فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1395)

مجله دانش سیاسی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل الله سردارنیا*، بهمن یوسفی صفحات 5-26
    فرهنگ سیاسی مدنی و دموکراتیک یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری و استمرار دموکراسی است. در این پژوهش، تاثیر سرمایه اجتماعی و عناصر مهم آن (اعتماد، تمایلات همکاری جویانه و عضویت و همکاری پیشین در انجمن های اجتماعی داوطلبانه) بر فرهنگ سیاسی در دو سطح سیستمی (نگرش ها و باور های سیاسی) و فرایندی (میزان و نوع مشارکت سیاسی و اجتماعی) با روش پیمایشی و فن پرسش نامه ای مورد مطالعه قرار گرفته است. در این تحقیق، جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه شیراز با حجم نمونه 373 نفر بودند. مهم ترین یافته های این تحقیق عبارت اند از: 1. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره گام به گام، سرمایه اجتماعی و مولفه های مهم یادشده آن در حد 50 درصد در سمت گیری دانشجویان به فرهنگ مدنی و دموکراتیک (نگرش ها و رفتار مشارکتی) تاثیرگذار نشان داده شدند. 2. در آزمون دومتغیره با آماره همبستگی پیرسون، فرضیه های زیرمجموعه فرضیه اصلی شامل رابطه و تاثیر معنادار اعتماد، تمایلات همکاری جویانه و عضویت پیشین در انجمن های داوطلبانه بر فرهنگ سیاسی با دو مولفه مهم یادشده تایید شدند. 3. فرضیه های تحقیق در ارتباط با متغیر های کنترل مانند مذهب، رشته و گروه تحصیلی و مقطع تحصیلی تایید نشدند. در مجموع، یافته کلی تحقیق حاکی از آن است که دانشجویانی که سطح و میزان سرمایه اجتماعی آنان بالاتر باشد به مراتب، بیشتر از دیگران به فرهنگ سیاسی مدنی و دموکراتیک گرایش پیدا می کنند و از فرهنگ سیاسی سنتی فاصله می گیرند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، عضویت در انجمن های اجتماعی، فرهنگ سیاسی، نگرش ها و مشارکت سیاسی
  • سید جواد امام جمعه زاده*، علی ابراهیمی صفحات 27-60
    بررسی تحولات و وقایع ایران قبل از انقلاب اسلامی، مبین این قضیه است که سیاست های توسعه زا و شبه مدرنیسم پهلوی به جای هدف قرار دادن رضایت اجتماعی و رفاه اقشار مختلف جامعه، درصدد ضربه زدن و ادغام اجباری سیاسی آن ها گام برمی داشت. این بررسی با تمسک بر چارچوب نظری محرومیت نسبی نمایان می سازد که جهت گیری های کلی سیاست های رژیم پهلوی از دهه 1330، در آنچه می توان از آن به عنوان مشکل «تله بنیان گذار» یاد کرد، باعث محرومیت نسبی مردم شده که زمینه را برای نارضایتی و خشم آن ها، به عنوان شرط لازم برای وقوع انقلاب فراهم می کرد. با توجه به عدم تناسب میان دولت و جامعه، دیدگاه تجددگرایانه اسلامی امام خمینی(ره) به مثابه شرط کافی، زمینه را برای وقوع انقلاب سیاسی در جهت سمت گیری استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی موردنظر مردم در یک ائتلاف چندطبقه ای به وجود آورد. بدین سان مقاله حاضر به روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی، ابتدا به تشریح نارضایتی و ناکامی اقشار جامعه در قالب محرومیت نسبی می پردازد. سپس تلاش می کند تا به ارائه تحلیلی از منظر جامعه شناسی سیاسی در ارتباط با منشا و علل این نارضایتی در دوره پهلوی دوم مبادرت ورزد. در نهایت نشان داده خواهد شد که دیدگاه متجددانه اسلامی امام خمینی(ره) به مثابه کنش یار و سیاستمداری پساحیاتی به ترسیم انقلاب سیاسی همت گماشته است.
    کلیدواژگان: رژیم پهلوی، محرومیت نسبی، تله بنیان گذار، امام خمینی(ره)، وقوع انقلاب اسلامی
  • محمدحسن خانی* صفحات 61-72
    طراحی و تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت یک اقدام استراتژیک با ابعاد و الزامات گسترده ملی، منطقه ای و بین المللی است. مقاله حاضر می کوشد تا الزامات طراحی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت را در دو بازه زمانی پیشینی و پسینی در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی، و در دو سطح منطقه ای و بین المللی مورد نقد و بررسی قرار دهد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که الزامات سیاست خارجی طراحی و تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در دو سطح منطقه ای و بین المللی کدام است؟ مقاله این الزامات را در دو بازه پیشینی و پسینی مورد بررسی قرار می دهد. الزامات پیشینی در طراحی و تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت شامل چگونگی استفاده از تجربه های مثبت و موفق سایر کشور ها به گونه ای که مختصات مذهبی، فرهنگی، جغرافیایی و ملی ایران مدنظر قرار گرفته و خروجی الگو یک الگوی بومی باشد خواهد بود. از سوی دیگر طراحی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت به گونه ای که این الگو ظرفیت ارائه به جهان و قابلیت انتقال به سایر جوامع را در سطح همسایگان، منطقه، جهان اسلام و همچنین سطح بین المللی را داشته باشد در زمره مهم ترین ملاحظات پسینی است.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، نظام بین الملل، سیاست خارجی، دیپلماسی، جهان اسلام، توسعه
  • احمد سلطانی نژاد *، محمدحسین جمشیدی، زهرا پوردست صفحات 73-98
    قدرت به عنوان یکی از مفاهیم مهم دانش روابط بین الملل عمری به قدمت زندگی مدنی بشر دارد. این متغیر مهم تحت تاثیر عوامل مختلف به خصوص فناوری های نوین اطلاعاتی و شبکه های اجتماعی بعد از جنگ سرد با تحولاتی روبه رو شده است. یکی از اصلی ترین تحولات در این راستا، تغییر ابعاد مفهوم قدرت از حالت سخت افزاری به نرم افزاری است که دیگر اجزای مختلف قدرت را نیز تحت تاثیر قرار داده است. بر همین اساس سوالی که محور اصلی این پژوهش را شکل می دهد این است که چگونه فناوری اطلاعات بر مفهوم قدرت تاثیر گذاشته است. لذا هدف اصلی این نوشتار ارتباط منطقی میان فناوری نوین اطلاعاتی و مفهوم قدرت در دنیای امروز است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که در پرتو فضای مجازی که در نتیجه فناوری های نوین اطلاعاتی به وجود آمده است، مفهوم قدرت ابعاد وسیع تری پیدا کرده است که در این میان بعد فرهنگی و نرم افزاری آن تبدیل به مسئله محوری روابط بین الملل گشته است. در همین راستا لازم به ذکر است که با هنجاری و اجتماعی شدن مفهوم قدرت، بازیگران و مرز های جغرافیایی قدرت، منابع قدرت و گروه های هدف آن تحت تاثیر قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: قدرت، فناوری اطلاعات، قدرت سخت، قدرت نرم، اجتماعی شدن قدرت
  • حسن مجیدی*، جبار شجاعی صفحات 99-128
    قیام 2011 مصر، زمینه ساز شکل گیری و یا رشد گفتمان هایی در مصر شده است که هرکدام با برجسته سازی خود و به حاشیه رانی رقیب، سعی در هژمون سازی منظومه گفتمانی خود داشته اند تا از این طریق دال های شناور حوزه گفتمان گونگی رقبای خود را در چارچوب ساختار گفتمانی خودش معنا بخشیده و هویتی تازه خلق کنند. از جمله این گفتمان ها که توانست با هژمون سازی خود (هرچند به طور موقت)، اولین انتخابات رسمی در مصر جدید را به نام خودش رقم بزند، «گفتمان اسلام گرای دموکرات» بوده و با توجه به روند ظهور و سقوط این گفتمان، این پرسش مطرح است که منطق گفتمانی و دال های هویت بخش، اصول و مولفه های گفتمان اسلام گرای دموکرات در مصر چیست و احزاب و گروه های سیاسی معرف این گفتمان کدم اند؟ می توان گفت منازعه گفتمانی و ناتوانی هر یک از گفتمان ها برای استقرار و تثبیت و نبود زمینه فراگیری هر یک از گفتمان ها از جمله گفتمان های اسلام گرای اقتدارگرا، سکولار دموکرات و سکولار اقتدار گرا صحنه مصر را تا مدت ها دستخوش ناآرامی می کند. روش- نظریه مقاله حاضر، تحلیل گفتمان لاکلا و موفه است. یافته های مقاله نشان می دهد: گروه هایی که در ذیل گفتمان اسلام گرای دموکرات تعریف شدند، از جمله اخوان المسلمین، با ارائه قرائتی نو از اسلام سیاسی، در مقطعی بعد از مبارک در مصر خود را به کرسی ریاست رساندند؛ اما ناتوانی آن ها در هویت بخشی به دال های شناور بسیار در حوزه گفتمان گونگی شان و نبود فراگیری این گفتمان، مهر سقوط بر عملکردشان زد.
    کلیدواژگان: مصر، قیام 2011، اسلام گرای دموکرات، اخوان المسلمین
  • حسین رفیع، میثم بلباسی*، سید محمد جواد قربی صفحات 129-166
    نوشتار حاضر، به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه رابطه و تاثیرگذاری میان جنبش های اجتماعی جدید، جهانی شدن و اینترنت وجود دارد؟ یافته های پژوهش نشان از این دارد که جنبش های اجتماعی جدید و جهانی شدن دارای تاثیرات متقابل بر روی یکدیگر می باشند، به طوری که بسیاری از جنبش ها در ارتباط با مشکلات جهانی بسیج می شوند و در مقابل امکان برقراری این مبادلات و آگاهی از مشکلات جهانی تا حد زیادی به وسیله دومین جنبه جهانی شدن؛ یعنی گسترش ارتباطات فراملی، افزایش یافته است. یکی از مهم ترین ابزار فناوری اطلاعاتی و ارتباطی، اینترنت است که به افزایش قدرت جنبش های اجتماعی جدید کمک کرده و جنبش تسخیر وال استریت یکی از آن ها است که بر اساس تغییرات ساختاری بر مبنای تحولات جوامع سرمایه داری صنعتی قابل تبیین است و از شاخص های آن، استفاده گسترده از فناوری اطلاعاتی و ارتباطی اینترنت و به خصوص شبکه های اجتماعی مجازی است که کمک شایانی در جهانی شدن این جنبش داشته است. برای انجام این تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی و تبیینی بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، جهانی شدن، اینترنت، شبکه های مجازی، جنبش وال استریت
  • محمدرضا احمدی طباطبایی* صفحات 167-186
    تساهل یکی از وجوه برجسته اندیشه ها و آموزه های جمعیت «اخوان الصفا و خلان الوفا» (دوستان صمیمی و باوفا) که حدود هزار سال پیش در دوران شکوفایی تمدن اسلامی ظاهر شدند محسوب می شود. تساهل و مدارای اخوان در پژوهش هایی که درباره آنان در داخل و خارج از کشور انجام شده و مورد توجه قرار گرفته اما ریشه های این رویکرد اخوان که قرن ها قبل از مطرح شدن این مباحث در غرب ظهور و بروز یافته، مغفول واقع شده است. در این پژوهش تلاش برای بازشناسی ریشه ها و آبشخور های این وجه برجسته فکری آنان به عمل آمده است. در این مقاله کوشش شده ضمن معرفی اجمالی این نحله فکری و کمتر شناخته شده به این پرسش نوآورانه پاسخ داده شود که ریشه ها و عوامل تساهل اخوان الصفا از چه مصادر و منابعی سرچشمه گرفته است؟ لازم به ذکر است که از روش توصیفی و تفسیر متون در این پژوهش استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تساهل، اندیشه های مدنی و اخلاقی، اخوان الصفا، عرفان
|
  • Khalilollah Sardaenia*, Bahman Yosefi Pages 5-26
    The aim of this research is to answer this basic question: How much have the political culture of university students (attitudes, beliefs and participatory behaviors) been influenced by the extent of their trust and membership in social associations (social capital)? The research method was survey with questionnaires and statistical population was all of Shiraz University students with 373 individuals as a sample. The important findings of this research are: 1. According to multivariate step- by -step regression test, trust and membership in voluntary associations and collaborative tendencies have had a 50 percent impact on the student's orientation to civic and democratic culture (attitudes and participatory behavior). 2. In bivariate test with Pearson correlation, the correlation between trust, collaborative tendencies and former membership in social associations and the political culture of students have been verified. 3. The research’s hypotheses related to control variables such as religion, educational course and educational grade have not been verified. In sum, the total finding of this research is that the students who enjoy a higher degree of social capital are more tended to civic and democratic culture than others and get distant from traditional political culture.
    Keywords: social capital, trust, voluntary associations, political culture, Shiraz university
  • Seyyed Javad Emamjomehzadeh *, Ali Ebrahimi Pages 27-60
    The review of developments in Iran before the Islamic Revolution shows that Pahlavi's so-called developmental and pseudo-modernist policies, instead of targeting people's social satisfaction and well-being, aimed at their forced political integration. This review by focusing on the theoretical framework of relative deprivation demonstrates the fact that the general orientation of Pahlavi regime's policies since the 1330s, which can be considered as "Founder's Trap", caused the relative deprivation, discontent and anger of the people, a necessary condition for revolution. Due to the mismatch between the state and society, modernist Islamic views of Imam Khomeini acted as sufficient conditions to create the groundwork for a political revolution. By utilizing qualitative method and descriptive-analytical approach, the article first tries to explain the discontent and frustration in society in terms of relative deprivation. It then tries to provide an analysis from the perspective of political sociology in connection with the origin and causes of this discontent during the second Pahlavi reign. Finally, it is shown that Imam Khomeini's modern views acted as catalyst in the occurrence of the Revolution.
    Keywords: Pahlavi regime, Relative deprivation, Founder trap, Imam Khomeini, The Islamic Revolution
  • Mohammad Hassan Khani * Pages 61-72
    Designing an Iranian-Islamic Model of Progress seems to be a very strategic initiative with many national, regional and international dimensions and requirements. This paper is an attempt to explore the requirements of this initiative in the realm of diplomacy and foreign policy in pre and post implementation phases. The paper argues that in designing and implementing this model it is vital to benefit from the positive and successful experiences of other nations while paying a special attention to the Iranian unique religious, cultural, geographical and national characteristics. The article, furthermore, argues that the final output of this model must have this capacity to be transferrable and appealing to the outside world particularly to the neighboring countries and Muslim world.
    Keywords: Iranian-Islamic Model of Progress, International System, Foreign Policy, Diplomacy, Muslim World, Development Strategies
  • Ahmad Soltani Nejad*, Mohammad Hossein Jamshidi, Zahra Pourdast Pages 73-98
    Power as one of the main concepts of international relation science has a history as old as civilized humanity. This significant concept has evolved in the aftermath of the Cold War under the impact of different factors, especially modern information technologies and social networks. One substantial development is the transformation of hard power to soft power. The worldwide changes in information has led to the transformation of the concept and arena of power. Therefore, the idea of soft power has been more important as a means and aim in the international arena. Moreover, the cultural and soft aspect of power has become the main issue of international relations.
    The main goal of this paper is to see how new information technology changed the concept and function of power. The findings show that there are reliable relations between the formation of new information technology and the evolution of the concept of power. With normalization and socialization of the concept of power, the geographical boundaries and the source of power have been affected.
    Keywords: power, information technology, hard power, soft power, socialization of power
  • Hassan Majidi *, Jabbar Shojaee Pages 99-128
    The 2011 uprising in Egypt paved the way for the formation or growth of discourses in that country, each trying to giving prominence to itself and marginalizing their opponents, thus hegemonizing its own discourse system so that they could provide meaning for the opponent's floating discourse signifiers within their own discourse framework and create a new identity. Among these discourses that could benefit from its hegemony, though temporarily, and imprint its name on the first official election in modern Egypt, was the "Islamic Democrat Discourse". The rise and fall of this discourse brings a question about the discourse logic and identifying signifiers, principles and indicators of Islamic Democrat Discourse in Egypt, and about those political parties and groups which represent it. One could deduce that the existing discourse conflicts and inability of each to establish itself and the absence of any groundwork for their expansion, including that of the authoritative Islamic, secular democrat, and authoritative secular discourses, can lead to a certain uproar in the society for a long time. This article's method is Laclau and Mouffe discourse analysis. The results show that those groups, like Ikhvan-al Moslemin, which were defined under the Islamic Democrat discourse and offered a new interpretation of political Islam, could rise to power in post-Mubarak era for some time, but their failure in providing identity for the floating signifiers in their discourse and the lack of this latter's comprehensiveness, resulted in their collapse.
    Keywords: Egypt, 2011 uprising, Islamic Democrat, Ikhvan-al Moslemin
  • Hossein Rafee, Meisam Belbasi *, Seyyed Mohammad Ghorbi Pages 129-166
    The main objective of this research which is based on descriptive - analytical method and documentation is to demonstrate the impact of globalization on the new social movements and the role and impact of the Internet in this regard. The results show that the new social movements and globalization are interrelated so that most of the movements are orchestrated when associated with global problems. Meanwhile, the possibility of establishing this kind of exchange and raising awareness about global problems has largely increased through the second aspect of globalization, namely the spread of transnational communication . In this context, internet is also one of the main tools of information and communication technology that has helped to increase the new social movement's power. One of these movements is Occupy Wall Street that can be explained according to the structural changes in industrial capitalist societies having as one of its indicators the widespread use of the Internet and especially the virtual social networks that have contributed greatly to its internationalization.
    Keywords: New Social Movements, Globalization, Internet, Virtual Social Networks, Wall Street Movement
  • Mohammad Reza Ahmadi Tabatabaee* Pages 167-186
    Tolerance is considered a salient characteristic feature of the thoughts and teachings of Ikhwan-al Safa va Khellan-al Vafa (Brethren of Purity), a group of Islamic scholars and mystics who lived around a thousand years ago during the flourishing years of Islamic civilization. Ikhwan’s tolerance has been studied by various researchers but the roots of this attitude and Ikhvan's open teaching of toleration towards other beliefs and practices, which appeared several centuries before the western counterparts, have been more or less neglected. This study seeks to delve into the roots and sources of this prominent feature of Ikhwan’s thoughts. After explaining the main tenets of this lesser–known school of thought, we make an attempt to find out the main sources and underlying currents of thought that led to Ikhwan’s amazing ideas about. The method used in this research is descriptive and textual interpretation.
    Keywords: toleration, Ikhwan-al Safa, social thought, Islamic mysticism