) and chisel plough (39.5%), respectively. Soil organic carbon was significant treatments among tillage methods. Maximum and minimum of Soil organic carbon was belonged to chisel (0.45%) and moldboard (0.28%) plowing, respectively. Regard to crop yield and chisel plough advantages, moldboard plough can be replaced with chisel plough.
    Keywords: Plowing, Potato, Soil Properties, Tillage, Tuber Yield
  • Lamia Vojodi Mehrabani, Rana Valizadeh Kamran, Kambiz Azizpour Pages 103-112
    Two separate experiments were conducted to evaluate the effects of some pre and post -harvest treatments on growth characteristics of Calendula officinalis. The first experiment as RCBD with three replication studied the effects of organic fertilizers as vermicompost, cow and poultry manure with control plus soil cover (plastic white and black). Organic manure application 髩 had positive effects on flower fresh weight. The greatest amount for chlorophyll b content was recorded in vermicompost black plastic cover. In the second experiment, the effects of nutrition with organic manure 늈 cover and post-harvest flower drying temperature (natural drying in shade condition and oven drying at 40 and 60 0C) as a factorial based on RCBD were evaluated. The highest methanolic extract amount and total anthocyanin content were recorded with vermicompost black cover natural drying. For essential oil content and carotenoids gross amount poultry manure black cover and drying at 60 0C was the preferred treatments. The highest recorded data for total flavonoids was traced in vermicompot and cow manure with white cover at natural drying condition. For total phenolics content, cow manure black cover at 40 0C used for drying was selected as the treatment of choice. Also, vermicompost black mulch and natural drying were nice treatment combinations for the highest total phenolics content. In total, all the treatment applied i.e. organic manures, soil covers and drying methods at varying levels and combinations had suitable effectiveness on the growth characteristics and phytochemicals content of Calendula officinalis.
    Keywords: Calendula officinalis, Essential Oil, Growth, Organic Manure, Total Phenol
  • Seyyed Ali Razzaghifard, Abdolghayoum Gholipouri, Ahmad Tobeh, Mousavi Meshkini Pages 113-128
    The effect of mycorrhiza, vermicompost and nanofertilizer on yield and yield components of pumpkin (Cucurbita pepo L.), studied at research farm of Mianeh Branch, Islamic Azad University in 2014. A split-plot factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was used. Three levels of vermicompost (0, 10 and 20 ton.ha-1) allocated in main plots and two levels of mycorrhiza (nonapplication and application) and foliar spray of three levels of nano micro-full chelate fertilizer (0 0/00, 2 0/00 and 4 0/00) allocated to subplots. The results indicated that vermicompost and interaction of vermicompost and nanofertilizer had significant effect on fruit weight, total dry weight, seed weight per fruit, number of seed per fruit, seed yield, fruit yield and fruit diameter. Also effects of nanofertilizer and interaction of vermicompost, mycorrhiza and nanofertilizer on fruit weight, fruit diameter and fruit yield was significant. The Maximum seed yield (418.84 kg.ha-1) and fruit yield (25552.30 kg.ha-1) were obtained from V2N2 and V2M0N1 treatments, respectively. The Minimum seed yield (145.17 kg.ha-1) andfruit yield (1870.17 kg.ha-1) were belonged to V0 and V0M0N0 treatments, respectively. Therefore, consumption of 20 t.ha-1 vermicompost with spraying nanofertilizer is suggested to obtain acceptable yield in pumpkin (Cucurbita pepo L.).
    Keywords: Mycorrhiza, Nanofertilizer, Pumpkin (Cucurbita pepo L.), Vermicompost, Yield
  • Anahita Boveiri Dehsheikh, Mohammad Mahmoodi Sourestani, Maryam Zolfaghari, Naeemeh Enayatizamir Pages 129-142
    The application of chemical fertilizers and investigating the effect of plant growth promoting rhizobacteria and humic acid on morpho-physiological parameters of basil, studied by factorial experiment based on randomized complete block design with three replications at experimental farm of Shahid Chamran University in 2015. First factor was 6 types of fertilizer treatments (control, Azetobarvar1, Phosphatebarvar2, combination of biological fertilizers, chemical fertilizer, combination of biological fertilizers爗ꚉ욥 fertilizer (50%)) and second factor included humic acid (0 and 20 kg.ha-1). Morphological (plant height, leaf number and leaf area, fresh and dry weights of aerial parts) and physiological traits (chlorophyll a, b, total, carotenoid, net photosynthesis rate (Pn), transpiration rate (E), water use efficiency (WUE) and radiation use efficiency (RUE)) were measured at onset of flowering stage. The result showed that interaction between biofertilizer and humic acid on plant height, leaf area, fresh and dry weights of aerial parts, chlorophyll total, Pn and QY was significant. Also, the simple effect of biofertilizer leads to a significant increase in leaf number, chlorophyll a, b, and carotenoid. In often parameters, combination of biological fertilizers爗ꚉ욥 fertilizer (50%)蛩 acid caused significant increase in compare with control but did not show significant difference with chemical fertilizer and combination of biological fertilizers爗ꚉ욥 fertilizer (50%)蛩 acid. The application of biological fertilizers can be consider as a suitable way to replace part of chemical fertilizers.
    Keywords: Azetobarvar, 1, Leaf Area, Net Photosynthesis, Radiation Use Efficiency, Transpiration
  • Masumieh Deilamirad, Mohammad Reza Sarikhani, Shahen Ostan Pages 143-156
    Potassium is an essential macronutrient for plants that plays many important roles in the plant growth and development as well as in the quality of crops. In this study the effect of five bacterial strains belong to Pseudomonas genus including S6-6, S10-3, S14-3, S19-1 and S21-1 were assessed on the growth and K uptake by tomato plant in the non-sterile soil with low available potassium (less than 200 mg.kg-1). The experiment was conducted factorial based on CRD with three replications. The first factor consisted of bacterial inoculum (5 strains and control) and the second factor consisted of three levels of potassium fertilizer, 0 kg.ha-1, 50% (150 kg.ha-1) and 100% of the recommended amount (300 kg.ha-1), respectively. The results showed that maximum amount of wet and dry weight was gained at 50% of K fertilizer, while with application of K (300 kg.ha-1) fertilizer it was decreased. The main effects of bacteria were significant on yield, chlorophyll index, content of K, the concentration of P, Fe, Zn, Mg and Ca. The highest amount of wet and dry weight of shoot was obtained with S6-6 (54.76 g.pot-1 and 7.76 g.pot-1). The highest amount of root dry weight was measured with S14-3 (1.2 g.pot-1), S19-1 (1.17 g.pot-1) and S21-1 (1.16 g.pot-1). From the nutritional view of point two isolates, S21-1 and S14-3 were better than the other isolates. The highest concentration of shoot P, Fe and concentration of root Mg and P belonged to the S21-1. The highest concentration of shoot Mg and P was by the S14-3. All the bacterial strains at 50% level of K fertilizer (150 kg.ha-1) had better yield and maximum wet and dry weight of shoot was measured with strain S6-6 (62.066 g.pot-1 and 9.203 g.pot-1) at 150 kg.ha-1 level of K fertilizer.
    Keywords: Potassium, Potassium Releasing Bacteria, Pseudomonas, Tomato, Uptake of Nutrients
  • Mohsen Phanahinia, Mohsen Sanikhani, Azizollah Kheiri Pages 157-166
    Sweet basil (Ocimum basilicum L.) is one of the most important medicinal plants that its essential oil utilized in different medicinal industries. In order to investigate the effect of nitrogen and iron nutrients on morphological characteristics and essential oil content and yield of Sweet Basil, this research was performed in agricultural research farm of the University of Zanjan. The experiment conducted based on randomized complete block design in factorial arrangements with three replications. Factors include four levels of nitrogen (0, 60, 120 and 180 kg.ha-1) as urea and iron in three levels (0, 2 and 4 g.L-1) as nano iron chelate. Results showed that nitrogen and iron applications significantly influenced on number of lateral branches, number of nodes, plant height, fresh and dry weight, essential oil content and total essential oil production. The highest content of essential oil (i.e. 0.84%) was recorded in 2 g.L-1 iron followed by the combination of 2 g.L-1 iron plus 180 kg.ha-1 nitrogen (i.e. 0.79%) compared to 0.51% essential oil in control treatment. The highest fresh and dry weight, and total essential oil production was recorded in 2 g.L-1 iron in combination with 180 kg.ha-1 nitrogen. In this treatment the total essential oil production (13.6 kg.ha-1) was reached to almost twice of the control (7.1 kg.ha-1). Collectively the results showed that the best treatment for highest vegetative growth leading to high fresh and dry weight and essential oil production achieved in 2 g.L-1 iron in combination with 180 kg.ha-1 nitrogen.
    Keywords: Essential Oil, Iron, Morphology, Nutrition, Sweet Basil
  • Somaye Latifi, Hossein Raheli, Hossein Yadavar, Heshmatollah Saadi Pages 167-184
    In Iran, conservation agriculture (CA) has become a national strategy for the agricultural sector to decrease soil erosion, combat the emerging water crisis, and to reduce the high cost associated with conventional agricultural production. The objective of this article was to identify the barriers which prevent the development of CA in Iran. The statistical population of the study was members of CA technical and technology committee, CA-based applied research and delivery hubs and CA executive experts from 9 leading provinces in the field of conservation agriculture that a sample of 264 experts was selected through purposive sampling method. The survey instrument was a questionnaire that designed based on the result of literature review and interviews with CA experts. The validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. Additionally, Cronbach alpha reliability coefficients of the pilot study assessment were used to refine the questions for the final questionnaire (α= 0.90). According to results of EFA, the most Important barriers to CA development were low coordination between organizations, low knowledge of related factors, inappropriate subsidies policy, low fertility of soils and slight economic efficiency of products in the first years of the conservation agriculture.
    Keywords: Conservation Agriculture, Conservation Agricultural Development, Iran, Soil, Water Resources, Sustainable Agriculture
  • Behnam Sadeghi Goghari, Mahmoud Ahmadpour Borazjani Pages 185-195
    Water, soil, Vegetation and other natural resources, will be sustainable and useable permanently when they use scientifically and consciously. If the resources are used irregularly, this action will cause to stop renewing resources and they will be mortal. In current study, we used fuzzy goal programming for determining of optimal cropping pattern which emphasizes sustainability of natural resources and environment. For this purpose, four fuzzy goals include profit maximization; irrigation water minimization, fertilizers minimization and pesticides minimization were considered in four scenarios. Requirement data were collected by questionnaire and from Kerman province Jihad Keshavarzi documents. Four optimal cropping patterns were represented by considering different weights for goals. Results illustrated in those scenarios that natural resource conservation and production sustainability have priority, the activities that need require less water, fertilizers and pesticides are more into the cropping pattern. On the contrary, in that scenario that profit maximization has the most weight, the cropping pattern limited to watermelon and potato activities. Because have the highest profit in hectare, although use the most water. Therefore, considering natural resources and environmental sustainability approaches are effective on optimal cropping pattern determination.
    Keywords: Fertilizers, Fuzzy Goal Programming, Pesticides, Profit, Water