فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1395)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ولی رستمی، الهه مرندی صفحات 1-21
    اصل 75 ق.ا.ج.ا.ا، از جمله اصول کاربردی قانون اساسی است که صلاحیت تقنینی مجلس را تحدید می کند و به نمایندگان مجلس شورای اسلامی اجازه ی مطرح کردن طرح ها و پیشنهادهایی را که موجب کاهش درآمد عمومی یا افزایش هزینه ی عمومی می شود، بدون اینکه منبع مشخصی را برای تامین آن مشخص کند، نمی دهد. اگرچه این اصل در ظاهر روشن و گویا به نظر می رسد، در عرصه ی اجرا ابهام های فراوانی دارد و در طول سال های اجرای آن، سوالات فراوانی در خصوص حوزه ی عملکرد مجلس در اجرای این اصل مطرح شده و همواره محل مناقشه و اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان از یک سو و مجلس و قوه ی مجریه از سوی دیگر بوده است. ازاین رو در پاسخ به پرسش بنیادین نوشتار حاضر که حدود صلاحیت مجلس شورای اسلامی در اجرای اصل 75 قانون اساسی چیست؟ تلاش شده است با تکیه بر اسناد و متون قانونی و با ابزار تحلیل محتوا، حدود و ثغور اصل 75 و عملکرد مجلس در اجرای آن بررسی شود. چنانکه یافته های تحقیق نشان می دهد، مجلس حق پیشنهاد و تصویب طرح های خلاف اصل 75 را ندارد، ولی با توجه به خلا قانونی موجود در صورت تصویب چنین طرحی و ایراد شورای نگهبان بدان، به موجب نظر تفسیری شورای نگهبان قابلیت ارجاع آن به مجمع تشخیص مصلحت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اصل 75 قانون اساسی، صلاحیت قانونگذاری مجلس، طرح، قانون اساسی، لایحه ی بودجه
  • حامد نیکونهاد، محمدرضا اصغری شورستانی، حسین آیینه نگینی صفحات 23-46
    در هر نظام حقوقی، تفسیر قوانین و به ویژه قانون اساسی برای پاسخگویی به مسائل و ابهامات پیش آمده در اجرای قانون، ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ اما نهادهای مفسر، در طول حیات تفسیری خود همواره از رویکرد واحد تفسیری پیروی نکرده اند. این امر که مرجع صالح در تفسیر یک قانون بر اساس چه رویکرد تفسیری اقدام به تفسیر می کند، بسیار مهم است، زیرا در هر رویکرد تفسیری، ابزار تفسیری و نتیجه ی حاصل از تفسیر، متفاوت خواهد بود. به موجب اصل 98 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شورای نگهبان مرجع تفسیر رسمی و لازم الاتباع قانون اساسی است.
    سوال مهمی که در این زمینه مطرح می شود این است که این شورا چه رویکردی را در تفسیر قانون اساسی اتخاذ کرده است. مقاله ی پیش رو در پاسخ به این پرسش، با شیوه ای توصیفی- تحلیلی، بر نظرهای «تفسیری» دوره ی نخست فعالیت شورا متمرکز شده است. با تحلیل و بررسی نظرهای تفسیری شورای نگهبان در این دوره، می توان گفت هرچند این نهاد از رویکرد واحدی در تفسیر قانون اساسی متاثر نبوده، اما تاثیرپذیری وی از رویکرد متن گرایی و تفسیر با نظر به مدلول الفاظ قانون اساسی نسبت به سایر رویکردها بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون اساسی، شورای نگهبان، متن گرایی، مکاتب تفسیری
  • محمد بهادری جهرمی صفحات 47-67
    کارکرد درست نظام سلسله مراتب هنجارهای حقوقی مستلزم درک دقیق تقدم و تاخر رتبی هنجارهای حقوقی در منظومه ی حقوق است. تفسیر رسمی قانون اساسی در زمره ی مهم ترین هنجارهای حقوقی است. جایگاه این نوع تفسیر قانون اساسی فراتر از قوانین عادی و سایر مقررات مادون قوانین عادی است؛ اما پرسش مهمی که مغفول مانده، چیستی جایگاه حقوقی تفسیر رسمی قانون اساسی در مقایسه با خود قانون اساسی است. الزام آور بودن و اعتبار تفاسیر رسمی قانون اساسی، اغلب موجب تلقی جایگاهی برابر با متن قانون اساسی برای تفسیر این قانون شده است. در این تحقیق با رویکردی تحلیلی و استدلالی، برخی ویژگی های تفسیر رسمی قانون اساسی با ویژگی های متناظر در قانون اساسی مقایسه شده است. این مقایسه مبین تفاوت های آشکار و مهم بین تفسیر رسمی قانون اساسی و متن این قانون است که نتیجه ی این تفاوت ها، احراز جایگاهی فرودین برای تفسیر رسمی قانون اساسی نسبت به متن این قانون در سلسله مراتب هنجارهای حقوقی است.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون اساسی، سلسله مراتب هنجارهای حقوقی، قانون اساسی، نسبت تفسیر و متن قانون، ویژگی های تفسیر
  • محسن اسماعیلی، حسین امینی پزوه صفحات 69-94
    حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، امروزه بخش مهمی از حقوق قانونی بشری و شهروندی را در سطح ملی و بین المللی تشکیل می‏دهد که می توان مصادیق آن را در تخصصی ترین معاهده ی بین المللی در این زمینه، یعنی میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مشاهده کرد. این حقوق در قوانین اساسی بیشتر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران، وارد شده و دولت ها را در برابر این دست از ادعاهای شهروندان مکلف کرده است. این حقوق و تعهدات دولت نسبت به آن ها همواره در مقابل حقوق مدنی و سیاسی قرار می‏گیرد و از جهات مختلف با آن ها مقایسه می‏شود. اما بر خلاف حقوق مدنی و سیاسی، انتقادهای بسیاری با رویکردهای مختلف ایدئولوژیک، فلسفی و حقوقی به شناسایی و تضمین آن ها وارد و در تعهد دولت ها در قبال آن ها به شکل های گوناگون تردید می شود. مسئله ی این مقاله، تعیین ماهیت تعهدات دولت در مقابل این حق‏ها و تبیین رژیم حقوقی حاکم بر آن ها در میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که به روش توصیفی و تحلیلی بررسی شده است. حاصل آنکه اگرچه ویژگی های ماهوی این تعهدات، آن ها را به تکالیفی سست بدل می‎سازد، با ساخت رژیم حقوقی محکم بر اعمال آن ها، می‎توان به تضمین آن ها قوت بخشید. با اینکه در قانون اساسی بسیاری از ویژگی های ماهوی این تعهدات قابل شناسایی است، به رژیم حقوقی حاکم بر آن ها در مقایسه با میثاق توجه کمتری شده است.
    کلیدواژگان: حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ماهیت تعهدات دولت، رژیم حقوقی حاکم بر تعهدات، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • عادل ساریخانی، محمدهادی توکل پور صفحات 95-115
    تعزیر منصوص شرعی که به تبع ایرادهای شورای نگهبان، در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 تاسیس یافت، به دلیل عدم تعریف آن توسط قانونگذار تاکنون تفاسیر مختلفی به خود دیده است. با توجه به اینکه شورای نگهبان به منظور رفع برخی ایرادات شرعی، موجب وضع این تاسیس شده و توجه به مقصود وی از این تاسیس سبب ارائه ی تفسیر صحیح از آن می شود، در این پژوهش پس از بررسی، توصیف و تحلیل اسناد، منابع و پژوهش های مربوط و همچنین مشروح مذاکرات شورای نگهبان، تفسیر صحیح این مفهوم که همان نظر شورای نگهبان است، تبیین شده و افزون بر آن با تطبیق با سیاست کیفری اسلام در این خصوص، ضرورت تاسیس آن ارزیابی می شود. نتایج این بررسی ها حاکی از آن است که منظور از تعزیر منصوص شرعی، تعزیری است که در روایات برای آن، تعزیر جعل شده است؛ اعم از اینکه میزان آن مقدر (معین) باشد یا به طور اطلاق به تعزیر حکم شده باشد. همچنین بررسی سیاست کیفری اسلام در این خصوص نشان می دهد که عدم تاسیس این گونه تعزیر در قانون مجازات اسلامی، مواد مربوط را با ایرادی مواجه نمی ساخت و در مقابل، شمول نهادهای پیش بینی شده ی این قانون بر کلیه ی تعزیرات، در راستای سیاست کیفری اسلام در این خصوص بوده است.
    کلیدواژگان: تعزیر، تعزیر منصوص شرعی، سیاست کیفری اسلام، قانون مجازات اسلامی، نظرهای شورای نگهبان
  • محمد جواد رضایی زاده، محسن داوری صفحات 117-142
    در هر نظام حقوقی، تعیین شرایط لازم برای تصدی نمایندگی مجلس بر یک رشته مبانی استوار است و نظارت و بررسی وجود یا فقدان این شرایط در داوطلبان نمایندگی مجلس نیز براساس اصول و ضوابطی صورت می گیرد. حق حاکمیت صالحان بر جامعه و حق تعیین سرنوشت اجتماعی از جمله مهم ترین مبانی حاکم بر تشخیص صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مد نظر قرار گرفته است. قانونگذار نیز با لحاظ این مبانی، شرایطی را در قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی پیش بینی کرده که برخی از آن ها جنبه ی کیفی و ماهوی دارند و فقط با استفاده از ابزار و روش های عینی قابل تشخیص و احراز نیستند و برخی جنبه ی صوری و شکلی دارند که ابزار عینی و نوعی برای احراز آن ها کفایت می کند. صیانت از مبانی مذکور اقتضا می کند که بررسی شرایط و تطبیق آن ها بر داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی- به خصوص در شرایط کیفی و ماهوی- بر اساس ضوابط و اصولی صورت پذیرد. اصل حاکمیت قانون، اصل مستند و مستدل بودن، اصل رعایت حق استماع، اصل عدم صلاحیت (عدم اتصاف به شرایط)، اصل لزوم احراز صلاحیت و اصل لازم و کافی بودن ابزار عینی در احراز شرایط صوری، از جمله اصولی است که در این زمینه باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: احراز صلاحیت، شرایط ماهوی، شرایط صوری، شورای نگهبان، عدم صلاحیت، نمایندگی مجلس شورای اسلامی
|
  • V. Rostami, E. Marandi Pages 1-21
    The principle 75 of the Constitution of Islamic Republic of Iran is one of the functional principles of this law which restricts the legislative competence of the Assembly and prevents the representatives of the Islamic Consultative Assembly to introduce proposals and suggestions which lead to reduction in public income or increase in public expenditure without determining a specific resource to compensate that reduction or increase.
    Although this principle seems obvious, there are practically numerous ambiguities in this regard and during the years of its implementation, many questions have been raised regarding the scope of the Assembly’s performance in implementing this principle. This issue has always led to some conflicts between the Assembly and the Guardian Council on the one hand, and the Assembly and the executive power on the other hand. Therefore, to answer the fundamental question of this article, namely the determination of the scope of the Islamic Consultative Assembly’s competence in implementing the principle 75 of the Constitution, it is strived with the emphasis on legal documents and by using the content analysis instrument to examine the limits of the principle 75 and the Assembly’s performance on its implementation. As the consequents indicate, the Assembly can’t introduce suggestions and pass proposals in contradiction with the principle 75. Nevertheless, given the existing legal vacuum, in case of passing such proposal and the objection of the Guardian Council regarding that, it can’t be referred to the State Exigency Council pursuant to the interpretive comment of the Guardian Council.
    Keywords: Principle 75 of the Constitution, Legislative Competence of the Assembly, Legal Proposal, Constitution, Budget Bill
  • H. Nikoonahad, Mr Asghari, H. Aeine Naegini Pages 23-46
    The interpretation of laws, especially the Constitution is necessary and inevitable in any legal system to settle the problems and ambiguities occurred during the implementation of the laws. But interpretive authorities have not followed a singular approach in their interpretive lives. The interpretive approach that competent authority does take in interpreting laws is very important. Because in each interpretive approach, interpretive instruments and interpretive results will be different. According to principle 98 of the Constitution of Islamic Republic of Iran, the Guardian Council is the authority for presenting official and binding interpretation of the Constitution.
    The noteworthy question regarding this authority of the Guardian Council is to determine the Council's interpretive approach in interpreting the Constitution. The forthcoming article through a descriptive-analytical method in order to answer this question has concentrated on the first period of the Council's activity. The findings show that although this institution in this period, has not been influenced by one particular approach in relation to constitutional interpretation, but the Guardian Council, in comparison to the other approaches, has been more affected by textual interpretation and interpreting within the words and the text of Constitution.
    Keywords: Constitutional Interpretation, Guardian Council, Textualism, Interpretive Schools
  • M. Bahadoori Pages 47-67
    The proper functioning of the hierarchical system of legal norms requires a detailed understanding of their ranking priority and non-priority in the legal system. The official interpretation of the constitution is one of the most important legal norms. The position of such constitutional interpretation is beyond the ordinary laws and other regulations under them. Nevertheless, the important question remained neglected is to determine the legal status of the official interpretation of the Constitution in comparison with the Constitution itself. The binding and validity of the official interpretations of the Constitution often cause to consider them in an equal status with the text of the Constitution. Accordingly, some features of such interpretation are compared with the corresponding characteristics in the Constitution with an analytical and discursive approach. This comparison indicates the main and obvious differences between the official interpretation of the Constitution and its text and consequently proves a lower status for that interpretation in comparison with the text in the hierarchy of legal norms.
    Keywords: Constitutional Interpretation, Hierarchy of the Legal Norms, Constitution, Relation between Interpretation, Text of the Law, Characteristics of the Interpretation
  • M. Esmaeiki, H. Amini Pages 69-94
    Economic, social and cultural rights today constitute an important part of legal human and citizenship rights which their instances may be observed in the most professional international treaty, namely the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights. These rights are inserted in the Constitutions of many countries, including the Islamic of Republic of Iran and have obliged the states against such claims of the citizens. These rights and the state commitments toward them are always against the civil and political rights and in different ways are compared with them. But unlike the civil and political rights, identifying and guarantee of these rights are criticized in different ideological, philosophical and legal approaches and the commitments of the states against them are doubted in various forms.
    The issue of this paper is to determine the nature of the state commitments against these rights and to clarify the legal regime governing them in the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights and the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The research method used in this paper is descriptive and analytic. As a result, although the natural features of these commitments make them weak obligations, it is possible to strengthen their guarantee by constructing a firm legal regime to apply them. Although many substantive characteristics of these commitments can be identified in the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the legal regime governing them is less considered in comparison with the related Covenant.
    Keywords: Economic, Social, Cultural Rights, Nature of the State Commitments, Legal Regime of the Obligations, Covenant on Economic, Social, Cultural Rights, Constitution of the Islamic Republic of Iran
  • A. Sarikhani, Mh Tavakolpuor Pages 95-115
    The “Sharia Stipulated Tazir” which was established in the Islamic Penal Code Act of 2014 in consequence of the Guardian Council’s objections, has been so far confronted with different interpretations due to the absence of its definition by the legislator. Since the Guardian Council has led such institution to be legislated so as to eliminate some Sharia objections and also considering its purpose cause to introduce the proper interpretation in this regard, the correct interpretation, namely the decision of the Guardian Council is clarified in this research after examination, description and analysis of the documents, resources, relevant researches and also the detailed negotiations of the Guardian Council. Besides these, the necessity of such establishment is evaluated comparing with the penal policy of Islam in this regard. The results of these examinations indicate that the concept of “Sharia Stipulated Tazir” is cases in which the “Ta’zir” is made in Islamic traditions; whether its sentence is precisely determined or it is generally ruled. In addition, the study of penal policy of Islam in this regard shows that with the absence of such Tazir in the Islamic Penal Code Act, the relevant articles weren’t faced with objections. In return, the inclusiveness of the predicted institutions of this law over the all of Ta’zirs was in line with the penal policy of Islam in this regard.
    Keywords: Tazir, Sharia Stipulated Tazir, Penal Policy of Islam, Islamic Penal Code Act, Guardian Council's Decisions
  • Mj Rezaeizade, M. Davari Pages 117-142
    Determining the necessary conditions for tenuring the Parliamentary Representation is in every legal system based on a series of foundations. Also, monitoring and evaluating the presence or absence of these conditions are realized based on some principles and criteria. The sovereignty right of the righteous people over the society and the social self-determination right are as the most important ruling foundations on ascertaining the representation’s candidate competency considered in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The legislator regarding these foundations has anticipated some conditions in the Election Law of the Islamic Consultative Assembly. Some of these conditions have qualitative and substantive aspect which can’t be ascertained just by using objective and typical instruments and some of them have formal aspect in which it is sufficient to ascertain them by objective and typical instruments. Preserving such foundations requires the evaluation of the conditions and adapting them to the representation candidates of the Islamic Consultative Assembly to be realized according to some particular principles and criteria especially regarding the qualitative and substantive conditions. The principles of the rule of law, being documented and reasonable, observance of the right to be heard, incompetency (disqualification), the necessity to ascertain the competency and being the objective instrument necessary and sufficient to ascertain the formal conditions are as the principles should be considered in this regard.
    Keywords: Ascertainment of the Competency, Substantive Conditions, Formal Conditions, Guardian Council, Incompetency, Representation of the Islamic Consultative Assembly