فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 18 (بهار 1395)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 18 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر حیدری، محمد رحیم رهنما*، محمد اجزاء شکوهی، امید علی خوارزمی صفحات 1-19
    از آنجا که محور هرگونه تحلیل جغرافیایی تاکید بر فضا و مفاهیم زیست محیطی آن است؛ لذا تغییر در مناسبات میان انسان و محیط زیست شهری را می توان محصول نهایی میل انسان به تغییر در محدوده سکونتگاهی خود برای چیرگی بر ماهیت زیست محیطی و فضایی شهر دانست؛ بر همین اساس، پژوهش حاضر سعی دارد با بهره گیری از رویکرد آینده نگاری گام طبیعی در چارچوب شاخص های محیط زیست شهری، به تحلیل تحولات فضایی در مقیاس زیست محیطی در کلانشهر مشهد بپردازد. برای دستیابی به این هدف، از مطالعات توصیفی - تحلیلی، اسنادی و پرسشنامه در چارچوب مدل دلفی و تحلیل های نرم افزاری استفاده گردید. در این راستا، پس از برگزاری جلسات اولیه بحث با 50 نفر از نخبگان دانشگاهی و مدیران اجرایی شهر مشهد به عنوان جامعه آماری تحقیق، تعداد 78 متغیر در قالب 16 طبقه بندی کلی به عنوان متغیرهای اولیه پژوهش شناسایی شدند. در ادامه، متغیرهای اولیه، در چارچوب ماتریس اثرات متقاطع در نرم افزارهای آینده نگار میک مک و سناریو ویزارد تعریف شدند؛ سپس، از جامعه آماری خواسته شد تا برحسب میزان اثر - وابستگی مستقیم، غیرمستقیم و بالقوه، به ارزشیابی متغیرها در بازه 0 (بی تاثیر) تا 3 (تاثیر بسیار قوی) بپردازند. نتایج نشان داد که با 2 بار تکرار چرخش داده ای، شاخص پرشدگی به دست آمده 79/95% می باشد که این امر، مبین ضریب بالای تاثیرگذاری متغیرها بر یکدیگر است. همچنین به اتکاء یافته های به دست آمده، شاخص مدیریت یکپارچه زیست محیط شهری (ME4) با امتیاز 188، دارای بیشترین اثرگذاری مستقیم و شاخص تدوین و ارتقاء مقررات بازیافت شهری (RY4) با مجموع 5585944 ارزش سطری محاسبه شده، دارای بیشترین میزان اثرگذاری غیرمستقیم بر دیگر متغیرها بوده اند. در نهایت، با در نظر گرفتن نیروهای پیشران کلیدی شناسایی شده، سناریوهای مطلوب، میانه و فاجعه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، محیط زیست شهری، مطالعات آینده پژوهی، گام طبیعی، برنامه ریزی سناریو
  • مریم حافظ پرست*، سید احسان فاطمی صفحات 21-33
    به منظور حفظ و بقای حوضه های آبریز، ارزیابی پایداری آنها بر اساس شاخص های پایداری منابع آب و شاخص های توسعه پایدار حوضه آبریز در برابر وقایع و رخدادهای آینده ضروری است. در این پژوهش، شاخص های پایداری منابع آب و حوضه آبریز به صورت ترکیبی با استفاده از خروجی مدل شبیه سازی WEAPدر محیط اکسل محاسبه شده است. شاخص های پایداری منابع آب، مقادیر و میزان دسترسی منابع آب سطحی و زیرزمینی را بررسی می کند در حالی که شاخص های پایداری حوضه آبریز، از ترکیب شاخص های اطمینان پذیری، برگشت پذیری و آسیب پذیری به دست می آید. در همین راستا، حوضه آبریز گاماسیاب، توسط دو سناریو یکی شامل تنها سد جامیشان و دیگری شامل سدهای جامیشان، قشلاق و آناهیتا، راهکارهای مدیریتی برای حفظ و پایداری در آن شبیه سازی شد و شاخص های پایداری آن محاسبه گردید. در نهایت، بهترین راهکار اجرایی در این حوضه با تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) و روش برنامه ریزی سازشی در هر سناریو محاسبه شد. در سناریو، تنها سد جامیشان بهترین راهکار سازه ای برای بهترشدن وضعیت پایداری حوضه، تلفیق کاهش تلفات و افزایش راندمان و در سناریو هر سه سد، بهترین راهکار کاهش تلفات است.
    کلیدواژگان: پایداری حوضه آبریز، شاخص، WEAP، تصمیم گیری چندمعیاره، برنامه ریزی سازشی
  • محمد میره ای*، امیر فتحی، سهراب امیریان، حاتم پرنیان صفحات 35-49
    مسائل و مشکلات متعدد تهران به عنوان پایتخت و الگوی شهرسازی ایران، موجب شده تا کنون رویکردهای مختلفی برای ساماندهی این شهر ارائه شود؛ بنابراین هدف از پژوهش جاری، گردآوری، دسته بندی و در نهایت گزینش مناسب ترین راهکارهای ساماندهی پایتخت در ایران است. این راهکارها از طریق مطالعات اسنادی گردآوری و در پنج گروه دسته بندی شدند. به منظور رتبه بندی آنها، از هفت معیار قابلیت اجرا، سرعت اجرا، حجم اثرگذاری، هزینه های اجرایی کمتر، ملاحظات اقتصادی، سیاسی و امنیتی و زیست محیطی، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی و خبره سنجی استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، معیار قابلیت اجرا به عنوان پراهمیت ترین عامل در ساماندهی پایتخت شناخته شد. همچنین مهم ترین گزینه های ساماندهی به ترتیب اولویت بدین شرح هستند: ساماندهی درونی شهر تهران، تمرکززدایی، رویکرد سرزمینی، ایجاد و تقویت قطب های رقیب برای تهران و انتقال پایتخت. نتایج حاکی از آن است برخی راهکارها نظیر انتقال پایتخت، اگرچه در تعدادی از کشورهای جهان اجرا شده و همچنین هر از چند گاهی توسط برخی از افراد در ایران به ویژه سیاستمداران مطرح می شود چندان از نظر خبرگان موجه نیستند و به عکس، اقداماتی چون ساماندهی وضعیت موجود شهر تهران و انتقال برخی از کارکردهای آن به سایر مناطق سرزمینی، در اولویت قرار دارند. همچنین تجارب انتقال پایتخت در اغلب کشورهای دنیا، چندان موفق نبوده و نتوانسته به مشکلات موجود در پایتخت پیشین پاسخ دهد و حتی پایتخت جدید نیز مجددا با معضلات پایتخت قبلی مواجه شده است؛ بنابراین در این مقاله، پیشنهاد می شود مدیران و سیاست گذاران کشور، بیش از اینکه به تفکر انتقال پایتخت دل مشغولی پیدا کنند و با این تفکر، مشکلات شهر تهران را مورد غفلت قرار دهند؛ با شناسایی عمیق مسائل شهر تهران، ضمن ساماندهی درونی شهر، نسبت به تعیین کارکردهای اولویت دار به منظور تمرکززدایی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تکنیک AHP، ساماندهی، پایتخت، شهر تهران
  • محمد اکبرپور* صفحات 51-66
    توسعه فعالیت های کارآفرینی در مناطق روستایی باید بر اساس ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در روستاها صورت گیرد تا به موفقیت دست یابد و از هدر رفت سرمایه و زمان جلوگیری شود. کمک به توسعه روستاها و خروج از مسائل و مشکلات جاری در زمینه های اقتصادی، اجتماعی – فرهنگی و زیست محیطی نیازمند گرایش به عرصه های کارآمد است، یکی از این عرصه ها، کارآفرینی است که در جهان امروزی همواره مورد تاکید بوده و گاه قرن 21 را به عنوان قرن کارآفرینان نام برده اند. یکی از مهم ترین راهکارها در جهت توسعه روستایی پایدار، رشد و توسعه کارآفرینی روستایی است. روش این پژوهش، پیمایشی و به شیوه بررسی مقطعی است.جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه کارآفرینان با حداقل پنج سال سابقه موفقیت آمیز کارآفرینی استو تعداد تعیین شده برای نمونه ها بر اساس فرمول کوکران 44 نفر از 54 نفر کارشناسان شاغل به تحصیل یا تدریس در دانشگاه های کشور که از تسلط آنان بر مباحث کارآفرینی و مشارکت اطمینان حاصل شد، است؛ و به علت وجود محدودیت در حضور کارآفرینانی که مطابق با حداقل معیارها بتوان آنان را کارآفرین قلمداد نمود،تعداد 63 نفر کارآفرین فعال در روستاهای بخش مرکزی هشترود در این تحقیق مشارکت داده شدند. روش گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه و توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج تحقیق نشان داد که در مجموع، روستاهای مورد مطالعه، نسبت به شاخص های مولفه شخصی که در چهار بعد مورد بررسی قرار گرفت، روستاییان در گرایش به فعالیت های کارآفرینانه بیشتر با گرایش به تامین امیال و برداشت های فردی خود که در غالب گویه هایی همانند کسب سود، کسب اعتبار اجتماعی و... مطرح بوده، به رویکرد کارآفرینی علاقه داشته اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توانمندسازی، بخش مرکزی، شهرستان هشترود
  • محمد گلشن *، اباذر اسمعلی عوری، هانیه اسدی صفحات 67-80
    بهینه سازی پارامترهای مدل های هیدرولوژیکی بارش – رواناب، برای واسنجی این مدل ها حائز اهمیت است. هدف از واسنجی مدل، تعیین ارزش بهینه پارامترهای مدل است تا بهترین تناسب بین دبی جریان مشاهداتی و شبیه سازی شده به دست آید. انتخاب روش مناسب، نقش مهمی در واسنجی پارامترهای مدل های هیدرولوژیکی دارد. در این پژوهش، کارایی تکنیک های بهینه سازی برای واسنجی مدل مفهومی بارش - رواناب سیم هاید در حوضه آبخیز خرم آباد با مساحت 2467 کیلومترمربع برای شبیه سازی دبی جریان، مورد بررسی قرار گرفته است. این تکنیک ها شامل الگوریتم های ژنتیک، تکامل رقابتی جوامع، نمونه گیری تصادفی یکنواخت و الگوریتم روزنبرک هستند. نتایج نشان داد که تغییر الگوریتم های بهینه سازی در دقت واسنجی مدل مفهومی تاثیر قابل توجهی دارد. به طوری که ارزش تابع نش ساتکلیف برای الگوریتم های مورد استفاده به ترتیب 73/0، 72/0، 70/0 و 75/0 به دست آمد. الگوریتم روزنبرک در مقایسه با سایر الگوریتم ها از دقت بیشتری برخوردار است؛ بنابراین مدل هیدرولوژیکی سیم هاید با استفاده از الگوریتم روزنبرک برای شبیه سازی دبی جریان دوره زمانی 2008-2004 واسنجی و برای دوره زمانی 2010-2009 صحت سنجی شد. ضرایب آماری NS، RMSE و R برای دوره واسنجی به ترتیب 73/0، 66/0 و 86/0 و برای دوره صحت سنجی به ترتیب 68/0، 80/0 و 83/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که الگوریتم های بهینه سازی در مدل سیم هاید دقت بالایی برای تعیین مقادیر بهینه پارامترهای مدل دارند و مدل برای شبیه سازی رواناب منطقه مورد مطالعه از کارایی مناسبی برخوردار است؛ بنابراین با استفاده از مدل های هیدرولوژیکی و انتخاب تکنیک بهینه سازی مناسب، می توان با دقت بالاتری دبی جریان حوضه های آبخیز را شبیه سازی کرد.
    کلیدواژگان: رواناب، شبیه سازی، خرم آباد، مدل های هیدرولوژیکی
  • مهناز حسینی سیاه گلی*، مصطفی قدمی صفحات 81-95
    رویکرد استراتژیک، رویکردی نوین در راستای نظریه پردازی در برنامه ریزی شهری است که از اوایل دهه هفتاد قرن بیستم، جایگزین رویکردهایی چون برنامه ریزی متمرکز و سیستمی شده است. رهیافتی چرخه ای، فرایندی و مشارکتی که به عنوان الگوی مناسب می تواند جایگزین رویکرد برنامه ریزی جامع متمرکز با ویژگی های غیر قابل انعطاف و غیر واقع گرایانه آن در کشورهای درحال توسعه، از جمله کشور ما، قرار گیرد. برای جمع آوری پیشینه و مبانی نظری موضوع مورد مطالعه، از اسناد کتابخانه ای و مراجع اصیل مرتبط با موضوع مورد پژوهش، استفاده شده است؛ همچنین جهت سنجش افکار و نظرات کارشناسان پژوهش از روش پیمایشی به دو صورت پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. شایان ذکر است که برخی از نظرسنجی ها به صورت کتبی (استفاده از پست الکترونیک) و برخی نیز به صورت حضوری انجام شد. پس از مرحله نظرسنجی و ویرایش آنها، نظرات مختلف دسته بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.جهت تحلیل داده های پژوهش، از آزمون آماری t تک نمونه ای و تحلیل های رگرسیونی خطی و لگاریتمی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد عامل نگرشی - دانشی بر مبنای نظر کارشناسان، با توجه به میزان اختلاف، از میانگین مبنای پایین به دست آمده برای آن از اولویت بیشتری جهت گرایش به سمت برنامه ریزی استراتژیک دارد و ثانیا هر 4 مولفه نگرشی - دانشی، هنجاری - رفتاری، ارتباطی و نهادی - رسمی تاثیر مستقیم و معناداری بر فرایند تغییر و پذیرش رویکرد استراتژیک در برنامه ریزی شهری ایران دارند.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، طرح های توسعه شهری، برنامه ریزی استراتژیک، موانع، فرایند برنامه ریزی شهری ایران
  • رضا موحدی*، نفیسه امیری باوندپور، کریم نادری مهدیی صفحات 97-111
    در ایران، استفاده بی رویه از آفت کش ها و کودهای شیمیایی منجر به آسیب شدید به منابع آب و خاک، کاهش حاصلخیزی و عملکرد زمین، آلودگی محیطی، صدمه دیدن چرخه زیست محیطی طبیعت و مشکلات بهداشتی برای انسان، دام و طبیعت شده است. هرچند در این زمینه برنامه ریزی و اقدامات مختلفی صورت گرفته، اما برای پی ریزی مطمئن تر این مسئله، ارزیابی و شناخت علمی پایداری کشاورزی و انتخاب مناسب ترین راه های برای حرکت از وضع موجود به وضعیت مطلوب ضروری است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر پایداری کشاورزی مزارع گندم در شهرستان کرمانشاه است. جامعه آماری پژوهش که به صورت پیمایشی انجام شد شامل مجموعه گندم کاران آبی بود که در شهرستان کرمانشاه به کشاورزی اشتغال داشته و از این تعداد 300 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه، مهم ترین ابزار جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر بود. در کنار پرسشنامه، از تکنیک مصاحبه نیز استفاده شد. روایی شاخص ها و گویه ها در پرسشنامه توسط متخصصان فن مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی ابزار پژوهش، ضریب آلفای کرونباخ آن محاسبه گردید که مقدار به دست آمده (82/0) نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه بود. در بخش تحلیل داده ها روش های مختلف آماری به وی‍ژه رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که مزارع بیشتر کشاورزان (6/74%) در وضعیت ناپایدار قرار دارد. نتایج همچنین بیانگر آن است که بین میزان پایداری مزارع کشاورزان با متغیر سن و سطح تحصیلات آنان رابطه وجود نداشته ولی با متغیرهای میزان عملکرد و نوع مالکیت رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که وضعیت بهبود پایداری مزارع کشاورزان در کرمانشاه بیش از هر عاملی به ترتیب از عوامل زراعی- فنی، اقتصادی - اجتماعی و آموزشی - ترویجی تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: پایداری، کشاورزی پایدار، گندم کاران، کرمانشاه
|
  • Akbar Heydari, Mohammad Rahim Rahnama *, Mohammad Ajza Shokouhi, Omid Ali Kharazmi Pages 1-19
    Since the main theme of any geographical analysis is the emphasis on space and its environmental concepts, any change in the relationship between humans and the urban environment can be considered as the final production of human desire to change their settlement areas to overcome the environmental and spatial nature of the city. Accordingly, the present study attempts to analyze the spatial transformations in the urban environment scale by utilizing the natural step foresight approach in the context of urban environment indicators. Therefore, descriptive- analytical studies, documentary and questionnaire in the frame of Delphi model and software analyses were applied. After holding the initial discussion sessions with 50 academic elites and executive’s managers of Mashhad city, as statistical research society, 78 variables were identified in the frame of 16 general classifications. In continuous, the primary variables were defined in the Mic Mac and Scenario wizard future study software’s in the context of cross-impact matrix. Then, the statistical society were asked to assess the variables in term of the direct, indirect and potential influence- dependence rates in the range of 0 (null) to 3 (strong influence). The results showed that the obtained fill rate is equal to 95.79% with two data iterations representing the high level of variables influencing each other. Based on the findings, integrated urban environmental management index (ME4) with 188 scores has the most direct impact on other variables, while development and the promotion of urban recycling regulations index with calculated linear value of 5,585,944 had the most indirect impact on other key variables. Finally, considering the identified key driving forces, the favorable, middle and tragedy scenarios were presented.
    Keywords: Spatial Analysis, Urban Environment, Futures Studies, Natural Step, Scenario Planning
  • Hafezparast Maryam*, Fatemi Saied Ehsan Pages 21-33
    Protecting the watershed against future scenarios, an assessment of the sustainability of watersheds, based on water resources sustainability indicators of sustainable development in the catchment is necessary. In this study, not only the indicators of sustainable water resources and watershed sustainability indicators but also WEAP simulation model output have been calculated in Excel. Indicators of sustainable water resources survey quantity, availability of surface and ground water resources and watershed sustainability indicators have been achieved combining indicators of reliability, resiliency and vulnerability. In this respect, two scenarios in the Gamasiab catchment are defined. One contains only Jamyshan dam and other one three dams Jamyshan, Gheshlagh and Anahita, management alternatives to maintain stability of watershed were simulated and sustainability indicators were calculated. Finally, the best Executive Option in each scenario was obtained using multi-criteria decision analysis and compromise programing method. In the scenario, Jamyshan dam is the only best structural strategy to improve the sustainability of the combination of decrease losses and increase water efficiency alternative, besides, in the scenario three dams are the best strategy to the decrease losses.
    Keywords: watershed sustainability, indicator, WEAP, multi-criteria decision analysis, compromise programing
  • Mohammad Mirehei *, Amir Fathi, Sohrab Amirian, Hatem Parnian Pages 35-49
    Excessive centralization of population and facilities in Tehran, increases urban problems in the capital, on the one hand, and causes increasing problems in other geographical areas of Iran, on the other hand. Besides, it consequently is threatening the security and development of the country. Various schemes have been proposed to manage this situation. The present study aims to gather and classify the data choosing the best solution to organize the capital of Iran. The current article is the exploratory- analytical one, applied research using library and field data collection (questionnaires and interviews). The solutions were classified in the form of five main options and rating criteria including the ability to run, speed of execution, influencing volume, lower operating costs, economic considerations, political and environmental security. They are then determined by using AHP technique. The most important organization options are prioritized as the following, the internal organization of Tehran, decentralization, territorial approach, creating and strengthening poles rival to Tehran and transferring the capital. Therefore, national authorities are suggested to concentrate on the Tehran problems instead of wasting the time thinking of transferring the capital.
    Keywords: spatial planning, AHP method, organization, Capital, Tehran city
  • Mohammad Akbarpour* Pages 51-66
    This study is based on the purpose of application aiming to develop the dimensions and factors affecting the ability of rural people in order to develop their entrepreneurship. The present study investigate the role of empowerment of villagers in the entrepreneurship development, a case study of villagers in the central part of Hashtroud. As a matter of fact, the development of the villages and leaving the present problems in economic, social-cultural and environmental ground needs the tendency toward efficient arenas. One of these arenas is entrepreneurs which has been emphasized in the world. 21 century is called the century of entrepreneur’s century. One of the most important strategies for sustainable rural development is the development of rural entrepreneurship.
    Method
    The approach of this research is survey with cross sectional study. The study population included all entrepreneurs with a history of successful entrepreneurship is at least five years. The foundation of their work is based on innovation. Because of limitations in the presence of the entrepreneurs that they comply with the minimum criteria could be considered entrepreneurs, entrepreneurs active in the area of which 63 people were involved in this study.
    Findings: The results showed that in all the villages studied, personal component of the index, which was evaluated in four dimensions Villagers tend to be more entrepreneurial activities tend to meet their individual desires and perceptions that prevail items such as profits, business and social prestige have been raised are interested in entrepreneurial approach.
    Keywords: entrepreneurship, empowerment, central part of the, Hashtroud city
  • Mohammad Golshan *, Abazar Esmali Ouri, Haneieh Asadi Pages 67-80
    The optimization of conceptual rainfall- runoff model parameters is important in calibration whose goal is determining the values of the model parameters providing the best fit between observed and estimated flows data. In this research, the performance of probabilistic optimization techniques was studied for calibrating the SIMHYD model in Khorramabad watershed with the area of 2467 square kilometers. These techniques for calibration are consist of genetic algorithms (GA), Shuffled Complex Evolution method developed at the University of Arizona (SCE-UA), Uniform Random Sampling (URS) and Rosenbrock algorithm. The results showed that changing the optimization algorithms has an important effect on the performance of conceptual model. So that, the values of Nash-Sutcliff (NS) coefficient for used algorithms were derived as 0.73, 0.72, 0.70 and 0.75, respectively. Compared with the others, the Rosenbrock algorithm had more performance, thus this algorithm was selected to simulate SIMHYD model for calibration during the period, from 2004 to 2008 and for validation during the period from 2009 to 2010. The values of coefficients NS, RMSE and R in calibration period were derived 0.73, 0.66 and 0.86, respectively and in validation period, they were 0.68, 0.80 and 0.83, respectively. The results showed that optimization algorithms in simulating SIMHYD model had high accuracy to identify the parameter values and they are suitable for the study area. Therefore using hydrological models and selecting the appropriate optimization techniques, we could simulate the watersheds flows with highly accuracy.
    Keywords: Hydrological models, Khorramabad, Runoff, Simulation
  • Hosseini Mahnaz *, Ghadami Mostafa Pages 81-95
    Strategic approach is a new approach to urban planning theory that has replaced approaches such as Centralized and systematic planning in the early seventies of the twentieth century. Cycle approach, process and partnership, as an appropriate model, can replace centralized approach to comprehensive planning features uncompromising and unrealistic used in developing countries, including our country. A collection of study library and reference documents relevant original research were used. Moreover, experts’ points of view were applied to evaluate the research of survey questionnaires and interviews. It is worth noting that some surveys were in writing format (using email), while some were done in person. After the polls and editing them, different opinions were categorized and analyzed. Furthermore, one sample T and linear regression analysis and logarithmic are used to analyze the data statistically. The research findings reveal that Attitude - Knowledge Factors based on expert opinion is obtained due to the low base for its difference from the average trend toward greater priority to strategic planning and secondly, the fourth component of the attitude - knowledge, normative - behavior, communication and formal - institutional significant affect the process of change and acceptance of Iran's strategic approach directly in urban planning.
    Keywords: Urbanization, urban development plans, strategic planning, urban planning process in Iran
  • Reza Movahedi *, Nafiseh Amiribavandpour, Karim Naderi Mahdeei Pages 97-111
    Inappropriate use of pesticides and fertilizers in Iran has led to severe damages on soil and water resources; reduce the fertility and performance of the lands, environmental contamination, and damage to the ecological cycle of nature and health problems for humans, animals and the environment. Despite some planning and measures taken in this regard, monitoring and evaluation of agricultural sustainability and selection of the most suitable ways to move from the current status to the desirable situation remains essential. The main purpose of this study is to review the factors affecting agricultural sustainability on wheat farms in Kermanshah County. Based on a surveying method, the research statistical population consist of irrigated wheat farmers who were working agriculture in Kermanshah County. 300 farmers were selected based on Kerjcie and Morgan table. Questionnaire was the main tool for data gathering. In addition to the questionnaire, interview technique also has been used. The validity of indices and questions in the questionnaire was verified by a group of experts. To determine the reliability of the questionnaire a Chronbach alpha test was used and the calculated amount (0.82) showed an acceptable reliability of the questionnaire. To analyze data, a number of different tests in particular multiple regression were used through SPSS software. The results showed that the majority of farmer's farms (74.6%) were in the unsustainable situation. The results showed no significant relationship between age and education level with the sustainability of farms, but there was a significant relationship between performance and land ownership variables with the sustainability of agricultural farms. The results also showed that the improvement situation of sustainability, for Kermanshah farmers are under effect of variables like agri-technical, social and economic, and extension education respectively more than other factors.
    Keywords: Sustainability, Sustainable Agricultural, Wheat Farmers, Kermanshah