فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:13 Issue: 5, 2017

  • تاریخ انتشار: 1395/10/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رقیه گندم کار، لادن فتی، عظیم میرزازاده، محمد جلیلی، کامران یزدانی، غلامرضا حسن زاده، جان ساندرز صفحات 440-455
    زمینه و هدف
    یادگیری خودتنظیم متناسب با شرایط و فعالیت های مختلف تحصیلی تغییر می کند. روش ارزیابی خرده تحلیلی یادگیری خودتنظیم، توانمندی یادگیری خودتنظیم دانشجویان را در حین انجام یک تکلیف آموزشی خاص مورد ارزیابی قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف طراحی پروتکل ارزیابی خرده تحلیلی یادگیری خودتنظیم، متناسب با تکلیف یادگیری علوم پایه پزشکی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع ترکیبی بود که در سال 1393 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پروتکل ارزیابی خرده تحلیلی یادگیری خودتنظیم بود که طی مراحل مرور متون، استفاده از نظر متخصصان و مصاحبه شناختی با دانشجویان، تدوین شد و در یک مطالعه آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. نمونه مطالعه را 13 نفر از دانشجویان سال دوم رشته پزشکی تشکیل دادند که با هدف ارزیابی یادگیری خودتنظیم در حالی که تکلیف یادگیری علوم پایه را انجام می دادند، مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها ضبط، پیاده سازی و بر اساس چارچوب تدوین شده، کدبندی گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پروتکل ارزیابی خرده تحلیلی یادگیری خودتنظیم در سه بخش راهنمای مصاحبه، راهنمای کدبندی و تکلیف یادگیری علوم پایه تدوین گردید. راهنمای مصاحبه از 6 سوال باز پاسخ با هدف ارزیابی هر یک از زیرفرایندهای «هدف گذاری، برنامه ریزی راهبردی، پایش فراشناختی، اسنادهای علی و استنتاج های انطباقی» و یک سوال بسته پاسخ به منظور ارزیابی خودکارامدی دانشجویان تشکیل شد. بر اساس نتایج مطالعه آزمایشی، بیشتر شرکت کنندگان برای زیرفرایندهای برنامه ریزی راهبردی (92 درصد)، پایش فراشناختی (77 درصد)، اسنادهای علی (85 درصد) و استنتاج های انطباقی (92 درصد) «فرایندهای عمومی و اختصاصی» تکلیف علوم پایه را گزارش نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پروتکل تدوین شده در مطالعه حاضر توانایی تعیین زیرفرایندهای یادگیری خودتنظیم دانشجویان رشته پزشکی در یادگیری علوم پایه را به صورت عمیق دارد. بنابراین، می تواند به عنوان چارچوبی جهت اصلاح یادگیری خودتنظیم دانشجویان پزشکی در سال های اولیه تحصیل به کار برده شود.
    کلیدواژگان: یادگیری خودتنظیم، روش ارزیابی خرده تحلیلی، یادگیری علوم پایه، دانشجو
  • هاجر شفیعان، منصوره عزیززاده فروزی، بهشید گروسی، علی اکبر حقدوست صفحات 451-459
    زمینه و هدف
    سبک یادگیری یک رفتار عادتی و متمایز برای کسب دانش، مهارت یا بازخوردها می باشد که از طریق مطالعه یا تجربه کسب می شود. کلید اصلی، درگیر کردن فراگیران در یادگیری و فراگیری هرچه بیشتر مطالب توسط آن ها، شناسایی ترجیحات و سبک های یادگیری آنان و همچنین، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر این متغیرها است. در این راه باید تلاش کرد که متغیرهای پیش بینی کننده سبک های یادگیری به دقت شناسایی شوند تا بتوان شرایط آموزشی را بهسازی نمود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین ارتباط سبک های یادگیری در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان با میزان عزت نفس آن ها بود.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی– تحلیلی- مقطعی، 343 دانشجو شرکت داشتند که بر اساس نمونه گیری سهمیه ای وارد مطالعه شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، نسخه دوم پرسش نامه سبک یادگیری Kolb (Kolb learning style inventory یا LSI) و پرسش نامه عزت نفس Rosenberg (Self-Esteem Rosenberg Scale) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های 2c، ضریب همبستگی Spearman، رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه، 96/2 ± 41/21 سال بود. 3/44 درصد از دانشجویان سبک یادگیری جذب کننده داشتند. علاوه بر این، 9/60 درصد دانشجویان از عزت نفس ضعیفی برخوردار بودند. ارتباط آماری معنی داری میان سبک های یادگیری و میزان عزت نفس دانشجویان مشاهده نشد. همچنین، یافته های مربوط به پیش بینی کننده های سبک های یادگیری نشان داد که تنها جنسیت شاخص پیش بینی کننده در تعیین سبک های یادگیری بود.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که نتایج پژوهش حاضر نشان داد که عزت نفس دانشجویان با نوع سبک یادگیری ارتباطی ندارد، بنابراین مدرسان می توانند مستقل از این شاخص ها، به ارزیابی سبک های یادگیری دانشجویان بپردازند.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، عزت نفس، دانشجویان علوم پزشکی، عوامل پیش بینی کننده
  • مریم علیزاده، غلامرضا حسن زاده صفحات 460-467
    زمینه و هدف
    استفاده یا عدم استفاده از ابزار ارایه بازخورد فوری (Immediate Feedback Assessment Technique یا IF-AT) در روش یادگیری مبتنی بر تیم، موضوعی است که در کشور ما با توجه به هزینه بر بودن آن، محل بحث قرار دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین دیدگاه دانشجویان پزشکی که با هر دو روش یادگیری مبتنی بر تیم (با و بدون استفاده از ابزار ارایه بازخورد فوری) آموزش دیده بودند، در مورد پیامدهای استفاده از این ابزار جهت میزان و نحوه مشارکت دانشجویان در تیم های یادگیری بود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1395 انجام شد. جامعه پژوهش را دانشجویان ورودی سال 1393 رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل دادند. این دانشجویان تجربه هر دو روش یادگیری مبتنی بر تیم با و بدون استفاده از ابزار ارایه بازخورد فوری را داشتند. نحوه نمونه گیری به صورت در دسترس و بر اساس تمایل دانشجویان به تکمیل پرسش نامه محقق ساخته روا (با استفاده از نظر متخصصین) و پایا (بازآزمایی) بود. داده ها در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    ابزار ارایه بازخورد فوری برای پاسخگویی به سوالات چند گزینه ای طراحی شده است. طبق الگو های از پیش تعیین شده، پاسخ صحیح در زیر اسکرچ مشخص شده است و دانشجویان پس از هم فکری با همدیگر، باید برای مشاهده پاسخ صحیح، لایه موجود بر روی یکی از گزینه ها را پاک کنند. از 139 مشارکت کننده، در اکثر سوالات دانشجویان واکنش مثبتی نسبت به پیامدهای استفاده از ابزار ارائه بازخورد فوری در جلسات یادگیری مبتنی بر تیم داشتند. بیشتر شدن طول (زمان) بحث و گفتگو بین اعضای تیم (5/ 55 درصد)، شرکت افرادی که پیش تر در بحث شرکت نمی کردند (8/38 درصد). افزایش دقت در انتخاب پاسخ سوالات توسط اعضای تیم(2/84 درصد)، هیجان انگیز شدن بحث تیمی (1/61 درصد)، عمیق تر شدن بحث بین اعضای تیم (2/53 درصد)، جدی گرفتن بحث تیمی توسط اعضای تیم (4/60 درصد)؛ در حالی که بیشتر دانشجویان (3/50 درصد) معتقد بودند که بر استفاده از دانش سایر دروس و ادغام آن در حل سوالات تیمی تاثیر کمی گذاشته است. نظرات دانشجویان در سوال باز علاوه بر تایید نتایج کمی، نشان داد که ممکن است در موارد خاص، دانشجویان برای اطمینان از صحیح بودن پاسخ تیمی، منتظر پاک کردن اسکرچ توسط سایر تیم ها شوند و بعد از اطمینان از مشاهده پاسخ صحیح، فرم خود را استفاده نمایند.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دانشجویان، استفاده از ابزار ارایه بازخورد فوری اثرات مثبتی بر مشارکت در تیم دارد. اگرچه ممکن است تولید این ابزار کمی هزینه بر باشد، اما به نظر می رسد که با توجه به اثربخشی آن در جلسات یادگیری مبتنی بر تیم، این هزینه ها می تواند توجیه اقتصادی داشته باشد. پیشنهاد می گردد که ، برای پیشگیری از ایجاد جو رقابتی، در کنار استفاده از این ابزار، دانشجویان به طور موثری از اهداف و فلسفه استفاده از آن آگاه شوند.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر تیم، ابزار ارایه بازخورد فوری، یادگیری فعال، دانشجویان رشته پزشکی
  • سارا افشار، درسا حامدی، نسیبه نوری ممبینی، نازیلا اکبر فهیمی صفحات 468-475
    زمینه و هدف
    ایجاد شایستگی بالینی در دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی، هدف نهایی آموزش این افراد است. ارزیابی دانشجویان از کارامدی خود، می تواند راهنمای مناسبی برای پیش بینی شایستگی بالینی آن ها باشد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش های بالینی کاردرمانی بر میزان خودکارامدی و استدلال بالینی دانشجویان پس از گذراندن دوره آموزشی در طول یک ترم تحصیلی و همچنین، بررسی ارتباط این دو عامل با هم انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 42 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم مقطع کارشناسی رشته کاردرمانی که در حال گذراندن واحد آموزش بالینی بودند، صورت گرفت. پژوهش در تمامی مراکز آموزش بالینی کاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، به روش سرشماری و در سال 1393 انجام گردید. دو پرسش نامه خودکارامدی عمومی (10 سوال) و خودارزیابی استدلال بالینی- بازاندیشی (26 سوال) مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های Paired t، Independent t و آزمون همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده تغییر معنی دار (87/3 ± 97/29 در پیش آزمون و 04/4 ± 80/31 در پس آزمون) در میزان خودکارامدی دانشجویان به واسطه آموزش بالینی در طول یک ترم تحصیلی بود (009/0 = P). میانگین تغییرات نمرات استدلال بالینی و بازاندیشی در پیش آزمون و پس آزمون، با وجود افزایش در انتهای ترم تحصیلی (87/3 ± 97/29 و 04/4 ± 80/31)، معنی دار نشد (460/0= P). همبستگی ضعیفی بین متغیر خودکارامدی و استدلال بالینی- بازاندیشی دانشجویان در انتهای ترم تحصیلی مشاهده گردید (39/0 = r، 010/0 = P). نمرات دانشجویان در دو جنس و در هر دو مورد، تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که برنامه های آموزش بالینی در رشته کاردرمانی، موجب ایجاد و ارتقای خودکارامدی در دانشجو می شود، اما میزان استدلال بالینی را در آن ها افزایش نمی دهد. بنابراین، بازبینی در امر آموزش بالینی دانشجویان و تقویت طرح درس های بالینی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، خودکارامدی، استدلال بالینی، دانشجویان، کاردرمانی
  • سمیه کمال پور، منصوره عزیززاده فروزی، بتول تیرگری صفحات 476-487
    زمینه و هدف
    پرستاران با استرس های زیادی روبه رو هستند. دانشجویان پرستاری نیز با وجود تجربه کم، مجبور به مواجهه با عوامل استرس زای زیادی می باشند که این مواجهات آنان را دچار فرسودگی تحصیلی می نماید. از طرف دیگر، میزان تاب آوری نقش مهمی در کاهش نتایج منفی و افزایش نتایج مثبت ناشی از استرس ایفا می کند که می تواند بر فرسودگی تحصیلی نیز تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین تاب آوری با فرسودگی تحصیلی در میان دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی- همبستگی بود. نمونه معادل جامعه و شامل161 دانشجوی رشته پرستاری بود که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه تاب آوری Connor و Davidson و پرسش نامه فرسودگی تحصیلی Breso و همکاران جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و آزمون های Independent t و واریانس یک طرفه در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 05/0 > P به عنوان سطح معنی داری داده ها در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    7/95 درصد (154 نفر) شرکت کنندگان در رده سنی 24-19 سال قرار داشتند که از این تعداد، 7/62 درصد را زنان و 3/37 درصد را مردان تشکیل دادند. بر اساس یافته ها، میانگین نمره فرسودگی تحصیلی، 65/8 ± 56/41 و نمره تاب آوری، 57/11 ± 32/66 به دست آمد. نتایج ضریب همبستگی Pearson حاکی از آن بود که بین تاب آوری و فرسودگی تحصیلی ارتباط معنی دار و معکوسی وجود داشت (26/0- = r، 001/0 = P).
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، رابطه معنی داری بین تاب آوری و فرسودگی تحصیلی در میان دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان مشاهده شد؛ به طوری که افرادی که تاب آوری بالاتری داشتند، فرسودگی تحصیل کمتری را گزارش نمودند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • رقیه پورصابری صفحات 488-496
    زمینه و هدف
    تعلل ورزی اغلب به عنوان یک تاخیر عمدی و غیر منطقی رفتار تعریف می شود که در میان دانشجویان سراسر جهان یک پدیده رایج به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان تعلل ورزی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نیم سال دوم سال تحصیلی 94-1393 و ارتباط آن با عملکرد تحصیلی انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مقطعی بود. جامعه مطالعه را کلیه دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و نمونه ها را 150 دانشجوی خوابگاهی این دانشگاه تشکیل دادند. روش نمونه گیری از نوع غیر احتمالی و ابزار به کار رفته، مقیاس تعلل ورزی تحصیلی Solomon و Rothblum (Academic Procrastination Scale یا APS) بود. پایایی کل این مقیاس و ابعاد آن به روش ضریب Cronbach¢s alpha در دامنه 41/0 تا 78/0 برآورد گردید. داده ها با استفاده از آزمون های 2c و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر طبق یافته ها، میزان تعلل ورزی و ابعاد آن به ترتیب 3/35، 0/28، 7/30 و 3/31 درصد بود. نتایج آزمون 2c نشان داد که تعلل در انجام تکالیف درسی، آماده سازی مقالات و نمره کل تعلل ورزی با عملکرد تحصیلی دانشجویان رشته پرستاری و مامایی ارتباط منفی معنی داری داشت (01/0 > P). بین نمره کل تعلل ورزی و ابعاد آن با عملکرد تحصیلی در نمونه کل دانشجویان ارتباط منفی معنی داری مشاهده شد (01/0 > P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام حاکی از آن بود که نمره کل تعلل ورزی، بهترین پبش بینی کننده عملکرد تحصیلی می باشد.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر تعلل ورزی تحصیلی را به عنوان شایع ترین عامل کاهش عملکرد تحصیلی دانشجویان مشخص نمود. بنابراین، انجام مطالعات تکمیلی در جهت علل تعلل ورزی تحصیلی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: میزان، تعلل ورزی تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • علی عارفی مسکونی، محمدرضا زنگی آبادی، رحیمه خادمی پور صفحات 497-504
    زمینه و هدف
    فرهنگ سازی و ترویج زایمان طبیعی و کاهش زایمان سزارین، همواره یکی از اهداف مهم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده است و یکی از هشت هدف تعریف شده در طرح تحول نظام سلامت کشور محسوب می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی و تبیین مبانی زایمان سزارین از منظر علم فقه بود؛ چرا که دو علم طب و فقه می توانند در برخی زمینه ها با یکدیگر ارتباط داشته باشند. در سایه این ارتباط و با استفاده از منابع ارزشمند اسلامی، می توان موجبات بهبود برنامه ریزی های آموزشی و تقویت بازدهی تدریس و آموزش را فراهم نمود تا بعضی مسایل پزشکی را بهتر به دانشجویان این حوزه و نیز به مردم آموزش داد.
    روش کار
    این مطالعه به روش تحقیقات کتابخانه ای انجام شد و با مطالعه متون و منابع معتبر و دسته اول فقهی، روایی و تفاسیر شیعه، مبانی دینی زایمان طبیعی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. همچنین، در این رهگذر از کتب، مقالات و پایان نامه های حوزه پزشکی و نیز آرای صاحب نظران این حوزه استفاده شد و اشتراکات منابع مذکور نیز ذکر گردید تا نتیجه مطلوبی حاصل شود. ملاک انتخاب منابع مورد استفاده، اعتبارسنجی هر یک از آن ها در زمینه های فقهی، روایی و نیز علم پزشکی بود.
    یافته ها
    با مطالعه تعداد زیادی از کتب فقهی، روایی و برخی کتاب های پزشکی همسو با موضوع بحث، این یافته به دست آمد که زایمان طبیعی به جز در موارد ضرورت، بر زایمان سزارین ارجحیت علمی و عقلی دارد و بر خلاف فوایدی که زایمان طبیعی دارد، زایمان سزارین در مقابل آن قد برافراشته و امروزه رواج زیادی پیدا کرده است. یکی از مهم ترین یافته های تحقیق حاضر این بود که زایمان سزارین علاوه بر مضرات زیاد، می تواند به صورت غیر مستقیم در تحدید نسل (کاهش جمعیت) تاثیر داشته باشد؛ چرا که مساله محدود نمودن نسل انسان در قواعد فقه اسلامی، مصداق قاعده «لاضرر و لاضرار فی الإسلام» قرار می گیرد؛ بدین مفهوم که در اسلام هر گونه ضرر رساندن به خود یا دیگری نفی شده است و مشروعیت ندارد. همین امر دلیل مناسبی است تا پای فقه اسلامی به میان آید و این موضوع از منظر فقه و روایات مورد تحلیل و اعتبارسنجی قرار گیرد و در مسیر توسعه آموزش پزشکی، راهنمای دانشجویان و محققان باشد.
    نتیجه گیری
    زایمان سزارین از جمله مسایلی است که بر خلاف تصور عوام، فقه اسلامی درباره آن بحث کرده و نظرات خود را بیان داشته است. نتایج حاصل شده نشان داد که عمل سزارین با وجود درد کمتر نسبت به نوع طبیعی، به جز در موارد خاص و دارای ضرورت، هیچ ترجیحی بر زایمان طبیعی ندارد و روایات و فتاوای متعددی در فقه اسلام تایید کننده این موضوع می باشند. از سوی دیگر، مبحث سزارین موضوع قواعد فقه اسلامی نیز قرار گرفته است و مطابق قاعده مشهور «لاضرر و لاضرار فی الإسلام»، هرآنچه که موجبات ضرر را برای انسان ایجاد نماید، نهی و نفی می شود. یکی از عمده ترین آسیب هایی که زایمان سزارین به صورت غیر مستقیم به حیات بشری وارد می کند، تشدید بحران تحدید نسل می باشد که مطابق قاعده لاضرر، انجام آن به شدت نهی شده است.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، سزارین، فقه و پزشکی، طرح تحول نظام سلامت
  • مهشید لولویی، علی اکبر حقدوست، اعظم بذرافشان، مریم اخوتی، علی محمد مختاری، مرتضی زارع صفحات 505-514
    زمینه و هدف
    افت تحصیلی دانشجویان همواره یکی از چالش های عمده مراکز آموزش عالی و دانشگاه ها به شمار می رود که می تواند به آسیب های جدی فردی و اجتماعی منجر شود. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر افت تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت یک مطالعه مورد شاهدی همسان نشده انجام شد. تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در دو نیمسال تحصیلی سال 1391 جامعه آماری این مطالعه را تشکیل می دادند. در مجموع، 514 دانشجو وارد مطالعه شدند که از این تعداد، 246 نفر گروه مورد و 268 نفر گروه شاهد بودند. داده ها به روش سرشماری و با استفاده از پرسش نامه پژوهشگر ساخته مشتمل بر اطلاعات فردی، عوامل خانوادگی و عوامل دانشگاهی جمع آوری گردید. روایی پرسش نامه با نظر گروهی از اعضای هیات علمی تایید شد و ضریب همبستگی پاسخ ها برابر 82/0 به دست آمد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن دانشجویان 2/22 سال بود. میانگین معدل در گروه مورد 2/14 و در گروه شاهد 9/16 به دست آمد. افت تحصیلی در پسران 64/1 برابر دختران بود (02/0 = P). دانشجویانی که - احساس سرخوردگی و پوچی داشتند، افت تحصیلی را 59/1 برابر سایرین تجربه کردند (02/0 = P). دانشجویانی که مصرف دخانیات، الکل و مواد مخدر را مثبت گزارش نمودند، 39/6 برابر سایر دانشجویان افت تحصیلی داشتند (01/0 = P).
    نتیجه گیری
    عوامل متعددی افت تحصیلی را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، برای کاهش آن مشارکت تمامی افرادی لازم است که در امر تحصیل دانشجویان دخیل می باشند.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، مقطع کارشناسی، دانشجویان، یادگیری
  • الهام ایرانمنش، علی حسینی نسب، علیرضا شهیدی صفحات 515-524
    زمینه و هدف
    در گذشته آزمون کتبی سالیانه برای ارتقا و ارایه گواهینامه تخصصی به دستیاران تخصصی بالینی، به صورت سراسری و توسط دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی انجام می شد. تحول در شیوه برگزاری آزمون ارتقای دستیاران، از جمله موضوعاتی است که همواره مورد بحث و بررسی صاحب نظران قرار داشته است. با توجه به رویکرد آموزشی موجود در دانشگاه های معتبر دنیا در زمینه دستیاران بالینی تخصصی، آزمون ارتقای دستیاران از چند سال قبل به دانشگاه های تربیت کننده دستیار واگذار شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نظر اعضای هیات علمی و دستیاران تخصصی بالینی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در رابطه با برگزاری غیر متمرکز آزمون گواهینامه و ارتقا انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش به روش مقطعی انجام گردید. جامعه مورد مطالعه را کلیه دستیاران تخصصی بالینی و اعضای هیات علمی بالینی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل دادند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای متشکل از سوالاتی در مورد نقاط ضعف و قوت برگزاری آزمون ارتقا به صورت غیر متمرکز بود. شرکت کنندگان به صورت خودایفا پرسش نامه را تکمیل نمودند. داده ها در نرم افزار SPSS و در سطح معنی داری 05/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از نظر دستیاران، گزینه های «مشارکت هیات علمی هر دانشگاه در ارزیابی دستیاران خود» و «توجه بیشتر به بیمار های شایع بومی» به ترتیب با 06/4 و 55/3، بیشترین امتیاز را به دست آوردند و از جمله نقاط قوت واگذاری آزمون به دانشگاه ها به شمار می روند. کمترین پراکندگی در امتیازدهی نیز مربوطه به همین دو مولفه بود. گزینه «کاهش کیفیت سوالات» با امتیاز 45/2، کمترین تاثیر را داشت. از نظر اعضای هیات علمی نیز گزینه های «مشارکت هیات علمی هر دانشگاه در ارزیابی دستیاران خود» و «تفاوت در آموزش دستیاری به دلیل تفاوت در ارزیابی در دانشگاه ها» به ترتیب با 76/3 و 75/3، بیشترین امتیاز و «سوگیری وزارتخانه در غنی کردن بانک سوال» و «تعطیلی بخش ها در زمان طراحی سوال» با 85/2، کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. در هیچ کدام از دو گروه مورد بررسی، تفاوت معنی داری در امتیازدهی به مولفه ها بر اساس خصوصیات دموگرافیک مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هرچند از نظر دستیاران و اعضای هیات علمی، اصل واگذاری آزمون به دانشگاه ها نقاط قوتی دارد که می تواند در ارزیابی بهتر دستیاران موثر باشد، اما دارای نقاط ضعف متعددی نیز می باشد که باید برطرف گردد تا اثربخشی این واگذاری بیشتر شود.
    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، دستیاران تخصصی بالینی، آزمون ارتقا، غیر متمرکز
  • فرشته عراقیان مجرد، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحات 528-529
|
  • Roghayeh Gandomkar, Ladan Fata, Azim Mirzazadeh, Mohammad Jalili, Kamran Yazdani, Gholamreza Hassanzadeh, John Sandars Pages 440-455
    Background and Objective
    Self-regulated learning (SRL) is highly task and context dependent. Microanalytic assessment method measures students’ SRL processes while performing a particular learning task. The present study aimed to design a microanalytic SRL assessment protocol for biomedical science learning.
    Methods
    This mixed method study was conducted in Tehran University of Medical Sciences, Iran, in 2013. The data collection tool was a microanalytic SRL assessment protocol that was designed based on the literature review, expert opinion, and cognitive interview with medical students, and then, piloted. The participants consisted of 13 second year medical students. The subjects were interviewed while conducting a biomedical science learning task. Interviews were recorded, transcribed and coded based on a predetermined coding framework. Descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    The microanalytic SRL assessment protocol was developed in three parts; interview guide, coding framework, and biomedical science learning task. An interview guide was designed consisting of 6 open-ended questions aimed at assessing 5 SRL sub-processes of goal setting, strategic planning, meta-cognitive monitoring, causal attribution, and adaptive inferences and a close-ended question regarding self-efficacy. Based on the pilot study, most participants reported task-specific and task-general processes for the sub-processes of strategic planning (92%), meta-cognitive monitoring (77%), causal attribution (85%), and adaptive inferences (92%).
    Conclusion
    The developed protocol could capture the fine-grained nature of the self-regulatory sub-processes of medical students for biomedical science learning. Therefore, it has the potential application of modifying SRL processes in early years of medical school.
    Keywords: Self-regulated learning, Microanalytic assessment method, Biomedical science learning
  • Hajar Shafian, Mansooreh Azizzadeh Forouzi, Behshid Garrusi, Ali Akbar Haghdoost Pages 451-459
    Background and Objective
    Learning style is a distinctive, habitual behavior to gain knowledge, skills, or feedback attained through study or experience. The key to engaging students in learning the content is identifying their preferences and learning styles as well as identifying factors influencing these variables. To reach this goal, predictive variables of learning styles should be accurately identified in order to improve the learning environment. The aim of this study was to determine the relationship between learning styles and self-esteem in students of Kerman University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was carried out on 343 students selected through quota sampling method. The data collection tools consisted of a demographic information form, the Kolb Learning Style Inventory (LSI) version 2, and the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES). Data were analyzed using chi-square test, Spearman’s correlation coefficient, linear regression, and logistic regression.
    Results
    The mean (± SD) age of the participants was 21.41 (± 2.96), and 44.3% of students used absorbent learning style. In addition, 60.9% of students had poor self-esteem. No statistically significant association was observed between students’ learning styles and levels of confidence. In addition, the results showed that only gender was a prognostic factor in determining learning styles.
    Conclusion
    The results of this study showed that the students’ self-esteem and learning styles were not correlated; thus, teachers can disregard these factors in their assessment of student's learning styles.
    Keywords: Learning style, Self, esteem, Medical students, Predictors
  • Maryam Alizadeh, Gholamreza Hassanzadeh Pages 460-467
    Background and Objective
    Utilizing the immediate feedback assessment to Technique (IF-AT) in team-based learning is a controversial issue due to its high cost. The aim of this study was to investigate medical students’ views about the outcomes of using IF-AT regarding the cooperation rate and method of students in team-based learning activates.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2016 at the School of Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Iran. The study population consisted of medical students who had experienced both team-based learning methods (with and without IF-AT). Convenience sampling was performed based on the willingness of students to complete a researcher-made, valid, and reliable questionnaire. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The IF-AT is designed for use in multi-response questions. Based on pre-determined patterns, the answer was hidden under a surface which was scratched off by students after discussing the answer. Of the 139 participants, 55.5% stated that utilizing IF-AT caused an increase in the time of discussion, and 38.8% believed that it had small or very small effect on the participation of students who would not previously take part in the discussion. In addition, 84.2% noted that the use of this tool increased the accuracy of answers. 85 (61.1%) believed that IF-AT made team discussion more exciting. Moreover, 53.2% noted that it enhanced the depth of the discussion, and 60.4% stated that discussions became more serious. However, the majority of students (50.3%) believed that it had little effect on the integration of knowledge of other subjects in answering questions. The students’ views in the open question, in addition to approving the quantitative results, showed that students may wait for other teams to reveal the answer before using their form.
    Conclusion
    The students believed that the use of the IF-AT has positive effects on participation in team work. Although it may be a costly method, due to its positive effects from the perspective of students, the cost associated with buying or producing of the tool seems to be economical. In order to prevent the creation of a competitive educational environment, it is recommended that students be made effectively aware of the goals and rationales of using this tool. Student orientations should be done in multiple time intervals and must be taken into consideration on other related circumstance, such as professional code of conduct training.
    Keywords: Team-based learning, Active learning, Immediate feedback assessment Technique, Medical students
  • Sara Afshar, Dorsa Hamedi, Nasibeh Noori Moombeini, Nazila Akbar Fahimi Pages 468-475
    Background and Objective
    The ultimate goal of medical universities is clinical efficacy in their students. Students’ evaluation of self-efficacy can be a good guide to predicting their clinical skills. Therefore, this research was designed to evaluate the effect of occupational therapy clinical training during one semester on self-efficacy and clinical reasoning in students and the relationship between these two factors.
    Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted on 42 third and fourth year undergraduate students of occupational therapyý who were passing the clinical education course. The study was conducted in all occupational therapy clinical centers of Jundishapur ýUniversity of Medical Sciences, Ahvaz, Iran, through census sampling in 2014. The General Self-Efficacy Scale (10 questions) and Self-Assessment of Clinical Reflection and Reasoning (26 questions) were used in this study. Data were analyzed using descriptive statistics and parametric tests such as paired t-test, independent t-test, and the Pearson correlation coefficient in SPSS software.
    Results
    Results indicated a significant change (from 29.97 ± 3.87 in pre-test to 31.80 ± 4.04 in post-test) in student's self-efficacy during one semester (P = 0.009). However, the increase in mean scores of clinical reasoning and self-reflection at the end of the semester was not significant (P = 0.460). There was a weak correlation between the self-efficacy variable and clinical reasoning and self-reflection (P = 0.010, r = 0.39). Scores did not show statistically significant differences in either cases and between the two sexes
    Conclusion
    According to the results of this study, clinical training program in the field of occupational therapy led to the creation and promotion of self-efficacy in students, but does not increase clinical reasoning among them. Therefore, revision of clinical training of students and improvement of their clinical courses’ plans seems necessary.
    Keywords: Clinical education, Self, efficacy, Clinical reasoning, Students, Occupational therapy
  • Somayeh Kamalpour, Mansoureh Azizzadeh Forouzi, Batool Tirgary Pages 476-487
    Background and Objective
    Nurses experience numerous stressors. Nursing students, despite their limited experience, are forced to face many stressors and this will cause academic burnout among them. Resiliency has a key role in the reduction of negative consequences and increasing of positive consequences of stress, and thus, can impact academic burnout. This study was performed to determine the relationship between resiliency and academic burnout in nursing students of Kerman University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on 161 nursing students. Demographic characteristics form, the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), and Academic Burnout Questionnaire (Breso et al.) were used to collect data. The results were analyzed using Pearson correlation coefficient, independent t-test, and ANOVA in SPSS software. P
    Results
    In this study, 154 (95.7%) participants were 19-24 years old, of whom, 62.7% were women and 37.3% were men. The mean scores of academic burnout and resiliency were 41.56 ± 8.65 and 66.32 ± 11.57, respectively. The results of Pearson correlation coefficient indicated an inverse statistical correlation between academic burnout and resiliency (r = -0.26, P = 0.001).
    Conclusion
    In the present study, a significant relationship was observed between academic burnout and resiliency among nursing students of Kerman University of Medical Sciences.ý Students with higher resiliency reported lower academic burnout.
    Keywords: Resiliency, Academic burnout, Nursing student
  • Roghayeh Poursaberi Pages 488-496
    Background and Objective
    Procrastination is often described as a deliberate and irrational delay. It is prevalent among students all over the world. The aim of this was study to determine the prevalence of academic procrastination among the students of Tabriz University of Medical Sciences, Iran, in the academic year 2014-2015 and its correlation with academic performance.
    Methods
    This cross-sectional study was carried on 150 medical, nursing, and midwifery students living in the dormitory of Tabriz University of Medical Sciences. The subjects were selected through non-probability sampling. The data collection tool used was the Academic Procrastination Scale (APS) designed by Solomon and Rothblum. The total reliability of the PAS and the reliability of its subscales were determined using Cronbach’s alpha (range: 0.41-0.78). The data were analyzed using chi-square test and multiple regression analysis.
    Results
    According to the results, the prevalence of procrastination and its dimensions were 35.3%, 28.0%, 30.7%, and 31.3%, respectively. The chi-square test also showed that procrastination in assignments, articles and essays preparation, and the total score of procrastination had a meaningful negative correlation with the academic performance of the nursing and obstetric students (P
    Conclusion
    The present study results indicated procrastination as the most common cause of reduction of academic performance among students. Therefore, complementary studies are needed to investigate the causes of academic procrastination.
    Keywords: Prevalence, Academic procrastination, Academic performance
  • Ali Arefi Maskoni, Mohammadreza Zangiabadi, Rahimeh Khademipour Pages 497-504
    Background and Objective
    The creation of culture, propagation of natural childbirth, and reduction of caesarian section has always been one of the objectives of the Ministry of Health and Medical Education. In addition, this subject is one of the 8 objectives of the country's health system reform plan. The aim of this study was the evaluation and explanation of the fundamentals caesarian section in terms of jurisprudence because medicine and jurisprudence can be related in some respects. With the consideration of this connection and using Islamic resources, training programs can be improved and teaching and learning output strengthened in order to better train medical students and the public on medical issues.
    Methods
    The present study was conducted through library research and by studying literature and valid first class sources of Fiqh and Hadith like Wasā'il al-Shīʿa, Man Lā Yahzar āl Faqih, Mostadrak-āl vasāil, Qavāid āl Fiqhi, and āl-mizan and the religious grounds for natural childbirth. Moreover, books, articles, and dissertations in the field of medicine and the views of experts in the field were used. The common points between these resources were noted in order to achieve the desired result. Selection of resources was based on their accreditation in jurisprudence and medicine.
    Results
    By studying a large number of religious, Hadith, and medical books related to the discussion topic it was found that natural childbirth has a scientific and rational priority over cesarean delivery, except in cases of necessity. However, caesarian delivery is thriving today. One of the most important findings of this research is that, in addition to its disadvantages, cesarean delivery can be indirectly effective in the reduction of population. The limiting of the human race is under the “Lā-Zarar” rules of the Islamic jurisprudence. This means that harming oneself or others is not legitimate in Islam. This is a good reason to study this subject in terms of Islamic jurisprudence and to guide students and researchers toward the development of medical education.
    Conclusion
    Cesarean delivery operation is one of the issues that, contrary to popular imagination, Islamic jurisprudence has discussed. The results showed that caesarean section, despite less pain than natural childbirth, has no advantages over natural childbirth except in special cases and Islamic jurisprudence confirms this in numerous fatwas. On the other hand, cesarean section is subject to the rules of Islamic jurisprudence, and according to the rule of "no injury and loss in Islam" (Lā-Zarar rule), whatever causes harm to human beings is prohibited. One of the major damages that cesarean delivery indirectly causes for human life is the crisis of population reduction, and thus, it has been forbidden according to the rule of Lā-Zarar.
    Keywords: Natural childbirth, Caesarian section, Jurisprudence, medicine, Health sector evolution
  • Mahshid Loloie, Ali Akbar Haghdoost, Azam Bazrafshan, Maryam Okhovati, Ali Mohammad Mokhtari, Morteza Zare Pages 505-514
    Background and Objective
    academic failure has always been one of the major challenges of higher education institutions that could cause serious individual and social outcomes. This study aimed to analysis the effect of potential factors on students’ academic failure in Kerman University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This was an unmatched case-control study. The study population consisted of all undergraduate students of Kerman University of Medical Sciences in two semesters in 2012. From 514 selected students, 246 were assigned to the case group and the rest were studied in the control group. Data were collected using a self-administered questionnaire via consensus methodology. The questionnaire consisted of three sections: individual, family and academic factors. Reliability of the questionnaire was approved by a group of faculty members and its internal consistency was estimated as 0.82. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The mean age of studied students was 22.2 years. The mean grade point average (GPA) of was 14.2 and 16.9 in cases and controls, respectively. Academic failure was 1.64 times more in boys than the girls (P = 0.02) and 1.59 times more in students who had a sense of frustration (P = 0.02). Students who reported using drugs, tobacco or alcohol experienced academic failure 6.39 times more than the others (P = 0.01).
    Conclusion
    Academic failure is a phenomenon affected by multiple factors. Therefore, reducing it requires the participation of a wide range of people taking part in students’ learning.
    Keywords: Academic failure, Students, Learning, Undergraduate
  • Elham Iranmanesh, Ali Hosseininasab, Alireza Shahidi Pages 515-524
    Background and Objective
    In the past, the written exam for the promotion and certification of medical residents was provided nationwide and conducted by the Council of Graduate Medical Education. Changes in the method of performing medical resident’s promotion exams have been continuously discussed by scholars. According to the educational approach in the prestigious universities of the world in the field of specialized clinical residency training, the promotion exam has been transferred to residents training universities. In this study, the viewpoints of faculty members and residents of Kerman University of Medical Sciences, Iran, were evaluated regarding the decentralized promotion and certification residency exam.
    Methods
    This was a cross-sectional study. The study population consisted of all residents and faculty members of Kerman University of Medical Sciences. The data were collected using a self-administered questionnaire including questions about the strengths and weaknesses of the decentralized residency upgrade and certification exam. Data were analyzed using SPSS software. All P-values of ≤ 0.05 were considered significant.
    Results
    The items of “participation of all members of the department in questions preparation” and “more attention to the endemic diseases” (score of 4.06 and 3.55, respectively) obtained the highest scores. The lowest dispersion rate was also related to these two components. The item “decreased quality of questions” with a score of 2.45 had the lowest impact. From the viewpoint of faculty members, “participation of all members of the department in questions preparation" and "different education due to different assessment methods in universities" (3.76 and 3.75, respectively) obtained the highest scores. Moreover, “bias in the ministries regarding enrichment of question banks” and “closure of departments during questions preparation” obtained the lowest scores (2.85). There was no significant difference between the two groups in scoring of the components based on demographic characteristics.
    Conclusion
    Although, in the view of residents and faculty members, the decentralization of this exam has some benefits, there are many deficiencies which must be addressed in order to attain greater effectiveness.
    Keywords: Faculty members, Clinical residents, Promotion, certification exams, Decentralized