فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1394)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، مهدی محمدی عزیز آبادی، جاسب نیکفر صفحه 1
    تحولات یمن آثار و پیامدهای قابل توجهی بر سیاست و امنیت منطقه ای و حتی فرامنطقه ای برجا گذاشته است. نخستین نشانه منطقه ای آن را می توان در رفتارهای متفاوت دو بازیگر عمده و تاثیرگذار منطقه یعنی ایران و عربستان سعودی مورد توجه قرار داد. بر این پایه، پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که ژئوپلیتیک هویت چه تاثیری بر الگوی رفتاری یا به عبارت دقیق تر بر الزامات و راهبرد امنیتی ایران و عربستان در قبال تحولات یمن داشته است؟ فرضیه مورد آزمون پژوهش این است که هویت شیعی، انقلابی و استکبارستیز ایران از یک سو، و هویت سنی، پادشاهی، وهابی و طرفدار غرب عربستان از سوی دیگر، سبب گسترش رقابت های ژئوپلیتیکی در منطقه خاورمیانه بویژه در قالب تعارض و جنگ سرد بین این دو کشور در یمن شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هویت مذهبی - در میان سایر عوامل و متغیرها- تاثیرگذارترین عامل بر الگوی رفتاری و روابط عربستان و ایران در بحران یمن بوده، به گونه ای که عربستان همواره نگران اعتراضات و خیزش اقلیت شیعه خود هویت محور و به ویژه پس از تعمیق و گسترش بحران در این کشور بوده است. از این رو، برخلاف رویکرد امنیتی مشارکتی ایران در حل منازعات منطقه، عربستان با حمایت و دخالت قدرت های فرامنطقه ای بویژه آمریکا، رویکرد تهاجمی را برای تامین امنیت خود در پیش گرفته است، بدین منظور برای تبیین دقیق تر موضوع، تلاش می گردد با بهره گیری از تئوری سازه انگاری، فرضیه پژوهش در خصوص تحولات یمن به آزمون گذاشته شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک هویت، راهبرد امنیتی، ایران، عربستان، جنگ سرد، بحران یمن
  • فرامرز میرزا زاده صفحه 29
    ظهور برق آسا و همراه با خشونت گروهی تحت عنوان داعش که ادعای خلافت خواهی جهان اسلام را داشت، شوک عظیمی بر همگان وارد کرد. به دلیل روش و دیدگاه خشونت بار داعشی ها، این پرسش به جهان اسلام است یا ساخته و پرداخته قدرت های بزرگ با ذهن متبادر می شود که ظهور این جنبش، ذاتی هدف ترسیم چهره منفی از اسلام؟ فرضیه مقاله حاضر این است که داعش ارتباطی با اسلام واقعی ندارد ولی مبدا شکل گیری خلافت خواهی را مستور در داخل جهان اسلام می داند: کارکرد نامناسب حاکمان سیاسی و عدم رضایت مردم از شرایط حاکم که قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای از آن بهره برداری سیاسی کرده و آن را تقویت می کنند. برای تبیین این فرضیه، از نظریه نشانه شناسی استفاده کرده، و با نهفته در بطن اسلام سنی می پردازیم. در این روند، ضمن بررسی نگاهی تاریخی، به خلافت خواهی بیان چگونگی شکل گیری داعش، نشانه های تطابق آن با دو دوره قبلی خلافت خواهی سنجیده شده و قرابت های نمادی، ماهوی و ساختاری داعش با خلافت های پیشین برشمرده شده است. یافته های مقاله نشان می دهد خلافت خواهی داعش از درون نابسامانی ها و ضعف مدیریت حاکمان سیاسی جهان اسلامی سرچشمه گرفته و توانسته با نمادهای ماندگار و اثرگذار خلفای پیشین، به جذب نیرو پرداخته و با سن اتکای به آن، کل جهان اسلام را فرا بگیرد.
    کلیدواژگان: خلافت خواهی، نشانه شناسی، داعش، مبادی، پیامدها
  • سید محمد حسینی، علی محمودی، زینب محمودی صفحه 53
    منشا پیدایش جریان تکفیری و عواملی که موجب رشد آن شده اند نیازمند کاوش و بررسی دقیق است؛ در واقع این جریان دارای دو دوره پیدایش و گسترش است؛ هرچند در پیدایش م جوزیه نقش داشته اند اما مهم ترین عامل آن تفکرات افرادی چون احمد بن حنبل تا ابن قی و مقطع اوج گیری آن را باید زمانی دانست که غرب به سردمداری بریتانیا این جریان را ابزار مناسبی برای تامین منافع خود یافت و درنتیجه با ایجاد اتحاد بین آن ها و نهاد قدرت، نه تنها تکفیر را از موضع ضعف خارج کرد بلکه زمینه توسعه آن را در جنوب غرب آسیا فراهم ساخت. البته وجود زمینه های اقتصادی، جغرافیایی، سیاسی- اجتماعی، ثروت های نفتی، عالمان بی پروا و جاهلان مقدس مآب، سرعت و دایره گسترش تکفیر را افزایش داد و در گام بعد توجه غرب را برای استفاده از آن ها برای ایجاد تنش و اختلافات مذهبی به خود معطوف ساخت؛ مقاله حاضر به روش توصیفی- تحلیلی عارضه تکفیر را مورد کالبدشکافی قرار داده است.
    کلیدواژگان: سلف، جریان تکفیری، صهیونیسم، غرب
  • حمیدرضا محمدی، ابراهیم احمدی صفحه 85
    اهمیت بررسی روابط همگرایی ایران و پاکستان از این حیث است که طی چند دهه اخیر(بخصوص پس از انقلاب)، به تبع از مسائلی (معمولا ایدئولوژیک) دو کشور دوست و همسایه چنانچه شایسته است نتوانستندمناسبات قابل قبولی را داشته باشند. به همین دلیل عقیده عام سرشت مناسبات ایران و پاکستان را بحرانی، غیرقابل اعتماد و واگرا می داند. بر این اساس، این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که ایران و پاکستان چگونه می توانند روابط همگرایی را تجربه کنند؟ فرضیه مطرح شده این است، علیرغم تنش های بسیاری( و بعضا ناخواسته) که وجود دارد بستر های همگرایی و روابط مطلوب دو کشور مهیا است. به صورت تاریخی دو کشور دارای، پیوندهای فرهنگی(ژئوکالچری)، ژئوپلیتیکی و جغرافیایی فراوانی اند؛ این مهم خود مدخلی است برای نیل به روابط مطلوب تر در سایر زمینه ها- به طوری که دو کشور قادرند با مشارکت بهتر و جدی تر در گروه بندی های منطقه ای نظیر: پیمان سیاسی- اقتصادی شانگهای و پیمان اقتصادی اکو، سازمان کشورهای اسلامی و گروه موسوم به دی هشت؛ با ماهیت دو گانه ژئوپلیتیک- ژئواکونومی روابط مابین را ارتقاء ببخشند. همچنین صادرات و واردات غیر انرژیک (کالاهای غیر نفتی) و انرژیک (منابع گازی و سایر منابع فسیلی) می تواند بخش از روابط ژئواکونومیک ایران و پاکستان باشد. این پژوهش بر اساس ماهیت و روش؛ توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. اطلاعات مورد نیاز به شیوه اسنادی و با مراجعه به منابع معتبر چون کتب، مقالات و گزارش های معتبر گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: ایران، پاکستان، همگرایی، ژئوکالچر، ژئوپلیتیک، ژئواکونومی
  • غلامعلی سلیمانی، بهزاد عبادی صفحه 111
    احزاب به عنوان یکی از مهمترین نیروهای اجتماعی، بر مبنای شکافهای اجتماعی شکل گرفته و درصدد مدیریت آنها هستند. کمتر جامعه ای را می توان یافت که دارای شکاف اجتماعی نباشد، بنابراین ضرورت احزاب در تمام کشورها به عنوان سازوکار مدیریت شکافها به وضوح مشاهده می شود. به طور کلی، می توان شکافهای اجتماعی را از لحاظ ماهیت و نوع آن به پنج دسته سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، قومی و مذهبی طبقه بندی کرد. در ترکیه به عنوان میراث یک جامعه متکثر، شکافهای اجتماعی متعددی وجود فعال هستند. به این معنا که همزمان سه عنصر آگاهی سیاسی، سازماندهی و عمل سیاسی دارد که عموما را دارا هستند. هدف این پژوهش پرداختن به تجربه حزب عدالت و توسعه در مدیریت شکافهای اجتماعی از طریق بررسی فرایند تاریخی شکل گیری برنامه های حزبی بر مبنای شکافهای موجود در این کشور می باشد. به نظر می رسد حزب عدالت و توسعه توانسته از طریق تمرکز بر سه دسته از شکافهای اقتصادی، قومی و مذهبی، نقش مهمی در ممانعت و کاستن از سیاسی شدن شکافها بردارد. این امر از طریق گسترش و تنوع بخشی به پایگاه اجتماعی صورت گرفته است. موفقیت این حزب در انتخابات متعدد در سال های اخیر و گسترش دایره رای دهندگان حزبی می تواند مصداق روشنی بر موفقیت برنامه های حزب عدالت و توسعه تلقی شود.
    کلیدواژگان: حزب عدالت و توس، عه، میانجیگری سیاس، ی، ش، کاف اقتصادی، ش، کاف قومی، ش، کاف مذهبی
  • عباسقلی عسگریان، صارم شیراوند، مجید نجفلوی ترکمان، میلاد ادیب سرشکی صفحه 145
    گفتمان نظامی از دلالت های مرتبط به هم است که در چارچوب آن رویه های اجتماعی شکل می گیرد و تعامل «خود» و «دیگری» برساخته و واقعیت معنادار می شود. ساختارهای معنایی به تکوین هویت ها و ترجیحات می پردازند. هویت یابی و جایابی شدن هویت ها در هر نقطه، در هر نوع منظومه گفتمانی قرین شکل گیری مرزهای سیاسی است. مرزهای سیاسی موجب می شود که استقرار هویت ها در فضای سیاسی در برابر غیریت های رادیکال، معنا و مفهوم یابند. سوال پژوهش این است که فرایند معنادار شدن پدیده تروریسم از منظر بازیگر آمریکایی و ایرانی چگونه قابل تحلیل است؟ فرضیه پژوهش این است که در نگاه بازیگر آمریکایی و ایرانی به مفهوم تروریسم، رویه های گفتمانی در برساختن «خود» و «دیگری» و نوع نگاه به تروریسم نقش بسیار مهمی دارد. در واقع نوع نگاه به تروریسم، از منظر این دو بازیگر، نمود بارزی از مفصل بندی یک پدیده، با رویه های گفتمانی و براساس اسطوره ها و آرمان های هر یک از دو بازیگر در برساختن «دیگری» تروریسم است. آرمان های هر یک از این دو بازیگر به عنوان نماد اسطوره ای در هویت و گفتمان سیاست خارجی، از یک طرف می-تواند هویت ملی و بازنمایی هویت و تفاوت را مهیا نماید و از دیگر سو خط مشی های سیاست خارجی را هدایت نماید یا رویداد و پدیده ای چون تروریسم را بازنمایی نماید. در این پژوهش روش تحقیق بر اساس روش تحلیل گفتمان است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، هویت، خود و دیگری، تروریسم، بازیگر آمریکایی و ایرانی
  • عباس صالحی نجف آبادی، بهنام خسروی، راضیه صانعی صفحه 185
    برای فهم روشمند ریشه و ماهیت تنش های میان ایران و کشورهای عربی به ویژه عربستان باید به صورت جدی به این سوال اساسی پاسخ دهیم که چرا پروژه هژمونیک شدن ایران هراسی تا به این اندازه میان اعراب و به ویژه عربستان مقبولیت پیداکرده است؟ در پاسخ به این سوال به نظر می رسد الگوی تحلیل لاکلائو و موفه در بحث هژمونیک شدن گفتمان ها به خوبی می تواند این فرایند را تحلیل کند؛ زیرا از طرفی نشان می دهد که گفتمان ایران هراسی ساخته وپرداخته رسانه های غربی و برخی کشورهای عربی به ویژه عربستان می باشد و از طرف دیگر این نکته را در نظر دارد که گفتمان اسلام هراسی، ایران هراسی و شیعه هراسی بر یک زمینه تاریخی و مذهبی قرارگرفته و توانسته است در بین اعراب سنی مذهب مقبولیت زیاد پیدا کند و به نوعی دعوای تاریخی عرب و عجم، شیعیان و اهل سنت امروزه در قالب گفتمان ایران هراسی تئوریزه گردیده است.
    کلیدواژگان: گفتمان هژمونیک، ایران هراسی، نظم منطقه ای، قابلیت دسترسی و اعتبار، عاملان و کارگزاران سیاسی
|
  • Alireza Samiee, Mehdi Mohamadi Azizaabadi, Jaseb Nikfar Page 1
    The Yemeni crisis has had significant effects and consequences on the regional and international policy and security. The frist regional impact is evident in different approaches of two main effective actors of the region namely Iran and Sausdi-arabia. Accordingly, the main question is that what affects the geopolitical identity behavioural pattern and security strategy and requirements of Iran and Saudi Arabia against the Yemeni crisis. The hypothesis is that Shiite, anti-arrogance, and revolutionary identity of Iran on one hand, and Sunni religious, Kingdom system, and wahhabism system and West advocacy of Saudi Arabia on the other hand, have been the most important factors affecting the development of geopolitical conflicts in the Middle East, especially in conflict and cold war between the two countries in Yemen. The results show that religious identity, among other factors, is the most influential factor in relations between Saudi Arabia and Iran in facing Yemen crisis. Saudi Arabia has been always concerned about the protests and uprisings of their Shiite minority in their country, especially after the crisis in Yemen. Hence, contrary to the security of identity-based of Iran and its participatory approach in solving regional conflicts, Saudi Arabia, with the support and involvement of extra-regional powers, especially America, has adopted an aggressive approach to their own security. The present study attempts to explain the issue more accurate by applying constructivism theory and testing research hypothsis in relation to the Yemen problems.
    Keywords: Geopolitic identity, Security strategy, Iran, Saudi Arabia, Cold war, Yemeni crisis
  • Faramarz Mirzazadeh Page 29
    The violent and aggressive advent of a group known as Da’esh, who has the claim of caliphate in Islamic world, was a huge shock to everyone. Due to violent approach and perspective of Da’esh, this question comes to the one’s mind that whether the advent of this movement is the Muslim world innate or was constructed by great powers with the aim of drawing negative image of Islam? This study hypothesized that Da’esh has no relation with Islamic world but attributes the origin of caliphate to Islam. Unfortunately, improper functioning of political rulers and the people’s dissatisfaction from the current conditions in Arabic countries, which have caused the political abuse by regional and international powers, reinforced its appearance. In the present study to explain the hypothesis, the researcher used the semiotics theory. Then, by reviewing the history, he dealt with the hidden caliphate in Sunni Islam. In the process of expressing the ways of Da’esh formation, the researcher compared the signs of Da’esh caliphate with two previous periods of caliphate and identified the Da’esh symbolic, fundamental, and structural similarity with the earlier caliphates. The findings of this study showed that Da’esh caliphatism originated from disorders and mismanagement of the political leaders of Sunni Islamic world. The lasting and impressive symbols of the previous caliphate helped them to recruit power and dominate the entire Islamic world with reliance on them.
    Keywords: caliphate, semiotics, Daesh, origins, consequences
  • Seyed Mohammad Hosseini, Ali Mahmoudi, Zeinab Mahmoudi Page 53
    The issue of the origin of Takfiri’s movement and the factors contributing its growth needs to be explored carefully. Indeed the process of its appearance is divided to two periods of emergence and development. Although some people such as Ahmad-Ibn Hanbal and Ibn QayyimJvzyh have contributed in its creation, we must consider that the most important factor in strengthening it is the west powers with leadership of Britain that made it as the major tool to meet their interests in the area. That is, by unifying the west countries and the main power of the West, they not only could empower Ttakfiri, but also prepared the conditions for its expansion in South West Asia. Of course, the economic, geographic, and socio-political conditions as well as oil wealth, reckless scholars, and fool sanctimonious of the area speeded up its expansion. In the next step, it attracted the west attention in abusing it for creating tension and religious divisions in the region. The present study used the descriptiveanalytical method to examine the problematic issue of Takfiri.
    Keywords: self, Takfiri's movement, Zionism, West
  • Hamid Reza Mohammadi, Ebrahim Ahmadi Page 85
    The importance of investigating relations of convergence of Iran and Pakistan is due to the fact that during several recent decades (especially, after Islamic revolution of Iran), they could not make acceptable relations as what is deserved because of some problems – mostly ideological ones - between two friend and neighbor countries. This fact results in the general opinion that the nature of relations of Iran and Pakistan is critical, unreliable, and divergent. On this basis, this research attempts to answer the question of how Iran and Pakistan can experience convergent relations. The research hypothesis is that, despite the current tensions between the two countries, which are mostly unwanted, there are opportunities for convergence and desired relations between the two countries. Historically, both countries have many cultural (geocultural), geopolitical, and geographical relations. This can lead to achieving more desired relations in other fields so that two countries can be able to promote mutual relations with better and more serious participation in regional groupings such as political-economical treaty of Shanghai, economical treaty of ECO, Islamic Countries Organization, and the group called D-8 with dual nature of geopolitics–geoeconomics relations. In addition, the exports and imports of nonenergic (non–oil goods) and energic sources (gas sources and other fossil sources) can be part of Geo-economic relations between Iran and Pakistan. This research is a descriptive-analitical study. The research data has been gathered in documentary method referring to valid sources such as books, published papers, and valid reports.
    Keywords: Iran, Pakistan, convergence, geoculture, geopolitic, geoeconomy
  • Gholamali Soleymani, Behzad Ebadi Page 111
    Parties, as one of the most important social forces, are formed on the basis of social gaps and seek to manage them. A few societies can be found that has no social gaps. Therefore, the existence of parties as the mechanism for managing these gaps in all countries is clearly felt necessary. In general, the social gaps, in terms of the nature and type, can be classified into five categories of political, economic, cultural, ethnic, and religious gaps. In Turkey, as a legacy of a plural society, there are several social cleavages that are generally active. That is, it contains the three elements of political awareness, organized structure, and political action simultaneously. The purpose of this study is addressing the Justice and Development Party (AKP) experience in managing the social gaps by examining the historical process of the formation of party programs based on the existing gaps in the country. It seems that the AKP, by focusing on three categories of economic, ethnic, and religious cleavages, plays an important role in preventing and reducing the politicization of gaps. It has been done by expanding and diversifying social bases. The success of the party in several elections and expanding the domain of party voters in recent years can be considered as clear evidence of the AKP’s success.
    Keywords: Justice, Development Party (AKP), Political Mediation, Economic gap, Religious gap, Ethnic gap
  • Abbasgholi Asgarian, Sarem Shiravand, Majid Najafvalavi Torkaman, Milad Adib Sereshki Page 145
    Discourse is a system of interrelated implications in which social trends are formed and the interaction of «Self and» «Other» is constructed and got significant meaning. Semantic structures deal with developing identities and preferences. In any type of discourse, identity and the place of identities, is accomplished to formation of political boundaries which make the establishment of identities in political arena find meaning against the radiacal otherness. The question of this research is how the process of terrorism conceptualization is analyzed by Iranian and American actors. The research hypothesis is that in the Iranian and American actors’ viewpoint to the concept of terrorism, discourse trends in construction of »Self «and» Other «and the view of terrorism play an important role. In fact, the approach to terrorism from the perspective of the two actors is an apparent example of articulation of a phenomenon with discourse trends based on legends and ideals of each actor in constructing «Other» of terrorism. The ideals of each of these two actors as the legendary symbol in identity and discourse of foregn policy, from one hand, can provide national identity and representation of identity and difference, and on the other hand, direct the foreign policy or represent the events and phenomena such as terrorism. The research methodology is based on discourse analysis.
    Keywords: Discourse Analysis, Indentity, “Self”, “Other”, Terrorism, Iranian, American Actors
  • Abbas Salehi Najafabadi, Behnam Khosravi, Raziye Saneie Page 185
    To recognize the nature of the tensions between Iran and Arabic countries, especially Saudi Arabia, we first should answer to this question seriously that why Iran phobia’s hegemonic project became popular among Arabic countries, particularly Saudi Arabia. In response to this question, it is supposed that Lucluo and Moufe analysis model can be helpful in the analyzing the discussion of hegemonic discourses. It was used because in one hand it shows that the discourse of Iran phobia is constructed by the western media and Arabic countries, particularly Saudi Arabia, and on the other hand, it considers the discourse of Islam phobia, Iran phobia, and Shia phobia are based on some historical and religious basis that could get high popularity among Arabic Sunnis greatly. Typically, historical debates between Arabs and non-Arabs, and Shiites and Sunnis are theorized in Iran-phobia discourses
    Keywords: hegemonic discourse, Iran, phobia, regional order, availability, credibility, political agents