فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 407 (هفته سوم دی 1395)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 407 (هفته سوم دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • تهمینه شبانیان بروجنی، سعید کرمانی، مجید برکتین، مسعود کاشف پور صفحات 1356-1361
    مقدمه
    رشد سریع بیماری آلزایمر نیاز به یافتن روشی مطمئن برای تشخیص زود هنگام بیماری را افزایش داده است. تحقیقات اخیر، نشان داده اند که تحلیل پیچیدگی سیگنال الکتروانسفالوگرام می تواند برای پیش بینی پیشرفت بیماری از مرحله ی اختلال خفیف شناختی به آلزایمر مفید باشد. این مطالعه با هدف بررسی آنتروپی تقریبی و ارایه ی راه کاری جهت استفاده از این شاخص برای تشخیص اختلال خفیف شناختی انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش، از الکتروانسفالوگرام مربوط به 16 فرد سالم و 11 بیمار استفاده شد. ضبط سیگنال مطابق با سیستم 20-10 بین المللی و به مدت 30 دقیقه بود. در مرحله ی پیش پردازش، آرتیفکت ها هم به صورت دستی و هم با استفاده از فیلتر میان گذر حذف شدند. در مرحله ی پردازش با هدف تعیین پارامترهای مختلف آنتروپی تقریبی، سناریوهای مختلفی طراحی و اجرا شد. در نهایت، به کمک آزمون t نتایج ارزیابی و بررسی شدند تا ضمن بهینه نمودن شیوه نامه ی تعیین آنتروپی، کانال های مناسب برای تشخیص بیماری شناسایی شوند.
    یافته ها
    شیوه نامه ای جهت استخراج پیچیدگی مبتنی بر آنتروپی تقریبی تعیین شد که تفاوت آنتروپی افراد سالم و بیمار را معنی دارتر می نمود. همچنین، توسط آن برای تشخیص بیماری تعداد کانال ها به 6 عدد افزایش یافت (05/0 > P). این نتایج، با یافته های سایر مطالعات بر روی کاهش حجم مغز در بیماران مبتلا به اختلال خفیف شناختی مطابقت داشت.
    نتیجه گیری
    به کمک محاسبه ی آنتروپی برای کانال های مختلف، مشاهده شد که در بیماران مبتلا به اختلال خفیف شناختی، میزان پیچیدگی سیگنال کاهش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: الکتروانسفالوگرام، اختلال خفیف شناختی، بیماری آلزایمر، آنتروپی تقریبی
  • راضیه خالصی، مسعود گرشاسبی، محمود تولایی صفحات 1362-1368
    مقدمه
    علت بیشتر موارد صرع ناشناخته است و عوامل ارثی می تواند در بروز آن نقش داشته باشد. امروزه، تحقیقات وسیعی در زمینه ی علل ایجاد صرع در حال انجام است. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی ژن (های) عامل صرع غیر سندرمی با الگوی توارث اتوزومی مغلوب در یک خانواده ی ایرانی به روش توالی یابی کامل اگزوم بود.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر، از نوع تجربی بود. DNA ژنومی از خون سه فرد مبتلا و یکی از افراد سالم خانواده، استخراج و توالی یابی اگزوم با پلت فورم Illumina HiSeq 2000 انجام شد. ابتدا، دسته بندی واریانت ها از نظر نوع، جایگاه جهش و فراوانی آللی و سپس، اولویت بندی آن ها با دو رویکرد انجام شد. توالی یابی سنگر برای تایید واریانت NM_207111.3(RNF216): (g.5780794G>A)، (c.854C>T) ژن RNF216 انجام شد.
    یافته ها
    از 130855 واریانت، حدود 85 درصد از نوع تغییرات تک نوکلئوتیدی و 15 درصد از نوع indels بودند. یک سوم تغییرات در نواحی بین ژنی و اینترونی، یک سوم در 3’،5’UTR و یک سوم در نواحی اگزونی و جایگاه پیرایش بودند. از نظر فراوانی آللی در پایگاه داده ی ExAC و 1000 ژنوم، به ترتیب 8/3 درصد و 4/3 درصد واریانت ها، فراوانی آللی کمتر از 01/0 داشتند. با اعمال هر دو رویکرد، واریانت NM_207111.3(RNF216): (g.5780794G>A)، (c.854C>T) ژن RNF216 به عنوان کاندیدا شناسایی شد، اما ارتباط این واریانت در همه ی اعضای خانواده تایید نگردید.
    نتیجه گیری
    توالی یابی اگزوم به ابزاری جهت مطالعه ی عوامل ژنتیکی بیماری های مندلی تبدیل شد، اما با محدودیت هایی نیز همراه بود. در صورت قرار گرفتن واریانت در نواحی غیر کد شونده ی ژنوم، هتروژنی کلینیکی، تشخیص نادرست بیماری، فنوکپی، محدودیت های تکنیکی و آنالیز واریانتی، می توانند موانعی برای شناسایی واریانت عامل بیماری محسوب شوند که باعث عدم موفقیت در شناسایی ژن عامل بیماری در این خانواده شده اند.
    کلیدواژگان: تشنج صرعی، توالی یابی DNA، شناسایی ژن کاندید
  • مجید قاسمی، مهدیس خزاییلی، فریبرز خوروش، سمیرا میرزایی صفحات 1369-1374
    مقدمه
    میگرن از شایع ترین علل سردرد است که به صورت سردردهای ضربان دار ظاهر می شود. درصدی از بیماران میگرنی دچار سندرم خستگی مزمن هستند. این سندرم، شامل ضعف بدن بیش از 6 ماه همراه با اختلالات عصبی و دردهای عضلانی می باشد. یکی از درمان های مرسوم میگرن، داروی سدیم والپروات می باشد. در مطالعات اخیر، فلوکستین نیز به عنوان داروی پیش گیری کننده در میگرن استفاده شده که در مواردی موثر بوده است. از این رو، مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی و مقایسه ی اثربخشی سدیم والپروات و فلوکستین در بیماران مبتلا به میگرن توام با سندرم خستگی مزمن انجام شد.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود و در آن، 64 بیمار مبتلا به میگرن توام با سندرم خستگی مزمن بررسی شدند. بیماران به دو گروه 32 نفری تقسیم شدند و به صورت جداگانه تحت درمان روزانه با فلوکستین 20 میلی گرم و سدیم والپروات 400 میلی گرم به مدت 8 هفته قرار گرفتند. سپس، بیماران این دو گروه از نظر نمره ی شدت سردرد و فرکانس سردرد مقایسه شدند. به منظور تحلیل نتایج، از آزمون های آماری t و ANOVA استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره ی سردرد پس از مصرف فلوکستین و سدیم والپروات به ترتیب 82/22 و 83/34 درصد کاهش داشت. میانگین فرکانس سردرد نیز در گروه مصرف کننده ی فلوکستین، 68/23 درصد و در گروه مصرف کننده ی سدیم والپروات، 54/40 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    با احتساب این نتایج، می توان برداشت کرد که هر دو دارو اثر مثبتی در درمان میگرن توام با سندرم خستگی مزمن داشتند، اما سدیم والپروات موثرتر بود. همچنین، اثربخشی فلوکستین در افراد با زمینه ی افسردگی بیشتر مشهود بود.
    کلیدواژگان: میگرن، سندرم خستگی مزمن، فلوکستین، سدیم والپروات
  • جلال مولودی، احمدرضا زمانی، فرحناز فاطمی نایینی، نیما فتاحی، آریوس امینی، محمد رامان مولودی صفحات 1375-1380
    مقدمه
    آلوپسی آندروژنیک یکی از شایع ترین مشکلات مردان است؛ به طوری که در برخی جوامع 50 درصد مردان پنجاه ساله به آن دچار می شوند. در گذشته، از ترکیبات تریاک در نسخه های درمانی جهت درمان ریزش مو استفاده می شده است. بر این اساس، مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی ارتباط بین مصرف تریاک و آلوپسی آندروژنیک در مردان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی، بر روی مردان مراجعه کننده به بیمارستان امین اصفهان انجام شد. پس از بررسی از نظر شرایط ورود به مطالعه، در هر یک از گروه های مورد (مصرف کننده ی تریاک) و شاهد (غیر مصرف کننده ی تریاک)، 302 نفر به صورت غیر تصادفی آسان (Convenient) وارد مطالعه شدند. دو گروه از نظر شدت آلوپسی آندروژنیک بر اساس درجه بندی Hamilton-Norwood مورد مقایسه قرار گرفتند. اطلاعات لازم بر اساس معاینه و پرسش از افراد جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های 2χ، Spearman، t و One-way ANOVA انجام شد.
    یافته ها
    درصد فراوانی آلوپسی آندروژنیک در گروه مورد، به صورت معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (001/0 P <). همچنین، مقدار مصرف تریاک با شدت درجه ی آلوپسی آندروژنیک در یک محدوده مشخص رابطه ی معکوس معنی داری داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، آلوپسی آندروژنیک در افراد معتاد به تریاک، نسبت به افراد غیر مصرف کننده کمتر می باشد
    کلیدواژگان: آلوپسی آندروژنیک، تریاک، معتاد، مردان
  • فاطمه امینی، حسن علی کریم پور، سیاوش وزیری، مهدی قادری، سعید محمدی، محسن عزیزی صفحات 1381-1388
    مقدمه
    Acinetobacter، باکتری فرصت طلب و از عوامل ایجاد کننده ی عفونت های بیمارستانی است که دارای مقاومت آنتی بیوتیکی بالایی می باشد. این مطالعه، با هدف تعیین الگوهای مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی ژن های aphA6 و aadB در Acinetobacter baumannii جدا شده از بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU یا Intensive care unit) انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 58 ایزوله ی Acinetobacter baumannii از بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان امام رضای (ع) کرمانشاه جمع آوری و با استفاده از روش های باکتری شناسی اختصاصی شناسایی شدند. برای شناسایی حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها از روش دیسک دیفیوژن (Disk diffusion) استفاده شد. برای شناسایی فراوانی ژن های aphA6 و aadB، از روش Polymerase chain reaction (PCR) با استفاده از پرایمرهای اختصاصی آن ها استفاده شد.
    یافته ها
    در ایزوله های مورد بررسی، بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در برابر تیکارسیلین (9/87 درصد) و سفتازیدیم (2/86 درصد) و کمترین مقاومت در پلی میکسین B (1/12 درصد) بود. از مجموع 58 ایزوله ی Acinetobacter، 36 مورد (1/62 درصد) ژن aphA6 و 9 مورد (5/15 درصد) ژن aadB را داشتند. همچنین، 5 مورد (6/8 درصد) دارای هر دو ژن و 18 نمونه (3/31 درصد) فاقد هر دو ژن بودند.
    نتیجه گیری
    80 درصد از ایزوله های Acinetobacter جدا شده، به آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزیدی مقاومت نشان دادند. با توجه به میزان بالای مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به این دسته آنتی بیوتیک و اکثر آنتی بیوتیک های بررسی شده در این مطالعه، دقت در استفاده از آنتی بیوتیکی مانند پلی میکسین B برای درمان عفونت های ناشی از این پاتوژن ضرورری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: Acinetobacter، مقاومت آنتی بیوتیکی، آمینوگلیکوزیدها
|
  • Tahmineh Shabanian Boroujni, Saeed Kermani, Majid Barekatain, Masoud Kashefpoor Pages 1356-1361
    Background
    The highly increase of Alzheimer's disease among human lead to increasing the demand of finding a reliable way to diagnose its symptoms at the early stages. Recent researches in this area demonstrate that the signal complexity analysis of the electroencephalogram can be useful in prognosis the development of this illness form mild cognitive impairment to Alzheimer's disease. The focus of this study was on approximate entropy and proposing an effective approach for using this criterion to diagnose the mild cognitive impairment.
    Methods
    In this research, the electroencephalograms of 16 normal subjects and 11 patients were used. The signals were captured based on 10-20 international system for 30 minutes. In the preprocessing phase, the artefacts were eliminated both by visually inspection by a specialist physician and using band pass filter. In the processing phase, different scenarios were considered and applied to define the different parameters of approximate entropy. Finally, the results were analyzed using t-test to optimize the define protocol of the entropy and find the appropriate channels for diagnosing the disease.
    Findings: A protocol for extracting the complexity based on approximate entropy was determined, in which the difference of the entropy of normal subjects and patients were more remarkable. By using this protocol, the number of appropriate channels for diagnosing the disease increased (P
    Conclusion
    Using the entropy measurements for different channels of patients with mild cognitive impairment, demonstrate that the amount of complexity of signals decreased.
    Keywords: Mild cognitive impairment, Electroencephalogram, Approximate entropy, Alzheimer's disease
  • Raziyeh Khalesi, Masoud Garshasbi, Mahmood Tavallaei Pages 1362-1368
    Background
    The cause of epilepsy in most of cases is unknown but inherited causes can play a role in its incidence. Recently, many researches have been conducted in the field of epilepsy. The aim of this study was to identify gene(s) responsible in an Iranian family with autosomal recessive non-syndromic epilepsy using whole exome sequencing (WES) method.
    Methods
    In this experimental study, genomic DNA was extracted from whole blood belonging to three affected persons and a healthy individual and whole exome sequencing was performed using Illumina Hiseq2000 platform. At first, variants classification were carried out based on mutation types, position of the mutation and their allele frequencies and then, prioritization was performed via two approaches. Sanger sequencing was carried out for RNF216 confirming the variant [NM_207111.3 (RNF216): (g.5780794G > A), (c.854C > T)].
    Findings: From 130855 variants, 85% were single nucleotide variants and 15% were indels. One third of them located in intergenic and intronic regions, one third located in 3’and 5’ UTRs and one third located in exonic and splice site regions. 3.8% and 3.4% of variants had allele frequencies below 0.01 in ExAC and 1000 genome project databases, respectively. By using the two prioritization approaches, a variant in RNF216 gene [NM_207111.3 (RNF216): (g.5780794G > A), (c.854C > T)] was selected as a prior candidate. However, this variant did not co-segregate with the disease in all of the members of this family.
    Conclusion
    Exome sequencing has been considered as a tool for studying genetic causes of Mendelian disorders; but it has some limitations. Mutation in the non-coding regions of the genome, clinical heterogeneity of disease, wrong clinical diagnosis, phenocopy, and technical and analytical limitations can be considered as a reason that we could not find gene(s) responsible for the disease in this family.
    Keywords: Epileptic seizures, DNA sequencing, Candidate gene identification
  • Majid Ghasemi, Mahdis Khazaeli, Fariborz Khorvash, Samira Mirzaei Pages 1369-1374
    Background
    Migraine is one of the most common causes of headache characterize by pulsatile headache. Most patients with migraine experience chronic fatigue syndrome. This syndrome includes chronic fatigue for at least 6 months with neurological symptoms and muscular pain. One of the first line agents in migraine treatment is sodium valproate. In addition, usage of fluoxetine as a prophylactic treatment of migraine has been effective in recent researches. In this research, a comparison between sodium valproate and fluoxetine in treatment of patients with migraine and chronic fatigue syndrome was done.
    Methods
    In this clinical trial study, 64 patients with migraine and chronic fatigue syndrome were enrolled. They were divided into two equal groups of 32 participants. Each group took one of the fluoxetine (20 mg daily) or sodium valproate (400 mg daily) for 8 weeks. The groups were compared in aspect of intensity score and frequency of headaches. Student's t and ANOVA statistical tests were used to analysis the results.
    Findings: The mean headache intensity score decreased in both sodium valproate and fluoxetine groups by 34.83% and 22.82%, respectively. In addition, the mean headache frequency decreased in both fluoxetine and sodium valproate groups by 23.68% and 40.54%, respectively.
    Conclusion
    It could be understood that both sodium valproate and fluoxetine are effective in treatment of migraine with history of chronic fatigue syndrome, yet sodium valproate was more effective. The effectiveness of fluoxetine was obvious in patients with depression history.
    Keywords: Migraine, Chronic fatigue syndrome, Fluoxetine, Sodium valproate
  • Jalal Moloudi, Ahmadreza Zamani, Farahnaz Fatemi, Naeini, Nima Fatahi, Arious Amini, Mohammad Raman Moloudi Pages 1375-1380
    Background
    Androgenic alopecia (AGA) is one of the most common problems among men; in some societies, 50 percent of 50-years-old men are involved. In the past, opium versions of therapeutic compounds for the treatment of hair loss were used. Therefore, this study aimed to examine the relationship of opium consumption and androgenic alopecia in men.
    Methods
    In this case-control study, 604 men referred to the Isfahan Amin Hospital, Iran, were enrolled. The sampling method was a simple classification (convenient) and men were divided to 2 equal groups of control (non-consumer of opium) and addict (consumer of opium). The intensity of androgenic alopecia was compared on the basis of a Hamilton Norwood scale. Data were collected using physical examination and a researcher-made questionnaire. Statistical analysis was carried using chi-square, Student's t, Spearman and One-way ANOVA tests.
    Findings: Percentage frequency of androgenic alopecia in addict men was significantly less than control group (P
    Conclusion
    Our finding indicates that the prevalence of androgenic alopecia in opium-addict men is lower than non-consumer men.
    Keywords: Androgenic alopecia, Opium, Addict, Men
  • Fatemeh Amini, Hassan Ali Karimpour, Sivash Vaziri, Mahdi Ghaderi, Saeed Mohammadi, Mohsen Azizi Pages 1381-1388
    Background
    Acinetobacter baumanniii is a highly antibiotic-resistant nosocomial opportunistic pathogen possess. This study aimed to assess the antibiotic-resistance pattern and detect the molecular frequency of aphA6 and aadB genes in Acinetobacter baumannii isolated from patients in intensive care unit (ICU).
    Methods
    In this cross-sectional study, 58 Acinetobacter baumannii isolates collected from ICU patients in Imam Reza hospital, Kermanshah, Iran, were confirmed using standard bacteriological tests. Disc diffusion method was deployed for screening resistant isolates. The prevalence of aphA6 and aadB genes was assessed using polymerase chain reaction (PCR) method with specific primers.
    Findings: The highest antibiotic resistance rates were seen in ticarcilin (87.9%) and ceftazidime (86.2%) and the lowest was of polymyxin B (12.1%). Of 58 Acinetobacter isolates, 36 (62.1%) and 9 (15.5%) harbored aphA6 and aadB genes, respectively. In addition, 5 isolates (8.6%) harbored both genes and 18 isolates (31.3%) were negative for any of those genes.
    Conclusion
    80% of Acinetobacter isolates showed resistance to aminoglycoside antibiotics. Considering the high rates of antibiotic resistance to this category and other investigated antibiotics in this study, it seems necessary to precise on the use of antibiotics such as polymyxin B to treat the infections caused by this pathogen.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Antibiotic resistance, Aminoglycosides