فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1395)

مجله مدیریت نوآوری
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • جواد مشایخ، سید حبیب الله طباطباییان*، مقصود امیری، محمود مهرداد شکریه صفحات 1-31
    طی دهه گذشته نوآوری باز به عنوان یکی از نظریات حوزه مدیریت نوآوری، مورد توجه محققان قرار گرفته است. پژوهشگران معتقدند اتخاذ و کارایی این رویکرد، تحت تاثیر اقتضائات مختلف درون بنگاهی و برون بنگاهی قرار دارد. شرایط زمینه ای صنعت یا بخشی که بنگاه ها در آن فعالیت می کنند و نیز شرایط محیط نهادی، از جمله اقتضائات برون بنگاهی موثر بر نوآوری باز به شمار می آیند. بخش مواد پیشرفته به عنوان یکی از ارکان اقتصاد دانش بنیان کمتر مورد توجه محققان حوزه مدیریت نوآوری قرار داشته است. به علاوه، بررسی ادبیات نشان دهنده فقدان پژوهش های عمیق در رابطه با اتخاذ و کارایی نوآوری باز در بافتار کشورهای درحال توسعه به ویژه ایران است. با شناسایی این شکاف مطالعاتی، پژوهش حاضر با رویکردی کیفی مبتنی بر استراتژی مطالعه چندموردی، به بررسی نوآوری باز در میان بنگاه های بخش مواد پیشرفته در ایران پرداخته است. نتایج این پژوهش با تایید رواج نوآوری باز در میان بنگاه های این بخش، نشان دهنده غلبه راهبرد نوآوری باز به درون با استفاده از روش های مالی و غیرمالی است. بنگاه های مورد مطالعه، از راهبردهای نوآوری باز برای فائق آمدن بر هر دو دسته چالش های فنی و بازار بهره جسته اند. اگرچه بنگاه های مورد مطالعه در اتخاذ رویکرد نوآوری باز با چالش های مختلفی روبرو بوده اند؛ اما دو عامل گسترش آموزش عالی و تحقیقات و نیز رواج اینترنت از جمله عوامل تسهیل کننده اتخاذ نوآوری باز در میان شرکت های ایرانی هستند.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، کشورهای درحال توسعه، مواد پیشرفته، مطالعه موردی
  • روح الله حمیدی مطلق*، محمدتقی عیسایی، محمد یمین، علی بابایی، علی کرمانشاه صفحات 33-58
    شواهد متعددی در مورد تاثیر حرکت های جمعی بر تحولات نهادی-فناورانه صنایع وجود دارد. با این حال، تاکنون پژوهش های «نظام مند» اندکی توانسته اند «تنوع و میزان» حرکت های جمعی در این تغییرات را توضیح دهند. پژوهش حاضر ضمن ارائه چارچوبی برای تحلیل «نظام مند» تنوع و میزان فعالیت های جمعی در شکل گیری بنگاه های علم محور زیست دارو، به عنوان مهمترین تغییر نهادی در صنعت زیست داروی ایران، میزان جمعی بودن فعالیت «کارآفرینان نهادی» در طیف متنوعی از اقدامات نهادی مورد بررسی قرار داد و تلاش کرد به این سوال پاسخ دهد که تا چه حد تغییر قاعده بازی برای حرکت از صنایع سنتی به سمت صنایع دارای قابلیت نوآورانه متاثر از حرکت های جمعی است.
    این مقاله از نوع کیفی است و داده های آن بر اساس مصاحبه هدفمند با 57 نفر از افراد تاثیرگذار در این صنعت گردآوری شدند. نتایج پژوهش، از طریق تحلیل زمینه و کدگذاری یافته ها بدست آمدند. صنعت داروسازی ایران، صنعتی است که در تجاری سازی «زیست شبیه داروها» موفقیت چشمگیری داشته است. این موفقیت، بیش از هر چیز نتیجه وقوع یک تغییر نهادی قابل توجه، از «شرکت های تامین محور دولتی» به سمت «شرکت های علم محور خصوصی» بوده است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که در پس شکل گیری این بنگاه های علم محور، چهار اقدام نهادی مهم وجود دارد و شبکه ای از افراد و کنشگران کلیدی (کارآفرینان نهادی) از بخش های خصوصی و دولتی و به صورت رسمی یا غیررسمی در تحقق تک تک این کارنهادها حضور داشته اند و هیچ یک از اقدامات نهادی بررسی شده به تنهایی از سوی کارآفرینان نهادی یک بخش توسعه نیافته اند.
    کلیدواژگان: حرکت جمعی، تغییرات نهادی، کارنهاد، کارآفرین نهادی
  • ناصر نوروزی*، شعبان الهی، حجت الله حاجی حسینی، علیرضا حسن زاده صفحات 59-86
    توجه به ارزیابی سیاست ها در چرخه سیاست گذاری ضروری است، ولی ارزیابی پیشینی، در ادبیات ارزیابی سیاست، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله، فرآیندی پنج مرحله ای برای ارزیابی پیشینی سیاست های علم وفناوری در چرخه سیاست با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد ارائه می شود. بدین منظور با بررسی ادبیات موضوع، بیش از ده کلید واژه، جستجو شد و در نهایت پس از انتخاب 50 متن منتخب، کدگذاری های باز و محوری صورت گرفت و با استفاده از مصاحبه های هدفمند با خبرگان، فرآیند ارزیابی پیشینی سازگاری نهادی استخراج و تایید شد. در این فرآیند پیشنهادی، اولین مرحله، دسته بندی گزینه های سیاستی است. در مرحله دوم جنبه های مهم نهادی در بافت چرخه سیاست در سه گام فرموله بندی، اجرا و ارزیابی شناسایی می گردند. مرحله سوم با تعیین شاخص هایی، این جنبه های مهم نهادی اندازه گیری می شوند. مرحله چهارم تحلیل هایی را از اثرات آتی سیاست ارائه می دهد و در مرحله پنجم، از این تحلیل ها برای تصحیح ابزارهای سیاستی، متناسب با نهادهای هدف استفاده می شود. این فرآیند پیشنهادی، ابزاری است برای سیاست گذاران که با پیروی از مراحل پیشنهادی آن، توانایی ارزیابی پیشینی سیاست ها را داشته باشند.
    کلیدواژگان: سیاست های علم و فناوری، سیاست گذاری، ارزیابی پیشینی، سازگاری نهادی
  • سامان احسنی زاد، میرسامان پیشوایی*، امیر علی کریمی صفحات 87-108
    ارزیابی در صنعت سرمایه گذاری ریسک پذیر یکی از موضوعات چالشی فعالان و محققان این حوزه است. زمان بسیار محدود ارزیابی، عدم وجود اطلاعات مورد نیاز برای امکان سنجی اقتصادی طرح های سرمایه گذاری ریسک پذیر، خطاهای شناختی ارزیاب و... همگی موجب شده تا ارزیابی طرح ها در سرمایه گذاری ریسک پذیر از دیگر موارد مشابه مجزا گردد و دقت و سرعت در ارزیابی به یکی از مزیت های سرمایه گذاران ریسک پذیر تبدیل شود. در این مقاله تلاش می شود تا با استفاده از روش ریاضی تحلیل پوششی داده ها، کارآیی متقاطع و روش تصمیم گیری ویکور، بخشی از مشکلات ارزیابی به وسیله کاهش زمان غربال گری، کاهش تاثیر سلیقه و تعصبات ارزیاب، فراهم کردن امکان تصمیم گیری گروهی، فراهم کردن امکان مقایسه تعداد زیاد گزینه ها با در نظر گرفتن تعداد زیاد معیارها و وزن آنها، عدم نیاز به تعیین وزن معیارها تعدیل گردد. برای این منظور از طریق مصاحبه با فعالان داخلی سرمایه گذاری ریسک پذیر معیارهای بومی استخراج شدند و عملکرد مدل ریاضی پیشنهادی با پیاده سازی در شرکت سرمایه گذاری کارآفرینی هاتف و مقایسه با نظر خبرگان، بررسی گردید. مجموعه معیارهای بومی و همچنین ارائه روش ساده و کارآمد ریاضی تصمیم گیری، بدون نیاز به وزن معیارها و یکسان کردن بعد معیارها از جمله دستاوردهای این پژوهش می باشد. نتیجه به دست آمده از مدل برای طرح رتبه اول با نظر ارزیابان شرکت برای اطلاق طرح نمونه به آن، همخوانی داشت البته اطلاعات کافی برای مقایسه رتبه بندی سایر طرح ها با نظر کارشناسان در دست نبود.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، سرمایه گذاری ریسک پذیر، تحلیل پوششی داده ها، کارآیی متقاطع، ویکور
  • مهدی زیودار، نرگس ایمانی پور *، کامبیز طالبی، سید رسول حسینی صفحات 109-134
    اتخاذ رویکرد غایت گرا، امکان تبیین مناسب فرآیند تصمیم گیری کارآفرینان را فراهم نمی کند. این پژوهش در تلاش است، ضمن اتخاذ رویکرد غیرغایت گرا و در چارچوب طرح پژوهش کیفی نظریه پردازی داده بنیاد، به واکاوی فرآیند تصمیم گیری ایجاد کسب وکار جدید، در نمونه ای از کارآفرینان نوپای حوزه کسب وکارهای فناور پیشرفته (نانو و زیست فناوری) ایران بپردازد. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه های کیفی با 20 کارآفرین نمونه نظری پژوهش انجام شد. تحلیل داده های گردآوری شده، توسط سه رویه یکپارچه کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت پذیرفت. نتایج تحلیل ها، 6 مقوله را به عنوان عناصر تشکیل دهنده فرآیند مورد مطالعه، تعیین کرد. این مقوله ها شامل «ویژگی ها و پیشینه کارآفرین»، «شرایط خاص زمینه ای»، «شرایط عمومی زمینه ای»، «گرایش و شایستگی کارآفرینانه»، «شناسایی، ارزیابی و توانمندسازی»، و «تصمیم ایجاد کسب وکار» می باشند. گزاره های ناظر بر روابط میان مقوله ها، امکان توسعه الگوی تصمیم گیری ایجاد کسب وکار جدید در نمونه کارآفرینان حوزه کسب وکارهای فناور پیشرفته ایران را فراهم می کند. همچنین، فرآیند مورد مطالعه، در قالب خط داستان نظریه داده بنیاد، تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ایجاد کسب وکار جدید، فرآیند تصمیم گیری، رویکرد غیرغایت گرا
  • کیارش فرتاش، مصطفی محسنی کیاسری *، علی اصغر سعدآبادی صفحات 135-162

    هدف اصلی فرآیند توسعه محصولات جدید در صنایع دفاعی، تبدیل ایده ها و نیازهای مختلف به محصول یا سامانه ای است که این نیاز را رفع نماید. فرآیند توسعه محصول جدید، شامل 6 مرحله اصلی است که عبارتند از: توسعه ایده، توسعه مفهوم، تعریف مساله و برنامه ریزی، طراحی و توسعه مهندسی و تولید، اعتبارسنجی، پیش تجاری سازی و معرفی به بازار.
    در این مقاله، نقش مدیریت فناوری و توانمندی های مرتبط با آن در فرآیند توسعه محصولات جدید دفاعی مورد بررسی قرار گرفته و در هر یک از مراحل شش گانه فرآیند یاد شده نقش مدیریت فناوری تببین گردیده و همچنین ابزارهای حوزه مدیریت فناوری مرتبط در هر یک از این 6 مرحله تشریح شده است. طی این پژوهش، پس از مصاحبه با خبرگان در سطح صنایع دفاعی، ابتدا ابزارهای مورد استفاده مرتبط با مدیریت فناوری در هر فاز شناسایی شد و در ادامه با توزیع پرسش نامه 7 مقیاسی فازی داده ها جمع آوری گردید و در ادامه با کمک فن دلفی فازی تجزیه وتحلیل شد. بررسی های انجام شده در سطح صنایع دفاعی نشان می دهد، مدیریت فناوری به عنوان یکی از اصلی ترین ابزارهای فرآیند توسعه محصول جدید، در فازهای اولیه توسعه بسیار پررنگ است و با حرکت به سمت فازهای پایانی، این تاثیرگذاری کم رنگ تر می گردد. در پایان، 14 فرآیند و 8 ابزار مرتبط با مدیریت فناوری در فرآیند توسعه محصول جدید به کمک منطق فازی شناسایی و تحلیل گردید.

    کلیدواژگان: فناوری، توانمندی مدیریت فناوری، فرآیندهای توسعه محصول جدید دفاعی
|
  • Javad Mashayekh, Seyed Habibollah Tabatabaeian *, Maghsoud Amiri, Mahmood Mehrdad Shokrieh Pages 1-31
    Over the past decade open innovation has been of interest to several researchers as one of the innovation management theories. The researchers believe that the adoption and efficacy of this approach are influenced by different internal and external contingencies to the firm. The sector or industry’s contextual properties and institutional environment conditions are those external contingencies affect open innovation in the firms. Advanced materials sector as one the pillars of the knowledge-based economy has been less studied by innovation management scholars. In addition, a review of the literature indicates a lack of in-depth research on the adoption and efficacy of open innovation in the context of developing countries, especially in Iran. Identifying these research gaps, this study using qualitative approach based on multiple case studies examines the open innovation among advanced materials firms in Iran. The results of this study supporting incidence of the open innovation among firms in the sector reflect the dominance of inbound open innovation strategy using financial and non-financial methods. The studied firms, use open innovation strategies to overcome both technical and market challenges. Although the studies firms face several challenges in their open innovation practices, expansion of higher education and research and spread of the internet are the factors facilitating the adoption of open innovation among Iranian firms.
    Keywords: Open innovation, developing countries, Advanced materials, Case Study
  • Roohollah Hamidimotlagh*, Mohammad Taghi Isaai, Mohammad Yamin, Ali Babaee, Ali Kermanshah Pages 33-58
    There is a diverse range of evidence which emphasis on the role of collective action in the process of institutional change. Collective collaboration as well as individualistic profit seeking activities of Entrepreneurs are two complementary wings of institutional and technical change in innovation systems. In this article, based on empirical evidence from Iran Bio-pharmaceutical sector, we developed a framework to link institutional change of innovation systems to practices and institutional Entrepreneurs (IEs). Then we examined to what extent IE's practices are collective.
    We analysed Institutional change as a shift from supplier dominated governmental firms to science based private firms. Then we analysed four practices as mainly influential practices with institutional change effects, and finally we elaborate IEs who are actively involved in directing practices. Our analysis showed that in all practices, collective action has been influential. We also find that there is a network of entrepreneurs who are involved in all practices. These IEs are from both governmental and non-governmental organizations and they played formal as well as informal roles in directing practices. Our analysis criticizes both government-centric as well as individualistic views of institutional and technical change in catching up innovation systems.
    Keywords: Collective Action, Institutional Change, practice, Institutional Entrepreneur
  • Naser Noroozi *, Shaban Elahi, Hojatolah Hajihoseini, Alireza Hasanzadeh Pages 59-86
    It is essential to consider policy assessment in policy cycle. However, Ex-ante Evaluation has been rarely reviewed in the policy evaluation literature. in the article, a five-phase process of ex-ante evaluation of science and technology policies in policy cycle using grounded theory is offered. for this purpose, through literature review, ten keywords were searched and finally, having chosen 50 selected texts,open and axial coding was done. then, using structured interview to experts, process of ex-ante evaluation of institutional compatibility was extracted Here, the first step is classifying the policy options. Through second step, Crucial Institutional Aspects (CIA) are identified in the policy cycle context. By determining some indicators, the third step measures these CIAs. The forth step analyzes the policy impacts, and in the fifth step, these analysis are used to modify policy instruments with regards to the target institutions. this suggested process in many facets of literature is a new subject and tool for policy makers to be able to ex-ante evaluation of policies.
    Keywords: Science, Technology Policies, Policy-Making, Ex, ante Assessment, Institution, Institutional Compatibility
  • Saman Ahsanizadeh, Mir Saman Pishvaee*, Amir Ali Karimi Pages 87-108
    Evaluation in venture capital industry is one of the most challenging issues from practitioners and researchers view. The limit time of evaluation, lack of financial data especially from ventures, heuristics and biases in evaluating and some other issues differentiate venture capital evaluation process from other investment methods. Also speed and accuracy in evaluation are two key success factors for venture capitalists. In this paper we attempt to overcome some of evaluation challenges by using several mathematical methods including data envelopment analysis (DEA), cross efficiency and VIKOR. The method is able to decrease screening time, reduce biased effects and enable group decision making under variety of weights. This method won’t need any weights as they are calculated within the model. For this purpose some interview were done and domestic criteria are extracted. The performance of the proposed model is investigated by the aid of the Hatef Company case study. Thereafter, this paper present a group of domestic criteria and a standard and mathematical method to support decision making without any need for criteria weights or normalization. The results derived from the model are similar to experts opinions about the best project but there are not adequate data to compare ranking of another projects with expert opinions.
    Keywords: ranking, Venture capital, Data Envelopment Analysis (DEA), Cross Efficiency, VIKOR
  • Mahdi Zivdar, Narges Imanipoor *, Kambeiz Talebi, Seyed Rasul Hosseini Pages 109-134
    The decision-making process of entrepreneurs is not appropriately explainable through utilizing teleological approach. Through a non-teleological approach and employing a grounded theory research design, this research aims to explore a process of new venture creation decision-making in a sample of nascent entrepreneurs in Iranian high-tech businesses. Data collection was conducted through qualitative event-based interviews with 20 nascent entrepreneurs of the research theoretical sample. Analysis of gathered data was done by three integrated procedures of open, axial and selective coding. Results determine six categories as constituent elements of the studied process. These categories are "entrepreneur’s properties and background", "specific contextual conditions", "general contextual conditions", "entrepreneurial orientation and competency", "identification, evaluation and empowerment" and "venture creation decision". Propositions concerning the relationships between the categories, lead to development of the model of new venture creation decision-making in the sample of entrepreneurs of Iranian high-tech businesses. Moreover, the studied process is explained by the story line of the substantive grounded theory.
    Keywords: Entrepreneurship, New Venture Creation, Decision-making, Non-Teleological approach
  • Kiarash Fartash, Mostafa Mohseni Kiasari *, Aliasghar Sadabadi Pages 135-162

    The main purpose of New Product Developement Process of defense products is transforming different needs to a product or a system that fulfill the needs. NPD process consists of six phases: idea development, concept development, planning, engineering & production design and development, validation, precommercialization and markrt launch.
    In this paper were going to discuss the role of technology management and its related capabilities in new defense products and systems acquisition process and in each of seven phase, and discuss role of technology management and it's important and essential tools in each phase. For understanding this relationship, after interviews with experts of defense industries, initially the tools associated with technology management that are used at different phases identified and then a Fuzzy seven scaled  questionnaire designed. After distributing the questionnaire and collecting them, by using the Fuzzy Delphi Technique the data analyzed. The results showed that Management of technology as one of the most important tools in defense new products development process, is more influential in initial phases. As we’re close to the end of NPD process, role of technology management become less influential. Role of management of technology as supporting tool in NPD process is very huge and undeniable and in this paper we aim to comprehensively cover this role. Finally by using the Fuzzy Logic, 14 processes and 8 tools associated with technology management identified and analyzed.

    Keywords: Technology, Management of Technology Capability, Defense New Product Development Processes