فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال پانزدهم شماره 5 (پیاپی 59، آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بهادر حاجی محمدی، معصومه باقری*، هنگامه زندی، علی دهقانی، احمد عریان، سپیده خلعتبری لیماکی، علی حیدری صفحات 1-10
    این مقاله حاصل پایان نامه دانشجویی کارشناسی ارشد گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد است.

    مقدمه
    بیماری های باکتریایی منتقله از مواد غذائی در اکثر نقاط جهان، خسارات بهداشتی و اقتصادی زیادی را فراهم می آورد. در ایران مصرف جگر خام یا کم پخته بر اساس عادات غذایی نادرست و باورهای غلط وجود دارد که زمینه ساز انتقال عوامل باکتریایی از این طریق است. لذا هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی باکتریایی جگر های عرضه شده در قصابی های شهر یزد در سال 1393 بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 60 نمونه جگر از قصابی های موجود در سطح شهر یزد به صورت تصادفی جمع آوری گردید. نمونه ها از نظر شمارش کلی باکتریایی، شمارش اشریشیا کلی، شمارش استرپتوکوک های مدفوعی و وجود یا عدم وجود سالمونلا مورد آزمون میکروبی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از مجموع 60 جگر که مورد آزمون میکروبی قرار گرفتندکلیه نمونه ها(100%) آلودگی به اشریشیا کلی را نشان دادند، همچنین تعداد 4 نمونه ( 67/6 درصد) آلوده به استرپتوکوک های مدفوعی و تعداد 4 نمونه ( 67/6 درصد) نیز آلوده به سالمونلا بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به آلودگی باکتریایی قابل توجه به باکتری های پاتوژن روده ای و مصرف خام و نیم پخته جگر های عرضه شده در بین مردم، توجه بیشتر به رعایت اصول بهداشتی در مراحل کشتار و عرضه این محصول جهت جلوگیری از وقوع بیماری های منتقله از غذا ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، سالمونلا، اشریشیاکلی، جگر خوراکی، ایران
  • زهره ابراهیمی *، سید نادعلی علوی بختیاروند، علی اکبر بابایی، عبدالکاظم نیسی صفحات 11-20
    مقدمه
    رشد جمعیت و شهرسازی، مدیریت مواد زائد جامد را به یکی از بزرگترین چالش های زیست محیطی در دنیا تبدیل کرده است و در سالهای اخیر استفاده از کرم های خاکی برای دفع زائدات و تبدیل آنها به مواد سودمند مورد توجه قرار گرفته است.هدف از این مطالعه تولید ورمی کمپوست از باگاس و پسماندهای آشپزخانه توسط کرم خاکی ایزنیا فوئیتیدا می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ک بصورت تجربی انجام شد، تیمارهای باگاس و مواد زائد آشپزخانه با سه بار تکرار ( در مجموع 9 واحد آزمایشگاهی) تهیه شد. پارامترهایpH ، کل کربن آلی، نیتروژن کجلدال، فسفر دردسترس و پتاسیم کل به مدت 60 روز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با گذشت زمان pHفرایند روند کاهشی داشته، و در تیمار شاهد مقدار 13/0±36/6، در نسبت 1:1 (مخلوط باگاس با زائدات آشپزخانه)15/0±79/6و در تیمار با نسبت 1:2 62/2±58/6 حاصل شد. .همچنین نتایج کاهش در کل کربن آلی (TOC) ،نیتروژن کجلدال (TKN) ، C/N و افزایش در فسفردر دسترس(P) و پتاسیم (K) را نشان داد. در تیمار شاهد مقادیر TOC، TKN و C/N به ترتیب 41/20%، 5/9% و 12% کاهش یافته و مقادیر P و K 32% و 37/31% افزایش یافت. در نسبت 1:1 مقادیر TOC، TKN و C/N به ترتیب 4/50%، 7/39% و9/17% کاهش یافته و مقادیر P و K 5/50% و 7/54% افزایش یافت. در نسبت 1:2 مقادیر TOC، TKN و C/N به ترتیب 54%، 33% و 2/31% کاهش یافته و مقادیر P و K 18/52% و 17/57% افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    مناسبترین مخلوط کمپوست باگاس با زائدات آشپزخانه جهت تهیه ورمی کمپوست در نسبت 1 به 2 مشاهده شد و در اکثر پارامترهای های اندازه گیری شده برتری خود را نسبت به سایر تیمارهای مورد آزمایش آشکار نشان داد.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، باگاس، پسماند آشپزخانه
  • محمدحسین سلمانی، محمدحسن احرامپوش، محمدحسین مصدق، سیدمحمدهادی شریفی* صفحات 21-30
    مقدمه
    بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن (BTEX) از جمله ترکیبات آلی فرار و آلاینده های مهم هوا می باشند که خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مشابهی دارند. این ترکیبات از حلال ها ، مواد پتروشیمی و رنگ ها به وفور متصاعد می گردند و در مقادیر جزئی نیز مخاطراتی برای شاغلین صنایع و همچنین مناطق مسکونی اطراف آنها بهمراه دارند. هدف از انجام این مطالعه بررسی و تعیین میزان این آلاینده ها درون هوای محیطی کارگاه های نقاشی خودرو و همچنین مناطق مسکونی اطراف کارگاه های شهر یزد می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 15 نمونه از هوای محیطی کارگاه های نقاشی خودروی شهر یزد وتعداد 15 نمونه نیز از هوای مناطق مسکونی اطراف آن کارگاه ها در فصل زمستان سال 1394 توسط کیسه های تدلار و پمپ نمونه برداری فردی جمع آوری گردید. نمونه ها با فاز جامد میکرو استخراج شده و با استفاده از گازکروماتوگرافی (GC/FID) جداسازی و سنجش گردیدند. داده ها با نرم افزار آماری16 SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان دادکه میانگین غلظت و انحراف معیار هر یک از آلاینده های بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن در هوای محیطی کارگاه های نقاشی خودروی شهر یزد به ترتیب (73/0± 14/2)، ( 97/1± 09/4 ) ، ( 290/0± 08/1 ) و( 00/1 ± 05/3) ppm و میانگین غلظت و انحراف معیار هر یک از آلاینده های بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن در هوای شعاع 50 متری مناطق مسکونی اطراف کارگاه ها به ترتیب ( 202/0 ± 960/0 ) ، ( 409/0± 50/1 ) ، ( 420/0± 613/0 ) و ( 452/0 ± 38/1 ) ppm می باشد.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت بنزن در هوای کارگاه های نقاشی خودرو چند برابر بیشتر از میزان حد مجاز استاندارد بیان شده توسط اداره ارزیابی خطرات بهداشت محیط و کمیته فنی بهداشت حرفه ای کشور (5/0) ppm می باشد و همچنین میانگین غلظت این آلاینده در هوای شعاع 50 متری اطراف کارگاه ها نیز بیشتر از میزان مجاز استاندارد می باشد در حالیکه غلظت تولوئن ، اتیل بنزن و زایلن کمتر از حد مجاز می باشند
    کلیدواژگان: ترکیبات آلی فرار، گازکروماتوگرافی، نقاشی خوردو
  • سید سعید مظلومی، ولی بهره ور *، سید علی محمد میرجلیلی، حمیدرضا دهقان صفحات 31-43
    مقدمه
    سرطان پروستات شایع ترین سرطان بین مردان می باشد، بر همین اساس هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان تاثیر آموزش بر رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پروستات در مردان بالای 40 سال شهر یزد بر مبنای مدل اعتقاد بهداشتی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه تجربی- مداخله ای می باشد، حجم نمونه های گروه های مورد و شاهد بر اساس فرمول 40 نفر بدست آمد و سپس نمره مربوط به نگرش و آگاهی و عملکرد افراد نمونه قبل از آموزش و سپس 3 ماه بعد از مداخله بر اساس پرسشنامه بدست آمد و اطلاعات بدست آمده وارد نرم افزار18 SPSS شده و به کمک آزمون های تی مستقل و کای اسکوئر بررسی شد .
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سنی افراد شرکت کننده در گروه آزمون 33/8 ±55/54 و میانگین سنی افراد شرکت کننده در گروه کنترل 69/8±02/55 می باشد،. مقایسه نمره آگاهی در گروه های آزمون و کنترل قبل و بعد از مداخله نشان داد در مرحله دوم (بعد از مداخله) اختلاف میانگین نمره آگاهی در گروه آزمون و کنترل معنادار بود(000/0 =P)بین سازه شدت درک شده با موانع درک شده و منافع درک شده ، با خود کارآمدی (000/0 = P) عملکرد (000/0 = P) راهنمای عمل (000/0 = P) همبستگی مستقیم معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با افزایش آگاهی در بین افراد بالای 40 سال می توان عملکرد های پیشگیری از بروز سرطان پروستات را بهتر و موثر تر در جامعه به کار برد.
    کلیدواژگان: آموزش، پیشگیری، سرطان، پروستات، مدل اعتقاد بهداشتی
  • منصوره سلطانی، بهادر حاجی محمدی، محمدحسین باقیانی مقدم *، محمدحسن احرامپوش، آرش دالوند، عارفه دهقانی تفتی صفحات 44-54
    مقدمه
    آفلاتوکسین ها متابولیت های سمی هستند که بوسیله قارچ های معینی در خوراک انسان و دام تولید می شوند. با صدمه زدن به DNA می تواند باعث ناقص الخلقه زایی و همچنین سرطانزایی و سرطان کبد شود. این تحقیق با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شهر یزد نسبت به مواد غذایی کپک زده و آلوده به سم افلاتوکسین صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در سال 1393 بر روی 152 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر یزد صورت گرفت. نمونه گیری به صورت چند مرحله ای انجام شد. اطلاعات به وسیله پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا و پایایی آن به روش پایایی هم ارز تعیین گردید. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 20) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    107 نفر (70 %) از افراد مورد مطالعه نسبت به آفلاتوکسین آگاهی ضعیف و تنها 6/2 درصد شرکت کنندگان دارای اطلاعات نسبتا خوبی درمورد سم آفلاتوکسین بودند. در بررسی کلی سطح عملکرد 38 نفر (25%) عملکرد خوب، 108 نفر (1/71%) عملکرد متوسط و 6 نفر (9/3%) عملکرد ضعیف داشتند. 25% ، 3/74% و 7/0% از شرکت کنندگان به ترتیب نسبت به عوارض و مخاطرات مواد غذایی کپک زده و آلوده به آفلاتوکسین دارای نگرش مثبت، متوسط و منفی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، آگاهی ضعیف شرکت کنندگان نسبت به آفلاتوکسین و متوسط بودن سطح نگرش و عملکرد اکثر شرکت کنندگان ارایه راهکارهایی جهت افزایش سطح آگاهی افراد در راستای افزایش سطح نگرش و عملکرد آنها و کاهش مواجهه با سم آفلاتوکسین لازم و ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، آفلاتوکسین، مواد غذایی
  • حسن ترابی، محسن امراللهی، طاهره سلطانی، محمد تقی قانعیان *، عارفه دهقانی تفتی صفحات 55-68
    مقدمه
    رشد روز افزون جمعیت، توسعه شهرنشینی ناشی از مهاجرت به شهرها و نیز افزایش تقاضا از مولفه هایی هستند که حجم آب در دسترس را تحت تاثیر قرار می دهند. لذا صرفه جویی در مصرف آب در تمام شهرها و بخصوص یزد از اهمیت بسیاری برخوردار است.
    روش بررسی
    این تحقیق به صورت توصیفی- مقطعی و بر روی خانواده های پرمصرف انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایو در دو مرحله انجام شد و در نهایت 188 پرسشنامه توسط نرم افزار آماری SPSS(T-test ، Mann-Whitney) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات آگاهی 15/5±04/60 ، نگرش 97/3±28/22 و عملکرد 63/3 ± 6/11 بدست آمد. این مطالعه نشان داد آگاهی کل ارتباط معنی داری با شغل و جنس دارد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی نیز مشخص شدکه حیطه «سایر بخش های منزل(کولر، شستشوی اتومبیل، وسایل کاهنده مصرف آب و...)» بیشترین و حیطه« علل هدر رفت آب در منزل (شستشوی پله ها، نشت آب از لوله ها، بازگذاشتن شیر آب هنگام مسواک زدن و...) » کمترین سهم را در بیان آگاهی کل داشتند. نگرش و عملکرد افراد در این مطالعه با هیچ کدام از متغیر های مورد بررسی ارتباط معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که خانوارهای مورد مطالعه دارای سطح نسبتا خوبی از عملکرد نسبت به رفتارهای صرفه جویی در مصرف آب بودند ولی تلاش های مداخله ای در راستای ارتقاء این رفتارها به سطح عالی، مهم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، صرفه جویی آب، پرمصرف، یزد
  • محمد علی مروتی شریف آباد، سکینه نجفی *، سقراط فقیه زاده، قاسم دستجردی صفحات 69-80
    مقدمه
    دوران بلوغ از اهمیت زیادی برخودار بوده و تغییرات جسمی-روانی و اجتماعی در این دوران رخ می دهد. این دوران در زندگی بزرگسالی و نیز آینده جامعه تاثیر زیادی دارد وبا توجه به افزایش کشمکش های بین والدین و فرزندان در این دوران و نقش والدین و بخصوص مادر به دلیل ساخت خانواده ها در کشور ما در پایه گذاری شخصیت سالم فرزندان، این تحقیق با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در مورد تغییرات روانی دوران بلوغ و ارتباط آن با روابط بین دختران و مادران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 161 دانش آموز دختر مقطع دوره اول متوسطه (74 نفر پایه هفتم و 87 نفر پایه سوم راهنمایی) شهر زنجان که به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از شش مدرسه مقطع دوره اول متوسطه انتخاب شده بودند، وارد مطالعه شدند. وسیله جمع آوری داده های مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد مادران یک پرسشنامه محقق ساخته شامل 18 سوال آگاهی، 20سوال نگرشی و20 سوال عملکردی بود. وسیله جمع آوری داده های مربوط به رابطه دختر و مادر، پرسشنامه استاندارد ارزیابی رابطه ولی- فرزندی بود که 24 سوال داشت وتوسط دانش آموزان تکمیل گردید.داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS-18 و آزمون های آماری آنالیز واریانس و رگرسیون و همبستگی در سطح معنی داری 05/0=α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی مادران در مورد تغییرات غیر جسمی بلوغ 48/3±58/9 از 18 نمره ومیانگین نمره نگرش آن ها 84/8±81/64 از 100نمره و میانگین نمره عملکردشان، 82/5±4/57 از 80 نمره بودکه هر سه در محدوده متوسط قرار داشتند. میانگین نمره کل رابطه فرزند و مادر، برحسب جمع میانگین زیر مقیاس ها، 44/20 بود که در محدوده رابطه متوسط قرار داشت. رابطه فرزند و مادر با نگرش و عملکرد مادر همبستگی داشت. نگرش مادر نیز با عملکرد وی همبستگی داشت.
    نتیجه گیری
    آگاهی بیشتر مادران در مورد بلوغ در سطح متوسط و پایین بود و بیشتر آنها نگرش مثبت وعملکرد متوسطی داشتند و با فرزندان نوجوان خود رابطه متوسطی برقرار می کردند. رابطه فرزند و مادر با نگرش و عملکرد مادر همبستگی داشت. بنابر این به نظر می رسد که با افزایش آگاهی مادران در مورد تغییر و تحولات دوران بلوغ و ایجاد نگرش مثبت نسبت به تغییرات و انجام اقدامات لازم در این زمینه و به تبع آن عملکرد خوب آنها، می تواند در برقراری ارتباط مناسب بین دانش آموزان نوجوان و مادرانشان موثر باشد.
    کلیدواژگان: نوجوان، آگاهی، نگرش، عملکرد و رابطه
  • قدرت الله شاکری نژاد، مریم ساکی *، فرزانه جاروندی، سعیده حاجی نجف صفحات 81-94
    مقدمه
    در سال های اخیر، تحولات جمعیت شناختی چشمگیری در دنیا رخ داده است.یکی از مهم ترین این تغییرات، کاهش بی سابقه باروری در تمام مناطق دنیا بوده است. به موازات این تحولات، جمهوری اسلامی ایران نیز تغییرات گسترده ای را تجربه کرده، به طوریکه طی سه دهه گذشته، میزان باروری در ایران به طرز حیرت انگیزی کاهش یافته است. هدف از مطالعه حاضرتفسیر دیدگاه زنان و مردان تک فرزند خوزستانی درباره فرزندآوری بود تابه این پرسش اصلی که کدامیک از عوامل ،تاثیرگذار بر امر گرایش به فرزندآوری در استان خوزستان است، پاسخ مناسب دهد.
    روش
    مشارکت کنندگان در این مطالعه شامل 35 نفر از جمعیت زنان و مردان در محدوده سنی 45-15 سال بودند که بطور هدفمند از مراکز بهداشت و درمان شرق و غرب اهواز در سال 94-1393 انتخاب شده بودند.داده های بدست آمده به روش تجزیه و تحلیل محتوا (Thematic Analysis ) تحلیل شد.
    یافته ها
    دو طبقه عمده شامل مولفه هایی که باعث سوق دادن زوجین به فرزندآوری(قومیت، عزت نفس والدین، احساس مثمر ثمر بودن) و مولفه هایی که مانع سوق دادن زوجین به فرزندآوری(اقتصاد،شغل والدین،وظیفه وبیماری والدین) می شوند ارایه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش ، تجربیات زوجین از فرزندآوری بود.تقویت عواملی که باعث سوق دادن زوجین به فرزندآوری و همچنین از بین بردن عواملی که مانع فرزندآوری می شوند پایه ای برای آموزش و راهکاری مناسب به منظور قدم برداشتن در راستای سیاستهای جدید جمعیتی کشور و ترغیب زوجین به فرزندآوری بودند.
    کلیدواژگان: زنان و مردان تک فرزند، فرزندآوری، پژوهش کیفی، خوزستان
  • محمد مهدی کیانی، محمد امین بهرامی *، حسین فلاح زاده، راضیه منتظرالفرج، مرتضی محمد زاده صفحات 95-108
    مقدمه
    هوش سازمانی عبارت است از استعداد و ظرفیت یک سازمان در جهت دهی به توانایی های ذهنی و استفاده از این توانایی ها برای رسیدن به رسالت سازمانی ، یادگیری سازمانی به معنای فرآیند کشف و اصلاح اشتباهات و چابکی سازمانی به معنای توانایی واکنش سریع به تغییرات محیطی و عاملی برای اثر بخشی بیمارستان به حساب می آید. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت هوش سازمانی ، یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی در بیمارستان های آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی یزد بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر تحلیلی و از نوع مقطعی بود که در سال 1394صورت پذیرفت. جامعه پژوهش شامل کادر اداری و درمانی بیمارستان های شهید صدوقی، افشار، رهنمون و سوانح سوختگی بود . 370 نفر از کادر درمانی و اداری که بصورت نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب انتخاب شدند در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های هوش سازمانی آلبرخت (2002) ، یادگیری سازمانی نیفه(2001) و چابکی سازمانی برگرفته از نظریه شریفی و ژانگ( 1999)جمع آوری گردید. با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی بوسیله نرم افزار SPSS18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره هوش سازمانی بیمارستان ها 29/2 ، میانگین نمره یادگیری سازمانی بیمارستان ها 48/1و میانگین نمره چابکی سازمانی بیمارستان ها 52/1 بود . همچنین متغیر بیمارستان و تحصیلات بر هوش سازمانی ، یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی اثر می گذارند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان می دهند که به منظور ارتقای هوش سازمانی ، یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی بیمارستان ها، استفاده از استراتژی ها و راهکارهایی چون توسعه حرفه ای کارکنان ، ساختار سازمانی منعطف و آمادگی برای مواجهه با تغییرات محیطی لازم است .
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، یادگیری سازمانی، چابکی سازمانی، بیمارستان
  • لیلا موحدی *، احمد زندوانیان نایینی، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 109-121
    مقدمه
    کیفیت زندگی معلولان جسمی موضوع مهمی است که پژوهش حاضر به منظور پرداختن به این موضوع، به بررسی تاثیر آموزش هوش معنوی بر بهبود کیفیت زندگی معلولان جسمی بزرگسال زن و مرد شهرستان میبد در سال 1393اقدام کرده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع مطالعات شبه آزمایشی- مداخله ای و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود، 28 نفر زن و مرد معلول شرکت داشتند (7 مرد و 21 زن) که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. بعد از اجرای پیش آزمون، دو گروه از نظر کیفیت زندگی به وسیله ی آزمون tدو نمونه مستقل مقایسه شدند و بعد از اطمینان از عدم تفاوت معنادار بین دو گروه، 10جلسه 90 دقیقه ای آموزش هوش معنوی برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. برای هر دو گروه بعد از جلسات آموزش، پس آزمون کیفیت زندگی SF-36 اجرا شد . تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس یک راهه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه آزمایش نسبت به گروه گواه از نظر کیفیت زندگی کلی، سلامت عمومی، محدودیت ایفای نقش به دلایل جسمانی، محدودیت ایفای نقش به دلایل عاطفی، عملکرد اجتماعی و نشاط، به طور معناداری نمره ی بالاتری کسب کردند. افزایش نمره ی شرکت کنندگان در کلاس ها فقط در عملکرد جسمانی، درد بدنی و سلامت روان معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت آموزش هوش معنوی می تواند باعث بهبود کیفیت زندگی معلولان شود.
    کلیدواژگان: آموزش، هوش معنوی، کیفیت زندگی، معلولان جسمی، بزرگسالان
  • محمدرضا وفایی نسب، آزاده فاتح پناه *، کتایون جهانگیری، محدثه نامداری صفحات 122-131
    مقدمه
    یکی از اجزاء ضروری و سرنوشت ساز در در مان بیماران بدحال، خدمات پزشکی اورژانس می باشند. اصلی مشترک در خدمات اورژانس پیش بیمارستانی وجود دارد که بصورت یک هدف در آمده است و آن عبارت است زمان پاسخ 8 دقیقه یا کمتر جهت حمایت پیشرفته از زندگی افراد در حوادث تهدید کننده حیات. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد اورژانس پیش بیمارستانی شهر یزد بر اساس مدت زمان لازم جهت حضور بر بالین بیمار در سال 92 انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است که بصورت مقطعی انجام شده است. روش جمع آوری داده ها بصورت سرشماری و روش تحلیل داده ها بصورت کیفی بوده است به این صورت که بر اساس روش لیکرت عملکرد قبل از 8 دقیقه به عنوان عملکرد عالی تا 8دقیقه عملکرد خوب و بالاتر از 8 دقیقه عملکرد ضعیف در نظر گرفته شده است.
    یافته ها
    طبق داده های بدست آمده از پژوهش، در طول سا ل 92 به تفکیک پایگاه های سطح شهر یزد بهترین میانگین عملکرد زمانی مربوط به پایگاه منطقه 4 با 58/8دقیقه و ضعیف ترین عملکرد مربوط به پایگاه منطقه 6 با 01/12 دقیقه بوده است. عملکرد ماموریتهای شهری مرکز مدیریت حواث و فوریتهای پزشکی استان یزد بطور کلی در سال 92 عبارت بود از: 84/9 دقیقه. یافته ها نشان دادند که بالاترین میانگین عملکرد زمانی مربوط به فصل زمستان با 2/10 دقیقه و کمترین میانگین زمان عملکردی مربوط به فصل تابستان با 47/9 دقیقه بوده است. در ادامه نتایج چنین نشان دادند با اینکه تعداد ماموریتها در فصل تابستان نسبت به زمستان بیشتر بوده است، 7/25% در مقابل 1/24%، ولی میزان فوتی ها در این فصل کمتر از فصل زمستان بوده است ( 31/22% در مقابل 54/27% ).
    نتیجه گیری
    در مقایسه اطلاعات بدست آمده حاصل از یافته های پژوهش، به تاثیر مدت زمان ماموریت در کاهش میزان مرگ و میر پی برده شد لذا با توجه به حساسیت فعالیت های اورژانس های پیش بیمارستانی لزوم توجه به بازه زمانی ماموریتهای شهری مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان یزد آشکار گردید که این مهم جز با توجه و نظارت مسئولین مربوطه و تهیه شرایط و امکانات کافی مقدور نمی باشد.
    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، ارزیابی عملکرد، زمان اعزام آمبولانس
  • حسین فلاح زاده، مریم مهربانی*، مسعود میرزایی، راضیه امیدوار، مهدیه نماینده صفحات 132-142
    مقدمه
    درحال حاضر بیماری های قلبی وعروقی علت اصلی مرگ در جهان است، در ایران نیزسکته قلبی حاد یکی از علل اصلی مرگ و میر می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین نرخ انتقال بین وضعیتهای بیماری قلبی ومطالعه اثرمخاطره ی سندرم متابولیک براین انتقالها با استفاده از برازش مدل چند وضعیتی مارکف می باشد.
    روش بررسی
    با پیگیری 5 ساله بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد (با و بدون بالا رفتن قطعه ی ST) بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های شهر یزد در سال های1380 و 1381 که اطلاعات مربوط به آنها ثبت شده بود.457 نمونه به روش نمونه گیری آسان از میان بیماران قلبی مراجعه کننده انتخاب شدند.
    یافته ها
    طی پنج سال یک فرد بیمار که در حال حاضر در وضعیت نرمال می باشد با احتمال 26% دچار علائمی نظیر درد قفسه ی سینه خواهد شد، با احتمال 11% وارد مرحله ی حادی از بیماری خود می شود و با احتمال 24% خواهد مرد.سندرم متابولیک با 0598/1=HR بیانگر این است که این متغیر خطر شروع مجدد بیماری قلبی را 6% و خطر مرگ را برای فردی که در وضعیت نرمال می باشد به میزان 38% افزایش می دهد (3778/1HR=).
    نتیجه گیری
    وقتی چند پیامد وجود دارد استفاده از مدل های چند وضعیتی مارکف مناسب است. برآورد نرخ انتقال ،مطالعه اثرعوامل مخاطره براین انتقالات و بررسی اثرات مداخلات پزشکی در صورت وجود از مواردی هستند که برآورد آنها در مطالعات مرتبط با تصمیم گیری های پزشکی حایز اهمیت هستند.

    این مقاله بر گرفته از پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد آمارزیستی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد می باشد.
    کلیدواژگان: مدل چند وضعیتی مارکف، نرخ انتقال، بیماری قلبی، سندرم متابولیک
  • سید حسین طباطبایی، احمد حائریان، مهدی اسلامی ابرند آبادی* صفحات 143-152
    مقدمه
    نقش باورهای نادرست به عنوان مشکل شناخته شده ای در جلوگیری از دستیابی به سطح مطلوبی از بهداشت دهان و دندان در جامعه انکارناپذیر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش مراجعین به مراکز مختلف درمانی دندانپزشکی شهر یزد در رابطه با باورهای نادرست دندانپزشکی در سال 1391 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی،300 نفر از مراجعین به مراکز مختلف درمانی دندانپزشکی شهر یزد به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی دو مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای روا و پایا که شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و باورهای مردم در رابطه با دندانپزشکی بود، جمع آوری گردید، سپس نمره نگرش افراد به سه گروه ضعیف(99/1-1)، متوسط (99/3-2) و قوی (5-4) تقسیم شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSSنسخه 16 و آزمون های آماری،Tukey ،ANOVA T-test و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره نگرش در جامعه مورد بررسی63/0±87/2 بود. 50% از مراجعین، نگرش متوسطی نسبت به خدمات دندانپزشکی داشتند و تنها 7 /14% دارای نگرش در سطح بالا بودند. میانگین اعتقاد به باورهای نادرست، در زنان و مردان اختلاف آماری معنی داری نداشت(363/0p=). اما رابطه معنی داری بین سن، میزان تحصیلات و شغل افراد، با میانگین اعتقاد به باورهای نادرست وجود داشت(001/0p=)
    نتیجه گیری
    میزان باورهای نادرست در مورد دندانپزشکی در جامعه مورد بررسی از نظر شدت در سطح متوسط بوده و از نظر وسعت در نیمی از افراد جامعه وجود داشت. لذا به منظور دستیابی به نتایج مطلوب در زمینه بهداشت دهان، برنامه ریزی به منظور افزایش سطح آگاهی افراد، قبل از هر گونه برنامه ریزی جهت اصلاح سطح سلامت دهان و دندان ضروری است.
    کلیدواژگان: باورهای نادرست، نگرش، دانشجویان دندانپزشکی
  • الهه عسکری، عزیزالله فلاح مهرجردی*، سعید حبیبیان دهکردی، شهاب بهادران، عبدالناصر محبی صفحات 153-166
    مقدمه
    برخی فلزات سنگین در غلظت های پایین سمی هستند و می توانند رادیکال آزاد ایجاد کنند که در نهایت منجر به آسیب سلولی شوند. روغن های فرار دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند و توانایی جذب و به دام اندازی برخی عناصر سمی را دارند، در نتیجه مانع تجمع بافتی این فلزات می شوند.
    روش بررسی
    یک مطالعه تجربی روی 280 بلدرچین در گروه های مختلف انجام شد.برای تست سنجش میزان اکسیداسیون چربی های بافتی در کبد و عضلات بلدرچین از تست (TBARS) و جهت تعیین میزان تجمع بافتی سرب از دستگاهICP-OES استفاده گردید. آنالیز داده ها توسط آزمون one-way ANOVA و تست تکمیلی Duncan با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و سطح معنی داری 05/0 P<انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تست تیبارس در سنین 21 و 35 روزگی نشان داد که میانگین غلظت مالون دی آلدهید کبد و عضلات در گروه دریافت کننده سرب به طور معنی داری (05/0>p)بالاتر از سایر گروه ها بود.نتایج حاصل از اندازه گیری سرب در سن 21 روزگی نشان داد که در این سن تجمع سرب در کبد و عضلات زیر حد تشخیصی دستگاه است.در سن 35 روزگی میانگین میزان تجمع سرب در بافت کبد و عضلات در گروه های دریافت کننده سرب به همراه 450ppm روغن فرار میخک، 100 ppm روغن فرار میخک یا 500 ppm ویتامین C به طور معنی داری نسبت به گروه دریافت کننده سرب پایین تر بود(05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روغن فرار میخک در کاهش میزان غلظت مالون دی آلدهید و کاهش میزان تجمع سرب در بافت کبد و عضلات موثر بود.
    کلیدواژگان: روغن فرار میخک، سرب، تجمع بافتی، مالون دی آلدهید، بلدرچین
  • خاطره خلیل اللهی، خاطره خلیل اللهی* صفحات 167-179
    مقدمه
    یکی از فاکتورهای عمده موفقیت سازمان ها، وفاداری مشتریانشان است. ازاین رو بایستی عوامل موثر بر این سازه توسط کلیه سازمان های تولیدی و خدماتی موردبررسی قرارگرفته و در دستور کارمدیران آن سازمان قرار گیرد. ازاین رو در این تحقیق به بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی بیمارستان های آموزشی شهر یزد بر وفاداری بیماران با توجه به نقش واسطه ای اعتماد وتصویرذهنی بیماران از آن بیمارستان پرداخته شده است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی-پیمایشی و از حیث ارتباط بین متغیرها از نوع همبستگی- علی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه می باشد که با توجه به حجم نمونه موردنظر بین 384 نفر توزیع شد. همچنین در آزمون اولیه پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای سازه های پژوهش بالاتر از 7/0 کسب گردید.درنهایت جهت تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از روش همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیرها و از روش تحلیل مسیر جهت بررسی روابط علی آن ها در فضای Spss و Amos استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق در بخش آمار توصیفی نشان می دهد که بیشترین پاسخگویان از قشر کارمند و مرد و بالای 45 درصد آن ها دررده سنی50-41 سال بوده اند و در بخش آمار همبستگی نشان می دهد که کلیه روابط مدل تحقیق با 99 درصد اطمینان دارای رابطه معناداری هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که مسئولیت اجتماعی بیمارستان می تواند تاثیر مثبتی بروفاداری بیماران نسبت به بیمارستان بگذارد، چرا که با افزایش میزان مسئولیت اجتماعی، تصویر ذهنی خوبی از بیمارستان و خدماتی که ارائه می دهد در ذهن بیماران ایجاد گردیده و منجر به افزایش اعتماد آنها خواهد شد. البته با توجه به اینکه در این مطالعه بیمارستان های آموزشی و کم هزینه برای مطالعه انتخاب گردیدند، مسئولیت اجتماعی بر اعتماد بیماران به صورت مستقیم تاثیری نداشته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، وفاداری مشتری، تصویر ذهنی، اعتماد مشتری
  • جلال صادقی زاده یزدی، مصطفی مظاهری تهرانی*، محمد باقر حبیبی نجفی، سید محمد علی رضوی صفحات 180-191
    مقدمه
    امولسیون های روغن در آب به دلیل ویژگی های فیزیکی خود توجه چشمگیری را در صنایع غذایی به خود معطوف کرده اند. اما وجود میزان قابل ملاحظه ای از کلسترول در برخی از آنها نظیر خامه، یک عامل خطرزا در شیوع بیماری های قلبی عروقی بوده و در اثر اکسیداسیون کلسترول در طی فرایند یا نگهداری مواد غذایی، ترکیباتی ایجاد می شوند که بعنوان عوامل سرطانزا، سیتوتوکسیک، موتاژنیک و آتروژنیک شناخته شده اند. هدف از این تحقیق، تولید خامه مخلوط با کلسترول و قیمت کمتر و ارزش تغذیه ای بیشتر نسبت به خامه لبنی است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه تجربی بود که در آن سه فرمولاسیون مختلف از خامه مخلوط(A،B،C) با استفاده از شیر سویا، شیر گاو، امولسیفایر محلول در آب، زانتان، کلرید کلسیم، خامه سبک لبنی، روغن آفتابگردان و امولسیفایر سیتروم تهیه شد. از همبستگی پیرسون جهت ارزیابی رابطه میان اورران و آب انداختگی با میزان چربی و پروتئین استفاده شد. ارزیابی حسی نمونه های خامه مخلوط با استفاده از مقیاس 9 نقطه ای هدونیک انجام شد. با توجه به اینکه متغیرهای پاسخ رتبه ای بودند از آزمون ناپارامتری کروسکال والیس استفاده شد. برای مقایسه دو به دو گروه ها از آزمون اختصاصی مقایسه های چندگانه دان و همچنین برای مقایسه ویژگی های کمی از آمار توصیفی بصورت میانگین و انحراف معیار استفاده گردید و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار R 2.3 انجام گرفت.
    یافته ها
    با استفاده از نرم افزار minitab.16 ضریب همبستگی پیرسون معنی داری میان چربی و اورران(افزایش حجم) برابر 45/0 و03/0 = p و میان اورران و آب انداختگی برابر 87/0- و001/0 = p بدست آمد. بیشترین امتیاز طعم، رنگ، حالت خامه ای و پذیرش کلی، به ترتیب برای فرمولاسیون های C و بیشترین امتیاز بافت برای فرمولاسیون C>A>B بدست آمد ( 05/0≤ p).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که استفاده از شیر سویای تهیه شده از آرد کامل سویا گرچه تا حدودی طعم و آب انداختگی خامه مخلوط را تحت تاثیر قرار می دهد ولی ضمن افزایش خواص تغذیه ای، می تواند در کنار سایر اجزای فرمولاسیون، بافت مناسبی را ایجاد کند.
    کلیدواژگان: خامه مخلوط، خصوصیات عملکردی، ارزیابی حسی
|
  • Bahador Hajimohammadi, Masoomeh Bagheri*, Hengameh Zandi, Ali Dehghani, Ahmad Oryan, Sepideh Khalatbari Limaki, Ali Heidari Pages 1-10
    Introduction
    Food-borne bacterial diseases in many parts of the world, cause problems in public health and induce economic loss. The consumption of a raw or semi-cooked livers on the basis of incorrect traditionally customs and false beliefs are common in Iran which leading to transmission of the infectious agents such as bacteria in this way. The aim of this study is to evaluate the bacterial contamination in livers were sold in retail, in butchers of Yazd city in 2014.
    Methods
    In this cross-sectional study, sixty liver samples were collected randomly from butchers of yazd city. Samples were examined for total bacterial counts, counting the number of E. coli (by standard most probable number (MPN) technique) and the number of fecal streptococci and the presence or absence of Salmonella. Data were analyzed by using SPSS software version 18 and descriptive statistics.
    Results
    The results showed that total of the 60 sample (100%) were contaminated with E. coli, and 4 samples (6.67%) were contaminated with faecal streptococci and 4 samples (6.67%) were also contaminated with salmonella.
    Conclusions
    Because of Enteric Bacterial Contamination of raw or semi-cooked retail liver and consumption of these products by people, it is necessary to pay more attention to hygiene principles at all stages of slaughtering, distributing, transporting and selling of the product for preventing food -borne illness.
    Keywords: Microbial contamination, salmonella, E. coli, liver, Iran
  • Zohre Ebrahimi*, Nad Ali Alavi, Ali Akbar Babae, Ak Neisi Pages 11-20
    Background
    Solid waste management is one of the biggest environmental challenges facing the world today due to the increasing population and urbanization, and use of earthworms has been receiving considerable attention in recent years for waste disposal and convert its into useful materials .The aim of the study was produced vermicompost from bagasse and kitchen waste.
    Methods
    In this experimental was prepared the bagasse and kitchen waste treatment in three replication (a total of 9 units Laboratory). parameters such as pH , total carbon , total nitrogen , phosphorous and potassium was measured for 60 day.
    Results
    In the end, pH did not change as compared to the initial level and trend. The results showed decreased in total carbon, total nitrogen , C/N and increased , phosphorous and potassium .the highest phosphorous and potassium content obtained 1:2 ratio.
    Conclusion
    In the vermicomposting process, the best of mixture bagasse with kitchen waste was observed in 1:2 ratio and superior to other treatment.
    Keywords: Vermicompost, baggase, kitchen waste
  • Mh Salmani, Mh Ehrampoush, Mh Mosadeg, S. Mh Sharifi* Pages 21-30
    Introduction
    benzene, toluene , ethyl benzene and xylene (BTEX) such as volatile organic compounds and air pollutants are important that have similar chemical and physical properties. The compounds in solvents, petrochemicals and colors plentiful and are released and even in small amounts as well as the risks to industry employees and the surrounding residential areas along their industry (50 meters radius around). The purpose of this study was to determine the amount of these pollutants in ambient air car paint workshops, as well as residential areas around the city of Yazd.
    Materials And Methods
    In this study, environmental air from air painting workshops Yazd city cars in winter 1394 and residential areas surrounding air workshop by Tedlar bags and personal sampling pump were collected and using gas chromatography (GC / FID) analysis and evaluation of data were then with statistical software SPSS-16 were analyzed.
    Results
    The results showed that the average concentration and standard deviation of pollutants benzene, toluene , ethyl benzene and xylene in the ambient air painting workshops are (2/14 ± 0/73) , (4/09 ± 1/97), (1/08 ± 0/290) and (3/05 ± 1/00) ppm and the average concentration and standard deviation of pollutants benzene, toluene , ethyl benzene and xylene in the surrounding air workshops (50 meters radius around) in Yazd city car are (0/960 ± 0/202 ) , (1/50 ± 0/409) , (0/613 ± 0/420) and (1/38 ± 0/452) ppm.
    Conclusion
    The concentration of benzene in the air of car painting workshops is several times higher than the standard limit expressed by the Office of Environmental Health Risk Assessment health Vocational and Technical Committee (0/5 ppm) and the average concentration of pollutants in the air of 50 meters radius around the workshop is more than the permitted standard while concentrations of toluene , ethyl benzene and xylene are less than the limit.
    Keywords: benzene, toluene, ethyl benzene, xylene, Chromatography
  • Ss Mazloomi, Hamid Reza Dehghan*, Ali Mohammad Mir Jalili, Hr Dehghan Pages 31-43
    Introduction
    prostate cancer is the most common cancer among men, accordingly the aim of this study was to determine the extent of the impact of education on prostate cancer-related behaviors in male city of Yazd is based on the health belief model.
    Methods
    this study was an experimental study of an intervention-that the population it consists of men over 40 years of Yazd, which is one of the first degree relatives they have had prostate cancer. The sample size of each group is based on a formula 40 people recovered and then score related to the attitude and awareness and performance of individuals sampled before training and then 3 months later obtained from intervention on the basis of a questionnaire SPSS18 software and t-student test and chi-square was investigated.
    Results
    The mean age of the participants in the experimental group 54.55±8.33 and the average age of the participants in the control group 55.02±8.69,.Knowledge of the test and control groups before and after the intervention were expressed on the basis of differences in knowledge scores in the first stage ( pre- intervention ) in both experimental and control groups was not significant .In the second phase ( post- intervention ) and control groups was significant difference between the mean score of knowledge(p=0.000).
    Conclusion
    The study suggests that by raising awareness among people over 40 years can be better and more effective prevention practices applied in society.
    Keywords: Cancer, Porostat, Health Belief Model
  • M. Soltani, B. Hajimohammadi, Mh Baghianimoghadam*, Mh Ehrampush, A. Dalvand, A. Dehghani Tafti Pages 44-54
    Introduction
    Aflatoxins are toxic metabolites produced by certain fungi in/on foods and feeds. The damage they do to DNA can be mutagenic, and also carcinogenic with liver cancer. The aim of this study was to The effect of education on knowledge, attitude & practice of women referred to health centers of Yazd on moldy food contaminated with aflatoxin.
    Materials And Methods
    This study was a cross sectional-descriptive study that was done in 2014. One hundred and fifty - two women were selected among women who were referred to health centers of Yazd. The Sampling was conducted in multi stages. The data was collected by a researcher-developed questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire have been confirmed by content validity, face validity and equivalent reliability. The collected data was analyzed by SPSS20.
    Results
    107 (70%) of the patients studied to the poor knowledge of aflatoxins and Only 6.2% of them were relatively good knowledge. The performance levels were a 38 (25%), good performance, 108 (1/71%), moderate performance and 6 (9/3%) had poor performance. 0.25%, 74.3% and 0.7% Participant to the hazards food contaminated with aflatoxins were moldy and positive, average and negative attitude, respectively.
    Conclusions
    Based on our findings, Poor knowledge of participants to aflatoxin, and the average of the attitudes and performance of most of the participants. Is necessary to provide strategies to increase public awareness in order to increase the level of attitude and function and reduce exposure to aflatoxin.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Food, Aflatoxin
  • H. Torabi, M. Amrollahi, T. Soltani, Mt Ghaneeian*, A. Dehghani Tafti Pages 55-68
    Background
    Population growth, urban development due to the migration to the cities and the increasing demand are of the component that influences on volume of water available. therefore water conservation in cities, espically in yazd is very important.
    Methods
    This research as a cross-sectional study was conducted on high consumption households. Sampling was carried out to cluster method and in two stages, finally 188 questionnaires by SPSS statistical software (T-test, Mann-Whitney) were analyzed.
    Results
    Average and SD of knowledge scores 60.04 ± 15.5, the attitude 22.28 ± 3.97 and the practice was 11.6 ± 3.63. This study showed that there is a statistically significant association between total knowledge with job and sex. The results of factor analysis indicated that the category of "other parts of the house(cooler, washing automobiles,devices of reducer water consumption, etc)," the highest and category of "causes of water loss at house (washing yard, water leak from pipes, non-closure water faucet when brushing your teeth, etc.)" had the lowest contribution in the states of total knowledge. There isn’t any statistically significant association between the attitudes and practice of households in all the variables.
    Conclusion
    The results showed that studied households have relatively good level of practice than the water conservation behaviors. However, intervention efforts to promote these behaviors to a higher level, is important and necessary.
    Keywords: knowledge, attitude, water conservation, high consumption, Yazd
  • Ma Morowatisharifabadi, S. Najafi*, S. Faghihzadeh, Gh Dastjerdi Pages 69-80
    Background
    Puberty is of high importance and physical, psychological and social changes occurs in the period.This period has great impact onadult life and also the futureand given rise to conflict between parents and children and the role of parents, especially mothers in this period due to build healthy families in our country's founding figures of children, this study aimed to evaluate the knowledge, attitude and behavior about psychological changes during puberty and its association with the relationships between girls and their mothers were studied.
    Method
    In this descriptive study , 161highschool studentsin the first period(n = 74 in seventh gradeand n = 87 in thirdgrade ) in Zanjan city, selected by the M ulti -stage samplingof the sixhighschool in the first period(secondary school) enrolledin this study. Bycollectingdata onknowledge,attitude and practice of questionnairecontaining18 knowledge questionsand20 attitude itemsand20 questionsaboutthefunctional, andby collectingdata onrelationship betweenmother anddaughter of a standard questionnaire PCRS containing 24 questionsto assess child-parent relationship , but studentscompleted.Datacollectedby SPSS-18 softwareandANOVAtests,regression and correlation , and thesignificance levelα = 0.05 wasanalyzed .
    Results
    The mean age of maternalage38.17±5.36 years and the average age of students was13.19 ±0.72 years. The mean scores of mother's knowledge about nonphysical changes of puberty 9.58± 3.48 out of 18 score and the mean attitude score 64.81± 8.84 out of 100 score and the mean score of their practice, 57.4 ± 5.82 out of 80score was thatthe score of the three were in the moderate range. Average score of mother-child relationship during puberty was 20/44 out of 28 score that was in the range of a moderate relationship.Mother-child relationship and the attitude and practice were correlated.mother's attitude and practice were correlated.
    Conclusion
    Many of mothershad knowledgeabout thematurity ofmiddle and lowerlevel and more of them had positiveattitude and a moderateyield in practice andmaintain goodrelationshipwithherteenage childrenwere.Relationship between thechildand the motherwith mother' attitude and practicecorrelated . Itis recommended for mothersto raise awarenessand createa positive attitudeand good performanceintheprovision ofappropriatetraining programs willbe affective .
    Keywords: Adolescent, Knowledge, attitude, practice, relationship
  • Gh Shakerinejad, M. Saki*, F. Jarvandi, S. Haginajaf Pages 81-94
    Introduction
    During the recent years, significant demographic changes have occurred in the world. One of the most important changes has been an unprecedented decline in fertility in all regions of the world. Parallel to these changes, the Islamic Republic of Iran has experienced extensive changes, So that during the last three decades, the fertility rate in Iran has fallen astonishingly. The aim of this study was to interpret the views of Khuzestani men and women with one child about childbearing. This study tries to answer the question concerned with factors influencing the tendency to childbearing in Khuzestan province.
    Methodology
    Participants in the study included 35 male and female people aged from 45 to 15 years old. They were purposefully selected from health centers in East and West of Ahvaz in 1393-94. The obtained data were analyzed using Thematic Analysis.
    Results
    Two main classes of factors that drive the couples to childbearing (ethnicity, parent's self-esteem, a sense of being productive) and the ones that prevent couples from childbearing (economic, parental occupation, parental responsibility and diseases) are presented.
    Conclusion
    The results of this research show the experiences of couples about childbearing. Strengthening the factors that drive the couples to childbearing and also removing barriers to this phenomenon provide the basis for education and a way to step in line with the new policy to encourage population and couples in their childbearing.
    Keywords: men, women with single child, childbearing, qualitative research, Khuzestan
  • Ma Kiani, Ma Bahrami*, H. Fallahzadeh, R. Montazerefaraj, M. Mohammadzadeh Pages 95-108
    Background
    Organizational intelligence has been defined as the capacity of an organization to direct its mental abilities and use these capabilities to achieve its mission and agility means ability to react quickly to environmental changes and it is an important factor for hospital effectiveness. This study was aimed to Evaluate Organizational Intelligence and Organizational learning and Organizational Agility in Teaching Hospitals of Yazd City.
    Methods
    this descriptive, analytical, cross-sectional study was conducted in 2015 .the study population included administrative and medical staff in Shahid Sadoughi,, Shahid Rahnemoon,, Afshar and burning hospital. A total of 370 administrative and medical staff were contributed in the study. We used stratified-random method for sampling. The required data were gathered using 3 valid questionnaires including Albrecht- Organizational Intelligence (2002), organizational learning (neefe2001) and organizational agility questionnaire according to theory Sharifi & Zhang (1999) . data was analyzed by descriptive and inferential statistical methods in SPSS18 .
    Results
    mean Organizational Intelligence scores hospital was 2.29, organizational learning scores hospital was 1.48 and organizational agility scores hospital was 1.52. as well as , hospital variable and Education affect on Organizational Intelligence, organizational learning and organizational agility.
    Conclusion
    Based on the findings it can be concluded that the implementation of appropriate strategies for improving the organizational capacity to direct its employees’ mental abilities, can also improve the ability of organization’s rapid response to surrounding issues which is crucial for its survival and dynamics in today’s changing world.
    Keywords: Organizational intelligence, organizational learning, organizational agility, hospital
  • L. Movahedi*, A. Zandvanhannaiini, H. Zareeimahmoodabadi Pages 109-121
    The purpose of this research was the effect of spiritual intelligence instruction on increasing spiritual intelligence’s Maybod adult handicaps in 2014. 28 female and male (7 men and 21 women) adult handicaps participated in this research which was as done pretest quasi – experimental – intervention studing with control group. These people were chosen as purposeful sampling and set in two experimental and control group in equal numbers. After fulfilling pretest, two group were compared by T test and after ensuring of absence of significant difference between two group, In ten session (90 minutes), the experimental group were been taught spiritual intelligence and the control group didn’t have any teaching. Befor and after session, these two groups were been complete Abdollahzade spiritual intelligence test. The analysis of data did on one way covariance statistical analysis. The results showed the experimental group got significantly high scores in regard to control group of general spiritual intelligence, the underestsnding of the relation to universe sourceand spiritual life in emphasis of internal core. Regarding to findings, it results the spiritual intelligence instruction can on increase spiritual intelligence of handicaps.
    Keywords: spiritual intelligence instruction, physical handicaps, Maybod adults
  • Mr Vafaeinasab, A. Fatehpanah*, K. Jahangiri, M. Namdari Pages 122-131
    Introduction
    Emergency medical services are a crucial component in the treatment of critically ill patients. A common principle in pre-hospital emergency services is defined as a target “8 minutes or less response time of advanced life support for people in life-threatening events”. Therefore this research is aimed to evaluate on performance of pre-hospital emergency stations in Yazd, based on essential time for attending at patient's bedside.
    Methods
    The present study is analytic descriptive conducted cross-sectional. Method of collecting data based on census and its analyzing method had been qualitative. According to Likert, performance is considered excellent with action less than 8 minutes, good with action by 8 minutes, and weak higher than 8 minutes.
    Results
    according to the results, the best average performance time (In 1392 among stations of Yazd) belong to 4th District station with 8.58 minutes and the weakest time to 6th District station with 12.01 minutes. The average of performance of Yazd emergency medical services at urban missions had been 9.84 minutes. Findings show that the highest average time activity recorded on winter that was 10.2 minutes and lowest average time activity was recorded on summer which was 9.47 minutes. Also results show even though the number of missions in the summer were higher than the winter, but the mortality rate were less in contrast.
    Conclusion
    By comparing the obtained information from the research results, the impact of mission duration on mortality rate reduction has turned out. Also according to the sensitivity of pre-hospital emergency, the necessity of attention to urban missions’ timeframe in Yazd emergency service is another conclusion that this is achieved by authorities supervisory and provision of requirements and adequate facilities.
    Keywords: Prehospital emergency, performance evaluation, emergency dispatch time
  • H. Fallahzade, M. Mehrabani*, M. Mirzaei, R. Omidvar, M. Namayande Pages 132-142
    Introduction
    Heart disease is the leading cause of death in the world. Acute Myocardial Infarction (AMI) is one of the most common cause of mortality causes in Iran. The purpose of this study is survey of the transition rates between heart disease stages and the effect of metabolic syndrome hazard on these transition rates by using a multi-state Markov model.
    Materials And Methods
    457 patients with heart disease which had admitted to the coronary care unit of Yazd hospitals in 2001 and 2002 were enrolled in the study and they were examined from their disease until 2006.
    Results
    Estimated transition intensities suggest that in five years a patient in normal state with 26% probability will have symptomatic disease, with 11% probability will have advanced disease or with 24% probability be dead. Metabolic syndrome with HR=1.0598 indicates that the hazard of onset rate of heart disease for a person who is normally increases 6% and hazard of death for this person increases at the rate of 38% (HR=1.3778).
    Conclusion
    When there are several outcomes, use of multi-state Markov model is recommended.
    Keywords: multi-state Markov model, transition rate, heart disease, metabolic syndrome
  • Sh Tabatabaei, A. Haerian, M. Eslami Abrand Abadi* Pages 143-152
    Introduction
    The role of inappropriate thoughts in preventing an access to desirable level of oral health in society seems to be undeniable. Therefore, this study intends to investigate the patients’ attitude referred to health centers of Yazd in regard with inappropriate beliefs about dentistry in 2012.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 300 patients referred to oral health centers of Yazd were selected via a two-stage cluster random sampling method. In order to obtain data, a questionnaire was used which its validity was substantiated by a team of specialists and its reliability was confirmed utilizing re-testing via the correlation coefficient of 95%. The questionnaire consisted of two parts: the first part involved the demographic information and the second part entailed the most common beliefs about dentistry. The collected data were analyzed by SPSS ver.16, applying ANOVA, T-test, turkey test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The average score of attitude was 2.87 ±0.63 out of 5. Half of the patients (50%) revealed a moderate attitude towards dental care and only 14.7% had a high level of attitude. The mean score of inappropriate beliefs demonstrated no significant statistical difference between males and females (P.Value=0.363), though there was a significant relationship among age, education level and career with inappropriate beliefs (P.value= 0.001).
    Conclusion
    The study results revealed that the level of inappropriate beliefs about dentistry was in moderate level in the studied society, which such beliefs belonged to half of the population. Therefore, in order to reach appropriate results regarding oral health, enhancing the knowledge level of individuals seems to be necessitated prior to any planning for health education and preventive cares.
    Keywords: Attitude, Dentistry students, Inappropriate beliefs
  • E. Askari, A. Fallah Mehrjardi*, S. Habibian Dehkordi, S. Bahadoran, A. Mohebi Pages 153-166
    Introduction
    Some heavy metals are toxic at low concentrations and can create free radicals that damage the cell. Essential oils have antioxidant properties and can chelate some toxic elements And prevent of bioaccumulation of these elements .
    Methods
    TBARS assay and ICP-OES have used for evaluating of oxidative stress and measurement of bioaccumulation of lead in liver and muscle of quail, respectively. All measurements were carried out in triplicate and data were analyzed using SPSS 20.0 for Windows.
    Results
    The results of this research in 21 and 35 days showed that mean concentration of MDA in liver and muscle of lead group was higher than others and this difference was significant. The measurement of lead in liver and muscle in 21 day were not detected by ICP-OES. In 35 days the bioaccumulation of lead in liver and muscle (µg/g) was higher than other groups and this difference was significant.
    Conclusion
    The results showed that the clove essential oil is effective in reducing of malondialdehyde concentrations (mg / kg) and reduces the bioaccumulation of lead in liver and muscles of quail.
    Keywords: Clove essential oil, lead, bioaccumulation, MDA, quail
  • N. Jalalian, Kh Khalilloahi* Pages 167-179
    Introduction
    It is clear that customer's loyalty is one of the main factors which influences on the success of organizations. Therefore, all productive and serving organizations should investigate the factors having influence on such criterion and present them to the managers. Regarding the mediating role of trust and mental imagination of the customers, this article focuses on investigating the effect of social responsibility of training hospitals on the loyalty of patients in Yazd city.
    Methods
    This is a descriptive, correlation-casual study in which 384 persons were selected as the sample data was gathered by use of a questionnaire. The achieved Cronbach's alpha was more than7%. Finally, data was analyzed by use of Pearson's correlation coefficient. Moreover, the relationship between the variables was investigated using SPSS and Amos software.
    Results
    Due to the findings, it became clear that most of the answerers were male employees among whom 45% were at the ages of 41 to 50. At statistic part, it became clear that there is a meaningful relationship between the all variables.
    Conclusion
    Results show that factors loyalty and mental imagination are positively influenced by social responsibility. Furthermore, mental imagination influences positively on trust and social responsibility has indirect effect on it. Moreover, results show that there is a direct relationship between factors social responsibility and loyalty of the clients.
    Keywords: Social responsibility, Customer loyalty, Image, Customer confidence
  • Sadeghizadeh Yazdi J., Mazaheri Tehrani M.*, Habibi M.B., Razavi S.M.A Pages 180-191
    Introduction
    oil in water emulsions has attracted considerable food industry due to their physical characteristics. But there is a considerable amount of cholesterol in some of them, such as cream and it was a risk factor for cardiovascular disease and are created compounds in the effect of cholesterol oxidation during processing or food storage compounds that are known as carcinogenic agents, cytotoxic, mutagenic and atherogenic. The purpose of this study is the production of cream mixed with cholesterol and lower prices and greater nutritional value than dairy cream.
    Methods
    Three different formulations of the mixture cream (A, B, C), soy milk, cow's milk, water soluble emulsifier, xanthan, calcium chloride, light cream milk, sunflower oil and emulsifier Sytrum was taken in proportions appropriate. The Pearson correlation was used to assess the relationship between amounts of fat, protein with water. Sensory evaluation of the cream mixture samples was conducted by using a 9-point Hedonic scale. They were used rank Kruskal-Wallis test Due to the response variables. They were used the specific test of multiple comparisons DAN for compare the two groups. They were also used descriptive statistics as mean and standard deviation and were performed data analysis by using R 2.3 software.
    Results
    the Pearson correlation coefficient between fat and.16 volume (increase volume) is equal to 45% and p-value B (p
    Conclusion
    The results of this study showed that the use of soy milk made ​​from soy flour, although somewhat affecting flavor and creamy mixed water but while increasing the nutritional properties can be formulated with other ingredients to create the perfect texture.
    Keywords: cream mixture, functional properties, sensory evaluation