فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • مجتبی داودی، آمنه اسکندری تربقان، فاطمه برجسته عسکری، محمد سرمدی، جواد سلیمی، داوود طحان، حسن شیرزاد صفحات 4-13
    زمینه و هدف
    خورندگی یکی از پیچیده ترین و پرهزینه ترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی می باشد که بر سلامت مصرف کنندگان و پذیرش عمومی یک منبع آب و هزینه های تامین آب آشامیدنی تاثیر گذار است. رسوب گذاری نیز سبب مشکلاتی همچون گرفتگی و افت فشار در شبکه آب رسانی خواهد شد. هدف از این مطالعه تعیین کیفیت شیمیایی و شاخص های پایداری (پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری) منابع تامین آب شرب روستاهای شهرستان تایباد در سال 95-1394 بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 96 نمونه (از 8 چاه) در مدت 12 ماه از نظر پارامترهای فیزیکی-شیمیایی مختلف مورد آنالیز قرار گرفت. سپس خورندگی و رسوب گذاری آب از نظر شاخص لانژلیه ، شاخص رایزنر، شاخص تهاجمی و شاخص پوکوریوس تعیین شد.
    نتایج
    نتایج نشان دادکه برخی از چاه ها نتوانستند حد مجاز کیفیت را از نظر TDS و سختی براورده سازند. اما از نظر پارامترهای دیگری از جمله فلوراید، نیتریت و نیترات حدود مجاز رعایت شده بود. همچنین ایستگاه های نمونه برداری از نظر شاخص لانژلیه 50 درصد خورنده و 50 درصد رسوب گذار، شاخص رایزنر 50 درصد خورنده و 50 درصد خنثی، شاخص تهاجمی 25 درصد رسوب گذار و 75 درصد خنثی، و ازنظر شاخص پوکوریوس 37.5درصد خورنده، 25 درصد رسوب گذار و 37.5 درصد خنثی بودند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که از نظر اکثر شاخص ها، آب منطقه در وضعیت خنثی و پایدار قرار ندارد، لذا پایدارسازی آب قبل از ورود آب به شبکه توزیع به عنوان عاملی مهم در کنترل پدیده خورندگی و رسوب گذاری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، کیفیت فیزیکی شیمیایی، خورندگی، رسوب گذاری
  • الهام ظفریان مقدم، حمیدرضا بهنام وشانی، طیبه ریحانی، سعید نمازی زادگان صفحات 14-20
    زمینه و هدف
    کودکان مبتلا به لوسمی در طی مراحل مختلف درمانی کاهش شدیدی در کیفیت زندگی تجربه می کنند. با توجه به اهمیت معنویت در نظام سلامت، موضوع ارتقای سلامت معنوی کمتر در برنامه های حمایتی و درمانی مراقبین کودکان مبتلا به لوسمی قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله معنوی مراقبین بر کیفیت زندگی کودکان 12-8 سال مبتلا به لوسمی انجام شد.
    روش ها
    این کارآزمایی بالینی با مشارکت 60 نفر از مراقبین کودکان مبتلا به لوسمی انجام شد. گروه مداخله 5 جلسه مداخله معنوی بر اساس الگوی ریچاردز و برگین و با تمرکز بر مبانی دین اسلام که مشتمل بر مولفه های نیایش، توکل و توسل، صبر، شکر ، طلب و بخشش بود روزانه به مدت 60 دقیقه دریافت نمودند. ابزار پژوهش فرم اطلاعات فردی، پرسشنامه سلامت معنوی و کیفیت زندگی نوجوان بود که توسط مراقبین پیش از مداخله و در پایان آن تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 16 تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین سن مراقبین در گروه کنترل 0.9 ±40 و مداخله 6.2±35.7 سال بود. طبق یافته ها تفاوت معنی داری بین میانگین نمره کل کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله در دو گروه به دست نیامد (0.05
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برگزاری جلسات حمایت معنوی می تواند بعد اجتماعی کیفیت زندگی کودکان مبتلا به لوسمی را ارتقا دهد. بنابراین پیشنهاد می گردد برنامه ریزی های لازم به منظور برگزاری چنین آموزش هایی با توجه به هزینه اندک و تاثیر گذاری نسبی آن ها برای مراقبین کودکان مبتلا به لوسمی پیش بینی شود.
    کلیدواژگان: معنویت، حمایت معنوی، لوسمی، کیفیت زندگی کودکان، بعد اجتماعی، مراقبین کودکان
  • مرتضی احمدآبادی، سمیه رهدار، محمود تقوی صفحات 21-31
    زمینه و هدف
    رنگ ها یکی از مهمترین آلاینده های فاضلاب صنایع نساجی بوده که سمی، سرطان زا، جهش زا و غیر قابل تجزیه بیولوژیک می باشند. بازیک رد 18 رایج ترین ماده رنگی جهت رنگ آمیزی است. این مطالعه با هدف حذف رنگ بازیک رد 18 از محلول های آبی با استفاده از خاکستر پوست بادام زمینی انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته در یک راکتور منقطع بر روی فاضلاب سنتتیک انجام شد و تاثیر پارامترهای مهم از جملهpH (12-2) ، زمان تماس (150-5 دقیقه)، مقدار جاذب (1.2-0.02 گرم بر لیتر) و غلظت اولیه رنگ (150-20میلی گرم بر لیتر) در حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفت. همچنین رفتار جذب رنگ توسط ایزوترم های فروندلیچ، لانگمویر و تمکین مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    راندمان حذف2/96 درصد در pH برابر با 11، زمان تماس90 دقیقه و دوز جاذب 8/0 گرم بر لیتر و غلظت اولیه رنگ 60 میلی گرم بر لیتر حاصل شد. با افزایش غلظت اولیه رنگ از 20 به 60 میلی گرم بر لیتر، راندمان حذف از 90.12 درصد به 96.16 درصد افزایش یافت. نتایج بررسی ایزوترم های جذب نشان داد که فرآیند جذب بازیک رد 18 با استفاده از خاکستر پوست بادام زمینی از مدل جذب فروندلیچ (0.98= R2) پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که این ماده یک جاذب طبیعی موثر و ارزان قیمت در تصفیه فاضلاب های حاوی رنگ بازیک رد 18 می باشد. لذا استفاده از این ماده جهت حذف رنگ بازیک رد 18 از محیط های آبی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خاکستر پوست بادام زمینی، بازیک رد 18، جذب سطحی، ایزوترم جذب
  • فاطمه برجسته عسکری، جواد سلیمی، مجتبی داودی، سهیلا انصاری، عفت بقایی، بهزاد خاکسار صفحات 32-38
    زمینه و هدف
    رعایت موازین بهداشتی در مسجد به عنوان یکی از اماکن عمومی ضروری است. عدم رعایت بهداشت مساجد را به صورت کانونی برای انتشار عوامل بیماری زا تبدیل کرده و سلامت عمومی را به مخاطره می اندازد. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت بهداشت محیط مساجد شهرستان طبس در سال 1394 می باشد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی است که به روش سرشماری بر روی 39 مسجد در شهر طبس در سال 1394 انجام شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از چک لیست استاندارد طراحی شده بازرسی مساجد مورد تایید وزارت بهداشت استفاده و از طریق تکمیل چک لیست ،بازرسی، مشاهده و مصاحبه اطلاعات گردآوری شد. اطلاعات از طریق نرم افزارهای SPSS 22 و Excel 2007 آنالیز شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد از نظر بهداشت فردی تنها 5/11 درصد و وسایل و ابزار کار 9/49 درصد در وضعیت مطلوب قرار داشتند. از طرف دیگر، از نظر وضعیت ساختمان 2/77 درصد و همچنین از نظر شاخص های متفرقه ای مانند ممنوعیت استعمال دخانیات در مساجد 100 درصد مساجد در محدوده مطلوب قرار داشتند. همچنین میانگین درصد مطلوبیت کلیه معیارهای بهداشتی در بین مساجد طبس معادل 93/55% تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق، مساجد طبس از نظر بهداشتی در سطح متوسطی هستند. با توجه به تاکید اسلام بر نظافت و پاکیزگی مساجد، انتظار می رود که برای مساجد شهر طبس تمهیدات لازم برای افزایش بهداشت فردی خادمین مساجد ، وسایل و ابزار کار در نظرگرفته شود.
    کلیدواژگان: بهداشت محیط، مساجد، طبس
  • محمد کوثری، زهره حسینی، فاطمه گلریزی صفحات 39-44
    زمینه و هدف
    سالمندی با تغییرات زیستی مهمی در بیشتر اعضای بدن به ویژه دهان و دندان همراه است که به نظر می رسد در صورت مراقبت ناکافی منجر به از دست رفتن سلامت دهان و دندان در سالمندان می گردد. با توجه به این مهم، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت دهان و دندان سالمندان مناطق شهری و روستایی شهرستان تربت حیدریه در سال 1394 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی انجام شد. حجم نمونه 450 نفر بود که به روش تصادفی ساده از بین سالمندان ساکن در شهرستان تربت حیدریه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه و فرم معاینه جمع آوری و با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 با آزمون کای دو تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین سنی واحد های مورد مطالعه 8.57±70.3 سال بود.48.9 درصد سالمندان مرد و مابقی زن بودند. همچنین55.1 درصد واحد ها ساکن روستا و بقیه ساکن شهر بودند. 256 نفر (56.9 درصد) از واحد های مورد مطالعه بی دندانی کامل و 23.8 درصد آنها اشکال در جویدن داشتند. موارد اندکی (16.4 درصد) از واحد ها در یک سال گذشته به دندانپزشک مراجعه کرده بودند و بیشترین علت (58.7 درصد) مراجعه آنان به دندانپزشک درد دندان بود. مشاوره و معاینه کمترین میزان (1.6درصد) را به خود اختصاص می داد. بین محل سکونت با شاخص بی دندانی رابطه معنی داری مشاهده شد (0.01=P).
    نتیجه گیری
    میزان بی دندانی در سالمندان بالا بود. می توان با آموزش و مراقبت فعال در دوران های مختلف زندگی، تا حد زیادی شاخص بی دندانی در سالمندان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سلامت دهان و دندان، سالمندان، تربت حیدریه
  • ملیحه پاشیب، صدیقه عباسپور، حمیدرضا تدین، علی خلفی صفحات 45-50
    زمینه و هدف
    خواب یک فرآیند مهم فیزیولوژیک است که اثرات عمیقی بر سلامت روحی و جسمی افراد و کیفیت زندگی آنان می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط اختلال خواب با کیفیت زندگی در زنان سنین باروری مراجعه کننده به پایگاه های بهداشتی درمانی انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها فرم مشخصات فردی و پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورگ و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. واحد های مورد مطالعه (208 نفر) به شیوه نمونه گیری خوشه ایاز بین زنان سن باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان تربت حیدریه انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.
    نتایج
    طبق یافته ها میانگین اختلال خواب و کیفیت زندگی در زنان به ترتیب 2.45±7.16 و 15.34±70.91 بود . 74.5 درصد از زنان اختلال خواب داشتند. همچنین بین کیفیت خواب و کیفیت زندگی همبستگی معکوس مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای اختلالات خواب در زنان و کاهش کیفیت زندگی در بین آنان، لزوم توجه به ارتقای سطح کیفیت زندگی زنان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، کیفیت خواب، زنان سنین باروری
  • مقاله مروری
  • حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا جواهری صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    در موضوع قرآن پژوهی و طب، بررسی شاخص های جامعه سالم برای ارتقاء سلامت روحی وجسمی، معنوی و مادی، باطنی و ظاهری فرد و جامعه ضرورت دارد؛ زیرا تربیت انسان سالم و عینیت یافتن جامعه سالم هدف از نزول قرآن است. شاخص های جامعه سالم قرآنی، بستگی به اصول تکاملی بهداشت روانی انسان در ارتباط خود و با خدا و خلق دارد. در این پژوهش راهبردها و راهکارهای ارتقای سلامت همه جانبه فردی و خانوادگی و در نهایت رشد سلامت عمومی و تحقق جامعه سالم و مدینه فاضله قرآنی بررسی و تحلیل شده است.
    روش ها
    این پژوهش با مطالعات دینی و مرجعیت علمی قرآن و حدیث و بررسی منابع معتبر حدیثی، در کتابخانه به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.
    نتایج
    در اسلام مفهوم سلامت در آموزه های دینی در انحصار سلامت جسم نیست بلکه سلامت معنوی را نیز شامل می شود. قرآن و حدیث ،حقیقت قرآن را شفا دانسته اند و این قانون الهی راهنمای درک حقیقت سلامت است. ایمان وآثار آن سازنده فرد و جامعه سالم است .عبادت راز آفرینش انسان و ضامن سلامت همه جانبه فرد و اجتماع است. مفهوم و گستره قلب سلیم و نمادهای آن در قرآن و حدیث تبیین شده است و شناخت حقیقت قلب سلیم نشان دهنده فرد و جامعه سالم است. امامت راهگشای رسیدن به حیات طیبه و سلامت همه جانبه فردی و خانوادگی و اجتماعی است.
    نتیجه گیری
    انقلاب اسلامی برای رساندن خود و جامعه به سلامت همه جانبه مادی و معنوی بوده است.شناخت شاخص های فرد سالم در مسیر شناخت راهبردهای جامعه سالم و ارتقاء سلامت است.نظام پزشکی و پرستاری کشور جمهوری اسلامی ایران باید برای افزایش نرخ سلامت در کشور،به مفهوم جامع سلامت و فلسفه آن در معارف اسلامی توجه جدی نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، حیات طیبه، قلب سلیم، سلامت، جامعه سالم
|
  • Mojtaba Davoudi, Ameneh Skandari Torbaghan, Fateme I. Barjasteh Askar, Mohammad Sarmadi, Javad Salimi, Davood Tahan, Hassan Shirzad Pages 4-13
    Background and Aim
    Corrosion is one of the most complicated and costly problems related to the drinking water supply that can influence the health of consumers, the general acceptance of a water resource, and the costs of water supply. Scaling also causes problems such as clogging and head loss in drinking water networks. The aim of this study was to determine the chemical quality and stability indicators (scaling and corrosion potential) of rural drinking water supplies of Taybad city in 2015-2016.
    Methods
    In this descriptive/cross-sectional study, 96 water samples (from 8 wells) were gathered within 12 months and analyzed for physicochemical parameters. Then scaling and corrosion potential of water supplies was determined based on Langelier saturation Index (LSI), Ryznar Stability Index (RSI), Aggressive Index (AI), and Puckorius Scaling Index (PSI).
    Results
    The results showed that the quality of some wells was below the acceptable limits in terms of TDS and hardness. However, other parameters such as fluoride, nitrite, and nitrate, were in standard range. In addition, the sampling stations were 50% corrosive and 50% scaling based on LSI, 50% corrosive and 50% neutral based on RSI, 25% scaling 75% neutral based on AI, and 37.5% corrosive, 25% scaling, and 37.5% neutral based on PSI.
    Conclusion
    According to the findings, water in the study region is not in neutral state; thus, stabilizing the water before entering the distribution network is recommended as an important measure to control scaling and corrosion phenomenon.
    Keywords: Drinking water, Physicochemical quality, Corrosion, Scaling
  • Elham Zafarian Moghaddam, Hamid Reza Behnam Vashani, Tayebeh Reihani, Saeed Namazi Zadegan Pages 14-20
    Background and Aim
    Children with leukemia experience a decreased quality of life during different stages of treatment. Considering the importance of spirituality in health system, the spiritual health should be included in support and treatment program of caregivers of children with leukemia. This research was carried out to investigate the effect of spiritual support of caregiver on quality of life of children aged 8-12 with leukemia.
    Methods
    In this clinical trial study 60 caregivers of children with leukemia participated. The Intervention group received spiritual intervention for 5 sessions of 60 minutes based on the Richards and Bergin pattern focusing on the rituals of Islam including prayer, trust and appeal, patience, gratitude and forgiveness. Research tools consisted of demographic data questionnaire, spiritual health questionnaire and teenager's quality of life questionnaire which were completed by the caregivers before and after the intervention. Statistical analyses were conducted by SPSS version 16.
    Results
    The mean age of caregivers in the intervention and control groups was 35.7±6.2 and 40±0.9, respectively. According to the findings, there was no significant difference between average scores of quality of life in the both groups after and before intervention (P˃0.05). However, after the Intervention, the average score of social dimension of quality of life in intervention group was significantly lower than the control group) P=0.033).
    Conclusion
    It seems that holding sessions of spiritual support for caregivers can increase social dimension of quality of life of children with leukemia.Therefore, it is suggested to plan such low cost and effective educational programs for caregivers of children with leukemia.
    Keywords: Spiritual, Spiritual Support, leukemia, social dimension, caregivers
  • Morteza Ahmadabadi, Somayeh Rahdar, Mahmoud Taghavi Pages 21-31
    Background and Aim
    Dyes are one of the most important pollutants of textile industrial wastewater which are toxic, carcinogenic, teratogenic, and non-biodegredable. Basic red is the most commonly used pigment for dying. In this study, peanut shell ash was used as a low cost adsorbent for the removal of basic red 18 from aqueous solutions.
    Methods
    This research was conducted in bench scale in a batch reactor on synthetic wastewater. The effect of important parameters such as pH (2-12), reaction time (5-150 min), adsorbent dosage (0.02-1.2 g/l) and initial dye concentration (20-150 mg/l) on dye removal were evaluated. Also, the adsorption behavior of dye evaluated by Freundlich, Langmuir and Temkin isotherms.
    Results
    Removal efficiency of 96.2 % was achieved at optimal pH equal to 11, contact time of 90 min, adsorbent dosage of 0.8 g/l and 60 mg/l initial dye concentration. With increasing dye concentration from 20 to 60 mg/l, removal efficiency was increased from 90.12% to 96.16%. The results of isotherm study showed that adsorption process of basic red 18 using peanut shell ash follows from Freundlich isotherm (R2=0.977).
    Conclusion
    The results showed that this material is an effective, natural and inexpensive adsorbent in treatment of wastewater containing basic red 18. Hence, using this material suggested for removal basic red 18 from aqueous solutions after additional studies.
    Keywords: Peanut shell ash, Basic red 18, Adsorption, Adsorption isotherm
  • Fatemeh Barjasteh Askari, Javad Salimi, Mojtaba Davoudi, Soheila Ansari, Effat Baghayi, Behzad Khaksar Pages 32-38
    Background And Aims
    Mosques are among public places and like other places meeting hygiene standards is necessary. In case of not paying enough attention to this issue, mosques can be a center from which pathogens spread and endanger the health of the population. The aim of this study was to investigate the environmental health status of mosques in Tabas in 2015.
    Methods
    This is a cross/sectional/descriptive study conducted on 39 mosques in Tabas city in 1394 through census sampling method. To collect data, the designed checklist approved by ministry of health was filled through interview, observation and inspection. Data were analyzed using SPSS 22 and Excel 2007 software.
    Results
    Despite the regular inspections of health inspectors, the environmental health status of mosques is not suitable, so that only 11.5% of personal health, 49.9% of instruments and tools. On the other hand, 77.25% of building health and 100% of other indices such as prohibition of smoking were in suitable range. Moreover, the overall mean of desirability for all indices in Tabas mosques was determined as 55.93%.
    Conclusion
    Based on the obtained results, health issues in the mosques in Tabas are in moderate condition. Regarding the importance of cleanness of mosques in Islam region, adopting essential measures such as education and more precise monitoring are expected to promote the instruments and tools health and servant's personal health.
    Keywords: environmental health, mosques, Tabas
  • Mohammad Kosari, Zohreh Hoseini, Fatemeh Golrizi Pages 39-44
    Background and Aim
    Aging is accompanied with biological changes in the body organs especially mouth and tooth. Lack of adequate care can lead to loss of oral and dental health in the elderly. Due to the importance of this issue, the present study aimed at determining the oral and dental status of the elderly in urban and rural areas of Torbat Heydariyeh in 2015
    Methods
    This is a descriptive/analytical study conducted on 450 elderly subjects living in Torbat Heydarieh through convenience sampling. The data were collected using questionnaire and examination form and analyzed by SPSS 21 using Chi-Square test.
    Results
    the mean age of study subjects was 70.3±8.57. 48.9% of the elderlies were male and the rest were female. Also, 55.1% of study subjects were living in rural areas. 256 study subjects (56.9%) were fully edentulous and 23.8% had problems with chewing. A few cases (16.4%) had referred to a dentist in the past year. The most (58.7%) and least (1.6%) reason for referring to the dentist was toothache and consultation/checkup, respectively. There was a significant relationship between living place and edentulous index (p=0.01).
    Conclusion
    Being edentulous was very prevalent among the elderly. Thus, education and active care in different periods of life lead to reduce edentulous index in the elderly.
    Keywords: oral, dental health, elderlies, Torbat Heydariyeh
  • Malihe Pashib, Seddigeh Abbaspour, Hamidreza Tadayyon, Ali Khalafi Pages 45-50
    Background and Aim
    Quality of sleep and Quality of life Reducing is one of the most common complaints in women, especially during pregnancy and after that it can be an appropriate platform for many disorders during pregnancy and after childbirth for mother and fetus.
    Methods
    This two group cross-sectional study was conducted in the first six months of 1394. The data collected tools were three questionnaires: demographic characteristics, Pittsburgh Sleep Quality Index and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire - Short Form (WHOQOL-BREF). Data on three groups of pregnant women, women with infant children and other women were gathered and with SPSS 21 software and using descriptive and analytical statistics were analyzed.
    Results
    The findings showed that the average quality of sleep and quality of life in women were 7.16 and 70.91, both in the medium level. Quality of life was significantly associated with participant’s education As well as between the three groups of pregnant women, infant children and other women also showed a statistically significant difference. Sleep quality was so poor in 74.5 percent of the women and had a significant positive correlation with quality of life.
    Conclusion
    In addition of high prevalence of sleep disorders in women especially pregnant women and mothers with infant children and reduce their quality of life, the necessity to improve the lives of women required to appear.
    Keywords: sleep disorders, quality of life, women
  • Hojjatol Islam Dr. Mohammad Reza Javaheri Pages 51-60
    Background and Aim
    Quranology and medicine necessitate the investigation of the indices of a healthy society in order to promote physical and mental, inner and outer as well as spiritual and material health; in fact the very aim of sending down the Quran was to bring up healthy individuals and consequently materialize a healthy society. A healthy society’s indices based on the Quran depend on the evolutionary principles of one's mental health manifesting in their relationship with God and with other people. The present study investigates the strategies and guidelines to promote the all-encompassing health of individuals and families, to promote public health and to realize a healthy society and a utopia based on the Quran, accordingly.
    Methods
    This study has been done via descriptive analysis and is based on religious studies, scientific authorities of the Quran, the Hadith i.e. one of the various reports describing the words, actions, or habits of the Islamic prophet, and through the investigation of reliable Hadith resources in the literature.
    Results
    According to Islam and its teachings 'health' refers to not only bodily health but also spiritual health. According to the Quran and the Hadith, the reality of the Quran is ‘Shifa’ meaning healing. And this divine law is the guiding light for realization of real health. Faithfulness and its effects make a healthy person in a healthy society. Worship is both the secret to human creation and the guarantee to all- encompassing health of individuals and the society. The meaning and pervasiveness of spiritual health and its symbols are quite clear in the Quran and the Hadith. Recognition of the essence of spiritual health indicates healthy individuals and healthy societies. Imamate – leadership in Shia Islam – is the right path to Hayat-e Tayiba (i.e., noble life) and to thorough, individual, domestic and public health.
    Conclusion
    The Islamic Republic has aimed to make an all-encompassing material and spiritual health for both individuals and societies. Understanding the indices of a healthy person necessitates the proper understanding of a healthy society’s guidelines and health promotion. The Islamic Republic of Iran’s nursing and medical system should seriously pay attention to the comprehensive meaning and philosophy in Islamic teachings in order to increase the health rate throughout the country.
    Keywords: The Quran_Hayat e Tayiba_Qalb_e Salim (spiritual health)_Health_Healthy Society