فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1395)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داوود یحیایی، آرمین دخت امین صفحات 3-17
    انتخاب مکانی معین به عنوان پایتخت فرمانروایان، در طول تاریخ تابع عوامل متعدد سیاسی و جغرافیایی بوده است. در قرن چهارم هجری در جهان اسلام، به شمار سلسله های حکومتگر پایتخت وجود داشت که هر یک به دلایل خاصی به پایتختی برگزیده شده بودند. یکی از مطرح ترین و پرآوازه ترین این پایتخت ها شهر حلب بود که در سال 333ه پس از تصرف شام به دست سیف الدوله حمدانی به پایتختی برگزیده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که عواملی چون پیشینه سکونت بنی تغلب، نیای حمدانیان در حلب، اهمیت حلب به عنوان خاستگاه قومی و تکیه گاه فرهنگی برای سیف الدوله، شرایط زیست محیطی و موقعیت جغرافیایی نظیر برخورداری از راه های مواصلاتی داخلی و خارجی، موقعیت استراتژیکی و دفاعی این شهر و نتایج ناشی از آنها، به ویژه سیاست های ناصرالدوله حمدانی، حاکم شاخه حمدانیان موصل، در جهت حفظ حکومت و متصرفات خود در جزیره، در این انتخاب موثر بوده است. جمع چنین اختصاصات و امکاناتی در این شهر، به عنوان پایتخت، مجال شکوفایی علوم و ادبیات را در روزگار حمدانیان، خاصه سیف الدوله، فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سیف الدوله حمدانی، حلب، حمدانیان شام
  • نیره دلیر، عاطفه کاظمی مجرد صفحات 19-58
    بررسی و تحلیل جامعه آماری دانشمندان علوم عقلی عصر سلجوقی مساله مقاله حاضر است و نویسنده در پی پاسخ بدین پرسش ها است که روند آماری جامعه علما در دوره سلجوقی چگونه بوده و این روند چه معانی و دلالت هایی دارد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ها، عصر سلجوقی به سه دوره تقسیم، و جامعه آماری دانشمندان هر دوره با توجه به زیست علمی آنها، نخست بر اساس شمار، سپس به صورت درصد در جداول و نمودارهایی ترسیم گردیده است. با تحلیل داده های این جداول و نمودارها، معلوم می شود درصد دانشمندان علوم عقلی عصر سلجوقی با گذر از دوره اول (431-485ه) به دوره های دوم (485-552ه) و سوم (552-584ه) نه تنها کاهش نداشته بلکه نمودار درصدی آن در دوره دوم بر رغم تضعیف مرکزگرایی، و در دوره سوم، با وجود پراکندگی و ناپایداری سیاسی، افزایش چشمگیری را نشان می دهد و درواقع درصد جامعه آماری دانشمندان علوم عقلی روندی افزایشی داشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل آماری، زیست علمی، علوم عقلی، دانشمندان، سلجوقیان
  • آمنه باقری، معصومعلی پنجه صفحات 59-84
    نگارش تاریخ های محلی در شام که از سده سوم هجری آغاز شد، در عصر حکومت های محلی رونق بسیاری گرفت و تاریخ های پرشماری ذیل نام شهرهای آن ناحیه، به ویژه دو کلان شهر دمشق و حلب، نگاشته شد. تاریخ دمشق ابن قلانسی (د. 555 ه ) یکی از برجسته ترین این تواریخ است. این کتاب در گونه تاریخ نامه های محلی قرار می گیرد که به شیوه سال شمار، رویدادهای سال های 363 تا 555 هجری را گزارش کرده است. محور گزارش های ابن قلانسی نخست دمشق و سپس شام است؛ وی افزون بر ذکر تحولات داخلی دمشق حول والیان این شهر، به تحولات خارجی به ویژه مناسبات و منازعات دولت های مسلمان چون حمدانیان، فاطمیان و سلجوقیان با هم و یا با دولت روم شرقی و صلیبی ها نیز می پردازد. این کتاب یکی از معدود منابع بررسی تاریخ دمشق در دوره فاطمیان، سلاجقه و جنگ های صلیبی است و برای بررسی تاریخ دمشق و شام در سده های پنجم و ششم اهمیت بسیار دارد. تاریخ نگاری ابن قلانسی در تداوم تاریخ نگاری رسمی سنتی رایج در دوره میانه، مبتنی بر نگرش نخبه گرایانه و بینش تقدیرگرایانه است و از تحلیل های انتقادی و علت یابی دور است و جنبه سنتی تاریخ نگاری اسلامی، یعنی وقایع نگاری، بر آن غلبه دارد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری اسلامی، تاریخ نگاری محلی شام، تاریخ دمشق، ابن قلانسی
  • عفیفه خدنگی، عبدالرحیم قنوات صفحات 85-114
    آب در معماری میتواند علاوه بر رفع ضروتها و نیازها اهمیت تزیینی داشته باشد و به زیباسازی و تکمیل عناصر بنا کمک کند. در کوشک باغهای اندلس آب یکی از مهم ترین عناصر تزیینی بنا بوده است و دراشکالی چون حوض، فواره و نهر با طراحی های بدیع و زیبا به کار گرفته میشده است. بررسی های به عمل آمده از سده چهارم تا نهم هجری/دهم تا پانزدهم میلادی نشان میدهد که در این منطقه سبک هایی خاص با موضوع طراحی آب به کار رفته که در عین کاربردی بودن اهمیت تزیینی و نمادین داشته است. این سبک ها از قرن چهارم/دهم در بناهای الزهراء بهکار گرفته شده و از آنجا به کاخهای الحمراء رفته است.درپژوهش حاضر علاوه بر معرفی این سبکها، نگاهی مقایسه ای به تغییرات و تحولات زیبایی شناسانه ای که در طول این دوره زمانی در طراحی این عناصر به وجود آمده، انداخته ایم. کوشک باغ هایی که در فاصله زمانی میان این دو مجموعه بنا احداث شدند، همچون واسطهای این دو دوره را به هم پیوند زده اند.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، باغ اسلامی، کوشک عبدالرحمن، الزهراء، الحمراء
  • امیر دهقان نژاد، عبدالرسول عمادی، محسن رحمتی صفحات 115-145
    یکی از مهم ترین مراکز پزشکی در جهان اسلام، دارالشفای «ربع رشیدی» بوده که می توان آن را بزرگ ترین مجموعه موقوفی، علمی، آموزشی و مذهبی ایران عصر ایلخانی (654-750) دانست. این دارالشفاء درواقع بیمارستان و مکانی برای پذیرش و درمان بیماران، آموزش پزشکی و تهیه مواد مختلف دارویی بوده است. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی سازمان دارالشفای ربع رشیدی از جنبه هایی چون ساختار مدیریت، نظام مالی، وظایف و کارکردهای درمانی و آموزشی بررسی شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که دارالشفای ربع رشیدی با برخورداری از پشتوانه مالی مشخص و مستقل، بسیاری از کارکردهای بیمارستان های امروزین، مانند استفاده از روش های آموزشی بالینی و نظری را به صورت هم زمان، متناسب با امکانات آن عصر دارا بوده است؛ نیز این دارالشفاء از طریق ایجاد ارتباط نزدیک با مجامع و مراکز علمی سرزمین های دیگر به ویژه هند و چین، در اقتباس و انتقال دستاوردهای علمی و پژوهشی اطبای آن نواحی به ایران موثر بوده است.
    کلیدواژگان: نهادهای آموزشی در اسلام، ربع رشیدی، دارالشفای ربع رشیدی، رشیدالدین فضل الله همدانی
  • رضا عباسی، حسین بیاتلو صفحات 147-176
    در سده های میانه اسلامی جشن های بسیاری به مناسبت های مختلف برگزار می شد. امپراتوری عثمانی در برگزاری جشن ها در میان حکومت های اسلامی جایگاه ویژه ای داشته و تعدد و تنوع این جشن ها مایه ظهور گونه ای نوشتارها با عنوان سورنامه شده است. سورنامه ها علاوه بر وصف جشن ها، حاوی مینیاتورهایی است که گزارش های مصوری از چگونگی برپایی جشن ها، حضور سلطان و نمایش ها عرضه می کنند. افزون بر ارزش هنری سورنامه ها، داده های تاریخی آنها نیز منبعی اصیل برای شناخت دقیق تر فرهنگ و جامعه عثمانی است. از میان سورنامه های موجود، دو سورنامه وهبی و همایون از شهرت و ارزش هنری بیشتری برخوردارند. در این نوشتار هنرهای نمایشی (میدانی و صحنه ای) و اهمیت هنری و تاریخی اجتماعی سورنامه ها بررسی می شود.
    کلیدواژگان: سورنامه، سورنامه همایون، سورنامه وهبی، اصناف، جشن های عثمانی
  • خاطره فهیمی، مهتاب مبینی صفحات 177-205
    طراحی و تولید وسائل روشنایی در ایران با روندی یکنواخت از دوران باستان به دوره اسلامی رسید. هنرمندان ایرانی در این دوره چند صد ساله با بهره گیری از تجارب پیشینیان وسایل مجهزتر و زیباتری ابداع کردند. با تاسیس دولت قاجار که مقارن رودرویی جامعه سنتی ایران با مظاهر تمدن و پدیده های صنعتی اروپا بود، این وسائل دست خوش تحول و تکامل گردید؛ به ویژه با راهیابی نیروی گاز و برق اغلب وسائل روشنایی یا از زندگی مردم به درشد یا به ابزارهایی تزیینی بدل گشت. در این تحقیق بر پایه منابع اصیل و تحقیقات جدید و مطالعات میدانی، خاصه دو گنجینه آستان قدس رضوی و آستانه قم، پیشینه انواع این وسائل، سیر تداوم و تحول آنها و برخی آداب و رسوم مرتبط با آنها در عصر قاجار بررسی شده است.
    کلیدواژگان: وسایل روشنایی سنتی، تجدد ایران، دوره قاجار
|
  • Davood Yahyaei, Armindokht Amin Pages 3-17
    Designation of a certain place as the capital has always been related to the numerous political and geographical factors. In fourth century AH in Islamic world, there were many capitals belonged to various dynasties had selected their capitals due to specific reasons. After the conquest of Syria by Sayf al-dawlah Hamdani in 333 AH (912), Halab was selected as the capital. The results of this study have indicated that the factors such as the history of settlement of Bani Taghleb the ancestor of Hamdanids in Halab, the importance of Halab as the ethnic origins and cultural mainstay for Sayf al-dawlah, the ecological and geographical situations such as the access to domestic and international transport ways, the strategic and defensive location of Halab and especially the strategies of Naser al-dawlah Hamadani -the governor of the branch of Hamdanids in Mosul- to protect his government and possessions in Jazireh have been effective in locating the Halab as a capital. The total allocations and facilities in this city, as the capital, led to flourish the sciences and literature at the time of Hamdanids especially in Sayf al-dawlah reign.
    Keywords: Halab, Hamdanids in Syria, Sayf al dawlah Hamdani
  • Nayereh Dalir, Atefeh Kazemi Mojarad Pages 19-58
    This article studies the community of scholars in the field of rational sciences throughout the Seljuk’s era. The authors seek to answer questions regarding with the statistical development of the society of scholars in the Seljuk’s era, and the meaning and reasoning behind such historical trend. In order to respond those questions, the Seljuk’s era has been divided into three periods. The statistical society of each period taking into consideration and has been exhibited in different tables and charts. Analyzing the data of those tables and charts, it is concluded that the percentage of the scholars of rational sciences in the Seljuk’s era not only had not been diminished, but also considerably increased throughout the second period despite the weaknesses of the central Government and also in the third period, despite having a destabilized and scattered governing system. Indeed, the overall numerical analysis shows an increasing historical development of the scholars and academics of rational sciences in Seljuk’s era.
    Keywords: Rational Sciences, Scholars, Seljuks, article studies
  • Ameneh Baqeri, Masoumali Panjeh Pages 59-84
    Writing and accomplishing Local histories in Syria, that was commenced since the third century AH, reached to a peak under the local states and so a number of local histories were provided particularly about two grand cities, Damascus and Aleppo. Tārīkh-i Dimashq(History of Damascus)by Ibn Qalānisī (d. 555 AH) is one of the prominent local history about Damascus which includes the events between 363 and 555 AH and focused primarily on Damascus and then Syria. Ibn Qalanisi described the developments inside and around Damascus as well as the relationships and conflicts of Muslim states such as Hamdanids, Fatimids and Seljuks together and also with Byzantium and the Crusaders.This book is one of the few sources about Damascus in the Fatimid, the Seljuks and the Crusaders era, and so significant for the study of Damascus and Syria in the fifth and sixth centuries AH. Ibn Qalānisī method in historiography is traditional and official, based on a fatalistic attitude and elitist insight without any kind of critical approach.
    Keywords: Local Historiography in Syria, Historiography Eslami, History of Damascus, Ibn Qalanisi
  • Afife Khadangi, Abdolrahim Ghanavat Pages 85-114
    Using water in architecture, along with providing the facility, had a great impact on the architectural design and beauty. In belvedere gardens of Andalus water used in different shapes such as pools, fountains and rivers with exquisite designs. During 10th to 15th century particular styles of fountains are used that were operational as well as decorative. This research studies and compares the aesthetics changes of the patterns and elements of belvedere gardens that were constructed during the period.
    Keywords: Al- Zahra, Al-Hamra, Belvedere Of Abdolrahman, garden Eslami, architecture Eslami
  • Amir Dehghan Nejad, Abdolrasoul Emadi, Mohsen Rahmati Pages 115-145
    Rab’-i- Rashidi” was the largest medical center with a great religious endowment in Ilkhanids era. It was a hospital, for admitting and treating patients and a place for teaching medicine as well as preparing various drugs. The present paper investigates the Rab’-i-Rashidi’s management structure, financial system, medical and scholarly functions via an analytic-descriptive study. The results show that, with the financial backing Rab’-i-Rashidi has had many functions as the modern hospitals. Using theoretical and clinical teaching methods simultaneously and also connecting to the educational centers worldwide, particularly China and India, Rab’-i- Rashidi tried to transform the scientific accomplishments to Iran.
    Keywords: Rabi Rashidi, Rabi Rashidi in Ilkhanids Era, Rashidi Al din Fazl, Allah Hamedani, Study on the Structure of Eslam
  • Reza Abbasi, Hossein Bayatlou Pages 147-176
    During the Islamic medieval period many festivals were held in various occasions. In Ottoman Empire festivals were carriedout into the largest detail and then a literary sub-genre has been emerged as Surname (Fest book). Besides the texts, various miniatures in these works contain ample information about the steps and procedures of the Ottoman court or popular celebrations. In fact the surnames could be considered as a rich source for studying the social, cultural and economic history of Ottoman Empire, along with their artistic importance. Two most famous surnames are Surname-i-Humayun and surname-i-wahbi, that the present paper will study their social historical facts as well as their information about performing arts such as scene performance and field performance.
    Keywords: Surname, Surname-i- Humayun, Surname-i-Wahbi, festivals of Ottomans
  • Khatereh Fahimi, Mahtab Mobini Pages 177-205
    The process of designing and producing the lighting devices continues, almost uniform, from Ancient Persia to the Islamic era and the artists tried to take advantage of the earlier generations experience, in terms of creating more improvement equipment in design and decoration. Qajar era was the last period of using the traditional lighting equipment before the development of modern technologies and also a turning point in the evolution and development of these devices as a result of encountering Iranian traditional society to the industrial aspect of the West. Eventually, with the arrival of gas and electricity in the late thirteenth century AH, most of these items were either supplanted or were transformed into decorative tool. Based on the primary sources, the present paper studies the types of lighting equipment since ancient time and their survival and development during the Qajar period as well as the customs and crafts associated with them, by exploring the Astan-i-Quds and Astan-i-Qum treasuries.
    Keywords: Lighting Equipment, Qajar Era, Modernity of Iran