فهرست مطالب

نشریه اسناد بهارستان
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پیش گفتار
    علیرضا ملایی توانی صفحه 7
  • محسن بهشتی سرشت، محسن پرویش صفحه 9
    اولین احزاب رسمی هم زمان با دوره دوم مجلس شورای ملی ایجاد شدند. با شروع مجلس دوم فعالیت احزاب، جنبه رسمی به خود گرفت. در این مجلس، چهار حزب به نام های دموکرات، اعتدالیون و اتفاق و ترقی و ترقی خواهان وجود داشت و هریک عملکرد متفاوتی از خود نشان دادند. عملکرد متفاوت احزاب به همراه ابهام در نقش آن ها در ساختار سیاسی، باعث می شد تا ایشان روش های مبارزاتی متفاوتی را پیش بگیرند. تلاش جهت تحقق اهداف از طریق قانون گذاری، سعی در نفوذ در کابینه ها و در دست گرفتن قدرت اجرایی و ترور، از شیوه های دستیابی احزاب به اهداف بوده است. اگرچه بررسی احزاب و جریان های سیاسی در مجلس دوم مورد تحقیق قرار گرفته است، اما تاکنون تلاشی برای تبیین شکل گیری و عملکرد حزب اتفاق و ترقی، صورت نگرفته است.
    پاسخ به این پرسش ها که حزب اتفاق و ترقی چگونه تاسیس شد؟ و تعامل آن با سایر احزاب و مردم چگونه بود؟، از پرسش های اساسی این پژوهش است که مبتنی بر منابع کتابخانه ای و مطبوعات مرتبط بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: احزاب، عملکرد، اتفاق و ترقی، مجلس دوم
  • افسانه پورمظاهری صفحه 29
    ابتدای تاریخ سیاسی معاصر فرانسه را باید سال 1789 میلادی یا به عبارتی از آغاز انقلاب کبیر این کشور در نظر گرفت. این اتفاق در واقع در جهت محدود کردن قدرت مطلقه و یافتن یک جایگزین برای نظام مشروطه در فرانسه بود. پس از انقلاب، در سال 1799 دوره پرتلاطم جمهوری خواهی و پارلمانتاریسمی در فرانسه آغاز شد. از آن زمان، پنج جمهوری مختلف روی کار آمده است که هریک تغییراتی را در قانون اساسی فرانسه به وجود آورده و نقش پارلمان را نیز بر اساس نظام سیاسی خود تغییر داده است. جمهوری اول فرانسه از سال 1799 شروع شد و تا سال 1804 ادامه یافت؛ جمهوری دوم از سال 1848 همراه با استعفای لوئی فیلیپ شروع شد و تا سال 1851 ادامه پیدا کرد؛ جمهوری سوم از سال 1870 و پس از فروپاشی امپراتوری دوم در پی جنگ فرانسه با آلمان، آغاز شد و در سال 1940 با اشغال فرانسه از سوی ارتش آلمان، منحل گردید؛ جمهوری چهارم نیز از سال 1944 پس از پایان اشغال فرانسه تا سال 1958 با روی کار آمدن جمهوری پنجم از سوی ژنرال دوگل ادامه یافت. از ابتدای انقلاب بزرگ فرانسه تا به امروز، این کشور، به وجود آمدن 15 قانون اساسی و 20 رژیم حقوقی را به خود دیده است. در طول این مدت، مقابله واقعی دو جریان فکری متشکل از هواداران نظام پارلمانی و پیروان حکومت اقتدارگرا، نقش بسزایی در تعیین سیستم سیاسی فرانسه داشته است. نظام پارلمانی به دنبال انتقال قدرت به یک مجلس قانون گذار جمهوری خواه، دموکراتیک و انتخابی است. با در نظر گرفتن دوران روی کار آمدن پارلمانتاریسم به سبک فرانسه می توان گفت که چپ گرایان از سیستم پارلمانی، و راست گرایان از دولت متمرکز، پشتیبانی کرده اند. تقابل این دو دیدگاه مخالف، اغلب منجر به تنش میان پیروان این دو دیدگاه شده است. نقطه اوج چنین وضعیتی، دوران جمهوری سوم را که هم زمان بود با جنگ جهانی اول، با نوعی بی ثباتی سیاسی مواجه کرد.
    نقش پارلمان در جمهوری سوم در مواجهه با این تنش، عوامل وابسته و عواقب آن، بسیار حائز اهمیت است که در این مقاله مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: پارلمان، جمهوری سوم، جنگ جهانی اول، احزاب سیاسی، فرانسه، مدیریت بحران
  • محمدحسن نیا صفحه 47
    بررسی حیات سیاسی نمایندگان مجلس شورای ملی و تفکر و دیدگاه های آن ها نسبت به سیستم پارلمان در ایران و نقش پارلمان در حیات سیاسی جامعه ایرانی، از مباحثی است که باید بیشتر مورد مداقه قرار گیرد. مجلس شورای ملی در طول ادوار خود نمایندگان زیادی را پروریده که تفکرات برخی از این نمایندگان می توانست کمک وافری به نقش مجلس در حیات سیاسی جامعه ایرانی بکند و این نمایندگان با نظرات خود در مورد دولت، سیاست بین الملل، مباحث اقتصادی چون نفت و گمرک و نیز فضای فرهنگی چون آموزش در جامعه، در پیشبرد اهداف مجلس سهم بسزایی داشتند. عبدالرحمن فرامرزی روزنامه نگار، سیاستمدار و وکیل پایه یک دادگستری نیز که در دوره پانزدهم، شانزدهم، هفدهم، هجدهم و بیستم، نماینده مجلس شورای ملی بوده و به کمک دکتر مصباح زاده از بانیان روزنامه کی هان بودند و تالیفات زیادی از جمله در مورد مسئله فلسطین از او به جای مانده، از نمایندگان تاثیرگذار در نهاد پارلمانی ایران در سال های یادشده بود.
    این نوشتار بر این است تا نقش و نگاه فرامرزی را در مجلس شورای ملی با استفاده از منابع دست اول تاریخی که مهم ترین آن ها مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی است، مورد واکاوی قرار دهد و نشان دهد که یک نماینده پرتوان و با دانش سیاسی و اجتماعی که از مناطق متعدد به مجلس راه یافته، تا چه اندازه می تواند در ارتقاء سطح نهاد قانون گذاری موثر باشد.
    کلیدواژگان: فرامرزی، مجلس پانزدهم، مجلس شانزدهم، مجلس هفدهم، مجلس هجدهم، مجلس بیستم
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، مصطفی رضایی حسین آبادی صفحه 67
    در ادبیات سیاسی، «دوره فترت»، فاصله زمانی بین انحلال یک مجلس و برآمدن مجلس بعدی را گویند؛ که در تاریخ قانون گذاری ایران از 1285 تا 1342 هجری شمسی، پنج دوره از آن رخ داد. در این مقاله، فاصله زمانی بین انحلال مجلس در اردیبهشت 1340 تا مهر 1342 دوره فترت پنجم قلمداد شده است. از همین روی بررسی نقش اقدامات قانون گذارانه شاه در غیاب مجلس شورای ملی (13421340) و نحوه برآمدن گفتمان اسلام انقلابی طی دوره فترت پنجم، هدف اصلی مقاله حاضر است.
    پرسشی که در این رابطه، مطرح می شود، آن است که نشانه های مفصل بندی شده در انقلاب سفید شاه چگونه در غیاب مجلس شورای ملی، مرزهای تفکر دینی حاکم بر جامعه را تهدید کرد؛ به گونه ای که موجب برآمدن گفتمان اسلام انقلابی گردید؟ در پاسخ به این پرسش تلاش می گردد با بررسی تاثیر لوایح شش گانه انقلاب سفید بر جامعه، این فرضیه به آزمون گذاشته شود که اصول شش گانه این انقلاب در غیاب مجلس شورای ملی و رقبای سیاسی هم چون حزب توده و جبهه ملی، مرزهای گفتمان مذهبی حاضر در جامعه را تهدید نمود؛ امری که درنهایت، به سیاسی شدن گفتمان اسلام انقلابی در تقابل با گفتمان سلطانیستی حاکم و تمایل آن برای به دست آوردن قدرت، جهت حفظ خود انجامید.
    کلیدواژگان: دوره فترت، انقلاب سفید، سلطانیسم، گفتمان اسلام انقلابی
  • محمد قربانیان صفحه 83
    فعالیت و حضور سلطه جویانه و انحصارگرانه بانک های خارجی در ایران به خصوص بانک های شاهنشاهی انگلیس و استقراضی روسیه، تا انقلاب مشروطیت ادامه داشت. حضور بانک های مذکور در ایران در پی حضور مستمر و رقابت فزاینده قدرت های روس و انگلیس در صحنه سیاست و اقتصاد ایران تحقق یافته بود اما با پیروزی مشروطیت، نمایندگان مجلس اول کوشیدند با تاسیس یک بانک ایرانی، به حضور بانک های خارجی در ایران خاتمه دهند اما همه تلاش های آن ها در پی مداخلات روس و انگلیس، منجر به نتیجه ای نشد تا آنکه وقوع انقلاب اکتبر 1917م. روسیه و کودتای 1299ه.ش. و کاهش فشارهای خارجی بر دولت ایران، شرایط جدیدی را برای تاسیس بانک ایرانی فراهم نمود. تاسیس بانک سپه، گام بلندی در این راستا به شمار می رفت چراکه مقدمات تاسیس بانک ملی ایران را فراهم آورد.
    از آن جا که مجلس شورای ملی در روند تاسیس بانک ملی نقشی آشکار داشت، این مقاله درصدد است تلاش های مجلس شورای ملی را در به ثمر نشستن روند تاسیس بانک ملی به بحث بگذارد و در همین راستا، واکنش و عملکرد مجلس شورای ملی نسبت به بانک های خارجی در ایران را با تاکید بر تاسیس بانک ملی و با تکیه بر مذاکرات مجلس شورای ملی مورد نقد و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مجلس شورای ملی، بانک ملی، بانک های خارجی، پول و بانکداری
  • مسعود کوهستانی نژاد صفحه 99
    اهمیت و ارزش قوانین انتخاباتی و تاثیر آن بر روند شکل گیری نهادهای سیاسی و رفتار و منش سیاسی مردم در بلندمدت، کاملا آشکار است. بدین ترتیب، نحوه تدوین، تصویب و اجرای قوانین مذکور، نقش اساسی در شکل گیری و نوع فعالیت احزاب، گروه ها و جریانات سیاسی یک جامعه داشته و هم چنین یکی از مهم ترین عوامل جهت دهنده حیات سیاسی یک کشور محسوب می شود. در این میان، برخی از قوانین انتخاباتی به دلایل گوناگون نسبت به دیگر قوانین مشابه، ارزش و اهمیتی بیشتر می یابند. میزان تاثیرگذاری آن دسته از قوانین و طرح مباحث نوین در آن ها، از جمله عواملی هستند که به ممتاز شدن شان کمک می کند. سومین قانون انتخاباتی ایران که فرایند طرح، تدوین و تصویب نهایی آن از 12 ذی حجه 1328 قمری/ آذر 1288 آغاز و تا یازده ماه بعد یعنی 28 شوال 1329 قمری/ مهر 1289 ادامه یافت، از جمله این گونه قوانین خاص در سیر قانون گذاری انتخاباتی ایران است.
    در مورد ابعاد مختلف سومین قانون انتخاباتی، مسائل و موضوعات بسیار مهم و اساسی، قابل طرح و بررسی است اما با توجه به محدودیت های موجود، در این مقاله به بحث پیرامون نحوه توزیع حقوق انتخاباتی در کشور از منظر این قانون خواهیم پرداخت. در این رابطه به طور مختصر و در حوصله یک مقاله، به موضوعات تعداد کل نمایندگان، انتخاب جمعی و نحوه حوزه بندی انتخاباتی در ایالات و ولایات، ایلات و اقلیت های مذهبی توجه می شود.
    کلیدواژگان: مجلس شورای ملی، حقوق انتخاباتی، سومین قانون انتخاباتی کشور، احزاب، اقلیت های مذهبی
  • محمدتقی مختاری، سجاد جمشیدیان صفحه 123
    مسئله برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی همواره از مهم ترین و چالش برانگیزترین موضوعات فراروی دولت-های عصر مشروطه و پهلوی در تمامی ادوار بیست و چهارگانه تشکیل مجلس شورای ملی بوده است. انتخاباتی که در محیطی غیردموکراتیک و دخالت های عدیده دست اندرکاران برگزاری انتخابات به همراه ضعف و بی سوادی و عدم اطلاع دقیق مردم ایران از انتخابات و وظایف نمایندگان همراه بوده است. با به قدرت رسیدن دولت دکتر مصدق و همراهی طیف وسیعی از مردم ایران از این دولت و اهمیت مسئله نفت، دولت مصدق و حامیان ایشان که همیشه از مخالفان برگزاری انتخابات با نظام نامه مدون ادوار گذشته برای برگزاری انتخابات بودند، اقدام به برگزاری انتخابات مجلس هفدهم شورای ملی با همان نظام نامه و سبک و سیاق گذشته نمودند. با نزدیک شدن به برگزاری این انتخابات، طیف های گوناگونی از گروه های سیاسی کشور که از مخالفین دکتر مصدق و برنامه های اصلاحی دولت وی بودند، اقدام به مخالفت با برگزاری این انتخابات نمودند. دو طیف دربار و حزب توده از مهم ترین مخالفین برگزاری این انتخابات به شمار می رفتند و با در اختیار داشتن روزنامه های گوناگون، آزادانه در فضای باز سیاسی که دولت دکتر مصدق در طول دوران نخست وزیری خود موجد آن بود، اقدام به نشر و درج افکار و برنامه های خود در جهت مخالفت با برگزاری این انتخابات نمودند.
    در این مقاله، سعی بر آن است تا با شیوه توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع آرشیوی روزنامه های این دوره به افکار غالب و دلایل مخالفت مخالفین دکتر مصدق با برگزاری انتخابات این دوره پرداخته شود و در ورای آن به نحوه نگرش ارگان های موجود طیف های سیاسی و گروهی ایران در این برهه زمانی مهم پرداخته شود.
    کلیدواژگان: انتخابات مجلس هفدهم شورای ملی، دکتر مصدق، حزب توده، مطبوعات، مسئله نفت
|
  • Mohsen Beheshti Seresht, Mohsen Parvish Page 9
    The first official parties were created in conjunction with the second term of the National Parliament. With the formation of the second National Parliament the activities of the parties took formal aspects. In the House four parties, namely Democrats, moderates, progress and unity and progressive were active. All of these four parties showed a different performance and this factor, along with the ambiguity of their role in the political structure, makes them select different ways for their electoral campaign. Efforts through legislation, influencing cabinet and seizing power in the executive force were among the method that parties have adopted to achieve their aims. Although political parties in the second Parliament have been analyzed in scientific researchs, but till now, in order to explain the formation and functioning of the Unity and Progress party, no effort has been made.
    Keywords: parties, Unity, Progress, the second Parliament, Performance
  • Afsane Pourmazaheri Page 29
    The beginning of the contemporary political history of France should be considered the year 1789 or, in other words, the beginning of the Great Revolution of the country. This event was in fact in order to limit the absolute power and to find a replacement for the constitutional system in France. After the revolution of 1799, a period of turbulent republicanism and parliamentarism began in France. Since then, the five different presidential republics have come into existence and each of them has brought different changes in the French constitution and in the role of parliament based on the political system. The first French Republic began in 1799 and continued till 1804. The second Republic began in 1848 with the resignation of Louis Philippe and continued until 1851. The third Republic of 1870 began, following the war between France and Germany and after the collapse of the second Empire, ending in 1940, with the occupation of France by the German army. The fourth Republic was born after the end of the French occupation in 1944 and continued till 1958 with the creation of the fifth Republic by General de Gaulle. Since the beginning of the Great French Revolution to the present time, the country has witnessed the existence of 15 Constitutions and 20 legal regimes. During this time, the real confrontation of two currents of thought, the defenders of the parliamentary system and the fans of authoritarian political system have played a determining role in France. The Republican lawmakers are looking to transition to a parliamentary and a democratic system. Considering these factors, we can say that during the rule of the French-style parliamentary, the left was supporting the parliamentary system and the right has defended the central government. Confrontation between these two polar opposites leads often to tension between the followers of these two points of view. The climax of this situation, during the third Republic, which coincided with the first World War, caused a kind of political instability in the country. Parliament's role in the third Republic and its related factors will be discussed in this article.
    Keywords: Parliament, the third Republic, World War I, political parties, France, crisis management
  • Mohammad Hasan Niya Page 47
    Investigating the political life of the representatives in national legislative council and their thought and perspectives towards parliament system in Persia and the role of parliament in political life of Persian society are among the topics that have to be more considered. National legislative council, during its political life, had many representatives in political space and the thoughts of some of them could highly help the role of council in political life of Persian society. The representatives had a prominent role in enhancing the goals of council by their comments about government, international policy, economic topics like oil and customs, cultural environment like education in society. Abd al Rahman Faramarzi, journalist, politician and lawyer of court that was the representative of 15th, 16th, 17th, 18th and 20th periods of Parliament and was the founder of Keyhan newspaper by the help of Dr. Mesbahzade can be cited among the prominent representatives in Iranian parliament institute in the above mentioned years. This article aims to analyze the important role and look of Faramarzi in national legislative council using valid historical sources, particularly details of negotiations of national legislative council. The article shows that how an energetic representative with political and social knowledge, entered to the council from various voting areas, could be effective in promoting the level of legislative assembly.
    Keywords: Faramarzi, fifteenth parliament, sixteenth parliament, seventeenth parliament, eighteenth parliament, twentieth parliament
  • Ali Reza Samii Esfahani, Mostafa Rezai Hoseyn Abadi Page 67
    In political literature, the recess period is the interval between dissolution of an assembly and rise of the next assembly. In Iran’s legislation history from 1906 to 1963, five periods of recess happened. In this paper, we call the interval between assembly dissolution within May 1961 to September 1963 as the fifth period of recess. Hence, investigating the role of king’s legislative actions in the absence of national legislative council (1961-1963) and the appearance process of revolutionary Islam discourse during fifth recess time, are the main goals of this paper. The question raised in this regard is that how did the articulated signs of Shah’s white revolution in the absence of national legislative council threat religious thinking borders in the society such that resulted in the appearance of revolutionary Islam discourse? To answer this question, it is tried, by investigating the influence of six-fold acts of white revolution on society, to test this hypothesis that six-fold principles of this revolution in the absence of the council and political competitors like the Tude Party and National Front threated the religious borders in the society; the issue that finally led to revolutionary Islam discourse against the discourse of governing kingdom and its tendency to obtain power to preserve itself.
    Keywords: recess, the White Revolution, women, Shah, Imam Khomeini, Sultanism, the discourse of revolutionary Islam.
    Keywords: recess, the White Revolution, women, Shah, Imam Khomeini, Sultanism, the discourse of revolutionary Islam
  • Mohammad Ghorbaniyan Page 83
    Hegemonic and exclusivist presence and activity of foreign banks in Persia, especially British kingdom banks and Russia loan banks continued up to constitutional revolution. The presence of the above mentioned banks in Iran was realized by the continuous and increasing competition of Russia and England in Iran’s economic and political areas. After the victory of constitutional revolution, the first representatives tried to end up the presence of foreign banks in Persia by establishing a Persian bank, but all their attempts failed because of the interventions by Russia and England. By the appearance of Russia revolution in October 1917, the coup in Iran in 1920 and the decrease of foreign pressures on Persian government, new conditions were provided for the establishment of Iranian bank. The establishment of Sepah Bank was a great step that prepared the bases for establishing Iran’s Melli Bank. Since national legislative council had prominent role in the process of establishing the National Bank (Melli Bank), this paper tried to discuss the attempts of national legislative court in the success of establishing Persian National Bank and in this regard, it criticizes and investigates the reaction and performance of national legislative council to foreign banks in Iran by emphasizing on the establishment of National Bank and reliance on the negotiations of national legislative council.
    Keywords: the National Parliament, the National Bank, foreign banks, money, banking
  • Masud Kuhestanynezhad Page 99
    The importance and value of electoral laws and its influence on the process of the formation of political institutes and political behavior and nature of people in long-term is completely clear. Thus, the method of encoding, enacting and implementing the mentioned rules had essential role in the formation and type of the activities of political parties, groups and flows in a society. These factors are also among the most important ones that direct political life of a country. Meanwhile, some electoral rules get higher importance and value by many reasons than other similar rules. The level of the effectiveness of the rules and proposing new topics on them are among the factors that help their excellence. The process of proposing, compiling and enacting of the third electoral rules of Persia began in January 1909 and continued until October 1910. These processes are among the specific rules in Iran’s electoral legislation. About the different dimensions of third electoral rules, lots of important and essential subjects and issues can be proposed and analyzed, but with regard to the existing limitations, this paper addresses the way of distributing electoral rights in the country in terms of the laws. In this regard, the issues of total number of representatives, collective selection, methods of selection of electoral districts in the states and cities, and religious minorities are briefly considered into account.
    Keywords: The National Parliament, electoral rights, the country's third electoral law, political parties, religious minorities
  • Mohammad Taghi Mokhtari, Sajjad Jamshidiyan Page 123
    The issue of establishing national legislative council election was one of the most important and challenging issues of the governments in constitutional era and Pahlavi governance, during all 24 periods of the council. The elections were happening in non-democratic space, with many interventions of the implementation’s agents of elections, together with illiteracy, weakness and unawareness of Iranian people about election and duties of representatives. When Dr. Mosaddegh got the power, by the companionship of a wide range of Iranian people, regarding to the government and the importance of oil issue, Mosaddegh’s government and its supporters, that were always against establishing elections with previous statutory regulations, continued implementing the 17th election of the Parliament by the previous regulations. By approaching the implementation of this election, many political groups, being in opposition with Mosaddegh’s reforming plans, began to oppose this election. The court of the Shah and the Tude Party were among the most important oppositions. These groups, having various kinds of newspapers, in the free political space that Mosaddegh established in his governance, proceeded publishing their plans and thoughts against election establishment. In this paper, it has been tried to address the prominent thoughts and the reasons of Mosaddegh’s oppositions to oppose election establishment in this period, by descriptive and analytic method and using archival sources of that period, we also aim to analyze the approach of the political organizations in Persia, regarding the above mentioned issue, in that important period of contemporary Persian history.
    Keywords: Seventeenth National Parliament elections, Dr. Mosaddegh, Tude Party, the press, the oil issue